Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 13:44:02

Αποστολέας Θέμα: Συνταγογράφηση με γνωμάτευση ιατρού άλλης ειδικότητας  (Αναγνώστηκε 22170 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Απριλίου 2019, 16:41:33
Αναγνώστηκε 22170 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Ένα προσφιλές ερώτημα είναι τι φάρμακα μπορούν να συνταγογραφηθούν από ένα γενικό ιατρό και σε τι φάρμακα ζητιέται γνωμάτευση ιατρού άλλης ειδικότητας.

Ας δούμε την νομοθεσία: Επισυνάπτω το ΠΔ121/2008 που αφορά "Υποχρεώσεις ασφαλ.οργανισμών, θεραπόντων και ελεγκτών ιατρών και φαρμακοποιών."
Για διευκόλυνση όλων, δεν είναι απλά το ΦΕΚ αλλά μια εκτύπωση που έχει πάνω όλες τις προσθήκες/αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι και τις 6/7/2018 που το επικαιροποίησα τελευταία φορά. Επισυνάπτω επίσης ένα βοηθητικό ΦΕΚ το Ν 3457/2006 που περιγράφει την δυνατότητα έκδοσης συνταγής με γνωμάτευση από άλλες ειδικότητες.

Θα πρέπει να έχουμε κάποια βασικά πράγματα στο μυαλό μας που ισχύουν νομικά:
α) Κανένα έγγραφο υπηρεσιακού παράγοντα ή κολλητού (πχ επιστημονικού συνεργάτη) υπηρεσιακού παράγοντα δεν έχει ισχύ όταν αντιτίθεται σε υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες (ακόμη και ο υπουργός) εξειδικεύουν και ερμηνεύουν "γκρίζες ζώνες ή ειδικές καταστάσεις" της νομοθεσίας.
β) Ένας ειδικός νόμος για ένα θέμα έχει μεγαλύτερη ισχύ από ένα γενικό νόμο όταν αναφέρεται σε αυτό το ειδικό θέμα. πχ ένας νόμος για τους γιατρούς ΕΣΥ των κέντρων υγείας υπερισχύει ενός νόμου για τους γιατρούς ΕΣΥ γενικά.
γ) Ο νεότερος νόμος υπερισχύει του παλαιότερου νόμου για το ίδιο ακριβώς θέμα.

Στην περίπτωση μας ο ΕΟΦ για κάποια φάρμακα ορίζει ότι συνταγογραφούνται με είτε από γιατρούς εκπαιδευμένους ή από γιατρούς συγκεκριμένης ειδικότητας. Και αυτό φαίνεται αναζητώντας το φάρμακο εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
όπου στο "νομικό καθεστώς" σου βγάζει ανάλογα (δοκιμάστε πχ αντιανοικα):  Εγκυκλίους έχει βγάλει κατά καιρούς και ο ΕΟΠΥΥ (βλέπε πχ ANAPEN)

Στο ΠΔ 121/2008 γράφει στο άρθρο 2:
"ε. Να εξετάζουν τον ασφαλισμένο πριν χορηγήσουν τη συνταγή και να συνταγογραφούν ιδιοσκευάσματα φαρμακευτικής δράσης σχετικής με τη νόσο και μόνο για νοσήματα της ειδικότητας τους και εντός εγκεκριμένων ενδείξεων. Οι συνταγογράφοι ιατροί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ορθή και σύννομη συνταγογράφηση κατά τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος."

Επίσης παρακάτω γράφει:
"ι. Να χορηγούν "επαναλαμβανόμενη συνταγή" τρίμηνης διάρκειας μόνο για παθήσεις της ειδικότητας τους στους ασθενείς ασφαλισμένους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή. "
Μεταγενέστερος νόμος ορίζει ότι για τις 4μηνες, 5μηνες, 6μηνες συνταγές ισχύει ότι και για τις 3μηνες συνταγές.

Ένα επόμενο ερώτημα είναι τι ορίζεται σαν φάρμακο της ειδικότητας μας. Εκεί υπάρχουν δύο σημεία που μπορείς να στηριχτούμε: α) Σε παλαιό (10 ετίας) έγγραφο του ΥΥΚΑ (επισυναπτεται) αλλά και σε "άγραφο νόμο" που ακολουθείται καθώς έχει προκυψει ως νομολογία από αποφάσεις δικαστηρίων και λέει ότι στηρίζεσαι στα εκπαιδευτικά αντικείμενα της ειδικότητας σου. β) και πάνω σε αυτό, στην εκπαίδευση στο Κέντρο Υγείας όπου εκπαιδεύεσαι στα συνήθη και συχνά νοσήματα της κοινότητας. Αυτό είναι το γκρίζο τμήμα για κάποια φάρμακα. Αν σου βάλουν πρόστιμο πχ γιατί έγραψες mimpara καλά θα σου κάνουν, καθώς ούτε ενδοκρινολογία έχεις κάνει στην ειδικότητα, ούτε και συχνό νόσημα είναι ο υπερπαραθυρεοειδισμός. Αλλά στην υπερτροφία προστάτη μπορείς να πατήσεις στο ότι είναι συχνό νόσημα στην κοινότητα, έχεις εκπαιδευτεί στο κέντρο υγείας και άρα είναι εντός της ειδικότητα σου.

Ένα ΦΕΚ που προηγήθηκε το 2006, ο Νόμος 3457 γράφει στο άρθρο 8, παράγραφος 3:
"3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ., καθορίζονται οι παθήσεις στις οποίες αποκλειστικό δικαίωμα συνταγογράφησης έχουν ιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω, δικαίωμα συνταγογράφησης έχουν και ιατροί άλλων ειδικοτήτων, εφόσον η συνταγή συνοδεύεται από γνωμάτευση του ειδικού ιατρού που διέγνωσε την πάθηση. "
Τέτοιες αποφάσεις βγαίνουν κατά καιρούς, ονοματίζουν συγκεκριμένα φάρμακα ή κατηγορίες και ο μόνος ΕΥΚΟΛΟΣ τρόπος να τις βρούμε είναι ότι εμφανίζονται στο site του ΕΟΦ που παρέθεσα παραπάνω.

Προσοχή, δεν λέει πουθενά για ποιες συνταγές ισχύει το παραπάνω. Μιλάει γενικα. Χρειαζόμαστε λοιπόν εξειδίκευση. Και αυτή την κάνει το ΠΔ 121/2008 που ακολουθεί χρονικά το νόμο 3457/2006 και που αποτελεί επικαιροποίηση του παλαιότερου ΠΔ 67/2000 με το ίδιο θέμα. Εάν ο νομοθέτης θεωρούσε ότι με τον νόμο Ν3457/2006 η παρέκκλιση που εισάγεται αφορούσε όλες τις συνταγές, στο ΠΔ 121 που ακολούθησε το 2008 θα έπρεπε να είχε συμπεριλάβει ξεκάθαρα την παρέκκλιση στο κύριο κείμενο.

Συνδυαστικά σε όλα τα παραπάνω προκύπτει:

Ο νόμος ορίζει ότι επαναλαμβανόμενη συνταγή (τρίμηνη, 4μηνη, 5μηνη, 6μηνη) μπορείς να δώσεις ΜΟΝΟ για τα φάρμακα της ειδικότητας σου. Με γνωμάτευση ιατρού της ειδικότητας που "ανήκει" ένα φάρμακο, μπορεί κάθε ειδικότητας ιατρός (ναι και ο ιατροδικαστής, ο γυναικόλογος, ο μικροβιολόγος, κλπ) να συνταγογραφήσει αυτό το φάρμακο για ΜΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ συνταγή.

Και επειδή προέκυψε πρόβλημα με τους ανειδίκευτους αγροτικούς ιατρούς, έρχεται ο νόμος Ν.4172/2003 και εισάγει στο ΠΔ 121 στην ια παράγραφο του αρθρου 2:

"2. Οι αγροτικοί ιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν μόνο μία μονάδα ιδιοσκευάσματος. Εξαιρετικά και μόνο σε περίπτωση χορήγησης ενεσίμωνδιαλυμάτων μιας δόσης εκάστου, ο αγροτικός ιατρός δύναται να αναγράφει πέραν της μίας μονάδας ιδιοσκευάσματος, όση ποσότητα απαιτείται για την κάλυψη θεραπείας.

Επίσης συνταγογραφούν για χρονίως πάσχοντες ασφαλισμένους, συνταγή για θεραπεία μέχρι ενός (1) μηνός καθώς και "επαναλαμβανόμενη συνταγή" τρίμηνης διάρκειας, μόνο βάσει γνωμάτευσης του ιατρού ειδικότητας. Η γνωμάτευση ισχύει για όσο χρόνο έχει καθορίσει ο γιατρός ειδικότητας και πάντως όχι πέραν της διετίας από την έκδοση της.    Τις αυτές υποχρεώσεις έχουν και οι ιατροί χωρίς ειδικότητα που συνάπτουν συμβάσεις με τον ΟΠΑΔ ή ασφαλιστικούς οργανισμούς υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 5 περ. στ` του παρόντος διατάγματος"

Συνεπώς σήμερα:
- Για ανειδίκευτο ιατρό και μόνο σε κρατική δομή ή με σύμβαση κρατική: Κάθε επαναλάμβανη απαιτεί γνωμάτευση ιατρού ειδικότητας.
- Κάθε ειδικευμένος ιατρός συνταγογραφεί φάρμακα μόνο της ειδικότητας του. Χρόνια φάρμακα της ειδικότητας του σε επαναλαμβανόμενη συνταγή. Και κατά παρέκκλιση φάρμακα άλλης ειδικότητας με γνωμάτευση ιατρού ειδικότητας σε μη επαναλαμβανόμενη συνταγή.

Προσωπικά για φάρμακα εκτός ειδικότητας γράφω δίμηνη συνταγή στους ασθενείς μου με γνωμάτευση του γιατρού που το έδωσε και τον παρακολουθεί.

Σαφέστατα η καθημερινότητα σε μια μυθική χώρα όμως είναι η Ελλάδα, δεν ακολουθεί πάντα την νομοθεσία. Όμως την ώρα του προστίμου όλοι ψάχνουν νομολογίες και νομοθεσία.

Live your myth in Greece
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Απριλίου 2019, 16:47:09 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

30 Δεκεμβρίου 2020, 18:24:28
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

mandreou


Δημήτρη Χρόνια Πολλά, ελπίζω να στε όλοι καλά, όπως πάντα ως Θεός εξ ουρανού με έσωσες με την ανάρτηση σου αυτή, καθώς έχω μια όχι ασθενή πληθυσμού ευθύνης μας αλλά από την πόλη της Ξάνθης που επειδή δε μπορεί να κλείσει ραντεβού στο δερματολόγο του Νοσοκομείου και δεν θέλει να πληρώσει ιδιωτη επιμένει να γράψει τριμηνη HUMIRA (για ψωρίαση) στo KY και καθώς έφαγε πόρτα από όλους τους συναδέλφους που χουν όλοι οριακά ή ανεβασμένα πλαφόν ζητάει από μένα εγγράφως γιατί δεν την εξυπηρετούμε, ευτυχώς βρήκα νομοθεσία στο σχολιο σου για τη συνταγογραφηση με γνωματευση και θα της απαντησω καταλληλως Καλη Χρονια.

Λέξεις κλειδιά: συνταογράφηση γνωμάτευση 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
15 Απαντήσεις
8707 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Σεπτεμβρίου 2013, 16:40:49
από silvertaur
23 Απαντήσεις
11578 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Μαρτίου 2015, 14:11:48
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
5 Απαντήσεις
20537 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Απριλίου 2019, 13:08:47
από Denominator
5 Απαντήσεις
25539 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιουλίου 2022, 14:33:40
από Όμηρος
0 Απαντήσεις
4427 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Νοεμβρίου 2023, 21:21:05
από Argirios Argiriou