Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Ιουλίου 2018, 11:36:55

Αποστολέας Θέμα: Ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Εσείς; Ακόμα περιμένετε;  (Αναγνώστηκε 2648 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

6 Φεβρουαρίου 2011, 22:39:39
Αναγνώστηκε 2648 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 05/02/2011.

Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας.Η τεράστια συμβολή των εμβολίων στη δημόσια υγεία γίνεται αντιληπτή αν αναλογιστεί κανείς ότι με τον μαζικό εμβολιασμό ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα, ο τέτανος, η ευλογιά και πολλές άλλες έχουν, αν όχι εξαφανιστεί, μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και σίγουρα δεν είναι πλέον απειλητικές για τη ζωή. Αυτό πια ισχύει και για μια μορφή καρκίνου, εκείνη του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου αποτελεί μία από τις επιστημονικές εξελίξεις που ευδοκίμησαν να περάσουν από τα ερευνητικά εργαστήρια στα ράφια των φαρμακείων, χαρίζοντας στα κορίτσια και τις νεαρές κοπέλες προστασία από τη νόσο.
 Η πρωτογενής πρόληψη μέσω του εμβολιασμού προσφέρει πολλαπλά οφέλη:

Προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

Σημαντική μείωση της θνητότητας εξαιτίας αυτής της μορφής καρκίνου.

Μείωση των επεμβάσεων σε γυναίκες που εμφανίζουν προκαρκινικές τραχηλικές αλλοιώσεις.

Μείωση νοσηλειών ή μακροχρόνιων θεραπειών εξαιτίας της νόσου.

Περιορισμό της επιβάρυνσης που επωμίζονται τα συστήματα υγείας για τη θεραπεία της νόσου.

Σημαντική μείωση των ψυχολογικών επιπτώσεων που προκαλεί η διάγνωση και θεραπεία της νόσου στις γυναίκες.

Τα εμβόλια HPV και οι διαφορές τους

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο εμβόλια έναντι του HPV, το Cervarix και το Gardasil. Το Cervarix προστατεύει από τους δύο συχνότερους ογκογόνους τύπους του HPV, τους 16 και 18, που ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων της νόσου, ενώ επίσης έχει δείξει προστασία και έναντι των 3 επόμενων συχνότερων ογκογόνων τύπων 31, 33 και 45. Οι 5 αυτοί τύποι ευθύνονται συνολικά για περισσότερο από το 80% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Το Gardasil προστατεύει από τους δύο συχνότερους ογκογόνους τύπους, τον HPV-16 και HPV-18, και από τους HPV 6 και 11, οι οποίοι δεν σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά με τα γεννητικά κονδυλώματα.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι οι αρχές Υγείας παγκοσμίως έχουν τοποθετηθεί επίσημα υπέρ της ασφάλειας των εμβολίων HPV. Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 70 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων παγκοσμίως, χωρίς να παρουσιαστεί καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια.

Τα εμβόλια ήρθαν να ενισχύσουν σημαντικά την προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας συμπληρώνοντας τη δευτερογενή πρόληψη με τεστ Παπανικολάου. Η τεράστια συμβολή του τεστ Παπανικολάου στην πρόληψη είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι το τεστ αυτό επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία και όχι την πρωτογενή πρόληψη. Αν θέλουμε να μειώσουμε δραματικά τον αριθμό νέων κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, θα πρέπει να συνδυάσουμε τον εμβολιασμό με τον τακτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου.

Σχετικές μελέτες υποστηρίζουν πως το τακτικό τεστ Παπανικολάου σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό μπορούν να προστατεύσουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 94%. Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει με τον πλέον προφανή τρόπο τη σημασία υιοθέτησης προληπτικών μέτρων και τα τεράστια οφέλη τους για τη δημόσια υγεία.

Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προσβάλλει τον τράχηλο, δηλαδή το κατώτερο άκρο της μήτρας που οδηγεί στον κόλπο. Προκαλείται πάντα από λοίμωξη που οφείλεται σε κάποιους τύπους ενός ιού που ονομάζεται ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή HPV. Ο ιός αυτός μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της απλής δερματικής επαφής της γενετήσιας περιοχής, χωρίς να απαιτείται διείσδυση και ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη. Το προφυλακτικό δεν προσφέρει πλήρη προστασία.

Ποιες ηλικίες κινδυνεύουν περισσότερο;

Εως και το 80% των γυναικών θα έρθει σε επαφή με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) κάποια στιγμή στη ζωή του. Το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων διαπιστώνεται στις ηλικίες 18-24 ετών. Δεν θα οδηγήσουν, όμως, όλες οι λοιμώξεις σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού θα αντιμετωπίσει τις περισσότερες από αυτές. Δεν υπάρχουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια, όταν δηλαδή η νόσος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Ο εμβολιασμός μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των προκαρκινικών αλλοιώσεων. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραμελείται το τεστ Παπανικολάου, που μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη προκαρκινικών αλλοιώσεων σε αρχικά στάδια.

Τα εμβόλια HPV καλύπτονται πλήρως από τα Ταμεία

Το 2008 τα εμβόλια έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εισήχθησαν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια ηλικίας 12-26 ετών. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, έχουν χορηγηθεί μισό εκατομμύριο δόσεις, μειώνοντας κατά περισσότερο από 70% τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου τραχήλου της μήτρας στα κορίτσια που έκαναν το εμβόλιο. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά ενθαρρυντικό στοιχείο στην κατεύθυνση της εξάλειψης της νόσου και των επιπτώσεών της στην κοινωνία.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί παγκοσμίως σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια υγεία με σημαντικές προεκτάσεις, καθιστώντας την πρόληψή του μέσω εμβολιασμού επιτακτικής σημασίας, τόσο για την ίδια την υγεία των κοριτσιών όσο και για τα συστήματα Υγείας που επωμίζονται το κόστος θεραπείας. Σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες όπως η σημερινή, η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού αποτελεί την ενδεδειγμένη στρατηγική και μια σημαντική επένδυση. Την επένδυση στην υγεία των κοριτσιών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Φεβρουαρίου 2011, 22:41:13 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Ιανουαρίου 2012, 19:30:37
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Ιορδάνης Καπάνταης


Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

30 Νοεμβρίου 2014, 11:24:00
Απάντηση #2
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Πολλές φορές έχω συναντήσει στο ιατρείο μου το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεται αυτό το άρθρο της Καθημερινής (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος): Γονείς να αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους με εμβόλια όχι βέβαια πειραματικά (sic), αλλά που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.
Πρόσφατα συνάντησα μία μητέρα, ανώτερης μόρφωσης, που δεν ήθελε με τίποτε να ακούσει για το εμβόλιο εναντίον του HPV. Μου έλεγε ότι "όσο τα κορίτσια μου είναι ανήλικα, φέρω την ευθύνη και δε θα τα εμβολιάσω". Μάταια προσπαθούσα να της πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κοριτσιών δε θα έχει κανένα νόημα να εμβολιαστεί μετά τα 18, διότι ήδη θα έχει κολλήσει τον HPV μέσω σεξουαλικής επαφής. Εκεί που λίγο κλονίστηκε ήταν με τη φράση "αν η κόρη σας - φευ - πάθει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σας ρωτήσει γιατί δεν την εμβολιάσατε όταν ήταν ακόμη καιρός, τι θα της απαντήσετε;" - αν και εκεί πάλι φάνηκε η ημιμάθεια: "Θα κάνει συχνό test-pap".
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

7 Δεκεμβρίου 2017, 16:32:51
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αν είχε κάνει το εμβόλιο της Ιλαράς τώρα θα ζούσε.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Δεκεμβρίου 2017, 17:18:35
Απάντηση #4
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών για το ίδιο θέμα:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

7 Δεκεμβρίου 2017, 22:45:15
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος


Μίλαγα με ενεργό αντιεμβολιαστή σήμερα. Νταξ, όχι ιδιαίτερης μόρφωσης, αλλά νέος (38-40 ετών), εργαζόμενος σε Σώμα Ασφαλείας.
Ισχυρίζονταν μετ' επιτάσεως μάλιστα ότι του έχουν μιλήσει κατά των εμβολίων:

- ο παιδίατρος που πήγαινε τα παιδιά του, συνταξιούχος σήμερα. Συγκεκριμένα ο μέγας επιστήμων του είπε ότι στα παιδικά εμβόλια έχουν βγάλει κάποιοι πολλά λεφτά.

- ο γυναικολόγος της γυναίκας του, ο οποίος μάλιστα έχει και πτυχίο Φαρμακευτικής. Αυτός του είπε ότι το Gardasil είναι... αδοκίμαστο ακόμα !!!

Θεωρώ ολίγον απίθανο να μου λέει ψέμματα και να τα έχει βγάλει όλα αυτά απ΄το μυαλό του αν και γενικά είναι των θεωριών συνωμοσίας (μας ψεκάζουν, τον τύπο που συνέδεσε τα εμβόλια με τον αυτισμό τον εκτέλεσαν μου έλεγε, λογικά θα πιστεύει ότι η προσελήνωση ήταν μούφα, αλλά δεν πρόκανα να τον ρωτήσω  :P και άλλα παρόμοια), οπότε μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε: είναι Ο "ΕΧΘΡΟΣ" εντός των τοιχών ; ; ;

Ποιά είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ίδιων των γιατρών, γνωρίζουμε ; Είναι αλήθεια ή όχι ότι νόσησαν από ιλαρά ΙΑΤΡΟΙ ;

Μήπως δεν γνωρίζουμε τι είδους φρούτα κυκλοφορούν στον χώρο μας (ομοιοπαθητικά και άλλα) ; ; ;
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Δεκεμβρίου 2017, 22:46:54 από Αρχίατρος »
The ones that love you the most are the ones that willing to fight for you

8 Δεκεμβρίου 2017, 12:17:41
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μίλαγα με ενεργό αντιεμβολιαστή σήμερα. Νταξ, όχι ιδιαίτερης μόρφωσης, αλλά νέος (38-40 ετών), εργαζόμενος σε Σώμα Ασφαλείας.
Ισχυρίζονταν μετ' επιτάσεως μάλιστα ότι του έχουν μιλήσει κατά των εμβολίων:
- ο παιδίατρος που πήγαινε τα παιδιά του, συνταξιούχος σήμερα. Συγκεκριμένα ο μέγας επιστήμων του είπε ότι στα παιδικά εμβόλια έχουν βγάλει κάποιοι πολλά λεφτά.
- ο γυναικολόγος της γυναίκας του, ο οποίος μάλιστα έχει και πτυχίο Φαρμακευτικής. Αυτός του είπε ότι το Gardasil είναι... αδοκίμαστο ακόμα !!!
Θεωρώ ολίγον απίθανο να μου λέει ψέμματα και να τα έχει βγάλει όλα αυτά απ΄το μυαλό του ....
   Όταν προ 10ετίας+ πρωτοάκουσα τον (έστω τηλεοπτικό) Dr House να λέει: "οι ασθενείς λένε ψέματα" [Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Πολύ συχνά δεν είναι δυνατή η διάγνωση της ασθένειας, γιατί ο ίδιος ο ασθενής ψεύδεται για τα συμπτώματα και το ιστορικό του, επιβεβαιώνοντας την αγαπημένη φράση του Χάουζ: "Όλοι λένε ψέματα"("Everybody lies").] θεώρησα ότι υπερβάλλει. Δυστυχώς τώρα το πιστεύω σχεδόν 100% μετά από πάμπολλες περιπτώσεις. Θα το συνηθίσετε κάποτε...
   Στην περίπτωση του παιδιάτρου, σε αυτό που είπε, συμφωνώ απόλυτα. Κάποιοι (εταιρίες) έβγαλαν πολλά λεφτά απο τα εμβόλια. Δε νομίζω ότι τα παρήγαγαν για τη φουκαριάρα τη μάνα τους (ή έστω για τα παιδιά τους). Και η ΔΕΥΑΛ στη Λάρισα που μας φέρνει το νερό στο σπίτι λεφτά μας παίρνει (θα ήταν πιο οικονομικό να το κουβαλούσαμε με τη στάμνα, ακραίο παράδειγμα δε λέω). Το γεγονός των χρημάτων, που είναι σίγουρα ουκ ολίγα, δεν αλλάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Είναι λάθος και άσχετο επιχείρημα.
   Στην περίπτωση του γυναικολόγου δεν επιμένω. Εξαρτάται πότε είπε (αν φυσικά είπε κάτι τέτοιο) το σχετικό με το εμβόλιο. Αν ήταν προ δεκαετίας πχ μάλλον είχε δίκιο. Με τα σημερινά δεδομένα, όχι... Επίσης αν είναι 65+ ετών του αναγνωρίζεται ο ...πρότερος έντιμος βίος...
   Αλλά ναι, συμφωνώ, υπάρχουν και ομοιοπαθητικοί ιατροί. Και κάποιοι, λόγω των συνθηκών της αγοράς, που είναι πιο ανεκτικοί με τους αντιεμβολιαστές (σκεφθείτε, αν το 5% του πληθυσμού είναι αντιεμβολιαστές, σε πόσους "πελάτες" αποκτάς πρόσβαση). Δεν πιστεύω να είναι κανείς ιατρός κατά των εμβολίων, απλά στον "πελάτη" λέει αυτό που θέλει εκείνος να ακούσει και που πουλάει... Το θέμα είναι τι κάνουν οι ΙΣ για αυτούς τους συναδέρφους. (συνήθως τίποτα εκτός αν γίνει κάτι πολύ χοντρό...)
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Δεκεμβρίου 2017, 12:19:32 από Ορθοπαιδικός »

