Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα

Εναλλακτική κοινότητα "Πελίτι"

(1/1)

orfeo:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ένα απόσπασμα απ' το φιλοσοφικό υπόβαθρο της εναλλακτικής κοινότητας που ασχολείται με τη συλλογή, διάδοση και διάσωση των  ντόπιων ποικιλιών.
"Το σημαντικό δεν είναι να βλέπουμε τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνουμε εμείς.   Το πρόβλημα δεν είναι αν θα βγει στην αγορά ένα καινούριο προϊόν.  Το  ζήτημα είναι αν θα το στηρίξουμε ή όχι. Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας.  Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πολεμάμε με κανέναν  έξω από μας, αυξάνουμε τη συνειδητότητά  μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές."

Argirios Argiriou:
Ertnews, 16-05-2025

Ετήσια γιορτή παραδοσιακών σπόρων από το «Δίκτυο Σιτώ»: Μια ημέρα αφιερωμένη στη γη, τη γνώση και τη ζωή την Κυριακή 18/5-2025

Σύνοψη

Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, η γιορτή απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς, την αυτάρκεια και τη βιώσιμη καλλιέργεια
Οι ομάδες «Γλυκοπατάτα», οι «Σπορίτες Ροδόπης» και ο Σύλλογος Φυσικής Καλλιέργειας, θα μοιραστούν τεχνικές και εμπειρία με το κοινό

Την Κυριακή 18 Μαΐου 2025, οι Αμπελόκηποι στην Αθήνα θα γεμίσουν με άρωμα γης, ήχο παραδοσιακής μουσικής και τη δύναμη της συλλογικής γνώσης, καθώς το «Δίκτυο Σιτώ» διοργανώνει την Ετήσια Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 10:30 π.μ. έως τις 5:30 μ.μ.

Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, η γιορτή απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς, την αυτάρκεια και τη βιώσιμη καλλιέργεια, μέσα από βιωματικά εργαστήρια, ομιλίες, παρουσιάσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Η ημέρα ξεκινά με βιωματικά εργαστήρια γύρω από το ανοιχτό σπορείο, την προβλάστηση και τη φυσική καλλιέργεια με τη μέθοδο Fukuoka. Μέλη του Δικτύου Σιτώ, όπως οι ομάδες «Γλυκοπατάτα», οι «Σπορίτες Αιγινας», οι «Σπορίτες Ροδόπης», ο «Σύλλογος Φυσικής Καλλιέργειας» και το «Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Ανατολής», Αγιάς, Λάρισας, θα μοιραστούν τεχνικές και εμπειρία με το κοινό. Στοχευμένες οδηγίες για μεταφυτεύσεις θα δοθούν από την καλλιεργήτρια Χριστίνα Καραλέκα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες και παρουσιάσεις με θεματικούς άξονες που αγγίζουν τη σχέση των σπόρων με την κλιματική κρίση, τον ρόλο των μικρών αγροκτημάτων και την απειλή των νέων μεταλλαγμένων στην Ευρώπη. Ξεχωρίζουν οι εισηγήσεις του γεωπόνου Ηλία Κάνταρου, των μελών της ΚοινΣΕπ Koinobio, αλλά και οι εμπειρίες παραγωγών από την Κορινθία και την Αρχαία Ολυμπία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση