Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 14:42:58

Αποστολέας Θέμα: Οδηγίες σε γιατρούς για το Ραμαζάνι.  (Αναγνώστηκε 4975 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

10 Μαΐου 2019, 08:14:00
Αναγνώστηκε 4975 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 09/05/2019
Πεννυ Μπουλουτζα.


Πιο συχνές μετρήσεις του σακχάρου αίματος των διαβητικών ατόμων. Προσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής με βάση τις ώρες αποχής από το νερό και την τροφή. Ενέσιμα και διαδερμικά φάρμακα, καθώς και γαργάρες επιτρέπονται. Αντίθετα, απαγορεύονται τα εισπνεόμενα, οι σταγόνες και τα υπόθετα.

Γρίφος για δυνατούς λύτες είναι η νηστεία του Ραμαζανίου για τους επαγγελματίες υγείας. Ο μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενείται στην Ελλάδα έχει προσθέσει μία ακόμα πρόκληση για γιατρούς και νοσηλευτές, που οφείλουν να προσαρμόσουν την κλινική τους πράξη στα νέα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ - πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) εξέδωσε οδηγίες προς επαγγελματίες υγείας για το πώς οφείλουν να διαχειριστούν ασθενείς και χρονίως πάσχοντες μουσουλμάνους, που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα τη νηστεία του Ραμαζανίου. Οπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, κατά το Ραμαζάνι οι μουσουλμάνοι θα απέχουν από τροφή και νερό από την ανατολή έως και τη δύση του ηλίου, με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος ιατρικών επιπλοκών. «Οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να είναι σε επαγρύπνηση και να ρωτούν τους ασθενείς τους εάν νηστεύουν, καθώς και να συζητούν μαζί τους τον βαθμό επικινδυνότητας της συμμετοχής τους στη νηστεία. Για τους ασθενείς που επιλέγουν να νηστέψουν, η εξατομίκευση της φροντίδας και ο συχνός έλεγχος είναι απαραίτητα».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, για τους διαβητικούς που νηστεύουν, η ημερήσια λήψη θερμίδων ανατρέπεται και χρειάζεται ανασχεδιασμός των αντιδιαβητικών φαρμάκων, ενώ θα πρέπει να δοθούν συμβουλές στους πάσχοντες για την αποφυγή επιπλοκών, όπως π.χ. υπογλυκαιμία. «Συμβουλέψτε τους διαβητικούς ασθενείς να ελέγχουν το σάκχαρο αίματος πιο συχνά κατά τη νηστεία. Λάβετε υπόψη σας πόσο θα κρατήσει η νηστεία. Ενσωματώστε την εμπειρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα που νήστεψαν τα προηγούμενα χρόνια στις θεραπευτικές οδηγίες που δίνετε τώρα», σημειώνει. Σύμφωνα με τον Οργανισμό ένα άτομο που νηστεύει μπορεί να λάβει ενέσιμα και διαδερμικά φάρμακα, καθώς και γαργάρες, εφόσον δεν τις καταπίνει. Δεν μπορεί όμως να λάβει εισπνεόμενα, σταγόνες ωτικές ή ρινικά σπρέι καθώς και υπόθετα (κολπικά και από τον ορθό). Τέλος, ο ΕΟΔΥ προτείνει στους γιατρούς να υπενθυμίζουν σε άτομα με εύθραυστη υγεία και ασθενείς το δικαίωμα εξαίρεσης από τη νηστεία, που τους δίνει το Κοράνι.

Ειδικές οδηγίες για τις θηλάζουσες μητέρες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ σε αραβικά και φαρσί, ώστε να τυπωθούν και να διανεμηθούν. Τέλος, ο Οργανισμός έχει εκδώσει οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα στα κέντρα φιλοξενίας, με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Μαΐου 2019, 08:16:06 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: ραμαζάνι Ιατρική 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
84061 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Φεβρουαρίου 2008, 10:30:03
από admin
0 Απαντήσεις
9707 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:27:11
από Αγωνιστική Παρέμβαση
1 Απαντήσεις
2941 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Φεβρουαρίου 2012, 15:25:06
από bpikou
0 Απαντήσεις
8129 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιανουαρίου 2013, 23:51:30
από NikCretan
2 Απαντήσεις
14420 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Μαΐου 2018, 08:40:24
από Argirios Argiriou