Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 12:10:37

Αποστολέας Θέμα: Η ιστορία της Γενικής Ιατρικής ( και της Παθολογίας ) στην Ελλάδα.  (Αναγνώστηκε 12428 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Μαΐου 2018, 09:38:33
Αναγνώστηκε 12428 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από ενδιαφέρουσα συζήτηση στις 13/05/2018 στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ:

- Λίγα για την ιστορία, επειδή διάβασα κάποια σχόλια νέων συναδέλφων :
1. Ο Ν.1397/83 για το ΕΣΥ προέβλεπε την δυνατότητα Γενικών Ιατρών να προσληφθούν στα Κέντρα Υγείας αλλά προέταξε στην ουσία τους Παθολόγους ( η ΕΛΕΓΕΙΑ δημιουργήθηκε τρία χρόνια αργότερα).
2. Μετά το 1986 η ΕΛΕΓΕΙΑ είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με όλους τους Υπουργούς που ακολούθησαν αλλά οι πιέσεις του ΠΙΣ για τους Παθολόγους ήταν ισχυρές και δεν κάμφθηκαν.
3. Τελικά και περί τις αρχές της δεκαετίας του 90, ο αείμνηστος Γ. Μερίκας, Υπουργός Υγείας της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης (και επιστήθιος φίλος του τότε Επιτίμου Προέδρου της ΕΛΕΓΕΙΑ αειμνήστου Δ. Ικκου) αποδέχθηκε το αίτημά μας και μετά την συνάντησή μας, υπέγραψε την πρώτη Υπουργική Απόφαση που καθόριζε σαφώς ότι στα Κέντρα Υγείας επιλέγονται κατά προτεραιότητα οι ιατροί Γενικής Ιατρικής.
4. Επειδή οι Υπουργικές Αποφάσεις συχνά αντικαθίστανται από άλλες, η ΕΛΕΓΕΙΑ συνέχισε τις πιέσεις ζητώντας την καθιέρωση των παραπάνω με Νόμο. Συναντηθήκαμε πολλές φορές με την κ. Γιαννάκου (επόμενη Υπουργό Υγείας) και με τον κ.Σούρλα που την διαδέχθηκε. Τελικά, το θέμα της προτεραιότητάς μας μπήκε στο Νόμο του Σούρλα (νομίζω είναι ο Ν.1820/92) και έκτοτε σαφώς πρηγούμαστε στις κρίσεις των Κ.Υ.

- Η πρόβλεψη κάλυψης των θέσεων των Κ.Υ. από Γενικούς Γιατρούς (και ελλείψει αυτών από παθολόγους) έγινε στον Ν. 2071/1992, άρθρο 21, παρ.2. (Νόμος Σούρλα, με τον οποίο εντάχθηκαν και τα Κ.Υ. για πρώτη φορά στην περιφέρεια -Νομαρχία)
Ωστόσο, για να ακριβολογούμε, η Γ.Ι. εγκαθιδρύθηκε το 1960 με το Π.Δ. 4111/1960 με 18μηνη εκπαίδευση 9 σημείων (ή 10μηνη 4 σημείων για όσους είχαν 3 χρόνια σε Π.Ι.).
Να επισημάνω δε ότι η παθολογία ιδρύθηκε αργότερα
Από τότε όμως πολεμήθηκε, γειώθηκε και ως το 1986 που «ξαναδημιουργήθηκε», απέκτησαν την ειδικότητα ελάχιστες δεκάδες γιατροί (Ίσως θα μπορούσε ο συνάδελφος κ. Χαρ,Βιττωράκης να μας πεί ακριβή αριθμό. Ίσως θυμάται, μιάς και ο πατέρας του ήταν ένας αξιόλογος γιατρός από αυτούς που πήραν την ειδικότητα τότε).

- Να μην ξεχνάμε και τη δυνατότητα κάλυψης θέσης σε ΠΙ από γενικό γιατρό, και μετατροπή σε θέση επιμελητή Β'. μέσω της προκήρυξης των αγροτικών. Νόμος του 1997 αν θυμάμαι καλά.
Αυτό αποτέλεσε σημαντικό κίνητρο.

- Νόμος 2519/97 επίΓείτονα. Άλλη μεγάλη επιτυχία της ΕΛΕΓΕΙΑ. Μόνο οι ΓΙ μπορούν χωρίς ουσιαστική κρίση, να καταλάβουν θέσεις ΕΣΥ στα ΠΙ. Ουρλιάζουν ακόμη οι Παθολόγοι.

- Έχω ένα χαρτί που μου είχες δώσει που τους κατέγραφε σε μόλις 51 όλα τα χρόνια από το 60 μέχρι το 86. Όμως υπάρχει ο Νίκος Κουλούρης, συνταξιούχος πια, που ήταν ο τελευταίος που πήρε την ειδικότητα με αυτόν τον τρόπο, ίσως ο Νίκος ξέρει.

- Κάπου είχα ακριβή αριθμό. Αλλά πιά τα αρχεία μου "ατόνησαν" και δεν το εντόπισα. Θυμάμαι όμως ότι ήταν κάποιες λίγες δεκάδες. Ίσως ο Κουλούρης ή ο Βιττωράκης παρέμβουν και μας διαφωτίσουν.

- καλά... Μου φαίνεται πως μοιάζουμε με γεροντάκια που λένε ιστορίες του Στρατού και άλλες από τα νειάτα τους

- Σ' όποιον αρέσουμε. Για τους άλλους, δεν θα μπορέσουμε. Αλλά ή ιστορία χαλυβδώνει και διδάσκει και για τα λάθη και τις χαμένες ευκαιρίες και πρέπει να την ξέρουμε.😀

- Αστεία βέβαια, αλλά πιστεύω ότι το σοβαρό είναι ότι φοβάμαι πως τα νειάτα δεν ενδιαφέρονται και δεν μαθαίνουν την ιστορία τους. Αυτό βλάπτει την κρίση αλλά και τους οραματισμούς τους. Είναι σοβαρή παράλειψη να μην αντιλαμβάνεται κανείς ούτε τις δυσκολίες ούτε την πυκνότητα αναφορικά με τις εξελίξεις ειδικά εκείνες τις πολύ δύσκολες εποχές. Φοβάμαι ότι δεν είναι δυνατόν καν να σύνειδοποιήσουν την δυσκολία να είσαι ουσιαστικά χωρίς ταυτότητα, να μην γνωρίζει συνολικά η κοινωνία την διαφορά σου από τον ανειδίκευτο.

-  ο Ν. 2071/92 ήταν ο νόμος Σούρλα. Να σου σημειώσω μόνο ότι η Παθολογία «ιδρύθηκε» περί το 1950. Βάζω εισαγωγικά γιατί η ίδρυση αυτή ουσιαστικά ήταν μια επιστολή της τότε Κυβέρνησης προς όλους τους ανειδίκευτους γιατρούς, με την οποία τους απένειμε την Ειδικότητα της Παθολογίας, χωρίς ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.

-  Έψαξα, αλλά δε βρήκα τίποτε σχετικό. Στο Πανεπιστήμιο την έδρα την πήραν διάφοροι που δεν είχαν τέτοιο τίτλο (στην αρχή). Δεν μπόρεσα να εντοπίσω πότε ξεκινάει ως «ειδική παθολογία» με δομημένο πρόγραμμα. Πιο πρίν, ακόμη και σε κείμενα της ιστορίας του ΕΚΠΑ αναφέρεται ως γενική παθολογία. Σήμερα διάβαζα ένα για την ιστορία του ΕΚΠΑ.

- τί εννοείς δομημένο Πρόγραμμα; Δεν έχουν τέτοιο ούτε κάν σήμερα.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: ιστορία γενική Ιατρική Ελλάδα 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
23 Απαντήσεις
19455 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Φεβρουαρίου 2011, 23:15:21
από D-Michalis
23 Απαντήσεις
11045 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Ιουνίου 2010, 18:41:39
από timex
0 Απαντήσεις
8612 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαΐου 2010, 21:09:07
από Argirios Argiriou
11 Απαντήσεις
6149 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Οκτωβρίου 2010, 20:59:24
από Gatekeeper
0 Απαντήσεις
6908 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Ιουλίου 2023, 16:45:24
από Argirios Argiriou