ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Κορονοϊός ( COVID-19 )

<< < (146/171) > >>

Argirios Argiriou:
30/08/2021

Κορονοϊός: 2.343 νέα κρούσματα, 338 διασωληνωμένοι οι 91,42% είναι ανεμβολίαστοι, 19 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.343, εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 583.658 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 214 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.463 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.656 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 338 (58,6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 84,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.



Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 309 (91,42%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 29 (8,58%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.962 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 214 (ημερήσια μεταβολή -24,11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 263 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

 

Γεωγραφική κατανομή

91 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

79 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

26 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

95 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

160 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

63 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

90 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

10 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

212 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

32 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

116 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

22 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

40 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

41 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανία

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

86 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

19 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

69 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

44 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

26 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

41 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

35 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

35 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

41 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

75 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

50 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

42 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

6 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

33 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

30 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

22 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

96 κρούσματα υπό διερεύνηση

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
28/08/2021 Του Άρη Χατζηστεφάνου.

Στις ΗΠΑ, Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες προωθούν κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων σε βάρος των εμβολίων ● Και οι αντιεμβολιαστές ψηφοφόροι τους τα δοκιμάζουν άφοβα, πιστεύοντας ότι έτσι χτυπούν τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, χρειάζεται πραγματικά πολλή προσπάθεια για να μετατρέψεις μια από τις πιο εύπορες περιοχές του πλανήτη σε επίκεντρο μετάδοσης του κορονοϊού. Ο κυβερνήτης, όμως, της Φλόριντας, Ρον Ντεσάντις, τα κατάφερε. Αφού απέρριψε την επιβολή μάσκας, λοκντάουν και εμβολιασμού και απαγόρευσε σε σχολεία, πανεπιστήμια, κρουαζιερόπλοια και δημόσιες υπηρεσίες να ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ, είδε την πολιτεία του να ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια κρούσματα και τους 42.000 νεκρούς. Από τα μέσα του καλοκαιριού ένα στα πέντε κρούσματα στις ΗΠΑ καταγράφεται στη Φλόριντα.

Η άρνηση της πραγματικότητας ενίσχυε πολιτικά τον Ντε Σάντις, που έβλεπε τη δημοτικότητά του να αυξάνεται, καθώς χάιδευε τα αυτιά του σκληρού πυρήνα των Ρεπουμπλικάνων αντιεμβολιαστών. Οταν, όμως, «o κόμπος έφτασε στο χτένι», ο κυβερνήτης άλλαξε γραμμή και έριξε όλο το βάρος του στις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα. Σε λίγες εβδομάδες, κατάφερε να μετατραπεί σε ίνδαλμα χιλιάδων αντιεμβολιαστών εντός και εκτός των ΗΠΑ.

Ακόμη, μάλιστα, και η αποκάλυψη ότι ένας από τους σημαντικότερους χορηγούς της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Κεν Γκρίφιν, είχε μετοχές 16 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία Regeneron, που προμηθεύει τη Φλόριντα με μονοκλωνικά σκευάσματα, δεν έκαμψε τους απανταχού θαυμαστές του. «Δεν καταλαβαίνω», δήλωνε προ ημερών o Ντέιβιντ Στερνς, διοικητής σε νοσοκομείο της Νότιας Φλόριντας, «γιατί οι άνθρωποι φοβούνται μέχρι θανάτου ένα εμβόλιο με το οποίο δουλεύουμε εδώ και δέκα χρόνια, αλλά τρέχουν να βάλουν στο σώμα τους ένα εξαιρετικά πειραματικό κοκτέιλ φαρμάκων».

Αγνοώντας τις συμβουλές της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, που υποστηρίζει ότι η θεραπεία με φάρμακα είναι απαραίτητη αλλά συμπληρωματική της πρόληψης με εμβόλια, οι ακραίοι υποστηρικτές των μονοκλωνικών πυροδότησαν μια ομολογουμένως ενδιαφέρουσα συζήτηση για την πολιτική οικονομία των εμβολίων. Βασικό επιχείρημά τους είναι ότι οι φαρμακοβιομηχανίες σαμποτάρουν τα «φτηνά» φάρμακα, γιατί οι πωλήσεις εμβολίων τούς προσφέρουν μεγαλύτερη κερδοφορία.

Μια δόση, όμως, από το σκεύασμα μονοκλωνικών αντισωμάτων REGN-COV της Regeneron κοστίζει 1.200 δολάρια στις ΗΠΑ, περίπου 2.000 δολάρια στη Γερμανία και 800 δολάρια στην Ινδία (χωρίς το κόστος χορήγησης και νοσηλείας). Μια δόση από το αντίστοιχο φάρμακο της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche κυμαίνεται στα 650 δολάρια στην Ινδία και φτάνει μέχρι τα 3.500 δολάρια στις ΗΠΑ. Οταν, μάλιστα, ο ΟΗΕ ενέκρινε το συγκεκριμένο σκεύασμα για ασθενείς με COVID-19 σε κρίσιμη κατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ζήτησαν από τη Roche να μειώσει άμεσα την τιμή του και να άρει τις πατέντες, επιτρέποντας σε άλλες χώρες να το παρασκευάζουν μαζικά. Η έκκληση, προφανώς, έπεσε στο κενό, όπως συνέβη και με τα αιτήματα για τις πατέντες των εμβολίων. Ακόμη, όμως, και χωρίς τις πατέντες, η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam αναφέρει ότι κάθε δόση εμβολίου της Pfizer θα μπορούσε να παραχθεί με 1,18 δολάρια, ενώ οι MSF υπολογίζουν ότι μια δόση του φαρμάκου της Roche παρασκευάζεται για περίπου 40 δολάρια.

Η κερδοφορία, βέβαια, μιας εταιρείας δεν καθορίζεται μόνο από το κόστος παραγωγής και την τιμή πώλησης αλλά και από τον αριθμό των προϊόντων που χορηγούνται. Οι εταιρείες, λοιπόν, υποστηρίζουν οι αντιεμβολιαστές προτιμούν τον μαζικό εμβολιασμό σε σχέση με την πώληση μερικών εξαιρετικά ακριβών φαρμάκων. Είναι, όμως, έτσι;

Οπως είχαν εξηγήσει πριν από χρόνια οι οικονομολόγοι Μάικλ Κρέμερ, από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και Κρίστοφερ Σνάιντερ, από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, σε βάθος χρόνου η κερδοφορία από τα φάρμακα είναι πάντα πολύ υψηλότερη σε σχέση με τα εμβόλια για δύο βασικούς λόγους: Καταρχήν το φάρμακο χορηγείται σε ανθρώπους που έχουν ήδη ασθενήσει και ως εκ τούτου οι φαρμακοβιομηχανίες μπορούν να επιβάλλουν πολύ υψηλότερες τιμές (ουσιαστικά εκβιάζοντας τον ασθενή για τη ζωή του). Αντίθετα, τα εμβόλια απευθύνονται σε υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι δεν αισθάνονται την ίδια πίεση να πληρώσουν υψηλό αντίτιμο.

Ο δεύτερος παράγοντας, σύμφωνα με τους δύο καθηγητές, είναι ότι, ενώ τα φάρμακα απλώς αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα, τα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν την ίδια την ασθένεια, περιορίζοντας τα μελλοντικά κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι, αγοράζοντας ένα φάρμακο από μια εταιρεία, το κράτος βοηθά μόνο ένα άτομο, ενώ με ένα εμβόλιο προστατεύει και τους γύρω του, επιτυγχάνοντας ανοσία ή έστω περιορίζοντας τη μετάδοση.

Φυσικά, η τελική ισορροπία ανάμεσα στην κερδοφορία από τα φάρμακα ή τα εμβόλια θα εξαρτηθεί από δεκάδες άλλους παράγοντες, όπως η ταχύτητα μετάδοσης του ιού, ο χρόνος έναρξης του εμβολιαστικού προγράμματος, η βαρύτητα των συμπτωμάτων των νοσούντων κ.ά. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, ο Κρέμερ και ο Σνάιντερ έδειξαν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες κερδίζουν περισσότερο από τα φάρμακα και λιγότερο από τα εμβόλια. Το 2001, όταν οι δύο οικονομολόγοι ξεκίνησαν την έρευνά τους, η παγκόσμια αγορά φαρμάκων υπολογιζόταν στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πωλήσεις εμβολίων απέδιδαν 5 δισεκατομμύρια. Είναι βέβαια γεγονός ότι έκτοτε οι πωλήσεις και η κερδοφορία από εμβόλια σημείωσαν τρομακτική αύξηση. Δεν κατάφεραν, όμως, να ανατρέψουν μια βασική αρχή στην πολιτική οικονομία του φαρμάκου: ότι οι εταιρείες προτιμούν να πωλούν φάρμακα για χρόνιες παθήσεις και όχι εμβόλια που αντιμετωπίζουν την ασθένεια.

Η πανδημία του κορονοϊού, που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η «αρπαχτή του αιώνα» για ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες, φαίνεται να επισκιάζει αυτή τη διαπίστωση, τροφοδοτώντας μια ανηλεή μάχη ανάμεσα σε ακραίους εμβολιαστές και αντιεμβολιαστές, οι οποίοι δεν συνειδητοποιούν ότι χρειαζόμαστε εμβόλια και φάρμακα -απελευθερωμένα όμως από τις πατέντες, οι οποίες στοιχίζουν εκατομμύρια ζωές.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
05/09/2021

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
06-09-2021

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυπριακό κανάλι αναφέρθηκε στο τέταρτο κύμα κορωνοϊού που διανύει η Κύπρος και για την πορεία της πανδημίας και το τέλος της.

«Ο ιός είναι πολύ διαδεδομένος στην υφήλιο, υπάρχει τεράστια διασπορά, υπολογίζω ότι τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη μολυνθεί πάνω – κάτω, αυτό σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να στοχεύσουμε να τον εξαλείψουμε πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του και αν ο ιός όπως φαίνεται περνάει από την πανδημική φάση στην ενδημική, γίνεται λοιπόν άλλη μια λοίμωξη του αναπνευστικού την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να ζήσουμε μαζί της, νομίζω ότι είναι μια θετική εξέλιξη».

«Σε αυτή τη φάση είμαστε στο μεταίχμιο. Το τι θα συμβεί τον χειμώνα δεν το ξέρει κανείς με σιγουριά, όμως μπορούμε να έχουμε την αισιοδοξία ότι επειδή έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ένα άλλο αξιόλογο μέρος του πληθυσμού  έχει μολυνθεί. Έχουμε αρκετή αισιοδοξία, ότι αν έχουμε κάποια μετάλλαξη που δεν θα δείξει ξαφνικά μια περίεργή συμπεριφορά απέναντι στα εμβόλια, ότι ο χειμώνας δεν θα είναι καταστρεπτικός, θα είναι κάτι που θα είναι διαχειριστούμε και θα μπορούμε πρακτικά να ζήσουμε τη ζωή μας φυσιολογικά, χρειάζεται όμως κάποια προσοχή. Δεν θα χρειαστεί να διαλύσουμε την κοινωνία, να περάσουμε πάλι σε lockdown, αποφάσεις που παρθήκανε σε στιγμές πανικού ίσως δικαιολογημένα, αλλά σε στιγμές πανικό. Ελπίζω να το αποφύγουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Μεγάλο δίλλημα αν χρειάζεται τρίτη δόση, αυτή τη στιγμή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και το Ευρωπαϊκό ECDC και ο ΠΟΥ δεν είναι υπερ. της τρίτης δόσης, ειδικά για τον γενικό πληθυσμό.

Η φιλοσοφία του ΠΟΥ είναι ότι η πανδημία πρέπει να αντιμετωπιστεί ανά το παγκόσμιο ολιστικά. Αν έχουμε κάποιες χώρες που είναι πολύ πίσω στον εμβολιασμό και πεθαίνουν άνθρωποι που θα μπορούσαμε να τους σώσουμε…και έχουμε ένα τεράστιο κύμα, αυτό το κύμα κάποια στιγμή με μια μετάλλαξη, αργά ή γρήγορα μπορεί να φτάσει στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Αμερική την Μεγάλη Βρετανία. Άρα το να προσπαθούμε να πιέσουμε για μια τρίτη δόση, όταν δεν έχουμε καλά δεδομένα, όταν γίνεται τόσος χαμός σε άλλες χώρες, μάλλον δεν είναι τόσο καλή στρατηγική»

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
03 September 2021

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση