Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 13:07:25

Ψηφοφορία

Πώς θα χαρακηρίζατε τις νέου τύπου συβάσεις οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ;

Υποδειγματικές
Πολύ καλές
Μέτριες αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση
Ανεπαρκείς
Τραγικές

Αποστολέας Θέμα: ΕΟΠΥΥ - Συμβάσεις  (Αναγνώστηκε 353199 φορές)

0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Δεκεμβρίου 2018, 22:43:04
Απάντηση #390
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σχόλιο στις 19/12/2018 στο facebook, συνάδελφου Γενικού Ιατρού (ο οποίος παρεμπιπτόντως εργάζεται σε ΤΟΜΥ) σχετικά με το πώς πάνε να εξελιχθούν τα ΤΟΜΥ. Αποφεύγω να γράψω το όνομά του για ευνόητους λόγους:

2250 πολίτες / γιατρό. Αν οι μισοί (1125) έχουν κάποια προβλήματα (και πιστέψτε με πως από αυτούς που τρέχουν να γραφτούν, έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό), θα απαιτούν κατ ελάχιστον 1 επίσκεψη το 3μηνο, άρα 1125χ4=4,500 επισκέψεις το χρόνο. + μία επίσκεψη / έτος για τους μη χρόνιους ασθενείς =1250 επισκέψεις το χρόνο.
(και να επισημάνω ότι αυτό είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο, γιατί, σε τζάμπα γιατρούς, πολλοί πανε 2 και 3 φορές το μήνα γιατί έβηξαν, γιατί έκλασαν, γιατί ζεστάθηκαν ,γιατί …)
Άρα σύνολο 1125+4500= 5.625 επισκέψεις το χρόνο = 469 επισκέψεις / μήνα / γιατρό, ήτοι 21,5 / ημέρα / ανα γιατρό.
Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι έχεις και 4-5 έκτακτα (ή «έκτακτα») στη βάρδια σου (και ακόμη δεν έμαθαν την δομή),
Άρα συνολικά 25 επισκέψεις ανά ημέρα.
Το ωράριο είναι 7ωρο και είναι λογικό ότι η μία ώρα θα δαπανηθεί για ενημέρωση, συνεννοήσεις, λογικά διαλλείματα. Άρα μένουν 6 παραγωγικές ώρες.
Συνεπώς: 25/6= 4+ ραντεβού / ώρα. (ήτοι 15 λεπτά / ασθενή με την Η/Σ να απαιτεί τα 15 από αυτά. Τώρα ποιο θα δώσεις στον ασθενή? Αστο, ας μην το πώ καλύτερα…)
Και αυτά χωρίς δράσεις πρόληψης, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς άδειες.
Τι λέτε, γίνεται οικογενειακή ιατρική έτσι?
(Α ναι, ξέχασα. Υπάρχουν πολλοί ειδικοί στην Ελληνική πραγματικότητα, άρα το 2.250 είναι λογικό νούμερο, είπε ο κ. Βαρδαρός (μη τολμήσει να το διαψεύσει κανείς. Ήμουν αυτήκοος). Με απλά λόγια, ε εντάξει δεν χρειάζεται να τα χειρίζεστε, απλά προωθήσετε [τροχονόμοι γαρ] σε άλλους. Υπάρχουν τόσοι άλλοι. Γιατί όλα εσείς?).

Αυτά άραγε θα πεί ο υπουργός αύριο?
Κρίμα για ένα εγχείρημα που το πυροβολούν στο λίκνο του οι γεννήτορές του.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Δεκεμβρίου 2018, 22:44:37 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Δεκεμβρίου 2018, 23:07:18
Απάντηση #391
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Και σχετικό επίσης σχόλιο του συμφορουμίστα Γενικού Ιατρού Δημήτρη Κουναλάκη στο facebook στις 19/12/2018, που το δημοσιεύω μετά από άδειά του:

 Σε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, μιλάμε για 4,5 έως 5 μέσο όρο επισκέψεις το χρόνο σε ιατρείο ανά πολίτη. Τα δικά μου στατιστικά σε ιδιωτικό ιατρείο (group practice με την σύζυγο), με τρίμηνες συνταγές στα χρόνια περιστατικά και 8000 πολίτες που έχουν περάσει έστω και μια φορά τα τελευταία 9 χρόνια δίνουν 4 επισκέψεις μέσο όρο. Και υπάρχουν πάρα πολλοί που ήρθαν για μια γνώμη ή που έρχονται 1 φορά τα 3 χρόνια. Και είναι ιατρείο που ο ΕΟΠΥΥ πήγαινε μόνο με ραντεβού και πρακτικά όλοι όσοι δεν είχαν χρόνια συνταγογράφηση πλήρωναν. Συνεπώς, βάλτε 4 επισκέψεις το ελάχιστο για να σας βγουν τα μαθηματικα. Αυτοί που μιλάνε πάλι σε επιστημονικές δημοσιεύσεις για 1500 πολίτες ανά γιατρό, κάτι ξέρουν: 1500 χ 4 επισκέψεις/ετος =6000 επισκέψεις : 11 εργάσιμοι μήνες = 545 επισκέψεις : 20 εργάσιμες/μήνα= 27 άτομα/ημέρα ή 7 ώρες ανά ημέρα με 15 λεπτα ραντεβού χωρίς διάλειμμα. Σε ένα ιατρείο συνταγογραφίας, βέβαια αρκουν 2 επισκέψεις το χρόνο για εξάμηνες συνταγές και φυσικά τα μαθηματικά βγαίνουν χαλαρά, ανθρωπινά, άνετα. 2250 χ 2 = 4500 επισκέψεις : 11 μήνες = 409 επισκέψεις/μήνες : 20 εργάσιμες = 20 ραντεβού ανά ημέρα ή 5 ώρες / ημέρα για να σου μείνει χρόνος να δεις αυτόν που θα σου φέρει αυγουλάκια ή άλλο φακελάκι και φυσικά επιστρέψεις χαλαρός και άνετος χωρίς πανικό σπίτι.....
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Δεκεμβρίου 2018, 23:08:57 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Δεκεμβρίου 2018, 23:13:37
Απάντηση #392
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Ας δούμε όμως τα στατιστικά από την ΕΛΣΤΑΤ... 2892 γενικούς ιατρούς και 4473 παθολόγους είχε η Ελλάδα το 2016, σύνολο 7365. Από αυτούς τουλάχιστον 1000 είναι σε κλινικές νοσοκομείων, θέσεις σε υπουργεία ή εξτρα εξειδικευμένοι και δεν θα ασχοληθούν ποτέ για να γίνουν οικογενειακοί ιατροί. Μας μένουν στην καλύτερη περίπτωση 6500 γιατροί για τους 8.700.000 ενήλικες σε όλη την Ελλάδα. Με μια απλή διαίρεση μαθαίνουμε ότι αναλογούν 1340 πολίτες ανά γιατρό. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τι περιμένετε να ακούσουμε αύριο από την υπουργάρα μας ;;; Όλους τους γιατρούς να τους ονομάσει οικογενειακούς ιατρούς, ίσα που δημιούργησε λίγο συναγωνισμό μεταξύ των γιατρών.... Μόνο εάν τάξει παντεσπάνι τον βλεπω να φτιάχνει πρωτοβάθμια..... Ο Σύριζα θα πληρώσει πολύ ακριβά τους λεονταρισμούς και μαζί και ο πιο φτωχός έλληνας πολίτης που τον εμπιστεύτηκε.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

22 Δεκεμβρίου 2018, 21:14:27
Απάντηση #393
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Κείμενο που δημοσίευσε στον τοίχο του, στο facebook στις 22/12/2018, ο συνάδελφος Γενικός Ιατρός  Δημήτρης Μακρέας που δουλεύει σε Περιφερειακό Ιατρείο στα Χανιά. Το αναδημοσιεύω μετά από άδειά του:

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
ΜΙΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΙ ΑΡΩΝΙΟΥ

Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι είμαι υπέρμαχος ενός δημόσιου -καθολικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με καθορισμένους όρους λειτουργίας και υποχρεώσεις από τη μεριά των επαγγελματιών υγείας, με στόχευση όχι μόνο θεραπεία αλλά και στην προαγωγή υγείας ,την πρόληψη και αποκατάσταση,όχι μόνο στο επίπεδο του ατόμου και της οικογένειας, αλλά και της κοινότητας .Κατά τη γνώμη μου βασική προϋπόθεση, στη συγκεκριμένη κοινωνική συνθήκη, δημιουργίας ενός τέτοιου συστήματος είναι η ένταξη του συνόλου των Γενικών ιατρών που εργάζονται στην Ελλάδα, καθώς και ενός σημαντικού αριθμού παθολόγων και παιδιάτρων. Δε θα επεκταθώ όμως στα γενικά χαρακτηριστικά, αλλά θα επικεντρωθώ στις συνέπειες στη λειτουργία του ΠΙ Αρωνίου.
Το ΠΙ Αρωνίου βρίσκετε σε περιαστική περιοχή του Δήμου Χανίων , στον παλαιό δήμο Ακρωτηρίου, περιοχή με πληθυσμό 11.000 στα δημοτικά διαμερίσματα Αρωνίου και Κουνουπιδιανών (τα οποία αποτελούν τον πληθυσμό ευθύνης του ιατρείου όπου υπηρετώ) κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011.Για μεγάλο διάστημα την περασμένη δεκαετία αποτελούσε μία από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ήδη από τα πληθυσμιακά δεδομένα αντιλαμβανόμαστε ότι η λειτουργία ενός δημόσιου ιατρείου ,με ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε άνθρωπο που είχε ανάγκη, αλλά κυρίως η μόνιμη παρακολούθηση τεράστιου αριθμού ανθρώπων με χρόνια προβλήματα υγείας, απαιτούσε και απαιτεί μια τιτάνια προσπάθεια.
Η εφαρμογή του “οικογενειακού ιατρού” στον αρχικό σχεδιασμό δεν περιελάμβανε τα Κέντρα υγείας και τα Περιφερικά Ιατρεία , αλλά θα στηριζόταν στη δημιουργία των ΤΟΜΥ ,καθώς και σε ένα δίκτυο συμβεβλημένων γιατρών που θα έπαιζαν το ρόλο των οικογενειακών γιατρών. Ο σχεδιασμός όμως άλλαξε από τη στιγμή που παρά τις επανειλημμένες προκηρύξεις και προσκλήσεις ενδιαφέροντος , ελάχιστος αριθμός γιατρών επέλεξε να ενταχθεί στο νέο θεσμό.. Αντί για 4000 γιατροί που απαιτούνταν κατ΄ ελάχιστο εντάχθηκαν κάτι περισσότερο από 1000. Κάπως έτσι αποφασίστηκε να ενταχθούν στο σύστημα των οικογενειακών γιατρών και οι γιατροί των δημόσιων δομών, δηλαδή Κέντρα υγείας, περιφερικά ιατρεία, ΠΕΔΥ ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη κάλυψη πληθυσμού από οικογενειακούς γιατρούς. Από την αρχή η απόφαση αυτή ερχόταν σε αντίθεση με την “κοινοτική” προσέγγιση του πληθυσμού, την ελεύθερη προσέλευση κάθε κατοίκου της περιοχής (και όχι μόνο) και τη συνολική εποπτεία και προστασία της υγείας της κοινότητας, καθώς η λίστα εγγεγραμμένων μπορεί να προκύψει από οποιοδήποτε κάτοικο του δήμου Χανίων, αλλά και μια πολύ μεγάλη μερίδα πληθυσμού -μόνιμων κατοίκων του Ακρωτηρίου ,που μέχρι σήμερα προσερχόταν στο ΠΙ Αρωνίου για το σύνολο των αναγκών του, να μη βρει θέση τελικά στη λίστα.
Αυτή τη στιγμή η προσωπική μου λίστα έχει ήδη υπερβεί το μέγιστο όριο των 2250 εγγεγραμμένων (αιτήσεις που ήδη έχω αποδεχτεί+αιτήσεις σε αναμονή) και καθημερινά έρχομαι σε επαφή με την απογοήτευση ανθρώπων που δεν πρόλαβαν να εγγραφούν και την εύλογη απορία τους για το αν θα εξακολουθούν να μπορούν να έρχονται στο ΠΙ Αρωνίου και να συνεχίσουν να έχουν την παρακολούθηση που είχαν έως σήμερα, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό μου τον μοναδικό “οικογενειακό γιατρό” που είχαν και επιθυμούν να έχουν χωρίς να χρειάζεται να έχουν γραφεί σε κάποια λίστα μέχρι σήμερα. Προσωπικά βρίσκομαι στην πολύ δύσκολη θέση να προσπαθώ να τους διαβεβαιώσω ότι το ιατρείο θα είναι πάντα ανοιχτό σε οποιονδήποτε , ανεξαρτήτως λίστας .Γνωρίζω όμως ότι είναι μια υπόσχεση που πολύ δύσκολα μπορεί να τηρηθεί, γιατί ήδη ο αριθμός των 2250 ανθρώπων που δικαίως θα έχουν απαιτήσεις από τον οικογενειακό τους γιατρό είναι ήδη υπερβολικά μεγάλος και σε αυτόν προστίθενται όλοι όσοι έμειναν εκτός λίστας. Όπως λέει ο λαός “τα είχαμε και χύμα ,μας ήρθανε και τσουβαλάτα”. Η ουσιαστική συνέπεια της ένταξης των ΠΙ στη λίστα των οικογενειακών γιατρών ,τουλάχιστον για το ΠΙ Αρωνίου δημιούργησε μια κατάσταση χαωτική και επιπλέον του τεράστιου πληθυσμού ευθύνης δημιούργησε και ένα νέο πληθυσμό -περίπου 500 ανθρώπων- που μέχρι σήμερα δεν προσέρχονταν στο ΠΙ Αρωνίου ,αλλά εγγράφηκαν στην προσωπική μου λίστα . Την ίδια στιγμή τα ραντεβού ακόμα και κατοίκων της περιοχής που έχουν δηλώσει οικογενειακό γιατρό στις ΤΟΜΥ Χανίων υπερβαίνουν τον ένα -δύο μήνες ,με αποτέλεσμα και αυτοί τελικά να προσέρχονται στο ΠΙ Αρωνίου.. Είναι προφανές ότι οι διαβεβαιώσεις μου είναι έωλες γιατί απλούστατα αν δεν ενισχυθεί η περιοχή με ιατρικό (τουλάχιστον) προσωπικό είναι αδύνατον να επιβιώσω σε αυτή τη θέση ,κρατώντας αξιοπρεπές επίπεδο υπηρεσιών και να μην αναγκάζομαι να στερώ την πρόσβαση σε ανθρώπους που παρακολουθώ εδώ και 15 χρόνια.
Δεν έφτανε όμως μόνο ο φόρτος της καθημερινής ιατρικής εργασίας, όλο το προηγούμενο διάστημα προστέθηκε και ο όγκος μιας τεράστιας γραφειοκρατικής δουλειάς (ευτυχώς μέρος της δουλειάς έγινε στην γραμματεία των ΤΟΜΥ) και περίπου 50 τηλεφωνήματα τη μέρα με απορίες και αιτήματα για τον οικογενειακό γιατρό. Ερωτήματα που αφορούσαν τόσο τη διαδικασία εγγραφής ,αλλά και τις αλλαγές που θα επιφέρει το μοντέλο του οικογενειακού γιατρού. Ποιες αλλαγές όμως μπορούν να υπάρξουν με μόλις 20% κάλυψη του πληθυσμού και χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα τρόπος ένταξης νέων γιατρών στο δίκτυο οικογενειακών γιατρών. Οι ευθύνες είναι πολλαπλές και κυρίως από τη μεριά της κυβέρνησης που όφειλε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ένταξης γιατρών και να κάνει αλλαγές από τη στιγμή που τέσσερις προσκλήσεις ιατρικού προσωπικού μένουν απί της ουσίας άγονες,αλλά και επιστροφής επιστημονικού δυναμικού από το εξωτερικό, κάτι που θα συνιστούσε μια πραγματική κοσμογονία και θα συνιστούσε μια από τις σημαντικότερες και ουσιαστικότερες μεταρρυθμίσεις ..Ευθύνες υπάρχουν και στη μεριά της ιατρικής συντεχνίας και τη βαθιά ριζωμένη λογική του μονοπρόσωπου ιδιωτικού ιατρείου ως το μοναδικό μοντέλο άσκησης της ιατρικής.
Δε θα επεκταθώ όμως, θα σταθώ αυστηρά στις μέχρι τώρα συνέπειες της μεταρρύθμισης στο ιατρείο όπου εργάζομαι.Και οι συνέπειες είναι τραγικές. Επί της ουσίας δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας αδυναμίας λειτουργίας του ιατρείου και προσωπικής εξόντωσης. Προφανώς το συγκεκριμένο παράδειγμα δε μπορεί να γενικευτεί, αλλά αν η μεταρρύθμιση έχει ως αποτέλεσμα να διαλύονται λειτουργικές (και επιτυχημένες θεωρώ) δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ,κάτι πάει στραβά. Αν μια μεταρρύθμιση σκορπά θυμό και απογοήτευση και γεννάει ανισότητες στον πληθυσμό (80% πληθυσμού χωρίς οικογενειακό γιατρό) χωρίς ορατή λύση ,κάτι πρέπει να αλλάξει επειγόντως.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Δεκεμβρίου 2018, 22:13:00 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Ιανουαρίου 2019, 21:54:12
Απάντηση #394
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αντιγράφω από τον τοίχο του στο facebook (11/01/2019), δημοσίευση του συναδέλφου Γενικού Ιατρού Ευάγγελου Φραγκούλη. Την αναδημοσιεύω μετά από άδειά του:

Οι γιατροί που υπέκυψαν και προχώρησαν στις απαξιωτικές συμβάσεις Οικογενειακών Ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ ήταν δεδομένο πως θα έψαχναν για παράπλευρα οφέλη, όχι μόνο νόμιμα, αφού το συμβεβλημένοι ιατρείο υπό τους προτεινόμενους όρους είναι μη βιώσιμο...
 
Αντιγράφω από τοίχο συναδέλφου... "Καινουρια μοδα και ελληνικη πατεντα... συμβεβλημενοι ιδιωτες Ο.Ι. ζητουν 10€ για εγγραφη ασθενων στο συστημα... Ας υποθεσουμε οτι καποιος απο αυτους καταφερει και εγγραψει 2250 ασθενεις Χ 10€=22250€ tax free... WAY TO GO GUYS!!! Σας βγαζω το καπελο. Μπραβο σας..."
 
Ένας ευφάνταστος τρόπος να ανεβάσεις την per capita αποζημίωση... Σχεδον αυτό που ζητούσαμε να γίνεται νόμιμα (με φορολόγηση μας) εμείς, με ετήσια συμμετοχή των ασφαλισμένων (από 0-25 ευρώ το έτος, αναλόγως του εισοδήματος, για πλήρη κάλυψη...)
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Ιανουαρίου 2019, 23:56:34 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Ιανουαρίου 2019, 00:06:08
Απάντηση #395
Αποσυνδεδεμένος

nikmix


Το καλύτερο είναι ότι μυρίστηκαν τσιτσί και οι λογιστές και άκουσα από πολύ κόσμο ότι χρεώνουν από 5 εώς και 20€ κατά άτομο για να σε εγγράψουν ηλεκτρονικά (sic) σε οικογενειακό ιατρό......!
Οι πανικοβλημένοι και πλημελλώς ενημερωμένοι πολίτες (κυρίως μεγαλύτερων ηλικιών) τα δίνουν,ώστε να μη μείνουν "στην απέξω"...

15 Ιανουαρίου 2019, 21:31:48
Απάντηση #396
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Κουβέντιαζα σήμερα με έναν ασθενή για τον θεσμό του ΟΙ του ΕΟΠΥΥ & τις ΤοΜΥ και έκανε την εξής σωστή παρατήρηση.
" Θα συμβει στην ΠΦΥ ότι συμβαινει στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Τα δυνατά πορτοφόλια εγκαταλείπουν την ΔΕΗ προς λοιπους ιδιωτες παρόχους. Συντομα στην ΔΕΗ θα μείνουν μόνο οι ειδικές κατηγορίες και οι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις".
Με προβληματισε & νομίζω πως έχει δίκιο..
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

17 Ιανουαρίου 2019, 10:58:08
Απάντηση #397
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
..... Συντομα στην ΔΕΗ θα μείνουν μόνο οι ειδικές κατηγορίες και οι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις".
Με προβληματισε & νομίζω πως έχει δίκιο..
   Η διαφορά είναι όμως ότι η ΔΕΗ χάνει από την όλη υπόθεση (της απώλειας πελατών) ενώ αντίθετα ο ΕΟΠΥΥ είναι κερδισμένος. Όσο λιγο΄τεροι δηλώνουν οικογενειακούς γιατρούς και όσο περισσότερο αυξάνουν οι ιδιωτικές δαπάνες τόσο περισσότερα κέρδη θα έχει ο οργανισμός (θα βρεθούν κάπου να "επενδυθούν", πχ επιμόρφωση προσωπικού στη ...Ρόδο, ημέτεροι πάντα θα υπάρχουν).
   Τα χρήματα που παίρνει ο ΕΟΠΥΥ είναι εξασφαλισμένα...

10 Απριλίου 2019, 22:48:30
Απάντηση #398
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
10-04-2019

Εκδόθηκε νέα υπουργική απόφαση για τις αμοιβές των εγγεγραμμένων οικογενειακών γιατρών.

Να πριμοδοτήσει τους λιγοστούς οικογενειακούς γιατρούς που έχουν εγγραφεί στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, που επιμένει στο «αφήγημα» του success story της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ώρα που όλα τα στελέχη του χώρου μιλούν για καλές προθέσεις αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Με νέα υπουργική απόφαση ορίζεται οτι οι εγγεγραμμένοι οικογενειακοί γιατροί (γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι) θα αμείβονται με 1800 ευρώ, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό που έχουν στην ευθύνη τους, για ένα χρόνο από την υπογραφή της σύμβασής τους.

Σύμφωνα με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, η αμοιβή αυτή θα δινόταν για 6 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Τώρα παρατείνεται για άλλους 6 μήνες, σε μια ύστατη προσπάθεια να παραμείνουν οι οικογενειακοί γιατροί και ενδεχομένως να δελεαστούν και κάποιοι άλλοι για να εγγραφούν.

Μετά τον πρώτο χρόνο, οι οικογενειακοί γιατροί θα αμείβονται ανάλογα με τον πληθυσμό ευθύνης τους, ανάλογα δηλαδή με το πόσα άτομα έχουν δηλώσει τον εκάστοτε γιατρό ως οικογενειακό. Το ανώτατο πλαφόν έχει οριστεί στα 2.000 ευρώ, κάθε γιατρός δεν μπορεί να έχει στη ευθύνη του πάνω από 2.250 άτομα, ενώ η αμοιβή ανά άτομο είναι περίπου 1 ευρώ!

Σήμερα στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ εμφανίζονται 660 οικογενειακοί γιατροί και λίγοι από αυτούς έχουν συμπληρώσει το αριθμητικό όριο ασθενών, με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν έχει δηλώσει γιατρό.

Αν οι αριθμοί δεν αλλάξουν, με το που θα ισχύσει το πληθυσμιακό κριτήριο για τις αμοιβές, αυτές αυτόματα θα πέσουν πολύ κάτω από τα 1.800 ευρώ.

Ειδικοί του χώρου εκτιμούν ότι οι χαμηλές αμοιβές θα οδηγήσουν πολλούς οικογενειακούς γιατρούς εκτός ΕΟΠΥΥ...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Απριλίου 2019, 22:50:45 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Απριλίου 2019, 09:26:08
Απάντηση #399
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σήμερα στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ εμφανίζονται 660 οικογενειακοί γιατροί και λίγοι από αυτούς έχουν συμπληρώσει το αριθμητικό όριο ασθενών, με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν έχει δηλώσει γιατρό.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πώς τώρα γίνεται μία υπηρεσία που είναι δωρεάν να καταφέρουμε να μην έχει καν ζήτηση, είναι θέμα άξιο διερεύνησης.
Και να μην πούμε ότι οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι, το σχετικό κειμενάκι έχει εκτυπωθεί δεκάδες εκατομμύρια φορές σε όλη την Ελλάδα πάνω σε συνταγές και παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί.
Εντάξει, να μην υπάρχουν αρκετοί ιδιώτες ιατροί να δηλώσουν συμμετοχή στο σύστημα το καταλαβαίνω, αυτό όμως με ξεπερνάει.
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Απριλίου 2019, 09:28:32 από Denominator »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

11 Απριλίου 2019, 10:24:15
Απάντηση #400
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πώς τώρα γίνεται μία υπηρεσία που είναι δωρεάν να καταφέρουμε να μην έχει καν ζήτηση, είναι θέμα άξιο διερεύνησης.


Ίσως οι πολίτες να έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι το εντελώς δωρεάν στην Υγεία, μπορεί να τους κοστίσει πολύ ακριβά...
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Απριλίου 2019, 11:30:45
Απάντηση #401
Αποσυνδεδεμένος

md


Ή να γνωριζουν τους συμβεβλημενους και να μην τους ''γεμιζουν'' το ματι?....

11 Απριλίου 2019, 16:46:02
Απάντηση #402
Αποσυνδεδεμένος

pzogr


Ίσως έχει να κάνει με το γεγονός ότι αρκετοί (κατά την εκτίμησή μου) ήταν γιατροί νέοι στο ιδιωτικό ιατρείο ή χωρίς μεγάλο κύκλο πριν το θεσμό του οικογενειακού - ξέρω μερικούς που το περίμεναν πως και πως. Στην περιοχή μου υπάρχει γιατρός ιδιώτης που εγγράφει επιλεκτικά (προφανώς μόνο τους >60) ασθενείς στο ιατρείο του και θεωρώ ότι θα έχει πιάσει τον αριθμό.

15 Μαΐου 2019, 10:42:35
Απάντηση #403
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Στον «αέρα» δωρεάν ογκολογικές ιατρικές εξετάσεις

Aναστάτωση σε ογκολογικούς ασθενείς, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που έχουν προγραμματίσει να υποβληθούν από την Πέμπτη και μετά σε εξέταση PET/CT (ποζιτρονική αξονική τομογραφία) σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και θεραπευτήρια, προκαλεί η απόφαση των σχετικών ομίλων να σταματήσουν να χορηγούν τα απαραίτητα για την εξέταση ραδιοφάρμακα.

Οι πέντε ιδιώτες πάροχοι του ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις πυρηνικής ιατρικής, για τις οποίες απαιτείται χρήση ραδιοφαρμάκων (Βιοϊατρική, Ιατρικό Αθηνών, Ιατρόπολις, Μetropolitan, Υγεία), με επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιαννάκο, ενημερώνουν ότι από μεθαύριο Πέμπτη δεν πρόκειται να χορηγούν στους ασφαλισμένους τα ραδιοφάρμακα και θα πρέπει ο ίδιος ο οργανισμός να φροντίσει για την προμήθειά τους. Αιτία για την κίνηση αυτή είναι η αναγκαστική έκπτωση που τους επιβάλλεται μέσω του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης της δαπάνης - clawback για τα διαγνωστικά ραδιοφάρμακα, τα οποία ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι πάροχοι, αγοράζουν από την παραγωγό εταιρεία στην πλήρη τιμή. Ειδικότερα, για το πρώτο εξάμηνο του 2018 καταλογίστηκε στα διαγνωστικά κέντρα και τα θεραπευτήρια από τον ΕΟΠΥΥ ποσοστό clawback 46,15% επί της δαπάνης που είχαν υποβάλει.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες δηλώνουν ότι στην υποβαλλόμενη δαπάνη δεν περιλαμβάνεται κέρδος και ότι οι ίδιες καταβάλλουν προς τον προμηθευτή άμεσα την αξία αγοράς του ραδιοφαρμάκου για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Με λίγα λόγια, αντί να επωμισθεί το clawback ο παραγωγός, όπως συμβαίνει συνολικά στο φάρμακο, το έχουν επωμισθεί οι πάροχοι, που εκτελούν την εξέταση, προμηθεύονται το ραδιοφάρμακο και διαβιβάζουν το παραστατικό αγοράς στον ΕΟΠΥΥ.

Οι πέντε ιδιώτες πάροχοι ζητούν να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα και δηλώνουν ότι από την ερχόμενη Πέμπτη (16/5/19) θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να φροντίσει για την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου από τον παραγωγό, καθότι «αδυνατούν πλέον να αγοράζουν οι ίδιες» το σκεύασμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιωτικές μονάδες καλύπτουν σχεδόν το 90% των αναγκών του πληθυσμού για την εξέταση PET/CT.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

15 Μαΐου 2019, 10:59:10
Απάντηση #404
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Η επι ΣΥΡΙΖΑ απαγόρευση σύναψης σύμβασης οικογενειακού ιατρού με ιατρικές εταρείες τύπου ΙΚΕ παραμένει σε ισχύ.

Το αναφέρω επειδή καποιοι συνάδελφοι με ρώτησαν.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass