ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Swine flu (Influenza A- H1N1)
anastasios theodoridis:
ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Φτιάχνουν τη λίστα του εμβολιασμού
Τις τελικές αποφάσεις και τις λεπτομέρειες που καθορίζουν τη σειρά προτεραιότητας με την ποία θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, αλλά και τους περιορισμούς που θα τεθούν στη λειτουργία των σχολείων τη νέα χρονιά, λόγω του φόβου για πανδημία της νέας γρίπης, αναμένεται να λάβει σήμερα η Ολομέλεια του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες από τα συναρμόδια υπουργεία.
Όπως όλα δείχνουν, το κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας θα χτυπήσει κανονικά την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, αφού σύμφωνα με την πρώτη ανεπίσημη εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου, δεν συντρέχει λόγος να μην ανοίξουν τα σχολεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση θα τεθεί επίσης επί τάπητος το θέμα της προτεραιότητας με την οποία οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που θα λάβουν το εμβόλιο, ενώ αναμένεται να ακολουθηθούν οι διεθνείς οδηγίες που έχουν ήδη εκδώσει τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC).
Οι ευπαθείς ομάδες
Σύμφωνα με αυτά, στην κορυφή της λίστας προτεραιότητας εμβολιασμού θα βρίσκονται οι γιατροί και οι έγκυοι. Ψηλά στην κατάταξη βρίσκονται και όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για προσβολή από τη νέα γρίπη αλλά και για εμφάνιση επιπλοκών εξαιτίας της (ανοσοκατεσταλμένοι, διαβητικοί, έχοντες αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι).
Στο μεταξύ, μια ακόμη ομάδα, που δεν ανήκει στις συνήθεις υψηλού κινδύνου, αναμένεται να βρεθεί ψηλά στη λίστα προτεραιότητας. Πρόκειται για γονείς ή όσους φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών. «Πονοκέφαλο» στην Εθνική Επιτροπή για τη νέα γρίπη αναμένεται να προκαλέσει ο συντονισμός του χρόνου παραλαβής του εμβολίου σε συνάρτηση με την κατάταξη των ομάδων αυξημένης επικινδυνότητας, αφού η πρώτη δόση των εμβολίων δεν αρκεί για να καλύψει όλες τις ευπαθείς ομάδες.
Στη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας έγιναν προτάσεις για υποομάδες, προκειμένου να ελεγχθεί το ισοζύγιο επάρκειαςεπικινδυνότητας, αλλά δεν εισακούστηκαν, αφού οι ειδικοί αισθάνονται μεγαλύτερη «ασφάλεια» με τις διεθνείς κατευθύνσεις.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το δεύτερο ξέσπασμα της πανδημίας, στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του δήμου θα αρχίσουν να λειτουργούν ιατρεία γρίπης από την 1η Σεπτεμβρίου, στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ της πόλης.
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Κανονικά αναμένεται να αρχίσει στις 11 Σεπτεμβρίου η σχολική χρονιά
Συναγερμός στον Πειραιά για κρουαζιερόπλοιο με 10 κρούσματα
ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ του Πειραιά κατέπλευσε χθες το πρωί από το Κουσάντασι της Τουρκίας το κρουαζιερόπλοιο «Οcean Village 2» με σημαία Βρετανίας, στο οποίο αναφέρθηκαν δέκα ύποπτα κρούσματα νέας γρίπης (9 μέλη του πληρώματος και ένας επιβάτης). Άλλοι 13 επιβαίνοντες εμφανίζουν προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, ωστόσο βρέθηκαν αρνητικοί στο ταχύ τεστ διάγνωσης για τη νέα γρίπη. Και οι 23 παραμένουν υπό περιορισμό στις καμπίνες τους.
Κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας των δύο ασθενών από τη νέα γρίπη που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Πρόκειται για τον 28χρονο υπαξιωματικό που βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή στη ΜΕΘ του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και τον 53χρονο Γάλλο τουρίστα που εισήχθη στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου εσπευσμένα τη Δευτέρα το βράδυ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
anastasios theodoridis:
Το δίλημμα με το εμβόλιο του Η1Ν1
Σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με αφορμή τη γρίπη έχει παρασύρει τους έλληνες πολίτες η κυβέρνηση.
Ολόκληρη η χώρα ζει το τελευταίο διάστημα με το δίλημμα «να κάνω ή όχι το εμβόλιο». Μια απόφαση για την οποία μάλιστα το υπουργείο μεταθέτει την ευθύνη σε όσους εμβολιαστούν, οι οποίοι πρέπει να υπογράψουν συναινετική δήλωση!
Πρόκειται για διαδικασία για την οποία είχε άγνοια ακόμη και ο αρμόδιος φορέας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), όπως και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Οπως έλεγαν στελέχη του οργανισμού: «Από την τηλεόραση μάθαμε ότι θα χρειάζεται και γραπτή δήλωση για το εμβόλιο».
Με copy-paste
Οχι τυχαία, βέβαια, αφού το περιβόητο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πανδημία συντάχθηκε με τη διαδικασία του... κατεπειγόντος, έπειτα από σχετικές πιέσεις και της αντιπολίτευσης. Αποτέλεσμα ήταν να ακολουθηθεί η γνωστή μέθοδος του... copy-paste!
Πρότυπο αποτέλεσαν τα αντίστοιχα σχέδια των ΗΠΑ και της Βρετανίας, όπου όμως υπάρχει μία διαφορά: Προέβλεπαν μεν την έγγραφη συναίνεση των πολιτών πριν από τον εμβολιασμό, αλλά αυτό συνέβαινε επειδή είχε αποφασιστεί να δοθεί το εμβόλιο στον πληθυσμό πριν από την επίσημη έγκρισή του. Ετσι επιδίωξαν να έχουν τη γραπτή συμφωνία των πολιτών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αγωγές και μηνύσεις εάν καταγράφονταν παρενέργειες.
Στη χώρα μας όμως το εμβόλιο θα δοθεί μετά την επίσημη έγκρισή του. «Η γραπτή δήλωση θα αποδεικνύει απλώς ότι ο πολίτης έχει ενημερωθεί. Δεν θα απεμπολεί το δικαίωμά του για διεκδικήσεις αν συμβεί κάτι» δικαιολογούνται τώρα οι υπεύθυνοι του ΚΕΕΛ.
Οπως και να 'χει, όμως, τα ψέματα γύρω από την υπόθεση του εμβολίου στην Ελλάδα είναι πολλά, αφού με έντεχνο τρόπο αποκρύφθηκαν βασικές πληροφορίες. Μεταξύ αυτών:
**Για να παράσχει ανοσία το εμβόλιο, πρέπει να περάσει πάνω από ένας μήνας. Η αποτελεσματικότητά του ξεκινάει δύο εβδομάδες μετά τη 2η δόση. Ομως από την 1η έως τη 2η δόση πρέπει να μεσολαβήσει διάστημα τριών εβδομάδων.
**Οι τελευταίες παρτίδες των εμβολίων θα φθάσουν στη χώρα μας, καλώς εχόντων των πραγμάτων, περί τα μέσα Ιανουαρίου. Συνεπώς οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν έως το τέλος του ίδιου μήνα. Η ανοσία όμως για τις πληθυσμιακές ομάδες αυτές θα αρχίσει να διαφαίνεται τον Μάρτιο. Εως τότε όμως είναι πολύ πιθανό, με βάση τις ανακοινώσεις τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και των επιστημόνων, να έχει δημιουργηθεί «φυσικό τείχος» προστασίας.
Αποτελεσματικότητα 70%
Η ανοσία αποκτάται με δύο τρόπους: είτε με τη νόσηση, είτε με τον εμβολιασμό. Ομως, όπως προέβλεψαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας θα αρρωστήσει από τη νέα γρίπη. Συνεπώς είναι αμφίβολη η χρησιμότητα του εμβολίου τον Μάρτιο.
**Οι 24 εκατομμύρια δόσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ακόμη και διά στόματος του Κ. Καραμανλή, ώστε να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού και οι μετανάστες, δεν έχουν παραγγελθεί ακόμη (πλην των 8 εκατ. που αναμένονται από τον Σεπτέμβριο).
Αλλωστε, και να παραγγελθούν, δεν θα είναι δυνατόν να παραδοθούν από τις εταιρείες πριν από τις αρχές του χειμώνα, πράγμα που καθιστά τον εμβολιασμό ανώφελο, καθ' ότι τότε είναι πολύ πιθανό ο πληθυσμός να έχει ήδη αποκτήσει ανοσία είτε η γρίπη να έχει υποχωρήσει.
**Ολα τα εμβόλια της γρίπης, τόσο της εποχικής όσο και της νέας, έχουν αποτελεσματικότητα που κυμαίνεται από 70% έως 75%, με εξαίρεση αυτό του πνευμονιόκοκκου που φθάνει το 90%. Δηλαδή, αν εμβολιαστούν 1 εκατ. Ελληνες, περίπου οι 700.000 θα προστατευθούν τελικά.
**Βασικό μειονέκτημα όλων των εμβολίων κατά της γρίπης είναι πως, ενώ είναι αποτελεσματικά σε υγιείς οργανισμούς, που ούτως ή άλλως κινδυνεύουν λιγότερο, δεν καλύπτουν ικανοποιητικά ηλικιωμένους και γενικότερα ευπαθείς ομάδες, που το έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη. Εκτιμάται πως η αποτελεσματικότητά τους δεν ξεπερνάει το 55%.
**Κάθε χρόνο περίπου το 20 με 25% του πληθυσμού δεν προχωρεί τελικώς στον απαιτούμενο εμβολιασμό, κάτι που ισχύει και για τα παιδιά. Με βάση τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς, περίπου 1 εκατ. Ελληνες δεν θα κάνουν το εμβόλιο για τον Η1Ν1 λόγω ανησυχίας για τυχόν παρενέργειες. Εκτός των άλλων, λοιπόν, περίπου 2 εκατ. δόσεις αξίας 14 εκατ. ευρώ θα μείνουν σε στοκ στα ψυγεία του Ινστιτούτου Παστέρ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
anastasios theodoridis:
ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ H1N1
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
anastasios theodoridis:
Στις 15 Σεπτεμβρίου τα πρώτα εμβόλια σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας
Στις 15 Σεπτεμβρίου θα γίνει η παραλαβή της πρώτης παρτίδας των εμβολίων, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας κατά τη συνάντησή του με το νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρό. Παράλληλα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε πως η έναρξη των σχολείων θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ υποσχέθηκε να στελεχωθούν με προσωπικό τα κέντρα εμβολιασμού.
Ο Γιάννης Σγουρός επισήμανε την ανάγκη στελέχωσης των 315 κέντρων εμβολιασμού που θα στήσει η Νομαρχία Αθνηνών. Ειδικότερα, ο νομάρχης Αθήνας ζήτησε "γιατρούς, νοσηλευτές και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται, σε 2 βάρδιες, που θα είναι 9 ώρες η πρώτη βάρδια και 9 ώρες η δεύτερη, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλη αυτήν την ιστορία".
Σε ερώτηση για το που θα βρεθεί το προσωπικό, ο κ. Σγουρός ανέφερε ότι "έχει απευθύνει αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο πρέπει να απευθυνθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, να ανοίξει τις πιστώσεις, για να γίνουν οι προσλήψεις αυτές, είτε με συμβασιούχους, είτε με μετατάξεις, είτε ακόμα και μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Επίσης εμείς έχουμε απευθυνθεί σε όλους τους φορείς, στον ιατρικό σύλλογο, στους δήμους, να μας ενισχύσουν με προσωπικό.".
