Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Φεβρουαρίου 2024, 03:01:53

Αποστολέας Θέμα: Δημόσια διαβούλευση για την ΠΦΥ έτους 2022  (Αναγνώστηκε 28003 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Απριλίου 2022, 13:43:33
Αναγνώστηκε 28003 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Με αφορμή την διαβούλευση που γίνεται εδώ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος θα ήθελα τα παρακάτω σχόλια:

Κάποιες πρώτες παρατηρήσεις:
1) Είναι νόμος που τροποποιεί άλλους νόμους και πρακτικά ο υπουργός δεν θέλει να εμφανίσει μια εμβληματική μεταρρύθμιση. Θέλει να διορθώσει κάποια πράγματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται ασάφειες μέσα στο κείμενο.
2) Ο οικογενειακός ιατρός μετονομάζεται σε προσωπικός ιατρός. Αυτό αποδεσμεύει τον τίτλο της ειδικότητας μας από τα πολιτικά παιχνίδια της πολιτείας και σίγουρα ήταν υποκρισία να μιλάμε για οικογενειακό ιατρό που δεν μπορεί να δει τα παιδιά της οικογένειας.
3) Ούτε αυτό το νομοσχέδιο λύνει την σχιζοφρενική τάση του Ελληνικού συστήματος υγείας: Αν έχουμε Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε τι ακριβώς χρειάζεται στην περίθαλψη ένας ασφαλιστικός οργανισμός όπως ο ΕΟΠΥΥ;
4) Στο ίδιο σχέδιο νόμου κατοχυρώνονται τα πριμ και τα δώρα προς τον ΕΟΠΥΥ και το προσωπικό του,  με ανώτατο όριο τα 10.000.000 ευρώ/έτος αν συμβάλουν στην αναγνώριση διαφθοράς και διασπάθισης χρήματος. Την ίδια στιγμή, ο προσωπικός ιατρός δεν έχει καν μια δικλείδα ασφαλισμένου ποσού και με τον ίδιο νόμο μπαίνει στα rebate και στις εκπτώσεις που μπορεί να απαιτήσει ακόμη και αναδρομικά ο ΕΟΠΥΥ.
5) Το οράριο παροχής υπηρεσιών ως συμβεβλημένος ιδιώτης καθορίζεται αναλογικά πλέον από τον αριθμό των ατόμων που σε έχουν επιλέξει. Περιμέναμε ότι τα ραντεβού θα γίνονταν μέσω ΗΔΙΚΑ και λογικό. Θετικό σαν αρχή, μένει να δούμε και την υπουργική απόφαση, καθώς υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και ακόμη και η ΗΔΙΚΑ δεν είναι έτοιμη να το στηρίξει. To finddoctors σου επιτρέπει να κλείσεις ραντεβού σε "προσωπικό ιατρό" που δεν είσαι εγγεγραμμένος
6) Το πολύ σημαντικό είναι ότι τα παιδιά απουσιάζουν από αυτό το νόμο. Οι γενικοί ιατροί που μπορούν να δουν παιδιά και αυτό είναι εργασιακό τους δικαίωμα αποκλείονται από αυτό το έργο. Ακόμη και στις κρατικές μονάδες που μπορεί να μην υπάρχει παιδίατρος. Ενδιαφέρον. Μάλλον ο υπουργός μας δεν είναι αρκετά έτοιμος να τα βάλει και με τους παιδιάτρους και αποφάσισε να τους χαρίσει όλους τους ανήλικους. Άρα τα ΑΔΥΜ από τον επόμενο Ιούνιο στις κρατικές δομές, μόνο σε παιδίατρο φαντάζομαι.
7) Το ωράριο των ΤοΜΥ επεκτείνεται και το Σάββατο χωρίς να είναι εφημερία ενώ ο χρόνος εργασίας πρέπει να ακολουθεί το 48ωρο της ΕΕ. Με απλά λόγια τελείωσαν οι εφημερίες για τους εργαζόμενους στις ΤοΜΥ. Μάλλον τους λέει ευγενικά ότι πρέπει να διεκδικήσουν μια θέση ΕΣΥ που δεν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί.
8 ) Οι συμβεβλημένοι ιατροί καλούνται να καλύπτουν πλέον τα κενά σε θέσεις στο ΕΣΥ με μερική απασχόληση. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο τι θα καλύψει ένας ιατρός. Μπορούμε να δούμε παθολόγο σε περισσότερες κλινικές του ΕΣΥ και σαφέστατα το γενικό ιατρό να μπαλώνει κάθε τρύπα γενικώς. Με απλά λόγια εξηγεί στους συμβεβλημένους ότι είναι ώρα να διακόψουν την σύμβαση.
9) Θετική η εισαγωγή κριτηρίων ποιότητας που όμως πρέπει να δούμε τι σημαίνει στην πραγματικότητα: Για να έχεις ποιότητα στους παρόχους πρέπει να έχουν ποιότητα και τα στελέχη των οργανισμών που θα οργανώσουν το όλο θέμα. Άρα κρατάμε πολύ μικρό καλάθι.
10) Θετικό να μπορούν να συνταγογραφούν εξετάσεις και φάρμακα οι γιατροί εργασίας. Μας είχαν κουράσει με τις απαιτήσεις τους στα χειρόγραφα καθώς δεν μπορούσαν να γράψουν ηλεκτρονικά.
11) Απουσιάζει κάθε πρόνοια για τα υπόλοιπα επαγγέλματα υγείας στην ΠΦΥ. Φαίνεται ότι απλά προσλαμβάνονται όλοι στην ομάδα υγείας αλλά καμιά πρόνοια για το έργο τους.
12) Υπάρχει ήδη στο άρθρο 9, παρ 4 της ιατρικής δεοντολογίας η υποχρέωση του ιατρού να προσφέρει άμεσα τις υπηρεσίες του ακόμη και χωρίς αμοιβή για έκτακτες ανάγκες ή μαζικές καταστροφές. Αυτό το νομοσχέδιο, αντί να το εξειδικεύσει καλύτερα, εξειδικεύει μόνο την τιμωρία: Εισάγει απαγόρευση χρήσης της Ηλ. Συνταγογράφησης ακόμη και στο μη συμβεβλημένο γιατρό, που δεν έχει καμιά σύμβαση με το κράτος, όταν το ίδιο το κράτος συνδέει την άσκηση της ιατρικής με την υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικών συνταγών. Και φυσικά, ούτε αυτό το νομοσχέδιο καλύπτει την συνταγογράφηση έστω και με αποκλειστική πληρωμή από τον ασθενή κατηγοριών φαρμάκων που η ίδια η πολιτεία απαγορεύει την μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση τους.
13) Ακόμη και στον "προσωπικό γιατρό" πριν καν μπουν τα παιδιά δημιουργεί γιατρούς δύο ταχυτήτων εισάγοντας ιατρούς ως "προσωπικούς" με ειδικό καθεστός χωρίς να έχουν τις υποχρεώσεις του "προσωπικού ιατρου" Ο αντίστοιχος προσωπικός γιατρός σε άλλα κράτη εκτός από περίθαλψη προσφέρει και άλλα διαχειριστικά κυρίως πχ συμπλήρωση ΑΗΦΥ, πιστοποιητικά που εδώ μένουν κενά, προφανώς γιατί ο συντάκτης του υποψήφιου νομοθετήματος δεν έχει επάρκεια στο θέμα.
14) Και αυτός ο νόμος ξεχνά να ανοίξει τον ΑΗΦΥ σε όλους τους πιστοποιημένους ιατρούς και φαίνεται και να αγνοεί την προετοιμασία και την υποστήριξη που χρειάζεται σε επίπεδο πληροφορικής ένα τέτοιο εγχείρημα.

Γενικά, είναι ένα νομοσχέδιο που απλά προσπαθεί να ξεχωρίσει τον κρατικό από τον ιδιωτικό τομέα και λύνει προβλήματα των προηγούμενων νόμων.
Τίποτα το ενδιαφέρον, ένα αδιάφορο νομοσχέδιο μιας ηγεσίας που δεν έχει την δυνατότητα να αλλάξει τίποτα σε αυτό το αντικείμενο.
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Απριλίου 2022, 16:00:34 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

Λέξεις κλειδιά: ΠΦΥ δημόσια διαβούλευση 2022 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
13251 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαρτίου 2018, 21:30:40
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7900 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Αυγούστου 2017, 11:18:46
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
49533 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Φεβρουαρίου 2020, 00:35:08
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
14720 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Δεκεμβρίου 2022, 21:00:31
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7326 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Μαΐου 2023, 21:04:16
από anasm