Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Μαρτίου 2024, 08:45:46

Αποστολέας Θέμα: Οικονομική Κρίση -Για ποιούς όμως?  (Αναγνώστηκε 6285 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

8 Μαΐου 2009, 19:26:38
Αναγνώστηκε 6285 φορές
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Ο Γιώργος Κύρτσος στις 08-05-2009 γράφει στην City Press

(Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

[Σημείωση Δ. Μιχάλη:  Έχει, νομίζω, το ειδικό του βάρος το γεγονός ότι τα κατωτέρω τα γράφει ένας δημοσιογράφος δεν ανήκει στον -υποτιθέμενο- προστατευτικό των «λαϊκών στρωμάτων» πολιτικό χώρο.]

Σε διεθνές επίπεδο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα οικονομικό παράδοξο.
Από τη μια μεγαλώνουν οι υποχρεώσεις και οι δυσκολίες για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους και από την άλλη επιβραβεύονται οι βασικοί υπεύθυνοι για τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.
Χρηματιστηριακή άνθηση
Παρατηρείται μια νέα χρηματιστηριακή άνθηση, με μεγάλους κερδισμένους τους ισχυρούς μετόχους των τραπεζών. Στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών κάλυψαν σημαντικό μέρος των απωλειών σε κεφάλαιο που είχαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αξιών είναι, βέβαια, μερική και εύθραυστη. Διακρίνουμε, όμως, ήδη τη γενική πολιτική, κοινωνική τάση.
Τα βάρη για τη στήριξη του προβληματικού χρηματοπιστωτικού συστήματος περνάνε στο Δημόσιο και στους φορολογουμένους. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου παρατηρήθηκαν και οι περισσότερες διαχειριστικές ακρότητες των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι πολλαπλάσιο του ελληνικού ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και το Δημόσιο αναλαμβάνει τεράστια χρέη για να διευκολύνει τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σε πολλές περιπτώσεις οι φορολογούμενοι ανέλαβαν τις υποχρεώσεις των βασικών μετόχων. Πρόσφεραν τα πρόσθετα κεφάλαια, επιτρέποντας έτσι στους βασικούς μετόχους να διατηρήσουν σημαντική ρευστότητα και να κερδοσκοπήσουν, με επιτυχία απ' ό,τι φαίνεται, με τις μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών τους.
Η πραγματική οικονομία
Η κατάσταση τείνει να γίνει εκρηκτική από πολιτική και κοινωνική άποψη εξαιτίας των πρόσθετων δυσκολιών στην πραγματική οικονομία, που αποτελούν συνέπεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Δεν φτάνει που επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα και διεθνώς με τεράστια ποσά για να στηριχθούν οι βασικοί υπεύθυνοι της σημερινής κρίσης, αλλά μεγαλώνουν οι δυσκολίες, ιδιαίτερα σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξαιτίας της αυστηροποίησης των όρων με τους οποίους χορηγούν πιστώσεις οι τράπεζες.
Σε απλά ελληνικά, οι χώρες υπερχρεώνονται, η πραγματική οικονομία γνωρίζει μεγάλες δυσκολίες, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να περάσουν στην ανεργία, ενώ στην κορυφή της καπιταλιστικής πυραμίδας συνεχίζεται το «πάρτι» σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με την κοινωνική και πολιτική διάσταση της σημερινής κρίσης. Διαφορετικά, θα διαπιστώσουμε ότι συμμετέχουμε άθελά μας σε μια πρωτοφανή αναδιανομή και υπερσυγκέντρωση εισοδήματος και πλούτου.

Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

10 Μαΐου 2009, 17:48:24
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


«Πάρτι» διαφθοράς στο ΕΣΥ με ονόματα και... διευθύνσεις

"Ημερησία" 9/5

Διαφθορά, κακοδιοίκηση, υπερκοστολογήσεις, εικονικά τιμολόγια, παράνομες συνταγογραφήσεις, δεσπόζουν στο πόρισμα του Σώματος Eπιθεωρητών Yπηρεσιών Yγείας Πρόνοιας για το 2008. Για μια ακόμη φορά, ο χώρος της υγείας παρέχει... πεδίο δόξης λαμπρό, για εκείνους που επιθυμούν εύκολο και σίγουρο χρήμα καθώς στις περισσότερες σελίδες του πορίσματος αποκαλύπτονται σωρεία παρατυπιών και παρανομιών με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να έχουν κάνει φτερά!

Oι έλεγχοι που πραγματοποίησαν πέρυσι οι επιθεωρητές υγείας για μια ακόμη φορά αποκάλυψαν τις αδυναμίες του EΣY και την οικονομική «αιμορραγία» του συστήματος εις βάρος του Δημοσίου και βέβαια του Eλληνα φορολογούμενου. Aπό τους ελέγχους προκύπτει ο «χορός» εκατομμυρίων που παίζεται στο EΣY, τη στιγμή μάλιστα που κατά κοινή ομολογία το εθνικό σύστημα υγείας «πάσχει» από έλλειψη χρηματοδότησης.

Εντολές

Πιο συγκεκριμένα, το 2008 ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Eπιθεωρητών Yπηρεσιών Yγείας Πρόνοιας κ. Mιχάλης Σαμπατακάκης, εξέδωσε συνολικά 167 εντολές που αφορούσαν τον Tομέα Yγειονομικού Φαρμακευτικού Eλέγχου. Για μια στις τρεις (ποσοστό 28,42%) περιπτώσεις που ελέχθησαν οι επιθεωρητές διαπίστωσαν παραβάσεις νομοθεσίας. Oι διαδικασίες προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία αποτέλεσαν ξεχωριστό... κεφάλαιο για τους επιθεωρητές όπως επίσης και οι εμπλεκόμενοι με την διαχείριση χρημάτων. Oι «Pάμπο» της Yγείας διαπίστωσαν εικονικά τιμολόγια, ανεξόφλητα τιμολόγια, απώλεια χρηματικών ενταλμάτων, απώλεια πρωτότυπων δελτίων αποστολής κ.ά. Aυτό, όμως, που ανακάλυψαν ήταν το «πάρτι» χιλιάδων ευρώ που είχαν στήσει εργαζόμενοι στο EΣY αλλά και ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Oι υπάλληλοι είχαν στην κυριολεξία στήσει επιχείρηση με πολλά κέρδη: Δεν απέδιδαν ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες παρακρατούσαν για ίδιο όφελος αδειάζοντας τα ταμεία του νοσοκομείου. Mάλιστα σε επτά υποθέσεις οι επιθεωρητές αποκάλυψαν ότι η.... υπεξαίρεση χρημάτων ανήλθε σε 821.193 ευρώ, τα οποία οι εμπλεκόμενοι κλήθηκαν να τα επιστρέψουν. Πιο συγκεκριμένα:

α. Oι επιθεωρητές ανακάλυψαν ότι ιδιώτης γιατρός συμβεβλημένος με τον OΠAΔ εισέπραξε 22.692,65 ευρώ από το ασφαλιστικό ταμείο για εξετάσεις που ποτέ δεν πραγματοποίησε στους ασφαλισμένους!

β. Yπάλληλος δημόσιου νοσοκομείου «δανείστηκε» 320.092,98 ευρώ από το ταμείο και συγκεκριμένα παρακρατώντας τι ασφαλιστικές εισφορών υπέρ IKA.
Σημειώνεται ότι στο παραπάνω ποσό που κλήθηκε να επιστρέψει ο υπάλληλος περιλαμβάνεται και το πρόστιμο που επέβαλε στο νοσοκομείο το IKA.

γ. Iδιωτικό μαιευτήριο παραπλάνησε ασθενή, ο οποίος επιβαρύνθηκε με τιμές ιδιωτικών κλινικών που δεν ισχύουν για ιατρικές εξετάσεις και νοσήλια και όχι τιμές κρατικού τιμολογίου. Tελικά το μαιευτήριο κλήθηκε να επιστρέψει ποσό ύψους 1.696,88 ευρώ.

δ. Tο κόλπο παλιό αλλά αποτελεσματικό. Γιατρός με παράνομες συνταγογραφήσεις και πλαστές σφραγίδες «έφαγε» από τα ασφαλιστικά ταμεία 90.959,59 ευρώ!

ε. «Eπιχείρηση» είχε στήσει εταιρεία ψυχικής υγείας και κοινωνικής αποκατάστασης ασθενών, η οποία παρακρατούσε τις συντάξεις και τα επιδόματα ύψους 374.006,06 ευρώ των φιλοξενούμενων σε οικοτροφεία.

στ. Oι επιθεωρητές ζήτησαν την επιστροφή ποσού 4.522,40 ευρώ από εργολάβους «για εργασία καθαριότητας μη σύννομη και από υπάλληλο νοσοκομείου λόγω εκτέλεσης αλλότριων καθηκόντων».

ζ. Eπίσης, προχώρησαν στην περικοπή ως μη επιλέξιμων δαπανών συνολικού ποσού 7.586,78 ευρώ σε μια μη κυβερνητική οργάνωση που υλοποίησε προγράμματα του ευρωπαϊκού ταμείου προσφύγων.

η. Mια άλλη πολύ σημαντική υπόθεση που απασχόλησε το Σώμα αφορούσε σε επιστροφή συνολικού ποσού 114.184,01 ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα από ιατρό συμβεβλημένο με τον OΠAΔ. Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν από τους ασφαλισμένους, οι θεράποντες ιατροί (που φέρονται να συνταγογράφησαν τα αποκόμματα-εντολές) δεν αποδέχθηκαν ότι η θεώρηση των αποκομμάτων-εντολών έγινε από αυτούς.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

24 Αυγούστου 2009, 21:24:20
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Το κατοστάρικο που μας έσωσε"

"Σ' ένα χωριό που ζει από τον τουρισμό λόγω της κρίσης τα πάντα έχουν
νεκρωθεί. Για να επιβιώσουν οι κάτοικοι, ο ένας δανείζεται από τον άλλο. Ο
καιρός περνά μέσα σ' αυτή τη θλιβερή ατμόσφαιρα ώσπου μια μέρα...έρχεται
ένας τουρίστας και ζητάει ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο του χωριού.
Ο ξενοδόχος του λέει την τιμή και εκείνος προπληρώνει με ένα χαρτονόμισμα
των 100 Ευρώ. Πριν ακόμα ανέβει στο δωμάτιο του, ο ξενοδόχος πηγαίνει το
χαρτονόμισμα στο χασάπη στον οποίο χρωστάει ακριβώς 100 Ευρώ.
Ο χασάπης παίρνει το χαρτονόμισμα και τρέχει να το δώσει στον κτηνοτρόφο
που τον εφοδιάζει με κρέας.
Ο κτηνοτρόφος παίρνει το χαρτονόμισμα και πηγαίνει να το δώσει στην πουτάνα
του χωριού που της χρωστάει κάποιες τρυφερές ώρες που πέρασαν μαζί.
Εκείνη με τη σειρά της τρέχει και το δίνει στον ξενοδόχο που του χρωστάει
μερικές βραδιές που χρησιμοποίησε τα δωμάτια του με τους πελάτες της.

Όπως άφηνε το χαρτονόμισμα στη ρεσεψιόν, ο τουρίστας που μόλις κατέβηκε από
το δωμάτιο του λέγοντας στον ξενοδόχο ότι δεν του αρέσει και άλλαξε γνώμη,
αρπάζει το χαρτονόμισμα και φεύγει.
Τελικά τίποτα δεν ξοδεύτηκε, κανείς δεν έχασε, κανείς δεν κέρδισε και
όλα τα χρέη ξεχρεώθηκαν! 

Μήπως κάπως έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση;"

από κάποιο e-mail που κυκλοφορεί.... 

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
475 Απαντήσεις
192625 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Οκτωβρίου 2018, 14:08:57
από pzogr
0 Απαντήσεις
3889 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Σεπτεμβρίου 2011, 22:28:24
από Loumakis
1 Απαντήσεις
11121 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Ιανουαρίου 2013, 10:27:08
από EzeΤΡΟΛ
0 Απαντήσεις
4890 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Ιουνίου 2015, 01:24:32
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3144 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Ιανουαρίου 2016, 15:57:40
από Argirios Argiriou