ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε θέματα άλλων ειδικοτήτων

Γυναίκες και (χειρουργικές) ιατρικές ειδικότητες

(1/3) > >>

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  -  Από Μιχάλης Θερμόπουλος 08 Ιανουαρίου 2019 | 11:30

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες γιατρούς που ασκούν κάποια χειρουργική ειδικότητα, έχουν βιώσει σεξιστική συμπεριφορά και διακρίσεις σε βάρος τους στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα, η οποία αναδεικνύει την ορθοπαιδική ως τη χειρότερη από όλες τις χειρουργικές ειδικότητες για μια γυναίκα.

 
Παρότι οι γυναίκες σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες αποτελούν πια πάνω από το 50% των φοιτητών στις ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές, ένα πολύ μικρότερο ποσοστό από αυτές επιλέγει τελικά κάποια χειρουργική ειδικότητα, καθώς τα χειρουργεία συνεχίζουν να θεωρούνται περιβάλλον κατάλληλο μόνο για άνδρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαρία Ιρένε Μπελίνι του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», πραγματοποίησαν μια εμπιστευτική δειγματοληπτική έρευνα σε γυναίκες γιατρούς με χειρουργική ειδικότητα. Στη μελέτη συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του Τμήματος Χειρουργικής και Καρκίνου του Imperial, Βασίλης Παπαλόης.

Η μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες αποφεύγουν τις χειρουργικές ειδικότητες για διάφορες αιτίες, όπως τη δυσκολία να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική/οικογενειακή ζωή και την εργασία τους, την αδυναμία να ελέγξουν τα ωράρια εργασίας, τα ιατρικά στερεότυπα σε βάρος του γυναικείου φύλου κ.ά. Το 88% συμφώνησαν ότι η χειρουργική παραμένει ανδροκρατούμενη, ενώ σχεδόν το 60% ανέφεραν ότι οι ίδιες βίωσαν ή έγιναν μάρτυρες σε περιστατικά επαγγελματικών διακρίσεων σε βάρος τους.

Η ορθοπαιδική συγκέντρωσε -με διαφορά- το μεγαλύτερο ποσοστό (53%) ως η πιο σεξιστική χειρουργική ειδικότητα, ακολουθούμενη από την καρδιοθωρακική χειρουργική (16%) και τη γενική χειρουργική (13%).

Πολλές απάντησαν ότι φταίνε και οι ασθενείς που συχνά έχουν τη δική τους προκατάληψη ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να γίνουν χειρουργοί.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΥΓ: προσωπικά, επειδή έχω αρκετές συναδέλφισσες ορθοπαιδικούς και μάλιστα αρκετά καταξιωμένες, νομίζω ότι η ειδικότητα που είναι άβατο για τις γυναίκες είναι η Ιατροδικαστική (ή μήπως η Ουρολογία).

Αρχίατρος:
Το "καταξιωμένες" στην Ελλάδα προσωπικά δεν μου λέει κάτι.

Η (βαρβάτη) Χειρουργική είναι ΑΝΔΡΙΚΟ ΣΠΟΡ. ΟΚ, υπάρχουν χειρουργικές Ειδικότητες όπως ΩΡΛ, Γυναικολογία, light Γ/Χ (βυζολόγοι) ακόμα και Πλαστική όπου θα δει κανείς γυναίκες, αλλά π.χ σε μια Whipple, χρειάζονται ΑΝΔΡΙΚΑ ΧΕΡΙΑ. Ας το χωνέψουμε αυτό. Εδώ και οι άνδρες σε ένα μεγάλο χειρουργείο εναλλάσσονται, και θα μου έρθει η άλλη με το νύχι να μου κρατήσει την κοιλιά ανοιχτή όταν ο άλλος 1,80 και 100 κιλά άνδρας δυσκολεύεται ;

Επίσης οι όποιες γυναίκες το παίζουν "χειρουργάρες", ας μην χρησιμοποιούν άνδρες-βοηθούς, ας πάρουν γυναίκες να τις βοηθούν στα χειρουργεία τους να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι... :P

Αμάν πια με αυτή την political correct άποψη ότι άνδρες-γυναίκες είμαστε ίδιοι, ε δεν είμαστε, είμαστε διαφορετικοί οργανισμοί και κάνουμε καλύτερα διαφορετικά πράγματα, τα ίδια πήγαν να κάνουν και στον Στρατό και τα πορίσματα των Ισραηλινών (του πλέον μάχιμου στρατεύματος παγκοσμίως) είναι καταπέλτης.

schumifer:
Εδώ στα βόρεια πάντως δεν υπάρχει καμιά διαφορά, εξίσουν πολλές γυναίκες, εξίσου ικανές, εξίσου αποτελεσματικές. Και σε αντίθεση με την κλινική που έκανα χειρουργική στην Αθήνα, για να ανοίξει κοιλιά εδώ πρέπει να πάει κάτι στραβά (που λέει ο λόγος) . Σχεδόν τα πάντα λαπαροσκοπικά. Και εξάλλου βάζουν αυτούς τους αυτόματους διαστολείς που κρατάνε την κοιλιά ανοικτή και γλιτώνουν χέρια.
Μη με ρωτήσεις συγκεκριμένα για τη Whipple, δε θα ξέρω να σου απαντήσω. Αλλά γαστρικά bypass που κάνουν με τα τσουβάλια (είναι κέντρο αναφοράς) μόνο λαπ, 2-3 ώρες μέσο όρο

Argirios Argiriou:
@schumifer Και στην Σουηδία πολλές Χειρουργίνες παραπονιόνταν (τουλάχιστον τότε που δούλευα εγώ σε Χειρουργικές Κλινικές) ότι γινόταν αντικείμενο διακρίσεων.

Αρχίατρος:
Για τα λαπαρασκοπικά έχετε δίκιο, το ίδιο έπρεπε να συμβαίνει και εδώ αλλά δεν συμβαίνει συχνά λόγω κόστους και μη κατάρτισης των παλαιότερων ειδικά χειρουργών, αλλά ένας χειρουργός πρέπει να διατηρεί ακέραια την ικανότητα να χειρουργήσει και ανοικτά γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να το απαιτήσει η πορεία ενός χειρουργείου ακόμα και μια ταπεινή χολίτσα.

Δεν θέλω να είμαι απόλυτος, ίσως το γεγονός ότι εγώ στην δικιά μου Κλινική είχα μόνο άνδρες έπαιξε ρόλο, π.χ υπάρχει στην Πλαστική Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος που την εκτιμούν πολλοί, αλλά γενικά στην Χειρουρική τα ποσοστά παγκοσμίως πρέπει να είναι 80-20, στην Ελλάδα ίσως και χειρότερα, ειδικά στην Γ/Χ.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση