Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 19:49:41

Αποστολέας Θέμα: Οικογενειακός ιατρός στην Κύπρο  (Αναγνώστηκε 70507 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Απριλίου 2018, 17:18:32
Αναγνώστηκε 70507 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Όταν η Κύπρος φτιάχνει ΠΦΥ δεν αστιεύεται....:

Αυτές θα είναι οι αμοιβές των γιατρών με το ΓεΣΥ
 Οι συζητήσεις για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) φέρνουν στο προσκήνιο το ζήτημα των αμοιβών των γιατρών την επόμενη ημέρα της εφαρμογής.
 
Όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις των αρμοδίων πολιτικών ή μη, οι αμοιβές των προσωπικών γιατρών κατά μέσο όρο υπολογίζονται σε €100.000 ετήσιο εισόδημα για τους παιδιάτρους και περίπου €110.000 μέσο ετήσιο εισόδημα για προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» το οποίο επιχειρεί να προσεγγίσει το ζήτημα των αμοιβών, αναφέρει ότι τα εν λόγω ποσά αυτά αποτελούν τον μέσο όρο των εισοδημάτων, αφού το τελικό ετήσιο εισόδημα ανά προσωπικό ιατρό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των δικαιούχων και από την ηλικιακή ομάδα στην οποία θα ανήκει ο κάθε δικαιούχος που θα εγγράψει στη λίστα του.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον αριθμό των δικαιούχων του ΓεΣΥ (περίπου 842.000) και τον αριθμό των προσωπικών ιατρών, ο μέσος αριθμός δικαιούχων ανά προσωπικό ιατρό αντιστοιχεί περίπου σε 900 δικαιούχους ανά παιδίατρο και 1.300 ανά προσωπικό ιατρό για ενήλικες.
 
Ως εκ τούτου, αν ένας παιδίατρος εγγράψει περισσότερους από 900 δικαιούχους ανάλογα θα αυξηθούν και οι ετήσιες αμοιβές του πέραν των €100.000 και αντιστρόφως θα μειωθούν σε περίπτωση που εγγράψει λιγότερους από 900 δικαιούχους. Το ίδιο θα συμβεί και ανάλογα με την ηλικία των παιδιών που θα εγγράψει στη λίστα του αφού για παράδειγμα, για τα νεογνά θα αμείβεται περισσότερο σε σχέση με τους εφήβους. Προσωπικοί Ιατροί στο ΓεΣΥ,  θα είναι παθολόγοι, γενικοί Ιατροί και παιδίατροι.
 
Οι σχεδιασμοί του ΟΑΥ αναφέρουν ότι για την αμοιβή των συγκεκριμένων ιατρών που θα γίνεται απευθείας από τον Οργανισμό κάθε τέλος του επόμενου μηνός και αφορά στις μέσες ετήσιες αμοιβές για παιδιάτρους και προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες ύψους €100.000 και €110.000 αντίστοιχα, επιπρόσθετα θα υπάρχουν και άλλες διαφορετικές πηγές εισοδημάτων:
 
(α) Κατά κεφαλήν αμοιβή,
(β) Αμοιβή για συγκεκριμένες πράξεις και
(γ) Αμοιβή βάσει δεικτών απόδοσης.
 
Επίσης οι προσωπικοί ιατροί θα μπορούν να έχουν επιπλέον εισόδημα από (δ) Παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις) και από (ε) Αναπληρωματική υπηρεσία. Δηλαδή, η μέση συνολική αμοιβή των προσωπικών ιατρών για ενήλικες δεν θα περιορίζεται στις €110.000 ανά 1300 ασθενείς (κατά μέσο όρο) αλλά προστίθενται και οι επιπλέον αμοιβές που θα λαμβάνει για τις επιμέρους υπηρεσίες που δυνατόν να προσφέρει.
 
Οι πιο πάνω τρόποι αμοιβής θα ακολουθούνται στα πλαίσια του ΓεΣΥ είτε ο προσωπικός ιατρός εργάζεται στον δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό τομέα. Στην περίπτωση όμως όπου ο προσωπικός ιατρός εργάζεται στον Δημόσιο τομέα οι σχετικές αμοιβές θα καταβάλλονται στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).
 
Α. Κατά κεφαλήν αμοιβή ανά δικαιούχο: Η κατά κεφαλήν αμοιβή ανά δικαιούχο αποτελεί την πιο διαδομένη μέθοδο αμοιβή των ιατρών που παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας (στα πλαίσια του ΓεΣΥ ονομάζονται προσωπικοί ιατροί). Παραδείγματα χωρών που εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι: Καναδάς, Δανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Φιλανδία.
 
Β. Αμοιβή για συγκεκριμένες πράξεις: Πέραν της κατά κεφαλήν αμοιβής ανά δικαιούχο ο προσωπικός ιατρός θα αμείβεται στα πλαίσια του ΓεΣΥ για συγκεκριμένες υπηρεσίες που θα παρέχει στους δικαιούχους που θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογό του όπως:
 
● Διαχείριση χρόνιων παθήσεων στη βάση κατευθυντήριων οδηγιών 
● Προώθηση προκαθορισμένων προγραμμάτων πρόληψης
● Εφαρμογή ανιχνευτικών προγραμμάτων
● Κατ’ οίκον επισκέψεις σε μόνιμα κατακεκλιμένους δικαιούχους
● Συμμετοχή σε εφημερίες 
● Χορήγηση εμβολίων
● Πρώτη εξέταση νεογνών (για παιδίατρους).
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εφαρμογή του καταλόγου θα γίνει σταδιακά. Ο προσωπικός ιατρός αφού παράσχει τις πιο πάνω υπηρεσίες, θα προχωρεί σε καταχώρηση των πληροφοριών στο σύστημα πληροφορικής, ώστε ανάλογα να του καταβληθούν οι σχετικές αμοιβές.
 
Γ. Αμοιβή βάσει δεικτών απόδοσης: Η τρίτη μέθοδος αμοιβής των προσωπικών ιατρών αφορά στη συμμόρφωσή τους με βασικούς δείκτες επίδοσης. Ο προσωπικός ιατρός θα λαμβάνει επιπρόσθετη αμοιβή σύμφωνα με την επίδοσή του σε μετρήσιμα κριτήρια που θα καταγράφουν τον βαθμό συμμόρφωσής του σε στόχους που θα καθορίζονται από ΟΑΥ.
 
Δ. Εισοδήματα από ενδονοσοκομειακή: Πέραν της παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, οι προσωπικοί ιατροί με ειδικότητα στην παθολογία και στην παιδιατρική, θα μπορούν να παρέχουν ενδονοσοκομειακή φροντίδα σε δικαιούχους που είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα τους. Συνεπώς σε τέτοιες περιπτώσεις θα έχουν επιπλέον εισόδημα μέσω της αμοιβής για τα συγκεκριμένα περιστατικά.
 
Η αμοιβή των ενδονοσοκομειακών περιστατικών θα γίνεται από τον ΟΑΥ προς το νοσηλευτήριο με βάση τις ομάδες συγγενών διαγνώσεων (DRGs). Με την καταβολή της αμοιβής του DRG προς το νοσηλευτήριο θα δίνεται ανάλυση του ποσοστού της αμοιβής που αναλογεί στον προσωπικό ιατρό.
 
Ε. Εισοδήματα από αναπληρωματική υπηρεσία: Οι προσωπικοί ιατροί θα μπορούν να παρέχουν αναπληρωματική υπηρεσία, δηλαδή στην απουσία του συναδέλφου τους να εξυπηρετούν τους ασθενείς που είναι εγγεγραμένοι στον κατάλογό του. Σε τέτοια περίπτωση θα μπορούν να αμείβονται από άλλο προσωπικό ιατρό. Ο τρόπος και το ύψος της αμοιβής τους θα συμφωνείται μεταξύ τους.
 
Αμοιβή ανάλογα με την ηλικία των δικαιούχων
 
Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αμοιβή του προσωπικού ιατρού για κάθε δικαιούχο που έχει εγγεγραμένο στον κατάλογο του θα αλλάζει και ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που βρίσκεται ο κάθε ασθενής του. Αυτό γίνεται ώστε η αμοιβή να αντανακλά καλύτερα το κόστος και τον χρόνο που απαιτείται κατά μέσο όρο να δεσμεύσει ο προσωπικός ιατρός για να εξυπηρετήσει τον δικαιούχο σε ετήσια βάση.
 
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών που εφαρμόζουν την ίδια μέθοδο έχει καταρτίσει κατάλογο ο οποίος καθορίζει την αμοιβή των ιατρών ανάλογα με την ηλικία των δικαιούχων.
 
Δηλαδή, η κατά κεφαλήν αμοιβή ανά δικαιούχο αφορά στην ετήσια αμοιβή προς τον προσωπικό ιατρό για κάθε δικαιούχο που θα είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογό του και ανάλογα με την ηλικία του.
 
Όπως εξηγεί ο ΟΑΥ, «γίνεται η υπόθεση ότι η ετήσια κατά κεφαλήν αμοιβή του προσωπικού ιατρού για δικαιούχους ηλικίας από 51 μέχρι 70 ετών θα καθοριστεί σε €100».
 
Έτσι σε περίπτωση που ο δικαιούχος παραμείνει στη λίστα του προσωπικού ιατρού για όλο το ημερολογιακό έτος (365 ημέρες) τότε ο προσωπικός ιατρός θα λάβει, σε μηνιαίες δόσεις, €100.
 
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αλλάξει προσωπικό ιατρό κατά τη διάρκεια του έτους τότε ο προσωπικός ιατρός θα αμειφθεί αναλόγως του χρόνου που ο δικαιούχος ήταν εγγραμμένος στον κατάλογό του.
 
Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι θα έχουν δικαίωμα αλλαγής του προσωπικού ιατρού της επιλογής τους μια φορά κάθε έξι μήνες.
 
Συνεπώς, η αμοιβή για μια ηλικιακή ομάδα που αφορά σε άτομα μεγάλης ηλικίας, π.χ. 71 ετών και άνω, αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερη από την ηλικιακή ομάδα για νεαρά άτομα, π.χ. 16 μέχρι 50 ετών, αφού τα άτομα στις ηλικίες 71 και άνω έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερες ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας.
 
Προάγεται η λεγόμενη χρήση των υπηρεσιών
 
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η σημαντική ιδιαιτερότητα τής κατά κεφαλήν αμοιβής εστιάζεται, όπως μας αναφέρθηκε από τον ΟΑΥ,  στο γεγονός ότι ο προσωπικός ιατρός θα αμείβεται με βάση τον αριθμό των δικαιούχων που θα εγγράψει στη λίστα του (και ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα) και όχι με βάση τις επισκέψεις που θα προκύψουν από τους συγκεκριμένους δικαιούχους.
 
Συνεπώς, δημιουργείται ουσιαστικό κίνητρο στον προσωπικό ιατρό για να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προς τους ασθενείς του, με σκοπό να είναι ικανοποιημένοι και κατ’ επέκταση να παραμένουν στη λίστα του.
 
Παράλληλα θα έχει κίνητρο «να «εκπαιδεύσει» τους δικαιούχους του με τρόπο ώστε αυτοί να τον επισκέπτονται μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη.
 
Δηλαδή,  με τη μέθοδο αυτή ο προσωπικός ιατρός δεν θα έχει κίνητρο να προκαλεί από μόνος του «τεχνική ζήτηση» των υπηρεσιών, αφού η αμοιβή του δεν θα διαφοροποιείται με βάση τον αριθμό των επισκέψεων. Επιπλέον, αυτή η μέθοδος δημιουργεί και «μεγαλύτερη επιχειρηματική σταθερότητα στον προσωπικό ιατρό αφού θα έχει σε ετήσια βάση σταθερή και προβλέψιμη ροή εισοδήματος χωρίς να επηρεάζεται από παράγοντες όπως η εποχικότητα (π.χ. σήμερα τα εισοδήματα των ιατρών της επαρχίας Λευκωσίας μειώνονται δραστικά κατά τους μήνες του καλοκαιριού).
 
Αμοιβές ανά υπηρεσία για τους ειδικούς ιατρούς
 
Όπως αναφέρθηκε οι προτάσεις του Οργανισμού για τις αμοιβές των ειδικών ιατρών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είδαν ακόμη το φως της δημοσιότητας, κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των διαβουλεύσεων μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα ουσιαστικά οι ειδικοί ιατροί, για την παροχή υπηρεσιών εντός του ΓεΣΥ, θα αμείβονται μέσω τριών μεθόδων αμοιβής:
 
(α) Ανά υπηρεσία: Για κάθε υπηρεσία που θα παρέχουν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ θα λαμβάνουν ανάλογη αμοιβή. Ο δικαιούχος θα μπορεί να τους επισκέπτεται είτε με παραπεμπτικό που έχει εκδώσει ο προσωπικός ιατρός είτε χωρίς παραπεμπτικό, δηλαδή απευθείας (αλλά σε τέτοια περίπτωση ο ασθενής επιβαρύνεται με ένα συγκεκριμένο ποσό). Ο ειδικός ιατρός, αφού εξετάσει τον ασθενή, θα μπορεί διά μέσω του συστήματος πληροφορικής του ΓεΣΥ να υποβάλλει τη σχετική απαίτησή του στον Οργανισμό. Συνεπώς όσους περισσότερους ασθενείς εξυπηρετεί ο ειδικός ιατρός τόσο θα αυξάνονται και τα εισοδήματά του.
 
Η ιδιαιτερότητα στο πλαίσιο του ΓεΣΥ εστιάζεται στο ότι ο ΟΑΥ διά νόμου είναι υποχρεωμένος να διαπραγματεύεται σφαιρικούς προϋπολογιμούς, κάτι που σημαίνει ότι εγγυάται συνολικούς προϋπολογισμούς για κάθε ομάδα παροχέων υπηρεσιών και όχι αμοιβές ανά πράξη. Αυτό προκαλεί την αντίδραση του ΠΙΣ αφού φαίνεται να απαιτεί τον προκαθορισμό των τιμών στα επίπεδα που προσφέρουν σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Ο Οργανισμός, από την άλλη, εξηγεί ότι ναι μεν δεν υπάρχει προκαθορισμός της αμοιβής ανά πράξη, όμως υπάρχει προκαθορισμός ολόκληρου του προϋπολογισμού που αφορά στους ειδικούς ιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από τυχόν διαφοροποιήσεις στον αριθμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, το μέσο ετήσιο εισόδημα των ειδικών ιατρών θα διατηρηθεί στα προσυμφωνημένα ετήσια ποσά.
 
Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται με αρκετή επιτυχία και σε άλλες χώρες, π.χ. Γερμανία. Επίσης αναφέρθηκε ότι μετά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του ΓεΣΥ, το Σύστημα αναμένεται να σταθεροποιηθεί, έτσι δεν αναμένεται να υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση της αμοιβής ανά υπηρεσία από μήνα σε μήνα.
 
(β) Αμοιβή βάσει δεικτών απόδοσης: Η δεύτερη μέθοδος αμοιβής των ειδικών ιατρών αφορά στη συμμόρφωσή τους με βασικούς δείκτες επίδοσης. Ο ειδικός ιατρός θα λαμβάνει επιπρόσθετη αμοιβή σύμφωνα με την επίδοσή του σε μετρήσιμα κριτήρια που θα καταγράφουν τον βαθμό συμμόρφωσής του σε στόχους που θα καθορίζονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Τα κριτήρια αυτά θα προστεθούν σταδιακά στο σύστημα αμοιβής των ειδικών ιατρών.
 
(γ) Εισοδήματα από ενδονοσοκομειακή φροντίδα: Πέραν της παροχής υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής φροντίδας, οι ειδικοί ιατροί θα παρέχουν ενδονοσοκομειακή φροντίδα. Όπως έχει περιγραφεί πιο πάνω για τους προσωπικούς ιατρούς, η αμοιβή των ενδονοσοκομειακών περιστατικών θα γίνεται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας προς το νοσηλευτήριο με βάση τις ομάδες συγγενών διαγνώσεων (DRGs). Με την καταβολή της αμοιβής του DRG προς το νοσηλευτήριο θα δίνεται ανάλυση του ποσοστού της αμοιβής που αναλογεί στον ειδικό ιατρό.
 
Όπως επίσης αναφέρθηκε και στις αμοιβές των προσωπικών ιατρών, οι πιο πάνω τρόποι αμοιβής θα ακολουθούνται στα πλαίσια του ΓεΣΥ είτε ο ειδικός ιατρός εργάζεται στον δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό τομέα. Στην περίπτωση όμως όπου ο ειδικός ιατρός εργάζεται στον δημόσιο τομέα οι σχετικές αμοιβές θα καταβάλλονται στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

22 Απριλίου 2018, 19:04:33
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι πιο πάνω τρόποι αμοιβής θα ακολουθούνται στα πλαίσια του ΓεΣΥ είτε ο προσωπικός ιατρός εργάζεται στον δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό τομέα. Στην περίπτωση όμως όπου ο προσωπικός ιατρός εργάζεται στον Δημόσιο τομέα οι σχετικές αμοιβές θα καταβάλλονται στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).
Γιατί στην περίπτωσή μας δεν μπορεί να προβλεθφεί κάτι ανάλογο;
Γιατί σώνει και καλά ο κάθε πολίτης να πρέπει να "αγοράζει" τη "δωρεάν" ΠΦΥ του κράτους;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

1 Σεπτεμβρίου 2018, 16:58:49
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
02/11/2017

................
Ξεκινώντας με τον δημόσιο τομέα , ένας νεοεισερχόμενος γιατρός πρώτης τάξης,  κλίμακας Α11 αμείβεται με το πόσο των 2.400 ευρώ περίπου. Στον μισθό του προστίθεται και ένα σημαντικό ποσό για τις εφημερίες που κάνει κάθε μήνα.

Ο βοηθός διευθυντής ενός τμήματος αμείβεται με το ποσό των 4.120 ευρώ περίπου και παίρνει επιπλέον χρήματα απο τις εφημερίες καθώς και 1.000 ευρώ επίδομα, ενώ ο διευθυντής του τμήματος αμείβεται με 4.400 ευρώ, συν από τις εφημερίες, και 1.300 ευρώ για επίδομα.

Στον ιδιωτικό τομέα, επικρατεί αλαλούμ, με τον κάθε γιατρό να πληρώνεται ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρει. Επικρατεί με λίγα λόγια, ένα είδος ελεύθερης αγοράς.

.................................



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Δεκεμβρίου 2018, 12:38:44
Απάντηση #3
Συνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
ΓεΣΥ: Χρειάζονται 350 προσωπικοί γιατροί και 130 παιδίατροι

Με 70 μόνο παιδίατρους και 300 προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες μπορεί να εφαρμοστεί το Γενικό Σύστημα Υγείας, με δεδομένο όμως ότι ο κάθε γιατρός θα έχει εγγεγραμμένους στον κατάλογό του 2.500 δικαιούχους, όσους προνοεί και η σχετική νομοθεσία. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι 2.500 ασθενείς ενδεχομένως να προκαλούν «στενότητα» στο σύστημα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ανέβασε τον απαιτούμενο αριθμό γιατρών υπολογίζοντας έτσι ότι η ομαλή έναρξη του συστήματος θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη συμμετοχή 350 ενηλίκων για προσωπικούς γιατρούς και 130 παιδιάτρων.
 
Διαθέσιμοι, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 500 περίπου γιατροί, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ ως προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και 200 περίπου παιδίατροι.
Σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές ειδικότητες/κατηγορίες γιατρών: οι παθολόγοι, οι γιατροί με ειδικότητα στη γενική ιατρική, οι γιατροί χωρίς ειδικότητα (οι οποίοι τώρα εργάζονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας ή στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών), και οι γηρίατροι (για τους δικαιούχους άνω των 65 ετών).
 
Οι υπολογισμοί έγιναν από τον ΟΑΥ αφού λήφθηκε υπόψη ο συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων ιατρών, ο αριθμός των γιατρών των συγκεκριμένων ειδικοτήτων που χρειάζονται για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, ο αριθμός των γιατρών που έχουν αποχωρήσει και ο αριθμός των γιατρών που βρίσκονται κοντά στην αφυπηρέτηση.
Για παράδειγμα, διαθέσιμοι για να ενταχθούν ως προσωπικοί γιατροί στο ΓεΣΥ (μετά την αφαίρεση των διαφόρων κατηγοριών) είναι 131 παθολόγοι, 179 γενικοί γιατροί, 224 γιατροί χωρίς ειδικότητα και τρεις γηρίατροι. Συνολικά δηλαδή υπάρχουν 537 γιατροί, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενταχθούν ως προσωπικοί γιατροί στο σύστημα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη επιπρόσθετες παραμέτρους, ο ΟΑΥ καταλήγει στους 500 διαθέσιμους γιατρούς και στη βάση αυτή προχώρησε και στον υπολογισμό των αμοιβών των προσωπικών γιατρών στο ΓεΣΥ (650.000 ενήλικες: 500 = 1.300 δικαιούχοι ανά προσωπικό γιατρό για ενήλικες).
 
Αυτό σημαίνει ότι εάν στο ΓεΣΥ ενταχθούν τελικά λιγότεροι από 500 γιατρούς, ο σφαιρικός προϋπολογισμός θα ανακατανεμηθεί και οι γιατροί που θα συμμετέχουν θα λαμβάνουν αμοιβές μεγαλύτερες από αυτές που έχουν υπολογιστεί. Αντίστοιχα, εάν ενταχθούν, στο μέλλον, περισσότεροι γιατροί, τότε και οι αμοιβές θα είναι μικρότερες.
Το ίδιο ισχύει και για τους παιδίατρους, οι οποίοι είναι συνολικά 282 και με τις αφαιρέσεις (ενδονοσοκομειακής, μη ενεργών γιατρών και γιατρών που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση) μένουν 200. Για τους παιδίατρους ο υπολογισμός έγινε με βάση τις 160.000 παιδιών διά τον αριθμό των διαθέσιμων παιδιάτρων και από αυτή την πράξη προέκυψε ότι στον κατάλογο του κάθε παιδίατρου αντιστοιχούν 875 παιδιά. Σε περίπτωση που ο αριθμός των γιατρών είναι λιγότερος των 200, τότε και οι αμοιβές διαφοροποιούνται.
 
Να σημειωθεί ότι αρκετές δεκάδες γιατρών των συγκεκριμένων ειδικοτήτων εργάζονται ήδη στα κρατικά νοσηλευτήρια, τα οποία και θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ.
 
Για την επίτευξη των στόχων του, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ενημέρωση των γιατρών «πόρτα- πόρτα», αφού καθημερινά και με τους παιδίατρους και τους παθολόγους να βρίσκονται στο επίκεντρο, ενόψει της πρώτης φάσης εφαρμογής του ΓεΣΥ τον Ιούνιο, πραγματοποιούνται ενημερωτικές συναντήσεις με ομάδες γιατρών σε όλες τις πόλεις.
 
Ο ΟΑΥ θα επικεντρωθεί στην ενημέρωση όλων των γιατρών «αν είναι δυνατόν του κάθε ενός ξεχωριστά για το Γενικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού, Αντρέας Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας ότι «όταν γνωρίζουν επακριβώς τι προσφέρεται, θα συμβληθούν».
 
Σε ερώτηση για τα μηνύματα που λαμβάνει ο ΟΑΥ από τους γιατρούς, απάντησε ότι «τα πρώτα μηνύματα που έχουμε λάβει είναι από προσωπικούς γιατρούς, είτε αυτοί είναι παιδίατροι είτε προσωπικοί γιατροί για ενήλικες. Εκείνο που βλέπουμε είναι ότι όταν συζητήσουμε μαζί τους και εξηγήσουμε επακριβώς τι προτείνουμε, τα μηνύματα που παίρνουμε είναι πολύ θετικά».
πάντησαν στον Πρόεδρο οι γιατροί
 
Η φοροδιαφυγή δεν είναι θέμα που αφορά στο Γενικό Σύστημα Υγείας, ήταν η απάντηση των εκπροσώπων του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Omega κάλεσε τους ιδιώτες γιατρούς να καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις για τα τελευταία επτά χρόνια, «ούτως ώστε να τους δοθεί η ανάλογη αμοιβή στο πλαίσιο του ΓεΣΥ». Ο Πρόεδρος υπενθύμισε παράλληλα τον όρκο του Ιπποκράτη, τονίζοντας πως «αυτός ο όρκος δεν δόθηκε από τους γιατρούς μόνο για να πλουτίσουν, αλλά για να προσφέρουν ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες».
 
Μιλώντας στον Active εκ μέρους του ΠΙΣ, ο Χάρης Αρμεύτης απάντησε στις δηλώσεις του Προέδρου, υποδεικνύοντας στον Νίκο Αναστασιάδη ότι «εμείς τον όρκο του Ιπποκράτη τον έχουμε δώσει και τον τηρούμε καθημερινά. Αυτοί που μπορούν να μας κρίνουν είναι οι ασθενείς. Όλα τα άλλα είναι προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης».
 
Κληθείς να σχολιάσει τις αιχμές που άφησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καλώντας τους γιατρούς να καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, ο κ. Αρμεύτης ανέφερε ότι οι φορολογικές δηλώσεις του οποιουδήποτε πολίτη είναι στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών. «Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι τι σχέση έχει αυτό, με τα αιτήματα των γιατρών σχετικά με το ΓεΣΥ», είπε ο κ. Αρμεύτης και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι έχει παραπληροφορηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η εύκολη λύση είναι να ρίχνουμε πυρά στους γιατρούς».
 
Σε ό,τι αφορά στην αντίδραση των παιδιάτρων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ ξεκαθάρισε ότι αυτό το οποίο ζητούν είναι η διασφάλιση υγιούς περιβάλλοντος και το πλαίσιο εργοδότησης.
 
Ετοιμάζονται για το ΓεΣΥ και οι ασφαλιστικές
 
Στην αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών συμβολαίων τους ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες με την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα κληθούν να καλύψουν ενδεχομένως τα κενά του συστήματος προκειμένου να κρατήσουν τους σημερινούς τους πελάτες. Την ίδια ώρα όμως, ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου συστήνει σε πολίτες και επιχειρήσεις να διατηρήσουν τα σημερινά, ατομικά ή ομαδικά τους συμβόλαια, ώστε να εξασφαλίζουν κατά το διάστημα μεταξύ της πρώτης και δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
 
Συγκεκριμένα και μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, ο γενικός διευθυντής του ΣΑΕΚ, Ανδρέας Αθανασιάδης, τόνισε ότι «ο ασφαλιστικός κλάδος προτίθεται να συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις μέσω των ομαδικών συμβολαίων». Σύμφωνα με ανακοίνωση, «παρά το γεγονός ότι οι εισφορές για το ΓεΣΥ αρχίζουν την 1η Μαρτίου 2019, δεν θα προσφέρεται καμία κάλυψη μέχρι την 1η Ιουνίου 2019, ενώ και τότε η κάλυψη θα περιορίζεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα που θα προσφέρει το ΓεΣΥ», προσθέτοντας ότι «έναν χρόνο μετά, δηλαδή την 1η Μαρτίου 2020, θα υπάρξει αύξηση των εισφορών, ωστόσο η ενδονοσοκομειακή κάλυψη θα αρχίσει τον Ιούνιο του 2020».
 
«Θεωρείται ορθό να διατηρηθούν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια εφόσον υπάρχουν μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστα σημεία στο σχέδιο, καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με συνεργαζόμενους φορείς (ιατροί, φαρμακευτικές εταιρείες, νοσηλευτήρια, εργαστήρια, κ.λπ.)», καταλήγει ο ΣΑΕΚ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Δεκεμβρίου 2018, 12:41:34 από Gatekeeper »
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

26 Δεκεμβρίου 2018, 10:07:59
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
25/12/2018

Εκπαιδεύονται για το ΓεΣΥ οι γιατροί.

Στη σωστή προετοιμασία των γιατρών χωρίς ειδικότητα, οι οποίοι θα επιλέξουν να ενταχθούν στο Γενικό Σύστημα Υγείας ως προσωπικοί γιατροί για ενήλικες, προχωρούν υπουργείο Υγείας, Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.
 
Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το υπουργείο Υγείας στην επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι γιατροί, που δεν διαθέτουν ειδικότητα γενικής ιατρικής (ή άλλη ειδικότητα) αλλά εργάζονται ήδη στον κλινικό χώρο από το 2004, θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Η εκπαίδευση των γιατρών αυτών κρίνεται αναγκαία, αφού με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα αποκτήσουν πιστοποιητικό το οποίο θα τους ανοίγει τον δρόμο για εγγραφή τους στο ΓεΣΥ ως προσωπικοί γιατροί.

Αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (με τη συντριπτική πλειοψηφία να υπηρετεί στο δημόσιο), υπάρχουν συνολικά 324 γιατροί της συγκεκριμένης κατηγορίας. Από τους υπολογισμούς του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για τις ανάγκες του ΓεΣΥ σε προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες, προκύπτει ότι οι 224 από αυτούς θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Σύστημα.
 
Βεβαίως, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα εκπαίδευσης θα έχουν όλοι οι γιατροί χωρίς ειδικότητα, οι οποίοι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις αφού ο καθένας θα μπορεί να επιλέξει τον τρόπο συμμετοχής του στο Σύστημα. Οι περισσότεροι αυτή τη στιγμή εργάζονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών

Αναφέρεται ότι για να είναι ομαλή η έναρξη του Γενικού Συστήματος Υγείας τον ερχόμενο Ιούνιο, ο ΟΑΥ έχει υπολογίσει ότι χρειάζονται γύρω στους 350 προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες. Σε αυτό τον αριθμό περιλαμβάνονται και οι γιατροί που δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή ειδικότητα και καλούνται τώρα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και με την έγκριση του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου ανακοινώνει ότι δέχεται αιτήσεις για την παρακολούθηση ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος από γιατρούς, οι οποίοι δεν πληρούν τις απαιτήσεις μιας από τις κατηγορίες που αναφέρονται στον νόμο για το ΓεΣΥ (δεν είναι δηλαδή, παθολόγοι, παιδίατροι, γενικοί γιατροί ή γηρίατροι) και επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας προσωπικού γιατρού σε δικαιούχους που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους στα πλαίσια του Συστήματος».

Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές στο υπουργείο Υγείας από τις 21 Δεκεμβρίου 2018 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2019.
 
Κατόπιν συνεννόησης μεταξύ Υπουργείου, ΟΑΥ και ΠΙΣ αποφασίστηκε ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν:
Γιατροί εγγεγραμμένοι από την 1η Μαΐου 2004 στο μητρώο ιατρών Κύπρου με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.
Εργασιακή πείρα έξι χρόνων ως κλινικός γιατρός κατά τα τελευταία δέκα έτη από τα οποία τα τρία συναπτά έτη της τελευταίας εξαετίας στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ιατρείο ή/και Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.
Οι αιτήσεις για την πλήρωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία θα διοριστεί από τον υπουργό Υγείας λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις του ΠΙΣ, του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και η οποία θα υποστηρίζεται διοικητικά από το υπουργείο Υγείας.
 
200 ώρες εκπαίδευσης
 
Στους εκπαιδευόμενους γιατρούς θα δοθεί εγχειρίδιο με το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, η οποία θα είναι συνολικής διάρκειας 200 ωρών και θα περιλαμβάνει:
 
Θεωρητικό μέρος (υγείας στην κοινότητα, δημόσια υγείας, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και γενική ιατρική), 50 ωρών.

Εκπαίδευση για την απόκτηση κλινικών δεξιοτήτων διάρκειας 100 ωρών.

Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών διάρκειας 25 ωρών.
 
Ανθρωποκεντρική προσέγγιση ασθενούς (εκπαίδευση στη σχέση ασθενούς – ιατρού, θεραπεία κινητοποίησης, συμπεριφεριολογική θεραπεία), διάρκειας 25 ωρών.
 
Η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται σε ομάδες των 20-25 ατόμων. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων και την πραγματοποίηση της διαγνωστικής εξέτασης, οι ενδιαφερόμενοι θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν την εκπαίδευση τους με βάση τη σειρά παράδοσης της αίτησής τους, δεδομένου ότι έχουν επισυναφθεί όλα τα απαιτούμενα έγγραφα.
 
Η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται σε αναγνωρισμένες από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας της Ελλάδας κλινικές των νοσηλευτηρίων της Κύπρου και Κέντρα Υγείας που προσφέρουν εκπαίδευση στην ειδικότητα της Γενικής ιατρικής. Η εκπαίδευση αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων και την πραγματοποίηση της διαγνωστικής εξέτασης και να ολοκληρωθεί εντός Μαίου 2019.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο υπουργείο Υγείας (22-605418/388). 
 
Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθεί γραπτή εξέταση και εξέταση κλινικών δεξιοτήτων, το περιεχόμενο της οποίας θα καθορίζεται από την αντίστοιχη Επιτροπή υπό την Εποπτεία του υπουργείου Υγείας.
 
Επιτυχόντες θα θεωρούνται όσοι υποψήφιοι «εξασφαλίσουν βαθμολογία πάνω από 50% και στις δύο εξετάσεις και στους οποίους θα εκδοθεί σχετικό πιστοποιητικό όπου σύμφωνα με τη νομοθεσία οι κάτοχοί του οποίου θα έχουν το δικαίωμα να συμβληθούν με τον ΟΑΥ ως προσωπικοί γιατροί για δικαιούχους που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους στα πλαίσια του ΓεΣΥ».
 
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που «κατά τη διαγνωστική αξιολόγηση διαφανεί η ανάγκη για μεγαλύτερης διάρκειας εκπαίδευση σε ατομικό επίπεδο, «η Επιτροπή που θα οριστεί για το σκοπό αυτό, δύναται να εισηγηθεί και εναπόκειται στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει επιπρόσθετες εκπαιδευτικές ώρες, ώστε να βοηθηθεί στην επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης». Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρχει κόστος συμμετοχής στην εκπαίδευση».


Μαριλένα Παναγή

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος   
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Δεκεμβρίου 2018, 10:12:19 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Δεκεμβρίου 2018, 12:14:21
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Συγγνώμη αν χαλάω το θέμα, αλλά στη Ελλάδα η ένταξη στο ΕΣΥ των γιατρών χωρίς ειδικότητα που υπηρετούν στην ΠΦΥ δεν απαιτεί καμία εκπαίδευση.
Αρκεί μία απλή αίτηση και μια "αξιολόγηση" στη συνέχεια
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

26 Δεκεμβρίου 2018, 19:25:25
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συγγνώμη αν χαλάω το θέμα, αλλά στη Ελλάδα η ένταξη στο ΕΣΥ των γιατρών χωρίς ειδικότητα που υπηρετούν στην ΠΦΥ δεν απαιτεί καμία εκπαίδευση.
Αρκεί μία απλή αίτηση και μια "αξιολόγηση" στη συνέχεια
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δλδ ότι η άλλη που καταλαμβάνει αρχικά θέση νοσηλεύτριας σε ένα νοσοκομείο και αποφασίζει στα γεράματα να γίνει γιατρός και απλά παίρνει μετάταξη στον Κλάδο Ιατρών (μετά την προσκόμιση του σχετικού πτυχίου) και μάλιστα κάνει ειδικότητα άνευ αναμονής και καταλαμβάνει θέση Επιμελήτριας Β' σε ειδικότητα που επί μακρόν δεν γίνονται προσλήψεις, είναι κάτι που το καταπίνουμε ευκολότερα από ανθρώπους που καλώς ή κακώς εργάζονταν επί σειρά ετών σαν ΙΑΤΡΟΙ στο σύστημα ;

Γιατί στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, περισσότερο "τρούπωμα" απ΄το παράθυρο μου φαίνεται της πρώτης, απλά είναι η εξαίρεση...

26 Δεκεμβρίου 2018, 22:25:37
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Ίσως αλλά αυτή η τρύπα είναι παλιά, γνωστή σε όλους και όποιος την παλεύει μπορεί να πάει για ιατρική σαν δεύτερο πτυχίο με τα προτερήματα που του δίνει ο σχετικός νόμος

26 Δεκεμβρίου 2018, 23:50:48
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συγγνώμη αν χαλάω το θέμα, αλλά στη Ελλάδα η ένταξη στο ΕΣΥ των γιατρών χωρίς ειδικότητα που υπηρετούν στην ΠΦΥ δεν απαιτεί καμία εκπαίδευση.
Αρκεί μία απλή αίτηση και μια "αξιολόγηση" στη συνέχεια
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δλδ ότι η άλλη που καταλαμβάνει αρχικά θέση νοσηλεύτριας σε ένα νοσοκομείο και αποφασίζει στα γεράματα να γίνει γιατρός και απλά παίρνει μετάταξη στον Κλάδο Ιατρών (μετά την προσκόμιση του σχετικού πτυχίου) και μάλιστα κάνει ειδικότητα άνευ αναμονής και καταλαμβάνει θέση Επιμελήτριας Β' σε ειδικότητα που επί μακρόν δεν γίνονται προσλήψεις, είναι κάτι που το καταπίνουμε ευκολότερα από ανθρώπους που καλώς ή κακώς εργάζονταν επί σειρά ετών σαν ΙΑΤΡΟΙ στο σύστημα ;

Γιατί στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, περισσότερο "τρούπωμα" απ΄το παράθυρο μου φαίνεται της πρώτης, απλά είναι η εξαίρεση...

Εστίασα κυρίως στην έλλειψη οποιασδήποτε εκπαίδευσης των ανειδίκευτων γιατρών στην Ελλάδα για να ενταχθούν στο ΕΣΥ σε αντίθεση με την Κύπρο.
Σχετικά με το παράδειγμα της νοσηλεύτριας που έγινε γιατρός (αφού συμφωνήσω με τον schumifer), πόσες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν; Μετρημένες στα δάκτυλα. Αντιθέτως πόσους ανειδίκευτους αφορά η ρύθμιση;

27 Δεκεμβρίου 2018, 00:20:40
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αντιθέτως πόσους ανειδίκευτους αφορά η ρύθμιση;
Πόσους αφορά αλήθεια ; Γιατί (δεν ξέρω αν ήταν εδώ ή σε ομάδα ιατρών στο Ιντερνετ) διάβασα ότι μιλάμε για λίγα άτομα, δλδ διψήφιο αριθμό.

Κακά τα ψέμματα, στην Ελλάδα, με την κατάργηση των φορέων οι υπάλληλοι ΔΕΝ απολύονται αλλά μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα. Τα παραδείγματα πολλά, μπορώ να σας αναφέρω εσχάτως αυτό των υπαλλήλων της ΕΒΖ που μετατάχθηκαν όλοι στο Δημόσιο.

Αλήθεια αυτοί οι ανειδίκευτοι ιατροί απ΄το πρώην ΙΚΑ, που θα εργαστούν από τούδε, στην ΠΦΥ, δλδ ΚΥ και ΠΙ ;

Το πρόβλημα και εδώ θα συμφωνήσω, είναι ότι είναι ανεκπαίδευτοι, αλλά κακώς τους ανέχθηκε το σύστημα ως τέτοιους, τώρα δεν μπορείς (μόνο αυτούς) να τους αφήσεις άνεργους γιατί απλούστατα αυτο το κράτος δεν το έχει κάνει για άλλους αργόμισθους, αν θα έπρεπε ; Κατ' εμέ ΝΑΙ.

Είμαστε off topic όμως.

20 Ιανουαρίου 2019, 00:34:38
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
18/01/2019

Ενδιαφέρον επιδεικνύουν Ελλαδίτες γιατροί αλλά και Κύπριοι επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό για το ΓεΣΥ. Τις τελευταίες δύο βδομάδες, μετά και την επίσημη δημοσιοποίηση των αμοιβών του ιατρικού κόσμου στο ΓεΣΥ, Ελλαδίτες κυρίως γιατροί επικοινωνούν είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε τηλεφωνικώς με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και ζητούν περαιτέρω ενημέρωση. Αν και ο πρόεδρος του δ.σ. του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου δήλωσε χθες ενώπιον της Βουλής ότι ο οργανισμός επιδιώκει συμφωνία με τους Κύπριους γιατρούς, εντούτοις εξ όσων ο «Π» πληροφορείται οι ενδιαφερόμενοι γιατροί λαμβάνουν όλη την πληροφόρηση που ζητούν από τους λειτουργούς του ΟΑΥ. Κατά τη συζήτηση των Κανονισμών για τις εισφορές και συνεισφορές στο ΓεΣΥ, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας χθες ο κ. Αντωνίου ρωτήθηκε και για το θέμα των Ελλαδιτών γιατρών, τονίζοντας ωστόσο ότι πρωταρχικός στόχος του ΟΑΥ είναι να υπάρξει συμφωνία με τους Κύπριους γιατρούς. Επανέλαβε πως η μέση αμοιβή των προσωπικών γιατρών στο ΓεΣΥ ανέρχεται στις 130.000 ευρώ ετησίως και των ειδικών γιατρών στις 150.000 ευρώ και «αυτό ενδέχεται να αποτελέσει κίνητρο για κάποιον Ελλαδίτη γιατρό να έρθει να εργαστεί στην Κύπρο όταν οι μηνιαίες απολαβές τους στο Δημόσιο σήμερα δεν ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας». Ανέφερε δε ότι κίνητρο μπορεί να αποτελέσει και για τους Κύπριους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σε ιατρικά κέντρα του εξωτερικού.


Κατά τη συζήτηση των Κανονισμών, βουλευτές μέλη της επιτροπής εξέφρασαν ανησυχίες σε σχέση με το πρόγραμμα εκπαίδευσης 200 ωρών του Υπουργείου Υγείας. Το πρόγραμμα, ως γνωστόν, απευθύνεται σε γιατρούς που δεν διαθέτουν ειδικότητα αλλά εργάζονται στον κλινικό χώρο από το 2004. Η εκπαίδευση των γιατρών κρίνεται αναγκαία αφού με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα αποκτήσουν πιστοποιητικό με το οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν στο ΓεΣΥ ως προσωπικοί γιατροί. Η διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Ελισάβετ Κωνσταντίνου, μιλώντας στη Βουλή, έκανε λόγο για μια αναγκαιότητα η οποία αποσκοπεί στην εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού προσωπικών γιατρών για ενήλικες ώστε το ΓεΣΥ να λειτουργήσει. Παρέπεμψε μάλιστα στον νόμο του ΓεΣΥ, σημειώνοντας ότι υπάρχει σχετική πρόνοια που αφορά τις εν λόγω εκπαιδεύσεις. Ο πρόεδρος του δ.σ. του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου, από την πλευρά του, ανέφερε ότι στην Κύπρο, εν τη απουσία γενικού συστήματος υγείας, δεν υπάρχει επάρκεια γενικών ιατρών. Συνεπώς, εξήγησε, ο νόμος προβλέπει ειδικές εκπαιδεύσεις για γιατρούς χωρίς ειδικότητα ώστε στο ΓεΣΥ να μπορούν να συμμετέχουν ως προσωπικοί γιατροί για ενήλικες. Τόνισε, επιπρόσθετα, ότι το γεγονός πως ως προσωπικοί γιατροί μπορούν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ παθολόγοι και παιδίατροι αναβαθμίζει την ποιότητα υγείας που θα προσφέρεται στους ασθενείς. Απέρριψε δε τις φήμες που κυκλοφορούν περί υποβαθμισμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο σύστημα. Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν 320 περίπου γιατροί οι οποίοι δεν έχουν ειδικότητα. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας υπολογίζει ότι για τις ανάγκες του ΓεΣΥ απαιτούνται 350 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες.


Σχετικό ερώτημα επί του θέματος έθεσε στον υπουργό Υγείας η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Συγκεκριμένα, ρώτησε τον υπουργό «με ποιον τρόπο θα αξιολογηθούν τα άτομα αυτά στο τέλος της εκπαίδευσης και αν η αξιολόγησή τους θα είναι στη βάση διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων για τη διασφάλιση της ποιότητας φροντίδας προς τους ασθενείς τους, δηλαδή αν η αξιολόγηση θα είναι στη βάση κριτηρίων αξιολόγησης οικογενειακών γιατρών που έχουν ολοκληρώσει την ειδικότητα σε άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα κ.λπ.». Οι Κανονισμοί για τις εισφορές και τις συμπληρωμές στο ΓεΣΥ οδηγούνται την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή. Στους Κανονισμούς έχει ενσωματωθεί και η πρόταση του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου η οποία αφορά σε συμπληρωμή 25 ευρώ στους δικαιούχους του συστήματος που επισκέπτονται τον προσωπικό τους γιατρό από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το επόμενο πρωί, Σαββατοκύριακα και δημόσιες αργίες.

Πυρ και μανία με τον υγείας

Τη σφοδρή αντίδραση βουλευτών προκάλεσε η απουσία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου από τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου. Αιτία το θέμα που ήταν εγγεγραμμένο στην ατζέντα της επιτροπής για το οποίο αντηλλάχθησαν επιστολές μεταξύ του προέδρου της επιτροπής Ζαχαρία Κουλία και του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου. Στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής ήταν εγγεγραμμένο το θέμα που προέκυψε για τον εκτελεστικό γενικό διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νίκο Πολύζο. Ο υπουργός ενημέρωσε τη Βουλή, με επιστολή του στις 15 Ιανουαρίου, ότι για το θέμα αρμόδιο να απαντήσει είναι το δ.σ. του ΟΚΥπΥ, το οποίο και διόρισε τον Νίκο Πολύζο στη θέση του γενικού διευθυντή του οργανισμού. Δύο μέρες μετά, ο κ. Κουλίας με επιστολή του στον υπουργό κατέστησε σαφές ότι την επιτροπή θα απασχολήσει και το ενδεχόμενο ασυμβίβαστου για τον πρόεδρο του δ.σ. του ΟΚΥπΥ Ντέιβιντ Νίκολσον. Ο υπουργός, με νέα επιστολή, ενημέρωσε τον κ. Κουλία ότι το θέμα περί ασυμβίβαστου του προέδρου του ΟΚΥπΥ, για τον οποίο έχει γνωματεύσει ο γενικός εισαγγελέας, «θα παραπεμφθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο έχει και την αρμοδιότητα να το μελετήσει». Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρει ότι δεν θεωρεί πως η παρουσία του στην επιτροπή θα υποβοηθήσει στην εξέλιξη της διαδικασίας και προσθέτει ότι η επιτροπή θα ενημερωθεί όταν το θέμα εξεταστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η απουσία πάντως του υπουργού άναψε τα αίματα. Πυρ και μανία έγινε ο Ζαχαρίας Κουλίας ο οποίος έκανε λόγο για συμπεριφορά που «προσβάλλει τον ίδιο τον υπουργό και την κυβέρνηση», ενώ καταλόγισε στον κ. Ιωάννου «περιφρόνηση του σώματος της Βουλής». Πρόσθεσε ότι το θέμα διορθώθηκε «και ότι θα σταλεί στον υπουργό με τον πιο αυστηρό τρόπο το μήνυμα ότι αυτό που έγινε δεν ήταν σωστό». Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στις 9.00 το πρωί. Για πολιτικό ατόπημα από τον υπουργό Υγείας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Τον πλήρη σεβασμό του προς τον θεσμό της Βουλής εκφράζει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας. Τονίζει ωστόσο ότι δεν θα επιτρέψει σε κάποιους να προβάλλουν αλλότρια κίνητρα προς αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τον τελικό στόχο της μεταρρύθμισης της υγείας.
«Αν ο σκοπός μου ήταν η περιφρόνηση της Βουλής, δεν θα γνωστοποιούσα με επιστολή μου προς τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής την πρόθεσή μου να τους ενημερώσω σχετικά, όταν εξεταστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, ως το καθ’ ύλην αρμόδιο, το ασυμβίβαστο του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΥπΥ που ενδεχομένως να προκύπτει», αναφέρει ο υπουργός, και προσθέτει ότι εάν είχε σκοπό να αποφύγει την πρόσκληση δεν θα έμπαινε καν στη διαδικασία να εξηγήσει τους λόγους της μη παρουσίας του.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Ιανουαρίου 2019, 00:37:02 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Σεπτεμβρίου 2022, 18:40:49
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αμοιβές Οικογενειακού Ιατρού στην Κύπρο:

« Τελευταία τροποποίηση: 20 Σεπτεμβρίου 2022, 19:05:31 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: Κύπρο γιατρός ιατρός 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
78 Απαντήσεις
28287 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Νοεμβρίου 2014, 16:09:53
από Denominator
1 Απαντήσεις
22063 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Νοεμβρίου 2018, 22:20:05
από anasm
0 Απαντήσεις
42054 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Ιουλίου 2019, 19:04:36
από Δ. Κουναλάκης
2 Απαντήσεις
57072 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Μαΐου 2020, 21:10:57
από Ορθοπαιδικός
1 Απαντήσεις
32465 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Ιανουαρίου 2020, 14:06:16
από pzogr