Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
16 Απριλίου 2024, 15:23:19

Ψηφοφορία

Σκοπεύεστε να κάνετε το εμβόλιο για τη νέα γρίππη?

Σίγουρα ναι
7 (36.8%)
Το σκέφτομαι, μάλλον ναι
2 (10.5%)
Το σκέφτομαι, μάλλον όχι
3 (15.8%)
Σίγουρα όχι
7 (36.8%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 19

Η ψηφοφορία έληξε: 26 Νοεμβρίου 2009, 00:44:59

Αποστολέας Θέμα: Swine flu (Influenza A- H1N1)  (Αναγνώστηκε 135929 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Ιουλίου 2009, 14:50:17
Απάντηση #30
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Το πρώτο κρούσμα γρίπης Α/Η1Ν1 στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Το πρώτο κρούσμα γρίπης Α/Η1Ν1 (γρίπη των χοίρων), που ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί στο νομό, επιβεβαιώθηκε στο Ρέθυμνο χθες.
Ο ασθενής νοσηλεύεται κατ’ οίκον και δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο αφού φαίνεται να έχει νοσήσει ήπια. Πρόκειται για γιατρό του δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος που φέρεται να εμφάνισε συμπτώματα της νόσου την περασμένη Κυριακή, ενώ μάλιστα εφημέρευε, και την Πέμπτη το βράδυ επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ο ιός της γρίπης των χοίρων. Από την Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γιατρός για προληπτικούς λόγους και έχοντας υποψία ότι ενδεχομένως να έχει τον ιό, παρέμεινε στο σπίτι του και δεν είχε επαφές ούτε με ασθενείς ούτε με συναδέλφους του.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, βρίσκεται στο στάδιο της ίασης. Ωστόσο, έχει δημιουργηθεί πανικός στο Νοσοκομείο εξ αιτίας του περιστατικού, και χθες η εικόνα στο νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες μέρες καθώς όλο το προσωπικό αλλά και οι ασθενείς έκαναν χρήση προστατευτικής μάσκας. Η ανησυχία εντάθηκε ακόμα περισσότερο το μεσημέρι, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν ακόμα δυο ύποπτα περιστατικά ασθενών για τους οποίους αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα προκειμένου να διαπιστωθεί αν πάσχουν από την γρίπη Α/Η1Ν1.

Το κρούσμα, επιβεβαιώθηκε από το Νοσοκομείο χθες το απόγευμα, με ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Χθες 23 Ιουλίου 2009, αργά το βράδυ, επιβεβαιώθηκε θετικό κρούσμα γρίπης από τον νέο ιό ΑΗ1Ν1 σε γιατρό του Νοσοκομείου μας, ο οποίος ήδη βρίσκεται στο στάδιο της αποθεραπείας, απύρετος κατ’ οίκον. Η μόλυνση προήλθε κατά την επίσκεψη του σε άλλο Νοσοκομείο. Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα. Επειδή έχουν παρέλθει αρκετές ημέρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων και δεν έχει εμφανιστεί νέο κρούσμα, η πιθανότητα διασποράς της νόσου είναι αμελητέα».

Φαίνεται πάντως ότι χθες στο νοσοκομείο δημιουργήθηκε πανικός από την αυξημένη προσέλευση ατόμων που είχαν είτε πυρετό είτε πονοκεφάλους και υπό τον φόβο της νέας γρίπης θεώρησαν απαραίτητη την επίσκεψη τους στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Αν και όπως τονίζουν οι γιατροί, είναι προτιμότερο να παραμένει στο σπίτι του κάποιος που εμφανίζει συμπτώματα της κλασσικής γρίπης, που βέβαια είναι ίδια με αυτήν του ιού Α/Η1Ν1, από το να σπεύδει στο νοσοκομείο έτσι ώστε να αποφεύγεται η επαφή του με άλλα άτομα, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι είναι ανέφικτο λόγω του πανικού και κακής ενημέρωσης των πολιτών.

Η αυξημένη προσέλευση πολιτών στο νοσοκομείο δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους γιατρούς και τους εργαζόμενους που φοβούνται εξάπλωση της νόσου καθώς το νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού δεν διαθέτει καμία υποδομή αλλά ούτε και το απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να γίνεται έλεγχος των εισερχομένων στην κεντρική είσοδο ώστε οι «ύποπτοι ασθενείς» να οδηγούνται κατ’ ευθείαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για κλινικές εξετάσεις και όχι να περιφέρονται στα εξωτερικά ιατρεία επί ώρες όπως φαίνεται να συνέβη χθες.

Εν τω μεταξύ υπό την πίεση των παραπάνω γεγονότων, το Υπουργείο Υγείας μόλις χθες, και μετά την εμφάνιση του κρούσματος της νέας γρίπης, επαναδιόρισε ως διοικητή του Νοσοκομείου τον Αγάπιο Ακουμιανάκη με χρονικό ορίζοντα δυο μηνών, δηλαδή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2009. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ακουμιανάκης μέχρι το απόγευμα δεν είχε κάνει δεκτό τον διορισμό του.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

26 Ιουλίου 2009, 17:22:04
Απάντηση #31
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από όσα περιγράφει το παραπάνω άρθρο;

Το γεγονός ότι υποστηρίζεται ότι ο γιατρός μολύνθηκε κατά την επίσκεψή τους σε άλλο νοσοκομείο;
Το γεγονός ότι ο κόσμος άρχισε να σπεύδει στο νοσοκομείο;
Το γεγονός ότι το νοσοκομείο ήταν απροετοίμαστο να δεχτεί αυτή την "επίθεση" ασθενών;
Το γεγονός του επαναδιορισμού του απομακρυθέντος διοικητή για 2 μήνες;

27 Ιουλίου 2009, 13:21:14
Απάντηση #32
Αποσυνδεδεμένος

orfeo


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
παρέμεινε στο σπίτι του και δεν είχε επαφές ούτε με ασθενείς ούτε με συναδέλφους του.

Πολύ ωραίο ακούγεται...Έχει ανακοινωθεί ως τώρα περίπτωση χρόνιας νόσησης απ' τη γρίπη Α/Η1Ν1, ή θα αποτελέσω παγκόσμια πρώτη;  ;)

27 Ιουλίου 2009, 18:52:15
Απάντηση #33
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Φαίνεται πάντως ότι η πανδημία γρίπης που οι επιδημιολόγοι ανησυχούσαν πριν μια 5ετία ότι δεν περάσαμε εδώ και χρόνια ήρθε...

Η αλήθεια είναι ότι όλοι όσοι κάνουμε πρώτης γραμμής ιατρική θα νοσήσουμε αργά ή γρήγορα. Δεν ξέρω εάν μπορούμε να το αποφύγουμε. Και αυτή δεν είναι και καμιά γρίπη σοβαρή, σίγουρα μπορεί να υπάρξουν και χειρότερα.

Είδα τις μάσκες και τα γυαλιά, τις στολές και τα σύνεργα που προμηθεύτηκαν στο Κέντρο Υγείας  και έχω πολλά ερωτηματικά: Πως νοιώθει ο ασθενής βλέποντας τον οικογενειακό του ιατρό ντυμένο σαν για δύτη που μόνο ο αναπνευστήρας του λείπει; Υπάρχει ένα στάδιο μετάδοσης πριν ακόμη υπάρξει πυρετός και συμπτώματα, άρα πρέπει να το φοράμε συνέχεια, και τι γίνεται με τον αερισμό; Είναι πολλά τα αγροτικά ιατρεία που ο χώρος του ιατρείου είναι λιγότερο αεριζόμενος κι από αποθήκη, εκεί τι γίνεται; Ανήκει το επάγγελμα του ιατρού και του νοσηλευτή στα βαρέα και ανθυγιεινά;

Αυτά όμως είναι τα λιγότερα.... Όλος αυτός ο πανικός με τα εμβόλια και τα χοντρά κέρδη των φαρμακευτικών για αμφίβολα εμβόλια...
Παρατηρώ κάτι που ίσως είναι και η κατάρα της κοινωνίας μας: Η ιατρική εξακολουθεί να μην διαφέρει από την μαγεία, ο ιατρός είναι ακόμη μάγος, ο μεσαίωνας δεν έφυγε ποτέ. Ο μέσος έλληνας (και όχι μόνο, κάθε δυτική-ανατολική κοινωνία ίδια είναι) αισθάνεται ότι μπορεί να φτάσει τον οργανισμό του σε απόλαυση κάθε κραιπάλης και όταν χρειαστεί την βοήθεια-μαγεία του ιατρού, υπάρχει το μαγικό χάπι-εμβόλιο-σιρόπι-ματζούνι το οποίο διορθώνει κάθε κατάσταση και προσφέρει την ίαση και την διέξοδο.

Φανταστείτε την απογοήτευση των (υποψήφιων) ασθενών όταν τους εξηγείς ότι πρέπει να κοιμούνται σωστά, να τρώνε σωστά, να μην αφυδατώνονται, να μην καταπονούν υπέρμετρα τον εαυτό τους σωματικά, να τηρούν το "πάν μέτρον άριστο" και γενικότερα όλα αυτά τα οποία δεν είναι το μαγικό χάπι, γιατί αυτή είναι η συνεισφορά τους στο να αντιμετωπίσει ο οργανισμός μια ίωση γιατί δεν υπάρχει μαγικό χάπι και το πολλά υποσχόμενο tamiflu έχει μια αποτελεσματικότητα <50%. Να ρυθμίσει το σάκχαρο του ο διαβητικός, να μην καπνίζει ο ασθματικός-ΧΑΠερ, και όλα αυτά τα οποία θεωρούνται εκτός μόδας.

Ω ποια απογοήτευση που ο ιατρός μάγος δεν μπορεί με το μαγικό του στυλό-ραβδάκι να λύσει το θέμα με μια αντιβίωση....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

28 Ιουλίου 2009, 01:00:28
Απάντηση #34
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Στην τροποποίηση του δοκιμασμένου εμβολίου για τον ιό της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 με την εισαγωγή του νέους στελέχους της γρίπης Η1Ν1, προχωρούν οι φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην παραγωγή του πανδημικού εμβολίου με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

28 Ιουλίου 2009, 09:45:42
Απάντηση #35
Αποσυνδεδεμένος

Raptor

Ιατροί
Ταϊλάνδη: Βρέφος γεννήθηκε πάσχοντας από τη νέα γρίπη Α

 Το νεογέννητο προσβλήθηκε από τον ιό ενώ βρισκόταν ακόμη στη μήτρα.

Οι ταϊλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένα βρέφος γεννήθηκε πάσχοντας από τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1) αφού προσβλήθηκε από τον ιό όντας ακόμη στη μήτρα.

Το μωρό γεννήθηκε πρόωρα το Σάββατο καθώς οι γιατροί αποφάσισαν να κάνουν καισαρική στη μητέρα του, στον έβδομο μήνα, όταν διαπίστωσαν ότι η 24χρονη γυναίκα έπασχε από τη νέα γρίπη Α.

Ο Δρ. Σουρίγια Κουχάχρατ δήλωσε ότι η κατάσταση του μωρού είναι σταθερή και διευκρίνισε ότι είναι η μοναδική περίπτωση που αγέννητο βρέφος κολλάει την ασθένεια από τη μητέρα του. «Εξετάζουμε το πώς μολύνθηκε», πρόσθεσε.

Η 24χρονη μητέρα νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Άλλος γιατρός ανέφερε πάντως ότι στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί τρεις περιπτώσεις που έγκυες γυναίκες μετέδωσαν τον ιό στο μωρό τους.

Μέχρι τις 22 Ιουλίου στην Ταϊλάνδη είχαν καταγραφεί περισσότερα από 6.700 κρούσματα της νέας γρίπης και 44 θάνατοι.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

"Success is getting what you want" "Happiness is wanting what you get"
"The secret of happiness is not found in seeking more, but in the capacity to enjoy less."

28 Ιουλίου 2009, 12:20:55
Απάντηση #36
Αποσυνδεδεμένος

Raptor

Ιατροί
Δεύτερο σοβαρό κρούσμα του Η1Ν1 στην Ελλάδα
 Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ο 42χρονος.
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου 42χρονος από τη Βόρεια Ήπειρο. Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 42χρονος είχε παρουσιάσει πριν ημέρες τα συμπτώματα, αλλά αμέλησε να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
"Success is getting what you want" "Happiness is wanting what you get"
"The secret of happiness is not found in seeking more, but in the capacity to enjoy less."

29 Ιουλίου 2009, 21:25:50
Απάντηση #37
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Ζούμε την εποχή της βασιλευομένης από τους δημοσιογράφους δικτατορίας. Η συμπεριφορά των δημοσιογράφων στα ελληνικά κανάλια είναι τουλάχιστον εγκληματική και καμιά σχέση δεν έχει με την αποστολή του δημοσιογράφου. Αναρωτιέμαι που κάνει διακοπές το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο.

Το ΚΕΕΛ έχει βγάλει κάποιες οδηγίες, βασισμένες σε παγκοσμίως αποδεκτά δεδομένα. Σε μια κατάσταση κρίσης όπως αυτή της πανδημίας της γρίπης, η διαστρέβλωση αυτών των οδηγιών και η δημιουργία πανικού στο κοινό είναι τουλάχιστον αντι-εθνική και εγκληματική πράξη. Αν κάποιος δημοσιογράφος νομίζει ότι δεν μπορώ να κρίνω την δουλειά του, τότε ας ξεκινήσει από τους συναδέλφους του, που όντας τυφλοί, κρίνουν, κατακρίνουν και εκφράζονται ως σίγουροι και ειδικοί σε ιατρικά θέματα που άνθρωποι με εμπειρία και γνώση δεν νιώθουν σίγουροι.

Το πόσο δέσμιοι είναι των δημοσιογράφων οι επίσημες υπηρεσίες του κράτους και οι εκπρόσωποι τους αποτελεί αποτελεί η πρόσφατη ΕΔΕ για τον 42χρονο συνάνθρωπο μας που νοσηλεύεται στην εντατική με την γρίπη. Ο ασθενής πήγε στο νοσοκομείο, εξετάστηκε, έγινε και ακτινογραφία, οι γιατροί πήραν δείγμα και στάλθηκε λόγω του Σαββατοκύριακου με καθυστέρηση την Δευτέρα. Λόγω των ήπιων συμπτωμάτων, ο ασθενής εστάλη σπίτι του με οδηγίες. Δυστυχώς, για αυτόν χειροτέρεψε και επανήλθε με αναπνευστική δυσχέρεια και διασωληνώθηκε χθες.
Μπορείτε να δείτε εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το μένος των δημοσιογράφων σήμερα στα δελτία ειδήσεων ήταν γιατί ο γιατρός δεν έγραψε επείγον και το δείγμα έμεινε στην μεταφορική το Σαββατοκύριακο. Το πόσο αδιάβαστοι και άσχετοι είναι οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι φαίνεται στις οδηγίες του ΚΕΕΛ που είναι δημοσιευμένες εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τι προκύπτει; Από τις 15 Ιουλίου, η όποια λήψη δείγματος γίνεται είτε σε ασθενείς που εισάγονται, είτε σε ασθενείς που πεθαίνουν, είτε σε ομαδικά κρούσματα, είτε σε μεμονωμένα κρούσματα που ιατρός κρίνει ότι μπορεί να αποβούν χρήσιμα επιδημιολογικά ή επιστημονικά. Μια τέτοια λήψη, ούτε επείγον αποτέλεσμα απαιτεί, ούτε είναι προς ψυχοθεραπεία των συγγενών, ούτε προς λάβρα των ανεκδιήγητων δημοσιογράφων. Ούτε επείγον έπρεπε να γράψει ο ιατρός στο courier, ούτε θα άλλαζε κάτι στην θεραπεία του ασθενή εάν ήξεραν δύο μέρες νωρίτερα ότι είχε την γρίπη. Μετά από την όλη ιστορία το ΚΕΕΛ έφτασε στο σημείο να βγάλει ειδικά συνοδευτικά (επιτέλους) και μπορείτε να το βρείτε εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Γιατί οι πολύξεροι δημοσιογράφοι όταν ακούνε τόσες φορές ότι αυτή η γρίπη μεταδίδεται τόσο εύκολα μόνο με σταγονίδια από την ομιλία και το βήχα και για τουλάχιστον μια μέρα πριν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα, γιατί δεν "επιβάλλουν" εξίσου δικτακτορικά και ότι ο κόσμος πρέπει να αποφεύγει την μαζικές συνάξεις σε κλειστούς χώρους όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, πχ καφενεία, σινεμά, θέατρα, κέντρα διασκεδάσεων, γάμοι, βαπτίσεις, κλπ που είναι η χαρά της μετάδοσης του ιού;
Μήπως ως δια μαγείας η νοημοσύνη τους, το IQ τους μηδενίζεται όταν πρόκειται να επηρεαστούν αρνητικά συγγενικά συμφέροντα; Γιατί για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν το άφησαν να περάσει απαρατήρητο....

Τι περιμένουν να μάθουν από την συγκεκριμένη ΕΔΕ; Γιατί δεν κλείνουν τα δελτία ειδήσεων για ένα 24ωρο σε όποιο κανάλι νομίζει ότι μπορεί να διασπείρει πανικό και ψευδείς ειδήσεις; Τα πρόστιμα ούτε αξία έχουν, ούτε τα πληρώνει κανείς. Έχουν τα κότσια οι κυβερνώντες ή περιμένουν κανένα κοκαλάκι για να κουνήσουν χαρούμενα την ουρά τους;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

1 Αυγούστου 2009, 13:20:22
Απάντηση #38
Αποσυνδεδεμένος

KERASIDISN


From Medscape Medical News

CDC Issues H1N1 Vaccination Recommendations

Emma Hitt, PhD

July 30, 2009 (Atlanta, Georgia) — New H1N1 influenza vaccine recommendations from the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) suggest priority distribution among 5 groups.

The CDC announced the recommendations in a press conference held after an "urgent" meeting of the Advisory Committee of Immunization Practices yesterday.

Recommended Target Groups

Anne Schuchat, MD, director of the National Center for Immunization and Respiratory Diseases with the CDC, announced that the Advisory Committee of Immunization Practices recommends that 5 target groups receive the vaccine:

    * Pregnant women,
    * household contacts of children who are younger than 6 months of age,
    * healthcare workers and emergency medical services personnel,
    * children and young people between the ages of 6 months and 24 years of age, and
    * nonelderly adults with underlying risk conditions or medical conditions that increase their risk for complications from influenza.


The committee also addressed the issue of what to do in the event of a vaccine shortage and how to prioritize those groups who should receive the vaccine.

"In general, under most circumstances, we really ought to promote vaccine in all of these 5 focus groups, and...picking them or prioritizing some before others would not benefit the public," Dr. Schuchat said. The CDC's estimate of the target groups totals 159 million individuals, but "there's a lot of overlap in some of the groups...[it is] probably a lower number than that," she said.

"Just in Case" Prioritization Group

However, the Advisory Committee of Immunization Practices also proposed a priority group consisting of a much smaller group, about 41 million individuals, that should be vaccinated in the event of a shortage. These include

    * Pregnant women,
    * household contacts of children who are younger than 6 months of age,
    * healthcare workers and emergency services personnel who have direct patient contact or direct contact with infectious substances,
    * children between the ages of 6 months and 4 years of age, and
    * children 5 to18 years of age who have underlying risk factors that put them at greater risk for complications of influenza.


According to Dr. Schuchat, the real operating assumption is that they will "go forward with the broader group," she said.

Seasonal Influenza Vaccine Remains Important

According to the CDC, the seasonal influenza vaccine remains very important. "Our assumption is that it is very likely [that seasonal influenza and H1N1 vaccines] can be given together," Dr. Schuchat told Medscape Infectious Diseases during the briefing. "There will be more data coming out...but it is likely they can be given at the same visit," she said. According to Dr. Schuchat, 2 doses of the vaccine will probably be needed, with 15 μg antigen/dose.

"The recommendations make sense on the basis of what we know about this virus," said John Bartlett, MD, chief of the Johns Hopkins University School of Medicine, Division of Infectious Diseases, Baltimore, Maryland.

"Of interest is the observation that persons over 64 years, a high priority for seasonal flu vaccine, are not included here," he told Medscape Infectious Diseases. "That decision is based on the curious observation that the people born before 1957 appear to be relatively well protected from infection or serious disease with this strain of H1N1 virus." According to Dr. Bartlett, it appears that a similar strain circulated before 1957, accounting for this protection; other comparable viruses also have circulated more recently.

"Pregnant women and young people seem to be especially susceptible to [the H1N1] influenza strain and also to bad outcomes when infected," he said. "But the elderly should get [the] seasonal flu vaccine, since they account for the vast majority of the 36,000 deaths attributed to seasonal influenza in the average season" he added. "In fact, most people should get seasonal flu vaccine. The current indications for that vaccine apply to about 80% of the US population."

Production a Concern

Dr. Schuchat noted that the production of the H1N1 vaccine could be unpredictable. "Right now, we are to on track, expecting vaccine doses in the fall," she said, adding that "exactly how many [doses will be available] exactly when will be tough to pinpoint."

"Production is a concern, since the novel H1N1 virus does not grow well in eggs, and 2 doses are likely to be necessary," said Dr. Bartlett. If the virus thrives in the fall in the Northern hemisphere, "it will be a challenge to be ready," he said.
[CLOSE WINDOW]
Authors and Disclosures
Journalist
Emma Hitt, PhD

Emma Hitt is a freelance editor and writer for Medscape.

Disclosure: Emma Hitt, PhD, has disclosed no relevant financial relationships.

Medscape Medical News © 2009 Medscape, LLC
Send press releases and comments to news@medscape.net.

1 Αυγούστου 2009, 13:27:34
Απάντηση #39
Αποσυνδεδεμένος

orfeo


Όση ώρα μετάφραζα, το ίδιο μήνυμα έστειλε ο συνάδελφος KERASIDISN. Το στέλνω ούτως ή άλλως για διευκόλυνση των συναδέλφων...

Συστάσεις του CDC όσο αφορά στον εμβολιασμό για τον ιό Η1Ν1 (30 Ιουλίου 2009).

Συστήνεται ο εμβολιασμός των εξής 5 ομάδων του πληθυσμού:
-έγκυες γυναίκες
-άτομα που βρίσκονται στο οικιακό περιβάλλον παιδιών μικρότερων των 6 μηνών
-εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και προσωπικό υπηρεσιών παροχής επείγουσας ιατρικής βοήθειας
-παιδιά και νέοι ηλικίας από 6 μηνών έως 24 χρόνων
-μη ηλικιωμένοι ενήλικες με συνυπάρχουσες παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική επιτροπή του CDC σε θέματα εμβολιασμών, ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει και στις 5 αυτές ομάδες πληθυσμού. Η επιλογή κάποιων απ' αυτών έναντι των υπολοίπων εκτιμάται ότι δε θα οφελήσει το κοινό καλό. Παρόλ' αυτά, σε περίπτωση έλλειψης του εμβολίου* προτείνεται ο εμβολιασμός των εξής ομάδων κατά προτεραιότητα:

-έγκυες γυναίκες
-άτομα που βρίσκονται στο οικιακό περιβάλλον παιδιών μικρότερων των 6 μηνών
-εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και προσωπικό υπηρεσιών παροχής επείγουσας ιατρικής βοήθειας που έχουν άμεση επαφή με ασθενείς ή άμεση επαφή με μολυσματικά υλικά
-παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών και
-παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών με συνυπάρχουσες παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη

Δίνεται επίσης έμφαση στον εμβολιασμό για την εποχιακή γρίπη και εκτιμάται ότι τα δύο εμβόλια (εποχιακής και Η1Ν1 γρίπης) μπορούν να χορηγηθούν ταυτόχρονα όπου ενδείκνυται.
Ενδιαφέρον είναι ότι τα άτομα άνω των 64 ετών που αποτελούν ομάδα προτεραιότητας για την εποχιακή γρίπη, δεν περιλαμβάνονται στις ομάδες για τον εμβολιασμό έναντι του Η1Ν1. Αυτή η απόφαση προέκυψε απ' την παρατήρηση ότι άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1957 -οπότε κυκλοφόρησε παρόμοιο στέλεχος ιού γρίπης- φαίνεται να έχουν προστασία απ' τη λοίμωξη ή τη σοβαρή νόσηση απ' τον Η1Ν1.
Οι έγκυες και οι νέοι φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη νόσηση απ΄τον Η1Ν1 και σε επακόλουθες επίπλοκές. Οι ηλικιωμένοι πάντως θα πρέπει να εμβολιαστούν έναντι της εποχιακής γρίπης, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των θανάτων απ' αυτήν αποτελείται από άτομα άνω των 65 ετών. Συνολικά, τα άτομα με ένδειξη για εμβολιασμό για την εποχιακή γρίπη, σύμφωνα με  τον John Bartlett (MD, chief of the Johns Hopkins University School of Medicine) αποτελούν το 80% περίπου του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

* πού να ξεραν οι καημένοι (κάποιος θα έλεγε "κουτόφραγκοι") ότι στην Ελλάδα έχουμε υπερεπάρκεια και θα εμβολιαστεί "ό,τι πετάει και ό,τι κολυμπάει"...
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Αυγούστου 2009, 13:35:43 από orfeo »

1 Αυγούστου 2009, 15:53:37
Απάντηση #40
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Επιστρατεύουν φοιτητές και εθελοντές στη μάχη με τον ιό 

Πρωταρχικός στόχος ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού ώστε να περιοριστεί το ποσοστό των Ελλήνων που θα ασθενήσουν

Επιστρατεύουν φοιτητές και εθελοντές στη μάχη με τον ιό

Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας


Τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας αποφάσισε η κυβέρνηση. Τα εμβόλια- περίπου 10 εκατ., αν τελικά υλοποιηθεί το σχέδιοθα αρχίσουν να φθάνουν στη χώρα μας στις 15 Σεπτεμβρίου και θα συνεχίσουν να παραλαμβάνονται σε δόσεις, σύμφωνα με δηλώσεις και διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου και αρμόδιων παραγόντων.

Ωστόσο η χορήγηση των εμβολίων δεν θα αρχίσει προτού ολοκληρωθεί ο έλεγχος ασφαλείας και δοθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση- κάτι που οι μέχρι τώρα πληροφορίες τοποθετούσαν στα τέλη του χρόνου. Εν τούτοις, όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αρ. Καλογερόπουλος, «σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα γίνει πολύ νωρίτερα»- ίσως και έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, έχει δρομολογηθεί η αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και του προσωπικού ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη έκρηξη κρουσμάτων. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που ενέκρινε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η Διυπουργική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού στα νοσοκομεία μπορεί να αξιοποιηθούν φοιτητές Ιατρικών Σχολών, Νοσηλευτικής Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και νοσηλευτές με βάση τα μητρώα των συλλόγων νοσηλευτών.

Επιπλέον προσωπικό και μαζί επιπλέον 100 κλίνες που θα χρησιμοποιηθούν ως ΜΕΘ θα εξασφαλιστούν και με την απελευθέρωση του Ειδικού Λογαριασμού που τηρείται στα νοσοκομεία για τα απογευματινά ιατρεία (ΕΛΑΠΙ).

Ο εμβολιασμός. Οι προτεινόμενες ομάδες για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό είναι οι εξής:


1. Εργαζόμενοι σε χώρους υγείας.

2. Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας.

3. Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (π.χ. ανοσοκατεσταλμένοι).

4. Άνθρωποι σε ομαδική διαβίωση (π.χ. οίκοι ευγηρίας).

5. Άνθρωποι σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός και ως εκ τούτου εύκολη μετάδοση (π.χ. σχολεία).

6. Έγκυοι.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εμβολιασμό των υγειονομικών για τους οποίους συνιστάται, ως ασφαλέστερος και ταχύτερος τρόπος, να γίνεται στον εργασιακό τους χώρο. Για τους ιδιώτες ιατρούς, όπου υπάρχει φόβος ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, προβλέπεται ακόμη και εκστρατεία πόρτα-πόρτα στον χώρο εργασίας τους με τη χρήση εθελοντών ιδιωτών ιατρών και νοσηλευτών, εκτός από τους ειδικούς χώρους που θα διαμορφωθούν με ευθύνη των Ιατρικών Συλλόγων.

Το κόστος. Η επιπρόσθετη δαπάνη για το σύστημα υγείας σε περίπτωση κατά την οποία εμφανιστεί πανδημία γρίπης στο 40% του πληθυσμού εκτιμάται περίπου σε 200 εκατ. ευρώ, ενώ η απώλεια παραγωγικότητας για την οικονομία περίπου στα 3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να κατανεμηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και τους ίδιους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Το κόστος αντιμετώπισης της πανδημίας από το ΕΣΥ, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο, εκτιμάται ότι θα ανέλθει τουλάχιστον σε 125,1 εκατ. ευρώ. Από τον λοιπό πληθυσμό που δεν θα νοσηλευθεί, περίπου στο 20% που χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου ενδείκνυται να κάνει χρήση αντιβιοτικών και αντιπυρετικών φαρμάκων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ενδέχεται να κάνει χρήση μόνο των αντιπυρετικών.

Υπολογίζεται επίσης ότι το κόστος των φαρμάκων και της χρήσης πρωτοβάθμιων υπηρεσιών στο ενδεχόμενο επιδημίας μπορεί να ανέλθει και να ξεπεράσει τα 77,7 εκατ. ευρώ. Και αυτό εξαιτίας της ευαισθησίας και του φόβου, που όπως δείχνουν τα έως σήμερα διεθνή στοιχεία προκαλούν αυξημένη πρόσβαση και επισκεψιμότητα σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες και ιατρούς, φαινόμενο που αναμένεται να εκδηλωθεί και στη χώρα μας.

Ωστόσο, παρά το μεγάλο κόστος, συνιστάται όπως και στις περισσότερες χώρες, άμεσος εμβολιασμός του πληθυσμού, αλλά και η οργάνωση του συστήματος υγείας και η ενημέρωση του πληθυσμού επειδή, όπως αναφέρεται, «ο καθολικός εμβολιασμός του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού, που θα μπορούσε να στοιχίσει έως και 150 εκατ. ευρώ, θα είχε ως αποτέλεσμα να αποτρέψει τη νοσηρότητα στο 60%- 80% του πληθυσμού και κατά συνέπεια να αποτρέψει μεγάλο μέρος των παραπάνω δαπανών και της απώλειας παραγωγικότητας».

«Αναδείχθηκαν οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας»

Την τεράστια προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η χώρα μας για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες οι επιπτώσεις της πανδημίας της κρίσης, όπως και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Υγειονομικό Σύστημα της χώρας, ανέδειξε η χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη γρίπη, κατήγγειλε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε παράλληλα ότι από την παρουσίαση του σχεδίου και τις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου αναδείχθηκαν και οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης τα τελευταία πέντε χρόνια στον τομέα της Υγείας, ώστε να είναι δυνατή σήμερα η προετοιμασία της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης και νηφαλιότητας, συνέβαλε στην καλύτερη προετοιμασία της χώρας και ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξει και να δημοσιοποιηθεί ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης. «Είναι σαφές», είπε, «ότι όλα θα κριθούν από την κινητοποίηση του υγειονομικού μηχανισμού, αλλά και γενικότερα τον επιχειρησιακό συντονισμό όλου του κρατικού μηχανισμού».

Ζητούν ενημέρωση. Στο πλαίσιο της συμβολής του ΠΑΣΟΚ στα θέματα αντιμετώπισης της γρίπης, 37 βουλευτές ζητούν, με ερώτησή τους, από τον υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο ενημέρωση για τον Εθνικό Σχέδιο Δράσης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Ως κεντρικά ζητήματα αναδεικνύουν τον σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς, καθώς επίσης και τα μέτρα για την πλήρη ενημέρωση ώστε να αποφευχθεί ο πανικός και η σύγχυση.

Επίσης, με ερώτησή τους, επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν την έλλειψη σχεδίου και επαρκούς συντονισμού των νοσοκομείων της συμπρωτεύουσας για την αντιμετώπιση της γρίπης.


Έδωσαν εξιτήριο σε νεφροπαθή με ήπια συμπτώματα της νόσου


Το τέταρτο σοβαρό κρούσμα καταγράφηκε στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, όμως έγινε γνωστό πως λίγες ώρες αργότερα πήρε εξιτήριο! Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί το ντόμινο μολύνσεων από τη νέα γρίπη που καταγράφονται σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, οι αρμόδιοι ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί υπογραμμίζοντας πως τα συμπτώματα παραμένουν ήπια.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένος πηγές, ο 22χρονος που νοσηλευόταν από τις αρχές της εβδομάδας στο Λαϊκό Νοσοκομείο, διεκομίσθη με νεφρική ανεπάρκεια. Όμως, όπως διευκρινίζουν γιατροί του νοσοκομείου, η νόσος προκλήθηκε από άσχετες με τη νέα γρίπη αιτίες.

Ειδικότερα, κατά την εισαγωγή του οι γιατροί διαπίστωσαν πως ταλαιπωρείται από συμπτώματα που μαρτυρούσαν πως πιθανόν να είχε προσβληθεί από τον νέο ιό Α (Η1Ν1), γι΄ αυτό και θεώρησαν σκόπιμο να τον υποβάλουν σε εξετάσεις, από τις οποίες επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί.

Πάντως, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ο 22χρονος που νοσηλευόταν σε μονόκλινο δωμάτιο πήρε χτες εξιτήριο, καθώς η κατάστασή του είχε σταθεροποιηθεί ενώ τα συμπτώματα της νέας γρίπης ήταν ήπια και άρα οι γιατροί έκριναν πως έχει διαφύγει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

Κρίσιμη κατάσταση. Σημειώνεται πως κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και για τους δύο άντρες που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ηράκλειο Κρήτης ενώ ελαφρά βελτίωση παρουσιάζει μέρα με την ημέρα η 16χρονη Βρετανίδα που νοσηλεύεται στο Παίδων Πεντέλης, γεγονός που κάνει τους θεράποντες ιατρούς της να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των γιατρών και των νοσηλευτών που μολύνονται από τον νέο ιό Α (Η1Ν1). Όπως έγινε γνωστό χτες, δύο γιατροί του νοσοκομείου της Ρόδου έχουν από χτες αναρρωτική άδεια και βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Στο νοσοκομείο πάλι του Ρεθύμνου, μολύνθηκαν από τον νέο ιό δύο γιατροί και ένας νοσηλευτής, ενώ και στο νοσοκομείο της Κω σύμφωνα με πληροφορίες ένας γιατρός και ένας νοσηλευτής διαγνώστηκαν με τη νέα γρίπη.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

1 Αυγούστου 2009, 16:00:20
Απάντηση #41
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Βαριές οι παρενέργειες στα παιδιά, του αντιιικού σκευάσματος Tamiflu

Το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε σήμερα κατά της πανδημίας νέας γρίπης, το Tamiflu, έχει βαριές παρενέργειες για τα μικρά παιδιά αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές. Πρόκειται για μία είδηση εξαιρετικά δυσάρεστη τη στιγμή που το νέο στέλεχος Η1Ν1 προσβάλλει όλο και περισσότερους σε όλο τον κόσμο και κανένα μέτρο δεν μοιάζει αρκετό για να το αναχαιτίσει. Ωστόσο, χθες η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνέστησε την άμεση χορήγησή του στις εγκύους που έχουν προσβληθεί από το νόσημα.

Η Βρετανία, η χώρα της Ευρώπης που επλήγη πιο σκληρά από τη νέα γρίπη, με τα κρούσματα να ανέρχονται πια σε εκατοντάδες χιλιάδες είναι ίσως η μόνη που μπορεί να «αισιοδοξεί» ότι σε αυτή τουλάχιστον τη φάση της πανδημίας, τα «πιο δύσκολα» πέρασαν. Σύμφωνα με τον διευθυντή των βρετανικών υγειονομικών υπηρεσιών, σερ Λίαμ Ντόναλντσον, από εδώ και μπρος τα νέα κρούσματα θα μειώνονται. Ηδη, αυτοί που εμφανίζουν συμπτώματα της νέας γρίπης μειώθηκαν σημαντικά από 155,3 για κάθε 100.000 πολίτες σε 138,2. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, κατά την πρώτη φάση της επιδημίας προσβλήθηκε από το νέο στέλεχος Η1Ν1 ο ένας στους 158 Βρετανούς. Ωστόσο, οι ειδικοί αναμένουν ότι το φθινόπωρο τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν.

Η έρευνα για τις παρενέργειες του Tamiflu δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Eurosurveillance. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις παρενέργειες λήψης του φαρμάκου που είχαν αναφέρει οι μαθητές ενός γυμνασίου το οποίο έκλεισε επί δεκαήμερο όταν ένα παιδί προσβλήθηκε από το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης. Το ένα τρίτο των παιδιών που έλαβε Tamiflu ανέφερε ότι ένιωσε ναυτία, το 25% έπαθε ισχυρούς πονοκεφάλους, το 21,1% ταλαιπωρήθηκε από ισχυρούς πόνους στο στομάχι, ενώ το 18% ανέφερε αδυναμία συγκέντρωσης, σύγχυση, προβλήματα στον ύπνο, εφιάλτες και «παράξενη» συμπεριφορά.

Αλματώδης αύξηση

Ο σερ Λίαμ Ντόναλντσον, πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC υπογράμμισε ότι όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και ότι αυτές του Tamiflu δεν είναι σημαντικές. Σιγά σιγά στους ρυθμούς της νέας πραγματικότητας, αυτής της νέας γρίπης προσαρμόζεται ολόκληρη η Ευρώπη. Χαρακτηριστικά το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας, όπου τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων, καθώς οι Γερμανοί επιστρέφουν -άρρωστοι- από τις διακοπές τους, ζήτησε από όσους πρόκειται να παρακολουθήσουν το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικής χέβι μέταλ, το οποίο πραγματοποιείται στη βόρεια Γερμανία «να αποφεύγουν να αγκαλιάζονται, να μη δίνουν φιλιά στο μάγουλο και να αποφεύγουν τις χειραψίες». Μία μόλις ημέρα μετά τον πρώτο θάνατο από νέα γρίπη στο Βέλγιο, ζητήθηκε από τις πόλεις και τους δήμους να προετοιμάσουν τα κοιμητήρια για το ενδεχόμενο αλματώδους αύξησης των θανάτων εξαιτίας του λοιμώδους νοσήματος.

Τουλάχιστον 60 μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Voyager of The Seas έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη και άλλα 70 έχουν συμπτώματα. Το υπερπολυτελές σκάφος επρόκειτο να καταπλεύσει στη Μασσαλία. Τέλος η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι μία ακόμα γυναίκα 28 ετών κατέληξε από τη νέα γρίπη. Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο στη χώρα και τον τρίτο στη Μέση Ανατολή.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

4 Αυγούστου 2009, 18:06:07
Απάντηση #42
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
   Σε ειδικό συνταγολόγιο,με αφορμή τη γρίπη από τον ιο Η1Ν1,  η συνταγογράφηση αντιιικών και εμβολίου  ενηλίκων κατα του πνευμονιόκοκκου .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Αθήνα, 4 Αυγούστου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Σε σύσκεψη του Εθνικού και Επιστημονικού Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση του Ιού της Νέας Γρίπης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 4 Αυγούστου 2009 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα μέλη του Συμβουλίου εισηγήθηκαν ομόφωνα στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο - ο οποίος και έκανε δεκτή την εισήγηση - τα εξής:

 1. Ελεγχόμενη απελευθέρωση της κυκλοφορίας των αντιϊκών φαρμάκων εντός των επόμενων ημερών, για προληπτική και θεραπευτική χορήγηση έναντι του νέου στελέχους γρίπης Η1Ν1, σε όλο τον τομέα υγείας, με ευθύνη του ΕΟΦ για την επιτήρηση της συνταγογράφησης, η οποία θα πραγματοποιείται με ειδικό συνταγολόγιο.
 Η απόφαση αυτή, δεν επηρεάζει τη διατήρηση του στρατηγικού αποθέματος σε οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη που διαθέτει η χώρα, το οποίο παραμένει ως έχει.
Δικλείδα ασφαλείας για τη συνταγογράφηση των αντιϊκών θα αποτελέσει ο συστηματικός έλεγχος, από τον ΕΟΦ και το ΚΕΕΛΠΝΟ-ΕΚΕΠΥ-ΣΕΥΠ, του ειδικού εντύπου χορήγησης, καθώς και της κατανομής και της κατανάλωσης των αντιϊκών.

2. Στην ίδια διαδικασία ειδικού συνταγολογίου, θα ενταχθεί και η συνταγογράφηση του εμβολίου του πνευμονιοκόκκου των ενηλίκων.

   Για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω θα ζητηθεί και η συνδρομή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των κατά τόπους ιατρικών και φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας.

3. Ενθαρρύνεται η χρήση των ταχέων διαγνωστικών δοκιμασιών για τους ιούς της Γρίπης, κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού.

4. Η ορθή εφαρμογή των οδηγιών διαγνωστικού ελέγχου και χρήση των φαρμάκων καθορίζεται από τους κλινικούς θεράποντες γιατρούς, οι οποίοι, με βάση τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Π.Ο.Υ. και της Ε.Ε., θα φροντίζουν για την εξασφάλιση της υγείας των ασθενών, χωρίς την κατάχρηση στο διαγνωστικό έλεγχο και στην αντιϊκή θεραπεία.


Από το ΑΠΕ:Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

4 Αυγούστου 2009, 18:59:16
Απάντηση #43
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Προς : Ιατρικό Προσωπικό Νοσοκομείου
           Διευθυντές Κ.Υ.
           Διευθυντές Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Σας διαβιβάζουμε το έγγραφο με τα νεότερα δεδομένα για την επιδημία της Νέας Γρίπης Α(Η1Ν1) στην Ελλάδα και των αλλαγών στην αντιμετώπιση των ασθενών καθώς έχουμε πλέον περάσει στη φάση ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

4 Αυγούστου 2009, 19:28:02
Απάντηση #44
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Εμβόλιο; Αναλαμβάνεις την ευθύνη

Πρωτοφανής υπεύθυνη δήλωση πριν από τον εμβολιασμό προκαλεί πανδημία ανασφάλειας

«Δηλώνω ότι: α) ενημερώθηκα για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εμβολιαστώ, καθώς και για τις πιθανές ανεπιθύμητες  ενέργειες και επιπλοκές του εμβολιασμού, β) γνωρίζω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ασφαλής ιατρική πράξη,  συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών, γ) συμφωνώ να εμβολιαστώ με το εμβόλιο για τον νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1)».

Υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να υπογράψουν οι πολίτες λίγο πριν εμβολιαστούν με το πολυαναμενόμενο πανδημικό εμβόλιο, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας γρίπης. Η απόφαση αυτή ωστόσο προκαλεί εύλογα ερωτήματα σε ό,τι αφορά τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου και συνεπώς αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες.

Όπως μάλιστα υπογραμμίζουν ειδικοί στα «ΝΕΑ» το μέτρο αυτό δεν δικαιολογείται, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας πως παρόλο που η χώρα μας θα προμηθευτεί έγκαιρα τις δόσεις, δεν θα διατάξει την έναρξη του εμβολιασμών προτού δοθεί προηγουμένως έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), που θα εγγυάται την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων. Δεν έχει ξαναγίνει
«Σε κανένα εμβόλιο μέχρι στιγμής- ούτε στο σχετικά νέο εμβόλιο κατά του τραχήλου της μήτρας- δεν απαιτήθηκε η έγγραφη συναίνεση του ασθενούς. Δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο ούτε με φάρμακο. Εδώ γιατί απαιτείται; Μου κάνει εντύπωση το γεγονός πως αναλαμβάνει ο πολίτης την ευθύνη της ιατρικής πράξης, αντί οι υπεύθυνοι», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) κ. Κώστας Λουράντος.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη αλλά και την ανησυχία που έχει εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της εσπευσμένης παραγωγής του πανδημικού εμβολίου που πιθανόν να εγκυμονεί κινδύνους καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια για εκτεταμένες μελέτες, ο κ. Λουράντος υποστηρίζει πως μεγάλη μερίδα των πολιτών θα αρνηθεί να εμβολιαστεί.

Πάντως, όπως διευκρινίζουν νομικοί στα «ΝΕΑ», ακόμη και η υπογραφή υπεύθυνων δηλώσεων δεν απαλλάσσει τις φαρμακοβιομηχανίες από την ευθύνη τους απέναντι στους ασθενείς που κάνουν χρήση των προϊόντων τους. Κατ΄ αυτό τον τρόπο ωστόσο περιορίζονται οι δικαστικές επιπτώσεις που θα έχουν εάν προκληθούν προβλήματα υγείας στους πολίτες. Συμπληρώνουν όμως πως η υπογραφή ενός εγγράφου λειτουργεί αποτρεπτικά στην ψυχολογία των ανθρώπων, στην περίπτωση που κάποιοι θα σκέφτονταν να προβούν σε μηνύσεις.

«Ανοσία αγέλης»
Στο μεταξύ, έγκριτοι επιδημιολόγοι επιμένουν πως είναι ανώφελος ο μαζικός εμβολιασμός και τονίζουν πως αρκεί να εμβολιαστεί μόλις το 50% του πληθυσμού για να σταματήσει η διασπορά του νέου ιού.

«Με την ταχύτητα που εξαπλώνεται η επιδημία είναι πιθανόν να επαρκεί ο εμβολιασμός των μισών πολιτών, καθώς ενδέχεται να επιτευχθεί η δημιουργία της “ανοσίας αγέλης”. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως θα μειωθούν τα κρούσματα σε ομάδες του πληθυσμού που δεν εμβολιάζονται καθώς εμποδίζεται η μετάδοση του ιού εξαιτίας της υψηλής ανοσίας», υπογραμμίζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ κ. Δημήτρης Τριχόπ**λος. Διευκρινίζει όμως πως η απόφαση για μαζικό εμβολιασμό πιθανόν να δρα θετικά στην ψυχολογία των ανθρώπων.

Τα ίδια εισηγείται και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που ανακοίνωσε ποιες πληθυσμικές ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στον μισό πληθυσμό. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως απαγορεύεται στους υπόλοιπους να εμβολιαστούν: όσοι το επιθυμούν μπορούν να αγοράσουν το εμβόλιο από τα φαρμακεία.

Προτεραιότητες

Διαφορές όμως παρατηρούνται και στις προτεραιότητας που θέτει το CDC σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανάλογα με τις πιθανότητες επιπλοκών που αντιμετωπίζει εάν προσβληθεί από τον νέο ιό Α (Η1Ν1). «Οι Αμερικανοί εξαιρούν όσους ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 65 και δικαίως αφού είναι γεγονός πως δεν μολύνονται. Αντίθετα, πρώτες στη λίστα είναι οι έγκυοι και ακολουθούν οι γονείς αλλά και όσοι φροντίζουν μωρά κάτω των 6 μηνών», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άγγελος Χατζάκης.

Ακολουθούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, έπειτα τα άτομα νεαρής ηλικίας (από έξι μηνών έως 24 ετών) και τελευταίοι οι άνω των 24 ετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εξαιτίας των οποίων αυξάνεται και ο κίνδυνος επιπλοκών στην περίπτωση που προσβληθούν από τη νέα γρίπη. « Η κατηγοριοποίηση αυτή είναι πιο ώριμη και ιδίως σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που είναι 65 ετών και άνω. Στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί ένας πανικός στους ηλικιωμένους που είναι αδικαιολόγητος», λέει ο καθηγητής και συμπληρώνει πως οι γιατροί συνήθως ακολουθούν τις οδηγίες του CDC.

Και τέταρτος ασθενής στην Εντατική
ΑΚΟΜΗ ένας άνθρωπος που μολύνθηκε από τον νέο ιό Α (Η1Ν1) παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές. Ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρει πως πρόκειται για άνδρα ηλικίας 30 ετών, ο οποίος ανέπτυξε πνευμονία και διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός εισήχθη στο νοσοκομείο με κρίση άσθματος και με ήπια συμπτώματα γρίπης, σύντομα όμως παρουσίασε επιπλοκή. Η κατάστασή της υγείας του κρίνεται σοβαρή, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του, οι οποίοι κρατούν στάση αναμονής.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ο 33χρονος που νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, αποσωληνώθηκε και η κατάστασή του παρουσιάζει βελτίωση. Σταθερή χωρίς επιπλοκές είναι επίσης η κατάσταση του 42χρονου και της 16χρονης Βρετανίδας υπηκόου.

Νοσοκομεία αναφοράς

Στο μεταξύ, έπειτα από κοινή απόφαση του υπουργείου Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εντάσσονται ως νοσοκομεία αναφοράς στην περιοχή των Αθηνών το Νοσοκομείο «Α. Φλέμινγκ» και το Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο».

Έτσι, συνολικά στην Αθήνα λειτουργούν πέντε νοσοκομεία για ενήλικες, ένα για παιδιά και δύο για μαιευτικά περιστατικά. Επιπλέον, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εντάσσονται το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» και το «Ιπποκράτειο» για τους ανηλίκους.

Αυξάνονται όμως και τα εργαστήρια αναφοράς, πέραν των τριών που ήδη λειτουργούν: έτσι από σήμερα αναλύσεις θα γίνονται και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ηρακλείου, Λάρισας, Αλεξανδρούπολης και Ιωαννίνων.

Στις φυλακές
Σημειώνεται πως για σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης με τους διευθυντές των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, με θέμα την αντιμετώπιση του νέου ιού της γρίπης στις φυλακές.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να καταγγέλλει την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Παιδείας για αδράνεια σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ: «Μας προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία ότι το υπουργείο μιλά για ιδέες. Διατυπώνει ιδέες και όχι μέτρα».

Ελλείψεις στα φαρμακεία
ΑΦΑΝΤΑ παραμένουν στα φαρμακεία της χώρας και τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου, παρά το γεγονός ότι επιβάλλεται να εμβολιαστούν συγκεκριμένες ομάδες, γεγονός που καταδεικνύει για μία ακόμη φορά την ανετοιμότητα του κράτους. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι πρώτες 10.000 δόσεις αναμένονται στα τέλη του μήνα, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο ο ΙΦΕΤ να εισαγάγει ακόμη 25.000 εμβόλια σε διάστημα δέκα ημερών, ποσότητες που ωστόσο δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2472 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιανουαρίου 2009, 12:17:49
από Raptor
0 Απαντήσεις
2475 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Νοεμβρίου 2009, 15:57:15
από Raptor
6 Απαντήσεις
6643 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Φεβρουαρίου 2012, 21:12:16
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
2330 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Σεπτεμβρίου 2012, 08:46:47
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3224 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Οκτωβρίου 2019, 21:22:53
από Argirios Argiriou