Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
20 Απριλίου 2024, 07:00:20

Αποστολέας Θέμα: 7.720 άστεγοι Ελληνες.  (Αναγνώστηκε 3646 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Απριλίου 2009, 21:10:14
Αναγνώστηκε 3646 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ΕΘΝΟΣ, 16/04/2009.
 
 
  Στην Αττική ζουν οι περισσότεροι. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και ο Εβρος. Πέντε νομοί δεν έχουν αστέγους. Δεν έχουν καταμετρηθεί μετανάστες και Αθίγγανοι
Στον δρόμο ζουν 7.720 Ελληνες. Πρόκειται για αστέγους, οι οποίοι αναγκάζονται να διανυκτερεύουν σε παγκάκια, νυχτερινά καταφύγια ή ξενώνες. Πολλοί από αυτούς είναι αποφυλακισμένοι ή έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία.

Αλλοι διαβιούν σε επισφαλή καταλύματα, εγκαταλειμμένα κτίρια, τροχόσπιτα, σκηνές, αποθήκες και στάνες. Στη θλιβερή καταγραφή δεν συμπεριλαμβάνονται οικονομικοί μετανάστες και αθίγγανοι.

Τα στοιχεία παρείχαν οι νομαρχίες όλης της χώρας, συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από το υπουργείο Υγείας. Παρουσιάστηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση που έγινε στον ξενώνα του Ρέντη, παρουσία του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του αρμόδιου υφυπουργού Μάριου Σαλμά.

Οι περισσότεροι άστεγοι ζουν στην Αττική (5.324 άνθρωποι). Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (552), η Αχαϊα (415), o Εβρος (275) και η Λάρισα (111). Δεν έχουν καταγραφεί καθόλου άστεγοι στους Νομούς Γρεβενών, Δράμας, Κιλκίς, Κοζάνης και Φωκίδας.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελεί την κατεξοχήν έκφραση του κοινωνικού πολιτισμού. Αποκτά, δε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, οι οποίες μεγάλωσαν τις κοινωνικές ανισότητες.

Στήριξη

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να σταθεί κοντά στους ανήμπορους και αναξιοπαθούντες ανθρώπους, που οι καταστάσεις τούς στέρησαν τη δυνατότητα να ασκούν το δικαίωμά τους στη ζωή, κάτω από τις ίδιες συνθήκες με τους υπόλοιπους Ελληνες. Για την καταγραφή των αστέγων τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει ένα μητρώο, ώστε να διαμορφώνεται αποτελεσματικά η κοινωνική πολιτική.

Ο κ. Σαλμάς εξήρε τον ρόλο των νομαρχιών στην καταγραφή, ότι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, υποβλήθηκαν σε ειδική επεξεργασία με βάση την ευρωπαϊκή τυπολογία για τις κατηγορίες αστέγων.

Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, το υπουργείο Υγείας θα καταθέσει πρόταση ειδικού προϋπολογισμού για τους άστεγους, η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους κωδικούς χρηματοδότησης και των άλλων υπουργείων για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου σκοπού.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
13 Απαντήσεις
35915 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Μαρτίου 2023, 23:02:21
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2781 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Δεκεμβρίου 2011, 19:36:25
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
4638 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιανουαρίου 2020, 00:13:35
από timex
0 Απαντήσεις
6281 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Σεπτεμβρίου 2023, 07:34:32
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
3709 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Φεβρουαρίου 2024, 23:29:45
από Argirios Argiriou