Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 15:14:32

Ψηφοφορία

Πώς θα χαρακηρίζατε τις νέου τύπου συβάσεις οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ;

Υποδειγματικές
Πολύ καλές
Μέτριες αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση
Ανεπαρκείς
Τραγικές

Αποστολέας Θέμα: ΕΟΠΥΥ - Συμβάσεις  (Αναγνώστηκε 353230 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Αυγούστου 2018, 18:14:08
Απάντηση #375
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από την ομάδα προς ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook στις 22/08/2018:

Και επισημα τα ΤΟΜΥ θα δεχονται εκτακτα, επειγοντα και "επειγοντα" περιστατικα οποτε θελει ο ληπτης, και μαλιστα ειτε ειναι εγεγγραμμενος ειτε οχι! Αγνό χάος σκεπαζει τη "μεταρρυθμιση" της ΠΦΥ. Σημειωστε την εμφατικη χρηση του ορου "ληπτης" που αντικαθιστα τον ορο ασθενης!



« Τελευταία τροποποίηση: 14 Σεπτεμβρίου 2018, 00:11:01 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Αυγούστου 2018, 23:31:27
Απάντηση #376
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
28-08-2018 Health Daily.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Στα 1800 ευρώ η αμοιβή τους το α’ εξάμηνο
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα την
διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών για την αποζημίωση των συμβεβλημένων
με τον Οργανισμό οικογενειακών ιατρών». Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εν
λόγω εγκύκλιο, στη σχετική σύμβαση έχει καθοριστεί ότι οι οικογενειακοί ιατροί
αμείβονται κατά κεφαλή για το σύνολο του πληθυσμού ευθύνης τους, βάσει του
συντελεστή ηλικιακής ομάδας. Στην υπουργική απόφαση καθορίζεται ότι κατ’
εξαίρεση το πρώτο εξάμηνο της ισχύος της σύμβασης, η αμοιβή του οικογενειακού
ιατρού ανέρχεται για τους γενικούς ιατρούς και παθολόγους στα 1.801,09 ευρώ
και για τους παιδιάτρους στα 1.800,00 ευρώ. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου,
η αποζημίωση προσδιορίζεται βάσει των πραγματικών στοιχείων εγγεγραμμένου
πληθυσμού ευθύνης, με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ. Για τη μηνιαία αποζημίωση
του πρώτου εξαμήνου, τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν
είναι τα εξής: Το πρωτότυπο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών. Το τιμολόγιο θα
φέρει υπογραφή και την προβλεπόμενη σφραγίδα του εκδότη. Το έντυπο
ηλεκτρονικής υποβολής, που θα εκτυπώνεται από το πληροφοριακό σύστημα
του Οργανισμού (Ε-ΔΑΠΥ) μετά την ολοκλήρωση της. Τα δικαιολογητικά, θα
τοποθετούνται σε φάκελο Α4, στον οποίο θα επικολλάται το έντυπο με τα στοιχεία
της υποβολής (εκτυπώνεται από το Ε-ΔΑΠΥ) και θα ταχυδρομούνται, μέχρι και
την 20ή του επόμενου μήνα. Ο οικογενειακός ιατρός για κάθε επίσκεψη μέλους
του πληθυσμού ευθύνης του, θα καταχωρεί στο Ε-ΔΑΠΥ και θα εκτυπώνει
το αντίστοιχο έντυπο στο οποίο θα υπογράφει ο δικαιούχος (στις περιπτώσεις
παιδιάτρων θα υπογράφει ο γονέας του ανήλικου δικαιούχου).
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Αυγούστου 2018, 12:32:15
Απάντηση #377
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
... Για τη μηνιαία αποζημίωση του πρώτου εξαμήνου, τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν είναι τα εξής: Το πρωτότυπο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών. Το τιμολόγιο θα
φέρει υπογραφή και την προβλεπόμενη σφραγίδα του εκδότη. Το έντυπο ηλεκτρονικής υποβολής, που θα εκτυπώνεται από το πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού (Ε-ΔΑΠΥ) μετά την ολοκλήρωση της. Τα δικαιολογητικά, θα τοποθετούνται σε φάκελο Α4, στον οποίο θα επικολλάται το έντυπο με τα στοιχεία της υποβολής (εκτυπώνεται από το Ε-ΔΑΠΥ) και θα ταχυδρομούνται, μέχρι και την 20ή του επόμενου μήνα. Ο οικογενειακός ιατρός για κάθε επίσκεψη μέλους του πληθυσμού ευθύνης του, θα καταχωρεί στο Ε-ΔΑΠΥ και θα εκτυπώνει το αντίστοιχο έντυπο στο οποίο θα υπογράφει ο δικαιούχος (στις περιπτώσεις παιδιάτρων θα υπογράφει ο γονέας του ανήλικου δικαιούχου).
   Το έντυπο που υπογράφεται από τον δικαιούχο φαντάζομαι είναι απο τη Ε-Συνταγογράφηση και όχι απο το Ε-ΔΑΠΥ. Τι γίνονται αυτά τα έντυπα (ως 320 μηνιαίως) αφού δεν αναφέρει να αποστέλλονται στα κεντρικά. Εξάλλου ποια η χρησιμότητά τους και ο λόγος ύπαρξης (εκτός από το να καταστρέφονται δάση και να γεμίζουν αποθήκες, α ναι, και να ζημιώνουν τους γιατρούς) αφού ο ιατρός πληρώνεται από τους εγγεγραμμένους ασθενείς (είτε έρθουν είτε όχι, θα έρθουν όμως σίγουρα...). Έχει και άλλη χρήση, να σπάει τα νεύρα των γιατρών...
   Υπάρχει κάποιος συμβεβλημένος στην παρέα μας να μας πει περισσότερα καθώς και εντυπώσεις από τον πρώτο μήνα εφαρμογής;

29 Αυγούστου 2018, 20:55:43
Απάντηση #378
Αποσυνδεδεμένος

manospall


Σε οτι αφορα την επισκεψη δεν υπαρχει λογος να υπαρχει.ουσιαστικα ειναι χαρτι για τα σκουπιδια απο την στιγμη που ειναι γνωστο το ποιος ειναι ο οικογενειακος ιατρος.το κακο ειναι οτι εως τωρα δεν ειναι γνωστο ποιος ειναι ο τροπος ραντεβου για τον ασθενη.οποτε αυτος παιρνει τηλεφωνο και ψαχνει ο ιατρος να δει που θα τον βαλει.το συστημα ακομη δεν εχει εφαρμογη για τον ασθνενη.επισης πολλα τηλεφωνα για να πεις αυτα που ζητα το συστημα για εγγραφη (ταυτοτητα -λογαριασμο)ασαφες που θα παει ολο αυτο το χαρτομανι.πιθανα στα σκουπιδια.δεν ξερω ουσιαστικα τι να κανω ολες αυτες τις αιτησεις.μεγαλος αριθμος ασθενων φευγει απο τομυ πρωην ικα κλπ κλπ να ελθει στους λιγους ιδιωτες.απο τις χιλιες αιτησεις που εχω οι 300 ειναι ανθρωποι που ειχαν οικογενειακο σε δημοσια δομυ.επισης υπαρχουν ανθρωποι που εχουν να κανουν εξετασεις αρκετα χρονια αν και λαμβανουν θεραπευτικη αγωγη.και μερικοι εξ αυτων με ακριβα πρωτοτυπα φαρμακα που αλλαξαν ως δια μαγειας κατα την διαρκεια της θεραπειας τους απο φθηνο σε πανακριβο.προσελευση ασθενων με ραντεβου.απο την αρχη το ξεκαθαρισα σε ολους.φαρμακα εξετασεις ΜΟΝΟΝ με ραντεβου διαφορετικα υπαρχουν και αλλοι ιατροι.επισης οποιος για οποιο λογο το χασει .........εχασε!!!! θα μπει το επομενο πιθανα πολυ αργοτερα.γενικα υπαρχει μια ταξη την αποδεχονται και οι ασθενεις.δεν αποδεχονται ευκολα το γενοσημο και προσπαθουν να τους γραψω αυτο που θελουν ειμαι καθετος στο οχι ακομη και αν μου αναφερουν γνωματευσεις μεγαλων ονοματων της ιατρικης.συνηθως απαντω εχετε το δικαιωμα να πατε να σας το γραψει ο ιδιος.ουτε μετα ομως θα σας το γραψω εγω.εχω αρκετη εμπειρια απο χειρισμο τετοιων ασθενων λογω ενασχολησης με δημοτικη δομη.μοναδικος ασθενης( του οποιου δεν ειμαι και οικογενειακος ιατρος ) προσπαθησε να γραψει με μικρη γκρινια και μουρμουρα συνταγη με τροπο απρεπη του στυλ εγω πληρωνω το ταμειο θα μου τα γραψεις και εκτος ραντεβου και ας μην εισαι γιατρος μου βρηκε βραχο απεναντι.πολλες αποριες ασθενων γιατι οι δημοσιες δομες τους παραπεμπουν στους ιδιωτες .γιατροι που δεν εχουν μεγαλο αριθμο ασθενων ΑΚΟΜΗ και εχουν θεση υπαρχουν .τα ραντεβου ειναι αν 15 με 5 λεπτα κενο αποψη μου ειναι οτι ο σωστος αριθμος ασθενων θα ηταν 1500.

29 Αυγούστου 2018, 22:18:04
Απάντηση #379
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
προσελευση ασθενων με ραντεβου.απο την αρχη το ξεκαθαρισα σε ολους.φαρμακα εξετασεις ΜΟΝΟΝ με ραντεβου διαφορετικα υπαρχουν και αλλοι ιατροι.επισης οποιος για οποιο λογο το χασει .........εχασε!!!! θα μπει το επομενο πιθανα πολυ αργοτερα.

Και αν σου έρθουν μέσα στο 4ωρο, με κάτι επείγον, ασθενείς που σε δήλωσαν ως Οικογενειακό Ιατρό, και δεν έχουν κλείσει ραντεβού τι κάνεις;
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Αυγούστου 2018, 23:26:48 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Αυγούστου 2018, 23:32:36
Απάντηση #380
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Συμπέρασμα :
Ακόμη και στο τσάμπα προτιμούν τον ιδιώτη απο τις πΤοΜΥ ή το ΕΣΥ.

Αλήθεια η τελευταία προκήρυξη των ΤοΜΥ τι απέγινε ?
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

30 Αυγούστου 2018, 01:19:38
Απάντηση #381
Αποσυνδεδεμένος

manospall


αν πραγματικα ειναι επειγον θα τους δω σιγουρα στα ραντεβου καποιος δεν θα ελθει.αν ειναι επειγον προσχηματικο εχασε το χρονο του διοτι θα τον δω αλλα συνταγες με την χρονια νοσο δεν θα παρει!!!δεν ξερω αν αργοτερα με πολλους αρωστους θα μπορω μιλαω για το τωρα.σιγουρα υπαρχει προτιμηση στο ιδιωτικο.οχι γιατι ειμαστε πιο γιατροι απλα εκει οι συνθηκες ειναι λιγο παραπανω δυσκολες.στην περιοχη μου εχει 2 τομυ με 3 γιατρους θα μπορουσε να ηταν και 3 τομυ με 3 γιατρους μικρος αριθμος ιατρων στην ουσια.αν γινοταν δουλεια και στα κεντρα υγειας και τα περιφερειακα ιατρεια με κανονικο ωραριο σιγουρα θα ηταν πιο καλα τα πραγματα.γνωμη μου οτι υπαρχει ενα μικρος η μεγαλος ωχδερφισμος εκει.θα σταθω για μια ακομη φορα στον αριθμο των ασθενων θα μπορουσε να ειναι λιγοτεροι ακομη και με λιγοτερα χρηματα. ο εοπυυ κατα την αποψη μου ειναι επικουρικος στην λειτουργια ενος ιδιωτη ιατρου.

31 Αυγούστου 2018, 21:19:45
Απάντηση #382
Αποσυνδεδεμένος

pzogr


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
αν πραγματικα ειναι επειγον θα τους δω σιγουρα στα ραντεβου καποιος δεν θα ελθει.αν ειναι επειγον προσχηματικο εχασε το χρονο του διοτι θα τον δω αλλα συνταγες με την χρονια νοσο δεν θα παρει!!!δεν ξερω αν αργοτερα με πολλους αρωστους θα μπορω μιλαω για το τωρα.σιγουρα υπαρχει προτιμηση στο ιδιωτικο.οχι γιατι ειμαστε πιο γιατροι απλα εκει οι συνθηκες ειναι λιγο παραπανω δυσκολες.στην περιοχη μου εχει 2 τομυ με 3 γιατρους θα μπορουσε να ηταν και 3 τομυ με 3 γιατρους μικρος αριθμος ιατρων στην ουσια.αν γινοταν δουλεια και στα κεντρα υγειας και τα περιφερειακα ιατρεια με κανονικο ωραριο σιγουρα θα ηταν πιο καλα τα πραγματα.γνωμη μου οτι υπαρχει ενα μικρος η μεγαλος ωχδερφισμος εκει.θα σταθω για μια ακομη φορα στον αριθμο των ασθενων θα μπορουσε να ειναι λιγοτεροι ακομη και με λιγοτερα χρηματα. ο εοπυυ κατα την αποψη μου ειναι επικουρικος στην λειτουργια ενος ιδιωτη ιατρου.
Συνάδελφε στη σύμβαση υπάρχουν οι υποσχέσεις για τις κατ'οίκον επισκέψεις, την ιδιωτική επίσκεψη αν προσέλθει κάποιος εκτός ωραρίου και πρόβλεψη για το τι ισχύει αν έρθει κάποιος χωρίς ραντεβού όπως περιγράφεις;

31 Αυγούστου 2018, 22:25:04
Απάντηση #383
Αποσυνδεδεμένος

manospall


το ωραριο με τον εοπυυ ειναι γνωστο.αν υπαρχει χρονος θα τον δω εντος του ωραριου.αν δεν εχω θα τον δω εκτος γιατι ετσι αισθανομαι ως ιατρος.εκτος ωραριου ομως δεν γραφουμε φαρμακα διοτι εκτος των αλλων ειναι και φορολογικη παραβαση η μη εκδοση αποδειξηςσε ασθενη.εκτος συμβασης δεν κανω τιποτα.σε οτι αφορα την κατ οικον επισκεψη συναδελφε εγω ακομη και σε ιδιωτη σπανια εως ποτε παω.δεν ειμαι σιγουρος οτι μπορω να προσφερω ιατρικα κατι.οποτε δεν ειναι στην κουλτουρα μου.στην περιοχη μου υπαρχει ...... 2 τομυ 2 πρωην ικα και 1 πολυ μεγαλο νοσοκομειο.φανταζομαι ο μη δυναμενος ασθενης δεν θα περιμενει εμενα αν και οποτε βρω χρονο να παω.αλλα η συμβαση λεει πολλα μη εφαρμοσιμα.η πραξη ειναι διαφορετικη,γιατι και στην συνταγογραφηση λεει παρουσια ασθενους αλλα ενας πολυ μεγαλος αριθμος δεν ........... ειτε ειναι κυ ειτε νοσοκομειο ειτε τομυ ειτε ιδιωτης.η αληθεια ειναι οτι ο ογκος των ασθενων καθημερινα θα ειναι μεγαλος οποτε η μονη λυση ειναι ραντεβου.και μονον.επισης με τις υπαρχουσες συμβασεις πολυ μεγαλος ογκος παει σε ιδιωτες.οποτε ενα ιατρειο σε λειτουργεια δεν υπαρχει λογος ο συναδελφος να κανει συμβαση.δεν θα εκανα ουτε εγω αλλα στην περιοχη ειμαι πολυ πολυ νεος.σε βοηθα να γινεις γνωστος και μονο.επειδη εχω ομως και 30 χρονια ενεργου ιατρικης η συμβαση ειναι επικουρικη για το ιατρειο και οχι αυτοσκοπος.απο μονη της δεν αρκει.θα πω οτι ειναι ενας τροπος να γινει γνωστο αν εισαι καλος η κακος ελευθερος επαγγελματιας ιατρος.αυτα ειναι οι πρωτες αποψεις ενος μηνα.πιθανα μετα απο χρονικο διαστημα να αλλαξω γνωμη.ειναι πολυ πολυ νωρις να εχω αποψη.

14 Σεπτεμβρίου 2018, 00:07:58
Απάντηση #384
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Επείγοντα και ΤΟΜΥ.
Συχνές ερωτήσεις από το site του Υπουργείου Υγείας.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 14 Σεπτεμβρίου 2018, 00:09:45 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Νοεμβρίου 2018, 14:07:34
Απάντηση #385
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Οι αποκλειστικές; πληροφορίες της Δήμητρας:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  -  Δήμητρα Ευθυμιάδου  • 29 Νοεμβρίου 2018

Με τις παλαιές συμβάσεις που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ, θα πορευτούν οι ειδικοί γιατροί και στις αρχές του νέου χρόνου.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται- τους πρώτους μήνες τουλάχιστον- να συνεχίσει τις υπάρχουσες συμβάσεις παρότι επιδιώκει σταδιακά να εφαρμόσει το σύστημα παραπομπών από τους οικογενειακούς στους ειδικούς γιατρούς.

Παρ αυτά φαίνεται λόγω και του προεκλογικού κλίματος ότι επιδιώκει να διατηρήσει χαμηλό προφίλ και να μην έρθει σε σύγκρουση με τους ειδικούς γιατρούς ανοίγοντας άλλο ένα μέτωπο στον ιατρικό κόσμο.

Επισήμως πάντως δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαπραγματεύσεις με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Άλλωστε η πρώτη συνάντηση δεν ήταν και η πιο επιτυχημένη καθώς οι γιατροί είδαν με εξαιρετικά αρνητικό μάτι τις προτάσεις του υπουργού Υγείας, που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν διαφορετικές αμοιβές για όσους γιατρούς δέχονται επισκέψεις ασφαλισμένων μετά από παραπομπή οικογενειακού γιατρού.

Τα «παζάρια» πάντως μεταξύ υπουργείου Υγείας και γιατρών (ΠΙΣ) θα συνεχισθούν και το επόμενο διάστημα, έστω κι αν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρχικά βιαζόταν να ολοκληρώσει τις συνομιλίες και να προχωρήσει στις συλλογικές συμβάσεις.

29 Νοεμβρίου 2018, 20:03:19
Απάντηση #386
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Εγώ νόμιζα ότι με την καινούρια (από τον Ιούλιο του 2018) σύμβαση τους, οι ιδιώτες Οικογενειακοί Ιατροί (Ο.Ι.) που κάναν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, μπορούν να συνταγογραφούν και σε ανασφάλιστους.

Σήμερα όμως (29/11/2018) μίλησα με φίλο μου, ιδιώτη Οικογενειακό Ιατρό που έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και μου είπε ότι το σύστημα δεν τον αφήνει να συνταγογραφήσει σε ανασφάλιστο.

( Μου το επιβεβαίωσαν λίγο αργότερα σε Ιατρική ομάδα στο facebook, και άλλοι ιδιώτες Ο.Ι. που έχουν υπογράψει την καινούρια σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ).
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Νοεμβρίου 2018, 12:24:07
Απάντηση #387
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Συνάδελφος ιδιώτης Παθολόγος, πιστοποιημένος στον ΕΟΠΥΥ έγραψε ένα κείμενο με τον τίτλο:

Γνωρίστε τα δικαιώματά σας σχετικά με τον Οικογενειακό Ιατρό.

Το επισυνάπτω με την μορφή pdf, αλλά και ως απλό κείμενο. Μου έδωσε την άδειά της να το χρησιμοποιήσουν και άλλοι:


Γνωρίστε τα δικαιώματά σας σχετικά με τον Οικογενειακό γιατρό.

Στα πλαίσια περιορισμού της δαπάνης του τομέα της Υγείας από1/8/18 εφαρμόζεται ο Οικογενειακός γιατρός (ΟΙ) – ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας και Οικ. παιδίατρου (για τα παιδιά)  ο οποίος θα παρακολουθεί ένα πληθυσμό ευθύνης 2250 ενήλικων ατόμων ανά περιοχή και 1500 παιδιών (ο παιδίατρος).  Ο γιατρός αυτό είναι κυρίως δημ. υπάλληλος, υπηρετεί δηλαδή σε δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ, ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας) πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Μέχρι την ολοκλήρωση του δημοσίου συστήματος ΟΙ για ένα χρόνο, το υπουργείο προτίθεται να συμβληθεί και όσους ιδιώτες το επιθυμούν να εργαστούν ως ΟΙ.

1. Ο γιατρός μου δεν είναι ΟΙ πλέον. Πρέπει να τον αλλάξω;
Σύμφωνα με το νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 4898 της 1/11/18Αρθρο 5 2β) οι γιατροί που δεν επιλέξουν να είναι Οικογενειακοί μπορούν να παραμείνουν Πιστοποιημένοι γιατροί.
Αν ο γιατρός είναι Πιστοποιημένος, μπορεί να συνεχίσει να γράφει φάρμακα και εξετάσεις και υλικά και αναρρωτικές άδειες και να συνεχίσει να είναι ο θεράπων γιατρός. Η επίσκεψη δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ αλλά από τον ασθενή.

2. Πως δέχονται οι ιδιώτες Οικογενειακοί Γιατροί ΔΩΡΕΑΝ
Οι ΟΙ είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετούν δωρεάν 20ωρες την εβδομάδα. Το ΔΩΡΕΑΝ ωράριο το γνωστοποιούν στον ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής οφείλει να το γνωρίζει. Αν απευθυνθεί στον ΟΙ κατά τη διάρκεια του δηλωμένου ωραρίου ΔΕΝ πληρώνει. Εκτός του δηλωμένου ωραρίου το ιατρείο είναι ΙΔΙΩΤΙΚΟ και υπάρχει χρέωση όπως και στον Πιστοποιημένο γιατρό.

3. Πως γράφεται κάποιος σε ΟΙ:
Από την ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Απ όπου δηλώνει τον ΟΙ που βρίσκει διαθέσιμο και ακολουθεί τη διαδικασία να ενταχθεί στον πληθυσμό ευθύνης των 2250 ασθενών του συγκεκριμένου γιατρού. Για να είναι ολοκληρωμένη η εγγραφή του θα πρέπει να έχει γίνει και αποδοχή και από το γιατρό με την προσκόμιση των δικαιολογητικών. Η αίτηση δε σημαίνει αυτόματα αποδοχή.

4. Πως κλείνονται οι επισκέψεις στον ΟΙ;
Οι ΔΩΡΕΑΝ επισκέψεις στον ΟΙ είναι προγραμματισμένες και είναι 320 το μήνα. Αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον πληθυσμό ευθύνης που έχει δηλώσει αυτό το γιατρό (μαξ. 2250 άτομα, 1500παιδιά).
Τα επείγοντα περιστατικά κατά τη διάρκεια του δηλωμένου ωραρίου εξυπηρετούνται ΔΩΡΕΑΝ, μόνο αν ο γιατρός θεωρήσει ότι είναι επείγον, αλλιώς θεωρούνται εκτός προγραμματισμού και υπάρχει χρέωση.

5.Αν δε βρω ραντεβού στο δικό μου ΟΙ μπορώ να πάω ΔΩΡΕΑΝ σε ένα άλλο;
ΟΧΙ. Ο ΟΙ είναι ο ΜΟΝΟΣ δωρεάν γιατρός και μόνο για το συγκεκριμένο δωρεάν δηλωμένο ωράριο.

6.Δεν βρίσκω δωρεάν ραντεβού στον ΟΙ που έχω δηλώσει και χρειάζομαι φάρμακα, εξετάσεις, υλικά ή άδεια για την εργασία μου. Τι μπορώ να κάνω;
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δωρεάν ραντεβού ο ασθενής μπορεί να απευθυνθεί σε Πιστοποιημένο ιατρό ΕΟΠΥΥ. Όλοι οι ιδιώτες Πιστοποιημένοι ιατροί στο ηλεκτρονικό σύστημα, μπορούν να γράφουν και φάρμακα και εξετάσεις και υλικά και αναρρωτικές άδειες.

7. Μας ενημερώνουν ότι αν δε γραφτούμε σε ΟΙ δε θα μπορούμε να πάμε σε ειδικό γιατρό ή σε νοσοκομείο.
Η πρόσβαση σε νοσοκομεία για τα επείγοντα περιστατικά δεν απαιτεί χαρτί από ΟΙ.
Οι ειδικοί γιατροί δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα παραπομπών και αν και όταν ενταχθούν η παραπομπή θα αφορά τον ειδικό γιατρό που θα είναι συμβεβλημένος, δηλαδή δεν αφορά την επίσκεψη στο «δικό μου» γιατρό, γιατί μπορεί να είναι εκτός συστήματος, αλλά μόνο την επίσκεψη στο όποιο γιατρό ειδικότητας ενταχθεί στο σύστημα και πάντα με τους κανόνες του προγραμματισμού ραντεβού, πληθυσμού ευθύνης και αναμονής. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχεδιασμός για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ είτε παθολόγος είτε παιδίατρος είτε γενικός γιατρός είτε ειδικός ΔΕ χάνει το δικαίωμα να συνταγογραφεί, να εκδίδει παραπεμπτικά για εξετάσεις ή να χορηγεί υλικά ή άδειες. Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει να επισκεφτεί πιστοποιημένο ιατρείο.
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Νοεμβρίου 2018, 12:26:30 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Δεκεμβρίου 2018, 22:18:32
Απάντηση #388
Αποσυνδεδεμένος

ΦΙΛΙΩ ΤΟΠΚΑΡΙΔΟΥ



17 Δεκεμβρίου 2018, 11:04:21
Απάντηση #389
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Εύστοχο σχόλιο συνάδελφου στο facebook:

Έτσι λοιπόν , φίλες και φίλοι . Είτε δηλώσετε είτε δεν δηλώσετε , οικογενειακό ιατρό , εμείς οι Πιστοποιημένοι Ιατροί , θα είμαστε Παρόντες .Εκεί που ξέρετε . Όπως ξέρετε. Με τις ίδιες με όλους τους άλλους, δυνατότητες συνταγογράφησης . Με το ίδιο ύφος και ήθος . Θα εξετάζουμε θα συνταγογραφούμε θα συμβουλεύουμε και θα σας Ακούμε . Θα Σηκώνουμε τα Τηλέφωνα . Πιστεύοντας ότι ο Οικογενειακός Ιατρός είναι Σχέση που κτίζεται και όχι Τίτλος που απονέμεται . Καλές γιορτές σε εσάς και στις οικογένειες σας
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.