Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 01:22:53

Αποστολέας Θέμα: Διαχείριση απορριμμάτων: κάν’ το όπως η Φινλανδία.  (Αναγνώστηκε 4221 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Σεπτεμβρίου 2019, 00:06:00
Αναγνώστηκε 4221 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σε αυτό το στυλ είναι και η Σουηδία:

Καθημερινή 01/09/2019
Του Γιωργου Λιαλιου


Ο Πάνος Καραμερτζάνης μένει τα τελευταία 10 χρόνια με την οικογένειά του στο Ελσίνκι, εργαζόμενος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών. «Μένουμε σε μια μονοκατοικία στο προάστιο Εσπο. Οταν μετακομίσαμε, ξεκινήσαμε όπως όλοι να ενοικιάζουμε έναν κάδο απορριμμάτων από τον δήμο. Κάθε φορά που ο κάδος αυτός γεμίζει και τον αδειάζουν, ο δήμος μάς χρεώνει ένα ποσό, περίπου 7-8 ευρώ. Ο δήμος έρχεται βάσει προγράμματος που ζητείς εσύ – για παράδειγμα, στις διακοπές μπορείς να ζητήσεις να μην συλλέξουν σκουπίδια για δύο-τρεις εβδομάδες ή, αν έχεις κόσμο, να σου τον αδειάζουν κάθε μέρα. Στον κάδο αυτό μπορούν να πεταχτούν τα πάντα, εκτός από χημικά, μπαταρίες και άλλα επικίνδυνα οικιακά απόβλητα. Αν ζητήσεις από τον δήμο να έχεις δικό σου κάδο ανακύκλωσης, μπορείς, αλλά θα πληρώνεις επιπλέον για την αποκομιδή».

Ομως, ο κόσμος δεν πετάει τα πάντα στον κοινό κάδο. «Τα χαρτιά, τα χαρτόνια, το γυαλί και το μέταλλο τα πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ ή σε ειδικά σημεία ανακύκλωσης. Εχουμε κάδους στο σπίτι και τα διαχωρίζουμε. Τα καταστήματα που πωλούν τα προϊόντα δέχονται πίσω τις συσκευασίες. Για παράδειγμα, τα ληγμένα φάρμακα στο φαρμακείο, τα κουτιά από τις μπογιές στο χρωματοπωλείο κ.ο.κ. Ειδικά για τα πλαστικά μπουκάλια και τα κουτάκια αναψυκτικών ή ποτών, τα βάζεις σε ένα μηχάνημα που σκανάρει τον κωδικό τους και σου επιστρέφει 0,25-0,40 ευρώ. Αν σκεφτείς ότι ένα μικρό μπουκάλι νερό κοστίζει μισό ευρώ, ουσιαστικά παίρνεις πίσω την αξία του».

Το... χαρτζιλίκι

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πέρυσι σε ημερίδα ο επίτιμος πρόξενος στη χώρα μας Μάρκο Σουομαλάινεν, κάθε δευτερόλεπτο επιστρέφονται στη Φινλανδία σαράντα κουτιά αλουμινίου, δώδεκα πλαστικά μπουκάλια και τρεις γυάλινες φιάλες. Η συλλογή πλαστικών ή γυάλινων φιαλών για ανακύκλωση είναι εδώ και δεκαετίες ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να βγάλουν χαρτζιλίκι τα παιδιά.

Τα μπουκάλια, όμως, είναι τα μόνα πλαστικά που ανακυκλώνονται. Τα περισσότερα πηγαίνουν μέσω των κοινών σκουπιδιών για καύση. Οσο για τα υπόλοιπα; «Αν έχεις κάτι που δεν το χρειάζεσαι, μπορείς να το πουλήσεις σε ειδικά σάιτ, οι Φινλανδοί πολύ συχνά αγοράζουν πράγματα από “δεύτερο χέρι”. Ειδάλλως, μπορείς να το χαρίσεις σε ένα κέντρο ανακύκλωσης. Αν όμως το αντικείμενο είναι σπασμένο ή χαλασμένο (λ.χ. ένα έπιπλο), τότε θα πρέπει να πληρώσεις ανάλογα με το βάρος ή τον όγκο του».

Στις πολυκατοικίες, οι κάδοι δεν είναι ατομικοί, αλλά ένας ή δύο για όλο το κτίριο και βρίσκονται σε ειδικό δωμάτιο, το κλειδί (ή τον κωδικό) του οποίου έχουν οι υπάλληλοι καθαριότητας. «Το κόστος της αποκομιδής των απορριμμάτων, που είναι ένα σεβαστό ποσό, συμπεριλαμβάνεται μαζί με τη θέρμανση στα κοινόχρηστα και καταβάλλεται από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ο οποίος στη συνέχεια το ενσωματώνει στο ενοίκιο».

Οπως καταλήγει ο κ. Καραμερτζάνης, μια σημαντική διαφορά των Φινλανδών και των Ελλήνων είναι η ύπαρξη έντονης περιβαλλοντικής συνείδησης. «Δεν θα δεις ποτέ άνθρωπο να πετά σκουπίδια στον δρόμο, ούτε να ρίχνει λάδια στον υπόνομο ή στο χώμα. Ούτε βέβαια είναι δυνατόν να πετάξεις σκουπίδια... στον κάδο του γείτονα. Οι Φινλανδοί είναι εξαιρετικά πειθαρχημένοι στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων τους. Δεν θα πετάξει ποτέ κανείς λάθος πράγματα στην ανακύκλωση, ούτε καν λερωμένη συσκευασία».

Αυτή λοιπόν είναι η διαχείριση των απορριμμάτων στη Φινλανδία, μέσα από τα μάτια ενός Ελληνα. Το μοντέλο αυτό (όχι μόνο ως προς τη διαλογή και την αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά στον πλήρη κύκλο του) θα αποτελέσει ένα από τα καλά παραδείγματα για τη χώρα μας στον τομέα αυτό, σύμφωνα με όσα ανέφερε στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

Τι γίνεται στη Φινλανδία; Η ανακύκλωση στη σκανδιναβική χώρα δεν είναι νέα υπόθεση – μάλιστα ειδικά για το χαρτί (μιας και εκεί υπάρχει δυναμική χαρτοβιομηχανία) ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του ’40 και φθάνει σήμερα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Τα επιτεύγματα της Φινλανδίας στον τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντικά: Το 2017 το ποσοστό των απορριμμάτων που θάβονται σε ΧΥΤΥ έπεσε στο (ασύλληπτο για τη χώρα μας) 1%, με το 58% να αποτεφρώνεται και το 41% να ανακτάται. Από το 2010 η χώρα είχε εισάγει τέλος ταφής για τα απορρίμματα (κάτι που υπήρχε και στη χώρα μας μέχρι πρόσφατα, αλλά... ποτέ δεν εφαρμόστηκε), το οποίο ξεκίνησε από τα 40 ευρώ/τόνο και αυξανόταν κάθε έτος, καθιστώντας ασύμφορη για τους δήμους την ταφή.

Η ομάδα ειδικών

Οι στόχοι της χώρας έως το 2023 ορίζονται από το Εθνικό Σχέδιο Αποβλήτων με αναλυτικούς στόχους για τέσσερις τομείς-κλειδιά: την κατασκευή, τα βιοαποδομήσιμα, τα αστικά απόβλητα και τα ηλεκτρικά / ηλεκτρονικά απόβλητα. Τον ρυθμό δίνει η Στρατηγική Ομάδα Συνεργασίας για τα Απορρίμματα, μια ομάδα ειδικών που ορίστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και υποστηρίζει την κατάρτιση των επιμέρους, ειδικών σχεδίων (και δεν αλλάζει όποτε γίνονται εκλογές, όπως είθισται λ.χ. στη χώρα μας με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης).

