Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Δεν είναι τα πάντα ρόδινα στην Σουηδία.

(1/4) > >>

Argirios Argiriou:
Το παρακάτω το έγραψα σε μία σχετική συζήτηση στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook, στις 15/02/2018:

Για την Σουηδία και την Ελλάδα μιλώ που τις ξέρω από πρώτο χέρι ως Ιατρός. Και μιλώ πάντα για εργασία στο Δημόσιο της Σουηδίας και εργασία στο ιδιωτικό της Ελλάδας, γιατί αυτά ξέρω καλά:

Πολλοί κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι Mία ώρα εργασίας στην Ελλάδα = Μία ώρα εργασίας στην Σουηδία (από πλευράς κούρασης για τον Ιατρό). Όχι δεν είναι έτσι σε καμία περίπτωση.

Άλλοι πάλι κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι η δουλειά ως Ειδικευόμενος στην Σουηδία θα είναι όπως μετά όταν θα είσαι Ειδικός. Και εκεί πέφτουν έξω. Σε αντίθεση με την Ελλάδα η δουλειά ως Ειδικός εκεί είναι πιο απαιτητική από ότι όταν είσαι Ειδικευόμενος.

Τέλος κάποιοι νομίζουν ότι η Γενική Ιατρική στην Σουηδία είναι πιο εύκολη από τις Νοσοκομειακές ειδικότητες. Και εκεί πέφτουν έξω. Σχεδόν πάντα είναι το αντίθετο.

Θα βγάλω το καπέλο σε αυτούς που καταφέρουν να πάρουν σύνταξη στα 67, ως full time καθαρά κλινικοί Ιατροί, σε Κέντρο Υγείας στην Σουηδία. (Και λέω full time καθαρά Κλινικοί Ιατροί σε Κέντρο Υγείας, γιατί υπάρχουν πολλοί που βλέποντας ότι το πράγμα δεν παλεύεται, προσπαθούν να την γλυτώσουν ως Εκπαιδευτές, Ερευνητές, Ιατροί σε Σχολεία, Ιατροί Εργασίας, Διαδικτυακοί Ιατροί κτλ ενώ άλλοι αντί να δουλέψουν full time επιλέγουν να δουλέψουν part time).

16 χρόνια ήμουν στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Σουηδίας. Την ξέρω καλά και παρόλο που μου λείπει για άλλους λόγους, κάθε φορά που γυρνώ Ελλάδα μετά από locum, λέω καλά που με φώτισε ο Θεός και γύρισα στην πατρίδα.

Βέβαια η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν θέλω να είμαι αφοριστικός.

Αρχίατρος:
Ορισμένοι βλέπουν το τυράκι (υψηλούς μισθούς) και όχι την φάκα από πίσω. Δεν υπάρχει λόγος να αντιπαρατειθόμαστε με όσους δεν το καταλαβαίνουν αυτό, η χώρα εντός ΕΕ είναι, οπότε τα διαβατήρια και βουρ (μετά την εκμάθηση της γλώσσας) στο LGAV.
Ζώντας έξω μπορεί να διαπιστώσει κανείς αν αντέχει το συνολικό πακέτο (σπίτια, κλίμα, φαγητό, διασκέδαση) πέραν των καλών μισθών και της πολύ καλής ασφάλειας για τα παιδιά του. Για τον καθένα η ζυγαριά μπορεί να βγάλει και διαφορετικό αποτέλεσμα.

Γνωρίζω ΩΡΛ ο οποίος μετανάστευσε ως ειδικός με την γυναίκα του στην Σουηδία, και δηλώνει ότι θέλει να πάρει σύνταξη από εκεί.
Πολλοί είναι μπουχτισμένοι απ΄την όντως απαράδεκτη κατάσταση στον ιατρικό κλάδο στην Ελλάδα και δηλώνουν ενθουσιασμένοι απ΄την νέα πατρίδα τους.
Φυσικά και αυτό σχετικό είναι. Αφού... λιγδώσουν το άντερό τους (θα εξηγήσω αργότερα γιατί χρησιμοποιώ τέτοιες εκφράσεις), βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, άλλωστε άλλο πράγμα ο 20άρης-30-40άρης που πάει Ειδικευόμενος ή νέος Ειδικός, άλλο ο 50άρης και βάλε.
Ένας δικός μου Επιμελητής που ήταν Αγγλία μου το είπε χύμα-παρτίδα (μετά από στενό μαρκάρισμα γιατί άφησε την θέση του αν και δεν έφτασε Consultant αλλά και ως παλαιός Ειδικεύομενος έπαιρνε καλά χρήματα), ότι τα ωράρια ήταν εξαντλητικά, το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνούσε στο νοσοκομείο, άλλωστε τρώνε εκεί συζητώντας τα περιστατικά, και όταν επιστρέφεις σπίτι είναι ήδη βράδυ.

