Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 17:12:00

Αποστολέας Θέμα: 28/1/2020 ΠΙΣ: Παράνομη δράση ΜΚΟ στην Ελλ. Επικράτεια μ παροχή Ιατρ. Υπηρεσιών.  (Αναγνώστηκε 41399 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Ιανουαρίου 2020, 16:35:52
Αναγνώστηκε 41399 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αθήνα, 28/1/2020

Α.Π.: 4378

ΠΡΟΣ

τον Υπουργό Υγείας                                                                                     

κ. Βασίλειο Κικίλια                                                     

Κοιν.    1) Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Παναγιώτη Μηταράκη

            2) Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά

3) Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Γιώργο Μαρκοπουλιώτη

4) Επίτροπο Υγείας Ε.Ε. κα Στέλλα Κυριακίδου

Θέμα: Παράνομη δράση ΜΚΟ στην Ελληνική Επικράτεια

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τα τελευταία έτη παρατηρούμε την ανεξέλεγκτη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κάθε μορφής και προέλευσης στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στην χώρα μας. Πολλές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο, άλλοτε προσλαμβάνουν (με μάλιστα με υψηλότατες αμοιβές) ιατρούς και άλλοτε υπόσχονται προοπτική «εργασιακής εμπειρίας» και απόκτησης «επαγγελματικών δικαιωμάτων» σε ιατρούς τρίτων χωρών προκειμένου να παράσχουν αυτοί (προς αυτές) δωρεάν τις ιατρικές υπηρεσίες τους, εντός του Ελληνικού εδάφους. Οι ίδιες όμως, οι ΜΚΟ, χρηματοδοτούνται αδρά και γι’ αυτή τους την δράση, κυρίως από την ΕΕ αλλά και μέσω «δωρεών». Αυτή η στυγνή εμπορευματοποίηση υπό τον μανδύα της αλληλεγγύης σε χειμαζόμενους συνανθρώπους μας, έχει πλέον οδηγήσει στην κατάσταση όπου η ανιδιοτελής μη ανταποδοτική προσφορά να είναι η εξαίρεση.

Την ίδια ώρα που δαπανώνται τεράστια ποσά σε αμφιβόλου ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες μέσω ΜΚΟ, υπερφορτώνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την κάλυψη της περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών με την αντίστοιχη επιβάρυνση των Ελλήνων ασφαλισμένων και φορολογούμενων.

Η κατάσταση αυτή πλέον είναι ανεξέλεγκτη και αποτελεί υγειονομική βόμβα στα θεμέλια του συστήματος υγείας, προσβάλλει βάναυσα τους επαγγελματίες ιατρούς που έχουν νομίμως εγγραφεί στους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και παρέχουν νομίμως τις υπηρεσίες τους, συντηρεί την εισφοροδιαφυγή/ φοροδιαφυγή – αφού οι εργαζόμενοι ιατροί συνήθως προέρχονται από το εξωτερικό, πληρώνονται στο εξωτερικό, παρότι εργάζονται στην Ελλάδα και δεν καταβάλλουν ούτε φόρο εισοδήματος ούτε ασφαλιστικές εισφορές στην χώρα μας –  και επιβαρύνει τους Έλληνες πολίτες με επιπλέον έξοδα. Αρχικώς και λόγω της οξύτητας του προβλήματος, υπήρξε κατανόηση και ανοχή στην μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών εντός της Ελληνικής επικρατείας. Σήμερα όμως πρόκειται για παγιωμένη κατάσταση και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εκ της θέσεως του δεν προτίθεται να μείνει άπραγος στην κατάσταση αυτή.

Σας γνωρίζουμε συνεπώς ότι προτιθέμεθα να εκδώσουμε οδηγίες προς τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους προκειμένου να προβούν σε ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμα για κάθε μη νομίμως αδειοδοτημένη ιατρική πράξη.

Συνεπώς, εάν κάποια ΜΚΟ οργανώνει την λειτουργία ιατρείου, τότε απαιτείται η έκδοση βεβαιώσεως λειτουργίας ιατρείου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 84/2001 και σύμφωνα με τις οριζόμενες προϋποθέσεις και για την νομική μορφή της ΜΚΟ. Οι ιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους θα πρέπει να έχουν νομίμως εγγραφεί στα μητρώα του οικείου ιατρικού συλλόγου.

Σε περίπτωση παρεμβάσεων ιατρικού περιεχομένου, ιδιαίτερα για την πρόληψη, διάγνωση, προαγωγή και προάσπιση της υγείας σε ευπαθείς πληθυσμούς (όπως π.χ. οι μετανάστες) τότε απαιτείται σχετική έγκριση με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.ΠE., σύμφωνα με την πρόβλεψη του άρθρου 25 § 1 του Ν. 4486/2017, δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου του ανωτέρω νόμου, Υπουργική Απόφαση η οποία να ρυθμίζει τα ειδικότερα θέματα. Θα ζητηθεί από τους τοπικούς ιατρικούς Συλλόγους να προβαίνουν στον έλεγχο νομιμότητας και αυτών των δραστηριοτήτων.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας παρακαλούμε όπως:

1. Γνωστοποιήσετε την κείμενη νομοθεσία προς όλους τους σχετιζόμενους με την συγκεκριμένη δραστηριότητα και προς τα όργανα της ΕΕ που χρηματοδοτεί τις συγκεκριμένες δραστηριότητες προκειμένου να συμβάλει και αυτή θέτοντας ως προϋπόθεση της χρηματοδότησης των ΜΚΟ αυτών την απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας.

2. Συμβάλλετε μέσω των ελεγκτικών σας οργάνων στην τήρηση της νομιμότητας.

Σας γνωρίζουμε ότι οι πόροι που σπαταλώνται σήμερα θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει την περίθαλψη αυτών των ανθρώπων, και να αξιοποιηθούν νομίμως για την βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας όλων των κατοίκων των περιοχών που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες.

 Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Για τον Π.Ι.Σ.

Ο Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας

Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος            Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου

Πλαστικός Χειρουργός                         Αγγειοχειρουργός



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
45 Απαντήσεις
61610 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Ιουνίου 2017, 15:01:07
από Γ Παπαγεωργίου
1 Απαντήσεις
73889 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Μαρτίου 2011, 20:15:47
από anastasios theodoridis
12 Απαντήσεις
27765 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Νοεμβρίου 2022, 21:31:29
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
11731 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Δεκεμβρίου 2014, 20:56:22
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
0 Απαντήσεις
10767 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Μαρτίου 2019, 09:33:43
από Argirios Argiriou