Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 21:33:19

Αποστολέας Θέμα: Διαγνωστικές εξετάσεις: Πόσο κοστίζουν στα δημόσια νοσοκομεία και στον ιδιωτικό  (Αναγνώστηκε 43369 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Φεβρουαρίου 2018, 08:04:38
Αναγνώστηκε 43369 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
19-02-2018
Γράφει: Μαρία Γλένη

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πόσο κοστίζουν στα δημόσια νοσοκομεία και στον ιδιωτικό τομέα!

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, φαίνεται ότι είναι για εκατοντάδες ασθενείς που πρέπει να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις, που θα πληρώσουν λιγότερα χρήματα στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα.

Και αυτό γιατί στην Ελλάδα της κρίσης, οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις του συστήματος υγείας όχι μόνο δεν έχουν διορθωθεί αλλά γιγαντώνονται με συνέπεια οι ασθενείς να πληρώνουν το μάρμαρο.

Και για του λόγου του αληθές, η μαγνητική στο ΕΣΥ κοστολογείται με 236,95 ευρώ, όπως προβλέπει το κρατικό τιμολόγιο. Εν τούτοις για την ίδια εξέταση σε ιδιωτικό κέντρο ο Οργανισμός χρεώνεται από 135 έως και 180 ευρώ. (Άντε καταλαβαίνω την διαφορά 15% που είναι η συμμετοχή του ασθενούς που την πληρώνει στα ιδιωτικά αλλά όχι στα κρατικά διαγνωστικά κέντρα. Γιατί όμως δεν είναι στανταρτ το πόσο χρεώνεται ο ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά και παίζει από 135 έως 180 ευρώ ;  Εκτός και αν συνυπολογίζονται και τα κόστη προσωπικού, που δεν θα με εξέπληττε καθόλου εάν είναι πολύ υψηλότερα στον κρατικό τομέα.  )

Οι ασθενείς όμως για να πραγματοποιήσουν μια μαγνητική σε δημόσιο νοσοκομείο χρειάζεται να περιμένουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τρεις μήνες.

Χωρίς να υπολογίσει κανείς τα μηχανήματα που έχουν να ανανεωθούν χρόνια, καθώς ουδείς υπουργός Υγείας είχε… προβλέψει ότι η τεχνολογία προχωρά.

Όμως ακόμη και τα αποτελέσματα χρειάζονται και αυτά τις μέρες τους, αφού το λιγοστό προσωπικό δεν προλαβαίνει να κάνει άμεσα τις διαγνώσεις.

Στον ιδιωτικό τομέα από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 69 ευρώ για μια μαγνητική με τον ασθενή να συμμετέχει με 35,54 ευρώ, η διαφορά φθάνει με το ΕΣΥ στο 243,39%!

Αντίστοιχα μια αξονική τομογραφία κοστίζει σε δημόσιο νοσοκομείο 71,11 ευρώ με βάση το κρατικό τιμολόγιο.

Στον ιδιωτικό τομέα ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει για μια αξονική από 30,39 ευρώ μέχρι 55,25 ευρώ, ενώ η συμμετοχή των ασθενών διαμορφώνεται στα 10,67 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή η διαφορά τιμής φθάνει ακόμη και στο 134% με το ΕΣΥ να είναι ακριβότερο.




Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Φεβρουαρίου 2018, 08:58:47 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Απριλίου 2019, 13:45:14
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σχόλιο Εργαστηριακού Ιατρού σε Ιατρική ομάδα στο facebook:

Συμμετοχη 0% σε ομαδες ασθενων , χωρις την παραμικρη αυξηση του προϋπολογισμου.Το clawback στο Θεο. Θερμα συγχαρητηρια στους εμπνευστες και στους υποστηρικτες αυτου του μέτρου...


« Τελευταία τροποποίηση: 8 Απριλίου 2019, 15:45:39 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Απριλίου 2019, 13:50:49
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Εύστοχο σχόλιο συναδέλφου από Ιατρική ομάδα στο facebook:

Να έχεις ΕΚΑΣ ή να μην έχεις; (βασικά να το έχουν κόψει). Ιδού η απορία. Ποιο είναι πιο "συμφερτικό" ;
Στο πρώτο, 10% συμμετοχή στα φάρμακα (0% αν πάρεις γενόσημο) και 5% στα παραπεμπτικά.
Στο δεύτερο, 0% συμμετοχή στα φάρμακα και 15% στα παραπεμπτικά.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Απριλίου 2019, 21:58:38
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11/04/2019

Οι γιατροί θεωρούν πως τα νέα δεδομένα της μηδενικής συμμετοχής σε παρακλινικές εξετάσεις που δημιουργεί ο Κανονισμός, επιβαρύνουν δραματικά τους ιδιώτες
Πρόσκληση για έκτακτη σύσκεψη φορέων απευθύνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για την ερχόμενη Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δ.Σ., απαντώντας στο αίτημα πολλών Ιατρικών Συλλόγων και Ενώσεων Γιατρών της χώρας, για συντεταγμένη αντίδραση στην εφαρμογή του Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ για τη μηδενική συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων.

Οι γιατροί θεωρούν πως τα νέα δεδομένα της μηδενικής συμμετοχής σε παρακλινικές εξετάσεις που δημιουργεί ο Κανονισμός, επιβαρύνουν δραματικά τους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς «οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν ουσιαστικά από την τσέπη τους την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης με την παροχή δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων ή με μειωμένη συμμετοχή, για ομάδες ασθενών».

Υπενθυμίζεται πως από τις 10 Απριλίου ενεργοποιήθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο νέος Κανονισμός Παροχών σύμφωνα με τον οποίο οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, οι μεταμοσχευμένοι (νεφρού), οι διαβητικοί, οι ασθενείς με κυστική ίνωση, όσοι έχουν αναπηρία πάνω από 80% ή πάνω από 67% και με ακρωτηριασμό, θα μπορούν να υποβάλλονται σε παρακλινικές εξετάσεις χωρίς συμμετοχή σε όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια.

«Πρόκειται επί της ουσίας για την "αρπαγή" (clawback) μεγάλου μέρους του εισοδήματος των ιατρών, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, παρέχοντας δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων και δικαίως, χωρίς όμως να έχει προβλέψει την ανάλογη δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό. Η μεταβίβαση αυτή του κόστους στις πλάτες των γιατρών αποτελεί άλλο ένα χτύπημα στον κλάδο, δεδομένου ότι ήδη το 50-70% του εισοδήματος του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού κατάσχεται υπέρ φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΙΣ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
53179 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Φεβρουαρίου 2010, 12:48:48
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
24718 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Απριλίου 2011, 12:14:24
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
4307 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Αυγούστου 2011, 20:55:00
από Ορθοπαιδικός
2 Απαντήσεις
8159 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιουνίου 2013, 20:21:17
από Gatekeeper
0 Απαντήσεις
25060 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Ιουνίου 2022, 12:07:57
από Argirios Argiriou