Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 00:12:43

Αποστολέας Θέμα: ALS-ATLS-EPALS-APLS  (Αναγνώστηκε 66565 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Μαΐου 2019, 17:26:52
Αναγνώστηκε 66565 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Ανοίγω αυτό το νήμα για να γράψω το feedback μου απ΄τα παραπάνω σεμινάρια.
Αφορούν οποιονδήποτε κλινικό ιατρό έρθει σε επαφή με το επείγον, αλλά όλα μαζί μόνο γενικούς ιατρούς και αγροτικούς (ο μέσος αγροτικός συνήθως δεν έχει κάνει κανένα ή μόνο κανένα ALS).
Να τονίσω ότι οι εντυπώσεις μου αφορούν το πως διεξάγονται αυτά τα σεμινάρια στην Ελλάδα και μόνο κσι ειδικά στην Αθήνα.

ALS
Κόστος: 300€
Διάρκεια: 2 ημέρες

Στην Ελλάδα διοργανώνονται από διάφορους. Αποφύγετε την ΕΕΚΑΑ. Λόγω τεράστιας ζήτησης για το συγκεκριμένο σεμινάριο τον έχουν πάρει πολύ ψηλά τον αμανέ και προσωπικά δεν έφυγα ικανοποιημένος.
Το βιβλίο είναι στα αγγλικά, κάτι απαράδεκτο κατ΄εμέ μιας και έχουν πολύ κόσμο που θα μπορούσαν να το μεταφράσουν. Δλδ έχουν δικές τους σημειώσεις (και σενάρια) στα ελληνικά και δεν κάθονται να μεταφράσουν ένα εγχειρίδιο του... 2015 !
Εκπαιδευτές έχει κατά βάση ανειδίκευτους, ορισμένοι δεν έχουν καν ξεκινήσει Ειδικότητα ! Επόμενο είναι να μην έχουν να προσφέρουν κάτι το ουσιαστικό από κλινική εμπειρία αντίστοιχων περιστατικών.
Όπως έγραψα όμως και παραπάνω, υπάρχουν επιλογές και εκτός ΕΕΚΑΑ.
Στο τέλος των 2 ημερών δίδεται προφορική (σε ασθενή-ηθοποιό) και test mutliple choice.

ATLS
Κόστος: 500€
Διάρκεια: 2 ημέρες

Το σεμινάριο διοργανώνεται απ' την Ιατρική Σχολή και το νοσοκομείο Mediterraneo. Έχω κάνει και στους δύο. Στην Ιατρική Αθηνών δεν με ενθουσίασε. Το επίπεδο των εκπαιδευτών δλδ (με εξαιρέσεις) το θεωρώ υψηλότερο και το κλίμα ανώτερο εκπαιδευτικά στο Mediterraneo.
Επικεφαλής του course είναι ένας έμπειρος ΕΣΥτης χειρουργός με δεκατίες εμπειρίας, ο κ.Γεράνιος. Προσωπικά το βρήκα πολύ ενδιαφέρον.
Το εγχειρίδιο του Κολλεγίου των Αμερικανών Χειρουργών είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά και το ενδιαφέρον είναι το αυτό συμβαίνει για ΚΑΘΕ νεότερη έκδοσή του.
Στο τέλος δίδονται προφορικές (σε ηθοποιό-ασθενή) και γραπτές εξετάσεις.
Αν θέλεις να επαναπιστοποιηθείς πληρώνεις τα μισά και πας μόνο στις εξετάσεις.

Εδώ να τονίσω ότι το refresh δεν ειναι μόνο για να λέμε ότι είμαστε ATLS Providers, προσωπικά παρατήρησα διαφορές στο πρωτόκολλο της αιμορραγίας, οπότε δεν είναι απλά μια φορά το κάναμε και τελείωσε.

EPALS

Κόστος: 300€
Διάρκεια: 2 ημέρες

Γνωρίζω ότι το διοργανώνει μόνο η ΕΕΚΑΑ.
Απ΄τα περισσότερο άρπα-κολλα σεμινάρια που έχω δει. Δεν συμπλήρωναν αριθμό συμμετεχόντων και έφαγε αναβολές για κανένα χρόνο, συντονιστής του course είναι ένας... νοσηλευτής, διευθυντής ένας ιδιώτης παιδίατρος ενώ και το γενικό επίπεδο των εκπαιδευτών δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα (πρωτοετείς ειδικεύομενοι Παιδιατρικής).
Βασικά δλδ είδα άτομα που δεν ειχαν αντιμετωπίσει παιδιατρικό επείγον ή δεν είχαν τρόπο να μεταδώσουν την εμπειρία τους, δεν γνωρίζω τι από τα δύο ίσχυε, μάλλον και τα δύο.
Όταν πας σε ένα σεμινάριο, εκτός απ΄το παπαγάλισμα του βιβλίου που στην Ελλάδα ειδικά διαπρέπουμε, θέλεις και άτομα που τα έχουν εφαρμόσει να σου αφηγηθούν τα αποτελέσματα στο real life όλων αυτών. Ε, τπτ από αυτά δεν είδα.
Στο τέλος του σεμιναρίου και εδώ εξετάσεις προφορικές και γραπτές.
Το εγχειρίδιο στα αγγλικά.

APLS
Κόστος: 300€
Διάρκεια: 2 ημέρες

Διήμερο σεμινάριο που διοργανώνεται από μια ΜΚΟ, εσχάτως το επιδοτεί και το Κέντρο Παιδικού Τραύματος, ,οπότε βγαίνει το κόστος ανά συμμετέχοντα στα 300€.
Το APLS κάποτε ήταν πολύ δυσκολότερο, κόστιζε πολύ περισσότερο, διαρκούσε 3 ολόκληρες ημέρες και στο τέλος έδιναν εξετάσεις προφορικές και γραπτές.
Κάπου είδα ότι στην περίοδο των παχιών αγελάδων έφερναν μέχρι και Αμερικανούς ειδικούς στο παιδικό τραύμα, πλέον όπως άκουσα να λέγεται δεν υπάρχουν μπικικίνια για τέτοια ("οι Αμερικανοί θέλουν χρήματα για να έρθουν" και λογικό).
Δεν υπάρχουν εξετάσεις στο τέλος, παρά εξετάζεται ο εκπαιδεύομενος σε όλη την διάρκεια του σεμιναρίου, κάτι όπως καταλαβαίνουμε προβληματικό λόγω του υποκειμενικού στοιχείου που υπεισέρχεται.
Ελάχιστες διαλέξεις, δεν καλύπτονται ούτε οι βασικές ενότητες του βιβλίου, και εστίαση μόνο σε όσα έχουν διαβάσει οι υποψήφιοι.
Και εδώ απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε κλινική εμπειρία των εκπαιδευτών και πως θα μπορούσε να γίνει άλλωστε, καθώς κάποιοι εξ΄αυτών είναι και... ιδιώτες παιδίατροι.
Η επαναπιστοποίηση απαιτεί την παρακολούθηση εξαρχής ολόκληρου του σεμιναρίου !
Και εδώ το εγχειρίδιο στα αγγλικά, ουδείς ασχολείται να το μεταφράσει.

Κάποιες γενικές παρατηρήσεις:
σε αυτά τα σεμινάρια είδα μια κακέκτυπη αντιγραφή του αμερικανικού συστήματος στο οποίο δίδεται έμφαση στις εξαντλητικά πολλές ώρες εκπαίδευσης και της έμφασης σε ρεαλιστικά σενάρια αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα αυτά διοργανώνονται από Έλληνες με τα γνωστά χαρακτηριστικά της φυλής μας (ανοργανωσιά, instructors άσχετοι με το εκπαιδευτικό αντικείμενο που θεωρούν ότι ο ρόλος τους είναι να... εξετάσουν τους εκπαιδεύομενους πόσο καλά διάβασαν το εγχειρίδιο, κολλητιλίκια με γνωστούς οι οποίοι έχουν φυσικά ιδιαίτερη αντιμετώπιση κτλ.)

Ίσως είμαι biased γιατί κάνω χειρουργική ειδικότητα, αλλά για μένα το ATLS είναι μακράν καλύτερα οργανωμένο (αυτό που έκανα στο Mediterraneo) απ΄τα υπόλοιπα, απ΄την άλλη κρίνω ως σημαντικότερο όλων για έναν κλινικό γιατρό το ALS, και μετά το ATLS.
Τα παιδιατρικά προορίζονται μόνο για παιδίατρους (αν και δεν είναι κακή ιδέα να κάνει ένα εκ των δύο και ένας ΓΙ), και προσωπικά θεωρώ ότι δεν αξίζουν τα χρήματα τους.
Φυσικά και τα χρήματα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα δώσει κανείς σε κάποια δυτική χώρα (εκεί όμως αναλαμβάνει να καλύψει το κόστος ο εργοδότης σου). Aπ την άλλη λογικά το επίπεδο έξω θα είναι (πολύ) υψηλότερο.

ΑΝ δεν σκοπεύει κανείς να ξενιτευτεί, οπότε δεν είναι απαραίτητα για να δουλέψει κάπου, ίσως είναι καλύτερα να τα κάνει on-line.
Είναι φθηνότερα, τα κάνεις απ΄την άνεση του σπιτιού σου, και χορηγείται χαρτί στο τέλος (όχι όμως με την ίδια ισχύ όπως αυτά με φυσική παρουσία.

Ελπίζω να βοήθησα.
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Μαΐου 2019, 21:37:35 από Αρχίατρος »

5 Ιουλίου 2022, 11:24:45
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Panos18


Δεδομένης της πανδημίας και την μείωσης του αριθμού των σεμιναρίων ALS, ξέρει κανένας κάποιον φορέα διοργάνωσης εκτός από την ΕΕΚΑΑ; Έχω στείλει στην ελληνική καρδιολογική εταιρεία και περιμένω απάντηση.

8 Αυγούστου 2022, 23:46:58
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Μακριά από ΕΕΚΑΑ, προσωπικά δεν έμεινα καθόλου ικανοποιημένος !

Εγώ είχα πάει σε έναν Θεσσαλονικιό που έκανε σεμινάριο και Αθήνα, Χρήστος Αποστολίδης.

19 Αυγούστου 2022, 14:01:12
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Panos18


Ξέρετε ποιοι φορείς διοργανώνουν ATLS σεμινάρια; Γνωρίζω για το atlsathens, που το διοργανώνει στην Αθήνα στην ιατρική σχολή νομίζω, καθώς και για το mediterraneo, όπως έγραψε πιο πάνω ο συνάδελφος, από το οποίο περιμένω απάντηση τέλος Αυγούστου σχετικά με το αν και πότε θα διοργανωθεί κάποιο ATLS. Πριν λίγο βρήκα και το atlsnorthhellas.

Έχετε από την εμπειρία σας να προτείνετε κάποιον φορέα;

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
5 Απαντήσεις
66878 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Φεβρουαρίου 2017, 21:24:15
από Gatekeeper