Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 17:54:22

Αποστολέας Θέμα: Κορονοϊός ( COVID-19 )  (Αναγνώστηκε 257675 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Σεπτεμβρίου 2020, 23:40:48
Απάντηση #405
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ένα πρακτικό κόλπο για τα παιδιά μας που πρέπει να φοράν μάσκα στο σχολείο (και όχι μόνο για τα παιδιά):

Πάρτε ένα σκοινάκι από αυτά που κρεμούν τα γυαλιά γύρω από τον λαιμό, από κάποιο κατάστημα οπτικών και κρεμάτε με αυτό την μάσκα γύρω από τον λαιμό όταν δεν χρειάζεται να την φοράτε
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Σεπτεμβρίου 2020, 13:51:46
Απάντηση #406
Αποσυνδεδεμένος

pzogr


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα έλεγε ο Γιάννης Ιωαννίδης ήδη από την άνοιξη αλλά τον λοιδωρούσαμε. ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  )
Το παρακάτω το αντέγραψα από την ομάδα "Υγεία και πολιτική της υγείας" στις 12/09/2020.

Ο πραγματικός κίνδυνος από τη νόσο COVID-19?
Θνησιμότητα και εκτίμηση θνητότητας COVID-19 (infection fatality rate) στο Βέλγιο.
Εξαιρετική ανάλυση (σε προ-δημοσίευση) στοιχείων για την θνησιμότητα και το COVID-19 από το Βέλγιο για την περίοδο 8 Μαρτίου έως 9 Μάϊου. Συμπεριλαμβάνει και εκτίμηση της θνητότητας (infection fatality rate).
Να θυμίσω ότι το Βέλγιο έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους από COVID-19 στην Ευρώπη, περίπου 40-50% υψηλότερο από την 2η Ισπανία.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι επιστήμονες έκαναν κάτι έξυπνο, διαχώρισαν τον πληθυσμό σε αυτούς που ζούσαν σε γηροκομεία και στους εκτός γηροκομείων. Αυτό έχει σημασία διότι το 66% των θανάτων από COVID-19 συνέβησαν στον πληθυσμό των γηροκομείων. Από τους 8732 θανάτους, οι 5770 αφορούσαν άτομα που ζούσαν σε γηροκομεία (προσοχή, δεν πέθαναν στα γηροκομεία, ζούσαν στα γηροκομεία). Επίσης, διαχώρισαν τον πληθυσμό ανά ηλικιακή ομάδα και ανά φύλο.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης ότι υπολόγισαν την ολική θνητότητα από COVID-19 (infection fatality rate) που είναι ο μόνος σημαντικός δείκτης (η θνητότητα με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι άχρηστη πληροφορία). Χρησιμοποίησαν δεδομένα από μελέτες αντισωμάτων και συνυπολόγισαν και τα πιθανά κρούσματα COVID-19. Χρησιμοποίησαν το ποσοστό θετικών σε αντισώματα ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο για να υπολογίσουν τον συνολικό αριθμό των προσβεβλημένων με SARS-CoV-2 στον πληθυσμό.
Η αξιολόγηση της πληροφορίας για τα γηροκομεία θέλει προσοχή. Σίγουρα το γηροκομείο αποτελεί χώρο συνωστισμού και συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ευαίσθητων ανθρώπων (αυξημένης ηλικίας και με πολλές συνοσηρότητες). Πιθανότατα στο Βέλγιο είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των ηλικιωμένων που ζει σε γηροκομεία σε σχέση με τον Ελλάδα. Άρα εδώ έχουμε ένα συνδυασμό ανάλυσης σε συγκεκριμένη υψηλού κινδύνου ομάδα (μεγάλης ηλικίας με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό) και ταυτόχρονα σε ομάδα που ζει σε χώρους συνωστισμού.
Να σημειώσω ότι στο Βέλγιο, 1% του πληθυσμού ηλικίας 65-74, 3.2% (άνδρες) και 5,7% (γυναίκες) του πληθυσμού ηλικίας 75-84 και 14% (άνδρες) και 27,7% (γυναίκες) του πληθυσμού ηλικίας 85 και άνω ζουν σε γηροκομεία. Σε σύνολο περίπου 11,4 εκατομμυρίων κατοίκων στο Βέλγιο, περίπου 120.000 ζουν σε γηροκομεία.
Τον Απρίλιο του 2020 καταγράφηκε στο Βέλγιο ο υψηλότερος αριθμός θανάτων για το μήνα αυτό από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμοιο αριθμό θανάτων είχε το Βέλγιο τον Ιανουάριο του 1951 και τον Φεβρουάριο του 1960 (διαφορετικοί μήνες βέβαια).
Η αύξηση των θανάτων ουσιαστικά παρατηρείται στις ηλικίες από 65 ετών και άνω, κυρίως 75-84 και 85+ (δείτε ΕΙΚΟΝΑ 1).
Σχεδόν το σύνολο των επιπλέον θανάτων οφείλεται σε COVID-19 (δείτε ΕΙΚΟΝΑ 2), διότι η αύξηση του αριθμού συμβαδίζει σχεδόν απόλυτα στον αριθμό των επιβεβαιωμένων και πιθανώς κρουσμάτων COVID-19 που κατέληξαν.
Οι θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους υπολογίστηκαν από 10/εκατ (ηλικία 25-44 ετών), 133/εκατ (ηλικία 45-64), 925/εκατ (ηλικία 65-74), 3103/εκατ (ηλικία 75-84) και 15.574/εκατ (ηλικία 85+).
Συγκρίνοντας τους θανάτους μεταξύ του πληθυσμού εντός και εκτός γηροκομείων, τα αποτελέσματα ήταν ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ. Δεν θα αναφέρω νούμερα, δείτε την ΕΙΚΟΝΑ 3.
Σε όλο τον πληθυσμό οι θάνατοι ήταν 764/εκατ. Για τον πληθυσμό ηλικίας 65 και άνω υπολογίστηκαν 3831 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους.
Θνητότητα από COVID-19 (IFR):
Στον παρονομαστή χρησιμοποιήθηκε το άθροισμα επιβεβαιωμένων και πιθανών κρουσμάτων COVID-19. Οι συγγραφείς δικαιολόγησαν την μεθοδολογία αναφέροντας ότι οι θάνατοι που αποδίδονταν σε επιβεβαιωμένο και πιθανό COVID-19 συμβάδιζαν με την αύξηση της θνησιμότητας σε επίπεδο πληθυσμού. Θεωρώ λογική αυτή την προσέγγιση, αν και τη σημειώνω ως έναν περιορισμό.
Η θνητότητα από COVID-19 (IFR) σε ηλικίες κάτω των 64 ετών ήταν από μηδενική (0,0005% στις ηλικίες 0-24 ετών και 0,017% στις ηλικίες 25-44) έως 0,21% (στις ηλικίες 45-64 ετών). Αυξάνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, από 2,24% στους 65-74 έως 11,77% στους 85+. Σε όλο τον πληθυσμό η θνητότητα υπολογίστηκε στο 1,25%, με 0,43% στον πληθυσμό εκτός γηροκομείων. Δείτε ΕΙΚΟΝΑ 4.
ΒΑΣΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Αριθμός θανάτων/πληθυσμό από COVID-19:
764/εκατομμύριο στο σύνολο του πληθυσμού
262/εκατομμύριο στον πληθυσμό εκτός γηροκομείων
46.624/εκατομμύριο στον πληθυσμό εντός γηροκομείων
Θνητότητα (IFR)
1,25% στο σύνολο του πληθυσμού
0,43% στον πληθυσμό εκτός γηροκομείων
28,3-45,3% στον πληθυσμό των γηροκομείων

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Καταρχάς, είναι δραματική η επίπτωση της νόσου στα γηροκομεία. Αυτό θα έλεγα πως γενικότερα σημαίνει ότι η επίπτωση είναι σημαντική σε ηλικιωμένους με πολλαπλές και/ή σοβαρές συνοσηρότητες, που αν συνδυαστεί με τον σχετικό συνωστισμό στα γηροκομεία δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα. Κατά τα άλλα, η θνητότητα σε μικρές ηλικίες είναι πρακτικά μηδενική, ενώ ακόμη και σε μέση ηλικία είναι εξαιρετικά χαμηλή. Από τα 65 έτη και πάνω, ανεβαίνει εκθετικά η θνητότητα.
Γενικότερα συμπεράσματα
Η αξία της σωστής επιδημιολογικής παρατήρησης, ανάλυσης και εκτίμησης της πανδημίας είναι ανεκτίμητη. Απέχει μακράν από τις γραφικές και υπερβολικές περιγραφές και κάλυψη της πανδημίας από τα μέσα ενημέρωσης, που προκαλούν υστερίες και πανικό. Το ίδιο ισχύει και για τις δηλώσεις ορισμένων ειδικών σε τηλεοπτικά μέσα, κατά καιρούς, που αναφέρονται σε κινδύνους για τους νέους, ακολουθώντας την αναχρονιστική τακτική του εκφοβισμού ως μέσου πίεσης για συμμόρφωση προς τις υποδείξεις.
Από την άλλη, ακόμη και η θνητότητα 0.43% (που αντιστοιχεί σε όλο τον πληθυσμό στο Βέλγιο εκτός γηροκομείου) θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε 20.000 θανάτους στην Ελλάδα αν προσβληθεί από τον ιό ο μισός πληθυσμός, και ίσως περισσότερο αν αυτό συνέβαινε σε σύντομο χρονικό διάστημα και ξεπερνούσε τα όρια αντοχής του συστήματος υγείας. Αν όμως προσβάλλονταν μόνο Έλληνες ηλικίας κάτω των 65 ετών (που αντιστοιχούν στο 79,8% του συνολικού πληθυσμού), τότε θα μπορούσαμε να έχουμε λιγότερο από 5000 θανάτους, μια αύξηση της τάξης του 4-5% στην ολική ετήσια θνησιμότητα (κάθε χρόνο έχουμε περίπου 110.000-120.000 θανάτους στην Ελλάδα).
Σε κάθε περίπτωση, το νούμερο δεν είναι αμελητέο εφόσον συζητάμε για προσβολή σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού. Αλλά η παρούσα κατάσταση υστερίας που επικρατεί, και που τροφοδοτείται συστηματικά τόσο από τα μέσα ενημέρωσης όσο και από ορισμένους ειδικούς δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Το μυστικό λοιπόν βρίσκεται στην συστηματική προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, κυρίως αυτών που βρίσκονται σε χώρους συνωστισμού όπως τα γηροκομεία. Όχι πως αυτό είναι απλό ή εύκολο να επιτευχθεί. Ενέχει ρίσκο, και θέλει εξαιρετικό σχεδιασμό. Αλλά πρέπει τελικά να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ της δυνατότητας και ικανότητας να προφυλάξουμε όσους περισσότερους μπορούμε, και του κόστους υπονόμευσης της κοινωνικής, οικονομικής και ποιότητας ζωής του πληθυσμού μέσω των καταστροφικών σε πολλές περιπτώσεις μέτρων (δεν αναφέρομαι στη μάσκα, αλλά στα lock down, το ουσιαστικό κλείσιμο επιχειρήσεων κλπ). Επίσης, όσο περνάει ο καιρός τόσο μεγαλώνει η ανάγκη να γίνουν σοβαρές μελέτες αντισωμάτων στην Ελλάδα ώστε να αποκτήσουμε πραγματική εικόνα της ανοσίας στον πληθυσμό ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα.
Η Ελλάδα πάσχει σημαντικά σε επιδημιολογική επιτήρηση διότι δεν έχουμε δει δημόσια σχεδόν καμία σε βάθος ανάλυση. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Απαιτείται λοιπόν διαφάνεια και ελεύθερη πρόσβαση της επιστημονικής κοινότητας σε όλα τα δεδομένα, διότι η πανδημία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.

Φοβάμαι ότι σε πολλές περιπτώσεις τέτοια κείμενα ακολουθούν το μοτίβο "ολυμπιακός vs παναθηναϊκός". ΟΚ, δεν είναι και 20% η θνητότητα στο γενικό πληθυσμό, αλλά αν είναι 0,5% το λέμε λίγο λαμβάνοντας υπόψη και τη μεταδοτικότητα; Δηλαδή είναι αποδεκτό να πεθαίνει 1 στους 200 μη ηλικιωμένους που θα ασθενήσουν; Μπορεί απλά να πει κανείς "και τι έγινε;". Και ποιός ξέρει πόσοι ακόμα θα έχουν μόνιμα προβλήματα ή "κουσούρια" μετά; Δεν είναι γριπούλα, απ'ό,τι φαίνεται και από τις πιο αισιόδοξες απόψεις. Ή ίσως να είναι γριπούλα x5... Αν δικαιολογεί τα μέτρα δεν έχω τις γνώσεις να το πω, αλλά με ξενίζει η ευκολία, που τα απορρίπτουν ορισμένοι χρησιμοποιώντας σαν επιχείρημα τη "χαμηλή" θνητότητα.

16 Σεπτεμβρίου 2020, 18:30:22
Απάντηση #407
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αντιγράφω από Ιατρική ομάδα στο facebook στις 18/09/2020:

Στατιστικά στοιχεία από τη Σουηδία.

Παρατηρείστε ότι είναι οι θάνατοι ανά μήνα, ανά 100.000 πληθυσμού στη Σουηδία συνολικά για το 2015-2020:

Κατά τους μήνες Ιανουάριο έως Μάρτιο οι θάνατοι του 2020 (μαύρη μπάρα) δεν διαφέρουν αριθμητικά πρακτικά από τους θανάτους των προηγουμένων ετών.

Τους μήνες Απρίλιο και Μάιο οι θάνατοι του 2020 αυξάνονται σημαντικά σε βαθμό που να μην μπορεί να αμφισβητηθεί ότι ένας νέος παράγοντας - αιτία θανάτου (=κορωνοιος) έχει εισέλθει και προκαλεί τη σημαντική αυτή αύξηση.

Από τον Ιούνιο του 2020 οι θάνατοι σχεδόν επιστρέφουν στην διακύμανση των προηγούμενων “φυσιολογικών” ετών προ-κορωναιού, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι θάνατοι του 2020 είναι λιγότεροι από τους θανάτους των προηγούμενων ετών!

Σχόλια δικά μου και παρακαλώ διορθώστε με όσοι είναι καλύτεροι στην στατιστική:

Η Σουηδία χωρίς lockdown και χωρίς μάσκες δεν φαίνεται να ζει κανέναν …Αρμαγεδδώνα, αφού οι θάνατοι κατα τον Ιούλιο και Αυγουστο πέφτουν τώρα σε επίπεδα χαμηλότερα των προηγούμενων ετών.

Ο κορωνοϊος φαίνεται να οδήγησε συντομότερα στο θάνατο μόνο ευπαθείς ομάδες με πολύ χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης με αποτέλεσμα να “κλέψει” αυτά τα νούμερα από τους επόμενους μήνες του 2020 και για αυτό τώρα ο Ιούλης κι ο Αυγουστος να εμφανίζουν λιγότερους συνολικούς θανάτους από τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων ετών.

Τους προηγούμενους μήνες είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πότε πιθανώς να εμφανίστηκε ο ιός στον κόσμο. Οι επιπλέον θάνατοι στη Σουηδία κατά τον Απρίλη και Μάιο μάλλον συνηγορούν με την γενική εντύπωση που έχουμε από τα ΜΜΕ και μάλλον είναι απίθανο ο ιός να κυκλοφορούσε στον κόσμο (εκτός Κίνας) πολύ νωρίτερα από τον Δεκέμβρη 2019-Γενάρη του 2020.

Η Σουηδία έχει μάλλον πετύχει ανοσία αγέλης για το συγκεκριμένο ιό και/ ή τα μέτρα που έχει πάρει (αποστάσεις και ατομική υγιεινή) είναι αρκετά για να τον περιορίσουν, επαναλαμβάνω χωρίς την υποχρεωτική επιβολή μάσκας στον πληθυσμό της ούτε περιστολή βασικών δημοκρατικών ελευθεριών.

Οι Σουηδικές αρχές υπογραμμίζουν ότι τα στοιχεία του 2020 είναι ακόμη προκαταρκτικά κι ενδέχεται να αναθεωρηθούν, οπότε είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

Το ίδιο ισχύει και για τα συμπεράσματα λόγω της μείωσης των θανάτων Ιούνη-Αυγούστου - είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα και θα πρέπει να περιμένουμε αρκετούς μήνες ακόμη. Εάν το συμπέρασμα Νο 2 ισχύει, θα πρέπει κι οι επόμενοι μήνες να δείξουν σταθερά λιγότερους ή ίδιους θανάτους από τα προηγούμενα έτη.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 20 Σεπτεμβρίου 2020, 10:22:57 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Σεπτεμβρίου 2020, 17:59:33
Απάντηση #408
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αντιγράφω από τον τοίχο του κ. Μόσιαλου στο facebook στις 17/09/2020:

Πλάνο διαχείρισης της πανδημίας στην Ιρλανδία

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την καταστολή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το νέο αυτό κλιμακούμενο σύστημα προειδοποίησης πέντε επιπέδων ‘Living with Covid-19’ ανακοινώθηκε την Τρίτη. Όπως φαίνεται και στη μεταφρασμένη στα ελληνικά αποτύπωση, πρόκειται για ένα κλιμακωτό σύνολο κοινωνικών και οικογενειακών περιορισμών σε συνεστιάσεις και εκδηλώσεις, που θα ισχύουν για τα διαφορετικά επίπεδα διάδοσης της νόσου άρα και επικινδυνότητας της κατάστασης.

H Ιρλανδία έχει περίπου το μισό πληθυσμό της Ελλάδας (σχεδόν 5 εκατομμύρια κατοίκους) και έχει χτυπηθεί πιο άσχημα από την Ελλάδα από την πανδημία, με σχεδόν εξαπλάσιο αριθμό θανάτων (1788 συνολικά). Μετά από περίπου 202.000 τεστ ανά εκατομμύριο έχουν καταγραφεί περίπου 6.500 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων (και σχεδόν 32,000 κρούσματα στο σύνολο της χώρας). Στην Ιρλανδία την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 1635 κρούσματα (περίπου 234 κρούσματα την ημέρα) από τις 9 έως τις 15/9  δηλαδή, 47.3 κρούσματα ημερησίως ανά εκατομμύριο κατοίκων. Η Ιρλανδία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Επίπεδο 2 σύμφωνα με το ανακοινωμένο πλάνο πέντε επιπέδων.
Ποια είναι όμως τα κριτήρια για τον προσδιορισμό της μετακίνησης μεταξύ επιπέδων;

• Αριθμός και χαρακτηριστικά περιπτώσεων και συρροών
• Αθροιστική συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων ανά 14 και 7 ημέρες, μέσος όρος πέντε ημερών για νομούς, σε εθνικό επίπεδο
• Αριθμός περιπτώσεων, ποσοστά θετικότητας και αριθμός αναπαραγωγής
• Ικανότητα διαχείρισης εστιών σε ζώνες/δομές αυξημένης επικινδυνότητας ή ευάλωτες ομάδες
• Ικανότητα τεστ και ανίχνευσης επαφών και παρακολούθησης ασθενειών ή επιδόσεων
• Ικανότητα διαχείρισης πληρότητας και εισαγωγής σε νοσοκομεία και κρίσιμη περίθαλψη
• Αριθμός θανάτων
• Άλλα μέτρα, όπως δεδομένα ελέγχου των λοιμώξεων, εποχικής γρίπης και διεθνής κατάσταση
Τα κριτήρια αυτά λοιπόν θα καθορίζουν τα επίπεδα συναγερμού θα περιλαμβάνουν τον αριθμό και τη θέση των περιπτώσεων και των ομάδων, τα πρόσφατα ποσοστά επίπτωσης, την ικανότητα διαχείρισης εστιών και τον έλεγχο και τον εντοπισμό επαφών, καθώς και την ικανότητα του νοσοκομειακού συστήματος, τον αριθμό των θανάτων και τη διεθνή κατάσταση .
Τι παραμέτρους περιλαμβάνουν αυτά τα κριτήρια λοιπόν ;

Επίπεδο 1
• Οι επισκέπτες περιορίζονται σε 10 από έως και τρία νοικοκυριά, στο σπίτι ή στον κήπο
•  Δεν επιτρέπονται περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες έξω από το σπίτι ή τον κήπο
• Μέχρι 100 άτομα μπορούν να παρευρεθούν σε γαμήλια τελετή και δεξίωση
• Μέχρι 100 άτομα μπορούν να παρακολουθήσουν συγκεντρώσεις σε εσωτερικό χώρο
•  Έως και 200 άτομα σε μεγαλύτερους χώρους με απόσταση δύο μέτρων με φυσικές αποστάσεις και εισόδους / εξόδους μονής κατεύθυνσης
• Μεγαλύτερες εκδηλώσεις θα επιτρέπονται σε πολύ μεγάλα γήπεδα ή αίθουσες εκδηλώσεων
• Θα υπάρχει καθοδήγηση για πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις εκδηλώσεων
•  Έως 100 θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν αθλητικά παιχνίδια σε εσωτερικούς χώρους
• Μέχρι 200 θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν υπαίθριες αθλητικές διοργανώσεις
• Μέχρι 500 μπορούν να παρακολουθήσουν υπαίθρια γήπεδα με ελάχιστη χωρητικότητα 5.000
• Μέχρι 50 άτομα επιτρέπονται σε θρησκευτικές εκδηλώσεις και περισσότερα από 50 επιτρέπονται σε ξεχωριστές υποομάδες
• Τα νυχτερινά κέντρα και τα καζίνο θα παραμείνουν κλειστά
• Οι wet pubs - που ορίζονται ως εκείνες που δεν σερβίρουν φαγητό, όπως οι καντίνες - μπορούν να ανοίξουν

Επίπεδο 2
• Οι επισκέπτες περιορίζονται σε ένα νοικοκυριό ή έως έξι επισκέπτες από δύο ή τρία άλλα νοικοκυριά
•  Έως έξι άτομα μπορούν να συναντηθούν σε εσωτερικούς χώρους ή έως και 15 σε εξωτερικούς χώρους  που προέρχονται από έως και τρία νοικοκυριά
• Μέχρι 50 άτομα μπορούν να παρευρεθούν σε γαμήλια τελετή και δεξίωση
•  Μέχρι 50 άτομα μπορούν να παρακολουθήσουν ελεγχόμενες εσωτερικές συγκεντρώσεις σε ομάδες ή ομάδες έως έξι για επαγγελματικές, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, συνέδρια, θέατρα, κινηματογράφους και άλλες εκδηλώσεις τέχνης
• Επιτρέπονται έως και 100 άτομα σε μεγαλύτερους χώρους με φυσικές αποστάσεις και εισόδους / εξόδους μονής κατεύθυνσης
• Για μεγάλες εγκαταστάσεις εκδηλώσεων ειδικά σχεδιασμένες, όπως γήπεδα και κέντρα εκδηλώσεων, θα αναπτυχθούν νέες οδηγίες
• Μέχρι 100 άτομα θα επιτρέπονται σε εξωτερικούς χώρους
• Μέχρι 200 άτομα επιτρέπονται σε υπαίθριο γήπεδο με ελάχιστη χωρητικότητα 5.000
• Η αθλητική προπόνηση επιτρέπεται έως και για 15 άτομα (εκτός από επαγγελματικές ομάδες
• Η αθλητική προπόνηση, η άσκηση και ο χορός μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ομάδες έως και έξι ατόμων σε κλειστό χώρο
•  Έως και 100 άτομα μπορούν να παρακολουθήσουν αθλητικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους και 50 άτομα σε εσωτερικούς χώρους
•  Μέχρι 200 άτομα μπορούν να παρακολουθήσουν δρώμενα σε υπαίθρια στάδια με ελάχιστη χωρητικότητα 5.000
• Μέχρι 50 άτομα μπορούν να παρακολουθήσουν θρησκευτικά δρώμενα και κηδείες
•  Οι wet pubs μπορούν να ανοίξουν, αλλά με ομάδες περιορισμένες σε έξι άτομα από όχι περισσότερα από τρία νοικοκυριά
• Η πληρότητα χρήσης των μέσων δημόσιας συγκοινωνίας περιορίζεται στο 25%

Επίπεδο 3
• Αναφορικά με τις επισκέψεις στο σπίτι, επιτρέπεται 1 άτομο που προέρχεται από ένα άλλο νοικοκυριό
• Δεν επιτρέπονται άλλες κοινωνικές ή οικογενειακές συγκεντρώσεις
• Ταξίδια περιορίζονται στο νομό ή την περιοχή σας εκτός από την εργασία, την εκπαίδευση ή τους βασικούς λόγους
• Η συμμετοχή σε γαμήλια τελετή ή δεξίωση μειώνεται σε 25 άτομα
• Δεν επιτρέπονται συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους (συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων τέχνης)
• Υπαίθριες συγκεντρώσεις που περιορίζονται σε μόλις 15 άτομα
• Η αθλητική προπόνηση επιτρέπεται σε εξωτερικούς χώρους σε ομάδες έως 15 (εκτός επαγγελματικών αθλημάτων)
• Επιτρέπεται μόνο ατομική αθλητική προπόνηση σε εσωτερικούς χώρους
• Τα γυμναστήρια, τα κέντρα αναψυχής και οι πισίνες μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά για ατομική προπόνηση
• Δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αθλητικοί αγώνες ή εκδηλώσεις
•  Οι θρησκευτικές υπηρεσίες πρέπει να μετακινούνται στο διαδίκτυο. τόποι λατρείας μόνο για ιδιωτική προσευχή
• Η κηδεία παρακολουθείται το πολύ από 25 άτομα
•  Όλα τα μουσεία, γκαλερί και άλλα πολιτιστικά αξιοθέατα πρέπει να κλείσουν. Οι βιβλιοθήκες μένουν ανοιχτές για δυνατότητα συλλογής/παραλαβής
• Ισχύουν πρόσθετοι περιορισμοί για φαγητό σε εσωτερικούς χώρους και wet pubs
• Οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται από το σπίτι, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο να παρευρεθούν αυτοπροσώπως
• Αναστέλλεται η επίσκεψη σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των γηροκομείων

Επίπεδο 4
• Δεν επιτρέπονται επισκέπτες σε σπίτια και κοινωνικές ή οικογενειακές συγκεντρώσεις
• Η συμμετοχή σε γαμήλια τελετή ή δεξίωση μειώνεται σε 6 άτομα
• Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους
• Υπαίθριες συγκεντρώσεις που περιορίζονται σε έως 15 άτομα
• Η αθλητική προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους περιορίζεται σε εκπαίδευση χωρίς επαφή σε ομάδες έως 15 ετών
• Επιτρέπονται ατομικές προπονήσεις σε εσωτερικούς χώρους, αλλά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μαθήματα γυμναστικής ή χορού
• Τα γυμναστήρια και τα κέντρα αναψυχής πρέπει να κλείσουν
• Η συμμετοχή σε κηδείες παραμένει περιορισμένη σε 25 άτομα
•  Όλα τα μουσεία, γκαλερί και άλλα πολιτιστικά αξιοθέατα πρέπει να κλείσουν. μόνο διαδικτυακές υπηρεσίες
•  Τα μπαρ και τα εστιατόρια πρέπει να διαχειρίζονται μόνο φαγητό/ποτό σε πακέτο. Δεν υπάρχει εσωτερική τραπεζαρία, εξωτερική περιορίζεται σε 15
• Οι wet pubs επιτρέπονται μόνο για υπαίθρια καθίσματα που περιορίζονται σε έως 15 άτομα
• Τα ταξίδια περιορίζονται στο νομό ή την περιοχή κατοικίας
• Τα σχολεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ανοιχτά
• Η πληρότητα χρήσης των μέσων δημόσιας συγκοινωνίας περιορίζεται στο 25%

Επίπεδο 5
• Οι άνθρωποι θα κληθούν να μένουν στο σπίτι, εκτός από την άσκηση εντός πέντε χιλιομέτρων από το σπίτι
• Χωρίς συγκεντρώσεις εκτός από την παρακολούθηση κηδειών ή γάμων
• Η συμμετοχή σε γαμήλια τελετή ή δεξίωση παραμένει στα έξι άτομα
• Η συμμετοχή σε κηδείες μειώνεται σε 10 άτομα
• Οι wet pubs μπορούν να προσφέρουν μόνο υπηρεσία διανομής /παράδοσης
• Τα σχολεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ανοιχτά
Η κυβέρνηση θα αποφασίζει για τη μετάβαση μεταξύ επιπέδων βάσει της εισήγησης των συμβουλών της Εθνικής Ομάδας Έκτακτης Ανάγκης της Δημόσιας Υγείας, η οποία θα αξιολογείται πρώτα από μια νέα Ομάδα Παρακολούθησης Covid-19 με ανατροφοδότηση και από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.
 Στον πυρήνα της διαχείρισης της πανδημίας, μέσω αυτού του κλιμακούμενου συστήματος προειδοποίησης, είναι το να διατηρηθούν παράλληλα όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες.

« Τελευταία τροποποίηση: 17 Σεπτεμβρίου 2020, 18:04:23 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Σεπτεμβρίου 2020, 18:49:49
Απάντηση #409
Αποσυνδεδεμένος

Γιώργος Κανελλόπουλος


Μιας που πιάσαμε την Ιρλανδία, αυτός είναι ο αλγόριθμος που χρησιμοποιούμε όταν εξετάζουμε παιδιά με συμπτώματα αναπνευστικού (RTI) ή πυρετό. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που θεωρούμε ύποπτα για κόβιντ όλα τα άτομα με RTI, εκεί βάζουν κριτήρια, ειδικά στα παιδιά. Από την άλλη, εκεί στέλνουμε άφθονες παραπομπές για τεστ, ενώ εδώ στην Αθήνα πρέπει να το πληρώσεις ή κανείς δεν ξέρει να σου πει με σιγουριά πού γίνονται τεστ.
Business coaching για επαγγελματίες υγείας

Mentoring σε νέους ιατρούς

Balint Group Leader

Προετοιμασία Γενικού Ιατρού για εργασία στην Ιρλανδία

17 Σεπτεμβρίου 2020, 20:39:17
Απάντηση #410
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
17/09/2020

«Οι επιβάτες διεθνών πτήσεων που φτάνουν στο Αμπού Ντάμπι θα οφείλουν τώρα να φορούν συσκευή εντοπισμού κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην οποία θα τίθενται για 14 ημέρες για την αποφυγή της διασποράς της COVID-19», ανακοίνωσε η κρατική αεροπορική εταιρεία Etihad Airways.

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυξήθηκε αυτόν τον μήνα στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στη χώρα, γεγονός το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τις αρχές, στη μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης από τον κόσμο αλλά και στην εισροή φορέων τουριστών-επισκεπτών.

Σε αυτούς που φτάνουν στο αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι προσαρμόζεται «ένα ιατρικώς εγκεκριμένο περικάρπιο, το οποίο θα αφαιρείται μετά την ολοκλήρωση της 14ήμερης καραντίνας τους» στο σπίτι, σύμφωνα με τις τελευταίες ταξιδιωτικές ανακοινώσεις της Etihad.

«Αυτοί που θα φτάνουν από χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου μπορεί να χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα σε κάποια κυβερνητική εγκατάσταση», διευκρινίζει η εταιρεία.

Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας δήλωσε στις 10 Σεπτεμβρίου ότι το 12% των κρουσμάτων τις προηγούμενες δύο εβδομάδες προερχόταν από αφίξεις διεθνών πτήσεων, ενώ το 88% συνδεόταν με μεγάλες συναθροίσεις ατόμων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέγραψαν σήμερα 786 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία μειώθηκαν σε σχέση με τα 1.007 που είχαν αναφερθεί το Σάββατο και τα οποία ήταν τα περισσότερα που καταγράφονται σε ημερήσια βάση μέχρι στιγμής.


Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν πληθυσμό ίσο με της Ελλάδας, έχουν μέχρι στιγμής καταγράψει συνολικά 82.568 κρούσματα και 402 θανάτους.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Σεπτεμβρίου 2020, 19:09:42
Απάντηση #411
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
New Data on COVID-19 Mortality and Antibody Response

Richard T. Ellison III, MD reviewing Gudbjartsson DF et al. N Engl J Med 2020 Sep 1 Alter G and Seder R. N Engl J Med 2020 Sep 1

A population-based study in Iceland shows a 0.3% mortality rate and durable antibody response to SARS-CoV-2 ( για την εποχική γρίπη είναι συνήθως 0,1%).

September 17, 2020

New Data on COVID-19 Mortality and Antibody Response
Richard T. Ellison III, MD reviewing Gudbjartsson DF et al. N Engl J Med 2020 Sep 1 Alter G and Seder R. N Engl J Med 2020 Sep 1

A population-based study in Iceland shows a 0.3% mortality rate and durable antibody response to SARS-CoV-2.

Ten months into the COVID-19 pandemic we still need a better understanding of many features of this disease, including the overall case-fatality rate and the durability of immunity to SARS-CoV-2.

Now, investigators in Iceland have been able to perform a population-based study of the serologic response to SARS-CoV-2, thanks to the country's geographic isolation and centralized healthcare system. The researchers used six different SARS-CoV-2–specific antibody assays to survey 1237 individuals who had COVID-19 based on a positive quantitative polymerase chain reaction (qPCR) test, 4222 individuals quarantined due to COVID-19 exposure, and 23,452 individuals without known exposure. SARS-CoV-2 seropositivity was defined as a positive result on two separate pan-immunoglobulin (pan-Ig) assays.

Screening of 472 samples from 2017 and early 2020 found no positive results, confirming the specificity of the assays and the lack of viral spread in Iceland before February 2020. Among individuals who recovered from COVID-19, more than 90% were seropositive on both pan-Ig assays by day 25 after initial qPCR positivity; hospitalized patients seroconverted more frequently and more quickly than nonhospitalized individuals. In individuals with multiple samples, antibody titers increased during the first 2 months after diagnosis and remained stable for the next 2 months. Among 422 quarantined qPCR-negative individuals, 2.3% became seropositive, and those with household contacts were 5.2 times more likely to become positive than other groups of exposed quarantined individuals; overall, 26.6% of quarantined household contacts and 5.0% of other quarantined individuals became infected.

Based on the seroprevalence in these groups as well as in the population screened without known exposure, approximately 0.9% of the population of Iceland had been infected by SARS-CoV-2 by early July 2020, with 56% diagnosed by qPCR. The infection fatality risk was 0.3% overall and 4.4% in those over 70 years of age.

COMMENT
These findings must be viewed with the understanding that the Icelandic population is quite homogeneous and represents essentially a single ethnic community. Nevertheless, the study provides valuable data on the overall case-fatality rate as well as reassurance regarding the durability of the immunoglobulin response, which has been questioned in several recent small studies (NEJM JW Infect Dis Sep 2020 and N Engl J Med 2020 Jul 21; [e-pub]). Editorialists note that the apparent discrepancy between the reports may relate to the immune response mediated by short-lived and long-lived plasma cells.

EDITOR DISCLOSURES AT TIME OF PUBLICATION

Disclosures for Richard T. Ellison III, MD at time of publication
Consult/Advisory Board   Acurx Pharmaceuticals, LLC; Philips Healthcare
Speaker’s Bureau   Philips Healthcare
Grant/Research Support   Philips Healthcare

CITATION(S):
Gudbjartsson DF et al. Humoral immune response to SARS-CoV-2 in Iceland. N Engl J Med 2020 Sep 1; [e-pub]. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

Alter G and Seder R. The power of antibody-based surveillance. N Engl J Med 2020 Sep 1; [e-pub]. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 19 Σεπτεμβρίου 2020, 08:54:37 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Σεπτεμβρίου 2020, 13:37:54
Απάντηση #412
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
19-09-2020

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Σεπτεμβρίου 2020, 14:15:56
Απάντηση #413
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
19-09-2020

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να αγοράσει ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά της COVID-19 από τη Sanofi και την GSK — είναι η δεύτερη παρόμοια συμφωνία της Ε.Ε. για την εξασφάλιση προμηθειών καθώς πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.



Βάσει της συμφωνίας η γαλλική και η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την κατασκευή ενός εμβολίου στη βάση ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης για το οποίο ελπίζουν ότι θα εξασφαλίσουν την έγκριση τον ερχόμενο χρόνο, θα εφοδιάσουν την Ε.Ε. με έως 30 εκατ. δόσεις.



Η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει μια ανακοίνωση που είχε γίνει στις 31 Ιουλίου από τις δύο εταιρίες και ακολουθεί μια προγενέστερη συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την AstraZeneca για έως 400 εκατ. εμβόλια.



Σε αντάλλαγμα για το δικαίωμα στις δόσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος του κόστους που αντιμετωπίζουν προκαταβολικά οι κατασκευαστές του εμβολίου. Οι ίδιες οι δόσεις του εμβολίου θα αγοραστούν από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε..



Η συμφωνία αυτή έρχεται την καταληκτική ημέρα της προθεσμίας για τα μέλη του ΠΟΥ να ενταχθούν στο πρόγραμμα COVAX, το οποίο έχει σκοπό την αγορά εμβολίων κατά της COVID-19 και διασφαλίζει πως τα εμβόλια θα διανεμηθούν δίκαια και αποτελεσματικά.



Μέχρι τώρα 92 χώρες χαμηλού εισοδήματος επιδιώκουν αρωγή μέσω της COVAX, μέλος του ACT Accelerator του ΠΟΥ για την ενίσχυση της ανάπτυξης των εμβολίων, των θεραπευτικών και διαγνωστικών μέσων για την καταπολέμηση της πανδημίας.



Περίπου 80 χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν εκφράσει ενδιαφέρον αλλά πολλές δεν έχουν ενταχθεί ακόμη καθώς προσπαθούν να εξασφαλίσουν εμβόλια ξεχωριστά η κάθε μία.



Η Γαλλία θα παράσχει χρηματοδότηση για την πρωτοβουλία αλλά δεν θα προμηθευθεί εμβόλια μέσω αυτής, δήλωσε χθες Πέμπτη ένας αξιωματούχος υγείας αφότου το Παρίσι αποφάσισε να αποτελέσει μέρος ενός κοινού προγράμματος που έχει διευθετηθεί μέσω της Ε.Ε..



Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διεθνώς εγκεκριμένο εμβόλιο για την COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 946.000 ανθρώπους και έχει εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία.



Για τη Sanofi και την GSK, η συμφωνία ακολουθεί μια συμφωνία 2,1 δισεκ. δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο για 100 εκατομμύρια δόσεις, με δικαίωμα προαίρεσης για την Ουάσινγκτον για την αγορά άλλων 500 εκατομμυρίων, καθώς και μια συμφωνία με τη Βρετανία για 60 εκατομμύρια δόσεις.



Η Sanofi και η GSK άρχισαν κλινικές δοκιμές του εμβολίου τους αυτό τον μήνα και σκοπεύουν να φθάσουν το τελικό στάδιο δοκιμών έως τον Δεκέμβριο.



Τα υποψήφιο εμβόλιο χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία που στηρίζεται στον ανασυνδυασμό της πρωτεΐνης όπως και τα εμβόλια της Sanofi για την εποχιακή γρίπη. Θα συνδυαστεί με μια ανοσοενισχυτική ουσία που παρασκευάζεται από την GSK.



Οι δύο εταιρίες ενισχύουν την παραγωγή ώστε να είναι έτοιμες να παραγάγουν έως ένα δισεκατομμύριο δόσεις ετησίως.



Η Sanofi εργάζεται επίσης για ένα άλλο πιθανό εμβόλιο κατά της COVID-19 με την αμερικανική εταιρία Translate Bio χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία που αποκαλείται mRNA.



πηγή kathimerini.gr



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Σεπτεμβρίου 2020, 14:18:19 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Σεπτεμβρίου 2020, 07:58:17
Απάντηση #414
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
20-09-2020


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Σεπτεμβρίου 2020, 08:18:19
Απάντηση #415
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
SARS-CoV-2 Nasopharyngeal Swab Testing—False-Negative Results From a Pervasive Anatomical Misconception

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Σεπτεμβρίου 2020, 10:13:30
Απάντηση #416
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
18/09/2020

Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης
COVID-19 σε σχολικές μονάδες

( Προτρέπει τέστ κατόπιν κλινικής εξέτασης. Προβλεπει μοριακο τεστ και για τα ηπια περιστατικα (π.χ. ιογενεις λοιμωξεις αν/κου με πυρετο 38, γαστρεντερικα συμπτωματα χωρις πυρετο κλπ)   

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Σεπτεμβρίου 2020, 17:22:35 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Σεπτεμβρίου 2020, 11:00:18
Απάντηση #417
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Ελπίζω να μην συμβεί και στον Βόβολη   :P

Καρδιολόγος νόσησε δύο φορές από κορωνοϊό μέσα σε λίγες μέρες

Ο καρδιολόγος που έχασε τη γυναίκα του από τον φονικό ιό, μίλησε μέσα από το δωμάτιο του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης. Ο γιατρός δεν πίστευε στον κορωνοϊό.

Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

20 Σεπτεμβρίου 2020, 17:45:57
Απάντηση #418
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Βλέποντας τους ηλικιωμένους της οικογένειά σου να φεύγουν πίσω από ένα διαφανή προστατευτικό τοίχο.

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Σεπτεμβρίου 2020, 21:16:12
Απάντηση #419
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
18/09/2020

Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης
COVID-19 σε σχολικές μονάδες

( Προτρέπει τέστ κατόπιν κλινικής εξέτασης. Προβλεπει μοριακο τεστ και για τα ηπια περιστατικα (π.χ. ιογενεις λοιμωξεις αν/κου με πυρετο 38, γαστρεντερικα συμπτωματα χωρις πυρετο κλπ)   

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

By Dr Spiros Politis

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
28267 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Απριλίου 2020, 01:44:56
από Δημήτριος
0 Απαντήσεις
5899 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαρτίου 2020, 16:59:28
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7522 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Μαρτίου 2020, 01:17:12
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
50103 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Νοεμβρίου 2020, 23:47:55
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
3907 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Δεκεμβρίου 2020, 20:10:20
από Argirios Argiriou