Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Απριλίου 2024, 14:44:49

Ψηφοφορία

Ως προς την αμοιβή ιατρού,

δε θα πρέπει να αναζητείται από συνάδελφο ιατρό
1 (14.3%)
δε θα πρέπει να αναζητείται από συγγενείς α' βαθμού συναδέλφου ιατρού
1 (14.3%)
δε θα πρέπει να αναζητείται από οδοντιάτρους
0 (0%)
δε θα πρέπει να αναζητείται από κτηνιάτρους
0 (0%)
δε θα πρέπει να αναζητείται από Φαρμακοποιούς
0 (0%)
θα πρέπει να επαφίεται στην κρίση του το αν θα ζητήσει ή αν θα κάνει κάποια έκπτωση ανάλογα με την περίπτωση
5 (71.4%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 7

Αποστολέας Θέμα: Όχι λεφτά από Ιατρούς;  (Αναγνώστηκε 80754 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Σεπτεμβρίου 2019, 11:43:15
Αναγνώστηκε 80754 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν πρέπει οι Ιατροί να παίρνουν λεφτά από ασθενείς τους που τυχαίνει να είναι Ιατροί;

Είναι λεπτό το θέμα αλλά δεν έχω ντραπεί να το καταπιαστώ με αρκετούς συναδέλφους μου ιδιώτες Ιατρούς:

Έχω λοιπόν βρει ότι πολλοί συνάδελφοί ιδιώτες Ιατροί χρειάστηκε να δώσουν φακελάκι σε συναδέλφους τους “Δημόσιους” Ιατρούς για να χειρουργηθεί κάποιος στενός συγγενείς τους.

Εν τω μεταξύ εννοείται, ότι σε μεγάλα Ελληνικά ιδιωτικά Κέντρα πληρώνουν οι Ιατροί για να χειρουργηθούν (ακόμη και οι ίδιοι). (Ξέρω περίπτωση ιδιώτη Καρδιολόγου που είχε οικονομικά προβλήματα και που φίλοι του, έκαναν έρανο για να μπορέσει να χειρουργηθεί σε γνωστό ιδιωτικό Ιατρικό Κέντρο της Βορείου Ελλάδος).

Στην χώρα του λαϊκισμού και της υποκρισίας, μήπως λοιπόν είναι καιρός να παρατήσουμε τις υποκρισίες του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας για το ότι οι ιδιώτες Ιατροί δεν πρέπει να παίρνουν χρήματα από Ιατρούς ασθενείς, ούτε και από συγγενείς Ιατρών,πρώτου βαθμού;

Και έγραψα για την χώρα του λαϊκισμού και της υποκρισίας (δηλαδή την Ελλάδα), γιατί τουλάχιστον στην Σουηδία που την γνωρίζω από πρώτο χέρι θεωρείται αυτονόητο ότι και οι ασθενείς Ιατροί πληρώνουν ότι είναι να πληρώσουν και όλοι οι άλλοι.

Ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας στην Ελλάδα είναι παρωχημένος, τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα (και σε άλλα ζητήματα βέβαια αλλά δεν θα τα καταπιαστώ εδώ). Όταν γράφτηκε, οι Ιατροί στην Ελλάδα ήταν ελάχιστοι και όλοι ήταν έτσι και αλλιώς βολεμένοι κάπου. Τώρα όμως υπάρχουν πολλοί ιδιώτες Ιατροί που φυτοζωούν. Σε μια πόλη όπως η πόλη που ζω, η Καβάλα, που έχει γύρω στους 60.000 ανθρώπους πληθυσμό ζουν περίπου 1000 Ιατροί (βάζω και τους συνταξιούχους μέσα). Αν προσθέσουμε και τους συγγενείς τους πρώτου βαθμού και τους Φοιτητές Ιατρικής μιλάμε για περίπου 5.000 ανθρώπους δηλαδή το 10% της πόλης . Και έχουμε απαίτηση οι ιδιώτες Ιατροί οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν ενοίκιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα, γραμματέα, καθαρίστρια, leasing και φόρο να εξετάζουν το 10% της δυνητικής πελατείας τους (που συχνά είναι και το πιο ευκατάστατο της πόλης), δωρεάν. Όταν παράλληλα πολλοί “Δημόσιοι” ζητούν φακελάκι για να τους χειρουργήσουν;

Εγώ προσωπικά όταν επισκέπτομαι ως Ασθενής, ιδιώτη συνάδελφο (βάζω και τους Οδοντίατρους μέσα) απαιτώ επιτακτικά να πληρώσω και μάλιστα συνήθως δίνω και κάτι παραπάνω από την συνηθισμένη ταρίφα τους.

Πρώτον διότι ξέρω από πρώτο χέρι τι κόπο έβαλαν για να φτάσουν εκεί που έφτασαν.

Δεύτερον γιατί φοβάμαι ότι όταν ο ιδιώτης δουλεύει τζάμπα στο τέλος θα το δει ως αγγαρεία και εγώ την Υγεία μου την έχω ως βασική προτεραιότητα.

Τρίτον γιατί αλλιώς θα αναγκαστώ να τους κάνω “χαζά” δώρα του στυλ κρασιά, ουίσκι, γλυκά, γλάστρες κτλ που θα κοστίσουν σχεδόν το ίδιο και θα μου φάνε και χρόνο για να τα αγοράσω.

Προσωπικά βέβαια εκτίμησα (και με έκανε να νιώσω καλά) ο τρόπος κάποιου γνωστού ιδιώτη Γυναικολόγου σε μεγάλη πόλη της Βορείου Ελλάδας ο οποίος έκανε υπέρηχο β' επιπέδου στην έγκυο σύζυγό μου πριν μερικά χρόνια. Ήταν σοβαρός και σωστός καθ’όλη την επίσκεψη. Στο τέλος της επίσκεψης πήρε το μπλοκ των αποδείξεων και είπε ήρεμα: «Από τους άλλους παίρνω 150 ευρώ, από εσάς θα πάρω 100». Ένιωσα τότε ότι αφενός πλήρωσα αλλά αφετέρου εκτίμησε το γεγονός ότι ήμουν συνάδελφος.
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Οκτωβρίου 2019, 13:22:29 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Σεπτεμβρίου 2019, 12:18:26
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Θεωρούσα πάντα και θεωρώ ότι θα πρέπει να έχει ως εξής.
Ο ασθενής ρωτάει πάντα το κόστος, και αν ο ιατρός αρνηθεί, πρέπει ειλικρινά να επιμείνει.
Αν ο ιατρός θέλει να αρνηθεί, καλώς. Προσωπικά όσο το αντέχω οικονομικά δε θα πάρω χρήματα, είναι ο κανόνας δεοντολογίας που έμαθα και μου αρέσει. Όσο μπορώ.
Είναι σαν το κέρασμα. Εδώ στα βόρεια είναι παράξενο εώς και παρεξηγίσιμο. Εμένα μου δίνει χαρά να κεράσω ένα δικό μου άνθρωπο.

Ο συνάδελφος ασθενής πάντα να θεωρεί ότι πρέπει και να επιμένει να πληρώσει.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Σεπτεμβρίου 2019, 14:29:59 από schumifer »

22 Σεπτεμβρίου 2019, 12:29:09
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Αν δεν κάνω λάθος αυτή η πρόβλεψη υπάρχει στον κώδικα δεοντολογίας των ιατρών και όχι των ιδιωτικών κέντρων κι επομένως δεσμέυει τους ιατρούς μόνο ως άτομα. Οι κλινικές χρεώνουν κανονικά τα πάντα, αν και ορισμένες έχουν κάποιες 'δήθεν' εκπτώσεις.
Για τους γιατρούς που δεν το τηρούν δεν έχω καλή εντύπωση (πχ είναι 150, αλλά δώσε 100) γιατί είναι υποχρέωσή τους να το τηρήσουν όσο κι αν είναι αντίθετο με τη λογική (πχ καρδιολόγος που κάνει υπέρηχο για τον οποίο πληρώνει για πολλά χρόνια ένα σεβαστό ποσό ή άλλοι που έχουν κόστη υλικών). Θα ήμουν υπέρ της κατάργησης - ιδίως για τους συγγενείς ιατρών - αλλά όσο ισχύει και υπάρχουν συνάδελφοι που ζητούν αμοιβή, μου κάνει το ίδιο κακή εντύπωση όσο η περίπτωση του ιατρού ΕΟΠΥΥ, που θέλει extra δεκάρικο ή του ΕΣΥτη που θέλει φακελάκι.

