Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 02:28:55

Αποστολέας Θέμα: Τα συχνότερα αίτια προσέλευσης στην ΠΦΥ.  (Αναγνώστηκε 27322 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Φεβρουαρίου 2020, 16:34:41
Αναγνώστηκε 27322 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αντιγράφω ανάρτηση συναδέλφου, σε Ιατρική ομάδα στο facebook στις 22/02/2020:

Reasons for visit in primary care/Λόγοι επίσκεψης σε ιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδος (RFV)

Οι ασθενείς απευθύνονται στον ιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδος (παθολόγο, γενικό ιατρό, παιδίατρο) για πολλούς λόγους, αρκετοί εκ των οποίων είναι ελάσσονος σημασίας.
Με αφορμή τις πολύ συχνές επισκέψεις ασθενών προς τους ιατρούς τους για ετήσιο "check up" ή για ελάσσονος σημασίας προβλήματα (π.χ. κοινό κρυολόγημα) και την συχνή απαίτηση των πρώτων να τους γραφούν πολλαπλές εξετάσεις, θεώρησα εξαίρετης σημασίας να γράψω τα παρακάτω.

Σύμφωνα με μεγάλη βιβλογραφική ανασκόπηση του 2018 (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος), επισυνάπτω εικόνα με τους RFV σε ιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδος, όπως αυτοί καταγράφηκαν από τον ιατρό (αριστερή στήλη) ή αναφέρθηκαν ως presenting complaint από τον ασθενή (δεξιά στήλη).

Βλέπουμε ότι στην αριστερή στήλη, εκτός από τη ρύθμιση της υπέρτασης που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ο 1ος λόγος (λοίμωξη ανωτέρου αναπνευστικού, δηλαδή κυρίως κοινό κρυολόγημα και σπανιότερα γρίπη) και ο 3ος λόγος (αίτηση για check up) είναι καταστάσης πολύ συχνά αντιμετωπιζόμενες από ένα ιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδος.

Οπότε τι θα συμβεί άραγε εάν ο ιατρός αυτός, σε όποιον προσέρχεται με κοινό κρυολόγημα ή για check up, γράφει ένα σωρό εξετάσεις, αιματολογικές και ακτινολογικές; Προβεί δηλαδή στα λεγόμενα battery test (τυφλά εργαστηριιακές εξετάσεις χωρίς επιστημονικά τεκμηριωμένο προληπτικό ή διαγνωστικό λόγο);

Η απάντηση είναι: ΨΕΥΔΩΣ ΘΕΤΙΚΑ (false positives) αποτελέσματα στις αιματολογικές εξετάσεις ή άσχετα με την κατάσταση του ασθενούς αποτελέσματα στις αιματολογικές εξετάσεις (red herrings) ή ΤΥΧΑΙΩΜΑΤΑ (incidentalomas) στις ακτινολογικές εξετάσεις (ιδίως US και CT άνω-κάτω κοιλίας και κυρίως σε ήπαρ/π.χ. αιμαγγειώματα, νεφρούς/π.χ. αιμαγγειολιιπωματα, μητρα κ.α.).

Και για να ποσοτιικοποιιήσουμε λίγο την πιθανότητα ανεύρεσης παθολογικού ευρήματος στις αιματολογικές εξετάσεις, ανεξάρτητα από την κατάσταση υγείας του ασθενούς: 5% για 1 εξέταση, 10% για 2 εξετάσεις, 19% για 4 εξετάσεις, 26% για 6 εξετάσεις, 40% για 10 εξετάσεις, 64% για 20 εξετάσεις και 92% για 50 εξετάσεις. Ακόμα και σε ένα, όχι τόσο εκτεταμένο check up με 10-20 τιμές εργαστηριακών εξετάσεων, σε 1 στους 2 ασθενείς θα έχουμε κάποιο παθολογικό αποτέλεσμα κυρίως άνευ σημασίας!

Αντιστοίχως, τα τυχαιώματα σε CT ή US κοιλίας είναι πολύ συχνά (έως και 25%)

Τα ψευδώς θετικά και τα red herrings στς αιματολογικές, καθώςς και τα τυχαιώματα στις ακτινολογικές εξετάσεις, αφενώς αποπροσανατολίζουν από την πιθανή διάγνωση (αν αναζητείται κάποια) ή οδηγούν σε υπερδιάγνωση (αν δεν αναζητείται καμία διάγνωση). Και η υπερδιάγνωση μπορεί να υποβάλλει τον ασθενή σε μεγάλη κα άσκοπη ταλαιπωρία, ακόμα και βιοψίες ήπατος, αλλά ενίοτε και σε υπερβολική και άσκοπη χρήση θεραπευτικών μέτρων ενώ δεν υπάρχει λόγος.

Take home messages
1. Μια σωστή διάγνωση εξωνοσοκομειακά βασίζεται έως και 80% στο ιστορικό και έως και 15% στην αντικειμενική εξέταση, ενώ οι παρακλινικές εξετάσεις πρέπει να επιλέγονται με προσοχή και να στέλνονται μόνο οι απλούστερες και οι πιο απαραίτητες με σκοπό τον αποκλεισμό των πιθανότερων παθήσεων σε μια διαφορική διάγνωση, διότι διαφορετικά θα αρχίσει να επικρατεί το χάος.
2. Σε ασθενείς που προσέρχονται για check up πραγματοποιούμε μόνο τις εγκεκριμένες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με το ατομικό αναμνηστικό τους (π.χ. Hb1Ac σε ΣΔ) και της δημοσιευμένες οδηγίες (π.χ. κολονοσκόπηση, test Pap, μαστογραφία) κα όχι ανεξέλεγκτες εξετάσεις, διότι θα δημουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσουν.

What are the most common conditions in primary care?

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 22 Φεβρουαρίου 2020, 16:39:02 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
52666 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαρτίου 2008, 19:14:49
από Δ. Κουναλάκης
2 Απαντήσεις
3840 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Μαΐου 2012, 22:08:53
από ΑΡΗΣ
1 Απαντήσεις
6068 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Φεβρουαρίου 2017, 07:30:12
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5788 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιουνίου 2021, 12:56:06
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2018 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Ιανουαρίου 2024, 17:07:26
από Argirios Argiriou