8 Δεκεμβρίου 2017, 20:48:05
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος


Γενικά θα συμφωνήσω, παίζει να χρησιμοποιεί το authority των συναδέλφων κατά τρόπο που αυτοί δεν επιθυμούν και να είπαν άλλα αντί άλλων και αυτός να τα ερμήνευσε κατά το δοκούν, αλλά αυτό δεν αλλάζει το άλλο ερώτημα που έθεσα: το ότι έχουν νοσήσει Ιατροί από ιλαρά, πως το σχολιάζουμε ;

Υ.Γ
Πραγματικά είναι απίστευτο εν έτει 2017 να πιστεύει κόσμος ότι όλα είναι μια συνωμοσία των φαρμακευτικών και ότι μας ψεκάζουν, την εποχή του Διαδικτύου, αλλά τελικά είναι τι διαβάζει ο καθένας στο Ίντερνετ.
Τι περιστατικό ατόμου που χειρουργήσαμε για Ca ήπατος το οποίο έπασχε από Ηπατίτιδα Β του ανέφερα, έφτασα στο σημείο να του πω αφού αρνείσαι τα εμβόλια, γιατί τότε παίρνεις αντιβίωση, δέχεσαι την Ιατρική a la carte και όπως σε βολεύει ;
Δεν έβγαλα άκρη.

- συμφωνώ και υπερθεματίζω στο ότι "οι ασθενείς λένε ψέμματα", και η δικιά μου μικρή εμπειρία αυτό λέει μέχρι τώρα, btw, εξαιρετική σειρά ο House MD.  :)
The ones that love you the most are the ones that willing to fight for you

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
27 Απαντήσεις
11485 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2018, 08:24:49
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1733 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Απριλίου 2009, 10:47:38
από KERASIDISN
9 Απαντήσεις
3310 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Φεβρουαρίου 2014, 16:28:37
από Πετράκης Νϊκος
0 Απαντήσεις
351 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιουνίου 2016, 01:00:04
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
62 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιουνίου 2018, 14:06:24
από Ορθοπαιδικός