Παράλληλα, ο νομάρχης Αθηνών τόνισε ότι συζητήθηκε και το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός των ασφαλισμένων του ΙΚΑ να γίνεται στα ιατρεία του ΙΚΑ. "Αυτό αποφορτίζει την κατάσταση από τα 4.200.000, που είναι για να εμβολιαστούν", τόνισε ο κ. Σγουρός. Τέλος, σε σχέση με τους μετανάστες. ο νομάρχης Αθηνών δήλωσε ότι έχει προβλεφθεί να εμβολιαστούν ομαδικά αλλά με μια προεργασία.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
anastasios theodoridis:
Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν εμβόλιο που δεν έχει κλινική εμπειρία
Τα σχολεία θα ανοίξουν, οι μαθητές δεν θα εμβολιαστούν, η γρίπη θα «θερίζει». Αυτές είναι οι οδηγίες και οι επιστημονικές εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες, οι οποίες προκαλούν, εύλογα, ανησυχία στους γονείς. Η κ. Θεοδωρίδου*, διευθύντρια της μεγαλύτερης και πιο οργανωμένης μονάδας για τη νέα γρίπη, και καθηγήτρια του τομέα παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων, δίνει «ψύχραιμες» απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που απασχολούν τους γονείς.
Εάν εμφανιστεί κρούσμα στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο, τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς;
Να μην πανικοβληθούν. Είναι αναμενόμενο αφού είμαστε σε καιρό πανδημίας. Θα παρουσιαστούν κρούσματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν όπως όλα τα ιογενή νοσήματα στα παιδιά.
Πότε να ξαναβγεί το παιδί από το σπίτι;
Το άρρωστο παιδί να παραμείνει στο σπίτι του τουλάχιστον ένα 24ωρο αφού μείνει τελείως απύρετο.
Εάν μολυνθεί παιδί ή γονέας, τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στο σπίτι;
Αυστηρότερη τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, καλός και συχνός αερισμός του χώρου, όχι κάπνισμα, αποφυγή φιλιών και εναγκαλισμών.
Πότε να φέρουν το παιδί στο νοσοκομείο;
Το άρρωστο με πιθανή γρίπη παιδί το φέρνουν για εκτίμηση οι γονείς όταν παραταθεί ο πυρετός πέραν των τριών 24ώρων ή εμφανίζει πρόβλημα από την αναπνοή του (δύσπνοια) ή έχει έντονα συμπτώματα μυϊκής αδυναμίας ή αφυδάτωσης. Θα πρέπει να αναγνωρίσουν οι γονείς όταν τα συμπτώματα του παιδιού είναι πιο σοβαρά.
Πότε να του δώσουν αντιγριπικά με δική τους πρωτοβουλία;
Αντιιικά φάρμακα όπως και αντιβιοτικά δεν πρέπει να δίνονται ποτέ με πρωτοβουλία των γονέων.
Μετά τις τελευταίες επιστημονικές ανακοινώσεις, χορηγείτε στο νοσοκομείο τα αντιγριπικά;
Στο νοσοκομείο τα αντιιικά χορηγούνται μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις με βάση την ηλικία και την κλινική εικόνα.
Εμφάνισαν αρκετά παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων συμπτώματα διάρροιας και εμετού;
Σπάνια, και πάντα αποτελούσαν συνοδά συμπτώματα της αναπνευστικής λοίμωξης.
Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν προβλήματα υποδιάγνωσης, εάν «χτυπήσουν» μαζί μηνιγγίτιδα και γρίπη;
Μόνο σε πολύ αρχικό στάδιο.
Όμως στη μηνιγγίτιδα υπάρχει συμπτωματολογία από το κεντρικό νευρικό σύστημα (έντονη κεφαλαλγία, ανησυχία, ευερεθιστότητα, εξάνθημα), δηλαδή στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται στην κλινική εικόνα της γρίπης.
Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει οι γονείς να ενημερώσουν τον παιδίατρο.
Πόσο επικίνδυνη κρίνετε την τηλεφωνική διάγνωση, ειδικά για παιδιά;
Τηλεφωνική διάγνωση δεν πρέπει να γίνεται σε καμία περίπτωση, ιδιαίτερα στα παιδιά που τα συμπτώματα μπορεί να είναι άτυπα και η εξέλιξη ταχεία.
Κινδυνεύει η ζωή του παιδιού από αυτό;
Θεωρητικά μπορεί να κινδυνεύσει. Πρακτικά όμως οι Έλληνες γονείς και παιδίατροι είναι τόσο ευαισθητοποιημένοι που δεν εφησυχάζουν αν κάτι τους ανησυχεί.
«Ευνοείται» το παιδί που μπήκε με διάγνωση νέας γρίπης στο νοσοκομείο;
Μπορεί κατά την εισαγωγή να ήταν ήπια η συμπτωματολογία και στην εξέλιξη να παρουσιάσει επιβάρυνση, επιπλοκή και να χρειαστεί τροποποίηση της αντιμετώπισης (π.χ. προσθήκη αντιβιοτικών αν διαπιστωθεί πνευμονία). Άρα ευνοείται, διότι αντιμετωπίζεται πρόωρα και άμεσα.
Τι προβλήματα μπορεί να προκληθούν στο σπίτι;
Όπως πάντα ένα άρρωστο παιδί που πρέπει να μείνει στο σπίτι θα απορυθμίσει το πρόγραμμα των ατόμων (γονέων) που εργάζονται και δεν θα μπορούν να πάνε στη δουλειά τους για να το φροντίσουν.
Ποιες ελλείψεις διαπιστώνετε στην ειδική οργάνωση του νοσοκομείου σας σε σχέση με τη νέα γρίπη;
Είμαστε νοσοκομείο αναφοράς και έχει προηγηθεί πολύμηνη προσπάθεια οργάνωσης και ενημέρωσης. Υπάρχει επίσης ειδικό ανεξάρτητο τμήμα νοσηλείας που διαθέτει και θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Έχει προβλεφθεί αυξημένος αριθμός παιδιατρικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ);
Ναι, είναι ήδη αυξημένος ο αριθμός κλινών ΜΕΘ από το ειδικό τμήμα ΜΕΘ του νοσοκομείου. Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των παιδιών;
Θα εμβολιαστεί το περιβάλλον τους. Τα παιδιά δεν ανήκουν σε ευαίσθητη ομάδα, αλλά ούτε και μπορούν να λάβουν εμβόλιο που δεν έχει κλινική εμπειρία.
Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας;
Ο πανικός που προκαλείται από την παρανόηση ή την επιπόλαιη ερμηνεία των οδηγιών που δίνονται από τις επίσημες αρχές.
Τι θα πρέπει να γίνει για να είμαστε, ως κράτος, πανέτοιμοι εν όψει της σχολικής χρονιάς;
Να τηρηθούν οι οδηγίες που ήδη αποστέλλονται στους υπεύθυνους των σχολείων αλλά και από τους μαθητές όλων των βαθμίδων.
Θα κάνετε μαζικό εμβολιασμό εφόσον το προτείνει το υπουργείο Υγείας;
Η εφαρμογή των εμβολιασμών δεν είναι θέμα προσωπικών επιλογών. Εάν υπάρξει σύσταση θα στηρίζεται σε στοιχεία που θα υπαγορεύουν την εφαρμογή του εμβολιασμού.
Είναι ψύχραιμοι οι Έλληνες γονείς;
Οι Έλληνες γονείς είναι απόλυτα ψύχραιμοι όταν ενημερωθούν σωστά και από ανθρώπους που εμπιστεύονται.
Θα πρέπει να αποφεύγονται τα παιδικά πάρτι σε κλειστούς χώρους;
Θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί εκεί ανταλλάσσονται μεταξύ των παιδιών μικρόβια και ιοί με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας.
*ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.ΕΙΔΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση