Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Απριλίου 2024, 01:20:16

Αποστολέας Θέμα: Αστικές και Ιστορικές ευθύνες εφημερευόντων στο Ρωμαϊκό Δίκαιο  (Αναγνώστηκε 8502 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Απριλίου 2009, 23:43:08
Αναγνώστηκε 8502 φορές
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Centurion

Critical clinical decision making

«Ο δε Πιλάτος εθαύμασεν ει ήδη τέθνηκε, και προσκαλεσάμενος τον κεντυρίωνα επηρώτησεν αυτόν ει πάλαι απέθανε. Και γνους από του κεντυρίωνος εδωρήσατο το σώμα τω Ιωσήφ» (Κατά Μάρκον, ιε 44-45)

     Ο κεντυρίων ίσως άφησε το σκαρφαλωμένο στις πλαγιές της Αίτνας χωριό του για να κάνει καριέρα στις λεγεώνες. Ο κεντυρίων ίσως δεν είχε βύσμα συγκλητικό και πήρε μετάθεση στα σύνορα. Καταταγείτε, τους έλεγαν. Ο κεντυρίων ίσως ήταν και νέος και πήρε και τις βάρδιες του Πάσχα.
     Παραμονές του Πάσχα, συνήθως είναι ήσυχα. Αλλά αυτού του έτυχε η εκτέλεση ενός Εβραίου clochard. Κι ένα μανιασμένο πλήθος που παραληρεί. Ανεβαίνοντας το Γολγοθά, λουσμένος στον ιδρώτα και πασπαλισμένος με τη σκόνη της ακυβέρνητης πολιτείας, σκέφτεται την πατρίδα του και την καλή του, που δεν μπορεί μήνες τώρα να τις δει, αφού το (υποστελεχωμένο) τμήμα του είναι σε μόνιμη ετοιμότητα. Εδώ είναι Μέση Ανατολή, δεν είναι ούτε Βαλκάνια ούτε παίξε γέλασε. Ο κεντυρίων περιμένει πώς και πώς να περάσουνε οι ώρες, να τον σκαντζάρουνε.
     Εκεί απάνω, τον φωνάζει ο διοικητής. Ο διοικητής δεν είναι πόντιος, όπως πολλοί νομίζουν. Γερμανός είναι και θέλει όλα να γίνονται στην εντέλεια. Και λίγο ψυχαναγκαστικό, τον λες. Άμα βρει τα σκούρα, έχει τη λεκάνη πρόχειρη, πλένεται και ξαναπλένεται, γιατί βενζοδιαζεπίνες τότε δεν είχανε. Ο διοικητής τον ρωτάει «ει πάλαι απέθανε». Οβολό δεν δίνει ο κεντυρίων για τον clochard. Να κι αν πέθανε, να κι αν δεν πέθανε. ΑΛΛΑ: δεν έχει περιθώριο λάθους. Για κάτι τόσο ασήμαντο γι’ αυτόν, δεν έχει περιθώριο λάθους. Είναι ο πιστοποιών, ο γνωματεύων, ο βεβαιών. Οπωσδήποτε, ιατροδικαστής δεν είναι. Μα την έχει κάνει κι άλλες φορές τη δουλειά, έχει πείρα. Πριν ανοίξει το στόμα του, πρέπει να το σκεφτεί καλά: απέθανε; Από τα χείλια του κρέμεται ολόκληρη η ανθρωπότητα, τα όνειρα κι οι ελπίδες της. Αν κάνει λάθος, δεν υπάρχει σωτηρία, ο Άδης είναι ανίκητος, κι ο Μεσσίας δεν φάνηκε ακόμα. Γιατί, αν δεν απέθανε, πώς θα εγερθεί;
     Αλλά ο κεντυρίων, εκείνη ακριβώς την ώρα, αυτά ούτε που τα φαντάζεται. Και μπορεί, σαράντα χρόνια μετά, όταν τα λιοντάρια κολατσίζανε γυναικόπαιδα στις αρένες, να στεκότανε μπροστά στον καθρέφτη και να ρωτούσε: ρε συ, λες να μην είχε πεθάνει;
     Πάντως ο κεντυρίων άλλη φορά δεν ξαναπήρε βάρδια το Πάσχα. Μόνο σήκωνε στις πλάτες του τη μοίρα του κόσμου και βλαστήμαγε και τη δουλειά του και τις λεγεώνες και τους ψυχαναγκαστικούς διοικητές. Μήπως ήξερε κι αυτός, μετά από το ξενύχτι, τη δίκη, το εξάωρο κάτω από τον καυτό ήλιο, την έκλειψη και το σεισμό, μήπως ήξερε αν ο clochard πέθανε; Καταταγείτε, τους έλεγαν…
     Και πάλι καλά που ο βίος είναι βραχύς, και ο εκατόνταρχος δεν πρόλαβε να δει τους ρωμαϊκούς αετούς να ξεψυχάνε σημαδεμένοι από τον αναδυόμενο σταυρό.
     Και κανείς δεν έμαθε ποτέ αν πήρε και τα ρεπό του.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
11 Απαντήσεις
35917 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Ιανουαρίου 2019, 01:02:55
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
3844 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Ιουλίου 2014, 08:46:41
από GirousisN
0 Απαντήσεις
4281 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Σεπτεμβρίου 2015, 11:42:58
από Argirios Argiriou
10 Απαντήσεις
15299 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Απριλίου 2020, 01:02:54
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
14055 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Μαρτίου 2023, 23:40:43
από Argirios Argiriou