Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 18:07:56

Αποστολέας Θέμα: Δεν είναι τα πάντα ρόδινα στην Σουηδία.  (Αναγνώστηκε 70259 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Φεβρουαρίου 2018, 08:42:47
Αναγνώστηκε 70259 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το παρακάτω το έγραψα σε μία σχετική συζήτηση στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook, στις 15/02/2018:

Για την Σουηδία και την Ελλάδα μιλώ που τις ξέρω από πρώτο χέρι ως Ιατρός. Και μιλώ πάντα για εργασία στο Δημόσιο της Σουηδίας και εργασία στο ιδιωτικό της Ελλάδας, γιατί αυτά ξέρω καλά:

Πολλοί κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι Mία ώρα εργασίας στην Ελλάδα = Μία ώρα εργασίας στην Σουηδία (από πλευράς κούρασης για τον Ιατρό). Όχι δεν είναι έτσι σε καμία περίπτωση.

Άλλοι πάλι κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι η δουλειά ως Ειδικευόμενος στην Σουηδία θα είναι όπως μετά όταν θα είσαι Ειδικός. Και εκεί πέφτουν έξω. Σε αντίθεση με την Ελλάδα η δουλειά ως Ειδικός εκεί είναι πιο απαιτητική από ότι όταν είσαι Ειδικευόμενος.

Τέλος κάποιοι νομίζουν ότι η Γενική Ιατρική στην Σουηδία είναι πιο εύκολη από τις Νοσοκομειακές ειδικότητες. Και εκεί πέφτουν έξω. Σχεδόν πάντα είναι το αντίθετο.

Θα βγάλω το καπέλο σε αυτούς που καταφέρουν να πάρουν σύνταξη στα 67, ως full time καθαρά κλινικοί Ιατροί, σε Κέντρο Υγείας στην Σουηδία. (Και λέω full time καθαρά Κλινικοί Ιατροί σε Κέντρο Υγείας, γιατί υπάρχουν πολλοί που βλέποντας ότι το πράγμα δεν παλεύεται, προσπαθούν να την γλυτώσουν ως Εκπαιδευτές, Ερευνητές, Ιατροί σε Σχολεία, Ιατροί Εργασίας, Διαδικτυακοί Ιατροί κτλ ενώ άλλοι αντί να δουλέψουν full time επιλέγουν να δουλέψουν part time).

16 χρόνια ήμουν στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Σουηδίας. Την ξέρω καλά και παρόλο που μου λείπει για άλλους λόγους, κάθε φορά που γυρνώ Ελλάδα μετά από locum, λέω καλά που με φώτισε ο Θεός και γύρισα στην πατρίδα.

Βέβαια η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν θέλω να είμαι αφοριστικός.
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Ιανουαρίου 2021, 07:18:18 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Φεβρουαρίου 2018, 14:00:00
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Ορισμένοι βλέπουν το τυράκι (υψηλούς μισθούς) και όχι την φάκα από πίσω. Δεν υπάρχει λόγος να αντιπαρατειθόμαστε με όσους δεν το καταλαβαίνουν αυτό, η χώρα εντός ΕΕ είναι, οπότε τα διαβατήρια και βουρ (μετά την εκμάθηση της γλώσσας) στο LGAV.
Ζώντας έξω μπορεί να διαπιστώσει κανείς αν αντέχει το συνολικό πακέτο (σπίτια, κλίμα, φαγητό, διασκέδαση) πέραν των καλών μισθών και της πολύ καλής ασφάλειας για τα παιδιά του. Για τον καθένα η ζυγαριά μπορεί να βγάλει και διαφορετικό αποτέλεσμα.

Γνωρίζω ΩΡΛ ο οποίος μετανάστευσε ως ειδικός με την γυναίκα του στην Σουηδία, και δηλώνει ότι θέλει να πάρει σύνταξη από εκεί.
Πολλοί είναι μπουχτισμένοι απ΄την όντως απαράδεκτη κατάσταση στον ιατρικό κλάδο στην Ελλάδα και δηλώνουν ενθουσιασμένοι απ΄την νέα πατρίδα τους.
Φυσικά και αυτό σχετικό είναι. Αφού... λιγδώσουν το άντερό τους (θα εξηγήσω αργότερα γιατί χρησιμοποιώ τέτοιες εκφράσεις), βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, άλλωστε άλλο πράγμα ο 20άρης-30-40άρης που πάει Ειδικευόμενος ή νέος Ειδικός, άλλο ο 50άρης και βάλε.
Ένας δικός μου Επιμελητής που ήταν Αγγλία μου το είπε χύμα-παρτίδα (μετά από στενό μαρκάρισμα γιατί άφησε την θέση του αν και δεν έφτασε Consultant αλλά και ως παλαιός Ειδικεύομενος έπαιρνε καλά χρήματα), ότι τα ωράρια ήταν εξαντλητικά, το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνούσε στο νοσοκομείο, άλλωστε τρώνε εκεί συζητώντας τα περιστατικά, και όταν επιστρέφεις σπίτι είναι ήδη βράδυ.

Ανεξάρτητα της πορείας καθενός, θεωρώ την εργασία στο εξωτερικό και σε ένα προηγμένο κράτος πολύ θετική και αξίζει καθένας να δοκιμάσει, γιατί επιστρέφοντας, εκτός του μπαγιόκου, θα φέρει νέες ιδέες και σίγουρα θα λάβει εκπαίδευση η οποία είναι κατά μέσο όρο καλύτερη από Ελλάδα.

Υ.Γ
Αυτό με τα χρήματα, ας το προσέξουμε, δεν λέω κάποιοι δεν μπορούν να κρύψουν την χαρά τους που παίρνουν έναν καλό μισθό, αλλά υπάρχουν δουλειές (χωρίς μάλιστα πτυχίο ΑΕΙ και πολύχρονες Ειδικότητες) οι οποίες δίνουν ΚΑΛΥΤΕΡΑ λεφτά.
Καταλαβαίνει κανείς τι εντύπωση αποκομίζει κάποιος όταν διαβάζει γιατρούς να λένε δημόσια ο ένας στον άλλον τι καλά λεφτά βγάζει (όταν π.χ φίλος μου ναυτικός βγάζει καλύτερα λεφτά και απ΄τα 25 του μάλιστα).
Εγώ τουλάχιστον ντρέπομαι που τα διαβάζω.
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Φεβρουαρίου 2018, 14:04:53 από Αρχίατρος »

15 Φεβρουαρίου 2018, 17:30:33
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Οι ασθενείς που βλέπουν οι Γενικοί Ιατροί στην Σουηδία ΔΕΝ είναι ίδιοι με τους ασθενείς που βλέπουν οι Γενικοί Ιατροί στην Ελλάδα.

Ένας ασθενής στην Σουηδία δεν βλέπει φως και μπαίνει. Για να φτάσει να τον δει Γενικός Ιατρός περνάει από φίλτρα:

Οι πιο πολλοί ασθενείς τηλεφωνούν στο Κέντρο Υγείας. Εκεί μιλούν με την Νοσηλεύτρια που έχει τηλεφωνική εφημερία. Η Νοσηλεύτρια, με την βοήθεια αλγορίθμων που έχει μπροστά της δίνει συμβουλές για αυτοθεραπεία ώστε το 50% αυτών που τηλεφωνούν κάθονται τελικά στο σπίτι και γίνονται καλά μόνοι τους!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πολλούς από τους υπόλοιπους που θα έρθουν στο Κέντρο Υγείας θα τους εξετάσει πρώτα Νοσηλεύτρια και απλά περιστατικά (π.χ. ανεπίπλοκες Αμυγδαλίτιδες ή Ουρολοιμώξεις θα τα αναλάβει αυτή, μετά από μια σύντομη συνεργασία με Ιατρό). Ακόμη και καθαρισμό αυτιών κάνουν οι Νοσηλεύτριες. Οι Νοσηλεύτριες εξειδικεύονται επίσης σε χρόνιες ασθένειες, π.χ. κάποια στον Διαβήτη, άλλη στην Αρτηριακή Υπέρταση, και άλλη στο Άσθμα (αυτές κάνουν και τις σπιρομετρήσεις), ενώ άλλη είναι υπεύθυνη για τους Εμβολιασμούς των Παιδιών. Γίνονται πραγματικά καλές στο αντικείμενό τους.  Ότι δεν καταφέρνουν αυτές το στέλνουν στον Γενικό Ιατρό…

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Έτσι τα περιστατικά που βλέπει ο Γενικός Ιατρός είναι συχνά περιστατικά που στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης τα στέλνουν στο Νοσοκομείο (και μερικές φορές στην Ελλάδα δεν αρκεί το Νομαρχιακό Νοσοκομείο και θα τα στέλνανε και σε Πανεπιστημιακό.  Δεν υπερβάλλω.)

Σα να μην φτάνει αυτό, οι απαιτήσεις για documentation είναι απίστευτες…

Υπό αυτές τις συνθήκες καταλαβαίνετε ότι αν βγάλεις 20 ασθενείς σε μία ημέρα, γυρνάς στο σπίτι σου τρεκλίζοντας…

Η δουλειά που κάνει συνήθως τις πρωινές ώρες ένας Γενικό Ιατρός σε ένα Ελληνικό Κέντρο Υγείας, δηλαδή η επανάληψη συνταγών, εκεί γίνεται μεταξύ 08.00 και 09.00 το πρωί. Μετά αρχίζει η καθαρά κλινική εργασία, ως τις 17.00 με μια ώρα διάλειμμα από 12.00 έως 13.00. Αν στις 17.00 δεν έχεις τελειώσει με το documentation, που δεν είναι και τόσο πιθανό να το έχεις τελειώσει, τότε πρέπει να καθήσεις μέχρι να το τελειώσεις. Εγώ συχνά πέρναγα και τις 19.00 ....

Σαν ιδιώτης Ιατρός στην Ελλάδα αν δεν είσαι σωστός με τον ασθενή, το πολύ πολύ να τον χάσεις από πελάτη. Στην Σουηδία όμως, γίνονται καταγγελίες στα Κεντρικά στην Στοκχόλμη, και μία, δύο, τρεις, μπορεί να σου πάρουν και την άδεια άσκησης του επαγγέλματος. Οπότε είσαι συνέχεια στην τσίτα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Φεβρουαρίου 2018, 22:14:26 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Φεβρουαρίου 2018, 22:30:44
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Δεν είναι τυχαίο ότι η σημαντικότερη ιατρική έλλειψη αυτή τη στιγμή στη Σουηδία είναι οι γενικοί ιατροί. Η δουλειά είναι βαριά, μόλις βαρέσει ένας γιατρός κανόνι φορτώνονται τους 1500-2000 ασθενείς του οι υπόλοιποι, αν το κέντρο υγείας δε βρει να προσλάβει πρέπει να πάρει ενοικιαζόμενο, ο ενοικιαζόμενος κοστίζει πολύ, αργά ή γρήγορα πάει αλλού, παραιτείται κι άλλος γιατρός, βαραίνει κι άλλο η δουλειά για τους υπολοίπους.
Εκεί που παλεύεις να επιβιώσεις σου στέλνει και το ΙΚΑ πίσω 2-3 αναρρωτικές που έχεις γράψει και σου ζητάει περισσότερη τεκμηρίωση, σου έρχονται ασθενείς που χρειάζονται ιατρική γνωμάτευση για να ζητήσουν σύνταξη ασθενείας.
Και πάνω που νόμιζες ότι κατά τις 8 το βράδυ είσαι έτοιμος να πας σπίτι θυμάσαι ότι δεν έχεις κοιτάξει τα εισερχόμενα παραπεμπτικά. Βρίσκεις 5-6 εκεί, τα κοιτάς στα γρήγορα και 1-2 απαιτούν να δεις τον ασθενή άμεσα. Τα ραντεβού σου είναι όμως κλεισμένα, θα ανοίξεις ένα έξτρα ή θα αφήσεις τον ασθενή να περιμένει;

Μπορώ να γράφω ώρες, και ο κος Αργυρίου σίγουρα μπορεί να γράψει τόμους. Αισθάνομαι ότι η δουλειά του γενικού ιατρού είναι πιο δύσκολη εδώ πάνω, και μάλλον πιο δύσκολη από του νοσοκομειακού ιατρού αν και δεν είναι εύκολο να συγκριθεί.

Αν και κάνω άλλη ειδικότητα τώρα μου λείπει η γενική ιατρική, θα δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον...

29 Μαΐου 2018, 22:50:49
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
24/05/2018 Läkartidningen.

Στην Σουηδία οι Γενικοί Ιατροί είναι οι Ιατροί που προσβάλλονται περισσότερο από όλες τις άλλες ειδικότητες από burn out.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Ιουνίου 2018, 03:30:09
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Εμπειρίες απ' την ζωή και την εργασία ιατρών στην Σουηδία (ΟΧΙ απαραίτητα Γ.Ι) απ ΄το αντίστοιχο φόρουμ επ' αφορμή ανάρτησης φοιτήτριας ότι αδημονεί να πάρει το πτυχίο της και να ανέβει στην Σουηδία.
Παράθεση
Πριν έρθω Σουηδία ειχα πολύ υψηλούς στόχους και φιλοδοξίες. Και ομως, δεν ειναι πουθενά τελεια, επίσης εμαθα να εκτιμω πολλά πράγματα που ειχα στην Ελλάδα και πλέον δεν μπορώ να τα εχω εδω.. Η συμβουλή μου θα ηταν εαν δεν υπάρχει σοβαρός λογος να φύγεις, δεν χρειάζεται να ξεριζωθεις απο την πατρίδα σου. Πουθενά δεν υπάρχει το τέλειο..

Παράθεση
Και εγώ σε 2 μήνες θα είμαι εκεί. Άργησα να το πάρω απόφαση αλλά το πάλεψα 7 χρονια στην Ελλάδα νοσοκομείο, ιατρείο, μετά την ειδικότητα και τώρα ....μαθαίνω εντατικά σουηδικα με όλη την οικογενεια και στα 42 μου ξανά από την αρχή....δεν αντέχω να δουλεύω όλη μέρα και νύχτα σαν το σκυλί για να τα παίρνει η εφορία ...τελος

Παράθεση
Θελω να προσθεσω κατι για τα οικονομικα απο την εμπειρια μου : Εχω εργαστει στη Σουηδια σε δημοσιο νοσοκομειο και εργαζομαι σε δημοσιο νοσοκομειο στην Ελλαδα .Συγκρινουμε μισθο Σουηδιας και μισθο Ελλαδας .Και στη Σουηδια και εδω κανω την ιδια ζωη .....Τελικα αφηνω τα ΙΔΙΑ χρηματα σε ευρω στην ακρη παρ όλο τον χαμηλοτερο συγκριτικα ελληνικο μισθο !!!! .... Κι ομως αληθινο ! Σου ευχομαι καλη αρχη στη Σουηδια

Παράθεση
Παντως αν δεν την ζήσεις μια χώρα δεν μπορεις να εκφέρεις πραγματικά άποψη απ’ αυτο που φαινεται οτι ειναι !! Δεν εχω μετανιώσει που ήρθα εδω και δουλεύω και έκανα οικογένεια εδω αλλα και εδω εχει δυσκολίες σε άλλους τομείς!! Πχ εγω που ζω Στοκχόλμη ... δεν μπα να βγαζεις ενα σκασμο χρήματα ... σπίτι να ενοικιάσεις εκει που θέλεις δεν μπορεις !! Τέλεια και παύλα !! Θα επινοικιαζεις απο τον εναν και το άλλον (που εκμεταλλευονται την έλλειψη σπιτιών και επι νοικιάζουν τα σπίτια τους σε οτι τιμή τους κατέβει!!) θα σε πετάει οπότε θέλει εκτός σπιτιού γιατι εχει αυτο το δικαίωμα! Και σε αναγκάζει το σύστημα να πας να αγοράσεις σπίτι ... και αγοράζω σπίτι σημαίνει οτι θα πρεπει να δώσεις 600.000€ ή 700.000€ για να πάρεις κατι σε μια αξιοπρεπή περιοχή αν δεν θέλεις να εισαι μέσα στους ατέλειωτους μετανάστες που έχουν φέρει εδω που ζουν με τα επιδόματα που εμείς που δουλεύουμε τους τα πληρώνουμε με τους τεράστιους φόρους που πληρώνουμε !! Άρα απο τα λίγα που σου λεω ... βλέπεις οτι και αυτη η χώρα μονο παράδεισος δεν ειναι!! Τον Σεπτέμβρη θα γίνουν εκλογές και η Ακροδεξιά θα βγει δεύτερο κόμμα ισως να ξεπεράσει και το 20% ... πανικός θα γίνει και εδω !!! Άρα μην λυπάσαι και πολυ που δεν μπορεις να πάρεις το πρώτο αεροπλάνο να έρθεις εδω !!! Και εδω υπαρχουν πολλα μελανά σημεία !! Για να μην αρχίσω να λεω για το σύστημα υγειας τους και περίθαλψης ... δεν θα τελειώσω ποτε !! Πρωτα θα πεθάνεις και μετά τα σαράντα σου θα σου έχουν κανει την διάγνωση !!!

Παράθεση
πολλες αληθειες.... και εγω ζω και εργαζομαι εδω τα τελευταια 5 χρονια , ικανοποιημενη ειμαι αλλα ουτε το συστημα υγειας ουτε η κοινωνικη και οικονομικη κατασταση ειναι οπως την φανταζεται κανεις οταν δεν εχει εργασθει εδω. Καλη επιτυχια παντως σε οποιον θελει να δοκιμασει και ειμαι στην διαθεση για πληροφοριες / βοηθεια. Προσωπικα εργαζομουν στο ΕΣΥ 20 χρονια και τα τελευταια 6 χρονια ως συντονιστης δ/ντης , παρ'ολα αυτα παραιτηθηκα και σε ηλικια 52 ετων αρχισα να μαθαινω σουηδικα και ηρθα εδω. Δεν το εχω μετανοιωσει.

Παράθεση
Αστους να ερθουν Ελισαβετ μου.Κ εγω ηρθα κ γυρισα Ελλαδα αρων αρων μετα απο 7 χρονια.Κ τωρα αν δεν ειχα προσωπικους λογους δεν ξαναγυριζα αλλα για χαρη του σταυραετου...
Παράθεση
Χαχα ολοι μας για κάποιο λόγο μένουμε εδω αλλα δεν ειναι και ο παράδεισος μην γελιόμαστε !! Εμένα οι βάρβαροι στην πολυκατοικία που ζουμε με ενοίκιο 15000 κορωνες και 1200 κορωνες εξτρα για το υποτίθεται ασφαλες γκαράζ μου κατέστρεψαν το ολοκαίνουργιο μου αυτοκινητο για να μου κλέψουν βενζίνη !!! Αυτη ειναι η πολιτισμένη Σουηδια !!! Αυτον τον κόσμο εχει βάλει μέσα !! Η βενζίνη μου μου πήραν έκανε 300 κορωνες και η ζημιά 12000 κορωνες !!!

Παράθεση
το αυτοκινητο το αγόρασα μετρητής 24 Απριλίου !! Και την ζημιά μου την κάνανε 16 Ιουνίου !! Και όχι τιποτα άλλο εχω μπλέξει και με τις σουηδικες ασφαλιστικές εταιρίες τα ζώα μου αργά !!! Απαλλαγή 6250 κορωνες (αυτα πληρωμένα απο την τσέπη μου!!) Το αυτοκινητο θα γίνει μετά απο δυο μήνες γιατι το συμβεβλημένο συνεργείο εχει διακοπές και ειναι αρρωστογραμεννος ο υπάλληλος !! Δηλαδή έλεος !!!

Παράθεση
καταρχήν ο καθένας εκφράζει την άποψη του ελεύθερα απο τις εμπειρίες του. Εγω απο την παραμονή μου 6 χρονια στην Σουηδια εχω δει και καλα και κακα ... ουτε αποτρέπω τον άνθρωπο να έρθει ουτε τον ενθαρρύνω αυτός θα αποφασίσει !! Αλλα δεν εχεις το δικαίωμα ( το πήρες απο μονο σου φαινεται το δικαίωμα) να σχολιάζεις με τον τροπο που σχολιάζεις τα μηνύματα των άλλων!! Τις προσωπικές μου εμπειρίες απο την χειρότερη γεννά που θα μπορούσε να είχε άνθρωπος δεν τις ξέρεις για να σχολιάζεις ετσι οπως σχολιάζεις !!! Δεν εχει υπάρξει ελληνας ή Σουηδός που εχει ακουσει την εμπειρια μου απο την γεννά μου και να μην εχει φρικάρει με το σουηδικό σύστημα υγειας !!! Εσυ χωρίς να ξέρεις το οτιδήποτε απλά σχολιάζεις οπως σχολιάζεις εμένα και τον χαρακτήρα μου ... αυτοι που διαβάζουν κρίνουν τα λεγόμενα το καθενός και πως εκφράζεται ο καθένας μας εδω μέσα !!

Παράθεση
Άσχετα από χρήματα κ ωράριο, ήλιο και χιόνι εγώ ένα έχω να ευχηθώ σε ένα νέο συνάδελφο... Ούτε μια ώρα στο ΕΣΥ .Στη σαπιλα, τη διαφθορά, το στρατό που ο παλιός μετράει και στο σουλτανάτο που ο διευθυντής κάνει ότι γουστάρει. Με τους άξιους κ αξιοπρεπεις να αποτελούν μειοψηφία.....Καλή τύχη

Παράθεση
πολλες αληθειες.... και εγω ζω και εργαζομαι εδω τα τελευταια 5 χρονια , ικανοποιημενη ειμαι αλλα ουτε το συστημα υγειας ουτε η κοινωνικη και οικονομικη κατασταση ειναι οπως την φανταζεται κανεις οταν δεν εχει εργασθει εδω. Καλη επιτυχια παντως σε οποιον θελει να δοκιμασει και ειμαι στην διαθεση για πληροφοριες / βοηθεια. Προσωπικα εργαζομουν στο ΕΣΥ 20 χρονια και τα τελευταια 6 χρονια ως συντονιστης δ/ντης , παρ'ολα αυτα παραιτηθηκα και σε ηλικια 52 ετων αρχισα να μαθαινω σουηδικα και ηρθα εδω. Δεν το εχω μετανοιωσει.

Παράθεση
Γη της επαγγελίας δεν υπάρχει.Ολα τα συστήματα υγείας έχουν προβλήματα και να είσαι μετανάστης είναι δύσκολο. Εγώ θα ξεκινήσω δουλειά τον Αύγουστο στη Σουηδία κ είμαι σίγουρη ότι δε θα είναι όλα ονειρικά. Κάτι μου λέει όμως ότι δεν θα περιμένω να τελειώσει το ματς για να διακομισθεί το περιστατικό μου με το ασθενοφόρο επειδή έχει τελικό. Ούτε θα κρύβουμε τη λεχωιδα με το γυναικολόγο να θηλάσει επειδή έκανε μια δόση αναλγητικου απόλυτα συμβατή με το θηλασμό αλλά η παιδιατρος αρνείται να ακολουθήσει διεθνώς αποδέκτες οδηγίες έτσι γιατί γουστάρει...

Παράθεση
Οπως το είπες γη της επαγγελίας δεν υπάρχει !! Θα δεις και εδω τα κενά του συστήματος και θα κρίνεις μετά ... εγω εχω την προσωπική μου εμπειρία (που ειναι η χειριστή)και εχω ακουσει και τις εμπειρίες ακόμη και Σουηδών που έχουν χάσει τους ανθρώπους τους αβοήθητους ή έχουν χειρουργηθεί 5 φορές για μια αφαίρεση χολής κτλ κτλ !! Το «δωρεάν» σύστημα υγειας δεν μπορει να επιβιώσει πουθενά !!! Και εδω αυτο προσφέρουν ... ολοι να έχουν πρόσβαση στην υγεία πληρώνοντας ψίχουλα ... αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα για να πληρώσουν γιατρους και οι νοσοκόμες χαλίφηδες στην θέση του χαλίφη !!! Ατέλειωτες ουρες αναμονης και ωρες στα έκτακτα !!! Για να συναντήσεις γιατρό πρεπει να κανεις ευχέλαιο !!! Εγω με τον 3 μηνών μωρό μου που ηταν αρρωστο και έβηχε και δεν μπορούσε να ανασάνει περίμενα στα έκτακτα 8 ωρες !! Δίπλα μου ενα αλλο παιδάκι που το φέρανε με ασθενοφόρο με πυρετικους σπασμούς και ηταν κατακόκκινο απο τον πυρετό και έβηχε σαν τρελό επίσης καθόταν τις ίδιες ωρες με μας ... ααα ναι και για να φτάσω στα έκτακτα την διάγνωση μου την έκανε μια νοσοκομα απο το τηλεφωνο !!! Σιγουρα για τον Σομαλό μετανάστη που στην χώρα του το παιδί θα πέθαινε αβοήθητο το να περιμένει 8 ωρες για να δει γιατρό δεν ειναι και τιποτα... το γιατρό αυτον του τον προσφέρει το σύστημα δωρεάν χωρίς αυτός να εχει προσφέρει μια κορώνα στο σουηδικό κράτος ... γιατι ενα πολυ μεγαλο μέρος αυτών των προσφύγων εδω ζουν μονο με επιδόματα και απολαμβάνουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνω εγω και ο άντρας μου που δουλεύουμε σαν τα σκυλιά εδω !! Αλλα αυτα ειναι τα «καλα» του σουηδικού συστήματος ... ολοι θα πάρουμε την ίδια περίθαλψη !! Εγω που θελω να πληρώσω γιατι εχω την δυνατότητα δεν μπορω να πάρω κατι καλυτερο ... δεν υπάρχει ο πραγματικός ιδιωτικός τομέας !! Προσφέρουν μια μεσαίου επιπέδου περίθαλψη για να ειναι προσβάσιμη για όλους και μονο ετσι μπορει να ειναι βιώσιμη ... οταν πρεπει να περιθάλψουν τοσους και τοσους ανθρώπους που δεν δουλεύουν εδω που δεν προσφέρουν στην οικονομία του κράτους που απο πάνω το κράτους τους ζει με τα επιδόματα ... ΕΕ ποσα χρήματα να μαζέψει απο εμάς τους ταλαίπωρους που πληρώνουμε τοσους φόρους για να εχει καλο σύστημα υγειας καλο σύστημα εκπαίδευσης κτλ. Οταν αρχίσεις να δουλεύεις εδω θα τα δεις ολα αυτα τα καλα !!! Απο καρδιάς σου ευχομαι μην αρρωστήσεις και μπλεξεις με γιατρους εδω εσυ ή τα παιδια σου αν εχεις !! Το τραγικό δε ειναι οτι αυτα που σου λεω δεν ειναι τα βιώματα μια (οπως θα πούνε σιγουρα εδω μέσα κάποιοι ) παράξενης, απαιτητικής Ελληνίδας ... δυστυχώς εχω ακουσει τα πολυ άσχημα βιώματα απο πολλούς Σουηδούς και εχω φρικάρει !! Δυο συναδέλφισσες στην δουλειά ( Σουηδεζες Σουηδεζες) που μπλέξανε με τα σουηδικα νοσοκομεία μονο που δεν αφήσανε τα κοκκαλακια τους εκει !!!

Παράθεση
Καταρχήν για τον κύριο ( που ο θεος να τον κανει κύριο με τον τροπο που εκφράζεται ) δεν θα ασχοληθώ καθόλου να του απαντήσω ... εχει δείξει το επίπεδο του απο τον τροπο που εκφράζεται !! Βασικη αρχή του σωστού διαλόγου ειναι ο κάθε συνομιλητής να λέει τις απόψεις του που ειναι τουλάχιστον σεβαστές οχι ομως απαραιτητως αποδέκτες και απο τις δυο πλευρές. Οταν τα άτομα που συμμετέχουν στον διάλογο δεν σέβονται τις βασικές αρχές του διαλόγου το μονο που τους αξίζει ειναι η αδιαφορία !!

Φυσικα και να κανεις την προσπάθεια σου εδω και μακάρι τα πραγματα να σου έρθουν ετσι οπως θέλεις !! Εγω που δουλεύω εδω σαν οδοντίατρος ειμαι πολυ ευχαριστημενη με την τωρινή μου δουλειά και δεν θα το σκεφτομουνα επουδενί να φύγω απο Σουηδια για την αβεβαιότητα της Ελλάδας. Βέβαια εχω περάσει και απο δουλειες εδω που εχω φρικάρει και δεν ήθελα να πατήσω το ποδι μου!! Υπάρχουν παντού καλα και κακα εργασιακά περιβάλλοντα !! Αυτο που θελω να πω απ’ ολα τα μηνύματα μου ειναι οτι και εδω υπάρχουν πολλα μελανά σημεία στην χώρα και στον τροπο που λειτουργεί ... δεν ειναι η τέλεια χώρα που ολα δουλεύουν ρολόι και ολοι ειναι ευχαριστημένοι !! Δεν είπα σε κανένα μου μηνυμα οτι θεωρώ οτι η Ελλάδα ειναι καλύτερη αλλα σιγουρα δεν θεωρώ οτι η Ελλάδα ειναι στο -100 και εδω ειναι στο +100!! Όχι δεν το πιστεύω καθόλου ... υπάρχουν καλα και αρνητικά και στις δυο χώρες !! Και φυσικα και δεν θα έλεγα σε κανένα να μην προσπαθήσει να έρθει εδω ... απλά οποίος πιστεύει οτι θα έρθει στον παράδεισο ... ΕΕ τοτε γελιέται οικτρά κατα την άποψη μου !! ( το τονίζω άποψη μου!!!)

Παράθεση
Ειναι απλά τα πράγματα. Τόσοι δυσαρεστημένοι με τη Σουηδια και δε φεύγουν. Γιατί; Γιατί, ειδικά για τους γιατρούς, ο,τι και να λεμε, τα πράγματα ειναι καλυτερα. Ειδικά για όσους εχουν παιδια ειναι απείρως καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Παράθεση
Για τα παιδια καλυτερες συνθήκες ;;; Που για να σου δώσουν θέση σε παιδικό σταθμος περίμενες με τους μήνες αν όχι χρονια στην ουρά;; Και δεν ειναι σίγουρο οτι θα σου παρουν το παιδί στον παιδικό που θελεις ;; Για το προσωπικό που δουλεύεις στους παιδικούς αν κοιτάξεις πόσοι έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση ζήτημα να ειναι το 20% των ατόμων που δουλεύουν εκει !! Υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που έχουν 5% προσωπικό με πανεπιστημιακη εκπαιδευση !!! Που έχουν προσωπικό σε παιδικους που δεν μπορει να μιλήσει σουηδικα ;;; Εγω απο την τεράστια εμπειρία απο τους παιδικους σταθμούς εδω εχω φρικάρει !!! Εχω επισκεφτεί τουλάχιστον 7-8 παιδικους σε 3 διαφορετικούς νόμους και τα ίδια μαύρα χάλια είδα παντού !! Και τρελαίνομαι οταν διαβάζω κατι ρεπορτάζ με τους high tech παιδικους σταθμούς της Σκανδιναβίας !!! Που ειναι ολοι αυτοι ;;;

Παράθεση
Εμείς ήμασταν πιο τυχεροί στην επαρχία. Κανενα απολύτως πρόβλημα. Και ο,τι στα κρατάνε όλη μερα, που το εχεις στην Ελλάδα, μόνον στα ιδιωτικά. Για να μη μιλήσουμε για τα σχολεία στην Ελλάδα, πονεμένη ιστορια.

Παράθεση
μην μπλεξεις με Στοκχόλμη !!!! Απελπιστική η κατασταση σε όλους τους τομείς !! Εχω κουραστεί τοσο πολυ με το θέμα σπίτι και εκπαίδευση παιδιού !! Για το θέμα δουλειας που ειναι πιο αγχωτικά εδω εχω συνηθίσει πλέον αλλα το θέμα σπίτι και σχολείο ειναι απελπισία !!!

Παράθεση
Και το Lidingö ειναι μια απο τις καλυτερες περιοχές στην Στοκχόλμη, ζούσα εκει και το ξέρω απο πρώτο χέρι ... μια βίλα στο Lidingö μπορει να κανει κατώτερη τιμή 10.000.000 κορωνες (φαντάσου για το ποιος κόσμο ζει εκει!) αν εκει δεν μπορούν να βρουν προσωπικό ... φαντάσου τι γίνεται στις περιοχές γκέτο ... για τι επίπεδο προσωπικού παιδικού μιλάμε !!

Να ξεκαθαρίσω ότι:
- τα ονομάτα παραλείπονται για ευννόητους λόγους.
- την Σουηδία την ξέρω μόνο στον χάρτη, δεν την έχω επισκεφτεί, ούτε έχω δουλέψει εκεί, οπότε δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τα γραφόμενα των συναδέλφων.
- αυτό που γράφεται για την κατάρρευση του μοντέλου της καθολικής δωρεάν Υγείας στην Σουηδία είναι τρομερά ενδιαφέρον και κακώς δεν αναλύεται παραπάνω.
- κάποιες λεπτομέρειες απ ΄την ζωή μπορεί να μην ενδιαφέρουν άμεσα έναν γιατρό, αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε τις δυσκολίες της ζωής (και ιδιαίτερα της στέγασης) σε μια βορειοευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Ιουνίου 2018, 03:34:34 από Αρχίατρος »

21 Ιουνίου 2018, 06:17:22
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

- αυτό που γράφεται για την κατάρρευση του μοντέλου της καθολικής δωρεάν Υγείας στην Σουηδία είναι τρομερά ενδιαφέρον και κακώς δεν αναλύεται παραπάνω.


Είναι άδικο για την Σουηδία να πούμε ότι δεν υπάρχει καθολική και δωρεάν Υγεία και ούτε και νομίζω να προκύπτει από τα παραπάνω.

Η Σουηδία εξακολουθεί να έχει και καθολική, και (σχεδόν) δωρεάν Υγεία, και, εκ των έσω, γνωρίζω ότι και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της είναι πολύ υψηλή ειδικά αν την συγκρίνεις με την Ελλάδα (όχι ότι δεν γίνονται λάθη και εκεί φυσικά). Υστερεί πιο πολύ σε θέματα γρήγορης πρόσβασης σε Ιατρό, όπως το αντιλαμβάνεται ένας συνηθισμένος λήπτης υπηρεσιών Υγείας, γιατί όταν πρόκειται για οξείες και απειλητικές για την ζωή καταστάσεις (Αλλεργικές αντιδράσεις, Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου, οξύ ΑΕΕ, κτλ ) τα αντανακλαστικά τους είναι πολύ πιο γρήγορα και σωστά από ότι στην Ελλάδα. (Απλά βάζουν προτεραιότητες. Αυτός που έρχεται πρώτος δεν εξυπηρετείται αναγκαστικά πρώτος, και δεν περνάν τσαμπουκαλίκια... )

Μου έχει τύχει π.χ. να στραμπουλίξω τον αστράγαλό μου, να μου γίνει μεν αρκετά γρήγορα η ακτινογραφία που δεν έδειξε τίποτε αλλά μέχρις ότου να τελειώσουν όλα τα διαδικαστικά έφυγα από το Νοσοκομείο μετά από 12 ώρες (όντας Ιατρός ο ίδιος). Επειδή ξέρω όμως πως λειτουργεί το σύστημα είχα φροντίσει να πάρω μαζί μου βιβλία και μέχρι να φύγω από το Νοσοκομείο είχα διαβάσει δύο !
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Ιουνίου 2018, 11:32:22 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Ιουνίου 2018, 13:01:20
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Κάποια από τα ποστ δείχνουν παθογένειες της Στοκχόλμης, είναι όντως απελπισία αν δεν έχεις λεφτά να αγοράσεις σπίτι. Μπορεί να πληρώνεις για ένα αχούρι-που λέει ο λόγος- 1500 ευρώ, για πάρκιν 100 και με προειδοποίηση λίγων εβδομάδων να πρέπει να βρεις αλλού, που δεν υπάρχει!!! Από την άλλη έχει ελληνικό σχολείο, που εμείς στην επαρχία του Norrköping δεν έχουμε και δε θα αποκτήσουμε.  Τέσπα, αρκετά από τα δράματα που ακούω δεν τα βιώνω εδώ που ζω

Το ότι οι φόροι των υψηλά αμοιβόμενων γίνονται μεταξύ άλλων επιδόματα ανθρώπων που έρχονται από ταλαιπωρημένες χώρες ισχύει, και στον τομέα της υγείας δε θα έχεις διαφορετική αντιμετώπιση, βασικά πουθενά δε θα έχεις διαφορετική αντιμετώπιση... Και αρκετοί από αυτούς που ζουν με τα επιδόματα ζουν ζωάρες, μαθαίνουν καλά το σύστημα, το εκμεταλλεύονται και τα βλέπεις εσύ που πληρώνεις μέχρι και πάνω από 60% σε φόρους... χεχεχε

Το σύστημα Υγείας είναι τεράστια συζήτηση, διαφέρει δε συχνά από πόλη σε πόλη. Βασική του παράμετρος αν όχι η βασικότερη είναι η οικονομία. Αυτό επηρεάζει τρομερά τις περισσότερες παραμέτρους της προσφερόμενης υγείας. Έχει κάποια θεμελιώδη χαρακτηριστικά που παίζουν σπουδαίο θετικό ρόλο για τη μεγάλη μάζα, αλλά πάρα πολλά εμπόδια για όποιον θέλει ή χρειάζεται το κάτι παραπάνω.
Η κατάρρευση του μοντέλου Υγείας δεν προβλέπεται άμεσα μιας και η οικονομία είναι βασική παράμετρος. Θα στραγγίξουν κάθε μύγα και μυγάκι, θα περιορίσουν τη χρήση ακριβών μεθόδων-φαρμάκων μέχρι να υπάρχουν σοβαρά οφέλη και σε επίπεδο οικονομίας (έστω κι αυτά προβλέπεται να προκύψουν μετά από Χ χρόνια!).

Είναι όπως τα λέει ο κ. Αργύρης.
Χτες είχα τον πρώτο μου διαχωρισμό στα επείγοντα. 1 λεπτό αφότου ήρθε ο ασθενής εξετάσθηκε από νοσηλεύτρια. Με έβγαλαν από άλλο ασθενή 2 λεπτά μετά  (ο οποίος περίμενε κάπου μία ώρα για να ξαναδεί ιατρό μετά), είδα τον ασθενή 3 λεπτά, έδωσα οδηγίες, έγραψα αξονική και ταυτόχρονα είπα στη νοσηλεύτρια να πάρει τον αξονικό να μας περιμένει.
Είδα το διαχωρισμό την ώρα του σκαναρίσματος, η τελική διάγνωση με τις λεπτομέρειες δε με έκαιγε εκείνη τη στιγμή μιας και ο ασθενής κατά 90% θα διακομιζόταν και συνέχισα τη δική μου ... γραφειοκρατεία.
Νομίζω συνολικά 20 με 25 λεπτά μετά την άφιξή του , ο ασθενής ήταν με νίτρο και μορφίνη σε ασθενοφόρο προς το πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

(Βέβαια όταν στραμπούληξα τον αστράγαλό μου πήγα στην επιβλέπουσά μου που είχε βάρδια, μου έγραψε κατευθείαν ακτινογραφία και με είδε κατευθείαν μόλις κατέβηκα. Στο ακτινολογικό που δεν περνούσε η μπογιά μου περίμενα καμιά ώρα!!!)


Αντίστοιχα μου ζήτησαν να δω μία γιαγιάκα με αίσθημα ζάλης. Δε λέω ποτέ όχι και για αυτό το είπαν σε εμένα και όχι σε κάποιον άλλο. Αλλά λόγω προτεραιοτήτων όταν έφτασα να τη δω είχα βαρεθεί και είχε φύγει.

Το σύστημα βάζει προτεραιότητες, χρώματα σε κάθε ασθενή. Αν είσαι κόκκινος όλα τα επείγοντα πέφτουν πάνω σου, έχω βάλει κοιλιακή ισχαιμία (που ήρθε χωρίς πίεση) στον αξονικό μέσα σε 8 λεπτά με ενδοοστική γραμμή. Αν είσαι πράσινος θα σε δει κάποιος όταν τελειώσουν οι πιο δύσκολοι ασθενείς, όταν το προσωπικό πάρει και τα λίγα λεπτά της παύσης που του αντιστοιχούν κοκ. 4,5,6,7 ώρες δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο.



Τώρα για τα οικονομικά που συγκρίνουν Ελλάδα Σουηδία. Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος αλλά έχω την αίσθηση ότι 4 καθαρά χιλιάρικα εδώ αντιστοιχούν σε κάπου 2 με 2.5 καθαρά Ελλάδα. Βέβαια συγκρίνω επαρχία Σουηδίας και Αθήνα. Αλλά η ποιότητα και η ποσότητα του χρόνου που απομένει μετά τη δουλειά σε ένα γιατρό παιδιά δε συγκρίνεται.
Πήρα γονική άδεια 2 μήνες και ήμουν με το παιδάκι μου, έπαιρνα και γύρω στο χιλιάρικο το μήνα. Θα πάω 4 βδομάδες Ελλάδα και δε θα με αγχώνει μήπως χάσω ασθενείς από το ιατρείο μου αυτό το διάστημα. Αν ήμουν λίγο πιο Σουηδός θα είχα βάλει άλλο ένα μήνα διακοπών ως γονική άδεια.
Το ωράριο είναι ωράριο, ο Σουηδός δεν καταλαβαίνει γιατί είσαι στη δουλειά μετά το ωράριό σου. Κάθεσαι μία ώρα παραπάνω και ξαφνικά την άλλη μέρα σε ρωτάνε
"γιατί, ποιος σε πίεσε, γιατί να κουράζεσαι και να περιορίζεις τον προσωπικό σου χρόνο,  μήπως έπρεπε να πάρεις λιγότερα περιστατικά, έχουμε πει ότι δε θα αναλαμβάνουμε περιστατικά το τελευταίο μισάωρο¨ κοκ.


Και για τον παιδικό και κλείνω.
Είναι της περιοχής και της τύχης. Ο δικός μας παιδικός είναι πολύ καλός. Μπορώ να αφήσω το παιδί από τις 6.15 μέχρι τις 17.30. Κόστος ανάλογα με το μισθό και όχι με τις ώρες, εμείς πληρώνουμε φυσικά το μέγιστο λόγω του μισθού μου, 140 ευρώ το μήνα. Πολύ καλό προσωπικό, πολύ καλές ρουτίνες (μαθαίνεις γρήγορα σε αυτή τη χώρα ότι οι ρουτίνες ισχύουν, αιτήματα έξτρα εξυπηρετήσεων δεν παίζουν παρά μόνο κατ΄εξαίρεση...Δεν του αρέσει το ένα φαγητό; Δεν πειράζει , δε θα φάει, θα φάει φρούτο και ψωμί. Θέλει λίγο παραπάνω προσπάθεια για να κοιμηθεί το μεσημέρι;, δεν παίζει, δύο χαδάκια στην πλάτη όπως τα άλλα, αν δε θέλει ας μην κοιμηθεί. κλπ)
Παρόλα αυτά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι.
Έχουν όμως και παιδικούς που όντως δεν υπάρχει ούτε ένας εκπαιδευμένος παιδαγωγός, που μιλάνε αραβικά κυρίως κοκ. Γενικώς τους μαθαίνεις γρήγορα από τη στιγμή που θα μπεις στο σύστημα, ρωτάς τριγύρω και προσπαθείς να αποφύγεις. Δεν  είναι πάντα στο χέρι σου, όλα ελέγχονται κεντρικά και η θέση του παιδιού βγαίνει με τη σειρά που έκανες αίτηση και τα κενά που υπάρχουν. Έχουν υποχρέωση να σου έχουν βρει θέση μέσα σε 6 μήνες.

Αυτά για τώρα

Συνολικά εγώ είμαι ευχαριστημένος από τη ζωή εδώ, δεν είχα πολλές απαιτήσεις όμως ούτε και έχω χρησιμοποιήσει πολύ τον τομέα υγείας. Τη μία φορά που το χρειαστήκαμε και επειδή ήταν μία περίπτωση που ξέφευγε από το μέσο όρο δεν είχαμε σωστή αντιμετώπιση που οδήγησε σε παρελκόμενα δυστυχώς. Θα ήταν καλύτερα στην Ελλάδα; Νομίζω πιθανά ναι αλλά όχι σίγουρα...

2 Μαΐου 2019, 00:15:11
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελεύθερη μετάφραση από τα Σουηδικά:

29/04/2019 Läkartidningen.

Οι μισοί ειδικευόμενοι Γενικής Ιατρικής στην Σουηδία, έχουν διαταραχές ύπνου λόγω του στρες που βιώνουν στην εργασία τους.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Δεκεμβρίου 2019, 21:37:06
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Άρθρο, στις 02/12/2019, της μεγαλύτερης εφημερίδας στην Σουηδία, της Dagens Nyheter:

Το 50% των Γενικών Ιατρών στην Σουηδία σκέφτονται να αλλάξουν ειδικότητα λόγω του εργασιακού τους περιβάλλοντος που είναι αβάστακτο.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Δεκεμβρίου 2019, 22:52:59
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Μπορεί όντως να καταστεί βαρύ το ανελέητο κυνηγητό από 2000 ασθενείς, και ιδιαίτερα το 1% αυτών ίσως που επανέρχονται επανειλημμένα. Κοινωνικοψυχολογικά προβλήματα, ιατρικά προβλήματα χωρίς λύση, η δευτεροτριτοβάθμια να παλεύει να στέλνει όσο το δυνατόν πιο πολύ κόσμο στην πρωτοβάθμια.
Η καθολική ευθύνη του ασθενούς μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να λυγίσει και τους πλέον έμπειρους.
Αυτοί που εγώ έχω δει να περνούν αλώβητοι και να περνάνε και καλά είναι αυτοί που αποστασιοποιούνται από την προσωπική σχέση με τον ασθενή και θέτουν αδιαπέραστα όρια στο πόσο και πώς θα ασχοληθούν με το κάθε περιστατικό.
Είναι αυτοί που μένουν παραπάνω στη δουλειά 5 λεπτά την εβδομάδα και όχι 2 ώρες την ημέρα. Τρομερά έμπειροι αλλά δεν είναι αυτό που τους βοηθά να επιβιώνουν

14 Δεκεμβρίου 2019, 21:55:08
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12/12/2019  Läkartidningen.

Το 65% των Γενικών Ιατρών στην Σουηδία βιώνουν την δουλειά τους από πολύ έως πάρα πολύ στρεσσαριστική. Αυτό έδειξε διεθνής έρευνα που σύγκρινε τις συνθήκες εργασίας των Γενικών Ιατρών σε διάφορες χώρες. ( The Commonwealth Fund’s 2019 International Health Policy Survey of Primary Care Doctors in 11 countries ).

 65 procent av läkarna i primärvården upplever arbetet som mycket eller oerhört stressigt.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Δεκεμβρίου 2019, 22:05:23 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Απριλίου 2022, 13:32:41
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
20/04/2022 Läkartidningen.

Σημαντικό ποσοστό των Σουηδών Γενικών Ιατρών σκέφτονται να φύγουν από την Πρωτοβάθμια λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας. Πολλοί επίσης επιλέγουν να δουλέψουν part time για να αντέξουν.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Απριλίου 2022, 14:14:18 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Μαρτίου 2023, 07:04:51
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Läkartidningen 15-03-2023

Οι Σουηδοί Γενικοί Ιατροί είναι από τους πιο στρεσαρισμένους σε σύγκριση με τους Γενικούς Ιατρούς των υπόλοιπων χωρών του ΟΟΣΑ (OECD) :

Το 66 % των Σουηδών Γενικών Ιατρών απαντά ότι η εργασία τους είναι πολύ ή εξαιρετικά αγχωτική, ενώ ο μέσος όρος για όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 56 %.

Το 35 % των Σουηδών γιατρών έχει επίσης συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης, το οποίο είναι στο ίδιο επίπεδο με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Μαρτίου 2023, 07:09:51 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Μαρτίου 2023, 23:05:40
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Όταν είσαι Σουηδός και δουλεύεις στη Σουηδία τα βλέπεις μαύρα. Η κούραση εκεί στα βόρεια έχει άλλο ορισμό από τη δική μας κούραση. Εννοώ την κούραση του νοσοκομειακού ιατρού στην Ελλάδα, σε μεγάλο νοσοκομείο, που μπορώ να συγκρίνω. Ή την κούραση του ιδιώτη ιατρού στην Αθήνα που την έχω ζήσει, με τις 3 δουλειές, ιατρείο, κατ'οίκον και εφημερίες. Φυσικά αυτά στρώνουν αν έχεις χρόνια ιατρείο καλοστημένο, οπότε ησυχάζει κάπως η κατάσταση. Οι αμοιβές όμως (οι λευκές) συνεχίζουν να μη συγκρίνονται.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
5 Απαντήσεις
11661 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Μαρτίου 2009, 11:03:14
από orfeo
8 Απαντήσεις
44603 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Ιουνίου 2013, 16:15:54
από Argirios Argiriou
13 Απαντήσεις
58854 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιανουαρίου 2024, 23:58:21
από Argirios Argiriou
12 Απαντήσεις
14306 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Ιανουαρίου 2017, 19:18:22
από Clemence
7 Απαντήσεις
72681 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Ιανουαρίου 2023, 17:34:35
από Argirios Argiriou