Ανεξάρτητα της πορείας καθενός, θεωρώ την εργασία στο εξωτερικό και σε ένα προηγμένο κράτος πολύ θετική και αξίζει καθένας να δοκιμάσει, γιατί επιστρέφοντας, εκτός του μπαγιόκου, θα φέρει νέες ιδέες και σίγουρα θα λάβει εκπαίδευση η οποία είναι κατά μέσο όρο καλύτερη από Ελλάδα.

Υ.Γ
Αυτό με τα χρήματα, ας το προσέξουμε, δεν λέω κάποιοι δεν μπορούν να κρύψουν την χαρά τους που παίρνουν έναν καλό μισθό, αλλά υπάρχουν δουλειές (χωρίς μάλιστα πτυχίο ΑΕΙ και πολύχρονες Ειδικότητες) οι οποίες δίνουν ΚΑΛΥΤΕΡΑ λεφτά.
Καταλαβαίνει κανείς τι εντύπωση αποκομίζει κάποιος όταν διαβάζει γιατρούς να λένε δημόσια ο ένας στον άλλον τι καλά λεφτά βγάζει (όταν π.χ φίλος μου ναυτικός βγάζει καλύτερα λεφτά και απ΄τα 25 του μάλιστα).
Εγώ τουλάχιστον ντρέπομαι που τα διαβάζω.

Argirios Argiriou:
Οι ασθενείς που βλέπουν οι Γενικοί Ιατροί στην Σουηδία ΔΕΝ είναι ίδιοι με τους ασθενείς που βλέπουν οι Γενικοί Ιατροί στην Ελλάδα.

Ένας ασθενής στην Σουηδία δεν βλέπει φως και μπαίνει. Για να φτάσει να τον δει Γενικός Ιατρός περνάει από φίλτρα:

Οι πιο πολλοί ασθενείς τηλεφωνούν στο Κέντρο Υγείας. Εκεί μιλούν με την Νοσηλεύτρια που έχει τηλεφωνική εφημερία. Η Νοσηλεύτρια, με την βοήθεια αλγορίθμων που έχει μπροστά της δίνει συμβουλές για αυτοθεραπεία ώστε το 50% αυτών που τηλεφωνούν κάθονται τελικά στο σπίτι και γίνονται καλά μόνοι τους!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πολλούς από τους υπόλοιπους που θα έρθουν στο Κέντρο Υγείας θα τους εξετάσει πρώτα Νοσηλεύτρια και απλά περιστατικά (π.χ. ανεπίπλοκες Αμυγδαλίτιδες ή Ουρολοιμώξεις θα τα αναλάβει αυτή, μετά από μια σύντομη συνεργασία με Ιατρό). Ακόμη και καθαρισμό αυτιών κάνουν οι Νοσηλεύτριες. Οι Νοσηλεύτριες εξειδικεύονται επίσης σε χρόνιες ασθένειες, π.χ. κάποια στον Διαβήτη, άλλη στην Αρτηριακή Υπέρταση, και άλλη στο Άσθμα (αυτές κάνουν και τις σπιρομετρήσεις), ενώ άλλη είναι υπεύθυνη για τους Εμβολιασμούς των Παιδιών. Γίνονται πραγματικά καλές στο αντικείμενό τους.  Ότι δεν καταφέρνουν αυτές το στέλνουν στον Γενικό Ιατρό…

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Έτσι τα περιστατικά που βλέπει ο Γενικός Ιατρός είναι συχνά περιστατικά που στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης τα στέλνουν στο Νοσοκομείο (και μερικές φορές στην Ελλάδα δεν αρκεί το Νομαρχιακό Νοσοκομείο και θα τα στέλνανε και σε Πανεπιστημιακό.  Δεν υπερβάλλω.)

Σα να μην φτάνει αυτό, οι απαιτήσεις για documentation είναι απίστευτες…

Υπό αυτές τις συνθήκες καταλαβαίνετε ότι αν βγάλεις 20 ασθενείς σε μία ημέρα, γυρνάς στο σπίτι σου τρεκλίζοντας…

Η δουλειά που κάνει συνήθως τις πρωινές ώρες ένας Γενικό Ιατρός σε ένα Ελληνικό Κέντρο Υγείας, δηλαδή η επανάληψη συνταγών, εκεί γίνεται μεταξύ 08.00 και 09.00 το πρωί. Μετά αρχίζει η καθαρά κλινική εργασία, ως τις 17.00 με μια ώρα διάλειμμα από 12.00 έως 13.00. Αν στις 17.00 δεν έχεις τελειώσει με το documentation, που δεν είναι και τόσο πιθανό να το έχεις τελειώσει, τότε πρέπει να καθήσεις μέχρι να το τελειώσεις. Εγώ συχνά πέρναγα και τις 19.00 ....

Σαν ιδιώτης Ιατρός στην Ελλάδα αν δεν είσαι σωστός με τον ασθενή, το πολύ πολύ να τον χάσεις από πελάτη. Στην Σουηδία όμως, γίνονται καταγγελίες στα Κεντρικά στην Στοκχόλμη, και μία, δύο, τρεις, μπορεί να σου πάρουν και την άδεια άσκησης του επαγγέλματος. Οπότε είσαι συνέχεια στην τσίτα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

schumifer:
Δεν είναι τυχαίο ότι η σημαντικότερη ιατρική έλλειψη αυτή τη στιγμή στη Σουηδία είναι οι γενικοί ιατροί. Η δουλειά είναι βαριά, μόλις βαρέσει ένας γιατρός κανόνι φορτώνονται τους 1500-2000 ασθενείς του οι υπόλοιποι, αν το κέντρο υγείας δε βρει να προσλάβει πρέπει να πάρει ενοικιαζόμενο, ο ενοικιαζόμενος κοστίζει πολύ, αργά ή γρήγορα πάει αλλού, παραιτείται κι άλλος γιατρός, βαραίνει κι άλλο η δουλειά για τους υπολοίπους.
Εκεί που παλεύεις να επιβιώσεις σου στέλνει και το ΙΚΑ πίσω 2-3 αναρρωτικές που έχεις γράψει και σου ζητάει περισσότερη τεκμηρίωση, σου έρχονται ασθενείς που χρειάζονται ιατρική γνωμάτευση για να ζητήσουν σύνταξη ασθενείας.
Και πάνω που νόμιζες ότι κατά τις 8 το βράδυ είσαι έτοιμος να πας σπίτι θυμάσαι ότι δεν έχεις κοιτάξει τα εισερχόμενα παραπεμπτικά. Βρίσκεις 5-6 εκεί, τα κοιτάς στα γρήγορα και 1-2 απαιτούν να δεις τον ασθενή άμεσα. Τα ραντεβού σου είναι όμως κλεισμένα, θα ανοίξεις ένα έξτρα ή θα αφήσεις τον ασθενή να περιμένει;

Μπορώ να γράφω ώρες, και ο κος Αργυρίου σίγουρα μπορεί να γράψει τόμους. Αισθάνομαι ότι η δουλειά του γενικού ιατρού είναι πιο δύσκολη εδώ πάνω, και μάλλον πιο δύσκολη από του νοσοκομειακού ιατρού αν και δεν είναι εύκολο να συγκριθεί.

Αν και κάνω άλλη ειδικότητα τώρα μου λείπει η γενική ιατρική, θα δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον...

Argirios Argiriou:
24/05/2018 Läkartidningen.

Στην Σουηδία οι Γενικοί Ιατροί είναι οι Ιατροί που προσβάλλονται περισσότερο από όλες τις άλλες ειδικότητες από burn out.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση