Θέματα Εργασίας > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Η Γενική Ιατρική στην Γαλλία.

(1/3) > >>

Argirios Argiriou:
Η Γενική Ιατρική στην Γαλλία.

Argirios Argiriou:
Το παρακάτω δημοσιεύτηκε στις 24/11/2017 από τον Γενικό Ιατρό Παναγιώτη Κούστα, που εδώ και 10 μήνες εργάζεται στην Γαλλία, στην ομάδα "ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ" στο facebook, και το δημοσιεύω εδώ μετά από άδειά του:


Μέρος 1

VOCABULAIRE (ή πως είναι δομημένο το γαλλικό σύστημα υγείας)

Καταρχήν γενικά οι Γάλλοι τρελαίνονται για τις συντομογραφίες. Π.χ.

RAD: Rétour à domicile, επιστροφή στο σπίτι

PEC: Prise en charge, ο τρόπος που αναλαμβάνεις τον ασθενή με λίγα λόγια κ.ο.κ.

Ως γενικοί γιατροί μπορούμε να δουλέψουμε είτε σε δικό μας ιατρείο (installation libérale) ή ως μισθωτοί(salariés) στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Médecin généraliste : Ο γενικός γιατρός στο γαλλικό σύστημα υγείας είναι συνήθως ιδιώτης. Όλοι οι ασθενείς δηλώνουν στην assurance maladie (στο γαλλικό ΙΚΑ δηλαδή) ποιος είναι ο médecin traitant τους(ο θεράπων ιατρός), αν τον βρούνε, γιατί με την έλλειψη που υπαρχει, πολλοί γενικοί γιατροί αρνούνται να αναλάβουν νέους ασθενείς. Εδώ πρέπει να εξηγήσω ότι στη Γαλλία (και γένικα στην Ευρώπη νομίζω) αναλαμβάνω έναν ασθενή σημαίνει καταρχήν του κάνω φάκελο, τον παρακολουθώ για όλη του τη ζωή (εκτός αν θελήσει να μ'αλλαξει) και παίρνω παραμασχαλα όλη την οικογένεια. Δεν ειναι, κρύωσε, ήρθε τον είδα και γεια σας. Ο γενικός γιατρός βλέπει από μωρά μωρά έως παππουδες, κάνει τεστ Παπ, παραπέμπει σε άλλους γιατρούς, ότι κάνει ένας γενικός γιατρός στην Ελλάδα (ή θα έπρεπε να κάνει). Για τον ασθενή του αυτός είναι ο γιατρός. Στη Γαλλία, ιδίως στην επαρχία, υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδικών γιατρών (spécialistes) οπότε δεν είναι μου ήρθε το μωρό, το πάσαρα παιδίατρο, γιατί παιδίατρος μπορεί να μην υπάρχει, αν φοβάμαι κάτι επείγον, θα πρέπει να το στείλω στα επείγοντα του νοσοκομείου, κι αν φυσικά στέλνω για ψύλλου πήδημα, οι ασθενείς θα με σιχτιρίσουν και δε θα ξαναπατήσουν.

Τα υπερ και τα κατά είναι αυτά ενός ιδιώτη Ελλάδα.

ΥΠΕΡ: Ενας καλος τρόπος να τα κονομήσεις, πάει κανά 25ευρω η επίσκεψη και η Secu (η assurance maladie) δεν ειναι ΕΟΠΥΥ να πληρώνει όποτε και όσα γουστάρει. Μην με ρωτάται λεπτομέρεις για τον τρόπο αμοιβής των ιδιωτών γιατί δεν τα ξέρω καλά...

ΚΑΤΑ; Χαρτούρες, εφορίες, τρέξιμο (τα γνωστά για τους ιδιώτες)

Στρατιές Ρουμάνων έχουν έρθει έτσι, άλλοι τα έχουν καταφέρει, άλλοι έσπασαν τα μούτρα τους και φύγαν νύχτα. Καταρχήν καλό είναι να μιλάς πολύ καλά Γαλλικά και να ξέρεις το σύστημά τους (ή να βρεθεί κάποιος καλός χριστιανός να στα δείξει, π.χ. ηλικιωμένος γιατρός που ψάχνει αντικαταστάτη). Έπειτα οι Γάλλοι που γενικά είναι ευγενέστατοι, με το σεις και το σας, την έχουν τη δυσπιστία τους προς τον ξένο, κυρίως προς τον ξένο που δεν έχει γίνει Γάλλος, στη γλώσσα, σε όλα. Οπότε κινδυνεύετε τελικά ο ασθενής να προτιμήσει Γάλλο γιατρό στα 30 χιλιόμετρα, παρά τον ξένο που τον έχει δίπλα (και στη Γαλλία πάντως το επάγγελμα του γιατρού εμπνέει σεβασμό, ίσως περισσότερο από Ελλάδα). Για να λέμε και του στραβού το δίκιο πάντως, τι δουλειά θα έκανε ένας ξένος γιατρός ιδιώτης στην Ελλάδα που θα έλεγε στον ασθενή 'εγκώ κσένο γκιατρό' και δε θα ξερε ούτε τα φαρμακάκια του να του γράψει σωστά στο απλό σύστημα της καφετιέρας (χο χο χο!)

ΥΓ1. Στη Γαλλία, όπως και σε όλη την Ευρώπη, παραπέμπω δε σημαίνει ''αντε, τράβα να σε δει και κανάς καρδιολόγος. Ο ασθενής κλείνει ραντεβού, ο θεράπων γράφει ολόκληρο γράμμα και ο ειδικός του απαντάει όταν γίνει η επίσκεψη (είπαμε, τα επείγοντα πάνε στα επείγοντα των νοσοκομείων)

ΥΓ2: Αυτο που μου έχει κάνει εντύπωση στις κάρτες κάποιων ιδιωτών είναι ότι λένε: ραντεβού από τότε μέχρι τότε, μετά αν είναι επείγον πάρτε το 15 (το γαλλικο ΕΚΑΒ)

Συνέχεια στο μέλλον...


Argirios Argiriou:
Το παρακάτω δημοσιεύτηκε στις 25/11/2017 από τον Γενικό Ιατρό Παναγιώτη Κούστα, που εδώ και 10 μήνες εργάζεται στην Γαλλία, στην ομάδα "ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ" στο facebook, και το δημοσιεύω εδώ μετά από άδειά του:

Μέρος 2

Λοιπόν γατόνια, πολυεργαλεία μου, συνεχίζω για όποιον ενδιαφέρεται... Πριν περάσω όμως στο ψητό, κάποιες διευκρινήσεις:

1. Ελπίζω να αναφέρω πληροφορίες χρήσιμες για όποιον γενικά σκέφτεται να μεταναστεύσει, κι όχι μόνο για τη Γαλλία.

2. Θα παρακαλούσα τους κυρίους κυρίους διαχειριστάς να μαζέψουν κάπου τα ποστ μου για να μην τα ψάχνω.Είμαστε διεθνές γκρουπ ρε, τί σαν τους ακτινολόγους που κλαψουρίζουν για τους υπερήχους; 😂

3. Σας δίνω έτοιμες, μασημένες πληροφορίες, χο χο! Από κει και πέρα το google και τα αεροπλάνα είναι σύμμαχοί σας. Όπως μου είχε πει πάνω κάτω κάποτε ένας Έλληνας γιατρός, έλα να δεις πρώτα αν αντέχεις το σκ... των Γάλλων.

4. Το ξέρω πως σε όλους ενδιαφέρουν πρώτα τα μπικικίνια, αλλά για όποιον σκέφτεται να μεταναστεύσει, πρώτα πρέπει να δει τι επιλογές έχει εκεί που θα πάει. Δεν είναι το ίδιο ο γενικός γιατρός στην Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Σουηδία κλπ. Αυτό ισχύει για όλες τις ειδικότητες. Ο ενδοκρινολόγος πχ εδώ ανάλογα που δουλεύει, μπορεί να κάνει περισσότερο τον παθολόγο.

Για να τελειώνω με τους ιδιώτες généralistes, επειδή έχουν μεγάλη έλλειψη η οποία θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, σε κάποιες περιοχές το κράτος προσφέρει λεφτά και διευκολύνσεις σε όποιον ανοίξει ιατρείο και οι δήμοι μπορεί να προσφέρουν πχ δωρεάν ενοίκιο για κάποιον καιρό. Κάποια τζιμάνια πολιτικοί ρίξαν την ιδέα η ασφάλεια να πάψει τη σύμβαση με τους γενικούς γιατρούς στις μεγάλες πόλεις, για να τους αναγκάσει να πάνε εκεί που έχει έλλειψη (γκουγκλάρετε déserts medicaux france, πέφτει πολύ συζήτηση στη Γαλλία)

Maisons de santé (κάτι σαν ψευτοκέντρα υγείας); Πολύ της μόδας τελευταία. Συνήθως τα οργανώνουν οι δήμοι. Κοιτάνε να τραβήξουν γιατρούς που δε θέλουν να τραβάνε το ζόρι ιδιωτικού ιατρείου μόνοι τους. Οι γιατροί μπορεί να αμοίβονται ως ιδιώτες ή ως μισθωτοί. Τους προσφέρουν ιατρείο σε ένα κτίριο όπου μπορεί να υπάρχει κοινή γραμματέας, μαζί με άλλους γιατρούς, γενικούς ή μη και άλλους επαγγελματίες υγείας που έχουν κι αυτοί το "ιατρείο τους": νοσοκόμες, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λόγοθεραπευτές, νυχούδες(παρντόν, πεντικιουρίστες, ο γαλλικός ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το πεντικιούρ μόνο σττους διαβητικούς, για την πρόληψη του διαβητικού παιδιού. Οι πεντικιουρίστες ασχολούνται γενικά με το πόδι).

CH: Centres hospitaliers, έτσι λέγονται τα δημόσια νοσοκομεία. Οι κλινικές λέγονται services (Service de Cardiologie, service de Neurochirurgie κλπ). Κι αν με ρωτήσετε τι δουλεία έχει ένας γενικός γιατρός σε ένα νοσοκομείο, θα σας απαντήσω: γιατροί δεν είστε; για γιατρούς θα σας πάρουνε. Δες θα σας βάλουνε ούτε να χειρουργήσετε ούτε να κάνετε τον καρδιολόγο. Αλλά μια χαρά μπορείτε να σταθείτε σε μια παθολογική κλινική (αν σας θελήσουν και σας πάρουν...)

Cliniques: Έτσι λέγονται οι ιδιωτικές κλινικές.

IDE: Infirmier -ére diplomé d'Etat, είναι οι νοσηλευτές, νοσηλεύτριες. 3ετούς φοίτησης, μπορούν να δίνουν κάποια φάρμακα ή να γράφουν κάποιες εξετάσεις. Καλό είναι να τα έχετε καλά μαζί τους γιατί σας καρφώνουν απ'όλες τις μεριές. Δε θα σας πει καμμία όμως δεν κάνω κάτι γιατί βαριέμαι...

AS: Aide soignante, οι βοηθές νοσοκόμες. 2ετούς φοίτησης, θα καθαρίσουν τον άρρωστο, θα τον βοηθήσουν να φάει αν δε μπορεί, κλπ. Στα γαλλικά νοσοκομεία δεν υπαρχουν αποκλειστικές βλαχοελληνοβουλγαρορωσίδες, άσχετες...

ASH: Agents de Service Hospitalier: είναι οι καθαρίστριες κλπ

Cadre de Santé: Για κάθε υπηρεσία υπάρχει κάποιος, είναι ο ανταυτού της διοίκησης, κι αυτός πολυεργαλείο. Θα βγάλει τα προγράμματα του προσωπικού, θα λύσει πρακτικά θέματα κλπ. Και με αυτόν είναι καλό να τα έχετε καλά.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ...

Argirios Argiriou:
Το παρακάτω δημοσιεύτηκε στις 26/11/2017 από τον Γενικό Ιατρό Παναγιώτη Κούστα, που εδώ και 10 μήνες εργάζεται στην Γαλλία, στην ομάδα "ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ" στο facebook, και το δημοσιεύω εδώ μετά από άδειά του:

ΜΕΡΟΣ 3

Συνεχίζω με την επισκόπηση του γαλλικού συστήματος υγείας, από τη μία για να καταλάβετε πως δουλεύει (όσο το ξέρω κι εγώ) κι από την άλλη για να δείτε που μπορεί να βρει δουλειά ένας γενικός γιατρός, και όποιος ενδιαφέρεται, να είναι σε θέση να κατανοήσει τις αγγελίες εργασίας. Εδώ να τονίσω πως οι Γάλλοι αναγνωρίζουν την ειδικότητα που έχουμε κάνει Ελλάδα (πράγμα που αμφιβάλλω αν ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ).

Οι Γάλλοι έχουν τρομερή ανάγκη σε γιατρούς, αλλά σε γενικές γραμμες, για να πάρουν κάποιον, πρέπει ο τελευταίος να δείξει ότι έχει κάποια σχετική εμπειρία σε σχέση με το αντικείμενο της δουλειάς.

