Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 20:33:35

Αποστολέας Θέμα: Κορονοϊός ( COVID-19 )  (Αναγνώστηκε 257724 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

31 Αυγούστου 2020, 11:29:41
Απάντηση #390
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
24/08/2020

Η εταιρεία AstraZeneca που ερευνά ένα από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και πρόκειται να το κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά (όπως λέει) ζήτησε να προστατευθεί και να μην θεωρηθεί υπεύθυνη για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου.

Περίεργο αίτημα για την Ευρώπη όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση με νομοθετική ρύθμιση καθιστά υπεύθυνη την εταιρεία παραγωγής για κάθε προϊόν που μπαίνει στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τέτοια αιτήματα υπάρχουν στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά στην Ευρώπη θεωρούνται παράλογα. Και πράγματι ποιος θα ήταν υπεύθυνος αν κάποιος πάθαινε κάτι; Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς;

The Brussels Times, 21-08-2020

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Είναι πολύ λογικό αίτημα. Ένα νέο εμβόλιο χρειάζεται μελέτες για 5-15 χρόνια στο θέμα της ασφάλειας. Η πολιτική πίεση για άμεση κυκλοφορία του, δεν περιλαμβάνει την ευθύνη.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

31 Αυγούστου 2020, 15:07:36
Απάντηση #391
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
BMJ 11-08-2020

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Σεπτεμβρίου 2020, 20:17:31
Απάντηση #392
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Όοολη η  Ευρώπη, Ασία κτλ με μάσκες και η Σουηδία και αυτή η ύψιστη μορφή της επιστήμης Άντερς Τέγκνελ τον χαβά τους:

Όλη Ευρώπη φορά μάσκες - Στη Σουηδία νομίζουν ότι ξέρουν καλύτερα

Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Σεπτεμβρίου 2020, 22:04:39 από Αρχίατρος »

1 Σεπτεμβρίου 2020, 22:08:36
Απάντηση #393
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όοολη η  Ευρώπη, Ασία κτλ με μάσκες και η Σουηδία και αυτή η ύψιστη μορφή της επιστήμης Άντερς Τέγκνελ τον χαβά τους:

Όλη Ευρώπη φορά μάσκες - Στη Σουηδία νομίζουν ότι ξέρουν καλύτερα

Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μένει να φανεί αν η εξάπλωση της covid-19 στη Σουηδία θα συνεχίσει να περιορίζεται (όπως έγινε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020).
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Σεπτεμβρίου 2020, 22:25:47
Απάντηση #394
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μένει να φανεί αν η εξάπλωση της covid-19 στη Σουηδία θα συνεχίσει να περιορίζεται (όπως έγινε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020).
Ακόμα και έτσι να είναι, έχουμε 200 νεκρούς και έχουν 5,000+ για ίδιο πληθυσμό και πολύ πιο αραιοκατοικημένη χώρα αυτοί.

Ξανά εξαιρετικός Γιώργος Παππάς:
Παράθεση
Giorgos Pappas

Ημερολόγιο κορωνοϊού, 1η Σεπτεμβρίου 2020, φθινοπωρινής μουρμούρας, περί του τυχαίου και πώς να το αποφύγουμε, περί θανάτων και διαστρεβλώσεων, περί καρκινοπαθών της Ευρώπης.
1. Περί σχολείων: ο πεντάλογος εναντίον της πανδημίας λέει μάσκες-αποφυγή συνωστισμού-αποφυγή κλειστών χώρων-αποστάσεις-αντισηπτικά. Μάσκες ΟΚ, αντισηπτικά ΟΚ, για τις αποστάσεις είναι θέμα αντίληψης των διαστάσεων, κλειστοί χώροι δεν αποφεύγονται, μένει ο συνωστισμός που έχει πολλές παραμέτρους: κάθε αίθουσα έχει διαφορετικό σχήμα και εμβαδόν και ύψος, διαφορετικό μέγεθος παραθύρων (άρα διαφορετική δυνατότητα ανανέωσης του αέρα- που φυσικά εξαρτάται και από τις κατά τόπους και κατά χρονικό διάστημα καιρικές συνθήκες), συνεπώς για κάθε αίθουσα το τι ορίζεται ως συνωστισμός ποικίλει, ακόμη και για την ίδια αίθουσα. Σαφώς το 15 είναι καλύτερο του 25, και σαφώς δεν είναι μόνο γραμμικές οι κινήσεις του δυνητικά μολυσμένου αέρα- οι 25 δημιουργούν ένα ασφυκτικότερο, δυσκολότερα ανανεώσιμο "νέφος", σε σχέση με τους 15 (αλλά κι αυτοί σε σχέση με τους 10, κ.ο.κ.). Όμως, άλλος είναι ο καθοριστικός παράγοντας, όπως συστηματικά αποδεικνύει η εξέλιξη της πανδημίας.

