Γενικά > Χρήσιμες πληροφορίες
Το Επαγγελματικό Ταμείο του ΙΣΘ .
Argirios Argiriou:
19/03/2018 Καθημερινή.
Της Ρούλας Σαλουρου.
Την... έξοδό τους από τον πρώτο πυλώνα ασφάλισης, για το σκέλος της επικούρησης και του εφάπαξ, επιδιώκουν οι δικηγόροι, οι οποίοι ενώ καλούνται να καταβάλουν εξοντωτικές εισφορές που αγγίζουν το 38% του εισοδήματός τους, βλέπουν τις νέες συντάξεις να συρρικνώνονται συνεχώς. Οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας έχουν ήδη διερευνήσει τη δυνατότητα απόσχισης του κλάδου επικούρησης και πρόνοιας Αθηνών από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) και οι σχετικές αναλογιστικές μελέτες με τις προτάσεις τους έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας.
Η μετάβαση, το ισχυρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι προσπάθειες αλλαγής της αρχιτεκτονικής των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, δεν είναι εύκολη. Ομως, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις μελέτες που έχει διενεργήσει η εταιρεία Prudential και παρουσιάζει σήμερα η «Κ», η δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), κατ’ εφαρμογήν της Οδηγίας 2341/2016 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με παράλληλη κατάργηση του ποσοστού 7% για τον κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης καθώς και 4% για τον Κλάδο Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών σε βάθος χρόνου, θα έχει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα για το σύνολο των εν ενεργεία δικηγόρων αλλά και των συνταξιούχων. Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην «Κ» ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός, σήμερα οι δικηγόροι καταβάλλουν σε φόρους και εισφορές το 106% του εισοδήματός τους. !? Το θέμα έχει ήδη τεθεί και στους εκπροσώπους των δανειστών, χωρίς ακόμη να υπάρχει σαφής τοποθέτηση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων του ΔΝΤ και των υπόλοιπων θεσμών.
Αναλογιστικά ελλειμματικό
Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων, το αναλογιστικό έλλειμμα αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ. Τα αποθεματικά του Ταμείου ανέρχονται σε μόλις 53 εκατ. ευρώ και αναμένεται να μηδενιστούν ίσως και πριν από το 2020. Με τη μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και τη λειτουργία του βάσει του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, το Ταμείο θα πρέπει να διατηρεί αποθεματικά των οποίων το ύψος θα πρέπει να είναι ίσο με την παρούσα αξία των παροχών. Το Ταμείο θα χρειαστεί 25 χρόνια προκειμένου να αποθεματοποιηθεί πλήρως, διάστημα κατά το οποίο οι παροχές θα πέσουν κάτω από το σημερινό ύψος της επικουρικής σύνταξης, ήτοι 303 ευρώ τον μήνα. Βέβαια, μετά την ολοκλήρωση της αποθεματοποίησης, οι συντάξεις θα αυξηθούν σημαντικά πάνω από τα σημερινά επίπεδα. Αλλωστε, τόσο οι αναλογιστές όσο και οι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση θεωρούν δεδομένο ότι το σημερινό ύψος των επικουρικών συντάξεων των δικηγόρων θα πέσει σημαντικά κάτω από τα 300 ευρώ και στην περίπτωση που τελικά το Ταμείο τους δεν αποσχιστεί από το ΕΤΕΑΕΠ.
Οπως μάλιστα επισημαίνει ο κ. Βερβεσός, σημαντική θα είναι η ελάφρυνση στο σκέλος των εισφορών, καθώς για το επαγγελματικό ταμείο οι δικηγόροι θα κληθούν να πληρώνουν κατά μέσον όρο περίπου το 1/3 των εισφορών που καταβάλλουν σήμερα για επικούρηση, ήτοι 700 με 800 ευρώ τον χρόνο.
Οι δικηγόροι δηλώνουν αποφασισμένοι να αναλάβουν τον έλεγχο και τη διοίκηση του Ταμείου τους, ανεξάρτητα από το κόστος που θα επιβαρυνθούν για τη μετάβαση από ένα διανεμητικό σύστημα σε ένα κεφαλαιοποιητικό, με στόχο μια μακροχρόνια βιωσιμότητα και ορθή λειτουργία αυτού υπό τον έλεγχο της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που θα διασφαλίζουν την ορθή λειτουργία του και κατ’ επέκταση τα δικαιώματα των ασφαλισμένων.
Εφάπαξ
Σε αντίθεση με το επικουρικό, το ταμείο πρόνοιας των δικηγόρων της Αθήνας, στο οποίο ασφαλίζονται περισσότεροι από τους μισούς δικηγόρους της χώρας (περίπου 24.000 από τις 40.000), παρουσιάζει αναλογιστικό πλεόνασμα, έχει μακροχρόνια βιωσιμότητα.
