Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Μαρτίου 2024, 10:37:20

Αποστολέας Θέμα: Educational videos from youtube: The Babinski Reflex.  (Αναγνώστηκε 10904 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

10 Μαΐου 2009, 21:56:50
Αναγνώστηκε 10904 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
The classical way to test a Babinski reflex:

feature=related

What is a positive ( = abnormal ) Babinski reflex:

feature=related
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Μαΐου 2009, 00:39:47 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Μαΐου 2009, 00:05:57
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Νομίζω ότι είναι πιο σωστό να μιλάμε για "σημείο Babinski".
Το σημείο αυτό είναι -και μόνο αυτό- η έκταση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού από τον extensor hallucis longus.
Είναι μέρος ενός "πρωτόγονου" αντανακλαστικού, που στη φυσιολογία ονομάζεται Flexion Reflex Synergy, και περιλαμβάνει κάμψη στο ισχίο-γόνατο-ποδοκνημική, "εξυπηρετεί" δε αμυντικούς σκοπούς σε επιβλαβές εξωτερικό ερέθισμα.
Μην μπερδευόμαστε. γιατί ο μακρύς εκτείνων το μεγάλο δάχτυλο, δεν είναι στην πραγματικότητα εκτείνων, αλλά καμπτήρας, αφού όλοι οι μυες που βραχύνουν το σκέλος είναι καμπτήρες. Το αντανακλαστικό αυτό -που υπάρχει φυσιολογικά τους πρώτους μήνες της ζωής, όπως και άλλα πρωτόγονα αντανακλαστικά- εξαφανίζεται στη συνέχεια, καθώς αναπτύσσονται ανασταλτικά ανώτερα κυκλώματα. Όταν αυτά υποστούν ζημιά, το φαινόμενο απελευθερώνεται (disinhibition), οπότε και αποτελεί παθολογικό σημείο, ενώ η φυσιολογική κάμψη εξυπηρετείται από τοπικό κύκλωμα (που καμία σχέση δεν έχει με το μηχανισμό του σημείου Babinski).

Η περιοχή του ερεθισμού μπορεί να είναι οποιαδήποτε. Η κλασική είναι και η πιο συνηθισμένη.
Το μέσο που χρησιμοποιούμε δεν πρέπει να είναι πολύ αιχμηρό, γιατί τότε θα προκληθεί η αντίδραση απόσυρσης (και θα δούμε όλα τα δάχτυλα να πάνε προς τα πάνω, αν δε πονέσει πολύ ο εξεταζόμενος, μπορεί να έχουμε και το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα). Μια καλή ιδέα είναι τα ξυλάκια για τα σουβλάκια (καλαμάκια για...μερικούς), αλλά όχι από την "αιχμή", δηλ. από την πίσω άκρη. Μην τα παραγγείλετε από το γραφείο προμηθειών (!)

Για να "βγει" το Babinski, δεν χρειάζεται να ερεθίσουμε σε μεγάλη απόσταση (όπως αυτή που βλέπουμε στα παραπάνω βίντεο) και είναι επίσης λάθος να το κάνουμε με μεγάλη ταχύτητα. Αν είναι να βγει, μπορεί να  βγεί με ερεθισμό μήκους ακόμα και ενός εκατοστού. Είναι προτιμότερο να δοκιμάζουμε σε διαφορετικά μέρη, παρά να τραβάμε μια γρατζουνιά σε όλο το μήκος του πέλματος.

Πολλές φορές, όταν η κίνηση του δαχτύλου δεν είναι εντυπωσιακή, το σημείο τεκμηριώνεται από την παρατήρηση (ή και τη σύγχρονη ψηλάφηση) του τένοντα του μακρού εκτείνοντα. Άλλες φορές, το δάχτυλο δεν κάνει καμία κίνηση ("βουβό" πέλμα). Αυτό δεν είναι απαραίτητα παθολογικό, αλλά η διαφορά σε σχέση με το άλλο πέλμα πάντα αξιολογείται.

Το ριπίδιο (fanning) ΔΕΝ αποτελεί απαραίτητο μέρος του σημείου.

Το σημείο αναπαράγεται σταθερά, και δεν "εξαντλείται"

Οδηγίες του καθηγητή Λογοθέτη
:
Αν ο εξεταζόμενος γαργαλιέται πολύ, λυγίστε το πόδι στο γόνατο και φέρτε την κνήμη του υπό εξέταση ποδιού χιαστί πάνω στην άλλη κνήμη. Αν δεν έχετε αποτέλεσμα, δώστε το όργανο του βασανισμού στον εξεταζόμενο και ζητήστε του να ερεθίσει ο ίδιος το πέλμα του (δεν είμαστε δα και οι μάγοι της φυλής...)

Να θυμόμαστε πάντα ότι:
- Το σημείο Babinski είναι μόνο ένα κομμάτι της πυραμιδικής σημειολογίας. Η λεπτομερής αναζήτηση παρετικών ελλειμμάτων και της κατανομής τους, πυραμιδικής υπερτονίας, ασυμμετρίας αντανακλάσεων, μαζί με την υπόλοιπη εξέταση, δεν μπορούν να αντικατασταθούν μόνο από το "έχει-δεν είχει Babinski".
- Τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης, σε συνδυασμό με το ιστορικό, καθιστούν την ατέλειωτη μπαμπινσκολογία, βυζαντινή τυπολατρία.
- Μην ψάχνουμε απεγνωσμένα αξονικό, επειδή η υπερτασική/διαβητική γιαγιά που "ζαλίζεται" έχει και ένα/δύο Babinski.

Δείτε αυτό Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, όπου ο συνάδελφος συνοψίζει χρήσιμες παρατηρήσεις του van Gijn, που έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα.
Επίσης, το επισυναπτόμενο babinski sign.pdf είναι πολύ καλό review.
Μερικά σημαντικά από το Plantar reflex amusement: Misuse, ruse, disuse, and abuse (του William M. Landau, NEUROLOGY 2005;65:1150–1151):
"Plantar reflex patterns are not restricted to only two up-or-down, chocolate-or-vanilla flavors (...)  Equivocal response behavior requires repetitive testing and verbal description as the basis for confidence designation, not simplistic arrow signs. Detailed notation permits reliable comparison with the other limb and with serial chronological observation."
"For usual normal screening, competent plantar reflex testing requires 30 to 60 seconds, 2 minutes if the result is equivocal. I believe that the unfortunate house staff report, “Neurologic: non-focal” (often followed by “Rectal: deferred”) is more often correlated with lack of training than with lack of time."

Επειδή στα παραπάνω βιντεάκια οι εξεταζόμενοι είναι υγιείς εθελοντές, δείτε το βίντεο στο μήνυμα που ακολουθεί.
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Μαΐου 2009, 00:09:36 από flone »

12 Μαΐου 2009, 00:33:24
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
(Προσοχή: ο ερεθισμός του πέλματος, με το χέρι μας κάτω από την μπάρα του κρεβατιού, δεν είναι συνιστώμενη μέθοδος...Αυτά τα κάνουνε μόνο οι ειδικευόμενοί/ές μου :D).

Αν παίξετε το βίντεο καρέ-καρέ (μπορείτε να το κάνετε στο Quick Time Player με το δεξί οριζόντιο βελάκι του πληκτρολογίου) βλέπετε όλο το flexion synergy που αναφέρθηκε παραπάνω. Αμέσως μετά την έναρξη της "έκτασης" (είπαμε παραπάνω ότι στην πραγματικότητα είναι κάμψη) του μεγάλου δαχτύλου) ακολουθεί κάμψη στην ΠΔΚ, μετά στο γόνατο και (δεν φαίνεται) στο ισχίο.
Κανονικά, πρέπει να ξεσκεπάζουμε και να παρατηρούμε όλο το σκέλος. Επίσης, για τον ίδιο σκοπό είναι καλό το πόδι να είναι σε μικρή κάμψη στο γόνατο και έξω στροφή (για να δώσουμε "χώρο" να γίνουν όλες οι καμπτικές κινήσεις).
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Μαΐου 2009, 00:36:54 από flone »

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2590 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Μαΐου 2009, 16:20:22
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3701 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Αυγούστου 2009, 12:17:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
35783 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Μαΐου 2010, 11:23:30
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2606 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιουλίου 2010, 21:23:44
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2779 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Οκτωβρίου 2013, 00:26:06
από Argirios Argiriou