Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 17:21:32

Ψηφοφορία

Θα συμμετέχατε ποτέ ως ιατρός σε ευθανασία ασθενούς αν το επέτρεπε ο νόμος;

Ναι
3 (60%)
´Οχι
2 (40%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 5

Αποστολέας Θέμα: Φάκελος ευθανασία.  (Αναγνώστηκε 203509 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

17 Σεπτεμβρίου 2016, 23:44:16
Απάντηση #30
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πως συντάσσει ένας γιατρός πιστοποιητικό θανάτου σε μια τέτοια περίπτωση χωρίς να ζητήσει την διενέργια νεκροψίας-νεκροτομής ή τελοσπάντων να ενημερώσει τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές που την παραγγέλνουν ;

Ιδού η απορία.
Αν ήταν ο θεράπων ιατρός και γνώριζε το πρόβλημα υγείας του και υπόγραψε το πιστοποιητικό πριν την έκταση που πήρε το θέμα γιατί να φέρει ευθύνη;
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

17 Σεπτεμβρίου 2016, 23:45:35
Απάντηση #31
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Eγώ έχω και μια άλλη απορία. Τι περιμένουν να βρούνε τώρα από την εκταφή;

Υποθέτω, ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν σε μια θανατηφόρο ένεση και τις οποίες θα μπορούσε να προμηθευτεί, να έχει πρόσβαση και να χρησιμοποιήσει μόνο γιατρός.
Η νεκροψία-νεκροτομή θα μπορούσε να διαταχθεί πριν την ταφή. Αλλά προς χάριν εντυπωσιασμού θα γίνει εκταφή, νεκροτομή, ιστολογική και τοξικολογική εξέταση.
Αυτός που έδωσε την εντολή εκταφής θα πρέπει να δικαιολογήσει τι ακριβώς περιμένει από τις εξετάσεις και αν βρεθεί κάτι επιλήψιμο ποιον θα κατηγορήσει.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

18 Σεπτεμβρίου 2016, 00:40:09
Απάντηση #32
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν ήταν ο θεράπων ιατρός και γνώριζε το πρόβλημα υγείας του και υπόγραψε το πιστοποιητικό πριν την έκταση που πήρε το θέμα γιατί να φέρει ευθύνη;
Γειά σου Τάσο! Να σε βλέπουμε που και που.
Τι θεωρείς "λογικό" να έχει γραφτεί σε ένα τέτοιο πιστοποιητικό ώστε να καλύπτει νομικά των υπογράφοντα;

Και κάτι άλλο:
Θεωρείς ότι υπάρχει τρόπος να πεθάνει κάποιος κάνοντας μια έγχυση στον εαυτό του χωρίς να υπάρχει βοήθεια από υγειονομικό προσωπικό;
Έκανα μερικές σκέψεις:
Απ' ότι έγραφε είχε μια κεντρική φλεβική γραμμή.
Αν έκανε αυτοένεση με κάποια κατασταλτικά του αναπνευστικού, αναισθητικά, αναλγητικά ή οτιδήποτε άλλο θεωρώ πιθανότερο να έπεσε σε καταστολή πριν προλάβει να κάνει όλη την έγχυση.
Αν είχε φτιάξει ορό κλπ ώστε η έγχυση να συνεχίζεται αφού πέσει σε καταστολή ώστε τελικά να επέλθει ο θάνατος κάποιος θα πρέπει να τον προμήθευσε με αυτές τις ουσίες, να έφτιαξε τον ορό κλπ.
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Σεπτεμβρίου 2016, 02:23:00 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

16 Δεκεμβρίου 2016, 17:21:31
Απάντηση #33
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

15 Ιανουαρίου 2017, 18:52:16
Απάντηση #34
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Βρωμαζεπάμη και φαιντανύλη, την 2η (που τον σκότωσε) πως την βρήκε, σκίζοντας Durogesic, έχουν επαρκείς ποσότες τα αυτοκόλλητα για να προκληθεί άπνοια  ; ; ;

Δεν ξέρω πόσο έξυνο είναι να δημοσιεύονται "Οδηγίες προς Ναυτιλλομένους" (υποψήφιους αυτόχειρες), σε μια χώρα που ο μέσος πολίτης δεν ξέρει πόσα εκατομμύρια είναι το 1 δισεκατομμύριο... :P
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Ιανουαρίου 2017, 18:53:50 από Αρχίατρος »

15 Ιανουαρίου 2017, 21:26:56
Απάντηση #35
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
φαιντανύλη, την 2η (που τον σκότωσε) πως την βρήκε
Υπάρχει φαιντανύλη σε μορφή subl. tab και σε μορφή lozen (μαζί με στικ, σαν γλειφιτζούρι).

9 Νοεμβρίου 2017, 15:00:18
Απάντηση #36
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν συμφωνώ με τον τίτλο αλλά τον παραθέτω ως έχει

Στην Ολλανδία χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο καταφεύγουν στην ευθανασία. Μήπως όμως ο θάνατος...έγινε επάγγελμα;
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

9 Νοεμβρίου 2017, 19:25:28
Απάντηση #37
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Να έχεις ορκιστεί να κρατήσεις τον άνθρωπο στην ζωή και αντ΄αυτού να τον θανατώνεις.... ζούμε για να το δούμε και αυτό !

13 Μαΐου 2018, 10:25:31
Απάντηση #38
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ζήτησε ευθανασία όταν έγινε 104 ετών!

13/05/2018

 0
13 ΜΑΪΟΥ 2018

“Θέλω να ακουστεί η Ωδή της Χαράς του Μπετόβεν στην κηδεία μου” είπε στην τελευταία συνέντευξη του ο Ντέιβιντ Γκούντολ που πέθανε φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το debate για το δικαίωμα στην ευθανασία. Ο Γκούντολ (David Goodall) ο γηραιότερος επιστήμονας της Αυστραλίας, έβαλε το δικό του επίλογο σε μια ζωή γεμάτη που όμως στο τέλος τον βάρυνε πολύ στις 10 Μαίου στην Ελβετία.

“Στις 12.30 σήμερα (10 Μαΐου) ο καθηγητής Ντέιβιντ Γκούντολ, 104 ετών, πέθανε γαλήνια στην Βασιλεία της Ελβετίας, έπειτα από ένεση Nembutal” (βαρβιτουρικό) έγραψε στο Twitter ο δρ. Φίλιπ Νίτσκε, ιδρυτής της Exit International που βοήθησε στην οργάνωση του τελευταίου του ταξιδιού.

“Λυπάμαι πολύ που έφθασα σε αυτήν την ηλικία. Δεν είμαι ευτυχισμένος. Θέλω να πεθάνω. Και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα λυπηρό. Το λυπηρό είναι να εμποδίζομαι να πεθάνω. Πιστεύω ότι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος σαν εμένα θα πρέπει να έχει τα πλήρη δικαιώματα του πολίτη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία” έλεγε, υπερασπιζόμενος μέχρι και την τελευταία στιγμή την επιλογή του ο επιστήμονας ειδικευμένος σε θέματα οικολογίας, καθηγητής πανεπιστημίου δεν έπασχε από κάποια ασθένεια σε καταληκτικό στάδιο, αλλά η ποιότητα της ζωής του έχει επιδεινωθεί.

Έτσι ο άντρας που γεννήθηκε στην Αγγλία έζησε δύο παγκόσμιους πολέμους και μέτρησε σκορ σε είκοσι Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου επιβιώνοντας έναν συγκλονιστικά περιπετιώδη αιώνα έφυγε κάνοντας το όνειρο του πραγματικότητα. Πέθανε όπως και επιθυμούσε.

Ο Γκούντολ εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία το 1948 και κατάφερε πολλά. Να κερδίσει την εκτίμηση της ακαδημαίκης κοινότητας (που όμως στο τέλος της ζωής του θέλησε να τον “εξοστρακίσει” λόγω γήρατος…), να δει τους απογόνους του να μεγαλώνουν με σύνεση και να μας αποχαιρετήσει πυροδοτώντας μια συζήτηση επώδυνη αλλά ουσιαστική.

Ο Γκούντολ έφυγε από τον κόσμο με τη συνδρομή πολλών. Οι δωρεές σε πλατφόρμα χρηματοδότησης για τη χρηματοδότηση του τελευταίου ταξιδιού του στη Βασιλεία της Ελβετίας έφτασαν το απαιτούμενο ποσό μέσα σε μόλις δώδεκα ημέρες. Ο επιστήμονας αιτήθηκε ραντεβού σην κλινική της Ελβετίας με τη δυνδρομή της οργάνωσης Exit International που υποστηρίζει τον Ντέιβιντ Γκούντολ.

Η οργάνωση οργάνωσε εκστρατεία crowdfunding για την αναβάθμιση του αεροπορικού εισιτηρίου του Αυστραλού καθηγητή προς την Ελβετία, ώστε να ταξιδέψει στην πρώτη θέση μαζί με το πρόσωπο που τον συνοδεύει.

“Είναι άδικο ένας από τους γηραιότερους και σημαντικότερους πολίτες της Αυστραλίας να είναι υποχρεωμένος να πάρει το αεροπλάνο για να φθάσει στην άλλη άκρη του κόσμου ώστε να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όλοι όσοι το επιθυμούν έχουν το δικαίωμα ενός αξιοπρεπούς και γαλήνιου θανάτου” σχολίασε η οργάνωση Exit International στην ιστοσελίδα της.

Ο καθηγητής Γκούντολ, επίτιμος ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan του Περθ, βρέθηκε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων το 2016, όταν το πανεπιστημιακό ίδρυμα του ζήτησε να αποχωρήσει από τη θέση του με τη δικαιολογία του κινδύνου που οι μετακινήσεις του αντιπροσώπευαν για τον ίδιο.

Αναθεώρησε την απόφασή του μπροστά στην αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας, τόσο στην Αυστραλία, όσο και διεθνώς.

Ο Ντέιβιντ Γκούντολ δημοσίευσε δεκάδες μελέτες και συνέχιζε μέχρι και πρόσφατα τη συνεργασία του με σειρά περιοδικών για την οικολογία.

Η συνδρομή στην αυτοκτονία θεωρείται παράνομη στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ήταν απολύτως απαγορευμένη και στην Αυστραλία, μέχρι που η πολιτεία της Βικτόρια τη νομιμοποίησε τον περασμένο χρόνο.

Όμως ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ το 2019 και προβλέπει αυτό το δικαίωμα για ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο και έχουν προσδόκιμο επιβίωσης κάτω των έξι μηνών.

 

Σχεδόν ένα χρόνο πριν μια άλλη υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αυτή του dj Fabo είχε κάνει πρωτοσέλιδα. Τον Φεβρουάριο του 2017 οργανώσεις στην Ιταλία απαίτησαν τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στην Ιταλία ανακοινώνοντας πως τουλάχιστον 150 άνθρωποι επέλεξαν να υποβληθούν σε ευθανασία στην Ελβετία το 2016.

“Το 2004 γινόμασταν δέκτες περίπου 30 αιτημάτων την εβδομάδα και σήμερα δεχόμαστε τριπλάσιο αριθμό αιτημάτων” ανέφερε στην καθημερινή εφημερίδα La Stampa η οργάνωση Exit-Italia, με έδρα το Τορίνο, η οποία βοηθά Ιταλούς υπηκόους που επιθυμούν να υποβληθούν σε ευθανασία στην Ελβετία.

Ο 40χρονος “Φάμπο”, όπως τον αποκαλούσαν, τα τελευταία τρία χρόνια ήταν τετραπληγικός εξαιτίας τροχαίου δυστυχήματος.

Είχε ζητήσει κατ΄ επανάληψη από το ιταλικό Κοινοβούλιο και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να τον βοηθήσουν, με την έγκριση ειδικού νόμου, ώστε να μπορέσει να θέσει τέρμα στη ζωή του μέσα σε ειδική νοσοκομειακή μονάδα.

“Νιώθω ότι βρίσκομαι εγκλωβισμένος σε μια φυλακή και θα επιθυμούσα να έχω την δυνατότητα να επιλέξω να πεθάνω χωρίς να υποφέρω” είχε υπογραμμίσει ο Αντονιάνι σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Ματαρέλα τον Ιανουάριο toy 2017.

Εν τέλει ζήτησε από τον Μάρκο Καπάτο, στέλεχος του Ιταλικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και υπέρμαχου του δικαιώματος στον αξιοπρεπή θάνατο, να τον συνοδεύσει στην Ελβετία. Μετά την ευθανασία ο Καπάτο εμφανίστηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα του Μιλάνου, καθώς με βάση τον ισχύοντα νόμο κινδυνεύει ακόμη και με ποινή φυλάκισης, αφού στήριξε εμπράκτως άτομο που επέλεξε να αυτοκτονήσει.

Ευθύνη της πολιτείας

“Το κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του όταν μόνο όσοι διαθέτουν 10.000 ευρώ μπορούν να μεταφερθούν στην Ελβετία, αλλιώς θα πρέπει να υποβληθούν σε ευθανασία κάτω από χειρότερες συνθήκες ή βιώνοντας βασανιστήρια μιας ζωής την οποία δεν θέλουν πια” είπε ο Καπάτο στους δημοσιογράφους.

Η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία βρίσκονται εκτός νόμου στην Ιταλία, ενώ και η Καθολική Εκκλησία εναντιώνεται σε οποιοδήποτε βήμα προς την νομιμοποίηση της.

Το 2009 η υπόθεση της Ελουάνας Ενγκλάρο, της 38χρονης Ιταλίδας που βρισκόταν σε μη αναστρέψιμο κώμα επί 17 χρόνια, είχε πυροδοτήσει πολιτική και κοινωνική θύελλα στην χώρα, όταν τα μέλη της οικογένειας της είχαν ζητήσει από την ιταλική δικαιοσύνη να επιτρέψει την διακοπή της σίτισης της και να αφεθεί να πεθάνει.

Το Βατικανό και η δεξιά κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και όλοι οι πολέμιοι της ευθανασίας κατηγόρησαν σύσσωμοι για “δολοφονία” την οικογένεια της Ελουάνα, τη Δικαιοσύνη, ακόμη και τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει επείγον προεδρικό διάταγμα για τη “διάσωσή” της.

Η Ενγκλάρο κατέληξε τη στιγμή που η Γερουσία συζητούσε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για την απαγόρευση της διακοπής της τεχνητής σίτισης της 38χρονης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Μαΐου 2018, 10:30:11 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Ιουνίου 2019, 22:09:42
Απάντηση #39
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Ιουνίου 2019, 23:06:41
Απάντηση #40
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
04/06/2019

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ολλανδία: Η 17χρονη αυτοκτόνησε επειδή της αρνήθηκαν την ευθανασία
Το θέμα ξεκαθάρισε δημοσιογράφος του Politico.
Κι εμείς, όπως και πολλά διεθνή ΜΜΕ, κάναμε το ίδιο λάθος. Βασιστήκαμε στις πληροφορίες πολλών και έγκυρων μέσων ( HuffPost UK, Washington Post, Independent)  και δημοσιεύσαμε την ιστορία μιας 17χρονης Ολλανδέζας  που υπεβλήθη σε - νόμιμη - ευθανασία, επειδή είχε πέσει θύμα βιασμού και δεν μπορούσε να εξεπεράσει το βαρύτατο ψυχολογικό τραύμα.
Η έφηβη δεν υπεβλήθη σε καμία μορφή ενεργητικής ευθανασίας, αλλά σταμάτησε να καταναλώνει στερεά τροφή και υγρά. Οι γιατροί ζήτησαν από τους γονείς να μην την εμποδίσουν, μιας και είχε σκοπό να βάλει τέλος στη ζωή της. Είχε απευθυνθεί και σε κλινική για αν υποβληθεί σε ευθανασία, αλλά οι γιατροί αρνήθηκαν να γίνει δεκτό το αίτημά της.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

5 Ιουνίου 2019, 23:23:45
Απάντηση #41
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Προφανώς λοιπόν μιλούμε για αυτοκτονία η οποία δεν εμποδίστηκε (και όχι ευθανασία).
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

6 Ιουνίου 2019, 00:55:49
Απάντηση #42
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προφανώς λοιπόν μιλούμε για αυτοκτονία η οποία δεν εμποδίστηκε (και όχι ευθανασία).
Ακριβώς. Κι εδώ έρχεται το ερώτημα τι έπρεπε να κάνουν αν καλούνταν (από συγγενείς ή δικαστές) να επέμβουν όταν η ασθενής είχε πέσει σε κώμα.
Μεγάλο ζήτημα που προφανώς το έχουν λύσει νομικά και ηθικά στην Ολλανδία

6 Ιουνίου 2019, 00:58:48
Απάντηση #43
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προφανώς λοιπόν μιλούμε για αυτοκτονία η οποία δεν εμποδίστηκε (και όχι ευθανασία).
Ακριβώς. Κι εδώ έρχεται το ερώτημα τι έπρεπε να κάνουν αν καλούνταν (από συγγενείς ή δικαστές) να επέμβουν όταν η ασθενής είχε πέσει σε κώμα.
Μεγάλο ζήτημα που προφανώς το έχουν λύσει νομικά και ηθικά στην Ολλανδία
Τουλάχιστον κάποιοι εξ' ημών στην Ελλάδα πιστεύουμε στη μετάνοια, έστω και στο τελευταίο δευτερόλεπτο.
Αυτό πώς μπορεί να προβλεφθεί;
Πώς μπορεί να καλυφθεί νομικά;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

23 Οκτωβρίου 2019, 20:25:14
Απάντηση #44
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
9 Απαντήσεις
11181 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Νοεμβρίου 2017, 23:07:59
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
1 Απαντήσεις
3213 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Ιανουαρίου 2015, 22:52:29
από ΑΡΗΣ
7 Απαντήσεις
17006 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Μαρτίου 2018, 00:31:32
από Γ.Κτιστάκης
10 Απαντήσεις
29346 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Σεπτεμβρίου 2023, 22:33:47
από Argirios Argiriou
9 Απαντήσεις
10389 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Μαρτίου 2020, 21:45:44
από Argirios Argiriou