Βέβαια, με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του 2016, το επίπεδο βιωσιμότητας υποβαθμίζεται, καθώς το αναλογιστικό πλεόνασμα παραμένει μεν, μειώνεται δε κατά 76%. Οι αναλογιστές διαπιστώνουν σημαντικές αδικίες στην εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς ενώ με το προηγούμενο καθεστώς τόσο η παρούσα γενιά ασφαλισμένων όσο και η νέα γενιά ασφαλισμένων παρουσιάζουν αναλογιστικό πλεόνασμα, στην περίπτωση της εφαρμογής του Ν. 4387/2016 η παρούσα γενιά ασφαλισμένων παρουσιάζει έλλειμμα, ενώ η νέα γενιά ασφαλισμένων σημαντικό πλεόνασμα. Δηλαδή, παρατηρείται η άνιση μεταχείριση των ασφαλισμένων και η βελτίωση των παροχών της παρούσας γενιάς ασφαλισμένων εις βάρος των νέων γενεών. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο ΔΣΑ ζητεί την κατάργηση του Ταμείου, με τη διανομή στους δικαιούχους του αποθεματικού του, που αντιστοιχεί περίπου στο 48% των εισφορών που έχουν καταβάλει. Στη συνέχεια και σε προαιρετικό επίπεδο, θα μπορούσαν όσοι δικηγόροι το επιθυμούν, να συμμετέχουν στον Λογαριασμό Ενίσχυσης Δικηγόρων Επαρχιών (ΛΕΔΕ) που λειτουργεί ως σωματείο.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
19/03/2018 Καθημερινή.
Της Ευγενίας Τζωρτζη.
Ικανοποιητικές αποδόσεις πέτυχαν το 2017 τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), που κερδίζουν συνεχώς έδαφος ως αξιόπιστη λύση συμπληρωματικής ασφάλισης. Η απόδοση των τριών μεγαλύτερων Ταμείων που λειτουργούν σε υποχρεωτική βάση, και αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% του ενεργητικού των ΤΕΑ, κυμάνθηκε μεταξύ 4,76% και 9,7% και επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι η έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα ήταν ισορροπημένη.
Συγκεκριμένα το ενεργητικό του ΤΕΑ - Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων ανήλθε στα 615 εκατ. ευρώ και η απόδοση για το 2017 διαμορφώθηκε στο 8,69%, το ενεργητικό του ΤΕΑ Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων ανήλθε στα 314,2 εκατ. ευρώ και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 9,7%, ενώ το ενεργητικό του ΤΕΑ των Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών ανήλθε στα 230,3 εκατ. ευρώ και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,76%.
Το 2017, όπως εξηγούν στελέχη από την αγορά διαχείρισης διαθεσίμων, χαρακτηρίστηκε από τα υψηλά κέρδη που απέφερε το ράλι στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, αλλά και η ανταλλαγή των τίτλων στην οποία προχώρησε το ελληνικό Δημόσιο. Παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα επαγγελματικά ταμεία έχουν περιορίσει την έκθεσή τους σε ελληνικούς τίτλους και ως εκ τούτου δεν ήταν οι μεγάλοι ωφελημένοι από το ράλι των τιμών των ελληνικών ομολόγων, οι αποδόσεις τους υπήρξαν ικανοποιητικές επιβεβαιώνοντας την επιλογή της ανάθεσης της διαχείρισής τους σε επαγγελματίες της αγοράς.
Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης προβάλλουν σήμερα ως μια πειστική λύση συμπληρωματικής ασφάλισης στη βάση του δεύτερου πυλώνα. Οπως εξηγεί ο κ. Δημ. Γκέκας, σύμβουλος διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνων, «τα ΤΕΑ πρέπει να διαθέτουν λειτουργία διαχείρισης κινδύνων, η οποία να είναι αυτοτελής και λειτουργικά ανεξάρτητη από τις λοιπές λειτουργίες τους. Η εφαρμογή των τεχνικών διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνων, κατά τη σχετικά πρόσφατη αναταραχή των επενδυτικών αγορών, λόγω της κορύφωσης της χρηματοοικονομικής κρίσης της χώρας μας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, συνετέλεσε ώστε η διακύμανση της αποτίμησης του ενεργητικού τους να είναι σχετικά περιορισμένη, απολύτως ανεκτή και εντός των ορίων ανοχής κινδύνων που είχαν καθοριστεί».
Στην Ελλάδα μικρό μόλις μέρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων είναι κάτω από επαγγελματική διαχείριση. !!!! Ακόμη και στην περίπτωση ωστόσο που υπάρχει ενεργή διαχείριση, η επενδυτική προσέγγιση εξαντλείται στο δίπολο μετοχές ή σταθεροί τίτλοι. Με βάση τις νέες τάσεις στις πρακτικές προσέγγισης κινδύνου, οι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων έχουν εγκαταλείψει τον «χρυσό κανόνα» του 60% ομόλογα και 40% μετοχές, και πλέον οι παγκόσμιοι διαχειριστές έχουν ενσωματώσει στην επενδυτική τους στρατηγική τις εναλλακτικές επενδύσεις σε startups επιχειρήσεις, εταιρείες fintech, καθώς και επιχειρήσεις που υιοθετούν κριτήρια κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας και πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η έκθεση σε εναλλακτικές επενδύσεις έχει αυξηθεί στο 25% του συνολικού ενεργητικού των συνταξιοδοτικών ταμείων παγκοσμίως από 5% που ήταν το 1996.
Στη χώρα μας η έννοια της ενεργητικής διαχείρισης κερδίζει συνεχώς έδαφος μέσα από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, που αριθμούν πλέον 16, με ενεργητικό που προσεγγίζει το 1,3 δισ. ευρώ. Από τα 16 ΤΕΑ που λειτουργούν ήδη στη χώρα μας, τα 4 είναι υποχρεωτικής ασφάλισης, ενώ 12 είναι προαιρετικής ασφάλισης. Στον κατάλογο των ΤΕΑ προαιρετικής ασφάλισης εντάχθηκαν πρόσφατα το ΤΕΑ της εταιρείας Accenture και το ΤΕΑ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που φιλοδοξεί να λειτουργήσει στη βάση της ανοικτής αρχιτεκτονικής με τη δυνατότητα ένταξης γιατρών από όλη τη χώρα. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τον τομέα της επαγγελματικής ασφάλισης στη χώρα μας είναι η πρόθεση της Interamerican να συστήσει ένα δεύτερο ΤΕΑ για την επικουρική ασφάλιση των ασφαλιστών του αποκλειστικού δικτύου της εταιρείας, αλλά και των ελεύθερων συνεργατών (brokers). Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει συστήσει εδώ και οκτώ χρόνια το ΤΕΑ εργαζομένων Interamerican που αριθμεί 1.222 μέλη, και το αποθεματικό εφάπαξ παροχών που έχει συγκεντρώσει διαμορφώνεται στα 16,9 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Μου ήρθε στις 13/04/2018, μέσω email, το Ετήσιο Δελτίο Ασφαλισμένου για το έτος 2017, για να το χρησιμοποιήσω στην φορολογική μου δήλωση.
Το επισυνάπτω σε μορφή pdf.
Argirios Argiriou:
Ένας ακόμη λόγος για να μπει κανείς στο Επαγγελματικό Ταμείο του ΙΣΘ ώστε να συμπληρώσει το εισόδημά του όσο θα περιμένει την σύνταξη.
01/10/2018
3 χρόνια και δεν έχουν εκδοθεί οι συντάξεις 3.500 Υγειονομικών και 850 γιατρών.
Με το Νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016), συστήθηκε ο ενιαίος φορέας (ΕΦΚΑ) ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων και σφαγής των συντάξεων.
Ο Ενιαίος τρόπος απονομής συντάξεων από διαφορετικά ταμεία κύριας ασφάλισης εφαρμόζεται μόνο για την καθυστέρηση και μείωση των συντάξεων. 2,5 χρόνια δεν εκδίδονται οι συντάξεις χιλιάδων υγειονομικών και γιατρών. Οι πολυδαίδαλες διαδικασίες συνεχίζουν να υφίστανται.
Με στοιχεία του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Κάνιγγος 29), πάνω από 3500 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ που συνταξιοδοτήθηκαν δεν εκδίδονται οι οριστικές συντάξεις και ζουν με το ποσό της προκαταβολής, από 12 Μαΐου 2016 που δημοσιεύτηκε ο Νόμος Κατρούγκαλου. Η εκκαθάριση συνεχίζεται με ρυθμούς «χελώνας». Εκτός αυτών είναι και 850 γιατροί που δεν εξετάζονται τα αιτήματα απονομής των συντάξεων λόγω μη αποσαφήνισης της διαδικασίας (διαθέτουν δύο ταμεία κύριας ασφάλισης).
Η προκαταβολή που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι για δύο και πλέον έτη είναι το μισό του βασικού μισθού που ελάμβαναν ως εργαζόμενοι τον Οκτώβριο 2011.
Δηλαδή ζουν με 500 ευρώ το μήνα.
Επειδή δεν εκκαθαρίζεται η κύρια σύνταξή τους, δεν εκδίδονται ούτε οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ βοήθημα.
Οι συντάξεις δεν εκκαθαρίζονται για τους εξής λόγους:
1. Δεν έχει διευκρινισθεί με εγκυκλίους ο τρόπος έκδοσης των συντάξεων (π.χ. των γιατρών).
2. Συνεχίζουν οι συνταξιούχοι να ταλαιπωρούνται με τις διαδικασίες της διαδοχικής ασφάλισης. Ανταλλάσσεται αλληλογραφία μεταξύ δύο ταμείων ή και τριών που ενδεχομένως διέθετε ο συνταξιούχος κατά τον ασφαλιστικό του βίο για την χορήγηση βεβαιώσεων ασφάλισης προκειμένου να υπολογισθεί η σύνταξή του. Ένα ταμείο πια (ΕΦΚΑ) καθυστερεί από υπηρεσία σε υπηρεσία. Η μία υπηρεσία του ΕΦΚΑ που πριν την ενοποίηση αποτελούσε ξεχωριστό ταμείο Κύριας Ασφάλισης κάνει δύο χρόνια να απαντήσει στην άλλη υπηρεσία του ΕΦΚΑ που απονέμει την σύνταξη.
3. Αποψίλωσαν με προσωπικό την υπηρεσία που εκδίδει τις συντάξεις των υγειονομικών Δημόσιων Υπαλλήλων πρώην Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Κάνιγγος 29).
Από 130 υπαλλήλους που διέθετε πριν την ενοποίηση παραμένουν 50. Εκ των 50 υπαλλήλων με την απονομή των συντάξεων ασχολούνται μόνο 25 υπάλληλοι. Αν και η εκκαθάριση των συντάξεων είναι πιο πολύπλοκη με το Νόμο Κατρούγκαλου, οι υπάλληλοι αποδεκατίστηκαν. Πώς να βγουν οι συντάξεις;
4. Ζητείται από τα Νοσοκομεία η υποβολή στον ΕΦΚΑ των συντάξιμων αποδοχών κατ’ έτος από το έτος 2002 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησης των υπαλλήλων που παραιτούνται. Η καθυστέρηση είναι αναπόφευκτη λόγω έλλειψης αρχείων μισθοδοσίας. Σε πολλά Νοσοκομεία η μισθοδοσία εκδίδεται από την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.
Η κυβέρνηση σκοπίμως αφήνει να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση για να μην εκκαθαρίζονται οι κύριες συντάξεις και εξ’ αυτού ούτε οι επικουρικές και τα εφ’ άπαξ βοηθήματα.
Πανηγυρίζει για πλεονασματικό ΕΦΚΑ την ώρα που χιλιάδες συνταξιούχοι λαμβάνουν ψίχουλα, 500 ευρώ το μήνα.
Ματωμένα υπερπλεονάσματα!!!
Θα καταλήξουν οι συνταξιούχοι να μη δουν ποτέ την προσωπική διαφορά που βαίνει προς κατάργηση. Έτσι δεν θα αντιληφθούν τις επερχόμενες μειώσεις. Παίζουν με τις ζωές των συνταξιούχων!!!
Παρ’ ότι οι ασφαλιστικοί φορείς ενοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ και στην Πρόνοια δεν εντάχθηκαν στα ΒΑΕ. Έτσι Νοσηλευτές και άλλα επαγγέλματα υγείας που προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ εν αντιθέσει με όσους προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου.
Κληρονομήσαμε τις δυσμενείς υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ και όχι την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Είναι αδύνατον οι Νοσηλευτές να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών.
Η ΠΟΕΔΗΝ προκηρύσσει 4ωρη Παναττική Στάση Εργασίας την Τετάρτη 3/10/2018 και Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα πλαίσια της κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ.
ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Μίλησα στις 15/11/2018 με την κ. Χρυσανθοπούλου στο ΤΕΑ ΙΣΘ:
Αν θέλω να αλλάξω το ποσό της πάγιας μηνιαίας εισφοράς μου στο ΤΕΑ ΙΣΘ στέλνω ένα email στο ΤΕΑ ΙΣΘ για να τους ενημερώσω για αυτό, και μετά πηγαίνω στην τράπεζα και κάνω την αλλαγή.
Υπάρχει η δυνατότητα, μία φορά/έτος για έκτακτη εισφορά στο ΤΕΑ ΙΣΘ. Συνήθως αυτό γίνεται στο τέλος του έτους (τον Δεκέμβριο) όταν ο Λογιστής μας μπορεί να καταλήξει για το αν μας συμφέρει ή όχι.
Εισφορές που γίνονται μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, λογίζονται στο προηγούμενο έτος.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση