Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Σεπτεμβρίου 2020, 09:08:15

Αποστολέας Θέμα: Αποζημίωση-ρεκόρ για τον θάνατο της 33χρονης που ήθελε να αδυνατίσει  (Αναγνώστηκε 95864 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

3 Απριλίου 2009, 00:39:27
Αναγνώστηκε 95864 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Είναι καλό να γνωρίζουμε σε τί ύψος κυμαίνονται οι αποζημιώσεις για Ιατρικά λάθη, έτσι ώστε όσοι Ιατροί θέλουν να κάνουν ασφάλεια να ξέρουν περίπου για ποιά ποσά να ασφαλιστούν.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Ιανουαρίου 2010, 01:47:29 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Απριλίου 2009, 00:43:24
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 01/04/2009.

[spoiler]Αποζημίωση που αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ καλείται να καταβάλει το γενικό νοσοκομείο Καλαμάτας στην οικογένεια της Μαρίας Σινάπη που πέθανε το 2000 από σηψαιμικό σοκ, το οποίο προκάλεσε τμήμα του πλακούντα που παρέμεινε στη μήτρα, και το οποίο δεν διεγνώσθη από τους γιατρούς.

Την ποινή αυτή επέβαλε στο νοσοκομείο το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας, καθώς όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής, της νοσηλείας, αλλά και κατά την επάνοδο της ασθενούς στη μαιευτική κλινική, το νοσοκομείο δεν έλαβε όλα τα αναγκαία, προβλεπόμενα και επιβαλλόμενα από τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί και να αποκατασταθεί η υγεία της γυναίκας ή να αποτραπεί η επιδείνωσή της, αφού δεν αξιολογήθηκαν σωστά τα ευρήματα των διαθέσιμων διαγνωστικών μέσων αλλά ούτε και η συνολική κλινική της εικόνα.

Υπενθυμίζεται ότι η 26χρονη Μαρία Σινάπη, γέννησε με καισαρική τομή στις 4 Οκτωβρίου του 2000, το τρίτο της παιδί στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Ελαβε εξιτήριο στις 11 Οκτωβρίου και την επομένη επέστρεψε στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και αφόρητους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Η διάγνωση των γιατρών του νοσοκομείου ήταν κολικός του νεφρού.

Στις 19 Οκτωβρίου η άτυχη γυναίκα πέθανε, εξαιτίας σηψαιμικού σοκ από τμήμα πλακούντα που παρέμεινε στη μήτρα, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση.

Το Πρωτοδικείο στην απόφασή του (κατά της οποίας θα ασκήσει έφεση η διοίκηση του νοσοκομείου Καλαμάτας) αναγνωρίζει ότι πρέπει να καταβληθεί στον σύζυγο της Μαρίας Σινάπη το ποσό των 150 ευρώ μηνιαίως για το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου 2006 έως 5 Φεβρουαρίου 2049 και για την επιμέλεια των τριών ανήλικων παιδιών το ποσό των 100 ευρώ μηνιαίως από 1η Νοεμβρίου έως και την ενηλικίωσή τους.

Σύμφωνα με την απόφαση το νοσοκομείο θα καταβάλει επιπλέον, 520.000 ευρώ στον σύζυγο, από 556.840 ευρώ σε κάθε ένα από τα τρία παιδιά, 170.000 ευρώ στην πεθερά της άτυχης γυναίκας, από 340.205 ευρώ στη μητέρα και τον πατέρα της και 193.470 ευρώ στον αδελφό της.[/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Ελεύθερος Τύπος,  01.04.09.
 
[spoiler]Xρηματική αποζημίωση που αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ επιδίκασε το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, για ιατρικό λάθος σε βάρος 26χρονης, που πέθανε το 2000 μετά τη γέννηση του 3ου παιδιού της. Πρόκειται για την 26χρονη Μαρία Σινάπη, που πέθανε από σηψαιμικό σοκ, επειδή τμήμα του πλακούντα παρέμεινε στη μήτρα της… Ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Ηλίας Ιωαννίδης, δήλωσε ότι «ο σύζυγος, τα παιδιά και οι γονείς της άτυχης κοπέλας νιώθουν ικανοποιημένοι από την απόφαση της Δικαιοσύνης». Υπενθυμίζεται ότι από τα ποινικά δικαστήρια έχει ήδη κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο τότε διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, κ. Ανδρέας Γεωργιόπουλος.[/spoiler]Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Ιανουαρίου 2010, 01:44:42 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Ιανουαρίου 2010, 21:14:09
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μακεδονία, 01/01/2010.

Το νοσοκομείο “Αγιος Δημήτριος” θα καταβάλει αποζημίωση 80.000 ευρώ σε ασθενή για ιατρικό λάθος.


[spoiler]Του Κώστα Καντούρη

Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης ανέτρεψε πρωτόδικη απόφαση υπέρ ασθενούς νοσοκομείου, επιδικάζοντας μεγαλύτερη χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη κατά 65.000 ευρώ, κρίνοντας πως κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του σε δύο διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις στη χολή.

“Η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της. Εγώ κινδύνευσα να χάσω τη ζωή μου από τα λάθη των γιατρών και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο με δικαίωσε”, υποστήριξε στη “Μ” ο 36χρονος Χαρίλαος Βακαλούδης. Η περιπέτειά του ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2000, όταν χρειάστηκε να υποβληθεί σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, για να του αφαιρεθεί πέτρα μήκους 2 εκατοστών στο νοσοκομείο “Αγιος Δημήτριος”. Ωστόσο, στην επέμβαση από ιατρικό λάθος προκλήθηκε πλήρης διατομή του χοληδόχου πόρου και αντιμετώπισε προβλήματα. Ο ασθενής υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση επτά ημέρες αργότερα στο ίδιο νοσοκομείο, χωρίς όμως να αντιμετωπιστεί η βλάβη που του προκάλεσαν, με συνέπεια να απειληθεί η ζωή του από διαρροή χολής.

Η υγεία του 36χρονου αποκαταστάθηκε πέντε μήνες αργότερα, αφού από τα συνεχή προβλήματα που αντιμετώπισε αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε ιδιωτικές κλινικές, και έτσι εγχειρίστηκε για τρίτη φορά τον Απρίλιο του 2001. “Σε αυτή την επέμβαση διαπιστώθηκε η ύπαρξη τελικοπλάγιας χοληδοχοεντερικής αναστόμωσης”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 80.000 ευρώ σε βάρος του νοσοκομείο “Αγιος Δημήτριος”.

Ενδεικτικές είναι οι επισημάνσεις των δικαστών, πως ο ασθενής “εμφάνισε τη χολώδη περιτονίτιδα -ασθένεια που μπορεί να αποβεί μοιραία- με αποτέλεσμα αυτός να υποβληθεί σε δύο ακόμη εγχειρήσεις για την αποκατάσταση της υγείας του”.

Το πρωτόδικο δικαστήριο αναγνώρισε την ευθύνη του γιατρού, επομένως και του νοσοκομείου, στα προβλήματα του 36χρονου, ωστόσο δέχτηκε να επιδικάσει αποζημίωση ύψους μόνο 15.000 ευρώ. “Η σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, η οποία επέφερε διάφορες κρίσεις και πόνο και την εν γένει σωματική και ψυχική του ταλαιπωρία κρίνει ότι εύλογο ποσό οφειλόμενης χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης είναι τα 80.000 ευρώ”, αντέτειναν οι δικαστές του Διοικητικού Εφετείου στην απόφασή τους με αριθμό 1665/09 που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η υπόθεση έχει κριθεί και από τα ποινικά δικαστήρια, τα οποία καταδίκασαν με ποινή φυλάκισης τον χειρουργό του νοσοκομείου που συμμετείχε στις δύο χειρουργικές επεμβάσεις για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια. “Ο ιατρός του νοσοκομείου παραβίασε τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και δεν ενήργησε όπως θα ενεργούσε ο συνετός και επιμελής ιατρός της ειδικότητάς του”, τονίζεται στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. [/spoiler]Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Ιανουαρίου 2010, 19:34:22 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Ιανουαρίου 2010, 19:32:49
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία,
21/01/2010.

[spoiler]Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Γ. ΑΛΒΕΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΛΑΒΗ

Ζητούν 9 εκατ. € αποζημίωση
Στις 22 Μαρτίου θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας οι δύο γιατροί, σε βάρος των οποίων κατέθεσε μήνυση ο Γ. Αλβέρτης, γαμπρός του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ., διά της δικαστικής του συμπαραστάτριας, συζύγου του, Αλεξίας Εβερτ, καθώς «υπέστη σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες που άλλαξαν βίαια τη ζωή μου (...) και θεωρούνται μετά από τέσσερα χρόνια ως μόνιμες».
 
Η Αλεξία Εβερτ και ο σύζυγός της, Γ. Αλβέρτης
 Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα (σ.σ. η μήνυση κατατέθηκε στις 21 Δεκεμβρίου) και μόλις μερικά εικοσιτετράωρα πριν από την παραγραφή του αδικήματος, ασκήθηκε τελικά η ποινική δίωξη και προσδιορίστηκε η ακροαματική διαδικασία.

Και αυτό ενώ η πλευρά του Γ. Αλβέρτη κατέθεσε παράλληλα και αγωγή σε βάρος των δύο γιατρών και της κλινικής, όπου είχε χειρουργηθεί για αφαίρεση εγκεφαλικής κύστης πριν από τέσσερα χρονια. Η αγωγή, με την οποία διεκδικεί αποζημίωση ύψους περίπου εννέα εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να συζητηθεί στις 22 Ιανουαρίου 2010.

Υπενθυμίζεται ότι στη μήνυση είχε κατηγορηθεί και τρίτος γιατρός, ο οποίος όμως έδωσε τέλος στη ζωή του, λίγες ώρες μετά την υποβολή των έγγραφων εξηγήσεών του σε πταισματοδίκη για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια. Τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι δύο συνάδελφοί του, που κατηγορούνται, αρνήθηκαν ότι υπήρξαν υπαίτιοι ιατρικών λαθών, καθώς ενήργησαν σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης τους.

Στη μήνυση υποστηρίζεται ότι «κανείς εκ των θεραπόντων ιατρών μου δεν ασχολήθηκε με την εύρεση των αιτιών συμπτωμάτων που εμφανίστηκαν λίγες ώρες μετά το χειρουργείο (όπως έντονος πονοκέφαλος και μεταβολή του επιπέδου συνείδησης), με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάστασή μου έτι περαιτέρω». Επίσης, αναφέρεται ότι «δυστυχώς η εγκληματική αμέλεια της ανυπαρξίας εξωτερικής παροχέτευσης για περισσότερες από επτά ώρες είχε ήδη μοιραία αποτελέσματα... αποκλείστηκε η ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού με αποτέλεσμα να υποστώ νέες, βαρύτατες και μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες».

Πάντως, εκπρόσωποι του νοσοκομείου στο οποίο είχε χειρουργηθεί ο Γ. Αλβέρτης έχουν επισημάνει στην «Ε» ότι ουδέποτε διερευνήθηκε το θέμα στο παρελθόν, καθώς δεν είχε γίνει κάποια καταγγελία, διαμαρτυρία ή παρατήρηση. [/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Ιανουαρίου 2010, 18:34:06
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Ιατρικά λάθη. Φταίνε μόνο οι γιατροί;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

24 Ιανουαρίου 2010, 12:28:06
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

6 Μαΐου 2010, 13:10:19
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή 02/05/2010.

[spoiler]Kάθε ιατρικό λάθος έχει «κόστος» 305.000 ευρώ
 Τι αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιώς
Tης Θεοδωρας Λιακοπουλου / dliakopoulou@kathimerini.gr

Στα 30 δισ. δολάρια ετησίως ανέρχεται το κόστος των ιατρικών λαθών στην Αμερική, στη Βρετανία το αντίστοιχο ποσό φτάνει στα 400 εκατ. λίρες, ενώ στα καθ’ ημάς η έως τώρα «καταμέτρηση» δείχνει –αναλογικά– εξίσου σοβαρή εικόνα.

Μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία, προκειμένου να αποτυπωθεί το πρόβλημα και στη χώρα μας, έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα το Πανεπιστήμιο Πειραιώς που διεξάγει έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. Η ερευνητική ομάδα, ωστόσο, έκανε ήδη μια διεξοδική ανάλυση του περιεχομένου 259 αποφάσεων, πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων, σε υποθέσεις εκδίκασης ιατρικής ευθύνης κατά τα τελευταία 10 έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η μέση αποζημίωση για ιατρικά λάθη στη χώρα μας, ανέρχεται σε 305.093 ευρώ (μέσος όρος ανά περίπτωση) και αντιπροσωπεύει το 30,4% της αιτούμενης αποζημίωσης. Επισημαίνεται ότι ο μέσος χρόνος έκδοσης τελεσίδικης απόφασης ανέρχεται περίπου στα έξι χρόνια. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το 65% των προσφυγών κινήθηκαν κατά δημόσιων νοσοκομείων, το 20% κατά ιδιωτικών κλινικών, το 6% κατά ιατρικών κέντρων, ενώ ποσοστά μικρότερα του 3% των προσφυγών αφορούν στις δομές του ΙΚΑ και οδοντιατρείων. Επίσης, το 21,2% των προσφυγών αφορούσαν γιατρούς ειδικότητας Γενικής Χειρουργικής και το 16% Μαιευτικής - Γυναικολογίας, ενώ το 73,7% των περιπτώσεων που καταγγέλθηκαν ως ιατρικά σφάλματα, είχαν ως συνέπεια την μόνιμη αναπηρία ή τον θάνατο!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων περί τα οικονομικά της υγείας, η διασπάθιση των κρατικών πόρων όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα ιατρικά λάθη αλλά σε όλα τα επίπεδα αναποτελεσματικότητας της δημόσιας υγείας, θα μπορούσε να περιορισθεί δραστικά με την εφαρμογή στρατηγικής ανάπτυξης και οργάνωσης του νοσοκομειακού τομέα. «Να γίνουν όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας όμοια με τα καλύτερα νοσοκομεία που υπάρχουν στη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Μανιαδάκης καθηγητής οργάνωσης και διοίκησης υπηρεσιών υγείας.

Για την ιστορία κι όχι μόνο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απουσία καταγραφής των ιατρικών λαθών, αλλά και η αδυναμία «κατηγοριοποίησής» τους, αντανακλά σε μεγάλο βαθμό και την αδυναμία υπολογισμού της αιμορραγίας κεφαλαίων από τα δημόσια νοσοκομεία. Αλλωστε, το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών για την υγεία (σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%) αφορά τον νοσοκομειακό τομέα, συνεπώς κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση εξορθολογισμού του κόστους, κρίνεται υπερεπείγουσα.

Οσον αφορά την καταγραφή των ιατρικών λαθών, η Ελλάδα υστερεί έναντι των άλλων χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια τέτοια συστήματα.

Δεν είναι, πάντως, μόνο τα κρατικά ταμεία που επιβαρύνονται από το κόστος των ιατρικών λαθών. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτές, αδυνατούν να εκτιμήσουν την κατάσταση συνολικά, άρα συχνά επιβαρύνονται με υπέρογκες αποζημιώσεις. Επίσης, ακριβώς λόγω της έλλειψης στοιχείων δεν μπορούν να διαμορφώσουν ρεαλιστικά ασφάλιστρα. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις ασφάλειες αστικής επαγγελματικής ευθύνης, που κάνουν στην πλειονότητά τους οι γιατροί των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς και εκείνοι που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, τα ασφάλιστρα υπολογίζονται με πολύ γενικά κριτήρια ή βασίζονται σε στατιστικές άλλων χωρών...

Σήμερα, εφαρμόζεται πιλοτικά σε ένα δημόσιο νοσοκομείο της χώρας το σύστημα ανίχνευσης, εντοπισμού και εκτίμησης του ιατρικού λάθους, σύμφωνα με πρόταση του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τα αποτελέσματά του αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, στο τέλος του τρέχοντος έτους, οπότε και θα κριθεί η εφαρμογή του στα δημόσια νοσοκομεία.[/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Μαΐου 2011, 21:46:04
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από πρόσφατο μήνυμα του συνάδελφου Αναστάσιου Θεοδωρίδη:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Ιουλίου 2011, 18:25:48
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Το δικαστήριο, ωστόσο, έπειτα από εξαντλητική διαδικασία πεντέμισι μηνών, δέχθηκε ότι «ο παθολόγος δεν αξιολόγησε με επιμέλεια την κλινική εικόνα της, παρά το γεγονός ότι είχε τα εμφανή συμπτώματα αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, δηλαδή κεφαλαλγία, μούδιασμα γλώσσας, αδυναμία ομιλίας, πτώση επιπέδου συνείδησης, εμετούς , πάρεση δεξιού άνω και κάτω άκρων, αδυναμία στροφής των οφθαλμών και δυσκαμψία αυχένα, το οποίο επεισόδιο μπορούσε να διαπιστώσει ως έμπειρος νοσοκομειακός γιατρός, αλλά εσφαλμένα διέγνωσε υστερικό σοκ, ενώ δεν αναζήτησε αμέσως τον νευρολόγο ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπισή του με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή».

(από Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

31 Ιουλίου 2011, 13:12:50
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Παραθέτω ολόκληρο το κείμενο από πρόσφατο μήνυμα του Διακοσμητή, όπου γράφεται αναλυτικά τι ζητά σε αποζημίωση η οικογένεια της παθούσης:

Αποζημιώσεις ζητά η οικογένεια της Α. Χατζηδημητρίου

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011, 17:20

Αποζημιώσεις ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ ζητεί, πέρα από την πρόσφατη ποινική καταδίκη των δύο γιατρών και του φύλακα της ΔΕΗ, η οικογένεια της Χιώτισσας δημοσιογράφου, Αγγελικής Χατζηδημητρίου, η οποία εδώ και 5 χρόνια ζει ως «φυτό», από τη «βίαιη απώθηση» ιδιωτικού φρουρού και την αμέλεια γιατρών του νοσοκομείου Χίου.

Συγκεκριμένα, ζητείται ποσό 7 εκατομμυρίων ευρώ από τη ΔΕΗ, τον φύλακα και την εταιρεία φύλαξης και 4 εκατομμύρια από το νοσοκομείο του νησιού, λόγω ηθικής βλάβης και αναπηρίας.

Με πρόσφατη απόφασή του το Πρωτοδικείο Χίου επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή στον παθολόγο ......., κρίνοντάς τον ένοχο για αμέλεια, 6 μήνες φυλάκιση με αναστολή στον χειρουργό.................. για αμέλεια και 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή στον φύλακα ..................για απλή σωματική βλάβη.

Ο δικηγόρος του παθολόγου .............., Δημήτρης Γεωργούλης, με δήλωσή του διαψεύδει ότι ο πελάτης του ήταν εκείνος που την έστειλε σπίτι της, θεωρώντας πως πρόκειται για ένα "απλό υστερικό σοκ". Αναφέρει ότι ο παθολόγος την εξέτασε, αφού είχε προσέλθει δύο φορές στον Τομέα Επειγόντων Περιστατικών, και αφού αντιμετωπίσθηκε από γιατρούς της χειρουργικής κλινικής. Υπογραμμίζει επίσης ότι την τρίτη φορά που κλήθηκε από τον σύζυγό της στο νοσοκομείο την εξέτασε συνιστώντας να εισαχθεί στη χειρουργική με εντολή να γίνει αξονική τομογραφία.

Το δικαστήριο, ωστόσο, έπειτα από εξαντλητική διαδικασία πεντέμισι μηνών, δέχθηκε ότι «ο παθολόγος δεν αξιολόγησε με επιμέλεια την κλινική εικόνα της, παρά το γεγονός ότι είχε τα εμφανή συμπτώματα αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, δηλαδή κεφαλαλγία, μούδιασμα γλώσσας, αδυναμία ομιλίας, πτώση επιπέδου συνείδησης, εμετούς , πάρεση δεξιού άνω και κάτω άκρων, αδυναμία στροφής των οφθαλμών και δυσκαμψία αυχένα, το οποίο επεισόδιο μπορούσε να διαπιστώσει ως έμπειρος νοσοκομειακός γιατρός, αλλά εσφαλμένα διέγνωσε υστερικό σοκ, ενώ δεν αναζήτησε αμέσως τον νευρολόγο ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπισή του με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή».

Η 40χρονη δημοσιογράφος, Αγγελική Χατζηδημητρίου, είχε σπεύσει το πρωί στις 8ης Απριλίου του 2006 να καλύψει για λογαριασμό της τοπικής τηλεόρασης "Πατρίδα" πυρκαγιά στο τοπικό εργοστάσιο της ΔΕΗ και τραυματίσθηκε από τον υπάλληλο ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης (σεκιουριτά), ο οποίος, προσπαθώντας να αποτρέψει την είσοδό της, την τραβούσε από το λουρί της κάμερας που είχε περασμένο στο λαιμό της.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο τραυματισμός αυτός, μαζί με τη λάθος διάγνωση των γιατρών του νοσοκομείου και την ολιγωρία τους να ειδοποιήσουν το ΕΚΑΒ για να μεταφέρει την χτυπημένη ρεπόρτερ στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» στην Αθήνα, ήταν μοιραίος. Με αποτέλεσμα, όπως καταγράφεται στο κατηγορητήριο, να τρέφεται από τότε μέσω γαστροστομίας, να αναπνέει μέσω τραχειοστομίας, να έχει αφωνία και αδυναμία κατάποσης, κλινικά συμπτώματα που συνιστούν το σύνδρομο Locked in (κλειδωμένη στον εαυτό της).


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Αυγούστου 2011, 17:51:27
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
19/08/2011

Αποζημίωση 400.000 ευρώ για αμέλεια γιατρών του ΚΑΤ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
 
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ακόμη μία υπόθεση αμέλειας γιατρών που οδήγησε στο θάνατο 19χρονο έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των ιατρικών λαθών, για τα οποία το Δημόσιο καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας επιδίκασε αποζημίωση ύψους 400.000 ευρώ στην οικογένεια του νεαρού, ο οποίος πέθανε στο νοσοκομείο ΚΑΤ, αφού κρίθηκε ότι για τον θάνατό του ευθύνονται οι γιατροί.

Ολα ξεκίνησαν το 2000, όταν ο 19χρονος, έπειτα από τροχαίο, μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο τραυματισμένος στο κεφάλι και το πόδι, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια διεκομίσθη στο ΚΑΤ, παρουσιάζοντας πυρετό, αμνησία, ζάλη και διαταραχές προσανατολισμού. Υποβλήθηκε στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις αλλά, μετά τα αποτελέσματα, οι γιατροί που τον παρακολουθούσαν έκριναν ότι είναι σε θέση να πάρει εξιτήριο.

Την ίδια ώρα, ο νεαρός δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι του, ενώ τα συμπτώματα, όπως πόνοι στο στήθος, παραισθήσεις, ταχυπαλμία και βήχας, συνεχίζονταν. Το βράδυ της ίδιας ημέρας εισήχθη στη νευροχειρουργική κλινική, αλλά και πάλι τα συμπτώματα δεν αξιολογήθηκαν ως σοβαρά από τους γιατρούς. Τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας ο 19χρονος άφησε την τελευταία του πνοή από πνευμονική εμβολή.

Η επιδίκαση αποζημίωσης από το διοικητικό δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν οι συγγενείς, ήταν μονόδρομος αφού και η ποινική δικαιοσύνη αποφάνθηκε αμετάκλητα ότι οι θεράποντες γιατροί της νευροχειρουργικής κλινικής επέδειξαν αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους με αποτέλεσμα να κριθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Απορρίφθηκαν όλα τα επιχειρήματα που προέβαλαν τόσο οι γιατροί όσο και το νοσοκομείο ότι η κατάσταση της υγείας του νεαρού δεν ενέπνεε ανησυχία και η εμβολή ήταν εξαιρετικής φύσης επιπλοκή με πολύ μικρές στατιστικές πιθανότητες.

Σύμφωνα με τους ποινικούς δικαστές δεν αξιολόγησαν τα επίμονα και εμφανή συμπτώματα πνευμονικής εμβολής που παρουσίαζε ο νεαρός, με αποτέλεσμα να μη διαγνωστεί η πιθανότητα θρόμβωσης, να μην αναζητηθεί η κατάλληλη θεραπεία (χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής) και να επέλθει ο θάνατός του.

Τελικά το Διοικητικό Πρωτοδικείο (απόφαση 1720/2011) επιδίκασε ως χρηματική ικανοποίηση στη μητέρα και τα αδέλφια του νεαρού 400.000 ευρώ.
 
 Πηγή: ygeianet.gr
 
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

11 Σεπτεμβρίου 2012, 14:26:40
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αγγελιοφόρος, 11/09/2012.

Αποζημίωση 90.000 ευρώ για ιατρικό λάθος.

[spoiler]ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ

Αποζημίωση ύψους 90.000 ευρώ υποχρεώνεται να καταβάλει το νοσοκομείο «Παπανικολάου» για λάθη και παραλείψεις γιατρών κατά τη διάρκεια επέμβασης θυρεοειδεκτομής σε 57χρονη γυναίκα, η οποία υπέστη μόνιμη βλάβη στις φωνητικές χορδές.

Η ίδια στην αγωγή που υπέβαλε υποστηρίζει ότι το 1993 διαγνώστηκε για πρώτη φορά ότι πάσχει από θυρεοειδή και το 1997 υποβλήθηκε σε επέμβαση σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Τιφλίδας. Τότε της αφαιρέθηκε ο θυρεοειδής αδένας εκτός έξι γραμμαρίων αυτού, με σκοπό ο αδένας να λειτουργήσει φυσιολογικά στο μέλλον. Το 2006 και ενώ η γυναίκα βρισκόταν στην Ελλάδα, ο υπολειμματικός αδένας άρχισε να διογκώνεται και έπειτα από ιατρική διάγνωση της συστήθηκε η χειρουργική αφαίρεσή του. Οπως αναφέρει η 57χρονη, από τις ενέργειες των γιατρών που ακολούθησαν υπέστη μόνιμες βλάβες στην υγεία της, καθώς φέρει μόνιμη τραχειοστομία και δεν μπορεί να μιλήσει και να αναπνεύσει φυσιολογικά εξαιτίας της κάκωσης των φωνητικών της χορδών.

Το νοσοκομείο

Από την πλευρά του το νοσοκομείο υποστήριξε ότι πριν από τη χειρουργική επέμβαση η ασθενής ενημερώθηκε ως προς τις πιθανές επιπλοκές της θυρεοειδεκτομής, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και το ενδεχόμενο επηρεασμού του λαρυγγικού νεύρου. Ακόμη αναφέρει ότι υπήρχαν σοβαρές υπόνοιες για την ανάπτυξη καρκίνου και γι' αυτό κρίθηκε επιβεβλημένη η χειρουργική επέμβαση για την οποία έδωσε τη συγκατάθεσή της η ασθενής. Οι υπεύθυνοι του νοσκομείου αρνήθηκαν οποιαδήποτε παράλειψη ή λάθος των χειρουργών τόσο κατά την προετομασία όσο και κατά την πραγματοποίηση της επέμβασης. Επίσης αναφέρει ότι και η μετεγχειρητική αντιμετώπιση της γυναίκας ήταν η ενδεδειγμένη, καθώς οι προσπάθειες για τη βελτίωση της υγείας της είναι σύμφωνες με τη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.

Το σκεπτικό

Ωστόσο το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση, έκρινε ότι η 57χρονη υπέστη προσβολή της υγείας της από την «παράνομη συμπεριφορά των γιατρών του νοσοκομείου». Το δικαστήριο για τον καθορισμό της αποζημίωσης συνεκτίμησε την υπέρμετρη ταλαιπωρία που υπέστη η γυναίκα με συνεχείς νοσηλείες και επεμβάσεις, τα συναισθήματα που της δημιούργησε η μόνιμη βλάβη της υγείας (ανασφάλεια - μειονεξία), τον αρνητικό αντίκτυπο της κατάστασης της υγείας της στις κοινωνικές επαφές λόγω της δυσχέρειας προφορικής επικοινωνίας, την ηλικία της (51 ετών) κατά την οποία υπέστη τη βλάβη.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, είναι έκδηλη η ηθική βλάβη της 57χρονης, η οποία δικαιούται να λάβει αποζημίωση, εν όψει της βαρύτητας της σωματικής της αναπηρίας και των μηδενικών πιθανοτήτων βελτίωσης της υγείας της στο μέλλον.[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Σεπτεμβρίου 2012, 22:32:37
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

NewGP


Οι γιατροί του ΕΣΥ είναι καλυμμένοι για αστική ευθύνη; Η πρέπει να προσφύγουν σε ιδιωτική ασφάλεια;

Μου είχε παλαιότερα δικηγόρος ότι το ποσο που επιδικάζεται στον ασθενή το πληρώνει το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο στην συνέχεια μπορεί να προσφύγει εναντίον του ιατρού που το ζημείωσε (αλλά πρακτικά δεν το κάνει). Ξέρει κανείς αν αυτό ισχύει;
Επειδή το κάνω μ’ ένα μικρό πλοίο με λένε πειρατή. Αν το έκανα μ’ ένα ολόκληρο στόλο, θα ήμουν αυτοκράτορας. - Ιερός Αυγουστίνος

14 Σεπτεμβρίου 2012, 07:55:18
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αγγελιοφόρος, 11/09/2012.

Αποζημίωση 90.000 ευρώ για ιατρικό λάθος.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ

Αποζημίωση ύψους 90.000 ευρώ υποχρεώνεται να καταβάλει το νοσοκομείο «Παπανικολάου» για λάθη και παραλείψεις γιατρών κατά τη διάρκεια επέμβασης θυρεοειδεκτομής σε 57χρονη γυναίκα, η οποία υπέστη μόνιμη βλάβη στις φωνητικές χορδές.

Η ίδια στην αγωγή που υπέβαλε υποστηρίζει ότι το 1993 διαγνώστηκε για πρώτη φορά ότι πάσχει από θυρεοειδή και το 1997 υποβλήθηκε σε επέμβαση σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Τιφλίδας. Τότε της αφαιρέθηκε ο θυρεοειδής αδένας εκτός έξι γραμμαρίων αυτού, με σκοπό ο αδένας να λειτουργήσει φυσιολογικά στο μέλλον. Το 2006 και ενώ η γυναίκα βρισκόταν στην Ελλάδα, ο υπολειμματικός αδένας άρχισε να διογκώνεται και έπειτα από ιατρική διάγνωση της συστήθηκε η χειρουργική αφαίρεσή του. Οπως αναφέρει η 57χρονη, από τις ενέργειες των γιατρών που ακολούθησαν υπέστη μόνιμες βλάβες στην υγεία της, καθώς φέρει μόνιμη τραχειοστομία και δεν μπορεί να μιλήσει και να αναπνεύσει φυσιολογικά εξαιτίας της κάκωσης των φωνητικών της χορδών.

Το νοσοκομείο

Από την πλευρά του το νοσοκομείο υποστήριξε ότι πριν από τη χειρουργική επέμβαση η ασθενής ενημερώθηκε ως προς τις πιθανές επιπλοκές της θυρεοειδεκτομής, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και το ενδεχόμενο επηρεασμού του λαρυγγικού νεύρου. Ακόμη αναφέρει ότι υπήρχαν σοβαρές υπόνοιες για την ανάπτυξη καρκίνου και γι' αυτό κρίθηκε επιβεβλημένη η χειρουργική επέμβαση για την οποία έδωσε τη συγκατάθεσή της η ασθενής. Οι υπεύθυνοι του νοσκομείου αρνήθηκαν οποιαδήποτε παράλειψη ή λάθος των χειρουργών τόσο κατά την προετομασία όσο και κατά την πραγματοποίηση της επέμβασης. Επίσης αναφέρει ότι και η μετεγχειρητική αντιμετώπιση της γυναίκας ήταν η ενδεδειγμένη, καθώς οι προσπάθειες για τη βελτίωση της υγείας της είναι σύμφωνες με τη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.

Το σκεπτικό

Ωστόσο το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση, έκρινε ότι η 57χρονη υπέστη προσβολή της υγείας της από την «παράνομη συμπεριφορά των γιατρών του νοσοκομείου». Το δικαστήριο για τον καθορισμό της αποζημίωσης συνεκτίμησε την υπέρμετρη ταλαιπωρία που υπέστη η γυναίκα με συνεχείς νοσηλείες και επεμβάσεις, τα συναισθήματα που της δημιούργησε η μόνιμη βλάβη της υγείας (ανασφάλεια - μειονεξία), τον αρνητικό αντίκτυπο της κατάστασης της υγείας της στις κοινωνικές επαφές λόγω της δυσχέρειας προφορικής επικοινωνίας, την ηλικία της (51 ετών) κατά την οποία υπέστη τη βλάβη.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, είναι έκδηλη η ηθική βλάβη της 57χρονης, η οποία δικαιούται να λάβει αποζημίωση, εν όψει της βαρύτητας της σωματικής της αναπηρίας και των μηδενικών πιθανοτήτων βελτίωσης της υγείας της στο μέλλον.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τα 90000 που επέβαλε το δικαστήριο είναι 250 ευρώ το μήνα για ένα γιατρό ΕΣΥ που δουλεύει 30 χρόνια. Αν σκεφτεί κανείς ότι στην "καριέρα" μιας χειρουργικής ειδικότητας 2-3 τέτοια περιστατικά θα συμβούν σίγουρα όσο καλός γιατρός κι αν είσαι, φτάσουν-δεν φτάσουν στα δικαστήρια, τότε αρχίζουμε και λειτουργούμε με ρυθμούς ΗΠΑ όπου 30% της αιτούμενης ιατρικής αμοιβής είναι ασφάλιση και όποιος τα έχει ας έχει ιατρική περίθαλψη. Και δυστυχώς εκεί πάμε. Αυτό είναι το πρώτο λάθος, η αδυναμία των δικαστών να συσχετίσουν το ποσοστό ασθενών που πάνε κακά (όσο κι αν προσπαθήσει ο γιατρός), με τον αριθμό των επεμβάσεων που έχει κάνει. Μέχρι στιγμής στην Ελληνική νομοθεσία αυτό δεν εξετάζεται. Έτσι, ένας γιατρός που κάνει 1000 επεμβάσεις το χρόνο με ένα που κάνει 50 το χρόνο αντιμετωπίζεται το ίδιο.
To δεύτερο λάθος είναι ότι μπήκαν να χειρουργήσουν ξαναχειρουργημένο αδένα. Αλήθεια, είχαν ιστολογική με κακοήθεια για να προχωρήσουν σε μια επέμβαση τέτοιου ρίσκου ή απλά είχαν άλλα κίνητρα;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

14 Σεπτεμβρίου 2012, 08:46:00
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Xouzouris


Εδω μπαινει κι ένας αλλος προβληματισμος περι της εγκυροτητας της συγκαταθεσης (informed consent).

Μπαινω για ενα χειρουργειο του οποιου γνωριζω τις πιθανες επιπλοκες και ενυπογραφα βεβαιωνω οτι αποδεχομαι τον κίνδυνο, αλλα οταν αυτες οι επιπλοκες εμφανιζονται κινουμαι νομικα εναντιον των χειρουργων γιατί... ετυχαν.


Μια χαρα.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
5066 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Ιανουαρίου 2009, 00:21:43
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2011 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Ιουνίου 2011, 22:41:01
από carlita
6 Απαντήσεις
3245 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Νοεμβρίου 2015, 19:34:21
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
2104 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Δεκεμβρίου 2015, 22:26:11
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
4546 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Φεβρουαρίου 2020, 07:58:04
από Argirios Argiriou