Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 13:58:24

Αποστολέας Θέμα: Εφτασε η σειρά των Κέντρων Υγείας  (Αναγνώστηκε 6193 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Μαρτίου 2018, 16:15:04
Αναγνώστηκε 6193 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Statinoula


Από την Παρασκευή 17 /3 'ολοι οι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι που εργάζονται σε δημόσιες δομές ΠΦΥ (ΚΥ, Π.Ι.) γίνονται αναγκαστικά και χωρίς να ερωτηθούν οικογενειακοί γιατροί με εγγεγραμμένους ασθενείς.

Αυτό προβλέπει η σχετική εγκύκλιος Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  του Υπουργείου Υγείας.

Λογικές συνέπειες : α) Αλλάζει  το ωράριό τους  -  με απογευματινό ωράριο αμισθί μέχρι τις 21:00 (βλέπε ΤΟΜΥ και ΚΥ αστικού τύπου). β) Αλλάζουν λογικά οι εργασιακές υποχρεώσεις τους με: Υποχρεωτικές επισκέψεις κατ' οίκον. Υποχρεωτική γραφειοκρατικη υπερεργασία με τήρηση ιατρικού φακέλλου . γ) Σχεδόν βέβαιη κατάργηση της εφημερίας με τη σημερινή της μορφή και συνεπακόλουθη μείωση των αποδοχών (για να χρυσωθεί το χάπι η ανεξάρτηση δικαιοσύνη θυμήθηκε  να επιδικάσει τώρα - λίγο πριν την αξιολόγηση -  επιστροφή αναδρομικών) και το κυριότερο γ) Δημιουργείται  ΠΛΕΟΝΑΖΟΝ προσωπικό στην ύπαιθρο (δεν υπάρχει αρκετός πληθυσμός για να εγγραφεί σύμφωνα με τους υπολογισμούς εγγεγραμμένων ασφαλισμένων ανα οικογενειακό, άρα μετακινήσεις αναγκαστικές στις ΤΟΜΥ (=αγροτικά ιατρεία πόλεων) και λογική συνεπακόλουθει συγχώνευση Κ.Υ. και κατάργηση Π.Ι.


19 Μαρτίου 2018, 16:40:55
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Αν θέλετε, προσθέστε στον τίτλο "των Κέντρων Υγείας και των Π.Ι."

19 Μαρτίου 2018, 18:37:11
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για τους Κρατικούς Γενικούς Ιατρούς.

Είναι πολλοί που μένουν σε πόλεις και είχαν βαρεθεί το πάνε - έλα με το αυτοκίνητο, άσε που το πάνε - έλα, τους κοστίζει μερικές φορές περισσότερο από ότι το εισόδημα από τις εφημερίες που κάνουν.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Μαρτίου 2018, 19:28:32
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Το θέμα είναι Αργύρη πως όλα αυτά γίνονται με πρότυπο αυτό το αστικοκεντρικό μοντέλο.
Παράδειγμα, στη Χίο που υπηρετώ είμαστε 10 γενικοί γιατροί στις δημόσιες δομές (ΚΥ και ΠΙ). Ο πληθυσμός του νησιού 50 χιλιάδες, της πρωτεύουσας 30 χιλιάδες. Στο αστικό ΚΥ (πρώην ΠΕΔΥ, πρώην ΙΚΑ) 1 παθολόγος. Στις προκηρύξεις για ΤΟΜΥ κανένα ενδιαφέρον. Αν πάρουμε το όριο των 2500 ατόμων ανά οικογενειακό γιατρό μόλις που επαρκούμε όλοι για να καλύψουμε τον πληθυσμό της πρωτεύουσας του νησιού. Σχεδόν κανένας γενικός γιατρός, που είμαστε όλοι στην περιφέρεια κι όχι στην πρωτεύουσα, ούτε με όμορες περιοχές δεν θα πιάσει όριο.

19 Μαρτίου 2018, 21:22:16
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Statinoula


Προκαταβολικά ζητώ συγγνώμη για τον χαρακτήρα "ελεύθερου συνειρμού" της απάντησής μου.

Κατ αρχήν δεν θα υπάρχουν εφημερίες. Όσοι μείνουν στα Κ.Υ. θα συνεχίσουν να πληρώνουν τη βενζίνη τους. Όσοι μετακινηθούν στις πόλεις θ' ασχολούνται μόινο με ψευτολοιμώξεις και θα καταντήσουν guidelinistas (με σπόνσορα τη λεγόμενη big pharma), πρωτοκολλάριοι,  γραμματείς και συνεχώς ελεγχόμενοι-απειλούμενοι  της ΗΔΙΚΑ  και των "ειδικών απαυτολόγων" νοσοκομειακών και ελευθεροεπαγγελματιών. Αυτή είναι η ιατρική;

 Σε 3-4 χρόνια θα έχουν απαξιωθεί επιστημονικά. Θα τρέχουν στα σπίτια των υποχονδριακών της γειτονιάς και για να βγάλουν κανα φράγκο θα "συνεργάζονται" με το φαρμακείο της γειτονιάς που κι αυτό θ' αγωνίζεται να επιβιώσει με τους χαμηλούς τζίρους στους οποίους οδηγεί η εξευτελιστική τιμή των φαρμάκων. Και καλά ο Γενικός Γιατρός που συνήθως διαλέγει να πάει σε Π.Ι. για ν' "αράξει" και τώρα πάει 2-3 φορές την εβδομάδα (άδειες ρεπό εφημερίας, εξάμηνες συνταγές, κολλητοί χωριανοί που θα τον καλύψουν αν τον ψάξει η υπηρεσία) μπορεί και να γουστάρει. Δεν νομίζω όμως καθότι αν πάει στη ΤΟΜΥ θα πρέπει να δουλέψει και απογεύματα - βράδια χωρίς να μπορεί να "ξεφύγει" πχ από το ραντεβού των 20:45. Για να πάρει άδεια θα πρέπει να αναθέσει τους ασθενείς του σε άλλον συνάδελφο.

 Πως θα εφαρμοστεί το on the job training όταν βλέπει 20 άτομα την ημέρα (oi 19 για επαναλαμβανόμενη συνταγογράφηση); Ποιός θα τον εκπαιδεύσει; Οι ασχετοι καθηγητές που εξελέγησαν με την κονκάρδα του ΠΑΣΟΚ στο πέτο, της προηγούμενης 20ετίας, οι πλουτίσαντες πρόεδροι των επιστημονικών εταιρειών; Τα τρωκτικά των ΠΕΠ,ΕΣΠΑ κτλ; Με μεγάλη πιθανότητα είναι οι ίδιοι εμπνευστές του σχεδίου της ΠΦΥ που "μας πούλησαν" αφού στην πλάτη μας  (εξαργύρωση της υπεραξίας των Γ.Ι.)  απόκτησαν έδρες και χρήματα.

Και καλά οι Γενικοί Γιατροί  η εκπαίδευση των οποίων είναι ουσιαστικά για rural medicine.
Ο  Ο Παθολόγος και ο Παιδίατρος που μετά από τόσα χρόνια ειδικότητας τον "πετάς" σε μια γειτονιά χωρίς δικαίωμα να εξετάσει ασθενείς πέραν των συμβεβλημένων δεν απαξιώνεται;. Τι εσωτερική παθολογία θα ξέρει μετά από 5 χρόνια υπερτασο-λιπιδο-διαβητολογικού ιατρείου;


Πέραν τούτων το Σύνταγμα προβλέπει τη ελεύθερη επιλογή ιατρού (όχι γενικού ή παθολόγου/παιδιάτρου αλλά οποιουδήποτε). Ποιο Σύνταγμα θα μου πείς. Αυτό που έχουν κάνει καλτσον lastex όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και της μακροβιότερης και πλέον στυγνής εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Το σχέδιο της ΠΦΥ που προωθείται εκτός από αντισυνταγματικό είναι ένα μαοικού τύπου σύστημα "φιλανθρωπίας" για τους πένητες (charity health care system). Στη τελική οι έχοντες θα απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου ιδιωτικές υπηρασίες υγείας - καλη ωρα όπως οι πολιτικοί μας - και οι υπόλοιποι στον "ξυπόλητο γιατρό" της γειτονιάς και ότι ήθελε προκύψει.

Δυστυχώς σωτηρία μέσω των πολιτικών κομμάτων δεν φαίνεται να υπάρχει. Όλα όσα συμβαίνουν περιγράφονταο στο μνημόνιο που τον Αύγουστο του 2015 που ψήφισαν όλα τα κόμματα του λεγόμενου -τρομάρα μας- δημοκρατικού τόξου. Παραθέτω το link από την τράπεζα Νομοθεσίας της Ε.Ε.  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Διαβάστε το τουλάχιστον εσείς (τις παραγράφους που αφορούν στη υγεία), αφού οι βουλευτές καθ' ομολογίαν τους δεν πρόλαβαν να το διαβάσουν. Μόνο οι γιατροί ενωμένοι και με νομικές προσφυγές ίσως μπορέσουν να το αναστείλλουν.

Καληνύχτα σας

20 Μαρτίου 2018, 11:35:02
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

paracelsus


Παράθεση
Πως θα εφαρμοστεί το on the job training όταν βλέπει 20 άτομα την ημέρα (oi 19 για επαναλαμβανόμενη συνταγογράφηση); Ποιός θα τον εκπαιδεύσει;
Παράθεση
Και καλά οι Γενικοί Γιατροί  η εκπαίδευση των οποίων είναι ουσιαστικά για rural medicine. Ο  Ο Παθολόγος και ο Παιδίατρος που μετά από τόσα χρόνια ειδικότητας τον "πετάς" σε μια γειτονιά χωρίς δικαίωμα να εξετάσει ασθενείς πέραν των συμβεβλημένων δεν απαξιώνεται;. Τι εσωτερική παθολογία θα ξέρει μετά από 5 χρόνια υπερτασο-λιπιδο-διαβητολογικού ιατρείου;
Σκόπευα να σχολιάσω αλλά μετά είδα την ιδιότητά σας οπότε είναι ανάξια σχολιασμού.

20 Μαρτίου 2018, 12:50:43
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος




Πέραν τούτων το Σύνταγμα προβλέπει τη ελεύθερη επιλογή ιατρού (όχι γενικού ή παθολόγου/παιδιάτρου αλλά οποιουδήποτε).

Σταδιακά τα ιατρεία θα πάψουν να είναι πλυντήρια συνταγών των ΦμΦ, αυτό ενοχλεί . Λογικό.
Το Συνταγμα ορθώς προβλέπει, ο ΕΟΠΥΥ ωστοσο δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τις διαδρομές των ασφαλισμένων χωρίς να τις προεγκρίνει. Ουτε οι ιδιωτικές ασφαλιστικές λειτουργούν κατ'αυτόν τον τρόπο ,ούτε τα συστηματα υγείας στον Δυτικό κόσμο. Οποιος θέλει να απευθύνεται σε νευροχειρουργό για κάκωση κεφαλής, μπορεί . Πληρώνοντας από την τσέπη του...
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
3586 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Ιουνίου 2010, 20:41:26
από Πατρωνάκης Μάνος
6 Απαντήσεις
4901 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Σεπτεμβρίου 2015, 18:30:49
από kakalos
2 Απαντήσεις
67891 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Νοεμβρίου 2015, 17:04:18
από Gatekeeper
1 Απαντήσεις
12392 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Μαρτίου 2018, 14:08:57
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
0 Απαντήσεις
4076 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Νοεμβρίου 2023, 23:39:20
από Argirios Argiriou