Γενικά > Γενική συζήτηση

Πρέπει να αλλάξει, πάραυτα, το θεσμικό πλαίσιο συστεγάσεων ιδιωτικών Ιατρείων.

(1/4) > >>

Argirios Argiriou:
Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των συστεγάσεων ιδιωτικών Ιατρείων. ( ΦΕΚ 2308, 27/08/2014 ).

Αυτό που ισχύει τώρα είναι ότι στο ίδιο εξεταστήριο μπορεί να συστεγαστούν μόνο Ιατροί της ίδιας ειδικότητας αρκεί να δηλώσουν διαφορετικό ωράριο.

Γιατί να μην μπορούν να συστεγαστούν στο ίδιο εξεταστήριο και Ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων αν δηλώνουν διαφορετικό ωράριο;

Τι θα συμβεί δηλαδή, αν το ίδιο εξεταστήριο φιλοξενεί το πρωί έναν Νεφρολόγο και το απόγευμα έναν Ψυχίατρο;

Δουλεύω 25 χρόνια ως Ιατρός και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει καμία συγκατοίκηση μεταξύ Ιατρικών ειδικοτήτων που να είναι εξ’ αρχής επικίνδυνη για την Δημόσια Υγεία.

Στην Σουηδία π.χ. όπου δούλεψα 16 χρόνια, υποδεχόμασταν οι Γενικοί Ιατροί, στο ίδιο εξεταστήριο και Παιδιά και Ενηλίκους αλλά και κάθε είδος ασθενούς.  Και στο διπλανό δωμάτιο δούλευε ο διπλανός Ιατρός, και στο παραδιπλανό ο τρίτος Ιατρός κτλ.  Και οι ασθενείς όλων αυτών των Ιατρών (με ένα σωρό διαφορετικά προβλήματα ο κάθε ασθενής) μοιράζονταν τον ίδιο χώρο αναμονής. Τους έχετε για τόσο βλάκες ή για τόσο αμελείς τους Σουηδούς;

Η φιλελευθεροποίηση της δυνατότητας συστέγασης μεταξύ ιδιωτών Ιατρών θα μειώσει πάρα πολύ τα λειτουργικά τους κόστη και έτσι θα έχουν περιθώριο να κάνουν καλύτερες τιμές και στους ασθενείς τους. Θα μειώσει δε, και την φυγή των νέων Ιατρών από την Ελλάδα (μην σας φαίνεται υπερβολικό αυτό που λέω).

Argirios Argiriou:
Παράδειγμα:

Έχω ένα Ιατρείο 60 τετραγωνικών που αποτελείται από ένα δωμάτιο που είναι χώρος αναμονής, ένα δωμάτιο που είναι εξεταστήριο και υπάρχει και μία τουαλέτα. Σε ένα τέτοιο Ιατρείο είναι δυνατόν να συστεγαστούν δύο Ιατροί της ίδιας ειδικότητας με διαφορετικό ωράριο. (Μόνο που είναι δώρον άδωρο γιατί σπάνια δύο ιδιώτες Ιατροί της ίδιας ειδικότητας έχουν συμφέρον να συστεγαστούν). Σε ένα τέτοιο χώρο όμως, απαγορεύεται να συστεγαστούν στο ίδιο εξεταστήριο αλλά σε διαφορετικές ώρες δύο Ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων. (Πράγμα που θα μείωνε τα λειτουργικά τους κόστη στο μισό).

Αν τώρα μιλούμε για λίγο μεγαλύτερο Ιατρείο που αποτελείται από ένα δωμάτιο που είναι χώρος αναμονής, μια τουαλέτα, και δύο δωμάτια που χρησιμεύουν το καθένα τους ως εξεταστήριο, τότε επιτρέπεται να συστεγαστούν Ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων (αν και αυτό δεν είναι απόλυτο γιατί εξαρτάται και από το τι ειδικότητα έχουν ) οπότε ελαττώνουν τα λειτουργικά τους κόστη στο μισό. Σε ένα τέτοιο χώρο όμως, απαγορεύεται το κάθε εξεταστήριο να το χρησιμοποιούν δύο Ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων με διαφορετικά ωράρια. Αν ο Νόμος το επέτρεπε, θα μπορούσαν να συστεγάζονται τότε σε έναν τέτοιο χώρο με έναν χώρο αναμονής και δύο εξεταστήρια, τέσσερις Ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων πράγμα που θα κατέβαζε τα λειτουργικά κόστη του καθενός τους περίπου στο ένα τέταρτο.

Denominator:
Αν ήσουν κρατκή δομή δε θα είχες πρόβλημα.
Η άνιση μεταχείρηση είναι το πρόβλημα...

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑν ήσουν κρατκή δομή δε θα είχες πρόβλημα.
Η άνιση μεταχείρηση είναι το πρόβλημα...

--- Τέλος παράθεσης ---

Ακριβώς.

Η συστέγαση γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων στο ίδιο ιατρείο σε διαφορετικό ωράριο είχε βρει (και ακόμη βρίσκει) ευρεία εφαρμογή στα πολυιατρεια του ΙΚΑ...

Argirios Argiriou:
Με ρωτά Ψυχίατρος σε Ιατρική ομάδα του facebook στις 06/05/2019 :

- Σκέφτομαι πόσο άνετα θα ένιωθε κάποιος ασθενής μου να τον εξετάζω και ψυχοθεραπεύω δίπλα σε γυναικολογικό εξεταστικό κρεβάτι ή δίπλα στους εξεταστικούς φακούς ενός οφθαλμιάτρου ή δίπλα στον υπέρηχο του καρδιολόγου, του ουρολόγου ή του γαστρεντερολόγου.
Πάντως στο ΙΚΑ που εθήτευσα για κάποια χρόνια, πολλά εξεταστήρια ήταν αποκλειστικής χρήσης, ανάλογα με την υποδομή που είχαν μέσα. Δεν είδα ποτέ ουρολόγο να κάνει ιατρείο στο οφθαλμιατρικό. Αντίθετα έβλεπα παθολόγους να μοιράζονται το εξεταστήριο π.χ. με νευρολόγους.

Και του απαντώ:

- Παιδιά, δεν συζητούμε για πόσο άνετα θα ένιωθε ο/η ασθενής. Αυτό αφήστε το να το αποφασίσουν ο ιδιώτης Ιατρός και οι Ασθενείς του (είπα να γράψω η Αγορά αλλά θα ορμήξετε να με φάτε). Συζητούμε για το αν είναι πράγματα απαγορευτικά για την Δημόσια Υγεία. Εκεί και μόνο εκεί έχει δικαίωμα να επέμβει το Κράτος.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση