Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
20 Απριλίου 2024, 01:25:27

Αποστολέας Θέμα: Παραιτήθηκε κατηγορώντας το ισραηλινό λόμπι  (Αναγνώστηκε 2362 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

13 Μαρτίου 2009, 12:58:39
Αναγνώστηκε 2362 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Raptor

Ιατροί
Παραιτήθηκε κατηγορώντας το ισραηλινό λόμπι

Nικος Xρυσολωρας

Eντονες αντιδράσεις προκαλεί στις ΗΠΑ η παραίτηση του διευθυντή του Αμερικανικού Συμβουλίου Αντικατασκοπείας, Τσαρλς Φρίμαν. Το συγκεκριμένο Οργανο έχει εποπτικό και συντονιστικό ρόλο στη λειτουργία των 16 διαφορετικών μυστικών υπηρεσιών που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο κ. Φρίμαν επελέγη για τη θέση από τον ναύαρχο ε.α. Ντένις Μπλερ, δεξί χέρι του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, σε θέματα Αντικατασκοπείας. Μετά την απομάκρυνσή του, ο κ. Φρίμαν απέστειλε ένα οργισμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην εφημερίδα Wall Street Journal, καταγγέλλοντας ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το «Ισραηλινό λόμπι» στην Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις αιτιάσεις.

Ενόχλησε η κριτική

Εντούτοις, οι καταγγελίες του πρέσβη ε.τ. κ. Φρίμαν, πυροδότησαν συζητήσεις και αντεγκλήσεις στον αμερικανικό Τύπο για την επιρροή της εβραϊκής κοινότητας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από την αμερικανική κυβέρνηση. Συντάκτες των New York Times σημειώνουν ότι «ο Φρίμαν ασκούσε εδώ και χρόνια δριμεία κριτική στο Ισραήλ με ύφος που σπάνια υιοθετούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι για ένα στενό σύμμαχο της χώρας». Από την άλλη πλευρά, η Washington Post παραθέτει στοιχεία που φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του κ. Φρίμαν περί εξωθεσμικών παρεμβάσεων στο επιτελείο του κ. Ομπάμα. Αλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κατηγορηθεί και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για φιλο-αραβικές θέσεις, κάτι που τον ανάγκασε στη συνέχεια να προβεί σε αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα παρεκκλίνει από την πάγια αμερικανική πολιτική έναντι του Ισραήλ.

Επισήμως, το ισραηλινό λόμπι, μέσω της «Επιτροπής Αμερικανοϊσραηλίτικων Υποθέσεων» (AIPAC) αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση. Ωστόσο, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της AIPAC, ο οποίος μάλιστα είναι υπόδικος και για υπόθεση κατασκοπείας, κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες κατά της τοποθέτησης του κ. Φρίμαν στο Συμβούλιο Αντικατασκοπείας, μέσω αναρτήσεων στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ο Στιβ Ρόζεν, περιγράφει τις θέσεις του Φρίμαν για το Μεσανατολικό ως ταυτόσημες με εκείνες της Σαουδικής Αραβίας. Από το Διαδίκτυο, το ζήτημα πέρασε στις εφημερίδες, με μπαράζ επικριτικών άρθρων στον Τύπο για τον κ. Φρίμαν. Οπως ήταν αναμενόμενο, η Αμερικανική Γερουσία θορυβήθηκε. Ρεπουμπλικανοί, αλλά και Δημοκρατικοί Γερουσιαστές επικοινώνησαν με τον ναύαρχο Μπλερ, εγείροντας ενστάσεις για την απόφασή του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέλη της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας άφησαν να εννοηθεί ότι θα ασκούν τόσο ενδελεχή έλεγχο στα πεπραγμένα του Συμβουλίου Αντικατασκοπείας, σε σημείο που να κάνουν τον βίο αβίωτο στον κ. Φρίμαν.

Εντέλει, ο έμπειρος διπλωμάτης υπέβαλε την παραίτησή του φανερά εξοργισμένος. «Ο καταιγισμός λιβελογραφημάτων που σκοπό έχουν να διαβάλλουν τη δημόσια εικόνα μου δεν επρόκειτο να σταματήσει», γράφει στο e-mail που δικαιολογεί την απόφασή του. Μεταξύ άλλων, ο κ. Φρίμαν κατηγορήθηκε ως έμμισθο όργανο της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας, εξαιτίας της διευθυντικής θέσης που κατέχει στο Ινστιτούτο Μελετών για τη Μέση Ανατολή. Ανάμεσα στους χρηματοδότες του ινστιτούτου περιλαμβάνονται και αραβικά κράτη. Ο κ. Φρίμαν αρνείται ότι εργάστηκε ποτέ για ξένη κυβέρνηση ή ότι υπήρξε εκπρόσωπος ειδικών συμφερόντων (λομπίστας).

Επίδειξη δύναμης

Για τους υποστηρικτές του κ. Φρίμαν, η απομάκρυνσή του επιβεβαιώνει απλώς ένα κοινό μυστικό. «Οσοι αμφέβαλαν για την ισχύ ή ακόμη και για την ύπαρξη του ισραηλινού λόμπι, έλαβαν την απάντησή τους», έγραψε στην ιστοσελίδα της επιθεώρησης Foreign Policy ο Στίβεν Γουόλτ, καθηγητής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου «Το Ισραηλινό Λόμπι και η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική». «Δεν έχει απομείνει καθόλου τσίπα στην Ουάσιγκτον;», διερωτάται ο κ. Γουόλτ. Πιο ψύχραιμοι παρατηρητές, πάντως, αμφιβάλλουν αν υπήρξε άμεση παρέμβαση από τους επίσημους φορείς της εβραϊκής κοινότητας. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι υπερσυντηρητικοί εβραϊκοί κύκλοι προέβησαν σε επίδειξη δύναμης δρώντας στο παρασκήνιο και εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία της νέας κυβέρνησης να υποστηρίξει ειλημμένη απόφασή της.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
"Success is getting what you want" "Happiness is wanting what you get"
"The secret of happiness is not found in seeking more, but in the capacity to enjoy less."

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
4585 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Οκτωβρίου 2011, 00:45:39
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
3622 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαρτίου 2013, 16:05:39
από Argirios Argiriou
16 Απαντήσεις
13619 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Μαΐου 2013, 14:55:13
από Βέρρας Οδυσσέας
0 Απαντήσεις
2535 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Ιανουαρίου 2015, 21:25:09
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
50795 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Νοεμβρίου 2020, 18:26:35
από Argirios Argiriou