Η συζήτηση στη Φινλανδία για τη διαχείριση των απορριμμάτων περιστρέφεται σήμερα κυρίως γύρω από την τύχη των πλαστικών, που ξεκίνησαν να συλλέγονται προς ανακύκλωση μόλις το 2016 (τα ποσοστά ανακύκλωσης κυμαίνονται μόλις στο 16-17%). Τα περισσότερα από τα πλαστικά καταλήγουν στα κοινά απορρίμματα και οδηγούνται σε κάποια από τις επτά μονάδες αποτέφρωσης της χώρας για την παραγωγή ενέργειας (μια πρακτική που όμως σήμερα θεωρείται ασύμβατη με τις αρχές της «κυκλικής οικονομίας»).

Ο «οδικός χάρτης για τα πλαστικά», που ολοκληρώθηκε πρόσφατα από το φινλανδικό υπουργείο Περιβάλλοντος, ορίζει τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για τη μείωση των παραγόμενων πλαστικών απορριμμάτων. Ανάμεσα στα μέτρα που σήμερα εξετάζονται είναι η σταδιακή φορολόγηση των πλαστικών συσκευασιών (ιδίως όσων προέρχονται από το εξωτερικό), ξεκινώντας από τα πλαστικά μιας χρήσης, και η παροχή φορολογικών απαλλαγών στις εταιρείες που χρησιμοποιούν φιλικότερες προς το περιβάλλον μεθόδους συσκευασίας των προϊόντων τους. Για την ανακύκλωση, προτείνεται να εστιάζει στις κατηγορίες εκείνες των πλαστικών από τα οποία μπορεί να παραχθεί μια αξιόλογη πρώτη ύλη, καθώς το πλήθος των πλαστικών που κυκλοφορούν στην αγορά θεωρείται ότι περιορίζει τις δυνατότητες σωστής διαλογής. Το μόνο σίγουρο είναι πως, ό,τι αποφασιστεί, θα εφαρμοστεί.

Η προεδρία του Ελσίνκι

Την περίοδο αυτή και μέχρι το τέλος του έτους, η Φινλανδία έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πιέζει να επιταχυνθεί η εφαρμογή πιο φιλόδοξων πολιτικών για την κυκλική οικονομία. «Η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να βασίζεται στη βιωσιμότητα, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στη φειδωλή χρήση των φυσικών πόρων», ανέφερε η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Κρίστα Μικόνεν στην ανεπίσημη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Περιβάλλοντος. Θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της φινλανδικής προεδρίας όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ελσίνκι, ώστε να μειωθούν οι μετακινήσεις, το έντυπο υλικό θα είναι ελάχιστο, ενώ τα χρήματα που θα διατίθεντο για την αγορά αναμνηστικών δώρων θα δοθούν για την αντιστάθμιση των εκπομπών αέριων ρύπων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τη μετακίνηση των εκπροσώπων άλλων χωρών προς τη Φινλανδία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Σεπτεμβρίου 2019, 00:11:58 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Σεπτεμβρίου 2019, 20:28:45
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Α .....Η συλλογή πλαστικών ή γυάλινων φιαλών για ανακύκλωση είναι εδώ και δεκαετίες ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να βγάλουν χαρτζιλίκι τα παιδιά.....

Β.... «Το κόστος της αποκομιδής των απορριμμάτων, που είναι ένα σεβαστό ποσό, συμπεριλαμβάνεται μαζί με τη θέρμανση στα κοινόχρηστα και καταβάλλεται από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού...

Γ,,,,μια σημαντική διαφορά των Φινλανδών και των Ελλήνων είναι η ύπαρξη έντονης περιβαλλοντικής συνείδησης. «Δεν θα δεις ποτέ άνθρωπο να πετά σκουπίδια στον δρόμο, ....

Δ   ...Τι γίνεται στη Φινλανδία; Η ανακύκλωση στη σκανδιναβική χώρα δεν είναι νέα υπόθεση – μάλιστα ειδικά για το χαρτί (μιας και εκεί υπάρχει δυναμική χαρτοβιομηχανία) ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του ’40 και φθάνει σήμερα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Τα επιτεύγματα της Φινλανδίας στον τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντικά: Το 2017 το ποσοστό των απορριμμάτων που θάβονται σε ΧΥΤΥ έπεσε στο (ασύλληπτο για τη χώρα μας) 1%, με το 58% να αποτεφρώνεται και το 41% να ανακτάται. ....

Ε   ..  Η συζήτηση στη Φινλανδία για τη διαχείριση των απορριμμάτων περιστρέφεται σήμερα κυρίως γύρω από την τύχη των πλαστικών, που ξεκίνησαν να συλλέγονται προς ανακύκλωση μόλις το 2016 (τα ποσοστά ανακύκλωσης κυμαίνονται μόλις στο 16-17%). Τα περισσότερα από τα πλαστικά καταλήγουν στα κοινά απορρίμματα και οδηγούνται σε κάποια από τις επτά μονάδες αποτέφρωσης της χώρας για την παραγωγή ενέργειας (μια πρακτική που όμως σήμερα θεωρείται ασύμβατη με τις αρχές της «κυκλικής οικονομίας»).


ΣΤ.... Θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της φινλανδικής προεδρίας όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ελσίνκι, ώστε να μειωθούν οι μετακινήσεις, το έντυπο υλικό θα είναι ελάχιστο, ....
    Α) Α, όλα κι όλα, αυτό το κάναμε προ 40+ χρόνια στις διακοπές με τα γυάλινα μπουκάλια. Ιδιαίτερα τα 1 lit που άξιζαν 15 δραχμές (οι μπύρες 6 και οι πορτοκαλάδες 5 δραχμές) ήταν ...θησαυρός. Ίσως φαίνεται αστείο στους μικρότερους και εξωπραγματικό στη σημερινή  νέα γενιά.  Πάντως δεν το ανακάλυψαν οι Φινλανδοί.

B)   Εδώ είναι επίσης σεβαστό ποσό και ο παίρνει ο δήμος μια χαρά μαζί με τη ΔΕΗ... Πολλές φορές είναι περισσότερο από την αξία του ρεύματος.

Γ)   Συμφωνώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι νοοτροπίας. Δεν έχουμε συνολικά περιβαλλοντική συνείδηση, δυστυχώς ούτε και η νέα γενιά...
 
Δ) Δομές ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους υπάρχουν αρκετές (στη Λάρισα επαρκείς, σε νησί που βρέθηκα το καλοκαίρι όχι - κυκλοφορούσα σα χαζός με μια σακούλα πλαστικά μπουκάλια ψάχνοντας κάδο...). Στο χαρτί τα ποσοστά ανακύκλωσης και εδώ είναι υψηλά. Αν πρόσεχαν και τι πετάνε στους κάδους....

Ε)   Αυτό με την αποτέφρωση του 58% μου έφερε ένα σύγκρυο. Ντροπή να το λένε. Είναι πιο υγιές να καις τα πλαστικά από να τα θάβεις; (κερδίζεις βέβαια ενέργεια...)

ΣΤ) Το Skype δεν το έχουν ανακαλύψει; Άντε να κόβονται σιγά σιγά τα (ουκ ολίγα) ταξιδάκια των ευροβουλευτών...

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2800 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Νοεμβρίου 2010, 15:15:38
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
6334 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Φεβρουαρίου 2012, 08:25:09
από Denominator
0 Απαντήσεις
2962 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιουνίου 2013, 08:19:13
από timex
0 Απαντήσεις
3216 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Δεκεμβρίου 2014, 21:15:33
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4527 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιανουαρίου 2020, 06:55:57
από Argirios Argiriou