Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

ΠΦΥ: Η νέα πραγματικότητα

(1/1)

Δ. Κουναλάκης:
Ξέρω ότι θα προκαλέσω με αυτή την ανάρτηση. Νομίζω ότι η ώρα έφτασε. Το ιρλανδικό μοντέλο που σας έλεγα χρόνια τώρα παίρνει σάρκα και οστά. Από το Σεπτέμβρη, ο έλληνας πολίτης θα πληρώνει το γιατρό του. Όσοι με ρωτάγατε εάν πρέπει να παραιτηθείτε από το ΕΣΥ και να ανοίξετε ιδιωτικό ιατρείο, σας λέω ότι λίγο πριν το burn-out σε 6-8 μήνες θα το κάνετε και χωρίς την γνώμη μου. Οι κρατικές δομές υγείας θα μείνουν μόνο για τους ανασφάλιστους, γι αυτό ζητιέται και ΑΦΜ για την εγγραφή τους σε ΤόΜΥ.
Κανένας δεν θα αντέξει την σύμβαση για ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς που βγήκε ακόμη κι αν μπει στην αρχή. Ελάχιστοι θα επιβιώσουν στα ΤόΜΥ. Όποιος μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από συνταγογραφία θα αποχωρήσει μόλις δει τι σημαίνει συμπληρωμένη λίστα. Το γεγονός ότι μειώνεται και ο αριθμός των ιατρών συνεχώς θα κάνει πιο ιδανική τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η κυβέρνηση και ο πυρήνας που οδηγεί τις υπηρεσίες περίθαλψης αποφάσισε τον διαχωρισμό κρατικής και ιδιωτικής παροχής υπηρεσιών υγείας.
Στο ιρλανδικό μοντέλο, το κράτος προσφέρει οικογενειακό ιατρό σε άπορους, ανασφάλιστους, παιδιά κάτω των 6 ετών και ειδικές κατηγορίες νοσημάτων. Οι υπόλοιποι πληρώνουν τον γιατρό τους (οικογενειακό ή μη) από την τσέπη τους ή την ιδιωτική τους ασφάλεια. Οι παραπομπές σε ειδικούς είναι μόνο για αυτές τις κατηγορίες ασθενών και οι αναμονές ξεκινούν από 2 έως 14 μήνες.
Προσπάθησα να μην συμβεί αυτό τα τελευταία χρόνια, επιχειρηματολογώντας με δεδομένα και πιέζοντας κάθε παράγοντα που υπήρχε, Ξανθός, Πολάκης, Μπερσίμης, Λιονής, Βαρδαρός, Θεοδωράκης, αρκετούς από τον WHO, το υπουργείο και τα Πανεπιστήμια. Νομίζω ότι πλέον ξέφυγε από τις αποφάσεις τους. Η διέξοδος πλέον είναι θέμα προτεραιοτήτων σε πιο υψηλό επίπεδο.
Καλώς ήρθατε στην νέα πραγματικότητα.

Argirios Argiriou:
Εύστοχη, κατά την γνώμη μου, ανάρτηση Συναδέλφου σε Ιατρική ομάδα στο facebook:

Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει όλους ευτυχισμένους και να ξαλαφρώσει και τα ταμεία,όμως η επάρατος 1η φορά αριστερά αδυνατεί να κατανοήσει, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τη πανάκριβη δωρεάν παιδεία. Συμμετοχή του ασφαλισμένου στις ιατρικές επισκέψεις,ακριβώς όπως συμβαίνει με τις εργαστηριακές εξετάσεις και τα φάρμακα.Κατάργησαν σαν αντιλαϊκό το εισιτήριο των 5ευρώ στα νοσοκομεία, λες και ο καθένας από μας πηγαίνει στο νοσοκομείο όπως πηγαίνει στο καφενείο ή το περίπτερο και σήμερα τα νοσοκομεία τελούν υπό διάλυση, το ίδιο θα συμβεί και στα ιδιωτικά ιατρεία. Δυστυχώς οι ιατρικοί σύλλογοι είναι μόνο για πανηγύρια και μωροφιλοδοξίες.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση