Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 15:11:35

Αποστολέας Θέμα: Η πολιτικά αόρατη ιδιωτική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα  (Αναγνώστηκε 15115 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

29 Ιουλίου 2019, 00:27:28
Αναγνώστηκε 15115 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
 Ο Έλληνας πληρώνει από την τσέπη του, άμεσα και περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες, για θέματα υγείας:

α) Ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν θεωρεί περίθαλψη, δεν το καλύπτει. Έτσι, μια ιατρική γνωμάτευση ότι είναι υγιής για να γραφτεί σε ένα γυμναστήριο ή για να εργαστεί, το πληρώνει. Για να ανανεώσει ένα δίπλωμα οδήγησης πάλι πληρώνει γιατρούς, και μάλιστα, εάν έχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα και ο γιατρός του δεν είναι συμβεβλημένος με το τμήμα μεταφορών, θα πληρώσει και το γιατρό του και το συμβεβλημένο γιατρό. Θέλει το χ πιστοποιητικό που προβλέπεται από νόμους, θα αναγκαστεί στο τέλος να το πληρώσει.

β) Το αξιοθαύμαστο όμως είναι οι έλληνες πολιτικοί: Φτιάχνεται ο ΕΟΠΥΥ, συμβάλλεται ο ΕΟΠΥΥ με γιατρούς και βάζει την επίσκεψη 10€, ενώ την ίδια στιγμή η επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία των κρατικών νοσοκομείων ξεκινά από 36€ και φτάνει στα 64€. Υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να μην πιστεύει ότι προφανώς ο ασθενής θα πληρώσει από την τσέπη του την διαφορά; Έρχεται και δίνει 11€ το έτος στον οικογενειακό ιατρό και σου λέει ότι μόνο το προσωπικό σε μια ΤόΜΥ κοστίζει 29€ ανά ασθενή το έτος. Μήπως τελικά ο ασθενής δεν θα πληρώσει την διαφορά; Μετά τα σαϊνια του ΕΟΠΥΥ (και κάποιοι υπουργοί) αναρωτιόνταν γιατί οι 200 επισκέψεις τελείωναν τις πρώτες 10 ημέρες του μήνα, σε συνταγογραφία από την γραμματέα του γιατρού.

γ) Αλλά και τα μαθηματικά έχουν καταργηθεί: Ρωτάς πόσο θα πρέπει να πληρωθεί πχ ο οικογενειακός ιατρός το έτος: Σου λέει ο ένας 50€, ο άλλος 40€ και ο τρίτος σου λέει δεν υπάρχουν λεφτά, 30€ θα δώσουν. Αν τολμήσεις να πεις: "Πόσες επισκέψεις μέσο όρο κάνει το χρόνο σε γιατρό ο Έλληνας; Πόσο θα πλήρωνες για αυτές;" σε κοιτάνε σαν υπολογιστής που κάνει επανεκκίνηση. Δηλαδή ποιος πιστεύουν ότι θα πληρώσει την διαφορά; ο Θεός; Ή πιστεύουν ότι αυτοί που θα τρέξουν στα ευρώ "που υπάρχουν" θα το δουν σαν φιλανθρωπικό έργο;

δ) Μιλάμε για πρόληψη και ο έλληνας ασθενής θα καταλήξει να πληρώσει ένα πακέτο "προληπτικών εξετάσεων" που θα τις αυτο-αξιολογήσει τελικά με αναζήτηση στο google, καθώς όλοι είναι διατεθειμένοι να του πουν τι προληπτικές εξετάσεις θα κάνει (με το αζημίωτο) αλλά κανένας δεν μπορεί να τις εξηγήσει με βάση τις δικές του ιδιαιτερότητες. Και μάλιστα, ενώ υπάρχουν λιγοστές εξετάσεις που αποδεδειγμένα προλαμβάνουν κάποια νοσολογική κατάσταση, ονομάζουμε πλέον "προληπτικές εξετάσεις" όποιες έχουν κάνουν τα μηχανήματα που είναι διαθέσιμα στην περιοχή μας. Άραγε τα sms θα είναι διαφορετικά ανά πόλη; Πριν 2 χρόνια σαν σήμερα, έβλεπες μεγάλο αριθμό γιατρών να αναρτούν πόσο πιστεύουν στην μάχη κατά της ηπατίτιδας C, πέρσι και φέτος, δεν είδα σχεδόν κανένα. Ή η ηπατίτιδα C δεν υπάρχει πια, ή το πιο πιθανό υπήρξε η πολιτική απόφαση να πληρωθεί από κρατικό χρήμα κάτι σχετικό και πλέον δεν ενδιαφέρει κανένα.

ε) Ο έλληνας πολίτης μπορεί να ξέρει και τι χρειάζεται για κάθε του πρόβλημα (έχει και την βοήθεια του καφενείου) και το ψωνίζει άμεσα, αξιοποιώντας και την επιστημονική υποστήριξη του φαρμακοποιού, καθώς είναι δωρεάν και περιλαμβάνεται στην τιμή του φαρμάκου. Η πρόσβαση σε γιατρό για να αναζητήσει λύση στο πρόβλημα του, είτε είναι σε ραντεβού μετά από εβδομάδες είτε κοστίζει σε κάποιο ιδιώτη ιατρό. Θα πάει ίσως και εκεί όμως για να ζητήσει να του γράψουν τα φάρμακα που αγόρασε για δοκιμή σε συνταγή του ΕΟΠΥΥ ώστε να πληρώσει και ο ΕΟΠΥΥ ένα μέρος. Πάντα, μαζί θα αγοράσει τα απαραίτητα φυτικά σκευάσματα και βιταμίνες για να βρει τις δυνάμεις του.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3432 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Νοεμβρίου 2012, 15:38:40
από Harper
3 Απαντήσεις
5067 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Ιουνίου 2014, 03:46:19
από Gatekeeper
1 Απαντήσεις
4159 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Νοεμβρίου 2015, 12:25:45
από Ορθοπαιδικός
4 Απαντήσεις
3874 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιανουαρίου 2017, 02:12:07
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
50409 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Οκτωβρίου 2020, 13:17:53
από Ορθοπαιδικός