22 Σεπτεμβρίου 2019, 14:08:17
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Εγώ αν θα πω ότι είμαι γιατρός είναι στο στυλ,δεν θέλω τόσο την όποια έκπτωση (που συνήθως κάνουν), αλλά πρόσεξε μην κάνεις λαλακία γιατί θα σε σκίσω....  8)
Δεν έχω την απαίτηση σε μια χώρα με δεκάδες χιλιάδες γιατρών και ακόμα περισσότερων συγγενών αυτών, να μην μου πάρει χρήματα ο ιδιώτης. Αλλά μια έκπτωση την περιμένω ως ένδειξη καλής θέλησης.

Τώρα οι γυναικολόγοι, είναι άλλο φρούτο.

Απ΄την άλλη έχω δει τέτοια αδίστακτη συμπεριφορά από ΕΣΥτη σε συγγενή γυναικολόγου, και όσο και αν το χάρηκα γιατί και οι ίδιοι δεν σέβονται τπτ εμπρός στο χρήμα, προσωπικά δεν θα το έκανα.
Στο Δημόσιο εννοείται ότι δεν θα έπαιρνα χρήματα, ως ιδιώτης θα έκανα μια καλύτερη τιμή, ενώ αν ήταν και γνωστός προφανώς τπτ.

22 Σεπτεμβρίου 2019, 15:05:52
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Αν αλλάξει η διατύπωση στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας όλα θα τακτοποιηθούν: αν δηλαδή η έκπτωση ή η δωρεά στις ιατρικές υπηρεσίες γίνει από υποχρέωση του θερπάποντος δικαίωμα του ασθενή που μπορεί να αιτηθεί (χωρίς να είναι υποχρεωμένος ο θεράπων να συναινέσει).
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

22 Σεπτεμβρίου 2019, 20:04:12
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Ζώντας σε ένα σχετικά μικρό μέρος όπου όλοι οι γιατροί γνωριζόμαστε μεταξύ μας, βλέπω ότι ενώ παλαιότερα ήταν δεδομένο ότι ο γιατρός δεν θα πληρωθεί από γιατρό, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το κλίμα, ιδιαίτερα από τους εργαστηριακούς. Δεν τους κατηγορώ, αντίθετα το θεωρώ απόλυτα λογικό αφού έχουν εμφανές λειτουργικό κόστος. Κάποιοι θα ζητήσουν να τους πας παραπεμπτικό και ίσως δεν πληρωθούν συμμετοχή, κάποιοι θα πάρουν και τη συμμετοχή.
Φυσικά υπάρχουν κάποιοι, μη συμβεβλημένοι μάλιστα, που δεν δέχονται καμία πληρωμή.
Προσωπικά επιμένω πάντα να πληρώσω και σε περίπτωση που δεν εισακουστώ συνήθως θα "ανταποδώσω" με κάποιο δώρο.

25 Σεπτεμβρίου 2019, 08:20:08
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Είναι σαν το κέρασμα. Εδώ στα βόρεια είναι παράξενο εώς και παρεξηγίσιμο. Εμένα μου δίνει χαρά να κεράσω ένα δικό μου άνθρωπο.


Τα προβλήματα Υγείας μας δεν λύνονται πάντα με μία επίσκεψη.
Μερικές φορές πρόκειται για χρόνια νοσήματα (ιδιαίτερα καθώς γερνάμε). Συχνά πρέπει να πηγαίνει κανείς συστηματικά στον Ιατρό του εφ' όρου ζωής.
Πόσες φορές θα δεχτείς να σε κεράσει ο άλλος χωρίς να νιώσεις ότι καταντάς κουραστικός;
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Σεπτεμβρίου 2019, 08:39:50
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Νομίζω ότι πρωτίστως είναι θέμα διάθεσης και ειλικρίνειας.
Αν κάποιος γιατρός όντως δε θέλει να πάρει χρήματα από συνάδελφο και το κάνει με την ψυχή του, όλα καλά.
Αλλιώς, δεν πρέπει να υπάρχει πλέον υποχρέωση.
Άλλωστε, και το κράτος παρακάμπτει αυτή τη διάταξη του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας στα διπλώματα, όπου οπωσδήποτε πρέπει να κόψεις την απόδειξη των 10 ευρώ, διότι θεωρείται δεδομένο ότι θα πληρωθείς...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

25 Σεπτεμβρίου 2019, 08:58:07
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Όσο ειλικρινής και με καλή διάθεση να είναι ο άλλος εγώ δεν θα πάψω να νιώθω κουραστικός όταν έρχομαι και ξαναέρχομαι σε ιδιωτικό Ιατρείο χωρίς να πληρώνω.

Πιστεύω μάλιστα ότι ένας από τους λόγους που οι Ιατροί παραδοσιακά δεν πάνε στον Ιατρό και αρκετά συχνά πεθαίνουν από patients delay είναι ακριβώς αυτός.
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Σεπτεμβρίου 2019, 09:52:54 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Σεπτεμβρίου 2019, 09:45:28
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Πριν λίγα χρόνια που ανέφερα ότι δεν παίρνω χρήματα από γιατρούς απλώς κρατάω το χαρτάκι του ταμείου μας (αν το είχαν μαζί το βιβλιάριο) κάποιοι συνάδελφοι όρμησαν να με φάνε.Αλλάζουν οι καιροί τα ήθη και τα έθιμα...

25 Σεπτεμβρίου 2019, 16:04:39
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δλδ θεωρείται λαλάκας ο άλλος που έκανε χειρουργείο δωρέαν (κανονικά άξιζε μερικές χιλιάδες € σε φακελάκι), και πρέπει να αισθανόμαστε άσχημα που δεν ακουμπάμε 30-50€ σε έναν παθολόγο-καρδιολόγο για την επίσκεψη ;

Δεν σας πιάνω.

Φυσικά γυναικολόγο να κάνει δωρεάν γέννα σε συνάδελφο δεν έχω βρει ακόμα, αλλά τους περιμένω, που θα πάει.  :)

25 Σεπτεμβρίου 2019, 18:00:35
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Συγνώμη αρχίατρος σε ποιόν αναφέρεστε;

25 Σεπτεμβρίου 2019, 18:31:11
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Επ, σιγά τώρα, μην πλακωθούμε κιόλας ρε παιδιά. Γενικά μιλάμε. Επί της αρχής.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Σεπτεμβρίου 2019, 18:44:29
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Οχι Αργύρη κάποια παρεξήγηση συμβαίνει αν εννοεί εμένα.Κάτι κατάλαβε λάθος.Πριν λίγα χρόνια συνάδελφοι υποστήριζαν οτι δεν έπρεπε να παίρνουμε ούτε το χαρτάκι του ταμείου και εγώ  οτι αφού πληρώνουμε εισφορές δεν είναι σπουδαίο πράγμα να πληρωθούμε απ το ταμείο την επίσκεψηΔεν πήρα χρήματα απο συνάδελφο ούτε τότε ούτε τώρα.Ειλικρινά δεν κατάλαβα το νόημα της ανάρτησης του αρχίατρου.

25 Σεπτεμβρίου 2019, 18:58:41
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Το χαρτάκι του ΤΣΑΥ το έπαιρνα κι εγώ - φυσικά - αφού δεν επιβάρυνε τον ασθενή - ιατρό.
Υπήρχαν όντως και κάποιοι που έλεγαν να προσέχουμε το ταμείο μας να μη χρεωθεί.
Είδαμε πως κατάντησε.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2136 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαρτίου 2011, 21:55:23
από alfie
0 Απαντήσεις
2607 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαΐου 2011, 18:40:16
από Argirios Argiriou
13 Απαντήσεις
9883 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Φεβρουαρίου 2012, 21:31:58
από EzeΤΡΟΛ
1 Απαντήσεις
2389 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Οκτωβρίου 2013, 12:25:43
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
5 Απαντήσεις
7205 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Δεκεμβρίου 2013, 13:06:03
από Ορθοπαιδικός