Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 22:54:27

Αποστολέας Θέμα: Δικαίωμα άσκησης καθηκόντων ιατρού εργασίας  (Αναγνώστηκε 77862 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Απριλίου 2009, 12:08:31
Αναγνώστηκε 77862 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Με το άρθρο 12 του σχεδίου νόμου «Αναδιοργάνωση σώματος επιθεώρησης εργασίας» που κατατέθηκε στη Βουλή καθορίζονται νομοθετικά ρυθμίσεις σχετικά με την ιατρική της εργασίας.
Το άρθρο στη σελίδα 32 του pdf:Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Συγκεκριμένα με βάση αυτό το άρθρο:

Καθήκοντα ιατρού εργασίας έχουν δικαίωμα να ασκούν

1.Οι ιατροί χωρίς ειδικότητα που έχουν συνάψει συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ιατρού εργασίας με επιχειρήσεις και αποδεικνύουν την άσκηση των καθηκόντων αυτών συνεχώς επί επτά τουλάχιστον έτη.

2.Οι ιατροί που εκτελούν καθήκοντα ιατρού εργασίας χωρίς να κατέχουν ή να ασκούν το τίτλο της ειδικότητας της ιατρικής της εργασίας, αλλά τίτλο άλλης ειδικότητας

Με έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που θα εκδοθεί σε δυο μήνες θα καθοριστούν οι όροι, οι προϋποθέσεις, ο χρόνος καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των αναγκαίων προσόντων για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας της ιατρικής της εργασίας από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων καθώς και για την άσκηση αυτής έως την απόκτηση του ως άνω τίτλου της ιατρικής της εργασίας κατά τη μεταβατική περίοδο που μεσολαβεί ως τότε.
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

19 Αυγούστου 2009, 23:47:14
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Ιατροί Εργασίας − Όροι και προϋποθέσεις για την απόκτηση της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Φ.Ε.Κ. 574, τεύχος Β', 30 Μαρτίου 2009

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Και η κατάργηση της υπουργικής απόφασης

Φ.Ε.Κ. 1230, τεύχος Β', 23 Ιουνίου 2009

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πηγή : Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

20 Αυγούστου 2009, 20:10:20
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Μάθαμε τι δεν ισχύει. Και τελικά τι ισχύει?
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

21 Αυγούστου 2009, 12:24:23
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μάθαμε τι δεν ισχύει. Και τελικά τι ισχύει?

Άρη , περιμένουμε νέα υπουργική απόφαση .
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

21 Αυγούστου 2009, 17:53:23
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Και μέχρι τότε? Δεν έχει κανένας δικαίωμα άσκησης καθηκόντων ιατρού εργασίας?
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

22 Αυγούστου 2009, 17:28:48
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Και μέχρι τότε? Δεν έχει κανένας δικαίωμα άσκησης καθηκόντων ιατρού εργασίας?

Η καταργηθείσα Υπουργική Απόφαση κυρίως αναφερόταν στους όρους απόκτησης της ειδκότητας ιατρικής εργασίας από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.Η διαδικασία αυτή καταργήθηκε.
Προφανώς όμως, άσκηση καθηκόντων ιατρού εργασίας έχουν οι ιατροι με τη συγκεκριμένη ειδικότητα και όσοι ασκούν χρέη ιατρού εργασίας σε επιχειρήσεις επί τουλάχιστον 7 έτη και  είναι χωρίς ειδικότητα είτε ασκούν χρέη ιατρού εργασίας αλλά κατέχουν άλλη ειδικότητα , όπως προβλέπεται από το νόμο  3762/2009:

Αρθρο 12
 
 Δικαίωμα άσκησης καθηκόντων ιατρού εργασίας
 

 Η παράγραφος 2 του Αρθρου 9 του ν.3144/2003 (ΦΕΚ 111 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το Αρθρο 29 του ν.3227/2004 (ΦΕΚ 31 Α΄) και το Αρθρο 5 του ν.3667/2008 (ΦΕΚ 114 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής:
 
 «2. Κατ' εξαίρεση, τα καθήκοντα του ιατρού εργασίας, όπως αυτά προβλέπονται στο ν.1568/1985 (ΦΕΚ 177 Α΄) «Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων» έχουν δικαίωμα να ασκούν:
 
 α) Οι ιατροί χωρίς ειδικότητα, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχουν συνάψει συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ιατρού εργασίας με επιχειρήσεις και αποδεικνύουν την άσκηση των καθηκόντων αυτών συνεχώς επί επτά (7) τουλάχιστον έτη.
 
 β) Οι ιατροί, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος εκτελούν καθήκοντα ιατρού εργασίας χωρίς να κατέχουν ή να ασκούν τον τίτλο της ειδικότητας της ιατρικής της εργασίας, αλλά τίτλο άλλης ειδικότητας.
 
 γ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, ο χρόνος και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των αναγκαίων προσόντων για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας της ιατρικής της εργασίας από ιατρούς των περιπτώσεων των εδαφίων α΄ και β΄ της παρούσας, καθώς και για την άσκηση αυτής έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την απόκτηση του ως άνω τίτλου της ειδικότητας της ιατρικής της εργασίας.» (η υπουργική απόφαση που καταργήθηκε είναι αυτή που προβλεπόταν απότην παράγραφο γ του άρθρου 12).

Επισυνάπτω το ΦΕΚ με το νόμο 3662/2009
 
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

23 Αυγούστου 2009, 18:31:03
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


ΟΚ, ευχαριστώ. Ρωτάω γιατί για γεν.ιατρούς και παθολόγους υπάρχει η δυνατότητα μετεκπαίδευσης στον τομέα της ιατρικής της εργασίας σύμφωνα με απόφαση του ΚΕΣΥ. Τι εξυπηρετεί άραγε?
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

29 Αυγούστου 2009, 15:46:37
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Τελικά δημοσιεύθηκε η νέα Κοινή Υπουργική απόφαση.Ολόκληρο το ΦΕΚ στο επισυναπτόμενο.
Σύμφωνα με ενημερωτικό που είχαμε από τον κ. Θ .Κωσταντινίδη -Ειδικό Ιατρό Εργασίας, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ, Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος :

Περιέχοντας σημαντικές ασάφειες, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1775 Β΄/26.08.2009) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Υ7α/ΓΠ.οικ.112498/18.08.2009) που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.
 Η απόφαση αυτή υπογράφεται από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο, την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φ. Πάλλη - Πετραλιά και τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Λέγκα.

 Παραμένει η εκκρεμότητα της άσκησης της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων για τα επόμενα οκτώ χρόνια (μόνο γιά όσους ασκούσαν καθήκοντα κατά τη δημοσίευση του  Ν.3762).

Oι επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση να παρέχουν στους εργαζόμενους τους υπηρεσίες ιατρικής της εργασίας, απαιτείται να αναζητούν, μέσω του Ιατρικού Συλλόγου της περιοχής τους και των όμορων νομών , Ειδικό Ιατρό Εργασίας  και μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον ούτε και από τους όμορους νομούς (με σχετική βεβαίωση των Ιατρικών Συλλόγων), μπορούν να αναθέσουν καθήκοντα σε ιατρούς που δεν κατέχουν την ειδικότητα, με την προϋπόθεση ότι ασκούσαν καθήκοντα κατά τη δημοσίευση του  Ν.3762. (Για όσους ασκούσαν μη σύννομα καθήκοντα Ιατρικής της Εργασίας, η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος, θα πρέπει να ζητήσει εφαρμογή πειθαρχικών μέτρων από τους Ιατρικούς Συλλόγους και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Μετά την εγγραφή Ειδικών Ιατρών Εργασίας στους αντίστοιχους Ιατρικούς Συλλόγους , οι ειδικευμένοι ιατροί στην Ιατρική της Εργασίας αναλαμβάνουν τις θέσεις αυτές.

 Οι ιατροί που ασκούν καθήκοντα Ιατρικής της Εργασίας, μετά από σχετική αίτηση προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οφείλουν συμπληρώσουν τα γνωστικά αντικείμενα της εκπαίδευσης στην ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας που τους λείπουν, ώστε να αποκτήσουν τον τίτλο, αποκλειστικά μέσα  στην επόμενη οκταετία, μετά από εξετάσεις. Μπορούν να ασκηθούν στα  τμήματα που τους λείπει σχετική εκπαίδευση ως υπεράριθμοι και είναι  υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν διπλωματική εργασία. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να  παρακολουθήσουν 12μηνη θεωρητική εκπαίδευση (με εξαίρεση τους Γενικούς  Ιατρούς, για τους οποίους υπάρχει η πρόβλεψη του μοντέλου της θερινής  παρακολούθησης, είτε των τριήμερων εντατικών μαθημάτων).  Να επισημανθεί επίσης ότι μετά την απόκτηση τίτλου δεύτερης ιατρικής ειδικότητας, μόνο μία μπορεί να ασκείται με βάση τη νομοθεσία.

 Παρά τις ασάφειες που υπάρχουν στην σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, είναι απαραίτητο να εφαρμοσθεί από τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, από όλους τους Ειδικούς Ιατρούς Εργασίας, ώστε να πάψει να οξύμωρο να υπάρχουν ειδικευμένοι που παραμένουν άνεργοι είτε υποαπασχολούμενοι.

Σημαντική ασάφεια είναι άν μπορεί κανείς να είναι ταυτόχρονα εκπαιδευόμενος και να ασκεί καθήκοντα (δηλαδή να ιδιωτεύει και ταυτόχρονα να είναι υπεράριθμος ειδικευόμενος σε Δημόσιο Νοσοκομείο). Αλλά είναι ασαφές επίσης μέχρι πότε μπορούν να κατατίθενται αιτήσεις για την απόκτηση της ειδικότητας, από όσους ασκούν καθήκοντα κατά τη δημοσίευση του Ν.3762.
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

23 Ιανουαρίου 2013, 21:39:45
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
23/01/2013

Απασχόληση ιατρού του ΕΟΠΥΥ ως ιατρού εργασίας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
6 Απαντήσεις
60148 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2012, 16:32:34
από Γιώργος Κανελλόπουλος
2 Απαντήσεις
4790 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Δεκεμβρίου 2010, 22:56:39
από Gatekeeper
2 Απαντήσεις
4483 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιανουαρίου 2018, 10:03:24
από anastasios theodoridis
11 Απαντήσεις
15970 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Ιουλίου 2019, 15:52:56
από iceman
0 Απαντήσεις
1144 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαρτίου 2024, 15:59:09
από Δ. Κουναλάκης