Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 18:21:55

Αποστολέας Θέμα: Είναι πολλοί οι ειδικοί...τι θα κάνουν; Οι περισσότεροι ασχολούνται με την ΠΦΥ.  (Αναγνώστηκε 16215 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Οκτωβρίου 2019, 20:52:53
Αναγνώστηκε 16215 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Εύστοχο, δυστυχώς, σχόλιο συναδέλφου Γενικού Ιατρού στο facebook στις 28-09-2019 κάτω από ανάρτηση άλλου Γενικού Ιατρού που κάνει ασκήσεις επί χάρτου για το πώς θα μπει σε λειτουργία ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού:

- Οσο η πίτα δε μοιράζεται ξεχασε το! Ειναι πολλοι οι ειδικοι....τι θα κανουν; Οι περισσοτεροι ασχολουνται με πρωτοβαθμια
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Οκτωβρίου 2019, 21:13:03
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δείτε πχ πόσοι χειρουργικών ειδικότητων χειρουργούν και πόσοι είναι χωμένοι σε διάφορα πόστα-offices, ασκώντας ουσιαστικά Πρωτοβάθμια.

Είναι και η νοοτροπία του μέσου Έλληνα που απαξ και του πεις τι είσαι, η επόμενη ερώτηση είναι τι γιατρός, το "γενικός" συνήθως δεν ικανοποιεί ως απάντηση.

2 Οκτωβρίου 2019, 21:34:22
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εύστοχο, δυστυχώς, σχόλιο συναδέλφου Γενικού Ιατρού στο facebook στις 28-09-2019 κάτω από ανάρτηση άλλου Γενικού Ιατρού που κάνει ασκήσεις επί χάρτου για το πώς θα μπει σε λειτουργία ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού:
- Οσο η πίτα δε μοιράζεται ξεχασε το! Ειναι πολλοι οι ειδικοι....τι θα κανουν; Οι περισσοτεροι ασχολουνται με πρωτοβαθμια
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...... Πολλά ιατρεία πληρώνουν το ενοίκιο με τέτοιου είδους βεβαιώσεις, με ένα τεστ ΠΑΠ, με οσφυαλγιες και εν γένει , με πράξεις αμιγώς πρωτοβάθμιας που παντού και παγκοσμίως γίνονται από τον γενικό γιατρό.
Δεν μπορώ να κρατήσω κακία σε κανένα συναδελφο η επιβίωση είναι μείζον θέμα.
Αλλά αν κάποιος μπαίνει στα χωράφια του άλλου αυτός σίγουρα δεν είναι ο γενικός γιατρός , μάλλον το αντίθετο γίνεται.
Καλημέρα σε όλους.
Όσο δεν υπάρχουν θεσμικά πλαίσια πάντα θα υπάρχουν αυτά.
   Θα διαφωνήσω μερικώς, περισσότερο στην εφαρμογή και όχι στην ουσία:
1) Οι ΓΙ ή δεν υπήρχαν ή ήταν (είναι ακόμα) λίγοι και δεν επαρκούν. Για χρόνια ολόκληρα ο ασθενής πήγαινε ή στον Π/Θ ή στον "ειδικό" (φυσικά και ο Π/Θ και ο ΓΙ ειδικοί είναι δεν διαφωνώ, απλά ο κόσμος τους έβλεπε-βλέπει- ως "οικογενειακούς" ή έστω "πρώτης γραμμής"). Δεν αλλάζει άμεσα συνήθεια ετών.
2) Πολλοί ΓΙ (μου συμβαίνει στη Λάρισα, φαντάζομαι και αλλού) δεν θέλουν να αναλάβουν ευθύνες και εύκολα παραπέμπουν στους "ειδικούς". Βέβαια μια τέτοια πρακτική που αναφέρω δεν αφορά την πλειοψηφία αλλά συμβάλλει στο να αυξάνει και η δική μας δουλειά.
   Να ξέρετε πόσο βαριέμαι συχνά να ακούω "Γιατρέ, πονάει η μέση εδώ και τρεις μήνες και τώρα που πέρασε ήρθα να με δείς".... "Γιατρέ πονάω εδώ και τρεις ώρες , να η άκρη του δακτύλου μου" και άλλα πολλά τέτοια. Όταν πρωτοέβλεπα τα επεισόδια του House διαφωνούσα αρκετά με τη συμπεριφορά του, τώρα τείνω να συμφωνήσω σε πολλά....
   Ο παράγων επιβίωση είναι σημαντικός πάντως...
   Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ, στην τελική δεν διαφωνώ ιδιαίτερα με τους ΓΙ.

3 Οκτωβρίου 2019, 13:00:33
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Να θέσουμε τα θέματα σε ορθή βάση .
Το πρόβλημα δεν είναι οι γιατροί των λοιπών ειδικοτήτων. Είναι ευλογία για την χώρα η πληθώρα των εξειδικευμένων ιατρών και ορθώς οι πρωτοβάθμιοι ιατροί (PCPs) παραπέμπουν σε αυτούς κατα το δοκούν.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο πληθυσμός δεν έχει ΕΝΑ PCP , ο οποιός θα διαχειριζεται τα προβληματα υγειας και ναι θα παραπεμπει (δεν είναι ντροπή).
Πρεπει ΑΜΕΣΑ να κατενημηθεί ο πληθυσμός στε πρωτοβάθμιο ιατρό (PCP) της επιλογής του και να σταματήσει επιτελους η λογική "super market " να βρω ένα γιατρό να μου γράψει τα φάρμακα.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

6 Οκτωβρίου 2019, 10:13:06
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Αναλογίζομαι συχνά πυκνά πόσο πιο οικονομική θα έπρεπε να έρχεται η υγεία στο ελληνικό δημόσιο. Οι ασθενείς πληρώνουν όλες τις επισκέψεις, μερίδιο στις εξετάσεις, μερίδιο στα φάρμακα. Εδώ πάνω 0 για εξετάσεις, μερίδιο στα φάρμακα μέχρι ένα πλαφόν, επισκέψεις μέχρι μαξ 120 ευρώ το χρόνο.

ΑΛΛΑ

Ίσως ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ένας που να χειρίζεται το σύνολο του ασθενούς δεν υπάρχει έλεγχος-λογική. Οι κατευθυντήριες οδηγίες ακολουθούνται αν και όποτε, οι μαγνητικές ίπτανται δεξιά και αριστερά, ο ασθενής παίρνει τα πάντα από το φαρμακείο και μετά ψάχνει να τα γράψει.

Δε λέω ότι τα άλλα συστήματα είναι καλύτερα, αλλά σίγουρα δείχνουν να ελέγχουν την κατάσταση καλύτερα.
Ναι, να έχουμε ειδικούς στην πρωτοβάθμια, να τους αξιοποιούμε κατά το δοκούν για να βελτιώνουμε την ποιότητα παρεχόμενης υγείας. Αλλά να υπάρχει και μία λογική. Δε γίνεται να τρελαθούμε ακούγοντας ειδικούς με το διαβήτη, το άσθμα και οτιδήποτε άλλο προκύψει (αλήθεια, οι ουρολόγοι τι λένε για τη δακτυλική και το PSA? ::)). Ούτε η δουλειά του ειδικού να είναι να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες εξετάσεις ή επανελέγχους.

Οπότε συμφωνώ. Πρέπει να υπάρξει μία πρωτοβουλία, να δημιουργηθεί μία ομάδα ιατρών πρωτοβάθμιας, να έχουν την ευθύνη του ασθενούς και τη μακροχρόνια παρακολούθηση. Και οι ειδικοί να υπάρχουν για να απαντάνε σε ερωτήσεις, να αναλαμβάνουν εξειδικευμένες καταστάσεις. Να αξιοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης ως πλήρης ιατρικός φάκελος και να γίνουν επαυτού μελέτες registry σε τακτική βάση, να δούμε πού υστερούμε, τι πρέπει να βελτιώσουμε. Ποιοι πρέπει να λάβουν σύσταση (επειδή κάνουν μαγνητική σε κάθε πονοκέφαλο και γοναλγία και έχουν ποσοστό ανεύρεσης παθολογίας 1 στα 300 μαγνητικές) και ποιοι δίνουν αντιβίωση σε κάθε ίωση.

Ευλογία δεν ξέρω, αλλά χρήσιμο σίγουρα είναι να υπάρχουν πολλοί ειδικοί, αρκεί να χρησιμοποιηθούν σωστά από το σύστημα υγείας.

6 Οκτωβρίου 2019, 20:40:35
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Κακά τα ψέμματα: Οι ειδικοί όντως είναι πολλοί στην Ελλάδα και όντως ασχολούνται κυρίως με Πρωτοβάθμια. Δεν είναι όμως ρεαλιστικό να τους βγάλουμε εκτός Πρωτοβάθμιας γιατί πρέπει και αυτοί κάπως να ζήσουν τις οικογένειες τους.

Αυτό όμως που νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό είναι να μπούνε κανόνες, για κάθε ειδικότητα, για το πως πρέπει να ελέγχονται/αντιμετωπίζονται (ή ενίοτε μην ελέγχονται/αντιμετωπίζονται) οι ασθενείς στην ΠΦΥ. Επίσης το να αυξηθούν οι αρμοδιότητες των Γενικών Ιατρών (π.χ. να μπορούν να συνταγογραφούν και αυτοί Φυσικοθεραπείες , Οπιοειδή, και κάποια τουλάχιστον Ουρολογικά, Πνευμονολογικά και Νευρολογικά φάρμακα ) χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα αφαιρεθεί αυτή η δυνατότητα από τους αντίστοιχους Ειδικούς. Τέλος να προβλεφτεί ένα είδος μετεκπαίδευσης επιδοτούμενης από το Κράτος (διαφορετικού περιεχομένου για την κάθε ειδικότητα) για αυτούς τους Ειδικούς που πιθανόν να θελήσουν να λάβουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ( ξέρω θα πέσουν οι Γενικοί Ιατροί στην Ελλάδα να με φάνε, αλλά αυτή είναι η γνώμη μου).
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Οκτωβρίου 2019, 09:33:23 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Οκτωβρίου 2019, 01:51:05
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τέλος να προβλεφτεί ένα είδος μετεκπαίδευσης (διαφορετικό για την κάθε ειδικότητα) για αυτούς τους Ειδικούς που πιθανόν να θελήσουν να λάβουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ( ξέρω θα πέσουν οι Γενικοί Ιατροί στην Ελλάδα να με φάνε, αλλά αυτή είναι η γνώμη μου).
Κι όμως, Αργύρη, δε χρειάζεται να φοβάσαι μη... σε φάνε. Η αλήεθια είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί Γενικοί Ιατροί (τουλάχιστον ακόμη).
Παλαιότερα είχε δοθεί ο τίτλος της Γενικής Ιατρικής σε συναδέλφους άνευ ειδικότητας με συνοπτικές διαδικασίες.
Η πρόταση είναι άκρως λογική και σε προηγούμενα posts έχω αναφέρει κάτι αντίστοιχο για τους Παθολόγους.
Σαφώς και για κάθε ειδικότητα (από όσες είναι πιο κοντά στην ΠΦΥ, τουλάχιστον) θα μπορούσε να προβλεφθεί ένας κύκλος γνωστικών αντικειμένων και δεξιοτήτων ως ο ελάχιστος για να τεκμηριώνεται η επάρκεια σε επίπεδο ιατρού ΠΦΥ, εφάμιλλου του Γενικού Ιατρού.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

7 Οκτωβρίου 2019, 21:05:49
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.... Να αξιοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης ως πλήρης ιατρικός φάκελος και να γίνουν επαυτού μελέτες registry σε τακτική βάση, να δούμε πού υστερούμε, τι πρέπει να βελτιώσουμε. Ποιοι πρέπει να λάβουν σύσταση (επειδή κάνουν μαγνητική σε κάθε πονοκέφαλο και γοναλγία και έχουν ποσοστό ανεύρεσης παθολογίας 1 στα 300 μαγνητικές) και ποιοι δίνουν αντιβίωση σε κάθε ίωση.
...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
......Αυτό όμως που νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό είναι να μπούνε κανόνες, για κάθε ειδικότητα, για το πως πρέπει να ελέγχονται/αντιμετωπίζονται (ή ενίοτε μην ελέγχονται/αντιμετωπίζονται) οι ασθενείς στην ΠΦΥ. .....
   Κανόνες, με αρκετά λάθη έχουν μπει. πχ στην οσφυαλγία δεν δίνεις (και δεν είναι λογικό να δώσεις, εκτός αν υποψιάζεσαι νεοπλασία) MRI. Ωστόσο βλέπω ουκ ολίγες με τέτοια διάγνωση. Τα πρωτόκολλα περίπου υπάρχουν, οι μέσοι όροι υπάρχουν απλά κάνεις δεν ενδιαφέρεται. Και αν "πει" κάτι ο ΕΟΠΥΥΥς πέφτουν όλοι να τον φάνε (κυρίως οι ΙΣ) καλύπτοντας τους πάντες ανεξαιρέτως...
   Ίσως θα έπρεπε να περνιούνται στο σύστημα και τα αποτελέσματα εξετάσεων για να φαίνονται πόσες έγιναν "χωρίς λόγο" (από την άλλη μια δισκοπάθεια στον αυχένα, το 80%+ των σαραντάρηδων την έχει).
    Δυστυχώς ο έλεγχος είναι πραγματικά δύσκολος και αν είναι υπερβολικός δεσμεύει τον σωστό ιατρό και βλάπτει τον ασθενή... Πρέπει οι ίδιοι να είμαστε σωστοί και δεν ξέρω πως θα γίνει αυτό (προσωπικά προ λίγων ετών απέφευγα να γράφω MRI και Φ/Θ συχνά μέχρι που διαπίστωσα ότι είμαι μάλλον ο χαζός της περιοχής που διώχνω ασθενείς... από τότε δυστυχώς έχω βελτιωθεί).
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αναλογίζομαι συχνά πυκνά πόσο πιο οικονομική θα έπρεπε να έρχεται η υγεία στο ελληνικό δημόσιο.....
   Θα διαφωνήσω. Με αυτά που προσφέρει το ελληνικό σύστημα υγείας (ότι θέλεις από εξετάσεις και από φάρμακα εύκολα ακόμα και σε κάθε ...παρεπιδημούντα που παίρνει ΑΜΚΑ άμεσα, να μην υπολογίσουμε και τα χειρουργεία) κοστίζει πολύ λίγα στο δημόσιο. Στις τσέπες των ασθενών φαίνεται.

8 Οκτωβρίου 2019, 09:57:43
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Έχετε δίκιο, 1650 η Ελλάδα και κοντά 4000 ευρώ η Σουηδία κατά κεφαλήν. 2500 ευρώ ανά κεφάλι θα έπρεπε να μας περισσεύει για βελτίωση ποιότητας ζωής και άλλα όμορφα... (μαθηματικά του αέρα)

8 Οκτωβρίου 2019, 11:44:56
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Εαν κάθε πολίτης είχε τον ένα και αποκλειστικό πρωτοβάθμιο ιατρο του (PCP) τότε και η δουλειά των ιατρών λοιπών ειδικοτήτων θα ήταν πιο εύκολη και ουσιαστική.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
8520 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Μαρτίου 2014, 15:15:41
από GirousisN
18 Απαντήσεις
50731 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Σεπτεμβρίου 2022, 07:23:38
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4949 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Μαρτίου 2019, 22:36:56
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3976 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Ιουλίου 2019, 21:06:57
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4490 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Απριλίου 2021, 15:59:10
από Argirios Argiriou