Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 19:23:50

Ψηφοφορία

Πώς θα χαρακηρίζατε τις νέου τύπου συβάσεις οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ;

Υποδειγματικές
Πολύ καλές
Μέτριες αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση
Ανεπαρκείς
Τραγικές

Αποστολέας Θέμα: ΕΟΠΥΥ - Συμβάσεις  (Αναγνώστηκε 353294 φορές)

0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Ιουνίου 2018, 16:53:51
Απάντηση #315
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πέρα απο την ολοκληρωθεισα προκήρυξη  & δεδομενου πως τρεχει η ανοικτη προκήρυξη οικογενειακων ιατρων , αν όντως υφίσταται απόφαση ΔΣ του ΕΟΠΥΥ που αποκλείει τις ΙΚΕ απο την διαδικασία ,τότε ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να το ανακοινωσει ΑΜΕΣΑ.
Διότι περαν της νομιμότητος τίθεται και θεμά ηθικής τάξης.
Εαν δεν θέλουν εταιρίες ας το ανακοινώσουν. Δεν υπάρχει λόγος να κρύβονται , ούτως ή άλλως στο τέλος της ημέhttps://www.pfy.gr/forum/Themes/normal/images/bbc/unformat.gifρας αυτού του είδους οι διαφορές στα δικαστήρια επιλύονται.
Αποκλείει και τους επιστημονικούς υπεύθυνους Ε.Π.Ε.;
Ξέρει κανείς ο,τιδήποτε που να μην είναι ραδιο-αρβύλα;

Δεν είναι ράδιο Αρβύλα.
Παράθεση
Καλημέρα σας,

Αναφορικά με τις  εταιρείες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε ότι οι συμβάσεις για Οικογενειακούς Ιατρούς θα συναφθούν μόνο με φυσικά πρόσωπα.

Στην περίπτωση που αυτό αλλάξει θα ενημερωθείτε.

Γιατί;
Γιατί αποκλείουν κάποιον που έχει μία εταιρεία και ιδιαίτερα μονοπρόσωπη;
Τι τους ενδιαφέρει η νομική μορφή;
Δεν αντίκειται στο Νόμο;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

22 Ιουνίου 2018, 17:03:31
Απάντηση #316
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Για να απαντηθεί η ερώτηση, πρεπει να εχουμε στα χέρια μας την αποφάση του ΔΣ.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

22 Ιουνίου 2018, 17:09:26
Απάντηση #317
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν αντίκειται στο Νόμο;
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη ιατρού.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

22 Ιουνίου 2018, 23:56:35
Απάντηση #318
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Εύστοχο σχόλιο συναδέλφου Ορθοπαιδικού σε άλλο σημείο του φόρουμ:

Δεσμεύτηκαν; Τι σημαίνει η λέξη; Ποια είναι η ρήτρα; Θα σχίσουν κανένα μνημόνιο ή το καλσόν τους αν δεν γίνουν ότι λένε; Θα υπογράψετε σύμβαση και μετά θα περιμένετε με εγκύκλιο να αλλάξει υπογεγραμμένη σύμβαση. Στέκει νομικά αυτό;



Πέμπτη 21 Ιούνιος 2018.

Έκτακτη συνάντηση Γενικών Γιατρών και υπ.Υγείας για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ! Δείτε τις δεσμεύσεις:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Ιουνίου 2018, 10:59:00
Απάντηση #319
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
53 μέτρα μεταμνημονιακών υποχρεώσεων για την Υγεία

Με 53 σημεία, το τεχνικό μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε από την Κομισιόν, μετά την Συμφωνία στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, προβλέπει βήμα - βήμα τα νέα μέτρα στην υγεία που υποχρεούται η χώρα να εφαρμόσει κατά τη μεταμνημονιακή εποπτεία έως το 2022.

Τα μέτρα λίγο - πολύ γνωστά, όμως η λεπτομέρεια με την οποία αντιμετωπίζονται από το τεχνικό κείμενο, υποδεικνύει τον τρόπο εφαρμογής τους και προεξοφλεί τα αποτελέσματά τους.

Οικογενειακός γιατρός
Πρώτο μέλημα των δανειστών με τρία σημεία, είναι η εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, και ως προαπαιτούμενο ζητείται η αντιστοίχιση των ασφαλισμένων και των ΑΜΚΑ τους με τον οικογενειακό γιατρό, η θεσμοθέτηση των παραπομπών από τον τελευταίο, η αδυναμία αλλαγής γιατρού νωρίτερα του εξαμήνου και η απ΄ευθείας χρέωση του ασθενή αν επισκεφτεί άλλον οικογενειακό γιατρό νωρίτερα.  :laugh: :laugh: τι εννοεί άραγε ο ποιητής ?  Ιρλανδικό μοντέλο ?

Μείωση των clawback
Με άλλα δύο σημεία προβλέπεται η εφαρμογή των 14 μέτρων του ΕΟΠΥΥ για μείωση των clawback ανά τομέα παρόχου, με την κυβέρνηση να υποχρεούται στη θεσμοθέτηση εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Παλαιά clawback
Άλλα δύο σημεία προβλέπουν την ολοκλήρωση των συμψηφισμών για καταβολή των clawback παρελθόντων ετών, με πλήρη αιτιολόγηση της αδυναμίας διενέργειας συμψηφισμού όπου παρατηρείται, αλλά και θεσμοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιου προβλήματος, προκειμένου να μην επανέλθει μελλοντικά.

Είσπραξη clawback 2017 με δόσεις
Προαπαιτούμενο αποτελεί η είσπραξη του clawback του 2016 από τους παρόχους υγείας, μέσω συμψηφισμών. Με 4 σημεία τίθεται θέμα ολοκλήρωσης των συμψηφισμών αυτών, και η οριστικοποίηση του clawback του πρώτου εξαμήνου του 2017, καθώς και η πληρωμή του σε 12 δόσεις αν το ποσό φθάνει μέχρι το 10% του κύκλου εργασιών, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει το 10%, τότε η πληρωμή θα γίνει σε 24 δόσεις. Στη διαδικασία αυτή εντάσσονται και οι φαρμακευτικές εταιρείες πέραν των παρόχων υγείας.

Παράταση του clawback
Προβλέπεται η παράταση του clawback ως το 2022 καθώς επίσης και η επέκταση των εισπράξεων σε κλάδους όπως οι οπτομέτρες και οι πάροχοι ειδικής αγωγής.

Αυστηρή χρήση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων
Με 3 σημεία, προβλέπεται η εισαγωγή τουλάχιστον 20 πρωτοκόλλων στο σύστημα συνταγογράφησης, τα πρωτόκολλα αφορούν τόσο τα φαρμακευτικά σχήματα όσο και τις οδηγίες περίθαλψης, ενώ ζητούνται αποδείξεις για την πρόοδο κατάρτισης νέων πρωτοκόλλων που θα εισαχθούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Δημοσίευση του Δελτίου Τιμών Μαΐου 2018
Ως στόχος του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων του περασμένου Μαΐου, που αποτελούσε προαπαιτούμενο,  αναφέρεται η μείωση των τιμών των φαρμάκων και η συμβολή τους στον ευρύτερο στόχο της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης.
Στα 3 προβλεπόμενα σημεία αναφέρεται ότι η τιμολόγηση των φαρμάκων θα συνεχίσει να γίνεται με τη χρήση των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, με παραπομπή στην πηγή ανεύρεσης της τιμής, λαμβανομένης υπόψιν της προηγούμενης διαδικασίας ανατιμολόγησης, της κατάταξης ATC5 (το κείμενο αναφέρει ATC 7 που δεν υπάρχει, οπότε η εκτίμηση αφορά το επίπεδο 5, δηλαδή την κάθε δραστική ουσία), καθώς και τη χρήση στοιχείων αναγνώρισης των φαρμακευτικών, των φαρμάκων, της συσκευασίας, του barcode, του μοναδικού κωδικού αναγνώρισης των φαρμάκων για σύγκριση των δελτίων τιμών μεταξύ τους και για τη δυνατότητα παρατήρησης των τάσεων των τιμών.

Πρόσθετα μέτρα περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης
Σε τρία ακόμη σημεία, το τεχνικό μνημόνιο θέτει ως προαπαιτούμενο την θεσμοθέτηση μέτρων περαιτέρω μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω της καθιέρωσης κινήτρων στους φαρμακοποιούς για χορήγηση γενοσήμων αντί εκτός πατέντας πρωτοτύπων φαρμάκων και μείωσης της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα αυτά, με στόχο να αυξηθεί ο όγκος χρήσης γενοσήμων στο 40%.
Η αλλαγή της συμμετοχής θα αφορά τις κατηγορίες ATC 4 και 5, ώστε ο ασθενής να επιλέγει τη φθηνότερη αγωγή. Θα ζητείται δε, υποστηρικτικό υλικό που να αποδεικνύει τηναύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και την μείωση του ποσοστού αλλαγής των συνταγογραφηθέντων γενοσήμων, σε μη γενόσημα που διατέθηκαν τελικά).

Κεντρικές προμήθειες
Ενίσχυση των κεντρικών προμηθειών για τα νοσοκομεία, με στόχο το 30% της συνολικής νοσοκομειακής δαπάνης, προβλέπεται σε τέσσερα ακόμη σημεία. Σε ότι αφορά τα φάρμακα, τα εκτός πατέντας και τα γενόσημα θα πρέπει να καλύπτουν το μισό και τα δύο τρίτα των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται, αντίστοιχα. Οι κεντρικές προμήθειες αφορούν φάρμακα, εξοπλισμό, αναλώσιμα και υπηρεσίες. Οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι ανοικτές και διαφανείς, κεντρικά οργανωμένες, αξιοποιώντας τις αυξημένες δυνατότητες του μοναδικού αγοραστή.

Εφαρμογή clawback και τακτικών ελέγχων
Η οροφή των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες υγείας από ιδιώτες, προβλέπεται να περιοριστεί στα 1,343 δισ. ευρώ το 2017 και το πολύ σε 1,407.5 δισ. το 2018 (έναντι δαπανών 1,525 δισ. το 2017, να μειωθούν σε 1,462.5 δισ. το 2018 και επιστροφή στα επίπεδα του 2016, δηλαδή τα 1,402 δισ. ευρώ από το 2019 και εφεξής). Αν εφαρμοστούν από τον ΕΟΠΥΥ μέτρα αύξησης των εσόδων του σε ικανοποιητικό βαθμό, τότε το όριο δαπανών μπορεί να αυξηθεί σε 1,525 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της σχετικής χρονιάς.
Για την εφαρμογή των clawback, προβλέπεται μηνιαίος και εξαμηνιαίος έλεγχος, στις δαπάνες για το σύνολο των παρόχων (φαρμακευτικές, διαγνωστικά και ιδιωτικές κλινικές). Ειδικά για τις κλινικές, προβλέπεται έλεγχος του ΕΟΠΥΥ σε μηνιαία βάση για την εκκαθάριση των οφειλομένων.

Αξιολόγηση της δυναμικότητας του δημόσιου τομέα υγείας
Εντός Μαΐου, έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση της δυναμικότητας του δημοσίου τομέα υγείας,  ;D συμπεριλαμβανομένων του ΠΕΔΥ και τω ν νοσοκομείων, ανά περιφέρεια και ειδικότητα, του εξοπλισμού και της διαθεσιμότητας υπηρεσιών. Ως το Δεκέμβριο φέτος, πρέπει βάσει αυτής της χαρτογράφησης να γίνει αξιολόγηση και να ανατεθεί η ανεπαρκής κάλυψη στον ιδιωτικό τομέα.

Έναρξη της ΠΦΥ
Με τη λειτουργία των πρώτων 85 ΤΟΜΥ, ;D ξεκίνησε ήδη η εκπαίδευση του υφιστάμενου προσωπικού, με στόχο να επεκταθεί σε ολόκληρο το προσωπικό που θα στελεχώσει τις Μονάδες. Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να εφαρμόσει την υποχρεωτική εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό, που θα λειτουργεί περιοριστικά προς την πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς. Το σχήμα αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για την 4η αξιολόγηση. Και με τα δεδομένα που θα προκύψουν, ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει σε μείωση των υπό σύμβαση γενικών γιατρών, όσο αυξάνονται οι ΤΟΜΥ. Στόχος : Βυθίσατε τις ΤοΜΥ
Θεραπευτικά πρωτόκολλα
Τρία σημεία προβλέπουν μια κρίσιμη μάζα θεραπευτικών πρωτοκόλλων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης που αφορούν τις συχνότερες και ακριβότερες παθήσεις, να ορίσουν την πορεία των ασθενών στο σύστημα υγείας, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Σύστημα ηλεκτρονικής παραπομπής
Η εφαρμογή ηλεκτρονικής παραπομπής στη δευτεροβάθμια περίθαλψη θα ακολουθείται από τους οικογενειακούς γιατρούς. Προτεραιότητα θα δίνεται σε διαγνωστικές εξετάσεις και χειρουργεία, κάνοντας χρήση της παραπάνω χαρτογράφησης της δυναμικότητας του δημοσίου τομέα. Παράλληλα θα πρέπει να καθοριστούν τα κριτήρια παραπομπής στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον δεν επαρκεί η δυναμικότητα του δημοσίου και οι χρόνοι αναμονής είναι μεγάλοι.

Παρακολούθηση του χρόνου αναμονής
Η μείωση του χρόνου αναμονής για πρόσβαση στο σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργείων, και η ευθυγράμμισή του με τους χρόνους αναμονής στα συστήματα υγείας των λοιπών ευρωπαϊκών κρατών, καθώς επίσης και η άρση κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων που εμποδίζουν την πρόσβαση, προβλέπονται στο τεχνικό μνημόνιο, με τρία σημεία.
Χρονιά στόχος ορίζεται το 2017, αλλά και η μείωση των ανισοτήτων εντός της χώρας. Ο προσδιορισμός θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση των πρώτων στοιχείων και στη συνέχεια ο στόχος θα είναι η μείωση κατά 50% σε όγκο ως τον Μάιο του 2018. Για την αποτελεσματικότητα του συστήματος, θα ξεκινήσει παρακολούθηση του συστήματος μέσω των ηλεκτρονικών παραπομπών με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής.

Κόστος - αποτελεσματικότητα των φαρμάκων
Περαιτέρω μείωση των τιμών μέσω της επιτροπής Διαπραγματεύσεων και ΗΤΑ, με την εισαγωγή συμφωνιών τιμής - όγκου και ρίσκου, ιδίως για τα καινοτόμα φάρμακα. Η αποζημίωσή τους μέσω θετικής λίστας θα γίνεται εφόσον προηγουμένως αποζημιώνονται στα δύο τρίτα των χωρών που κυκλοφορούν (τουλάχιστον 9, εκ των οποίων το 50% διαθέτει σύστημα αξιολόγησης ΗΤΑ). Οι επιτροπές είναι το ενδιάμεσο βήμα μέχρι την πλήρη λειτουργία κέντρου ΗΤΑ στη χώρα. Κάθε Μάρτιο και Σεπτέμβριο προβλέπεται η έκδοση έκθεσης προόδου της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τις συμφωνίες τιμής - όγκου και ρίσκου.

Υιοθέτηση των DRG's
H έναρξη υιοθέτησης των DRG's, θα ξεκινήσει το Μάιο του 2018, σε πιλοτικά νοσοκομεία, υπό τεχνική βοήθεια και αποδεδειγμένη πρόοδο κινούμενη προς τον μακροπρόθεσμο στόχο. Η κοστολόγηση θα περιλαμβάνει όλα τα νοσοκομεία και η πρόοδος θα αξιολογείται ανά εξάμηνο, Ιούνιο και Δεκέμβριο.

Επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις
Διατήρηση τακτικής ροής πληροφοριών σχετικά με όλα τα μελλοντικά παραδοτέα, και ιδιαίτερα όσον αφορά τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις για την τακτική παραγωγή και κυκλοφορία των εκθέσεων, δεδομένων και δεικτών.
Αναλυτικά:

Ετήσια έκθεση για τους ανθρώπινους πόρους στο σύνολο του τομέα υγείας με έμφαση στην ΠΦΥ (Μάιος 2018).
Μηνιαίες εκθέσεις EOΠYY με ανάλυση και περιγραφή λεπτομερών στοιχείων για τη φαρμακευτική περίθαλψη (συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για τις δαπάνες, το ανώτατο όριο δαπανών και την πρόοδο στην εκτέλεση clawback διαχωρίζοντας το πραγματικό clawback και τα rebates).
Μηνιαίες εκθέσεις EOΠYY σχετικά με τα διαγνωστικά και τις ιδιωτικές κλινικές (συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις δαπάνες, το ανώτατο όριο των δαπανών και την πρόοδο στην εκτέλεση clawback, διακρίνοντας το πραγματικό clawback και τα rebates) θα πρέπει να λαμβάνονται για κάθε μήνα.
Μηνιαίες οικονομικές εκθέσεις του EOΠYY θα πρέπει να περιέχουν λεπτομερείς πίνακες που να δείχνουν τα υπολογισθέντα ποσά clawbacks και rebate από κάθε παράμετρο για την οποία έχει οριστεί ανώτατο όριο δαπανών (φάρμακα, διαγνωστικά, ιδιωτικές
κλινικές, άλλες παροχές), μαζί με τα ποσά επιστροφής που έχουν εισπραχθεί και δεν έχουν εισπραχθεί (ανά παράμετρο και διάκριση με καθαρό clawback και εκπτώσεις).
Υπόμνημα σχετικά με το αποτέλεσμα του ελέγχου των ιδιωτικών κλινικών πρέπει να αποστέλλεται ανά έξι μήνες (από τον Δεκέμβριο του 2016).
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 δημοσιοποίηση του χρόνου αναμονής, τουλάχιστον για το 50% των πιο συνηθισμένων υπηρεσιών υγείας σε όγκο.
Τριμηνιαίες  αναφορές (Ιανουάριος, Απρίλιος, Ιούλιος, Οκτώβριος) και ετήσια (Μαρτίου / Απριλίου) σχετικά με:
1. σύνολο δεικτών που σχετίζονται με δραστηριότητες στα δημόσια νοσοκομεία (εισαγωγές, διαδικασίες, εξιτήρια, αποτελέσματα).
2. οικονομικά στοιχεία για τα δημόσια νοσοκομεία
3. απόδοση των νοσοκομείων βάσει δεικτών συγκριτικής αξιολόγησης.

Δελτίο τιμών ανά εξάμηνο (Μάιος και Νοέμβριος)

Θετικός και αρνητικός κατάλογος που πρέπει να ενημερώνεται τακτικά. Ανακοίνωση και επεξηγηματικές σημειώσεις σχετικά με την τακτική ενημέρωση του θετικού και αρνητικού καταλόγου, συμπεριλαμβανομένου του υπολογιστικού φύλλου Excel με όλες τις λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της τιμής που αντιστοιχεί στην καθορισμένη ημερήσια δόση (DDD) και την συμμετοχή και την τιμή αναφοράς της τρέχουσας και της προηγούμενης ανατιμολόγησης.
Τακτικές (σε τριμηνιαία βάση) πληροφορίες σχετικά με τον υπολογισμό και καταλογισμό των clawback και rebate, συμπεριλαμβανομένων του συνολικού ποσού που εισπράχθηκε.
Έκθεση για την πρόοδο εφαρμογής της καθολικής κάλυψης και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανά Ιούνιο και Δεκέμβριο.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Ιουνίου 2018, 11:04:00 από Gatekeeper »
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

2 Ιουλίου 2018, 09:48:28
Απάντηση #320
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Στο επόμενο βήμα, του ορισμού των δραστικών ουσιών για τις οποίες τα ιδιωτικά φαρμακεία υποχρεούνται να διαθέτουν ως απόθεμα μία τουλάχιστον συσκευασία γενοσήμου φαρμάκου, προχώρησε η Αριστοτέλους.

Πρόκειται για τη λίστα που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα με το νόμο των Προαπαιτουμένων και το οποίο στοχεύει στη «διασφάλιση της επάρκειας των γενοσήμων φαρμάκων στα φαρμακεία και την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Η λίστα περιλαμβάνει, λοιπόν, 125 δραστικές ουσίες για τις οποίες τα ιδιωτικά φαρμακεία θα πρέπει αν διαθέτουν τουλάχιστον μια συσκευασία γενοσήμων και αναρτήθηκε και στην ΗΔΙΚΑ.

Βέβαια, από την πρώτη στιγμή ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποιών είχε εκφράσει ενστάσεις για το μέτρο.
«Δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των ελλείψεων» ανέφερε, κατηγορώντας  στην Αριστοτέλους για απολυταρχισμό.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

3 Ιουλίου 2018, 09:55:41
Απάντηση #321
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Συνηθισμένες ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από τον Οικογενειακό Ιατρό.

Του Αργύρη Αργυρίου
Ιδιώτη Γενικού - Οικογενειακού Ιατρού
Καβάλα.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος




Τι είναι ο  Οικογενειακός Ιατρός;

- Ο Οικογενειακός Ιατρός έχει την ειδικότητα του Γενικού Ιατρού ή του Παθολόγου, και για τα παιδιά έως και 16 ετών του Παιδιάτρου. Είναι Ιατρός που έχει ευρύτητα γνώσεων και είναι εκπαιδευμένος να στο να προσέρχονται σε αυτόν άνθρωποι με κάθε είδους συμπτώματα. Στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων ο Οικογενειακός Ιατρός δίνει συμβουλές και θεραπεύει ο ίδιος τους ασθενείς του. Σε πιο περίπλοκα προβλήματα υγείας ο Οικογενειακός Ιατρός σε βοηθά να μην χαθείς στον λαβύρινθο του συστήματος Υγείας και σε παραπέμπει εκεί που χρειάζεται.

Τι πλεονέκτημα έχουμε ως Ασθενείς και ως Κοινωνία από το να έχει ο κάθε πολίτης τον Οικογενειακό του Ιατρό;

- Ο ασθενής ΔΕΝ γίνεται, έτσι εύκολα, μπαλάκι μεταξύ Ιατρών. Έχει έναν Ιατρό που γνωρίζει το Ιατρικό και Κοινωνικό ιστορικό του κάθε ασθενούς του, και δεν χρειάζεται να λέει και να ξαναλέει τα ίδια. Ο Οικογενειακός Ιατρός είναι ένας Ιατρός που είναι εκπαιδευμένος να βλέπει το Δάσος (όλον τον άνθρωπο συνολικά) και όχι μόνο ένα Δέντρο ( ένα όργανο του σώματος). Υπάρχουν επίσης Πρακτικά και Οικονομικά οφέλη τόσο για τον Ασθενή όσο και για την Κοινωνία. Τα Νοσοκομεία αποσυμφορούνται γιατί μεγάλο μέρος των προβλημάτων με τα οποία προσέρχονται στα Επείγοντα των Νοσοκομείων οι Άνθρωποι είναι προβλήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν άνετα εκτός Νοσοκομείου από έναν Οικογενειακό Ιατρό.


Γιατί αυτός ο ντόρος τον τελευταίο καιρό γύρω από τον Οικογενειακό Ιατρό;

- Η Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέποντας, εδώ και χρόνια, τα πλεονεκτήματα με το σύστημα του Οικογενειακού Ιατρού, ζήτησε από την Κυβέρνηση, ως προαπαιτούμενο για να δανείσει περισσότερα λεφτά στην Ελλάδα, να έχει ο κάθε άνθρωπος στην Ελλάδα τον Οικογενειακό του Ιατρό. Η Κυβέρνηση, με την σειρά της, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το θέμα πολιτικά και να περάσει προς τον κόσμο την εικόνα μια κοινωνικά ευαίσθητης και μεταρρυθμιστικής πολιτικής, μόνο που τον σχεδιασμό της συγκεκριμένης προσπάθειας θα τον χαρακτήριζε κανείς, επιεικώς, ερασιτεχνικό.

Από πότε θα μπει σε ισχύ το νέο σύστημα;

- Θεωρητικά τουλάχιστον, είναι ήδη σε ισχύ αλλά, σύμφωνα με αυτά που λέει ο ΕΟΠΥΥ την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές (02/07/2018),  στις 15 Ιουλίου 2018 θα λήξουν και οι ισχύουσες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ των ιδιωτών Οικογενειακών Ιατρών και οι περισσότεροι από αυτούς αρνούνται να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις.

Τη νέα σύμβαση παροχής υπηρεσιών Οικογενειακού Ιατρού μπορείτε να την βρείτε στην μέση και αριστερά στην σελίδα: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος με τον τίτλο ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ.


Τι σχέση εργασίας θα έχει ο Κρατικός Οικογενειακός Ιατρός;

- Θα είναι Υπάλληλος και θα παίρνει (για 8ωρη εργασία) γύρω στα 1.400 ευρώ καθαρά.

Θα υπάρχουν και συμβεβλημένοι ιδιώτες Οικογενειακοί Ιατροί, που θα μπουν σε αυτό το σύστημα που προσπαθεί να εφαρμόσει η Κυβέρνηση;

- Η Κυβέρνηση προσπαθεί να στρατολογήσει και ιδιώτες Οικογενειακούς Ιατρούς, με καινούρια σύμβαση, αλλά από ότι φαίνεται μέχρι τώρα δεν είναι και πολλοί αυτοί που έχουν ζητήσει να συμβληθούν.

Για ποιο λόγο οι περισσότεροι ιδιώτες Οικογενειακοί Ιατροί επέλεξαν να μην μπουν στο σύστημα που προσπαθεί να λανσάρει η Κυβέρνηση, και να μείνουν αμιγώς ιδιώτες;

- Γιατί οι όροι είναι απαγορευτικοί από οικονομικής άποψης (και όχι μόνο).  Η Κυβέρνηση προτίθεται να πληρώνει 1.800 ευρώ ΜΙΚΤΑ για να εγγραφούν σε αυτόν τον Ιατρό 2.250 πολίτες και να πηγαίνουν, κατά πρώτον λόγο, σε αυτόν όταν αρρωστήσουν. Ο ιδιώτης Οικογενειακός Ιατρός δεσμεύεται τότε να εξετάζει ΔΩΡΕΑΝ στο ιδιωτικό του Ιατρείο μέσα σε ένα προκαθορισμένο 4ωρο/ημέρα όλους όσους (από αυτούς του 2.250 πολίτες) νιώθουν ότι έχουν ένα χρόνιο ή επείγον νόσημα. Δεσμεύεται επίσης να πηγαίνει ΔΩΡΕΑΝ κατ’οίκον επισκέψεις σε όσους ασθενείς δεν μπορούν να πάνε στο ιδιωτικό του Ιατρείο! Να τονιστεί ότι σε χώρες όπως η Σουηδία, το να αναλάβει ένας Οικογενειακός Ιατρός πάνω από 1.500 πολίτες (για 8ωρη εργασία, όχι για 4ωρη όπως ζητεί η Κυβέρνηση εδώ ) θεωρείται ότι είναι Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος για τον Ιατρό. Εδώ όμως ζητεί το κράτος να αναλάβουν οι ιδιώτες Ιατροί 2.250 πολίτες και να τους καλύπτουν μέσα σε 4 ώρες/ημέρα.
Από τα 1.800 ευρώ ΜΙΚΤΑ που θα παίρνει ο ιδιώτης Οικογενειακός Ιατρός, πρέπει να υπολογίσουμε ότι τα 500 ευρώ πηγαίνουν για την συντήρηση του ιδιωτικού Ιατρείου (ενοίκιο, νερό, ρεύμα, τηλέφωνο, ίντερνετ, κοινόχρηστα, αναλώσιμα, καθαριότητα κτλ), από τα 1.300 ευρώ που απομένουν πρέπει μετά να πληρώσει κανείς το ΕΦΚΑ και φόρο οπότε θα του μείνουν ΚΑΘΑΡΑ γύρω στα 600 ευρώ/μήνα (με την προϋπόθεση ότι έχει απολύσει στο μεταξύ την Γραμματέα του, αλλιώς μπαίνει και μέσα...).

Εδώ είναι και το σχετικό ΦΕΚ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Μπορώ να έχω Οικογενειακό Ιατρό που να είναι αμιγώς ιδιώτης, και δεν έχει μπει στο σύστημα που που προσπαθεί να εφαρμόσει η Κυβέρνηση;

- Ναι.

Τι πλεονεκτήματα θα έχω εάν διαλέξω έναν κρατικό Οικογενειακό Ιατρό ή έναν συμβεβλημένο ιδιώτη Οικογενειακό Ιατρό;

- Ότι θα είναι τζάμπα (στα χαρτιά τουλάχιστον).

Ότι θα μπορεί να σε στέλνει τζάμπα σε ειδικούς Ιατρούς που έχουν κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. (Μόνο που δεν είναι σίγουρο πόσο γρήγορα θα μπορεί να τους βλέπεις αυτούς τους ειδικούς Ιατρούς και αν θα συμβληθούν Ειδικοί από όλες τις ειδικότητες. Επίσης οι αποζημιώσεις που θα δίνει το κράτος σε αυτούς τους ειδικούς αναμένεται να είναι πολύ χαμηλές με ότι αυτό συνεπάγεται... )

(Εννοείται ότι ο οποιοσδήποτε πολίτης, ακόμη και αυτός που δεν έχει Οικογενειακό Ιατρός, θα μπορεί να επισκέπτεται ειδικούς που δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ αρκεί να είναι έτοιμος να πληρώσει.)

Επίσης ο οποιοσδήποτε πολίτης θα συνεχίσει να μπορεί να βλέπει ειδικούς Ιατρούς στο Νοσοκομείο αν κλείσει ο ίδιος  ο πολίτης με δική του πρωτοβουλία απογευματινό ή πρωϊνό ραντεβού στα εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου.

Εννοείται επίσης ότι αν σου τύχει κάτι επείγον πάλι μπορείς να επισκεφτείς τα επείγοντα ενός Νοσοκομείου χωρίς παραπεμπτικό από τον Οικογενειακό σου Ιατρού. Π.χ. έσπασες το πόδι σου. Μπορείς να πας κατευθείαν στα Επείγοντα του Νοσοκομείου. Δεν θα σου πει κανείς να περάσεις πρώτα από τον Οικογενειακό σου Ιατρό. )

Τι μειονεκτήματα θα έχω εάν διαλέξω έναν κρατικό Οικογενειακό Ιατρό;

- Η προσβασιμότητα. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για Ιατρούς οι οποίοι είναι Υπάλληλοι με έναν φιξ μισθό. Πού και πότε θα τον βρεις άμα τον χρειάζεσαι μετά το πέρας του 8ωρου του; Σε ποιο κινητό τηλέφωνο, σε ποιο email; Για ποιο λόγο να σου απαντήσει αν τον χρειαστείς εκτός του 8ωρου του;

 Η στενότητα χρόνου. Το να καλύψει π.χ. ένας Γενικός Ιατρός ένα πληθυσμό 2.250 αφιερώνοντας μόνο 4 ώρες/καθημερινή, όπως ζητά τώρα η Κυβέρνηση, είναι ουσιαστικά ακατόρθωτο αν θέλει να κάνει σωστή δουλειά. Σκεφτείτε π.χ. ότι στην Σουηδία οι Γενικοί Ιατροί που δουλεύουν 8ωρο θεωρείται υπερβολικό να τους βάζουν να καλύπτουν πληθυσμό άνω των 1.500 ατόμων.

Οι δυνατότητες επιλογής: Δεν έχετε παρά να κάνετε log in στην ιστοσελίδα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  με τους κωδικούς  σας, του taxisnet για να δείτε σε πόσους Ιατρούς έχετε δικαίωμα να εγγραφείτε. Π.χ. στην πόλη μου την Καβάλα, μια πόλη σχεδόν 60.000 κατοίκων έχει, την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές, μέσα στην πόλη, της Καβάλας 4 διαθέσιμους Ιατρούς....

Με άλλα λόγια, οι κρατικοί Οικογενειακοί Ιατροί είναι πολύ λίγοι σε σχέση με τον πληθυσμό που πρέπει να καλύψουν.

Τώρα πώς η Κυβέρνηση θέλει να κάνει υποχρεωτικό όλοι οι πολίτες να έχουν τον Οικογενειακό Ιατρό τους, με τόσο λίγους διαθέσιμους Οικογενειακούς Ιατρούς αυτό είναι κάτι που με ξεπερνά.

Επίσης, κανονικά, αν διαλέξετε έναν κρατικό Οικογενειακό Ιατρό δεν μπορείτε να τον αλλάξατε παρά μόνο μία φορά στη διάρκεια του έτους.

Βήμα-βήμα η διαδικασία εγγραφής σε κρατικό Οικογενειακό Ιατρό ή συμβεβλημένο ιδιώτη Οικογενειακό Ιατρό.

- Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τι πλεονεκτήματα θα έχω εάν διαλέξω έναν αμιγώς ιδιώτη Οικογενειακό Ιατρό;

- Η προσβασιμότητα. Ο αμιγώς ιδιώτης Οικογενειακός Ιατρός πληρώνεται ανά ασθενή οπότε έχει κάθε συμφέρον να είναι σωστός και εύκολα προσβάσιμος αλλιώς θα μείνει χωρίς ασθενείς και άρα χωρίς εισόδημα.

Οι δυνατότητες επιλογής. Διαλέγεις ακριβώς τον Ιατρό που θέλεις εσύ και αν για κάποιον λόγο δεν είσαι ευχαριστημένος τον αλλάζεις ανά πάσα στιγμή.


Τι μειονεκτήματα θα έχω εάν διαλέξω έναν αμιγώς ιδιώτη Οικογενειακό Ιατρό;

- Ότι κοστίζει λεφτά. Δεν είναι όμως τόσο τραγικά πολλά. Κατά μέσο όρο ένας ασθενής επισκέπτεται τον Οικογενειακό Ιατρό του 2,6 φορές/έτος. Αν βάλουμε ότι στους περισσότερους Ιατρούς η επίσκεψη κοστίζει 30 ευρώ μιλούμε για ένα κόστος γύρω στα 80 ευρώ/έτος, ποσό συγκρίσιμο με αυτά που πληρώνουμε στην κομμώτρια/έτος.

Θα μπορεί ο αμιγώς ιδιώτης Οικογενειακός Ιατρός να μου συνταγογραφεί τα φάρμακά μου και τις εξετάσεις μου μέσω ΕΟΠΥΥ;

- Ναι. Ο αμιγώς ιδιώτης Οικογενειακός Ιατρός μπορεί, σε όσους είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, να τους συνταγογραφεί τα φάρμακά τους και τις εξετάσεις τους ώστε αυτοί να πληρώνουν μόνο την συνηθισμένη συμμετοχή τους όταν επισκέπτονται τον ιδιώτη Φαρμακοποιό τους ή τον ιδιώτη Μικροβιολόγο τους κτλ. Υπάρχει όμως μία εξαίρεση: Οι ανασφάλιστοι. Οι ανασφάλιστοι μπορούν να γράφουν τα φάρμακά τους ώστε να πληρώνουν μόνο την Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος του ασθενούς στον ιδιώτη Φαρμακοποιό τους (συχνά είναι 0% αλλά η συμμετοχή πάει ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια)  μόνο αν τους τα γράψει κρατικός Οικογενειακός Ιατρός (σε Κρατική Δομή). Όταν πρόκειται για αιματολογικές ή ακτινολογικές εξετάσεις για ανασφάλιστους, μπορεί να τους τις γράψει μόνο Κρατικός Ιατρός και μπορούν (οι ανασφάλιστοι) να τις κάνουν μόνο σε Κρατική δομή, με 0% συμμετοχή (δεν πληρώνουν τίποτε). Βέβαια με 0% συμμετοχή, μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους και αυτοί που έχουν ασφάλεια (οι ασφαλισμένοι), αν επιλέξουν να κάνουν τις εξετάσεις τους σε κρατική δομή, μόνο που στην περίπτωση των ασφαλισμένων αυτό ισχύει ακόμη και αν το παραπεμπτικό το έχει εκδώσει Ιδιώτης Ιατρός (με ή χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ).

Μπορώ να επιλέξω να εγγραφώ σε έναν κρατικό Οικογενειακό Ιατρό, και ταυτόχρονα να επισκέπτομαι, αν θέλω, και αμιγώς ιδιώτες Ιατρούς ( Οικογενειακούς ή Ειδικούς) ;

- Ναι, είναι δυνατόν.

Είναι υποχρεωτικό να εγγραφώ σε κάποιον Κρατικό Οικογενειακό Ιατρό;

- Όπως είναι η κατάσταση την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές (23/11/2018) είναι πρακτικά αδύνατον να εγγραφούν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδος σε κάποιον κρατικό Οικογενειακό Ιατρό. Π.χ. η πόλη που μένω η Καβάλα, έχει πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκων και υπάρχουν 5 κρατικοί Οικογενειακοί Ιατροί. Αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχεί ένας κρατικός Οικογενειακός Ιατρός για 12.000 κατοίκους... (το ίδιο το κράτος λέει ότι ένας κρατικός Οικογενειακός Ιατρός θα εγγράφει το πολύ 2.250 κατοίκους στην λίστα του... )

Θα μπορώ να επισκέπτομαι Ειδικούς Ιατρούς ακόμη και αν δεν εγγραφώ σε κάποιον Οικογενειακό.

- ΝΑΙ. Με τον τρόπο που συνήθως γίνεται και τώρα: Δηλαδή πας σε έναν ιδιώτη Ειδικό Ιατρό και πληρώνεις από την τσέπη σου την επίσκεψη, αλλά αν σου γράψει φάρμακα ή εξετάσεις πληρώνεις σε αυτά μόνο την συμμετοχή σου. Ή πας στα απογευματινά Ιατρεία ενός Ειδικού Ιατρού στο Νοσοκομείο και πληρώνεις από την τσέπη σου την επίσκεψη εκεί. Αυτό που ίσως (δεν είναι ακόμη βέβαιο ούτε και αυτό) να συμβεί στο μέλλον είναι ότι θα χρειάζεσαι παραπεμπτικό από έναν Οικογενειακό Ιατρό για να επισκεφτείς χωρίς να πληρώσεις κάποιον ιδιώτη Ειδικό Ιατρό που έχει συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ (μόνο που αυτοί, στην πράξη, αυτοί είναι πολλοί λίγοι) ή για να επισκεφτείς χωρίς να πληρώσεις Νοσοκομειακό Ειδικό Ιατρό στα τακτικά πρωϊνά Ιατρεία (μόνο που αυτά τα αποφεύγουν στην πράξη οι πιο πολλοί ασθενείς γιατί τότε δεν σου δίνουν και πολύ σημασία... ).

Εδώ βέβαια να τονιστεί ότι η χρήση, που κάνω, του επιθέτου "Ειδικός" είναι κάπως καταχρηστική. Με τον όρο Ειδικός εννοώ αυτούς που είναι ειδικοί σε ένα όργανο του σώματος. Γιατί και οι Οικογενειακοί Ιατροί έχουν κάνει ειδικότητα (Οι Γενικοί Ιατροί, και οι Παθολόγοι αλλά και οι Παιδίατροι, για να αποκτήσουν τον τίτλο τους έχουν κάνει την ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας ή Παιδιατρικής αντίστοιχα, για 5 χρόνια μετά την απόκτηση του Πτυχίου Ιατρικής. Απλά οι ειδικότητες αυτές είναι σχεδιασμένες να βλέπουν ένα πολύ μεγάλο φάσμα ασθενών).

Αν μου τύχει κάτι επείγον θα πρέπει να περάσω πρώτα από Οικογενειακό Ιατρό για πάω στα Επείγοντα του Νοσοκομείου;

- ΟΧΙ. Μπορείς να απευθυνθείς κατευθείαν στα Επείγοντα του Νοσοκομείου. Απλά, συχνά είναι ένα πλεονέκτημα αν πάρεις ένα τηλέφωνο τον Οικογενειακό σου Ιατρό (αν έχεις κάποιον, είτε αυτός είναι αμιγώς ιδιώτης είτε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ) γιατί μπορεί να πρόκειται για κάτι που μπορεί να λυθεί και εκτός Νοσοκομείου.





« Τελευταία τροποποίηση: 4 Δεκεμβρίου 2018, 22:41:45 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Ιουλίου 2018, 00:10:42
Απάντηση #322
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλου, και επί τη ευκαιρία και του νέου κανονισμού του ΕΟΠΥΥ:
Σεβόμαστε τις αποφάσεις του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ Κεντρική Υπηρεσία να συνεχίσει να παρέχει καθαρό αέρα με την μορφή της αεροθεραπείας και θερμά λουτρά με την μορφή της λουτροθεραπείας αλλά όχι συμβεβλημένους ιατρούς για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Έχουμε ενημερωθεί ότι στις 15/7/2018 θα διακοπούν οι συμβάσεις των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ Γενικών Ιατρών/Παθολόγων/Παιδιάτρων.
Αν και σεβόμαστε και επιθυμούμε τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού, δεν θα επιλέξουμε να συναινέσουμε σε μια προσπάθεια που θα αμαυρώσει τον οικογενειακό ιατρό στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη.
Δεν πιστεύουμε ότι ο Έλληνας οικογενειακός ιατρός του ΕΟΠΥΥ μπορεί να εξυπηρετεί 25% περισσότερους πολίτες, με το μισό ωράριο εργασίας και το ένα τέταρτο του μισθού σε σχέση με ένα οικογενειακό ιατρό άλλης ευρωπαϊκής χώρας πιο φτωχής μάλιστα από την Ελλάδα (από την πρώην Σοβιετία που μας ανέφερε τέτοια εποχή πέρσι ο υπουργός κ. Παυλος Πολακης).
Το κυριότερο, δεν επιθυμούμε να έχουμε το ρόλο του οικογενειακού ιατρού που θα περιορίζει την πρόσβαση του πολίτη σε ιατρούς των νοσοκομείων και συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς επειδή έτσι συμφωνήθηκε με την τρόικα.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μια τέτοια επιλογή είναι εύκολη. Την χρωστάμε όμως στον Έλληνα πολίτη.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

4 Ιουλίου 2018, 10:49:55
Απάντηση #323
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Αντιστοίχιση στο... χάος:

αυτό επιχειρεί να υλοποιήσει – ή να παρουσιάσει ότι υλοποιείται- η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με την περίφημη αντιστοίχιση πολιτών και οικογενειακών γιατρών ώστε να ενεργοποιηθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Μια απλή αναζήτηση στο σύστημα της ΠΦΥ και στη διεύθυνση Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος όπου υποτίθεται ότι κάθε πολίτης θα βρει σε ποιον οικογενειακό γιατρό, δηλαδή σε ποιον παθολόγο ή γενικό γιατρό εάν είναι ενήλικας και σε ποιον παιδίατρο αν πρόκειται για ανήλικο, πρέπει να απευθυνθεί με βάση την αντιστοίχιση της ΗΔΙΚΑ, αποδεικνύει ότι αντιστοίχιση δεν υπάρχει!

Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού οι περίφημοι οικογενειακοί γιατροί (περίπου 4.000 γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) στους οποίους πρέπει να εγγραφεί και να αντιστοιχισθεί ο πληθυσμός και μέσω αυτών μόνο να λαμβάνει παραπεμπτικό προκειμένου να επισκεφθεί ειδικευμένο γιατρό, ακόμη αναζητούνται εναγωνίως. Σημειωτέον ότι το μεγαλόπνοο σχέδιο της ΠΦΥ βρίσκεται σε εξέλιξη περισσότερα από δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο οικογενειακός γιατρός θα είναι η πρώτη επαφή του πολίτη μέσα στο σύστημα Υγείας. Στην πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου – για το οποίο ουδείς αρμοδίως δίδει προθεσμία και χρονοδιάγραμμα- κάθε πολίτης θα έχει εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό ο οποίος θα έχει το πλήρες ιστορικό του και θα τον συμβουλεύει σε όλα τα θέματα υγείας του. Θα είναι εκείνος που θα τον παραπέμπει σε ειδικό γιατρό αναλόγως το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ή σε δημόσιο νοσοκομείο. Οι πολίτες εγγράφονται στους οικογενειακούς γιατρούς μέσω της πλατφόρμας rdv.ehealthnet.gr, στην οποία μπαίνουν με κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους.

Για τις 956 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων που αναζητεί το υπουργείο για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) υπάρχουν 364 υποψήφιοι γιατροί και για τις 239 θέσεις παιδιάτρων άλλοι 219 ενδιαφερόμενοι. Η εικόνα είναι ακόμη πιο σκούρα με τους ενδιαφερόμενους για συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός χρειάζεται 2.800 γιατρούς και έχει λάβει αιτήσεις από 624 ιδιώτες γιατρούς, παθολόγους ή γενικούς γιατρούς που δήλωσαν ότι επιθυμούν να συμβληθούν. Κατά πληροφορίες, έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής περίπου 550 και πρόκειται κυρίως για γιατρούς μεγάλης ηλικίας, που κάθε άλλο παρά ενισχύουν το αφήγημα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ανανέωση του ιατρικού δυναμικού μέσω των νέων συμβάσεων και για ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων στην αλλοδαπή (brain drain).

Ολόκληρες περιοχές της χώρας διαθέτουν μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού οικογενειακούς γιατρούς , στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι «βαφτισμένοι» με το ζόρι από το υπουργείο Υγείας ως οικογενειακοί, γιατροί των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και όλων των Κέντρων Υγείας Αστικών Τύπου ανά τη χώρα.
Επιχειρώντας να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα, ωσάν να υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί που αντιστοιχούν σε πολίτες, στον πληθυσμό ευθύνης τους, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ένα ενημερωτικό σημείωμα για την αντιστοίχιση. «Η αντιστοίχιση πραγματοποιήθηκε από την ΗΔΙΚΑ μέσω του ηλεκτρονικού συστήματός της. Ελήφθησαν υπόψη, για τους μεν Λήπτες Υπηρεσιών Υγείας (ΛΥΥ)η ηλικία (για την διάκριση μεταξύ Οικογενειακού Ιατρού ενήλικου και παιδικού πληθυσμού) και ο τόπος διαμονής κάθε Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας, όπως αυτά τηρούνται στη βάση δεδομένων για τους ΑΜΚΑ ή ΑΥΠΑ. Και για τους Οικογενειακούς Ιατρούς η ειδικότητα (για την διάκριση μεταξύ Οικογενειακού Ιατρού ενήλικου και παιδικού πληθυσμού) και ο τόπος παροχής υπηρεσιών» αναφέρεται στο σημείωμα. «Και πώς έγινε;» θέτει το ερώτημα το υπουργείο και απαντά πως «κάθε Λήπτης Υπηρεσιών Υγείας αντιστοιχίστηκε με βάση τον τόπο διαμονής του με έναν Οικογενειακό Ιατρό τυχαία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης».

Από μια σύντομη αναζήτηση στη σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση προκύπτει για παράδειγμα, πως στα Πατήσια υπάρχει μόνον ένας οικογενειακός ιατρός, στο Αιγάλεω δύο και στο Κέντρο της Αθήνας 14. Στο Περιστέρι αντιστοιχούν 9 οικογενειακοί γιατροί ενώ στα βόρεια και βορειανατολικά προάστια στην Παλλήνη, στο Χαλάνδρι, στο Ψυχικό και στην Κηφισιά δεν είναι εγγεγραμμένος ούτε ένας οικογενειακός γιατρός.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, κ. Σταμάτη Βαρδαρό, η πρόσκληση του Οργανισμού προς τους ιδιώτες γιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους, γενικούς γιατρούς, να συμβληθούν για να προσφέρουν υπηρεσίες ως οικογενειακοί γιατροί θα είναι ανοιχτή – χωρίς προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος :). Υπενθυμίζει μάλιστα πως η 15η Ιουλίου είναι η τελευταία ημέρα ισχύς των συμβάσεων με τους 2.500 παλαιούς συμβεβλημένους παθολόγους και παιδιάτρους του ΕΟΠΥΥ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πώς από τη Δευτέρα 16 Ιουλίου εάν δεν έχουν υπογραφεί νέες συμβάσεις οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν για επίσκεψη σε αυτές τις τρεις ειδικότητες γιατρών του Οργανισμού.
Σε ό,τι αφορά τους ειδικευμένους γιατρούς η πρόσβαση θα είναι απευθείας για τους ασφαλισμένους εφόσον δεν υπάρχει στην περιοχή τους οικογενειακός γιατρός για να δώσει το παραπεμπτικό. ;)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



« Τελευταία τροποποίηση: 4 Ιουλίου 2018, 10:51:40 από GirousisN »

5 Ιουλίου 2018, 00:02:31
Απάντηση #324
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πάντως στις νέες συμβάσεις στην σελίδα 5, μιλά για ένα έτος και όχι μόνο για έξι μήνες. Τη νέα σύμβαση παροχής υπηρεσιών Οικογενειακού Ιατρού μπορείτε να την βρείτε στην μέση και αριστερά στην σελίδα: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος με τον τίτλο ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ.

04/07/2018

Εκτός από την εγγραφή, υποχρεωτική θα είναι και η παραμονή στον ίδιο οικογενειακό γιατρό για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις αλλαγές που φέρνει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, με τη δημιουργία των τοπικών μονάδων (ΤΟΜΥ), "κλειδώνει” ουσιαστικά για ένα εξάμηνο την επιλογή οικογενειακού γιατρού, ενώ σε περίπτωση που επιλέξουμε να επισκεφτούμε διαφορετικό γιατρό, η επίσκεψη δεν θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά θα πληρώνεται ιδιωτικά. Μετά την πάροδο των έξι μηνών, οι εγγεγραμμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν άλλον συμβεβλημένο γιατρό.

Οι οικογενειακοί γιατροί -γενικοί, παθολόγοι και παιδίατροι- είτε θα στελεχώνουν τις κατά τόπους τοπικές μονάδες υγείας (ιατρεία της γειτονιάς), είτε θα έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η εγγραφή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας να μπει σε πλήρη εφαρμογή από το 2019.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ή σε κάθε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή απευθείας στον οικογενειακό γιατρό. Για την υποβολή της αίτησης θα γίνεται είσοδος στο πληροφορικό σύστημα (rdv.ehealthnet.gr), με τους κωδικούς του taxisNET και επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ.

Το εγχείρημα εντούτοις των υπουργών Α. Ξανθού- Π. Πολάκη φαίνεται πως πέφτει στο "κενό”. Ακόμη δεν έχουν βρεθεί οι οικογενειακοί γιατροί που θα στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες, ούτε έχει εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός όσων θα συνεργαστούν με τον ΕΟΠΥΥ. Η δεύτερη προκήρυξη για τη στελέχωση των ιατρείων της γειτονιάς έχει σύμφωνα με το ρεπορτάζ την... τύχη αυτής του Σεπτεμβρίου (583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις), με την ανταπόκριση των γιατρών να είναι εξαιρετικά χαμηλή παρά το ότι έγινε αναπροσαρμογή των αποδοχών προς τα πάνω.

Αλλά και στην πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ του Ιανουαρίου που αφορούσε στη σύναψη συμβάσεων με 2.829 ιδιώτες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους, μόλις 657 υπέβαλλαν αίτηση για να συνάψουν σύμβαση ως οικογενειακοί γιατροί.

Η τελευταία προκήρυξη αφορούσε στην πρόσληψη με σύμβαση εργασίας διετούς διάρκειας, συνολικά 953 ιατρών, εκ των οποίων 809 παθολόγοι και 144 παιδίατροι. Ήδη η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος έχει ανακοινώσει πως οι τα μέλη της αρνούνται την ένταξη τους τόσο στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού όσο και στη στελέχωση των ΤΟΜΥ, καθώς θεωρούν απαξιωτικές τις αμοιβές.

Το αλαλούμ με τους γιατρούς συνεχίζεται. Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ πως από στις 15 Ιουλίου λήγει η ισχύς των υφισταμένων συμβάσεων του Οργανισμού με γιατρούς ειδικοτήτων γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής, καθώς έχει αρχίσει, όπως αναφέρει η διοίκηση του Οργανισμού, η διαδικασία για την υπογραφή των νέων συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με οικογενειακούς γιατρούς των παραπάνω ειδικοτήτων, έχει φέρει νέο κύμα αντιδράσεων. Ούτε όμως ο αριθμός των ΤΟΜΥ που έχουν ανοίξει κρίνεται ικανοποιητικός. Λειτουργούν περίπου 85 τοπικές μονάδες υγείας, σε σύνολο 239 μονάδων που προβλέπονται κατά την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 5 Ιουλίου 2018, 00:07:02 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Ιουλίου 2018, 08:02:50
Απάντηση #325
Αποσυνδεδεμένος

manospall


εχουμε ακομη 4 ημερες για την εναρξη του νεου τροπου πφυ.και εκτος των ασκησεων επι χαρτου στα γραφεια του υπουργειου κανεις δεν ξερει τι θα γινει.σε καθε λεγομενο κρατος ημερες πριν ο ιατρος και ο ασθενης θα επρεπε να ξερουν τι θα κανουν απο την δευτερα.εμεις ουτε καν.ο ασθενης την δευτερα δεν θα ξερει σε ποιον ιατρο θα παει.δεν ξερει ποιος εχει κανει συμβαση .ο γιατρος ακομη πιο κακα.δεν ξερει το τροπο που θα εργαστει.πινακες με ασθενης δεν υπαρχουν συμβαση δεν υπαρχει ραντεβου δεν υπαρχει ωραριο δεν υπαρχει.τι υπαρχει???οι εκατονταδες των ασθενων που περιμενουν να δουν το γιατρο τους ειτε σε κυ τομυ και ιδιωτη με συμβαση.μονο που ακομη και αυτοι οι ιδιωτες δεν μπορει να τους βρει.που εχουν αναρτηθει????ποιο ειναι το ωραριο???που ειναι το ιατρειο τους??/ο γιατρος απο την αλλη δεν ξερει πως θα γραψει αυτο τον ασθνεη στην λιστα του πως θα παρει την αμοιβη του???πως και ποτε θα τον εξετασει???θεωρητικα ειμαι απο αυτους που εκαναν συμβαση αλλα βλεπω οτι λογω του επερχομενου πανικου θα σταματησει πριν την δευτερα.δεν ξερω το τροπο λειτουργιας δεν εχω χρονο να τον επεξεργαστω και δεν ξερω ουτε καν ποιους ασθενης θα δω.το χαος σε ολο του το μεγαλειο.στην εποχη της 7/τιας μια θεατρικη παρασταση <<το μεγαλο μας τσιρκο>>αφησε εποχη.με ολη την καλη διαθεση να μην βαλω ταμπελες σε ενα συστημα που δεν εχω δει ακομη οι κρατουντες στο υπουργειο με οδηγουν να σκεφτω οτι ειναι μπαχαλο.και το κανουν ακομη μεγαλυτερο λογω της δικης τους ανεπαρκειας.

10 Ιουλίου 2018, 10:33:17
Απάντηση #326
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Συγνώμη συνάδελφε αλλά πολύ τραγικά τα περιγράφεις.Συναλλαγή με το δημόσιο τι περίμενες;Το ωράριο που λες είναι γνωστό και όποιος μπαίνει θα τον βλέπεις τσάμπα και θα πάρεις μετά από κάποιους μήνες το μισθό σου.Μακάρι να είχαμε και εμείς λυμένο το οικονομικό να μπορούμε να προσφέρουμε  κοινωνικό έργο.

10 Ιουλίου 2018, 10:38:39
Απάντηση #327
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Στη Λάρισα όπως διαπίστωσα χθες, φαντάζομαι και σε άλλες πόλεις, βάφτισαν οικογενειακούς και τους γιατρούς του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ (4 Π/Θ, ένα ΓΙ) και έναν ΓΙ του περιφ. Ιατρείου Δομένικου που ανήκει στην Ελασσόνα!!! Έτσι, με τους 4 της υπάρχουσας (1ης) ΤοΜΥ φτάσαμε, αισίως, τους 10 οικογενειακούς ιατρούς ενηλίκων (και λογικά 2 Π/Δ). Έτσι θα κοροϊδέψουμε τους κουτόφραγκους (αν βάλουμε όλα τα ΚΥ και τους αγροτικούς) ότι η μεταρρύθμιση ήρθε.
    Φυσικά για τους συμβεβλημένους, άγνωστο.

10 Ιουλίου 2018, 12:44:23
Απάντηση #328
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Στη Λάρισα όπως διαπίστωσα χθες, φαντάζομαι και σε άλλες πόλεις, βάφτισαν οικογενειακούς και τους γιατρούς του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ (4 Π/Θ, ένα ΓΙ) και έναν ΓΙ του περιφ. Ιατρείου Δομένικου που ανήκει στην Ελασσόνα!!! Έτσι, με τους 4 της υπάρχουσας (1ης) ΤοΜΥ φτάσαμε, αισίως, τους 10 οικογενειακούς ιατρούς ενηλίκων (και λογικά 2 Π/Δ). Έτσι θα κοροϊδέψουμε τους κουτόφραγκους (αν βάλουμε όλα τα ΚΥ και τους αγροτικούς) ότι η μεταρρύθμιση ήρθε.
    Φυσικά για τους συμβεβλημένους, άγνωστο.

Στην Ξάνθη έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε από 37 συναδέλφους των Π.Ι. και Κ.Υ.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

10 Ιουλίου 2018, 12:56:15
Απάντηση #329
Αποσυνδεδεμένος

manospall


κατ αρχην η λεξη δωρεαν δεν την ειπα ποτε.εγω αναφερθηκα στην οργανωση και αν τα λεω τραγικα σηγνωμη.ειπα και το ξαναλεω οτι κανεις ουτε ασθνης ουτε γιατρος δεν ξερει τι θα γινει απο δευτερα.σε οτι αφορα το ωραριο σαν παλιος γιατρος και ξερω και μπορω (νομιζω) να να βαλω ταξη οταν λεμε 20 ωρες ειναι 20 ωρες.τιποτα παραπανω.κατα την δικη μου αποψη δικαια ο γιατρος του κυ και πι ειναι οικογενειακος ιατρος.αν δεν ειναι τοτε τι ειναι.ενας γενικος σε ενα χωριο 2000 κατοικων λογικο δεν εΙΝΑΙ????αν δεν ειναι αυτοι οι αρρωστοι του τοτε ποιος ειναι???η περιφερεια λογικα δεν εχει προβλημα αυτοι που τους εβλεπαν θα τους βλεπουν.στις αστικες περιοχες θα υπαρχει εντονο και θα γινει ακομη πιο εντονο απο δευτερα.σημερα το τηλ δεν εχει σταματησει απο ανθρωπους που θελουν φαρμακα .η ραντεβου απο εβδομαδα με το σημερινο συστημα.και φανταζομαι οτι κανεις δεν ξερει να απαντησει.ισως παρασκευη μεσημερι κανενας σοφος απο υπουργειο βγει και κανει δηλωση.την αποψη μου πως θα επρεπε να ειναι δεν ειναι της στιγμης να πω και δεν εχει σημασια εδω.εγω αναφερομαι στο πως ειναι και ειναι ενα χαλι μαυρο.περα απο ιδεοληψιες με κομματικο υποβαθρο για τους δικους του λογους ο καθε ενας πηρε μια αποφαση ναι η οχι.οσοι ειπαν οχι κανενα προβλημα.αυτοι που ειπα ναι ομως και με την ανοργανοσια σου δημοσιο θελεις να διωξεις????ελεος συναδελφοι δεν ειναι οργανωση 3 ημερες πριν να μην ξερει κανεις το τροπο που θα πορευτει.το ειπα και πριν με βλεπω να αποχωρω πριν μπω.