Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 21:58:43

Αποστολέας Θέμα: Ν. Κεφαλονιάς: Στο εδώλιο να καθίσει η εγκληματική πολιτική κι όχι το νοσηλευτικ  (Αναγνώστηκε 66477 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

12 Δεκεμβρίου 2018, 23:44:15
Αναγνώστηκε 66477 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12-12-2018

Νοσοκομείο Κεφαλονιάς: Στο εδώλιο να καθίσει η εγκληματική πολιτική κι όχι το νοσηλευτικό προσωπικό.

Αυτοκτονία ψυχικά ασθενούς στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς:
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου να καθίσει η εγκληματική πολιτική που απογυμνώνει την ψυχική υγεία κι όχι το νοσηλευτικό προσωπικό που υπερβάλλει εαυτόν.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει ως απαράδεκτη την παραπομπή σε δίκη (αυτεπάγγελτη, από την Εισαγγελία Κεφαλληνίας) δύο βοηθών νοσηλευτριών του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς (ΓΝΚ), με την κατηγορία της υπαιτιότητας, από αμέλεια, για την αυτοκτονία ασθενούς που έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα. Με τον τρόπο αυτό γίνεται προσπάθεια να μετακυλιστεί στον «τελευταίο τροχό της άμαξας», άδικα και αυθαίρετα, η ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στο κεντρικό Νοσοκομείο του Νομού (στο Αργοστόλι) και να κρυφτεί η πραγματική αιτία του θανάτου που είναι βαθιά πολιτική.

Όπως είναι γνωστό στο ΓΝΚ δεν λειτουργεί ψυχιατρική κλινική και οι πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα νοσηλεύονται στην παθολογική, συχνά σε δωμάτιο που έχει διαμορφωθεί με κάγκελα για ποινικούς κρατούμενους, χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο ειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Το συγκεκριμένο περιστατικό της ασθενούς που αυτοκτόνησε είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην ψυχική υγεία στο Νομό μας.

Η καθημερινή επίβλεψή της αφέθηκε στην ατομική ευθύνη των συγγενών, χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως λαμβάνει την φαρμακευτική της αγωγή. Ο επιβλέπων γιατρός ήταν ιδιώτης νευρολόγος – ψυχίατρος. Αλήθεια, πόσο μπορεί να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταστάσεις στην περίθαλψη των ψυχικά πασχόντων, όταν πια τα περιστατικά έχουν φτάσει στο ΓΝΚ, μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών γιατρών άλλων ειδικοτήτων του Νοσοκομείου (που καλούνται αναγκαστικά να τους περιθάλψουν) με τους ιδιώτες ψυχιάτρους; Κι όταν μάλιστα – την ίδια ώρα – οι ίδιοι γιατροί αναγκάζονται να γίνονται «λάστιχο», ώστε να καλύπτουν τη συνολική υποστελέχωση του Νοσοκομείου; Η απάντηση είναι εύλογη.

Οι μόλις δύο βοηθοί νοσηλεύτριες της βάρδιας, είχαν στην ευθύνη τους περίπου σαράντα κλίνες και είκοσι τρεις ασθενείς της παθολογικής – καρδιολογικής κλινικής. Σημειώνουμε ότι ο βοηθός νοσηλευτή έχει ρόλο επικουρικό στον «κανονικό» νοσηλευτή (που δεν υπήρχε) και ακολουθεί εντολές και οδηγίες των γιατρών. Σημειώνουμε, ακόμη, πως καμία οδηγία δεν είχαν για αποκλειστική επίβλεψη της αυτοκτονήσασας.

Επιπλέον, το να κλειδωθεί η πόρτα του δωματίου, αυθαίρετα από τις ίδιες, μπορούσε να έχει πειθαρχικές συνέπειες και υπεισερχόταν στον τομέα της ιατρικής αντιμετώπισης, στον οποίο δεν είχαν αρμοδιότητα. Άλλωστε, καμία ενέργεια δεν είχε υπάρξει από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, που να συνηγορεί σε εκτίμηση για μεγαλύτερη επικινδυνότητα, αφού η διοίκηση δεν είχε προβλέψει επιπλέον προσωπικό τη συγκεκριμένη μέρα. Το γεγονός ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου δεν προχώρησε σε κάποια ΕΔΕ σε βάρος των δύο συναδελφισσών, κάτι που είναι πάγια πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις, εφόσον υπάρξει και η παραμικρή ένδειξη, είναι μία επιπλέον απόδειξη για το δίκιο όσων υποστηρίζουμε. Ακόμη, έχει αναγνωρίσει με έγγραφά της την κατάσταση που επικρατεί στην ψυχική υγεία στο Νομό, χωρίς βέβαια να έχει προχωρήσει το παραμικρό μέτρο. Η κατάσταση στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη έχει καταγγελθεί και από πανελλαδικής εμβέλειας συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η ΠΟΕΔΗΝ.

Ένα κράτος λοιπόν,
– το οποίο έχει στον «αυτόματο πιλότο» και στην ατομική ευθύνη των συγγενών τη ζωή των ψυχικά ασθενών,
– το οποίο θεωρεί «περιττή» την ύπαρξη ψυχιατρικής κλινικής στο Νομό,
– το οποίο δεν διασφαλίζει ούτε τις κατάλληλες υποδομές ούτε το απαραίτητο προσωπικό,
– το οποίο πιέζει τις διοικήσεις που αυτό διορίζει για περιστολή του κόστους νοσηλείας,
καθιστά υπόλογο για τα πάντα το ελλειμματικό και ελαστικοποιημένο προσωπικό.
Από πλευράς των κυβερνήσεων, διαχρονικά, υπάρχει όχι αμέλεια, για τους ψυχικά πάσχοντες και γενικά τους ασθενείς, αλλά εγκληματική ευθύνη που δεν πρέπει να συγκαλυφθεί. Τα σωματεία των εργαζομένων είχαν εντοπίσει το πρόβλημα και είχαν προειδοποιήσει για την εξέλιξη, που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με την αυτοκτονία της νοσηλευθείσας αλλά και με άλλες αυτοκτονίες ψυχικά ασθενών που έγιναν στο Νομό εκτός Νοσοκομείου. Είναι απαράδεκτο οι δύο βοηθοί νοσηλεύτριες να μετατρέπονται σε «αποδιοπομπαίους τράγους» και να αναζητείται, σε αυτές τις συνθήκες, η ανύπαρκτη «αμέλεια» του προσωπικού. Η πολιτική που θυσιάζει την υγεία για τα κέρδη των μονοπωλίων είναι εγκληματική. Αυτή είναι που πρέπει να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου κι όχι οι δύο συναδέλφισσες.
Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί ότι η παραπομπή σε δίκη των δύο βοηθών νοσηλευτριών ανοίγει «τον ασκό του Αιόλου», για κάθε εργαζόμενο στο Νοσοκομείο και στο δημόσιο εν γένει. Αλήθεια, ο γιατρός που είναι (λόγω έλλειψης προσωπικού) ταυτόχρονα υπεύθυνος και στα επείγοντα και στα χειρουργεία, πώς θα αντιμετωπιστεί από το κράτος όταν κάτι συμβεί στην μια ή στην άλλη υπηρεσία; Τι θα γίνει με το πλήρωμα του μοναδικού ασθενοφόρου της βάρδιας όταν πρέπει να «διαλέξει» περιστατικό (αν κάποιο συμβεί ταυτόχρονα με κάποιο άλλο); Ποιες θα είναι οι συνέπειες για το νοσηλευτικό και το λοιπό προσωπικό που εφημερεύει στα χειρουργεία, χωρίς να έχει αρμοδιότητα, αν συμβεί το οτιδήποτε; Το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου αλλά και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ έχουμε επισημάνει, πολλές φορές, ότι οι όροι που πραγματοποιούνται οι υπηρεσίες των εργαζομένων στο ΓΝΚ, οδηγούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ανθρώπους που υπερβάλλουν εαυτόν!!! Άλλωστε, έχουν πληθύνει και οι καταγγελίες και αναφορές γιατρών και λοιπού προσωπικού για το θέμα, προς την εισαγγελία και τις δικαστικές αρχές. Και η απάντηση, ουσιαστικά και στην πράξη, είναι – με πρόσχημα τις ανάγκες – ότι η διοίκηση μπορεί να αποφασίζει μονομερώς για τα πάντα. Όταν όμως συμβεί το κακό, οι εργαζόμενοι «στήνονται στον τοίχο», από τις ίδιες αρχές!!!
– Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καλεί τα σωματεία του Νομού να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στις δύο διωκόμενες συναδέλφους και να απαιτήσουν την αθώωσή τους από την άδικη κατηγορία.
– Να γίνει η διαδικασία της δικαστικής δίωξης αφορμή για να διεκδικηθεί η ψυχική υγεία που έχει ανάγκη ο λαός μας, με κεντρική κρατική ευθύνη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με πλήρη κάλυψη σε υποδομές και προσωπικό.
– Να λειτουργήσει η ψυχιατρική κλινική και να στηριχθούν όλες οι υπόλοιπες δομές ψυχικής υγείας στο Νομό.
Με το παραπάνω πλαίσιο προγραμματίζουμε:
– Να ενημερώσουμε τις συνδικαλιστές οργανώσεις.
– Να πραγματοποιήσουμε παράσταση διαμαρτυρίας σε Εισαγγελία Κεφαλονιάς, διοίκηση Νοσοκομείου και Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα.
– Να οργανώσουμε στάση εργασίας στις 16 Γενάρη 11πμ με 2 μμ, τη μέρα της δίκης, με κάλεσμα για μαζική παρουσία συνάδελφων στα δικαστήρια Αργοστολίου.
Αργοστόλι 11/12/2018

Ο Πρόεδρος                               H  Γραμματέας
Δημήτρης Μαντζουράτος                Σοφία Μισαηλίδου

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2746 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Δεκεμβρίου 2013, 15:53:27
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
17728 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Ιουνίου 2015, 07:24:19
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8822 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιουνίου 2017, 08:02:42
από GirousisN
0 Απαντήσεις
1750 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Νοεμβρίου 2017, 01:15:53
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
25019 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Δεκεμβρίου 2017, 12:31:18
από Argirios Argiriou