Να προσθέσω επίσης για τις νοσοκόμες, ότι μπορεί να δουλεύουν και σε δικά τους γραφεία. Πάνε στα σπίτια των ασθενών και κάνουν αλλαγές τραυμάτων, ενέσεις κλπ. Κάποιος για παράδειγμα που κάνει ινσουλίνη, πάει νοσοκόμα και του την κάνει. Αυτά απ'όσο ξέρω τα δικαιολογεί η ασφάλεια κατόπιν συνταγογράφησης από τον médecin traitant(θεράπων ιατρός).

Urgences: Είναι τα επείγοντα των νοσοκομείων. Στη Γαλλία υπάρχει ένα τμήμα επειγόντων οπού εκεί πάνε όλα. Επείγοντα δεν κάνει ο κάθε πονεμένος, αλλα συγκεκριμένοι γιατροί, οι urgentistes, οι οποίοι πληρώνονται καλά, αλλά εννοείται ξεσκίζονται στη δουλειά.
Θα σας περιγράψω τι γίνεται στο μικρό νοσοκομείο που δουλεύω, στα μεγάλα δε ξέρω. Υπάρχουν δυο γιατροί στα επείγοντα. Είναι οι μόνοι που κάνουν ενεργείς εφημερίες (γιατί όλοι οι υπόλοιποι εφημερεύουμε από το σπίτι) οπότε πληρώνονται τις εφημερίες στο μάξιμουμ.

Στη Γαλλία υπάρχουν εταιρείς ιδιωτικών ασθενοφόρων. Αν πάθει πχ μια γιαγιά εγκεφαλικό εκεί που δουλεύω, έρχεται ιδιωτικό ασθενοφόρο και την παει νοσοκομείο(ο κάθε ασθενής έχει την δικιά του εταιρεία). Αν συμβεί κάτι επείγον οπουδήποτε (τροχαίο κλπ) οι πρώτοι που πάνε είναι οι πυροσβέστες (sapeurs pompiers) με ασθενοφόρο. Αν χρειαστεί παέι και το γαλλικό ΕΚΑΒ (το SAMU). Ο ένας από τους δυο γιατρούς των επειγόντων είναι υπεύθυνος για το SMUR(Service Mobile d'Urgences et de Réanimation). Δηλαδή στο επείγον (πχ μια ανακοπή στο δρόμο) θα πάει κι αυτός με αυτοκίνητο μαζί με το ασθενοφόρο των πυροσβεστών. Οι γιατροί των επειγόντων λοιπόν, θα ξεκαθαρίσουν το περιστατικό και θα το βάλουν εισαγωγή στην κατάλληλη κλινική του νοσοκομείου. Αν χρειαστεί θα φωνάξουν πχ χειρουργό απο τη διπλανή ιδιωτική κλινική να το δει, ή γαστρεντερολόγο να του κάνει υπέρηχο κοιλίας και να το εκτιμήσει ή θα τηλεφωνήσουν σε άλλο νοσοκομείο που έχει καρδιολόγο να πάρουν τη γνώμη του. Διπλα στα επείγοντα είναι ο αξονικός.

Médecine polyvalente: είναι ουσιαστικά η παθολογική κλινική ή η παθολογία ή όπως το λέω εγώ, όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω. Εμείς οι γενικοί γιατροί, από όσο ξέρω, αν θέλουμε να πάρουμε θέση ΕΣΥτη (και να ανεβούμε μισθολογικά στο δημόσιο κερδίζοντας καλά λεφτά) μπόρούμε να διεκδικήσουμε θέση médecin polyvalent ως ειδικότητα.

Médecine A: έτσι λένε κάποιες φορές την παθολογική κλινική

SSR(Soins de Suite et de Réadaptation): Είναι κλινικές αποκατάστασης. Μπορεί να είναι ιδιωτικές ή δημόσιες, SSR-P(SSR-polyvalent δέχεται δηλαδή όλους τους ασθενείς) ή SSR-G(SSR-gériatrique δέχεται ηλικιωμένους ασθενείς πάνω από 60 χρονών). Στη Γαλλία πχ ένα εγκεφαλικό, ή ένας ηλικιωμένος με επαναλαμβανόμενες πτώσεις, θα μπει στο νοσοκομείο, θα σταθεροποιηθεί και μετά μπορεί να πάει σε αυτές τις κλινικες για ανάρρωση(convalescence).Εκεί μπορεί να μείνει μήνες, να κάνει φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες..., οι γιατροί να του ρυθμίσουν την αγωγή κλπ, μέχρι να έρθει στα ίσα του και να μπορέσει να γυρίσει σπίτι του. Ο Socratis Revis (έχω την άδειά του για να δημοσιευτεί το όνομά του) που δουλεύει σε SSR, τα ξέρει καλύτερα. Στη Γαλλία δεν έχει κρατάμε το εγκεφαλικό για μερικές μέρες νοσοκομείο και μετά το ξαποστέλνουμε σπίτι του μαζί με μια βλαχοελληνοβουλγαρορωσίδα άσχετη και τους συγγενείς να προσπαθούν να το διαχειριστούν μόνοι τους και ο θεός βοηθός.

ΥΓ Η Γαλλία διοικητικά χωρίζεται σε régions(οι ελληνικές περιφέρειες) και σε départements (οι νομοί ελληνιστοί). Στη μητροπολιτική Γαλλία(γιατί η Γαλλία έχει και υπερπόντιες κτήσεις), μετά τη συνένωση του 2016 οι régions είναι 16. Το κάθε département έχει ένα νούμερο (πάνε με αλφαβητική σειρά, τώρα πρόσφατα το ανακάλυψα...). Εγώ είμαι στο département του Cher που είναι το 18. Σε κάθε région υπεύθυνη για την υγεία είναι η ARS(Agence Régional de Santé, κάτι σαν τις δικές μας ΥΠΕ, σας το ξαναλέω οι Γάλλοι τη βρίσκουν με τις συντομογραφίες). Το SAMU είναι το SAMU 18.

ΥΓ2 Σωστά, στραβά ή ανάποδα, όχι για να περιαυτολογώ, όποιος ενδιαφέρεται για τη Γαλλία εγκυκλοπαιδικά ή επαγγελματικά, να τα διαβάσει προσεκτικά αυτά που γράφω, δε θα τα βρείτε πουθενά μαζεμένα στα ελληνικά: Η Γαλλία ιατρικά είναι άγνωστη χώρα. Έτσι πχ αν δείτε τώρα αγγελία ή σας προτείνουνε ότι Centre Hospitalier στη Val d'Oise (95) ψάχνει γιατρό για το SSR του, ξέρετε τι σημαίνει: Δημόσιο νοσοκομείο ψάχνει γιατρό για την κλινική αποκατάστασης(για τα μπικικίνια θα πούμε εν ευθέτω χρόνω τί σημαίνει αυτό)

Την επόμενη φορά αν έχω όρεξη, θα σας μιλήσω για τη filière gériatrique που δουλεύω εγώ.

A bientôt
Σχόλιο του καλού συναδέλφου και φίλου Socratis Revis που εργάζεται σε ιδιωτικό SSR: " Στο SSR δε μένει μήνες.Το ελάχιστο είναι 2 βδομάδες και το μέγιστο 6 βδομάδες.Ο μέσος όρος στη Γαλλια είναι περίπου 37 μέρες και πρέπει να πέσει και άλλο για να μην είναι ασύμφορο για το σύστημα γιατί κοστίζουμε λιγο λιγότερο από το νοσοκομείο. Περα από το ιατρικό και νοσηλευτικό υπάρχουν φυσιοθεραπευτες,ψυχοθεραπευτές, διαιτολόγος,νευροψυχολογος,ψυχολογος,γυμναστής,λογοθεραπευτης και κοινωνικη λειτουργος. Αναλαμβάνουμε όλα τα γηριατρικά σύνδρομα συν την ανάρρωση από όλη την παθολογία και τη χειρουργική.Στην ουσία ο κάθε ασθενής μόλις κάπως σταθεροποιηθεί στο νοσοκομείο τον βγάζουν άρον άρον και τον στέλνουν σε μενα να βγάλω το φίδι από την τρύπα. Εγώ αφου τον παραλάβω οργανώνω όλο το projet νοσηλείας .Σκοπος πάντα σε ευλογο χρονικο διάστημα ο ασθενής να αναρρωσει πλήρως ή αν αυτο ειναι αδυνατο να επιστρέψει σπιτι του όπου θα αναλάβουν οι κοινωνικές υπηρεσιες.Δηλαδη νοσοκόμα για τα φάρμακα, βοηθός νοσοκόμα για την καθαριότητα του ασθενούς, καθαρίστρια για το σπιτι, delivery το φαγητό και άλλα πολλά ασύλληπτα για το ελληνικό μυαλό μας..."

Και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση κάτω από την παραπάνω ανάρτηση:

- Σας ευχαριστούμε , ολους εσάς του εξωτερικού για όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες.
Είναι σημαντικότατες ακόμη και αν κάποιος δεν σκέφτεται την μετανάστευση προς απόκτηση γνώσης των άλλων συστημάτων υγείας. Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι και στην Ελλάδα υπάρχει η επιλογή του κέντρου αποκατάστασης. Έπειτα από εγκεφαλικό, τροχαίο (πολυκαταγματιας), μείζον ορθοπεδικές επεμβάσεις και σε κάποια πιο σπάνια νοσήματα όπως ΜS, Gulain Barre, έξαρση ρευματοειδούς. Η διαφορά είναι ο χρόνος νοσηλείας που μπορεί να φτάσει έως 5 μήνες σε ένα εγκεφαλικό (πάντως 6 εβδομάδες μου φαίνεται πολύ λίγο για αποκατάσταση μιας ημιπληγιας). Έως και 20 μέρες μετά σε πιο ήπιες διαγνώσεις όπως μυοπάθεια εκ μοναδος.Τα κέντρα αποκατάστασης κι εδώ είναι ιδιωτικά αλλά το νοσηλειο το πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ και είναι 150€/ ανά ημέρα. Η μεγάλη και σημαντικότατη διαφοράς εδώ είναι ότι αν μια ημιπληγία δεν αποκατασταθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αυτονομηθεί, το κράτος τον αφήνει στο έλεος με όλες αυτές τις βλαχορωσιδοβουλγαρες δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλεψη για την συνεχόμενη παροχή φροντίδας στην κοινότητα.

- Εδώ (στην Γαλλία) είναι και δημόσια (και καλύπτεται πλήρως η νοσηλεία) και ιδιωτικά.

- Στο ΑΕΕ εξαρτάται από τον τύπο, την ηλικία ,συννοσηρότητα κτλ.Αν είναι νέος, τότε στην Γαλλία, πάει σε ακόμα πιο ειδικά κέντρα αποκατάστασης όπου μένει όντως μήνες.Αν είναι με το ένα πόδι στον τάφο και το άλλο παράλυτο 6 -8 βδομάδες φτάνουν και περισσεύουν...
Αρχίατρος:
Να προτείνω κάτι στην Διαχείριση του φόρουμ ;

Αντί με αυτό το "η Γενική Ιατρική στην Γαλλία", όπου μπορεί να μπαίνει ο καθένας και να αμπελοφιλοσοφεί γράφοντας ότι του κατέβει ή να δημοσιεύει άσχετα όπως έχει συμβεί, θα μπορούσε να δημοσιευτούν Οδηγοί, Guides κτλ στις οποίες Έλληνες Γενικοί Ιατροί που εργάζονται στις εν λόγω χώρες θα έγραφαν για:
- την γλωσσικές απαιτήσεις
- τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος
- τις συνθήκες εργασίας στην κάθε χώρα, τις αμοιβές, ευθύνες, νομική κάλυψη κτλ.

Φυσικά αυτό απαιτεί να υπάρχει πάνω από όλα διάθεση και χρόνος για να γραφτούν αναλυτικοί Οδηγοί και όχι σε παρεϊστικο στυλ (γατόνια, φιλαράκια κτλ) στο Fb.

Το φόρουμ είναι απείρως βολικότερο μέσο στην αναζήτηση πληροφοριών απ΄ότι το Fb παρά την άμεση διαδραστικότητα του τελευταίου, και το κοπι-παστε αυτούσιων posts απ΄το fb νομίζω ότι δεν αρμόζει στο φόρουμ.

Ας κάνουν λοιπόν (όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν) έναν κόπο να συντάξουν κάποιους Οδηγούς που να μπορούν να σταθούν ως κείμενα στο φόρουμ και να βοηθήσουν συναδέλφους που ενδιαφέρονται.

Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία μου απ΄το άλλο ιατρικό φόρουμ είναι αρνητική, ο μέσος Έλληνας Ιατρός επιδίδεται σε τακτική Hit&Run, δλδ μπαίνει, διαβάζει, παίρνει ό,τι τον ενδιαφέρει, και όταν κάνει την δουλίτσα του (βρεί κάποια θέση), γράφει τους υπόλοιπους εκεί που δεν πιάνει μελάνι !

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση