Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Απριλίου 2024, 14:06:21

Αποστολέας Θέμα: Μέτρα που πρέπει να πάρουμε για να μην ξανασυμβεί βιαιοπραγία εις βάρος Ιατρού.  (Αναγνώστηκε 65025 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Δεκεμβρίου 2023, 22:41:46
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

GiEsy


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι αλλαγές που επέρχονται στον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 168, παράγραφος 4, Άρθρο 25) αποτελούν επιτέλους ένα σημαντικό βήμα:



Πιστευω πως το εν λογω αρθρο του ποινικου κωδικα οφειλει να αναρτηθει στις εισόδους καθε υγιειονομικου σχηματισμου....

5 Ιανουαρίου 2024, 08:37:42
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
capital.gr   04-01-2024
Του Παναγιώτη Στάθη.


Ποινή τουλάχιστον 2 ετών για βιαιοπραγία σε βάρος προσωπικού

Μια διάταξη που ζητούσαν εδώ και πολύ καιρό οι υγειονομικοί της χώρας, για την προάσπιση και της σωματικής τους ακεραιότητας αλλά και της σωστής λειτουργίας των νοσοκομείων, γίνεται πράξη με βάση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση 102 άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Με αφορμή περιστατικά βιαιοπραγιών σε βάρος του προσωπικού των νοσοκομείων αλλά και εκτόξευσης απειλών που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία τους, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επέλεξε να εντάξει μια περίπτωση ακόμα στο άρθρο 168 ΠΚ περί "διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας” και συγκεκριμένα να διαμορφωθεί ως εξής:

"Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα,

Στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

"4. Όποιος εισέρχεται σε χώρο υγειονομικής περίθαλψης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία του, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή.".


Εξήγηση
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία "προκειμένου να συμπεριληφθεί ρητά, στις υποπεριπτώσεις του εν λόγω άρθρου και κάθε μορφή διατάραξης της λειτουργίας χώρου υγειονομικής περίθαλψης, η οποία μπορεί να τελείται ενδεικτικώς με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού, υπαλλήλων ή ασθενών. Διακεκριμένη μορφή της ανωτέρω συμπεριφοράς, θεωρείται η πρόκληση βιαιοπραγίας. Το ύψος και η διαβάθμιση των απειλούμενων ποινών κρίθηκαν ανάλογα με την ιδιαίτερη ποινική απαξία του εγκλήματος.

Η διατάραξη της λειτουργίας των ανωτέρω χώρων προκαλεί πολυεπίπεδη βλάβη, καθώς αφενός μεν, παρεμποδίζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από την άσκηση των, συχνότατα, κατεπείγοντος χαρακτήρα καθηκόντων τους, που είναι κρίσιμα για την αποκατάσταση της υγείας των ασθενών τους, αφετέρου δε, η δημιουργούμενη ένταση διαταράσσει την απαραίτητη ψυχική ηρεμία και νηφαλιότητα για την άσκηση του λειτουργήματός των ανωτέρω επαγγελματιών υγείας, αλλά και δημιουργεί ταραχή στους νοσηλευόμενους και θεραπευόμενους με ό,τι αυτό αρνητικό συνεπάγεται για την αποκατάσταση της υγείας τους”.

Ο ΠΙΣ
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) πρόσφατα είχε πραγματοποιήσει δύο εκστρατείες ενημέρωσης για τη "βία κατά της λευκής μπλούζας" και είχε επανειλημμένες επαφές με τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης. Τώρα ο ΠΙΣ θεωρεί ότι "η ρύθμιση αυτή δυνητικά θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε βιαιοπραγίες, εάν βεβαίως εκπληρωθούν και οι συνθήκες στελέχωσης ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού φύλαξης". Ο πιο συχνός λόγος για τις επιθέσεις που δέχονται γιατροί και νοσηλευτές είναι η πολύωρη αναμονή σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
30244 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Ιουλίου 2008, 00:09:56
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
9260 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Ιουλίου 2009, 19:32:18
από EzeΤΡΟΛ
1 Απαντήσεις
7855 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Νοεμβρίου 2017, 12:13:33
από adam74
0 Απαντήσεις
6157 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Φεβρουαρίου 2011, 13:42:31
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4512 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Δεκεμβρίου 2023, 23:04:42
από Argirios Argiriou