Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 00:15:42

Αποστολέας Θέμα: Στα 700 – 800 € το κόστος τ εξέτασης BRCA 1 και BRCA 2 για τον καρκίνο τ μαστού  (Αναγνώστηκε 25064 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Σεπτεμβρίου 2018, 05:16:38
Αναγνώστηκε 25064 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
19/09/2018

Αναμένεται να προσδιοριστεί από τον ΕΟΠΥΥ το ποσοστό αποζημίωσης της εξέτασης – Πρόκειται για  ένα γενετικό τεστ σχετικά με γονιδιακή μετάλλαξη που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού και ωοθηκών

Την κοστολόγηση διαγνωστικού γενετικού τεστ για τυχόν γονιδιακή μετάλλαξη που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού και ωοθηκών αποφάσισε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, η εξέταση ογκολογικών βιοδεικτών για τον έλεγχο τυχόν μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA 1 και BRCA 2 κοστολογείται με το ποσό των 700 έως 800 ευρώ.
Σήμερα, ο γονιδιακός έλεγχος για την αναζήτηση της μετάλλαξης στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 – σημειωτέον έγιναν ευρέως γνωστά κι εκτός επιστημονικής κοινότητας όταν πριν από μερικά χρόνια η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί μίλησε για τον καρκίνο του μαστού με τον οποίο διαγνώστηκε και εξήγησε ότι έφερε αυτά τα γονίδια- γίνεται σε πολύ περιορισμένο ποσοστό λόγω του υψηλού κόστους της εξέτασης αλλά και επειδή δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Γυναίκες με μεταλλάξεις των γονιδίων έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού (50% – 85%) και καρκίνου ωοθηκών (15% – 40%). Η συχνότητα της παρουσίας των BRCA1 και BRCA2, γονιδίων στον καρκίνο του μαστού είναι 5% έως 7%. Το ποσοστό μπορεί να ανέλθει στο 65% σε οικογένειες που είχαν 4 ή 5 περιπτώσεις καρκίνου μαστού και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% σε οικογένειες με πολλαπλά κρούσματα καρκίνου μαστού και καρκίνου ωοθηκών.

Ο έλεγχος και η γενετική παρακολούθηση προβλέπεται για τις εξής κατηγορίες ασθενών:

Για όλες τις γυναίκες που έχουν διάγνωση επιθηλιακού καρκινώματος των ωοθηκών, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακού ιστορικού.

Για όλες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού πριν από την ηλικία των 45 ετών.

Για όλες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού σε οποιαδήποτε ηλικία και έχουν τουλάχιστον δύο περιστατικά από την ίδια πλευρά της οικογένειας με εμπεριστατωμένη διάγνωση καρκίνου μαστού, ωοθηκών, παγκρέατος ή προστάτη με Cleason score μεγαλύτερο ή ίσο του 7.

Για τις γυναίκες στων οποίων την οικογένεια υπάρχει γνωστή μετάλλαξη των γονιδίων BRCA 1 και 2.

Στην υπουργική απόφαση περιγράφονται οι ενδεδειγμένες μέθοδοι αλλά και οι προδιαγραφές ποιότητας για τη διενέργεια τους.

Η μέθοδος με την οποία θα γίνεται η διάγνωση είναι το Next Generation Sequencing -NGS (gold standard). Η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων θα πρέπει να γίνεται με ανεξάρτητη μέθοδο (Sanger Sequencing). Τα παραπάνω μπορούν να γίνουν με εμπορικά διαθέσιμα (kits) τυποποιημένα και πιστοποιημένα για διάγνωση με σταθερά επαναλήψιμα αποτελέσματα που έχουν δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες.

Η κοστολόγησή τους είναι στα εφτακόσια (700) ευρώ. Σε περίπτωση που το NGS δεν μπορεί να ανιχνεύσει μεγάλες γονιδιακές αναδιατάξεις, απαιτείται η συμπληρωματική μέθοδος για την ανίχνευση αυτών (MLPA), με συνολικό κόστος οκτακόσια (800) ευρώ. Αναμένεται πλέον να προσδιοριστεί από τον ΕΟΠΥΥ το ποσοστό αποζημίωσης της εξέτασης.

Στην απόφαση προβλέπεται πως οι ιδιώτες πάροχοι θα καταβάλλουν επιστροφές χρημάτων (clawback), σε περίπτωση που το κόστος από τη διενέργεια της εν λόγω εξέτασης ξεπεράσει τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: protothema.gr

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Νοεμβρίου 2022, 22:53:57
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
02/11/2022 HealthReport.

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξετάσεων για τα ύποπτα γονίδια BRCA 1,2 – Όλη η διαδικασία

Ο ΕΟΠΥΥ ξεκινά την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων «Έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1,2»

Ξεκινά από τον ΕΟΠΥΥ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων για τα ύποπτα γονίδια BRCA 1,2  που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο μαστού και ωοθηκών.

Όπως τονίζεται σε εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ προς τους Ιατρούς και δικαιούχους του Οργανισμού τίθεται σε εφαρμογή της υπ’αρ. Γ2(δ)/οικ.61919/10.08.2018 (ΦΕΚ Β’3969) Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), υλοποιήθηκε η ενσωμάτωση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων «Έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1,2», στην Κατηγορία: «Γενετικές Εξετάσεις Κληρονομούμενου Καρκίνου».

Για τη διαδικασία συνταγογράφησης ισχύουν τα εξής:

1. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των συγκεκριμένων εξετάσεων γίνεται με χρήση των ακόλουθων κωδικών διάγνωσης κατά ICD10, σύμφωνα με τις ενδείξεις στην ΚΥΑ :

C56 – Κακοήθη νεοπλάσματα των ωοθηκών,

C50 – Κακοήθη νεοπλάσματα του μαστού,

Z80 – Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος,

Ζ80.3 – Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος μαστού,

Ζ80.4 – Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος γεννητικών οργάνων,

Z80.8 – Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος άλλων οργάνων ή συστημάτων,

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται πώς στα σχόλια για αυτά τα ICD10 απαιτείται να διευκρινίζεται από τον ιατρό ο λόγος που συνιστά την εξέταση, με βάση τις ενδείξεις στην ΚΥΑ (π.χ. Ca μαστού με διάγνωση πριν από την ηλικία των 45 ετών). Εφιστούμε την προσοχή σας, ώστε να μην αναγράφονται στα Σχόλια προσωπικά δεδομένα συγγενών.

Ζ83 – Οικογενειακό ιστορικό άλλων ειδικών διαταραχών.

Στο συγκεκριμένο κωδικό διάγνωσης απαιτείται να διευκρινίζει ο ιατρός με Σχόλιο: «Γυναίκα που στην οικογένειά της υπάρχει γνωστή μετάλλαξη των γονιδίων BRCA 1,2». Στο Σχόλιο αυτό θα αναφέρεται ποια/ό μέλη/μέλος της οικογένειας αφορά (π.χ. αδερφή, μητέρα κτλ), χωρίς την αναγραφή προσωπικών δεδομένων.

2. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα γίνεται υποχρεωτικά με την αναγραφή και των δύο κωδικών στο ίδιο παραπεμπτικό:

Έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1,2
610000001 (με τη μέθοδο NGS)

Έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1,2

610000002 (με τη συμπληρωματική μέθοδο MLPA)
εφόσον ο ιατρός δεν γνωρίζει εκ των προτέρων αν θα απαιτηθεί και η συμπληρωματική μέθοδος MLPA.

Κατά την εκτέλεση και υποβολή του παραπεμπτικού από τον συμβεβλημένο πάροχο στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ ^ΔΑΠΥ), θα γίνεται ο διαχωρισμός (υποβολή μόνο του ενός κωδικού ή υποβολή και των δύο κωδικών).

3. Η εξέταση θα εκτελείται μόνο μια φορά ανά ΑΜΚΑ δικαιούχου στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

Συμμετοχή
Στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται πώς κατόπιν επιτυχούς διαπραγμάτευσης μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Αποζημίωσης Υπηρεσιών Υγείας, Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Υλικών Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η συμμετοχή των δικαιούχων Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την εξέταση BRCA 1,2 (NGS) ορίζεται στα 78,75 € έναντι του ποσού των 105 € που αντιστοιχούν στο 15% της τιμής ΦΕΚ. Όταν απαιτείται και η εκτέλεση της συμπληρωματικής μεθόδου MLPA η συμμετοχή θα προσαυξάνεται κατά 7,5€.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Νοεμβρίου 2022, 22:56:05 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Απριλίου 2023, 10:04:49
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Health Daily 04-04-2023

ΣΟΒΑΡΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΔΙΑΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Για τον καρκίνο του μαστού

Πολύ σοβαρή δυσλειτουργία έχει προκύψει με την εκτέλεση των συνταγογραφούμενων γονιδιακών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με τις οδηγίες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή της σχετικής 61919/10.82.018 ΚΥΑ, με την οποία καλύπτονται 700 ευρώ για την εξέταση ογκολογικών βιοδεικτών BRCA 1-2, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προσκομίσει μια σειρά από δικαιολογητικά τα οποία είναι αδύνατον, σε πολλές περιπτώσεις να εξασφαλίσει.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προσκομίσει βεβαιώσεις ιατρικού ιστορικού καρκίνου, με εμπεριστατωμένη διάγνωση, για δύο μέλη της οικογένειας του. Η απαίτηση αυτή σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατον να ικανοποιηθεί, με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν στο παρελθόν ηλεκτρονικοί φάκελοι ασθενών, ούτε έχει διατηρηθεί το ιατρικό αρχείο για ασθενείς που νόσησαν πριν από πολλά χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται φραγμός στην πρόσβαση στις κρίσιμες αυτές εξετάσεις.Για το θέμα κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται εάν προτίθεται να αναθεωρήσει αυτή την απαίτηση του ΕΟΠΥΥ, για προσκόμιση δικαιολογητικών εμπεριστατωμένης διάγνωσης για δύο μέλη της οικογένειας
ασφαλισμένων που πρέπει να έχουν πρόσβαση στις γονιδιακές εξετάσεις του καρκίνου του μαστού, στην περίπτωση που αυτά δεν είναι δυνατόν να εξευρεθούν λόγω παρέλευσης ετών κι αδυναμίας εντοπισμού των σχετικών φακέλων.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: brca 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4106 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Ιουνίου 2010, 00:19:33
από anastasios theodoridis
47 Απαντήσεις
23107 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Νοεμβρίου 2010, 23:12:43
από anastasios theodoridis
1 Απαντήσεις
4261 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Οκτωβρίου 2011, 22:04:45
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
2757 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Δεκεμβρίου 2015, 00:27:41
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2492 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Μαρτίου 2018, 21:23:51
από Argirios Argiriou