Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 13:11:39

Αποστολέας Θέμα: Γιατί να προτιμήσετε ένα προκατασκευασμένο σπίτι.  (Αναγνώστηκε 62497 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

17 Νοεμβρίου 2019, 07:19:56
Αναγνώστηκε 62497 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
21/07/2007 Καθημερινή.
Της Θεοδωρας Λιακοπουλου.



Ολο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται στη λύση της προκατασκευασμένης κατοικίας, η οποία μπορεί να είναι έως και 40% φθηνότερη από τη συμβατική κατοικία, χωρίς να υστερεί σε ποιότητα κατασκευής.

Πλεονεκτήματα, όπως το προκαθορισμένο κόστος, αλλά και ο προκαθορισμένος χρόνος παράδοσης, είναι εκείνα που επισημαίνουν τόσο οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές όσο και οι ίδιες κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους αναλαμβάνουν εργασίες σε όλην την Ελλάδα. Η επιβάρυνση για τις εκτός έδρας εργασίες αν δεν συμπεριλαμβάνεται ήδη στην προσφορά, τότε μπορεί να ανέλθει έως και το 15% του αρχικού κόστους.

Οι επιλογές μεταξύ τόσο του σχεδίου όσο και των υλικών είναι πλέον πολλές και αυτές ακριβώς είναι που προσδιορίζουν το τελικό κόστος. Βασικό μέλημα του αγοραστή, ο οποίος βομβαρδίζεται από προσφορές και δελεαστικές προτάσεις, είναι η προσεκτική επιλογή της εταιρείας από την οποία θα αγοράσει την προκατασκευασμένη μόνιμη ή εξοχική κατοικία του, αλλά και τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτές οι προσφορές. Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες χρηματοδοτούν τις προκατασκευασμένες κατοικίες (όχι τα λυόμενα σπίτια και τις τροχοβίλες) κυρίως υπό τη μορφή στεγαστικού δανείου, προσημειώνοντας το ίδιο το ακίνητο.

Το σημερινό ρεπορτάζ της «Κ» επιχειρεί να σας διαφωτίσει και να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές για τις προκατασκευασμένες κατοικίες, όπως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε σχέση με τις συμβατικές κατοικίες, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατασκευή μιας τέτοιας κατοικίας και τους παράγοντες που καθορίζουν το κόστος τους.

Ο ορισμός

Ο όρος προκάτ μάς δημιουργεί την αίσθηση μιας «ψεύτικης» κατασκευής με ελενίτ και νοβοπάν, ό,τι συνέβαινε δηλαδή πριν από μία δεκαετία και περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια όμως, η τεχνολογία έχει κάνει σημαντικές εξελίξεις και η πολιτεία από την πλευρά της έχει δραστηριοποιηθεί, προσπαθώντας να διαφυλάξει τους ενδιαφερομένους που επιλέγουν αυτό το σύστημα κατασκευής για εξοχικές και μόνιμες κατοικίες. Ετσι, αυτού του τύπου οι κατοικίες θεωρούνται σχεδόν ισάξιες σε ποιότητας με τις συμβατικές.

Τα προκατασκευασμένα σπίτια μπορεί να είναι λυόμενου χαρακτήρα, δηλαδή αποσυναρμολογούνται και μεταφέρονται σε νέα θέση, είτε μη λυόμενου οπότε είναι μόνιμα, όπως τα συμβατικά. Και στις δύο περιπτώσεις ο τρόπος κατασκευής είναι ο εξής: κατασκευάζονται τα δομικά στοιχεία στο εργοστάσιο είτε με τη μορφή κιβωτίων είτε πανελών και μεταφέρονται με νταλίκα στο οικόπεδο. Στη συνέχεια τοποθετούνται πάνω σε πλατφόρμα που έχει ήδη χτιστεί στον τόπο του έργου το κόστος της οποίας συνήθως επιβαρύνει τον αγοραστή και ξεκινά από 5.000 και μπορεί να ανέλθει έως και 30.000 ευρώ. Οσον αφορά τη σύνδεση των δομικών στοιχείων στα λυόμενα, συνήθως γίνεται με βίδες ενώ στα μόνιμα με οξυγονοκόλληση ή και με χυτευόμενο μπετόν. Τα σπίτια παραδίδονται έτοιμα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, π.χ. πλακίδια, είδη υγιεινής, μόνωση, κουφώματα, καλωδιώσεις, σωληνώσεις.

Η άλλη διαφορά τους έγκειται στα υλικά που χρησιμοποιούνται. Αν είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν), θεωρούνται βαριάς κατασκευής, ενώ αν είναι από ξύλο ή μέταλλο κ.ά., ελαφριάς. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα υπάρχουν και για τις δύο κατηγορίες σύμφωνα με στοιχεία των κατασκευαστικών εταιρειών. Οι μεν υποστηρίζουν ότι το μπετόν είναι υλικό υψηλής αντοχής που δεν υπόκειται εύκολα στις φθορές των βιολογικών παραγόντων, π.χ. φωτιά, όπως το ξύλο, ενώ οι δε, δηλώνουν ότι έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τα σχέδια, αλλά και είναι πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον σε σχέση με το μπετόν.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ πάντως πιστεύει ότι εφόσον χρειάζεται να βγάλεις άδεια οικοδόμησης για τα προκατασκευασμένα όπως και για τα συμβατικά, οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες είναι εξασφαλισμένοι, όποια κατασκευή και αν επιλέξουν (βαριά ή ελαφριά). Η άδεια ελέγχει αν η συγκεκριμένη κατοικία πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας, όπως αντισεισμικότητα, θερμομόνωση, ηχομόνωση, πυρασφάλεια κ.ά.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Γιατί όμως να προτιμήσετε τα προκατασκευασμένα σπίτια από τα συμβατικά; Τα βασικά πλεονεκτήματα που έχουν προσελκύσει πολλούς, σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατασκευαστριών εταιρειών είναι η ταχύτητα παράδοσης από δύο ώς πέντε μήνες (σε ημερομηνία συμφωνημένη από την αρχή), η απαλλαγή από το άγχος της κατασκευής (συνεργεία, καιρικές συνθήκες κ.ά.), η ελεγχόμενη ποιότητα κατασκευής και η οικονομία (ιδιαίτερα μειωμένο κόστος και από την αρχή καθορισμένο).

Ακόμη, σε άλλες περιπτώσεις που προτιμώνται τα προκάτ είναι όταν ένας τύπος κτιρίου, ή ένα τμήμα του, εφαρμόζεται πολλές φορές, οπότε τα δομικά του στοιχεία είναι επαναλαμβανόμενα και η συναρμολόγησή τους στο εργοτάξιο γίνεται με πανομοιότυπο τρόπο, σε δημόσια κτίρια ή συγκροτήματα κατοικιών που επαναλαμβάνονται όμοια πολλές φορές, σε μεγάλες αποθήκες και υπόστεγα, όπως καπναποθήκες, κ.ά., σε λιμενικά έργα στα οποία οι τεχνητοί ογκόλιθοι των προβλητών και των κυματοθραυστών προκατασκευάζονται και κατόπιν μεταφέρονται στο έργο όπου και τοποθετούνται στις προβλεπόμενες θέσεις, όπως επίσης και σε εξ ολοκλήρου μεταλλικά κτίρια.

Εκτός από τα πλεονεκτήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συναντήσετε και κάποια μειονεκτήματα σε σχέση με τα συμβατικά σπίτια. Οπως ότι συνήθως είναι πιο περιορισμένα και τυποποιημένα τα σχέδια που μπορεί να υλοποιηθούν, παρότι γίνονται τροποποιήσεις. Πρέπει να έχουν ως δύο ορόφους και να μην είναι ιδιαίτερα δύσκολη η πρόσβαση στο οικόπεδο, προκειμένου να μπορούν να πλησιάσουν οι νταλίκες. Ακόμη σε ορισμένα κυκλαδίτικα νησιά δεν επιτρέπονται οι κεραμοσκεπές που τοποθετούν κυρίως οι εταιρείες ελαφριάς κατασκευής. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε για να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας είναι η ίδια ακριβώς όπως και με τα συμβατικά σπίτια. Να πάρετε δηλαδή άδεια οικοδόμησης από την Πολεοδομία της περιοχής σας.

Τι κοστίζει

Το κόστος είναι ανάλογο της επιλογής σας ως προ το σχέδιο, τα υλικά, αλλά και τον τύπο της προκατασκευασμένης κατοικίας. Μάλιστα, ο συντελεστής του μεροκάματου για το προκάτ είναι 0,6 αντί του 1,6 που είναι για την συμβατική κατοικία.

Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες χρηματοδοτούν την αγορά αυτή, αλλά όχι από όλες τις κατασκευαστικές εταιρείες. Συνεπώς, σημαντική είναι η ερώτηση προς την εταιρεία αν και με ποιες τράπεζες συνεργάζεται.

«Το κόστος μιας προκατασκευασμένης κατοικίας της εταιρείας μας είναι έως και 20% χαμηλότερο από τη συμβατική κατοικία, ενώ τα συστήματα δόμησης που εφαρμόζουμε δεν απαιτούν πλατφόρμα όπου θα τοποθετηθεί το σπίτι αλλά θεμελιώνονται σύμφωνα με τον νόμο», αναφέρει ο κ. Ε. Ζαβλιάρης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βetanet. Μάλιστα, προσθέτει, η εταιρεία σε συνεργασία με ορισμένες τράπεζες προσφέρει ελκυστικά πακέτα χρηματοδότησης.

Πάντως, είναι κανόνας στη συγκεκριμένη αγορά ότι όσο λιγότερα είναι τα τετραγωνικά του σπιτιού, τόσο ανεβαίνει το κόστος, γεγονός που ενθαρρύνει την αγορά κατοικιών από 70 τ.μ. και πάνω.

Για παράδειγμα, η εταιρεία Δομική στην προσφορά της για μία ισόγεια κατοικία κάτω των 70 τ.μ., διαμορφώνει το κόστος κατασκευής σε 750 ευρώ το τ.μ., ενώ αυτό μειώνεται στα 650 ευρώ σε μία αντίστοιχη κατοικία άνω 70 τ.μ. Αν πρόκειται για διώροφη κατοικία άνω των 70 τ.μ., τότε το κόστος αυτό διαμορφώνεται στα 700 ευρώ/τ.μ. Στην τιμή αυτή, η εταιρεία δίνει εγγύηση καλής λειτουργίας 10 ετών, ενώ, όπως αναφέρει ο κ. Πουλής, οι πρώτες διαβρώσεις αναμένονται έπειτα από 90 χρόνια.

Αυξημένο ενδιαφέρον δείχνουν οι υποψήφιοι αγοραστές και για τα σπίτια των σκανδιναβικών προτύπων. «Τα φινλανδικά σπίτια δεν αντιμετωπίζονται ως προκάτ από την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς δομούνται στο οικόπεδο. Το κόστος χωρίς ΦΠΑ, κυμαίνεται από 800 έως 1.100 ευρώ, για ένα σπίτι άνω των 60 τ.μ. Η τιμή μειώνεται όταν το σπίτι είναι άνω των 150 τ.μ. Η συντήρηση αυτών των σπιτιών είναι ανά τριετία ή πενταετία και προβλέπει τη συντήρηση με ειδικά υλικά των ξύλων της εξωτερικής όψης του σπιτιού και πολύ αραιότερη της εσωτερικής. Παρατηρείται σημαντική εξοικονόμηση σε ενέργεια, ενώ η διάρκεια ζωής του είναι έως και 200 χρόνια», αναφέρει ο κ. Αναστάσιος Βασίλαινας, ιδιοκτήτης της εταιρείας Wands.

Πριν αγοράσετε το προκάτ

Προκειμένου να διαπιστώσετε εσείς οι ίδιοι ποιο σπίτι ικανοποιεί περισσότερο τις απαιτήσεις σας, πρέπει να κάνετε μια προσωπική έρευνα. Επισκεφθείτε όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες μπορείτε για να πάρετε πληροφορίες αλλά και να δείτε από κοντά δείγματα. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μοντέλα - σχέδια που προτείνει η κάθε εταιρεία αλλά γίνονται τροποποιήσεις αν θέλετε, σύμφωνα με τις δικές σας υποδείξεις.

«Ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει να αναζητήσει από την εταιρεία που θα απευθυνθεί το εγκεκριμένο από το ΥΠΕΧΩΔΕ πιστοποιητικό για το σύστημα κατασκευής που εφαρμόζει, ενώ ωφέλιμη είναι και η συζήτηση με κάποιον μηχανικό για τα υλικά που θα διαλέξει» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Ευθύμιος Πουλής, ιδιοκτήτης της εταιρείας Δομική.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Νοεμβρίου 2019, 07:25:47 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Νοεμβρίου 2019, 17:48:32
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Αν και μπορεί να μην έχει αλλάξει κάτι, είναι του 2007 το άρθρο

17 Νοεμβρίου 2019, 19:19:16
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν και μπορεί να μην έχει αλλάξει κάτι, είναι του 2007 το άρθρο

Νομίζω ότι βασικά ακόμη ισχύουν.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Μαΐου 2020, 06:48:53
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Μαΐου 2020, 21:47:01
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Καλό το YTONG, ακόμα καλύτερο ένα σωστά μονωμένο (πάχος μόνωσης + τριπλά κουφώματα με θερμοδιακοπή) σπίτι, κάνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά σε βαθμό που δεν έχει σημασία μετά τι θα επιλέξεις για θέρμανση/ψύξη.

22 Μαΐου 2020, 23:20:36
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
1 Ιουλίου 2011

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Και μερικά άρθρα για τα συμβατικά σπίτια:

Κατασκευή Μονοκατοικίας (οδηγίες)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ΟΛΑ για τα Πέτρινα Σπίτια!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Μαΐου 2020, 00:13:02 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Ιουλίου 2020, 00:41:27
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος από Λευκάδα. Φαίνεται να είναι καλά οργανωμένος. Υπάρχει και στο facebook: Ξύλινο ΣΠΙΤΙ-Wood 'n Home


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

camping stugor inredning

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ideer för sommarstuga planlösning

10 smarta småhus: Tips för dig som vill bygga lite mindre

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 13 Απριλίου 2023, 08:10:23 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Φεβρουαρίου 2022, 00:23:55
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Comfortable Cottage at Scenic Lake

Μόνο 30 τετραγωνικά!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Φεβρουαρίου 2022, 00:38:53 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Μαρτίου 2022, 18:19:13
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Απριλίου 2022, 15:58:41
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
02/04/2022

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Νοεμβρίου 2022, 00:50:19
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Μαρτίου 2023, 14:01:31
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Cob: Δυο Λαρισαίοι φτιάχνουν με 1500 ευρώ σπίτια από άχυρο και πηλό κι έχουν γίνει ανάρπαστα


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δείτε και το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Μαρτίου 2023, 07:18:49
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
sommarstugor planlösning

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Μαΐου 2023, 07:19:02
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Ιουλίου 2023, 20:00:26
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Διαδικασία κατασκευής βάσης θεμελίωσης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


και


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Ιουλίου 2023, 20:07:59 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
46516 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Αυγούστου 2008, 13:46:25
από Πατρωνάκης Μάνος
3 Απαντήσεις
5702 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαΐου 2012, 18:57:11
από EzeΤΡΟΛ
0 Απαντήσεις
2661 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Αυγούστου 2013, 00:52:57
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
17343 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Δεκεμβρίου 2016, 05:05:05
από fitbill
0 Απαντήσεις
6050 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Μαρτίου 2022, 10:45:01
από Argirios Argiriou