Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 11:17:47

Αποστολέας Θέμα: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος  (Αναγνώστηκε 169332 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Σεπτεμβρίου 2018, 23:56:20
Αναγνώστηκε 169332 φορές
Αποσυνδεδεμένος

doctorZn


Χαιρετώ την ομήγυρη. Σχετικά με την Καρτα Υγείας Αθλητη που χρειαζεται πλεον για καθε αθλουμενο σε ερασιτεχνικα σωματειά γνωριζουμε αν μπορει να την υπογραψει και γενικος ιατρος μετα τον απαραιτητο έλεγχο ή μόνο σε καρδιολογο επιτρεπεται;

Η σχετικη  διατυπωση δεν ειναι απολυτα σαφης:
"Άρθρο 4
Θεώρηση

1. Η Κάρτα Υγείας του Αθλητή θεωρείται από ιατρούς μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νομαρχιακών, Περιφερειακών ή Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών στρατιωτικών μονάδων ή από ιατρούς έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή με Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και από ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, κατέχοντες την καρδιολογική ειδικότητα.

2. Σε ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων, τα οποία θα διοργανώνει το Ε.Κ.Α.Ε., σε θέματα προαγωνιστικού ελέγχου των αθλητών.

3. Για την οργάνωση των μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων το Ε.Κ.Α.Ε. δύναται να συμβληθεί με εθνικούς και διεθνείς ιατρικούς επιστημονικούς φορείς και εταιρείες.

4. Το κόστος των μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων δύναται να καλυφθεί από τίμημα που θα επιβαρύνει τους μετεκπαιδευόμενους ή / και από χορηγίες."

Οσο το χω ψαξει ειχα βρει μια αναφορα οτι θελει μονο καρδιολογο. Με βαση την διατυπωση  του 1. εγω περισσοτερο τεινω οτι η προυποθεση για καρδιολογο αφορα μονο ιδιωτες παντως. Με βαση τα 2-4 βεβαια πιθανοτερο να απαιτει καρδιολογο μονο

« Τελευταία τροποποίηση: 24 Σεπτεμβρίου 2018, 23:58:02 από doctorZn »

25 Σεπτεμβρίου 2018, 00:00:33
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

doctorZn


Μαλλον μονο καρδιολογος με βαση και το παρακατω:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

25 Σεπτεμβρίου 2018, 00:01:31
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Είχα στείλει ερώτημα στο ΕΚΑΕ το παρακάτω
Παράθεση
Καλημέρα σας,

Με αφορμή την κοινή υπουργική απόφαση για την κάρτα υγείας αθλητή (με αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑΑΕΥΔΣ/ΤΑΕΥΕ/386611/15976/1417/152) , θα ήθελα σας
παρακαλώ να μου διευκρινίσετε τα εξής:

Αναγράφεται στην απόφαση ότι η κάρτα υγείας αθλητή, θεωρείται μόνο από καρδιολόγο κρατικής ή ιδιωτικής δομής.

α) Ιατρός άλλης ειδικότητας που θα παρακολουθήσει τα αναφερόμενα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία θα διοργανώνει το Ε.Κ.Α.Ε., σε θέματα προαγωνιστικού ελέγχου των αθλητών, μπορεί να θεωρεί ισότιμα με τον καρδιολόγο κάρτα υγείας αθλητή; Αν ναι, σε ποια απόφαση τεκμηριώνεται αυτό; Από την παραπάνω υπουργική απόφαση δεν προκύπτει ξεκάθαρα κάτι τέτοιο.

β) Η Κάρτα Υγείας Αθλητή θεωρείται από τον καρδιολόγο μόνο για καρδιολογικά θέματα υγείας που εμπίπτουν στην ειδικότητα της καρδιολογίας και απαιτείται και επιπλέον εξέταση και θεώρηση από άλλη ειδικότητα ιατρού ή ο καρδιολόγος που την θεωρεί, εξετάζει και υπογράφει συνολικά για την υγεία του αθλητή;

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά

Και πήρα απάντηση το παρακάτω:
Παράθεση
Κύριε Κουναλάκη,
σε απάντηση των ερωτημάτων σας ενημερώνουμε για τα εξής:
α) ναι οι ιατροί λοιπών ειδικοτήτων μπορούν να θεωρούν ισότιμα με τον καρδιολόγο την κάρτα υγείας του αθλητή, εφ΄όσον παρακολουθήσουν τα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια τα οποία θα οργανώσουμε εμείς. Αυτό τεκμηριώνεται στον τίτλο του άρθρου 4 της ΚΥΑ, ο οποίος ορίζεται "ως θεώρηση" και στο πλαίσιο αυτού του άρθρου και τίτλου στην παρ.2 αναφέρεται η παροχή της δυνατότητας θεώρησης σε ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων .
β) η φιλοσοφία της κοινής Υπουργικής απόφασης η οποία εμπεριέχεται στην εισήγηση που έστειλε το ΕΚΑΕ στο Υπουργείο Αθλητισμού για τον συγκεκριμένο λόγο, επικεντρώνεται στο Ηλεκτροκαρδιογράφημα με σκοπό την πρόληψη του Αιφνίδιου Θανάτου.
Ως εκ τούτου και οι 3 εξετάσεις οι οποίες απαιτούνται για την συμπλήρωση της κάρτας Υγείας του Αθλητή επικεντρώνονται στον ίδιο σκοπό και μπορεί να διενεργηθούν από καρδιολόγους ή από ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων στους οποίους θα επισημανθούν συγκεκριμένα σημεία ανάγνωσης του Ηλεκτροκαρδιογραφήματος καθώς και ο τύπος της συμπλήρωσης του ατομικού και οικογενειακού ιατρικού ιστορικού και της κλινικής εξέτασης.

Με εκτίμηση
Αλέξανδρος  Καποδίστριας
Διεύθυντής ΕΚΑΕ
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

25 Σεπτεμβρίου 2018, 00:16:05
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

doctorZn


Ευχαριστω για την αμεση απαντηση. Αφου θελουν μονο καρδιολογος να κανει την θεωρηση θα επρεπε να απαιτουν την πρωτη φορα εστω να γινεται και Triplex. Βεβαια το κοστος ειδικα σε μερη χωρις καρδιολογο δημοσιου θα ξεφευγε...


Καπου διαβασα οτι η καρτα υγειας υποτιθεται βγαινει δωρεαν χωρις επιβαρυνση σωματειου/αθλουμενου...

Η πραγματικοτητα φυσικα ειναι οτι συνηθως η θεωρηση θα γινεται απο ιδιωτη καρδιολογο.. Απο κοστος εχω μαθει 10 ευρω/ αθλητη σε ομαδα της Αθηνας. Εδω στο χωριο 15/αθλητη...

25 Σεπτεμβρίου 2018, 07:23:04
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Καπου διαβασα οτι η καρτα υγειας υποτιθεται βγαινει δωρεαν χωρις επιβαρυνση σωματειου/αθλουμενου...
Εννοούν δωρεάν την έκδοση του εντύπου! Κοινώς το χαρτί!
Η θεώρηση κοστίζει! Αμ πως!

8 Οκτωβρίου 2018, 22:59:15
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
08/10/2018

Η ΕΠΣ Ηρακλείου με ανακοίνωσή της - που υπογράφει ο Νίκος Τζώρτζογλου - αναφέρθηκε στην θέσπιση της κάρτας υγείας αθλητή και με επισήμανση προς το Υπουργείο Υγείας και το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Η σχετική ανακοίνωση:
 
ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΞΑΝΘΟ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
Ε.Π.Ο.
ΕΝΩΣΕΙΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
 
Με έγγραφο που παρέλαβαν στις 4 Οκτωβρίου οι Ποδοσφαιρικές Ενώσεις όλης της χώρας, ανάμεσά τους και η ΕΠΣ Ηρακλείου, ενημερωθήκαμε επίσημα για την θέσπιση της κάρτας υγείας αθλητή για όλες τις Ομοσπονδίες, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.
 
Μια απόφαση που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ασφαλώς απαραίτητη, διασφαλίζοντας σε συνέχεια των υπαρχουσών καταστάσεων υγείας, την συμμετοχή των αθλητών στους αγώνες και τις προπονήσεις.
 
Ωστόσο, η εφαρμογή της κάρτας υγείας αθλητή από τις 9 Οκτωβρίου 2018, δηλαδή με περιθώριο μόλις πέντε ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης στις Ενώσεις και στα σωματεία, θεωρούμε ότι μπορεί να φέρει αντίστροφα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.
 
Δυστυχώς ένα τόσο σοβαρό ζήτημα αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και βιασύνη. Αλήθεια, θα μπορούσαν 10.000 περίπου αθλητές που βρίσκονται στη δύναμη των ποδοσφαιρικών σωματείων και ακαδημιών της ΕΠΣ Ηρακλείου να εκδώσουν κάρτα υγείας μέσα σε λίγες ώρες; Ακόμα και αν όλα τα νοσοκομεία και οι γιατροί του Ηρακλείου λειτουργούσαν αυτές τις μέρες μόνο για την κάρτα υγείας αθλητή και πάλι δεν θα επαρκούσε ούτε για το 1/10 των αθλητών!
 
Και παράλληλα ερωτούμε, μήπως χρειάζονται κάρτα υγείας και εκείνοι που έθεσαν ως προθεσμία εφαρμογής λίγες μόνο ημέρες για εκατοντάδες χιλιάδες αθλητές σε όλη την Ελλάδα; Ας είμαστε σοβαροί!
 
Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου ενημερώνει ότι είναι πρακτικά αδύνατη η εφαρμογή της κάρτας υγείας αθλητή από τις 9 Οκτωβρίου. Ζητούμε την κατανόηση, την ευαισθησία και πάνω απ’ όλα την σοβαρότητα σ’ αυτό το ζήτημα και να δοθεί η παράταση ενός εύλογου χρονικού διαστήματος για την έκδοσή της από τους αθλητές.
 
ΝΙΚΟΣ ΤΖΩΡΤΖΟΓΛΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΣΗ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Οκτωβρίου 2018, 00:37:08
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


- ΦΕΚ 94/Α/29 Ιουνίου 2017
Από την ψήφιση του παρόντος μέσα σε διάστημα ενός (1) έτους, οι Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες οφείλουν να τροποποιήσουν τα Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας, να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των αθλητικών σωματείων της δύναμής τους και την έκδοση των καρτών υγείας των αθλητών τους

- ΦΕΚ 3254/Β/8 Αυγούστου 2018
1. Μέσα σε διάστημα ενός (1) μήνα από την έναρξη ισχύος της παρούσας, οι Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες οφείλουν να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των αθλητικών σωματείων της δύναμης τους και την έκδοση των Καρτών Υγείας των αθλητών τους.
2. Η ισχύς της απόφασης αυτής άρχεται από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

- ΦΕΚ 3967/Β/12 Σεπτεμβρίου 2018
Παρατείνουμε την προθεσμία που ορίζεται στη παράγραφο 1 του άρθρου 5 της κοινής υπουργικής απόφασης αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑΑΕΥΔΣ/
ΤΑΕΥΕ/386611/15976/1417/152/03-08-2018 (Β΄ 3254/08-08-2018) έως 08-10-2018.

Σήμερα (10/10/2018) ο υφυπουργός αθλητισμού ανακοίνωσε την παράταση μέχρι 31-12-2018

Όταν υπάρχει προγραμματισμός!

Παρεμπιπτόντως, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία πως θα αποδεικνύεται η υγεία των αθλητών;

17 Νοεμβρίου 2018, 22:35:47
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Επισυνάπτω κομμάτι από το πιστοποιητικό που χορηγήθηκε σε γενικό γιατρό στην πρώτη ημερίδα πιστοποίησης μη καρδιολόγων που έγινε σήμερα (17/11/18).
Παρατηρήστε το μακρινάρι στο τέλος. Πόση γραφειοκρατία πια για να περιγράψεις κάτι;

18 Νοεμβρίου 2018, 02:04:56
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επισυνάπτω κομμάτι από το πιστοποιητικό που χορηγήθηκε σε γενικό γιατρό στην πρώτη ημερίδα πιστοποίησης μη καρδιολόγων που έγινε σήμερα (17/11/18).
Παρατηρήστε το μακρινάρι στο τέλος. Πόση γραφειοκρατία πια για να περιγράψεις κάτι;
Χα...
Έχεις δίκιο, Διαμαντή. Από γραφειοκρατία σκίζουμε και όσο πάμε γινόμαστε και πιο επαγγελματίες, από ότι φαίνεται.
Πάντως και εγώ που παρακολούθησα το σεμινάριο έχω να πω ότι ήταν άκρως εμπεριστατωμένο και με ομιλητές ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου, με μια κουβέντα πολύ-πολύ χρήσιμο για όσους θα ήθελαν να ασχοληθούν με το θέμα (κάτι που να πω την αλήθεια ότι δεν περίμενα, τουλάχιστον στο βαθμό που το συνάντησα).
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

18 Νοεμβρίου 2018, 09:12:46
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

18 Νοεμβρίου 2018, 13:02:32
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Αξίζει όντως να παρακολουθήσουν όλοι το σεμινάριο. Το βιβλίο που πήραμε μόνο,αξίζει 150 λίρες όπως με διάθεση χιούμορ ανέφερε ο ομιλητής απ το Saint Georges

18 Νοεμβρίου 2018, 19:27:20
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

giota


Καλησπέρα σε όλους!
Συγχαρητήρια στους συνάδελφους που παρακολούθησαν το σεμινάριο και άνοιξαν το δρόμο και στους υπολοίπους.
Θα ήθελα να ρωτήσω από πού ακριβώς διαβάσετε και πως θα βρω το βιβλίο?
                                                                         
                                                                        Ευχαριστώ!

18 Νοεμβρίου 2018, 21:04:27
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Το βιβλίο στο δίνουν στο σεμινάριο με την εγγραφή.Από πού να διαβάσουμε ένα ολοήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο ήταν. 

21 Νοεμβρίου 2018, 20:41:58
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το βιβλίο στο δίνουν στο σεμινάριο με την εγγραφή.Από πού να διαβάσουμε ένα ολοήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο ήταν. 
Μπορείτε να δείτε τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες στο jama (έχουν ελεύθερη πρόσβαση): Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος 
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

28 Νοεμβρίου 2018, 10:30:17
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Όποιος θέλει πληροφορίες για το επόμενο course μπορεί να τηλεφωνήσει στο 210 - 68 41 555

ekaeoaka at gmail.com
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Ιανουαρίου 2019, 16:18:06 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: κάρτα υγείας κάρτα υγείας αθλητή 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4324 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Ιανουαρίου 2011, 16:19:26
από mirto saritzoglou
0 Απαντήσεις
9782 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιανουαρίου 2011, 22:05:52
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
4829 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Οκτωβρίου 2012, 15:40:49
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
1 Απαντήσεις
7136 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Φεβρουαρίου 2014, 12:50:23
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
4948 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Δεκεμβρίου 2014, 08:44:17
από EzeΤΡΟΛ