Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 17:03:37

Αποστολέας Θέμα: Σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς σε ενήλικες.  (Αναγνώστηκε 15037 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

21 Σεπτεμβρίου 2017, 22:23:52
Αναγνώστηκε 15037 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Του Καθηγητή Παιδιατρικής Παναγιώτη Σπυρίδη
(Το δημοσίευσε στις 21/09/2017 στην ομάδα ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ στο facebook).


Ως γνωστόν λόγω υποψίας για επικείμενη επιδημία ιλαράς ενήλικες που γεννήθηκαν μετά το 1970 και έχουν κάνει 1 δόση MMR (δεν προβλεπόταν 2η τότε) πρέπει άμεσα να λάβουν 2η επαναληπτική δόση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



Πάλι αργά ξυπνήσαμε και θα τη δούμε, αν τη δούμε, την επιδημία. Σε λίγες μέρες θα διαβάσουμε ότι τα εμβόλια σε μονοδύναμη και τριδύναμη μορφή, εξαντλήθηκαν. Ήδη τα μονοδύναμα, τα ιλαράς μόνο, δεν υπάρχουν. Υπάρχει το MMR και το PRIORIX, που είναι της ίδιας αποτελεσματικότητας και τα δύο.

Στην εικόνα θα μπορούσε να μπει ένα παιδί με ιλαρά,αντί αυτού του άσχετου εξανθήματος, για να τη μάθουν και οι γιατροί που λόγω ηλικίας (νέοι), δεν έχουν δει ποτέ ιλαρά;

Επειδή υπάρχει ενδιαφέρον από εγκύουςκαι θηλάζουσες, για το εμβόλιο.

Οι θηλάζουσες, μπορούν να εμβολιασθούν ελεύθερα.

Οι έγκυες δεν μπορούν να εμβολιασθούν με το εμβόλιο ιλαράς ή το τριδύναμο, διότι οι ιοί που περιέχονται σ'αυτά είναι ζωντανοί εξασθενημένοι, που έστω και με μικρή πιθανότητα, μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.

Σε εγκύους, που δεν έχουν εμβολιασθεί στο παρελθόν ή δεν θυμούνται ή δεν ξέρουν αν νόσησαν από ιλαρά, συνιστώ να προσδιορίσουν σε ένα αξιόπιστο εργαστήριο αντισώματα ιλαράς IgG ( τα IgM αντισώματα είναι για τη διάγνωση της νόσου εν ενεργεία) και αν τα αντισώματα είναι θετικά, τότε δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Αν δεν έχουν αντισώματα και υπάρξει επιδημία, να αποφύγουν τις συναναστροφές και τις βόλτες στις αγορές και να εμβολιάσουν τα άλλα παιδιά τους, εφ'όσον υπάρχουν και είναι μεγαλύτερα των 11 μηνών.

Αν κάποιο άτομο έχει νοσήσει στο παρελθόν από Ιλαρά, δεν έχει κανένα πρόβλημα, γιατί τα αντισώματα είναι ισόβια, εκτός από την περίπτωση που κάνουν κάποια θεραπεία με φάρμακα που μειώνουν την άμυνα.

Όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου, έχουν αντισώματα κατά 93% και όσοι έχουν λάβει και δεύτερη 100%, ανεξάρτητα του πότε έγιναν αυτές οι δόσεις.

Αν ξεκινήσει επιδημία, μόλις ψυχράνει ο καιρός, αυτή θα αρχίσει από τα σχολεία, από τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιασθεί.

Κατά κύριο λόγο, πρέπει να είναι βέβαιοι για την ανοσία τους, το υγειονομικό προσωπικό και οι εκπαιδευτικοί.

Μην προσπαθήσει κανείς να θέσει διάγνωση Ιλαράς, αν δεν ξέρει πολύ καλά το νόσημα.
 
Τέλος, ο πανικός είναι ο χειρότερος σύντροφος. Και να μολυνθείτε και να νοσήσετε, αντιμετωπίζεται, μην ανησυχείτε.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Σεπτεμβρίου 2017, 15:44:07 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Σεπτεμβρίου 2017, 22:28:20
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Και κάποια ενδιαφέροντα σχόλια του Κλινικού Φαρμακοποιού Διαμαντή Κλημεντίδη στην παραπάνω ανάρτηση:

- Είναι περιττές οι εξετάσεις αντισωμάτων. Κοιτάτε τα βιβλιάρια υγείας σας και αν έχετε κάνει μόνο μία δόση (είτε μονοδύναμο είτε MMR) κάνετε άλλη μία δόση MMR.
Στον προγεννητικό έλεγχο μόνο τα αντισώματα της ερυθράς ελέγχονται συνήθως.

- Αν δεν υπάρχει το βιβλιάριο, που σημαίνει ότι το εμβολιαστικό σας ιστορικό είναι άγνωστο, κάνετε δύο δόσεις MMR με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.

- Δεν παθαίνετε τίποτα αν κάνετε παραπάνω δόσεις, γι' αυτό και η επίσημη σύσταση λέει να γίνονται δύο αν δεν υπάρχει αρχείο με το ιστορικό. Το ελάχιστο διάστημα είναι 28 μέρες για λόγους αποτελεσματικότητας, όχι για λόγους ασφαλείας (αν γίνει νωρίτερα "σαμποτάρεται" η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού στην πρώτη δόση). Θεωρείστε πλήρως καλυμμένη 3-4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

- Οι γεννημένοι πριν το 1970 θεωρούνται άνοσοι για την ιλαρά. Πρακτικά, όλοι σχεδόν οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας την έχουν περάσει.

-  Εξαιτίας της τεράστιας μεταδοτικότητας της νόσου, πριν κυκλοφορήσει το εμβόλιο της ιλαράς ο ιός ήταν πρακτικά παντού. Ήταν αδύνατο να μην έρθει κάποιος σε επαφή με άτομο που νοσεί. Ακόμα και οι ελάχιστοι που δεν εκδήλωναν τη νόσο, λόγω της συνεχούς έκθεσης στον ιό αποκτούσαν τελικά ανοσία.
Ο παραπάνω κανόνας πάντως δεν ισχύει για τους επαγγελματίες υγείας που είναι γεννημένοι πριν το 1970. Δηλαδή, πρέπει να αποδείξουν την ανοσία τους είτε με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη νόσηση, είτε με εξέταση αντισωμάτων, είτε με καταγεγραμμένες δύο δόσεις του εμβολίου.

-Όσοι έχουν περάσει την ιλαρά χρειάζεται να εμβολιαστουν τώρα? Όχι, αρκεί να ήταν όντως ιλαρά. Πολλές φορές, ιδιαίτερα παλιότερα, δινόταν η διάγνωση της ιλαράς σε άλλες εξανθηματικές νόσους.

-  Και πως μπορούμε να το διαπιστωσουμε ότι ήταν αυτό? Υπάρχει κάποια εξέταση? - Εξέταση αντισωμάτων ιλαράς.

- Τι μπορεί να πάθει κάποιος που κολλά ιλαρά; 

- 1 στους 3 κάνουν κάποια επιπλοκή (ωτίτιδα, πνευμονία ή εγκεφαλίτιδα). 1 στους 10 νοσηλεύονται. 1 στους 5.000 πεθαίνει (συχνά το νούμερο αυτό είναι πολύ χειρότερο, πχ στην Ρουμανία πέθαναν 40 στους 7.000). Επίσης, 1 στους 5.500 εμφανίζει έως και 27 χρόνια μετά μια πολύ σοβαρή εγκεφαλική βλάβη που ονομάζεται υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα και είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρος. Προκαλείται από τον ιό που παραμένει στα εγκεφαλικά κύτταρα και μετά την αποδρομή του εξανθήματος.

- Τι μπορεί να πάθει κανείς από το εμβόλιο κατά της ιλαράς;

- Από το εμβόλιο:
1 στους 1.000: πυρετικούς σπασμούς
3 στους 100.000: θρομβοκυττοπενία
1 στους 100.000: αλλεργική αντίδραση
1 στο 1.000.000: εγκεφαλίτιδα.
0 θάνατοι

-

- βασικές πηγές για τα παραπάνω είναι το Green Book του Public Health England ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος )

και το fact sheet του encephalitis society (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).

Επίσης, μια ιδέα για τη νοσηρότητα και την θνητότητα της ιλαράς προ του 1970 μπορείτε να πάρετε και από αυτή εδώ την παρουσίαση του CDC: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

-  Οι έγκυες δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιλαρά. Πρέπει να φροντίσουν να είναι εμβολιασμένοι όλοι όσοι είναι γύρω τους.

- Υπάρχει είτε πλήρης κάλυψη είτε καθόλου κάλυψη. Η δευτερη δόση του εμβολίου της ιλαράς δεν είναι booster, αλλά γίνεται επειδή ένα 5% δεν αναπτύσσουν αντισώματα μετά την πρώτη δόση. Από αυτούς, το 80% αναπτύσσουν αντισώματα μετά την δεύτερη δόση.

- Η δεύτερη δόση δεν είναι Booster όπως είπαμε. Όσοι απαντούν και στις δύο δόσεις αναπτύσσουν προσκαιρα μεγαλύτερο τίτλο αντισωμάτων αλλά αυτό είναι παροδικό· τελικά τα επίπεδα σε βάθος χρόνου είναι τα ίδια. Θεωρητικά λοιπόν αρκεί μια επιτυχημένη δόση. Παρόλα αυτά, ο έλεγχος αντισωμάτων πριν την δεύτερη δόση δεν συστήνεται από τις επίσημες οδηγίες γιατί δεν είναι cost-effective.

- άτομο γεννημένο μετά το 1970 που δεν γνωρίζει εάν έχει περάσει τη νόσο, μπορεί να εμβολιαστει χωρίς να κάνει την εξέταση αντισωματων;

- Ναι. Δεν συστήνεται η εξέταση αντισωμάτων σε κανέναν έτσι κι αλλιώς.

- Παναγιώτης Σπυρίδης: Αν κάποιος δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο και έχει αμφιβολίες για την ύπαρξη ή όχι αντισωμάτων, δεν υπάρχει άλλη λύση από τον προσδιορισμό αντισωμάτων. Δεν πρόκειται για σύσταση αλλά για λύση. Αν όμως, δεν έχει πρόβληγμα με το εμβόλιο, το κάνει, χωρίς συνέπειες, αν έχει ήδη αντισώματα.

- Παναγιώτης Σπυρίδης: Δεν υπάρχουν φορείς, μόνο οι νοσούντες μεταδίδουν.

- Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε το διάστημα της "επιβίωσης" του ιού στο περιβάλλον; Ρωτάω επειδή εργάζομαι σε φροντιστήριο ξένων γλώσσών και έχω συνάδελφο έγκυο. Πώς μπορούμε να την προστατεύσουμε σε περίπτωση που δεν έχει περάσει ιλαρά ή δεν έχει κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου;

- Καλό αερισμό του χώρου και τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής. Όμως, σε έναν κλειστό χώρο είναι σίγουρο ότι θα μεταδοθεί η ιλαρά σε όλα σχεδόν τα επίνοσα άτομα. Είναι μια από τις πιο μεταδοτικές νόσους που ξέρουμε!

- Πληροφορίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την Ιλαρά: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

- Μια ερώτηση για τους παλιούς παιδιάτρους της ομάδας:
Πότε άρχισε να κυκλοφορεί το MMR στην Ελλάδα; Ξέρουμε ότι άρχισε να παρασκευάζεται στα μέσα της δεκαετίας του '70 και ότι μπήκε στο ΕΠΕ το 1989. Όμως, υπάρχουν βιβλιάρια που έχουν σημειωμένο το MMR το 1979, το 1983 και το 1987. Θυμάται κάποιος τι συνέβαινε τότε;

« Τελευταία τροποποίηση: 23 Σεπτεμβρίου 2017, 18:32:10 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Σεπτεμβρίου 2017, 11:44:18
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δηλαδη συστήνουν τον μαζικό εμβολιασμό 1.500.000 ατόμων αντι του στοχευμενου εμβολιασμού (εργαζομένων στην υγεια, σωφρονιστικών καταστημάτων και κεντρα φιλοξενίας μεταναστών.)

 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Σεπτεμβρίου 2017, 11:46:26 από Gatekeeper »
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

22 Σεπτεμβρίου 2017, 13:41:50
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

md



22 Σεπτεμβρίου 2017, 14:11:18
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ε,φαρμακοποιος ειναι ο κυριος.....

Μην είμαστε άδικοι.

Μακάρι ο μέσος Ιατρός στην Ελλάδα να ήξερε για τα εμβόλια όσα ξέρει ο συγκεκριμένος Φαρμακοποιός (ο οποίος παρεμπιμπτόντως δεν έχει Φαρμακείο).
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Σεπτεμβρίου 2017, 15:26:41
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Την συσταση την εχει κανει το Υπ.Υγειας.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

22 Σεπτεμβρίου 2017, 16:00:33
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Diamantius


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δηλαδη συστήνουν τον μαζικό εμβολιασμό 1.500.000 ατόμων αντι του στοχευμενου εμβολιασμού (εργαζομένων στην υγεια, σωφρονιστικών καταστημάτων και κεντρα φιλοξενίας μεταναστών.)

 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα.

Γιατί όχι και δασκάλων & καθηγητών ή υπαλλήλων δημόσιων/δημοτικών υπηρεσιών που υποδέχονται πολίτες κτλ;
Η ιλαρά έχει ιδιαίτερα υψηλή μεταδοτικότητα. Αν το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι κάτω από το 95%, πρακτικά όλοι οι επίνοσοι θα νοσήσουν.
Trying to apply the principles of Clinical Pharmacy to my daily work routine. Strong advocate of Evidence-based Medicine and stronger enemy of bad science.

22 Σεπτεμβρίου 2017, 17:02:11
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
@ Diamantius δεν διαφωνω.
Ο εμβολιασμός ωστοσο πρεπει να ειναι στοχευμενος.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

22 Σεπτεμβρίου 2017, 17:23:47
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Diamantius


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
@ Diamantius δεν διαφωνω.
Ο εμβολιασμός ωστοσο πρεπει να ειναι στοχευμενος.

Έχω την εντύπωση όμως πως όταν ο στόχος για ανοσία αγέλης είναι το 95% σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, η στοχευμένη ανοσοποίηση δεν θα κάνει τίποτα για να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας.
Trying to apply the principles of Clinical Pharmacy to my daily work routine. Strong advocate of Evidence-based Medicine and stronger enemy of bad science.

22 Σεπτεμβρίου 2017, 17:30:08
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
@ Diamantius

Δεδομενου πως δεν υπαρχουν διαθεσιμα εμβόλια για 1.500.000 ατομα , ο στοχευμενος εμβολιασμός ειναι μονη "λύση".
Ως ΦχΦ γνωρίζετε καλύτερα από εμενα το διαθεσιμο στοκ των συγκεκριμένων εμβολίων.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Σεπτεμβρίου 2017, 17:35:30 από Gatekeeper »
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

22 Σεπτεμβρίου 2017, 17:45:49
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

22 Σεπτεμβρίου 2017, 18:14:09
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Συμπερασμα:

Δεν προλαβαινουμε να αποκτησουμε ανοσια αγελης δια του εμβολιασμου. Αυτο θα γινει δια της ενεργητικης φυσικης ανοσιας.
Εμβολιαστε στοχευμενα τους Gatekeepers για να μην καταρρευσει το συστημα. Τα υπολοιπα θα τα κανονισει πλεον η φύση...
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

23 Σεπτεμβρίου 2017, 00:11:55
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Συμφωνα με τον κο Μπασκόζο σε αναρτησή του στο fb:
- Αυτη τη στιγμη υπαρχουν 100.000 διαθεσιμα εμβόλια .
- Ως το τέλος του 2017 θα έχουμε άλλα 35.000.

Συνολικά δηλαδη 135.000 εμβόλια . Η διαφορά απο το 1.000.000 με 1.500.000 που απαιτούνται απλά τεραστια...
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

23 Σεπτεμβρίου 2017, 11:48:54
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

KuzEL


Who should  have  the  MMR  vaccine?

It  isn't  harmful  to  have  an  MMR  vaccination  if  you're  already  immune.  So,  if  there  is  any  doubt  about  whether  you  have  already  been  vaccinated,  go ahead  and  ask  your  GP  for  a  catch-up  vaccination.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Cessante causa, cessat effectus !

23 Σεπτεμβρίου 2017, 11:57:00
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

KuzEL


Cessante causa, cessat effectus !

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
71090 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Απριλίου 2018, 18:27:13
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
1894 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Σεπτεμβρίου 2017, 08:34:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2307 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιανουαρίου 2018, 00:30:13
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
23881 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Σεπτεμβρίου 2021, 14:13:41
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
936 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Μαρτίου 2024, 19:32:17
από Argirios Argiriou