Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 13:34:51

Αποστολέας Θέμα: Επιστημονικό λάθος η Κρητική διατροφή;  (Αναγνώστηκε 2052 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

31 Μαΐου 2017, 00:33:05
Αναγνώστηκε 2052 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
30/05/2017

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

31 Μαΐου 2017, 12:16:10
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
30/05/2017
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Επειδή διαβάζοντας το άρθρο έβγαλα αντικρουόμενα συμπεράσματα (ιδιαίτερα η τελευταία παράγραφος αναιρεί μερικώς αυτά που λέει στις πρώτες):
Παράθεση
Η διατροφή των Κρητικών το 1960 περιελάμβανε δημητριακά, αυγά, τυρί, μαύρο ψωμί, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρι, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας μια φορά το μήνα. Η διατροφή αυτή συνοδευόταν από καθημερινή άσκηση, που περιελάμβανε χειρωνακτικές εργασίες και περπάτημα. Πάνω από το 60% των ανδρών της Κρήτης το 1960 τηρούσαν αυστηρά τις νηστείες της Εκκλησίας και δεν έτρωγαν κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά για περίπου 180 ημέρες το χρόνο.
   Φαντάζομαι όταν λέμε Κρητική διατροφή εννοούμε αυτή του 1960 και όχι τη σημερινή της παχυσαρκίας (αλλά ίσως με τη σημερινή διατροφή μπορεί οι κάτοικοι εκεί, αν και παχύσαρκοι να έχουν λιγότερα καρδιαγγειακά συμβάντα λόγω του γονιδίου).
   Στα σχόλια στο άνω άρθρο υπάρχει μία παρατήρηση που με καλύπτει καλά:
Παράθεση
xax1 • 16 ώρες πριν
Αγαπητέ κ. Δεβετζόγλου, είναι υπερβολικός ο τίτλος σας (άλλωστε εσείς ο ίδιος λίγο παρακάτω κατηγορείτε τους σημερινούς Κρητικούς διότι εγκατέλειψαν την παραδοσιακή διατροφή τους & ρέπουν πλέον προς την παχυσαρκία, άρα αναγνωρίζετε τη σημασία της...).
Λοιπόν, προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, η πραγματικά πολύ καλή δουλειά της κ. Ζεγγίνη (στην οποία συμμετέχει επίσης και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, για να μην ξεχνάμε και τους εντός των τειχών Έλληνες...) απλά απέδειξε ότι οι κάτοικοι Μυλοποτάμου διαθέτουν έναν γονιδιακό πολυμορφισμό που προσφέρει προστασία στο καρδιαγγειακό τους σύστημα. Όμως, δεν απέδειξε επ' ουδενί ότι χάριν αυτού είναι μακρόβιοι - άλλωστε είναι πασίγνωστο ότι η μακροβιότητα εξαρτάται τόσο από το γονότυπο όσο και από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, στις οποίες μπορούμε να εντάξουμε και τον τρόπο ζωής, άρα και τη διατροφή.
Μην υπεραπλουστεύουμε, διότι θα ωθήσουμε τον κόσμο στην αδιαφορία για τον τρόπο ζωής του, λ.χ. "αφού έχω "καλά" γονίδια, ας το ρίξω στο κάπνισμα" ή "έτσι κι αλλιώς έχω χάλια γονίδια, ας τσακίσω ένα κιλό παϊδάκια ακόμη..."

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3001 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Φεβρουαρίου 2011, 21:59:18
από Loumakis
0 Απαντήσεις
18720 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2018, 21:32:42
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8376 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Μαρτίου 2019, 13:03:01
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
49480 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Νοεμβρίου 2020, 12:53:44
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3697 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Νοεμβρίου 2023, 02:57:36
από Argirios Argiriou