Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
4 Δεκεμβρίου 2022, 07:00:40

Ψηφοφορία

Πρέπει να έχει συμμετοχή ο ασφαλισμένος στις ιατρικές υπηρεσίες ΠΦΥ;

Όχι
Ναι, όταν εξετάζεται ιδιωτικά
Ναι, σε κάθε περίπτωση

Αποστολέας Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.  (Αναγνώστηκε 338549 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Οκτωβρίου 2022, 16:32:31
Απάντηση #480
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11-10-2022
Δήμητρα Ευθυμιάδου.

Από τα 4.403.594 εγγεγραμμένα άτομα,
τα 2.783.639 έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό της δημόσιας πρωτοβάθμιας δομής, εκ των οποίων οι 375.592 σε ΤΟΜΥ,
ενώ 1.619.955 πολίτες έχουν γραφτεί σε ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Οκτωβρίου 2022, 12:15:03
Απάντηση #481
Αποσυνδεδεμένος

billymos


ab_channel=isathenswebtv

Καινούργια συζήτηση, ίδιες ερωτήσεις, ίδιες απαντήσεις, καμία διαφορά από προηγούμενες συναντήσεις.. Τα ίδια και τα ίδια.
Αυτό που κρατώ, είναι η σπάθα που κρέμεται πάνω από το κεφάλι των ιατρών που δε μπαίνουν στο σύστημα με την απειλή της συνταγογράφησης και με την αναφορά από τον υπουργό ότι και στο εξωτερικό, οι μη συμβεβλημμένοι δεν είναι πιστοποιημένοι. Μιας και κάνει συγκρίσεις με το εξωτερικό, μάλλον ξεχνά να μας αναφέρει και τις απολαβές που τυγχάνουν οι συνάδελφοι εκεί.

14 Οκτωβρίου 2022, 16:35:26
Απάντηση #482
Αποσυνδεδεμένος

Mavrogialouros

Ιατροί
Μπειτε στο κανάλι του ΙΣΑ στο youtube και σχολιαστε τις απαραδεκτες θέσεις Πλευρη.

14 Οκτωβρίου 2022, 16:59:04
Απάντηση #483
Αποσυνδεδεμένος

Φιλιππος69


Κάποιος εδεησε να σχολιασει στο ΥΤ (και που ισως και να ήμουνα κι εγω - που έλεγε ο Κηλαιδονης) - αντιγραφω:
Ο κ. Πλευρης θεωρεί τα 2000 "καθαρά" για 2000 εγγεγραμένους, αρκετά. Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν με  τον μισθό ΠΕΙΝΑΣ (και τον χαμηλότερο της ζώνης του ευρώ) ενός επιμελητή του ΕΣΥ χωρίς τις εφημερίες και τα απογευματινά ιατρεία. Γνωρίζω πολλούς ΕΣΥτες που παραιτήθηκαν τα τελευταία χρόνια, γιατί με τέτοιες απολαβές δεν μπορούσαν στοιχειωδώς να αναπεξέλθουν στις οικονομικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

Την ώρα που ένας  ντελιβεράς καθαρίζει 70 ευρώ την ημέρα, χωρίς τα φιλοδωρήματα και με πληρωμένη την ασφάλειά του και δεν μιλάμε καν για ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, κομμώτριες, νυχούδες κτλ που βγάζουν τουλάχιστον τα 4 πλασια και μάλιστα "μαύρα". Ψευδη,αθλιοτητες και ασέβεια προς το ιατρικό επάγγελμα!

Μεσοσταθμικά τα 33 ευρώ αντιστοιχούν σε 3-4 επισκέψεις το χρόνο για τους νέους σε ηλικία ασθενείς (έκτακτα -λοιμώξεις, τακτικές εξετάσεις, πιστοποιητικά /γνωματευσεις) και πάνω από 10 επισκέψεις για τους ηλικιωμένους. Δηλαδή 3-5 ευρώ η επίσκεψη. Ξεφτίλα!.

Τα 2000 καθαρα τα βγάζει αυτή τη στιγμή -για την πλάκα του- ο ακόμα και ο πλέον αποτυχημένος παθολόγος με 5-10 ασθενείς την ημέρα!

Τι παραπάνω εσοδα θα μπορεί να έχει από το ιατρείο του ένας εξουθενωμένος γιατρός μετά από 7ωρη καταιγιστική εργασία και μάλιστα όταν θα φορολογείται με το μέγιστο συντελεστή από το πρώτο επιπλέον ευρώ;

Με τις μεθοδεύσεις αυτές εξωθείτε στην παρανομία τους όποιους γιατρούς αποφασίσουν να συμβληθούν. Επεκτέινετε το "φακελάκι" και στα παθολογικά ιατρεία. Λαμπρά!

Εσείς κύριε Πλεύρη, όταν επιστρέψετε στο δικηγορικό σας γραφείο, με 2000 έσοδα το μήνα θα είστε ικανοποιημένος; Ή θα θεωρείστε επαγγελματικά αποτυχημένος;

Επιπλέον το χρηματικό δεν είναι το παν. Πολλοί γιατροί επέλεξαν  ιδιωτικό ιατρείο για να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, αξιοπρέπεια ή/και για να μην τους φθείρει σωματικά και ψυχικά η κακομοιριά και η αναξιοκρατεία του θνήσκοντος δημοσίου.

Ουδείς γιατρός μπορεί ν' ανταπεξέλθει στο φόρτο εργασίας με 2000 ασθενείς. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν ολόκληρα κέντρα υγείας του ΕΣΥ στελεχωμένα με πληθώρα γιατρών για πραγματικούς πληθυσμούς ευθύνης 1000-1500 κατοίκων.

Σε πραγματικές συνθήκες ένας γιατρός με σταθερό πελατολόγιο 500 ασθενών θεωρείται επαγγελματικά επιτυχημένος. Και κατά τεκμήριο δεν προλαβαίνει  να εξυπηρετήσει χωρίς γραμματειακή υποστήριξη. Η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας θα πέσει κατακόρυφα.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις (τα ιατρεία των ελευθεροεπαγγελματιών) στην ουσία "κρατικοποιούνται" με παράνομο και φασιστικό τρόπο, με ωμό εκβιασμό των γιατρών ότι θα τους απαγορευτεί η πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Είναι απορίας άξιο τι πραγματικά πιστεύετε; Οτι  οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων θα πρέπει να γίνουν με το ζόρι κρατικοί υπάλληλοι;  Πώς θα διαχωρίσετε τις ειδικότητες στις οποίες θα απαγορεύσετε την πρόσβαση; Θα απαγορεύσετε σε ένα μη συμβεβλημένο  πχ. Νευροχειρουργό να συνταγογραφήσει μια μαγνητική ή  αντιεπιληπτικά  φάρμακα; Ή (επιλεκτικά και παράνομα) η απαγόρευση θα αφορά μόνο τους παθολόγους και τους γενικούς γιατρούς;. Δηλαδή ένας οδοντίατρος θα μπορεί να συνταγογραγεί αντιβιώσεις και ένας παθολόγος όχι;. Τι γελοιότητες είναι αυτές;

Η απαγόρευση της συνταγογράφησης θα σας γυρίσει μπούμερανγκ. Το βάρος θα πέσει στο δημόσιο τομέα ο οποίος ήδη αδυνατεί να ανταποκριθεί. Το σύστημα θα καταρρεύσει.  Η φαρμακοβιομηχανία, οι φαρμακευτικές εταιρείες, τα φαρμακεία, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα θα δουν τους τζίρους τους να κατακριμνήζονται. Και βέβαια δεν προκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια για να τους σφαγιάσετε για λογαριασμό της τροικας. Μεγάλοι επαγγελματικοί κλάδοι θα πληγούν και θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης.  Οι ασφαλισμένοι που πληρώνουν αδρά εισφορές περίθαλψης θα περιέλθουν σε απόγνωση.  Οα υπάρξουν απεργίες,παράλληλες εξαγωγές, ελλείψεις φαρμάκων.
(Εκτός εάν συνειδητά επιδιώκετε το χάος ώστε να ωφεληθουν αλυσίδες και πολυεθνικές που θα προσδοκούν να ελέγξουν ολιγοπωλειακά και έναντι πινακίου φακής όλη την αγορά της υγείας). 

Σταματείστε να απειλείτε  τους γιατρούς. Η διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποτελεί όπλο πίεσης των γιατρών προς το κρατος και όχι το αντίθετο.

Σκεφτείτε τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες που θα έχει η επιχειρούμενη "απορρύθμισή" σας. Στα επόμενα χρόνια, οι παθολογικές ειδικότητες θα περιέλθουν στα "αζήτητα". Οι νέοι γιατροί, απόφοιτοι των ιατρικών σχολών δεν πρόκειται να παραμείνουν στη χώρα για να γίνουν "κύριοι τρείς-κι-εξήντογλου" κρατικοί υπάλλήλοι. Θα υπάρξει μαζική φυγή στο εξωτερικό και πραγματική έλλειψη γιατρών.

Οι γιατροί, ακόμη και αν τους "κόψετε" τη συνταγογράφηση, θα επιβιώσουν ακόμη κι αν χρειαστεί  να χρησιμοποιήσουν μη  αντισυμβατικές τεχνικές. Σε   λίγους μήνες κι εκείνοι που έκαναν το λάθος να συμβληθούν θα τρέχουν να καταγγείλουν μονομερώς τις συμβάσεις τους.

Λύσεις υπάρχουν και είναι άμεσα εφαρμόσιμες. Δεν σας σας τις δώσουν όμως οι ακαδημαικοί σας σύμβουλοι καθότι αποκομμενοι από την ελληνική πραγματικότητα, αναμασούν και σχεδιάζουν επί χάρτου από τη δεκαετία του '80 τα ίδια αποτυχημένα μοντέλα. Εξάλλου για τους γνωρίζοντες τα του χώρου, το μόνο τους μέλημα είναι η προσωπική τους ανέλιξη και η διατροφή τους από τα κονδύλια των ευρωπαικών προγραμμάτων σε πανεπιστήμια και επιστημονικές" εταιρείες.

14 Οκτωβρίου 2022, 18:19:45
Απάντηση #484
Αποσυνδεδεμένος

Φιλιππος69


αντιγραφω από τοιχο FB

"Αμεση εφαρμογή σχεδίου εκτακτης αναγκης για:  Δωρεαν συστημα ΠΦΥ με αμεση εφαρμοφή και δοκιμασμένο,στα ΚΥ αστικου τυπου (τα ΠεΔΥ 2014-2017). Νόμιμα-απλά και χωρίς επιπλέον κόστος.

1. Κατάργηση όλων των Περιφερειακων Ιατρειων. Οπου επιβάλλεται η ύπαρξη δομής με βάσει πληθυσμιακων / αυστηρων γεωγραφικών κριτηριων, άμεση δημιουργία Κ.Υ. με μεταθεση προσωπικου. Όλοι οι πλεονάζοντες ιατροί, γίνονται προσωπικοί και συμπληρώνουν πλαφόν (2000) ασθενων ώστε να μην απωλέσουν εισόδημα. Όσοι δεν συμπληρώσουν 2000 ασθενείς, μετατίθενται σε αστικό ΚΥ (ΚΥΑΣΤ) ή σε ΤΟΜΥ με κατάλληλη κτηριακη υποδομή.

2. Κατάργηση - συγχώνευση ΚΥ βάσει πληθυσμιακών και αυστηρών γεωγραφικών κριτηριων. Τα ΚΥ αγροτικού τύπου (ΚΥΑΓ) έχουν ώραριο 8:00-21:00 σε βάρδιες. Υπάρχει ιατρείο επειγόντων/εκτάκτων. Εφημερευουν μόνο ΣΚ/αργίες και μόνο με αγροτικούς γιατρούς που θεωρούνται βάσει του νομου ειδικευμένοι (εκπαιδευση σε νοσοκομείο)και σε αντιθεση με τους ειδικευομενους έχουν ευθυνη εφημερίας.

3. Καθιέρωση υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαιθρου μετά από σύντομη εκπαίδευση σε Νοσοκομείο Αναφοράς.

4. Όσοι γιατροί των ΚΥΑΓ δεν συμπληρώσουν 2000 ασθενείς, μετατίθενται ή εργάζονται εκ περιτροπής (πχ 2-3 ημέρες εβδομαδιαίως) σε αστικό ΚΥ (ΚΥΑΣΤ) ή σε ΤΟΜΥ με κατάλληλη κτηριακη υποδομή.

5. Τα ΚΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΚΥΑΣΤ) στελεχώνονται αποκλειστικά με Παθολόγους, Γενικους, Παιδιατρους. Θα λειτουργεί ακτινολογικό και βιοπαθολογικό τμήμα (για επειγοντα/έκτακτα) μόνο με τεχνολόγους/παρασκευαστές. Γνωματευσεις θα γινονται με τηλειατρική. Όλες οι υπόλοιπες ειδικότητες μετακινούνται σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Τα ΚΥΑΣΤ έχουν ώραριο 8:00-21:00 σε βάρδιες και δεν εφημερευουν.

6. Δημιουργείται τομέας ΕΚΑΒ σε κάθε ΚΥΑΣΤ (θα υπάγεται στο ΕΚΑΒ).Οι διακομιδές στην υπαιθρο και πόλη, γίνονται αποκλειστικά από το ΕΚΑΒ που ανεξαρτητοποιείται από τα ΚΥΑΓ. Τα πληρώματα που ανήκουν στα ΚΥΑΓ μετατασσονται στο ΕΚΑΒ

7. Τα ειδικά και πολυδυναμα Π.Ι. στελεχώνονται αποκλειστικά από Αγροτικούς. Οι υπηρετούντες Γ.Ι./παθολογοι μετακινούνται στα ΚΥΑΣΤ /ΤΟΜΥ.

8. Σε κάθε Νοσοκομείο λειτουργεί ιατρείο διαλογής που στελεχώνεται από γιατρούς που υπηρετούν στο Νοσοκομείο, εκπαιδευόμενους αγροτικούς και ειδικευόμενους.

Με τον σχεδιασμό αυτό δημιουργείται πλεόνασμα ιατρών ΠΦΥ με άμεσο αλλά και έμμεσο τρόπο (καταργούνται τα ρεπό των ειδικευμένων). Η μνημονιακη υποχρέωση τηρείται. Οι γιατροί αυξάνουν τις αποδοχές τους μα το επιδομα του προσωπικου γιατρού και την οικονομία στα καυσιμα των μετακινήσεων / διατροφή στην εφημερία. Εποίσης αποκτούν όνομα στα αστικά κέντρα εάν στο μέλλον αποφασισουν να ιδιωτευσουν.

Οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας εξυπηρετούνται άριστα,οι ιδιώτες γιατροί αφήνονται στην ησυχία τους και η ομαλότητα επανέρχεται"

15 Οκτωβρίου 2022, 15:48:58
Απάντηση #485
Αποσυνδεδεμένος

Γιώργος Κανελλόπουλος


Θα επιχειρήσω, ως GP, να μεταφέρω εδώ μια δική μου σκοπιά στην πρωτοβάθμια, κυρίως στις προεκτάσεις που έχει η ίδρυση ενός οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας. Σύστημα σημαίνει 1. πως ακολουθούνται οι ίδιες διαδικασίες από όλους και 2. πως υπάρχει επικοινωνία και διασύνδεση με τις δομές μέσα κι έξω από την πρωτοβάθμια.

Gatekeeping για παραπομπή στον ειδικό: Η πίεση από την ευρώπη να φτιάξουμε πρωτοβάθμια έχει ως κύριο σκοπό την εξοικονόμηση πόρων από το gatekeeping και δεν βλέπω να το συζητάμε αρκετά. Αυστηρό gatekeeping στη χώρα μας είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, ούτε ταιριάζει στη νοοτροπία μας. Θα σήμαινε, εξάλλου, πολλές αλλαγές:
- σύνταξη παραπεμπτικού από τον GP και απάντηση από τον ειδικό. Χαρτούρα που είναι απαραίτητη σε ένα οργανωμένο σύστημα υγείας, αλλά κοστίζει εργατοώρες, ιατρικές και γραμματειακές.
- πρόστιμο στον ασθενή που παρακάμπτει τον Οικ. Ιατρό. Ανεφάρμοστο για ιδιωτικές δομές, μιας και οι ιδιώτες ειδικοί που έχουν παρεισφρύσει στην πρωτοβάθμια είναι πολύ περισσότεροι από τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας.
- πώς θα κινούνταν οι ιδιωτικές ασφάλειες; θα ακολουθούσαν πολιτική παραπομπής από τον GP, που θεωρητικά τους γλιτώνει χρήμα σε ακριβές εξετάσεις, ή θα διαφήμιζαν την ελεύθερη πρόσβαση στον ιδιώτη ειδικό;

Gatekeeping για επείγοντα ή για προγραμματισμένη νοσηλεία/χειρουργείο: μία από τα ίδια. Το πρόστιμο σε προσέλευση στα ΤΕΠ χωρίς παραπεμπτικό είναι μεν βασικό συστατικό του gatekeeping, αλλά έχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Τίθεται επιπλέον το θέμα με το επόμενο πρόβλημα, της εφημέρευσης του GP. Το νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο να μου στείλει ενημερωτικό νοσηλείας και τυχόν οδηγίες.

Εφημέρευση του GP: Ο οικογ. ιατρός σε ένα οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας έχει αναλάβει την υποχρέωση της διαρκούς κάλυψης των ασθενών του. Αυτή την υποχρέωση, σε πολλές χώρες, οι ιατροί την μεταφέρουν σε συνεργατικό πλαίσιο. Μπορεί μετά το πέρας του ωραρίου, να είμαι on call για τους ασθενείς μου μόνο, ή εκ περιτροπής με τους γύρω ιατρούς για τους κοινούς μας ασθενείς. Μπορώ, κατά προέκταση, να νοικιάσω υπηρεσίες από τρίτους ιατρούς (locum) ή εταιρίες κατ'οίκον επισκέψεων ή σε πιο ολοκληρωμένη μορφή, να φτιάξω κέντρα εφημερίας. Εναλλακτικά, εκμεταλλεύομαι το υπάρχον δίκτυο δημόσιας πρωτοβάθμιας και προσφέρω εκεί τις Out of Hours (OOH) υπηρεσίες μου.

Δημιουργείται θέμα ορισμού του κανονικού και του OOH ωραρίου. Έχουμε συνηθίσει το ιδιωτικό ιατρείο να δουλεύει το απόγευμα. Θα φανταζόμασταν ένα σύστημα όπου οι υποχρεώσεις μας τελείωναν μετά το πρωινό ωράριο; θα είχα την υπόλοιπη ημέρα ελεύθερη, χωρίς να χτυπά το τηλέφωνο (ο ασθενής καλεί το κέντρο εφημερίας για κάτι έκτακτο) και έχω κάποιες απογευματινές ή βραδινές βάρδιες on call και μια αργία το μήνα π.χ., που αν δεν θέλω να την κάνω, πληρώνω έναν locum. Οι ασθενείς που καλούν στο OOH είναι στη λίστα μου και δεν φοβάμαι πως θα τους χάσω, είμαι εξάλλου μέτοχος ή συνεργάτης του κέντρου εφημερίας.

Προγράμματα ιατρικού φακέλου: Θα πρέπει να μπουν προδιαγραφές ώστε να είναι συμβατά μεταξύ τους και με το κρατικό πρόγραμμα. Ιδανικά, σαν GP, να μπορώ να δω, για τον ασθενή μου και μόνον, τα αποτελέσματα εξετάσεων, να μεταφέρω φάκελο ασθενή μου σε άλλο ιατρείο, όταν αλλάζει γιατρό, να βλέπω τι οδηγίες έγραψε ο ειδικός και τι συνέβη OOH.

Group Practices: Αυτά δεν τα θεωρώ προϋπόθεση του συστήματος, αλλά εύλογη συνέπειά του. Δύο ή περισσότεροι GP της ίδιας περιοχής δεν έχουν πλέον ανταγωνισμό μεταξύ τους, γιατί ο καθένας έχει τη λίστα του. Συστεγάζονται ή συνεταιρίζονται, ώστε να μειώσουν τα έξοδα. Μπορούν να αυξήσουν τη λίστα ασθενών τους, προσλαμβάνοντας υπάλληλο ιατρό.
Η σκοτεινή εκδοχή λέει πως οι όμιλοι υγείας μονοπωλούν τα group practices, οι ιατροί δουλεύουν σε αυτά σαν υπάλληλοι, η αγορά καθορίζει αν ο μισθός είναι μεγάλος ή όχι. Αυτό το σενάριο μπορεί να συμβεί αν η παροχή πρωτοβάθμιας βγει σε πλειστηριασμό και οι όμιλοι χτυπήσουν εξευτελιστικές τιμές, σκοπεύοντας σε έμμεσο κέρδος από παραγωγή νοσηλειών, παραπομπών και παραπεμπτικών εξετάσεων εντός του ομίλου.

Κατευθυντήριες οδηγίες: ποιο περιστατικό και μέχρι πού είναι πρωτοβάθμιο, ποια τα κριτήρια παραπομπής; Τα guidelines άλλων χωρών είναι φτιαγμένα να κρατούν τον κόσμο μακριά από τον ειδικό, λόγω τρομαχτικής έλλειψης. Πώς το προσαρμόζω στον εδώ πληθωρισμό ειδικών ιατρών, νοσοκομειακών και ιδιωτών;

Διαφάνεια στη διαχείριση των χειρουργείων: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία παραπομπής για τακτικό χειρουργείο στο δημόσιο νοσοκομείο. Ο ασθενής πρέπει να βρει μόνος του το χειρουργό και να συμφωνήσουν. Ο νέος χειρουργός μπορεί να μην έχει πρόσβαση στην αίθουσα και να χειρουργεί στις εφημερίες, στη ζούλα. Και άλλα γνωστά. Στον ιδιωτικό τομέα, από την άλλη, αν πας χωρίς παραπομπή, δεν έχουν καλό λόγο να μην σε χειρουργήσουν, οπότε υπάρχει υπερβάλλων ζήλος για επεμβάσεις. Αν έχει γίνει μια διαλογή από τον GP, αυτό μετριάζεται. Όταν το καταλάβουν οι ιδιωτικές ασφάλειες και στη χώρα μας, θα γίνουν οι πρώτοι υπέρμαχοι του gatekeeping.

Βλέπετε πώς το ένα πρόβλημα δημιουργεί προεκτάσεις μέσα σε ένα άλλο. Προσωπικά πιστεύω, πως σε αυτή την προσπάθεια του υπουργείου, δεν θα γίνει πρωτοβάθμια, γιατί δεν έχουν συνδέσει την εγγραφή σε GP με τις προεκτάσεις της. Το να έχω μια λίστα ασθενών δεν είναι ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια και δεν μπορώ να κοιτάω το δέντρο χωρίς να βλέπω το δάσος.

(Το έγραψα σε αυτό το θρεντ, αλλά μπορεί οι διαχειριστές να το μεταφέρουν σε πιο κατάλληλο)
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Οκτωβρίου 2022, 15:57:35 από Γιώργος Κανελλόπουλος »

15 Οκτωβρίου 2022, 16:45:11
Απάντηση #486
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Πραγματικά ονειρεμένο αυτό που περιγράφετε, αλλά ήδη από την πρώτη σειρά, στην πρώτη προϋπόθεση, συναντάω κόλλημα για την ελληνική πραγματικότητα.

15 Οκτωβρίου 2022, 21:21:32
Απάντηση #487
Αποσυνδεδεμένος

Γιώργος Κανελλόπουλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πραγματικά ονειρεμένο αυτό που περιγράφετε, αλλά ήδη από την πρώτη σειρά, στην πρώτη προϋπόθεση, συναντάω κόλλημα για την ελληνική πραγματικότητα.

Αυτό εννοώ, πως είναι περίπλοκο και δεν πιστεύω πως θα γίνει τίποτα. Ούτε θέλω απαραίτητα να αλλάξει κάτι.

15 Οκτωβρίου 2022, 22:54:29
Απάντηση #488
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Για όσους ενδεχομένως αναρρωτηθούν τι είναι ΟΟΗ.

ΟΟΗ = Out Of Hours service. OOH is a service for patient care outside of GP surgery and pharmacy opening hours. An OOH provider can act as a prescriber or dispenser and can often be an out of hours practice, walk in centre or (respectively) pharmacy.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Οκτωβρίου 2022, 14:53:41
Απάντηση #489
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από τον τοίχο στο facebook του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους στις 25/10/2022:

Πετύχαμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα περισσότεροι από 4.500.000 πολίτες να έχουν εγγραφεί στον Προσωπικό Ιατρό. Τ

ο 50% της χώρας και σχεδόν το 70% άνω των 70 ετών, δηλαδή των συμπολιτών μας που συνήθως χρησιμοποιούν περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας, έχουν ήδη εγγραφεί στον θεσμό.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Οκτωβρίου 2022, 23:15:14
Απάντηση #490
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Ο τοίχος του γενικού γραμματέα (ας βρούν κάτι άλλο σε τίτλο παρεμπιπτόντως,γιατί μου θυμίζει Κουτσούμπα) συγκρούεται μετωπικά στον τοίχο της λογικής.Τα γλοιώματα προκαλούν παρόμοια συμπωματολογία.Να ζητήσουμε Ν/Χ εκτίμηση

27 Οκτωβρίου 2022, 08:40:19
Απάντηση #491
Αποσυνδεδεμένος

Bagus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Από τον τοίχο στο facebook του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους στις 25/10/2022:

Πετύχαμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα περισσότεροι από 4.500.000 πολίτες να έχουν εγγραφεί στον Προσωπικό Ιατρό. Τ

ο 50% της χώρας και σχεδόν το 70% άνω των 70 ετών, δηλαδή των συμπολιτών μας που συνήθως χρησιμοποιούν περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας, έχουν ήδη εγγραφεί στον θεσμό.


Θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα!!


3 Νοεμβρίου 2022, 21:18:21
Απάντηση #492
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
03-11-2022 Health Report
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου.


Προσωπικός γιατρός με ελάχιστους ειδικούς που έχουν εγγραφεί στη λίσταΕιδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Προσωπικός γιατρός για λίγους και πάλι…
Παρά τα ευχολόγια του υπουργείου Υγείας ότι οι ειδικοί γιατροί θα διευκολύνουν το νέο σύστημα και τους πολίτες να βρουν γιατρό, τελικώς ο ιατρικός κόσμος γύρισε για άλλη μία φορά την πλάτη στον «προσωπικό γιατρό».

Αν και έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον ΕΟΠΥΥ σε 10 νέες ειδικότητες γιατρών για να εγγραφούν στο θεσμό από τις 12 Οκτωβρίου, η ανταπόκριση των γιατρών ήταν αναιμική. Να υπενθυμιστεί ότι η αρχική πρόσκληση περιελάμβανε μόνο Παθολόγους, Γενικούς Γιατρούς και Γιατρούς Εργασίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr μόλις 58 ειδικοί γιατροί έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα από τις 12 Οκτωβρίου για να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες ως προσωπικοί γιατροί.

Βάση των ίδιων στοιχείων συνολικά υπάρχουν διαθέσιμοι 1143 ιδιώτες προσωπικοί γιατροί στο σύστημα. Θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και τους 2500 προσωπικούς γιατρούς του δημοσίου οι οποίοι όμως έχουν περιορισμένο ωράριο και είναι αδύνατον να τους βρει κανείς μετά το μεσημέρι και χωρίς να υπολογιστεί ο αυξημένος φόρτος εργασίας που έχουν με τα προγραμματισμένα ραντεβού, τα επείγοντα και τις εφημερίες.

Ο προσωπικός γιατρός σε αριθμούς

Όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr τα στοιχεία έχουν προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς ο θεσμός είναι αδύνατον να προχωρήσει χωρίς το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.

Θάνος Πλεύρης και Μάριος Θεμιστοκλέους που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν τον προσωπικό γιατρό, αναζητούν λύσεις για το “μπλοκάρισμα” που προέκυψε, αφού καταρρέει όλο το εγχείρημα πριν ακόμη εφαρμοστεί. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν αλλαγές, προκειμένου να ενεργοποιηθούν περισσότεροι γιατροί και να δηλώσουν συμμετοχή. Ήδη το υπουργείο Υγείας  άναψε το πράσινο φως για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στο θεσμό.

Έτσι φαίνεται ότι θα μετατεθούν και οι ποινές για τους πολίτες που δεν θα έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό, με δεδομένο ότι δεν θα μπορούν να βρουν διαθέσιμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το HealthReport.gr ο αριθμός των γιατρών έχει ως εξής:

Αιματολόγοι: 1

Γαστρεντερολόγοι: 4

Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής: 384

Ενδοκρινολόγοι: 1

Παθολόγοι: 700

Ιατρική Εργασίας: 1

Καρδιολόγοι: 34

Νευρολόγοι: 4

Ογκολόγοι: 3

Πνευμονολόγοι: 4

Ρευματολόγοι: 2

Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης: 5

Σύνολο ιδιωτών προσωπικών γιατρών: 1143

Διαβάστε περισσότερα στο : Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Νοεμβρίου 2022, 08:10:34
Απάντηση #493
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 13/11/2022
Πεννυ Μπουλουτζα


Στο κυνήγι προσωπικού γιατρού – Συνωστισμός ασθενών λόγω έλλειψης προσφοράς στην Αττική

Ενάμισης μήνας εφαρμογής του θεσμού και η έλλειψη γιατρών στην Αττική παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα.

Τις τελευταίες ημέρες η τηλεφωνική γραμμή του Κέντρου Υγείας Νέου Κόσμου δέχεται συνεχώς παράπονα από πολίτες που δεν μπορούν να βρουν ελεύθερο ραντεβού στον προσωπικό τους γιατρό. «Τα ραντεβού είναι κλεισμένα τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα», σημειώνει στην «Κ» η διευθύντρια ΕΣΥ, παθολόγος και υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας, Μπεττίνα Κρούμπχολτς.

Μεταξύ των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών στη δική της λίστα ως προσωπικός γιατρός υπάρχουν και κάτοικοι Μαραθώνα, Καμινίων, Παλλήνης. «Δεν μπορούσαν να βρουν κοντά τους προσωπικό γιατρό. Και όταν ρώτησα μία κυρία από την Παλλήνη γιατί με επέλεξε, μου είπε ότι της έκανε εντύπωση το επώνυμό μου!», επισημαίνει. Ενάμισης μήνας εφαρμογής του θεσμού και η έλλειψη γιατρών στην Αττική παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα. Εως τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας είχαν εγγραφεί 4.540.000 πολίτες σε 3.333 προσωπικούς γιατρούς.

Στην Αττική, οι προσωπικοί γιατροί καλύπτουν μόνο το 50% του πληθυσμού άνω των 16 ετών. Δύο στους τρεις προσωπικούς γιατρούς είναι γενικοί γιατροί και παθολόγοι δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που εντάχθηκαν αυτόματα στο νέο σύστημα, χωρίς να έχουν επιλογή να αρνηθούν. Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, μία παθολόγος του Κέντρου Υγείας Νέου Κόσμου είχε εξυπηρετήσει στην πρωινή βάρδια 16 ραντεβού εγγεγραμμένων πολιτών και είχε δει επιπλέον 24 πολίτες –εκτός λίστας εγγεγραμμένων– ως τακτικά περιστατικά του Κέντρου Υγείας. «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Αλλά πόσο θα αντέξουμε με αυτούς τους ρυθμούς;», αναφέρει η κ. Κρούμπχολτς. Για την ίδια, η επιβάρυνση είναι ακόμα εντονότερη καθώς εκτός από το ιατρικό έργο έχει και διοικητικά καθήκοντα. «Θυμάμαι ημέρα που τα ραντεβού μου είχαν καθυστερήσει 3,5 ώρες. Η γκρίνια που δέχθηκα από τους πολίτες ήταν δυσανάλογα λίγη για τον χρόνο αναμονής. Προφανώς γιατί με έβλεπαν που έτρεχα για όλα. Μία κυρία με ρώτησε, “γιατί αποδεχθήκατε τον ρόλο του προσωπικού γιατρού αφού έχετε τόσo πολλή δουλειά;”», επισημαίνει.

Οπως τονίζει, «με τον προσωπικό γιατρό, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι καλλιεργήθηκαν υπερβολικές προσδοκίες. Δεν υπήρξε επαρκής πληροφόρηση στους πολίτες για το τι μπορεί να κάνει ο προσωπικός γιατρός και αυτό οδηγεί σε απογοήτευση. Μπορεί να έρθουν χωρίς ραντεβού και εάν τους πεις ότι δεν μπορείς να τους δεις, θα σου πουν: “Μα είσαι ο γιατρός μου”. Και ο κίνδυνος είναι να “καεί” για άλλη μια φορά ο θεσμός του προσωπικού γιατρού».

Ο Παύλος Σλαβούνος, γενικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Βάρης, ενημέρωσε στις 25 Οκτωβρίου το ηλεκτρονικό σύστημα προγραμματισμού των επισκέψεων, για όλα τα διαθέσιμα ραντεβού του για τον Νοέμβριο. Οπως αναφέρει στην «Κ», «έκλεισαν όλα την ίδια ημέρα. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα όταν έχεις πει σε ασθενή να κάνει εξετάσεις και θέλεις να δεις τα αποτελέσματα. Εγώ τους λέω να έρθουν προς το τέλος του ωραρίου για να δω τις εξετάσεις. Θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και ανοιχτόμυαλοι. Ωστόσο θα πρέπει και ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι ο προσωπικός γιατρός δεν είναι ο γιατρός που π.χ. τρεις το πρωί τον παίρνεις τηλέφωνο για να του πεις ότι βήχεις. Για τα επείγοντα υπάρχουν και οι εφημερίες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας».

Ο Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός γιατρός και γ.γ. της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ, έχει αναλάβει 2.000 κατοίκους στην Αττική, εκ των οποίων σχεδόν τους μισούς παρακολουθούσε και πριν γίνει προσωπικός γιατρός. Ο μέσος χρόνος αναμονής για ραντεβού είναι οι 10 ημέρες. Ενας χρόνος λογικός, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν πρόκειται για παρακολούθηση χρονίων παθήσεων, εξετάσεις και συνταγογράφηση. «Ατομα που παρακολουθούσα έως πρόσφατα επ’ αμοιβή τώρα τα βλέπω δωρεάν. Υπάρχει μία ικανοποίηση από τους πολίτες, την οποία ωστόσο δεν εκφράζουν, για το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να πληρώσουν», επισημαίνει στην «Κ». «Στα παράπονα που μας εκφράζουν είναι το θέμα των έκτακτων περιστατικών, αφού δεν μπορούμε να δούμε τους ασθενείς μας εκτός ραντεβού ούτε καν ιδιωτικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εφόσον δεν μπορούν να περιμένουν, αναγκαστικά τους λέμε ότι πρέπει να πάνε σε έναν άλλο γιατρό. Αυτό είναι ένα κενό στη συνέχεια της φροντίδας του ατόμου που έχεις αναλάβει ως προσωπικός γιατρός», σημειώνει ο κ. Φραγκούλης.

«Να στηρίξουμε το σύστημα»
Σε αυτή τη φάση της εφαρμογής του νέου συστήματος, το πρώτο ραντεβού με τον εγγεγραμμένο πολίτη είναι διάρκειας μισής ώρας λόγω της υποχρέωσης συμπλήρωσης του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας. Ο κ. Φραγκούλης επισημαίνει: «Περιμένουμε οδηγίες για το τι είναι ουσιώδες να συμπληρώνεται και πότε θεωρείται συμπληρωμένος ο φάκελος υγείας. Διαθέτει πολλές σελίδες, πολλά πεδία, δεν αντλεί αυτόματα πληροφορίες από άλλες πλατφόρμες, όπως π.χ. η συνταγογράφηση, και δεν είναι φιλικός στον χρήστη γιατρό». Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Σλαβούνος σημειώνει ότι «είναι μαξιμαλιστικό να θεωρεί κανείς ότι επαρκεί η μισή ώρα για να συμπληρωθούν όλα τα πεδία που ο φάκελος περιλαμβάνει». Καταλήγοντας τονίζει: «Εκτιμώ, πάντως, ότι κάτι τόσο μεγάλο όπως ο προσωπικός γιατρός, όταν ξεκινάει θα έχει τις δυσκολίες του. Αυτές δεν μπορεί να τις ξέρει κάποιος από πριν. Σιγά σιγά το σύστημα θα βρει τον δρόμο του, αρκεί να το πιστέψουμε και να το υποστηρίξουμε».Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Νοεμβρίου 2022, 08:16:16 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
86915 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55:07
από glabu
3 Απαντήσεις
6689 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
308 Απαντήσεις
269113 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2022, 09:32:24
από iceman
0 Απαντήσεις
2571 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3317 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2018, 00:04:38
από Argirios Argiriou