2. Ποιος είναι αυτός ο παράγοντας; Η τύχη. Ποιος ρυθμίζει τις πιθανότητες; Η κυκλοφορία του ιου στην κοινότητα. Ενδέχεται να έχεις μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη, χωρίς καλό αερισμό, χωρίς επιμελή χρήση μάσκας, και να μην παρατηρηθεί κρούσμα και διασπορά, ΑΝ δεν έχεις ιο στην κοινωνία. Γιατί τότε, πού θα βρεθεί ο ιος για να κολλήσει στο σπίτι το παιδί και θα τον μεταφέρει πιθανώς στους συμμαθητές του; Πιθανότερο θα είναι να κερδίσεις το τζόκερ. Οπότε τα αφήνουμε όλα στην τύχη, θα ρωτήσει κανείς; Όχι. Ό,τι κάνουμε οφείλει να εκμηδενίζει αυτές τις πιθανότητες, ειδικά όταν έχεις κυκλοφορία του ιου στην κοινότητα. Και αυτή την στιγμή έχουμε. Και θα έχουμε και τη επόμενη εβδομάδα, όσες εκκλήσεις κι αν γίνουν: οι άνθρωποι που θα επιστρέψουν, είτε πρόσεχαν στις διακοπές τους και θα προσέξουν και τώρα, ή υπήρξαν, και θα συνεχίσουν να είναι, επιρρεπείς στο να μολυνθούν και να μολύνουν. Δεν αλλάζουν νοοτροπίες σε μια εβδομάδα, ούτε με μια εμφάνιση του Κυρίου Τσιόδρα.

3. Εκμηδενίζουμε λοιπόν τις πιθανότητες με τις πράξεις μας; Καθημερινά οφείλουμε να το πράττουμε, ώστε να περιορίζουμε και την δυνητική επίδραση των, δεδομένων, αυταπόδεικτων, κενών της πολιτείας (που ενδέχεται να αποτέλεσαν πολιτικοκοινωνική ανάγκη, εξακολουθούν όμως να αποτελούν μεσοπρόθεσμη υγειονομική Αχίλλειο πτέρνα). Το σκεφτόμουν προχτές καθώς παρατηρούσα την μαζική είσοδο ατόμων χωρίς μάσκα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος: όσο καλό παγωτό κι αν κάνει κάποιος, αν δεν τηρεί τα μέτρα δεν σέβεται. Θα μου πεις, τι να κάνει, να απαγορεύσει την είσοδο σε όποιον δεν φοράει μάσκα στο κατάστημά του; Ναι. Μα θα χάσει πελατεία. Και τώρα θα χάσει. Οφείλει να χάσει εμένα, οφείλει να χάσει όσους ανησυχούμε ακόμη. Και να το εφαρμόσουμε παντού, στο φροντιστήριο ή την σχολή χορού που θα πάει το παιδί μας, στον φούρνο ή το μανάβικο, την καφετέρια ή το εστιατόριο, στο ιατρείο ή τον όποιο χώρο παροχής υπηρεσιών. Ίσως θα πρέπει για παράδειγμα να ξεκινήσουμε να δίνουμε κακές βαθμολογίες στο tripadvisor σε όσους αγνοούν τα μέτρα, και να βάζουμε άριστα στα 2-3 εστιατόρια που τηρούν τους κανόνες στα Γιάννενα. Ίσως απλά να έχουμε γίνει οι τρελοί του χωριού και να μην το έχουμε καταλάβει, βέβαια.   

 4. Επιστρέφοντας στην τύχη, σκεφτείτε πώς τυχαία γεγονότα επέδρασαν στην ελληνική και παγκόσμια πανδημία: μια έκθεση γούνας στο Μιλάνο, εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή, σημάδεψε την Καστοριά, ένα ταξίδι στο Ισραήλ, πιθανώς την ίδια εποχή με κάποιους Κορεάτες, σημάδεψε την Ηλεία, μια συναυλία οδήγησε σε περισσότερους από 20 τριτογενείς θανάτους σε γηροκομείο. Μια πρόσφατη εκπληκτική προδημοσίευση από την Βοστώνη καταδεικνύει ακόμη σαφέστερα το σαρωτικό του τυχαίου: οι επιστήμονες εκεί έκαναν μια εκτεταμένη φυλογενετική ανάλυση των στελεχών του ιου από χιλιάδες κρούσματα της Μασαχουσέτης, εντόπισαν 772 στελέχη του ιου, και εντόπισαν γεγονότα υπερμετάδοσης: ένα διεθνές επαγγελματικό συνέδριο που έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου ξεχώρισε, όχι μόνο επειδή έδωσε 90 άμεσα κρούσματα, αλλά γιατί ό,τι στέλεχος του ιου ενοχοποιήθηκε εκεί ήταν ενιαίας οικογένειας, ας την ονομάσουμε C2416T. Αυτή η οικογένεια του ιου ήρθε από την Ευρώπη, όπου ήταν σπάνια, αλλά...έτυχε. Και ακόμη περισσότερο, άρχισε να επεκτείνεται στην παρθένα, και άνευ περιοριστικών μέτρων Μασαχουσέτη, και κατέληξε να προκαλεί το 35% των μολύνσεων εκεί. Αλλά επειδή τα ταξίδια εξακολουθούσαν εκείνη την εποχή να είναι απεριόριστα, μεταφέρθηκε από την Βοστώνη και το συνέδριο και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά και στην Αυστραλία, την Σλοβενία, την Σουηδία. Επειδή το συγκεκριμένο συνέδριο έτυχε την συγκεκριμένη ημερομηνία στην συγκεκριμένη πόλη, υπό συγκεκριμένα μέτρα, με έναν συγκεκριμένο επισκέπτη που μετέφερε ένα συγκεκριμένο στέλεχος. 
5. Περί του πόσοι πέθαναν από τον SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ, με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων/CDC: κυκλοφόρησε ευρύτατα η παραπληροφόρηση πως το CDC αποδίδει μόνο το 6% των θανάτων στο νέο κορωνοϊό. Η πραγματικότητα βέβαια είναι σαφής: το 6% αναφέρεται στα πιστοποιητικά θανάτου που περιείχαν ΜΟΝΟ τον SARS-CoV-2 στις αιτίες θανάτου. Τα άλλα πιστοποιητικά είχαν και συμπαράγοντες νοσηρότητας ή άλλες καταστάσεις- προσέξτε όμως: όταν γράφεις ένα πιστοποιητικό θανάτου, γράφεις το "τελικό αίτιο που οφείλεται σε..., που οφείλεται σε....". Οπότε γράφεις πχ πνευμονία/ σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας/ αναπνευστική ανεπάρκεια/ καταπληξία που οφείλεται σε λοίμωξη από SARS-CoV-2. Την αναπνευστική δυσχέρεια λοιπόν, ή την πνευμονία, θες να τις πεις αιτίες θανάτου; Πες τες. Αυτό όμως που τις προκάλεσε ήταν ο ιος. Σε άλλα πιστοποιητικά θανάτου μπορεί να δεις τον SARS-CoV-2 μαζί με συνυπάρχουσες καταστάσεις, όπως χρόνια καρδιοπάθεια, παχυσαρκία, καρκίνο: Αυτό δεν σημαίνει πως ο ιος είναι αθώος εδώ- ο καρδιοπαθής, ο παχύσαρκος, ο καρκινοπαθής, ο διαβητικός, θα ζούσαν αν δεν είχαν  μολυνθεί. Απλά. Αυτό λοιπόν που λέει το CDC είναι ότι στο 95% τουλάχιστον των θανάτων στις ΗΠΑ, τεκμηριώνεται η παθοφυσιολογική συμμετοχή του νέου κορωνοϊού, ενίοτε μέσω παράξενων οδών (πχ οι θρομβώσεις, η καρδιακή προσβολή, η πνευμονική εμβολή). Και πάλι όμως, αυτά τα παράξενα γεγονότα δεν θα συνέβαιναν άνευ της μόλυνσης από τον ιο.  Όπως άνευ του ιου δεν θα συνέβαινε ποτέ απορρύθμιση των συστημάτων υγείας, η οποία πιθανώς οδήγησε και σε ένα ακόμη μικρό επιπρόσθετο ποσοστό θανάτων. Δεν θα συνέβαιναν αυτά χωρίς τον ιο.

6. Πάρτε για παράδειγμα την λοίμωξη από τον HIV: ο συγκεκριμένος ιος επάγει μια ιδιόμορφη ανοσοκαταστολή, που σε κάνει επιρρεπή σε συγκεκριμένες ευκαιριακές λοιμώξεις και σε παράξενους καρκίνους. Έτσι οι ασθενείς από HIV πεθαίνουν (όλο και λιγότεροι, ευτυχώς, πλέον), από πνευμονία από Pneumocystis jirovecii, από εγκεφαλίτιδα από τοξόπλασμα, από παράξενους καρκίνους. Ο άνθρωπος που δε νοσεί από HIV, δεν θα πάθει ποτέ αυτές τις οντότητες, το τοξόπλασμα στο 99,9% πχ εκτός εγκυμοσύνης είναι αθωότατο και η πνευμοκύστη δεν ακουμπάει τους μη έχοντες HIV, είναι αδύναμη. Οι ασθενείς με HIV λοιπόν, όταν πεθαίνουν , πεθαίνουν από τέτοια παράξενα πράγματα. Δεν φταίει δηλαδή ο HIV; Φυσικά και φταίει, χωρίς αυτόν τίποτε δεν θα συνέβαινε. Ο ΗIV είναι η αιτία θανάτου. Κι ας γράφει το πιστοποιητικό θανάτου, ως οφείλει, και σάρκωμα ή εγκεφαλίτιδα.

7. Γιατί λοιπόν αναπαράγεται, παγκοσμίως, επίμονα, το συγκεκριμένο ψέμα; Το αναπαράγουν πλανημένοι εύπιστοι, κουρασμένοι ίσως από το πρωτοφανές των καιρών μας (στους οποίους θα πρότεινα να αφιερώνουν στην ανάγνωση κανονικών επιστημονικών απόψεων τουλάχιστον τον ίδιο χρόνο που αφιερώνουν στην ανάγνωση ψευδοεναλλακτικών αστήρικτων κραυγών- δεν λέω να διαβάσουν εμένα, υπάρχει σωρεία εκλεκτών και σημαντικών επιστημόνων υπεράνω πάσης υποψίας, που τα λένε καλύτερα). Το αναπαράγει μια στρατευμένη μειοψηφία επαναστατών χωρίς αιτία και ενίοτε χωρίς λογική (παραμένουν ελάχιστοι, ευτυχώς), αλλά το αναπαράγουν και άνθρωποι που φέρουν τον τίτλο του επιστήμονα, με θεσμικές μάλιστα θέσεις. Και οι οποίοι, είτε διάβασαν τα στοιχεία και δεν τα κατάλαβαν, άρα είναι ανεπαρκείς για τις θέσεις τους, ή παραμορφώνουν τα στοιχεία υστερόβουλα, επειδή θέλουν πχ να γίνουν βουλευτές ή να γίνουν απλά διάσημοι ή να αποκτήσουν πελατεία. Για τους τελευταίους αυτούς, οφείλουν οι επαγγελματικές ενώσεις ή τα ακαδημαϊκά όργανα να παίρνουν θέση, και δεν θα είναι λογοκρισία,  θα είναι ευθύνη. 

8. Μια πολύ μεγάλη  μελέτη σε καρκινοπαθείς που προσβλήθηκαν από τον ιο, σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, Ιταλία, Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία, πολλαπλά κέντρα, εκατοντάδες ασθενείς, δημοσίευση στο σημαντικό Cancer Discovery:  αναμενόμενα επηρέασε το είδος του καρκίνου- γνωρίζουμε ήδη πως τα αιματολογικά νεοπλάσματα είναι ευπαθέστατα, εδώ αναδείχθηκε πολύ καλύτερη πρόγνωση για τον καρκίνο του μαστού από την άλλη. Οι άσχετοι παράγοντες παίζουν επίσης μείζονα ρόλο (φύλο, ηλικία, άλλη νοσηρότητα), τα δυο σημαντικά στοιχεία όμως είναι: i. τα άτομα που βρισκόταν σε ενεργό θεραπεία πήγαν καλύτερα, κοινώς η θεραπεία για το νεόπλασμα προστάτευε, οπότε οι ογκολόγοι καλούνται να προσαρμόζουν την συνέχιση κάθε είδους θεραπείας. ii. σε πολυπαραγοντική ανάλυση, όσοι ασθενείς έλαβαν ως θεραπεία για τον ιο "ανθελονοσιακά" σκευάσματα, εμφάνισαν μικρότερη θνητότητα, στατιστικά σημαντικότατη. Αναδρομική μεν η μελέτη, μεγάλο δε το δείγμα και από 19 μεγάλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά κέντρα.

2 Σεπτεμβρίου 2020, 00:12:56
Απάντηση #395
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Οι Σουηδοί έχουν όμως οικονομική ύφεση -8% το β' τρίμηνο του 2020 (ενώ τα προηγούμενα 5 χρόνια η οικονομία τους πήγαινε σαν ράλι και περιμένανε έτσι και αλλιώς να έχουν ύφεση φέτος)  ενώ εμείς έχουμε ύφεση σχεδόν διπλάσια (περίπου -14%) στο β' τρίμηνο του 2020 (παρόλο που εδώ και πάνω από δέκα χρόνια συνεχίζουμε να είμαστε σε οικονομική κρίση).
Όλα αυτά μεταφράζονται όχι σε εκατοντάδες αλλά σε χιλιάδες Έλληνες νεκρούς και μάλιστα παραγωγικής ηλικίας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Rising unemployment causes higher death rates, Yale researcher shows

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

47,500 deaths for every 1% point increase in America’s average annual unemployment rate.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Σεπτεμβρίου 2020, 00:25:33 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Σεπτεμβρίου 2020, 12:07:25
Απάντηση #396
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Σεπτεμβρίου 2020, 17:53:50
Απάντηση #397
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι Σουηδοί έχουν όμως οικονομική ύφεση -8% το β' τρίμηνο του 2020 (ενώ τα προηγούμενα 5 χρόνια η οικονομία τους πήγαινε σαν ράλι και περιμένανε έτσι και αλλιώς να έχουν ύφεση φέτος)  ενώ εμείς έχουμε ύφεση σχεδόν διπλάσια (περίπου -14%) στο β' τρίμηνο του 2020 (παρόλο που εδώ και πάνω από δέκα χρόνια συνεχίζουμε να είμαστε σε οικονομική κρίση).
Όλα αυτά μεταφράζονται όχι σε εκατοντάδες αλλά σε χιλιάδες Έλληνες νεκρούς και μάλιστα παραγωγικής ηλικίας.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Rising unemployment causes higher death rates, Yale researcher shows
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ας μην υπέραπλουστεύουμε.
Η μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ,όπως και όλων των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου δεν οφείλεται στη διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλα απο την μεγαλύτερη εξάρτηση του ΑΕΠ απο τον τουρισμό. Στην δίκη μας περίπτωση αυτό ξεπερνάει το 20% άμεσα και έμμεσα.
Προφανώς στη Σουηδία η εξάρτηση αυτή ειναι πολύ μικροτερη.
 Παρ´ αυτά η Φινλανδία εχει ακόμα μικρότερη μείωση του ΑΕΠ της απο τη Σουηδία ( 5%) και παρόμοια με τη δίκη μας αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τέλος όπως πολύ σωστά εχει ήδη ειπωθεί σ´ αυτό το νήμα  ας μη βιαζόμαστε να εξάγουμε συμπεράσματα για τη διαφορετική διαχείριση της πανδημίας απο τα κράτη. Το ταμείο αργεί ακόμα 12-18 μήνες.

3 Σεπτεμβρίου 2020, 00:48:53
Απάντηση #398
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Σεπτεμβρίου 2020, 10:23:17
Απάντηση #399
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
03-09-2020

Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει την επιτυχία της Σουηδίας στον κορωνοϊό. Αναβαθμίζει τον εμπνευστή της «ανοσίας της αγέλης».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προήγαγε έναν από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την «ανοσία της αγέλης» της Σουηδίας για τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, αναγνωρίζοντας έτσι πως αυτή ήταν ίσως η πιο πετυχημένη απάντηση στην πανδημία, καθώς οι επιπτώσεις στην οικονομία ήταν ελάχιστες, ενώ οι Σουηδοί δεν υποφέρουν από «δεύτερο κύμα» όπως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ο Johan Giesecke έχει λάβει ανώτερη συμβουλευτική θέση ως αντιπρόεδρος της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας για τους μολυσματικούς κινδύνους.

Ψηφίστηκε σε αυτήν τη θέση, η οποία στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τον ΠΟΥ. Σε αυτόν τον ρόλο, ο Giesecke θα συμβουλεύει τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, σχετικά με την αντιμετώπιση πανδημιών.

Προς την έναρξη της πανδημίας, η οποία έχει πλήξει τώρα περισσότερα από 25 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, η Σουηδία έλαβε την ψύχραιμη απόφαση να αποφύγει το Lockdown

Ενώ πολλές άλλες χώρες έχουν θέσει εντολές για να παραμείνουν οι άνθρωποι στο σπίτι τους και να αποφύγουν την κοινωνική επαφή, η Σουηδία δεν επέβαλε τέτοια μέτρα.

Αντ ‘αυτού, βασίστηκε σε εθελοντικούς περιορισμούς – για παράδειγμα, ζητώντας από τους ανθρώπους να εργαστούν από το σπίτι όπου είναι δυνατόν και να αποφύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Αυτά τα μέτρα είχαν σκοπό την επίτευξη «ανοσίας αγέλης».

Ο Giesecke ήταν κρατικός επιδημιολόγος της Σουηδίας μεταξύ 1995 και 2005. Θεωρείται μέντορας του Anders Tegnell, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο το 2013.

Γράφοντας στο The Lancet τον Μάιο, ο Giesecke είπε ότι πιστεύει ότι «όλοι θα εκτεθούν» στον ιό κάποια στιγμή και ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι θα μολυνθούν» – αλλά πολλοί θα έχουν αδύναμα ή ήπια συμπτώματα.

«Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε αυτήν την εξάπλωση: ένα lockdown μπορεί να καθυστερήσει σοβαρές περιπτώσεις για λίγο, αλλά μόλις μειωθούν οι περιορισμοί, οι περιπτώσεις θα επανεμφανιστούν. Περιμένω ότι όταν μετράμε τον αριθμό των θανάτων από το COVID-19 σε κάθε χώρα σε ένα χρόνο από τώρα, τα στοιχεία θα είναι παρόμοια, ανεξάρτητα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί».

Ότι ακριβώς συμβαίνει δηλαδή σε όλες τις χώρες του κόσμου συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία εξαιτίας του lockdown παρουσίασε ύφεση 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Μιλώντας για τον νέο του ρόλο στην ΠΟΥ σε συνέντευξή του στο UnHerd, ο Giesecke είπε ότι η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ανταπόκριση της Σουηδίας στην πανδημία έχει γίνει πιο ευνοϊκή από τις αρχές του έτους (μόνο στην Ελλάδα συνεχίζουν να αγνοούν τα στοιχεία) . «Τότε πίστευαν ότι ήμασταν τρελοί», ανέφερε.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Σεπτεμβρίου 2020, 11:04:56
Απάντηση #400
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Health Daily  04-09-2020

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: 241 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
ΚΑΙ 5 ΝΕΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ

Σε καραντίνα δομή προσφύγων, γηροκομείο και υπουργείο
Συνεχίζονται οι αυξητικές τάσεις των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα,
αφού σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 241 νέα
κρούσματα εκ των οποίων τα 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες
εισόδου. Από τα 210 εγχώρια κρούσματα, τα 25 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι
στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 11 συνδέονται με συρροές. Την ίδια στιγμή, 39
συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68
ετών, ενώ συνολικά 154 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε
5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 278 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.0%
είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Παράλληλα, με
εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου
Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου
Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που
διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, σε καραντίνα για 10 μέρες, τέθηκε το κέντρο
φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι, μετά τον εντοπισμό 19 συνολικά θετικών
κρουσμάτων κορονοϊού.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 18 φιλοξενούμενοι και ένα μέλος του
προσωπικού ενώ με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής, επισημαίνει ότι
τα κρούσματα «στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ασυμπτωματικά».
Σε «περιορισμό και επιτήρηση», έχει τεθεί από χθες και ο Ξενώνας
Τοξικοεξαρτημένων Αστέγων του δήμου Αθηναίων.
Τα ξημερώματα ωφελούμενος του Ξενώνα παρουσίασε πυρετό και διακομίστηκε
με ασθενοφόρο ως ύποπτο κρούσμα Covid-19 στον Ευαγγελισμό για περαιτέρω
διερεύνηση, όπου το τεστ Covid-19 που του έγινε βγήκε θετικό. Σε καραντίνα
τέθηκε και η δομή φιλοξενίας μεταναστών στα Οινόφυτα Αττικής έπειτα από
τον εντοπισμό δύο θετικών κρουσμάτων κορονοϊού. Ο ένας εξ’ αυτών είναι
45χρονος με καταγωγή από το Ιράκ και πατέρας μονογονεϊκής οικογένειας, η
κόρη του οποίου δεν έχει νοσήσει. Το κρούσμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
με ήπια συμπτώματα, όπου και νοσηλεύεται.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ιχνηλάτηση των επαφών του και ελήφθη
δειγματοληπτικό τεστ από 18 άτομα, εκ των οποίων μια γυναίκα 27 ετών
από τη Συρία ανιχνεύθηκε θετική στον ιό. Η 27χρονη αιτούσα ασύλου θα
παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό με την οικογένεια της. Η εκ νέου διαδικασία
ιχνηλάτησης των επαφών της βρίσκεται σε εξέλιξη. Τέλος, εκκενώθηκε χθες
το κτίριο του υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης προκειμένου να γίνει
απολύμανση στους χώρους μετά από τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού
σε επενδυτή που επισκέφτηκε χθες τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη
και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση. Με εντολή της υπηρεσιακής
γραμματέως οι υπάλληλοι του υπουργείου αποχώρησαν και θα επιστρέψουν
στα γραφεία τους την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ σε καραντίνα βάσει του
πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ μπαίνει ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Νίκος Παπαθανάσης.
Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε ότι και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής
Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης βρίσκεται σε απομόνωση μετά από συνάντηση
που είχε χθες στο Υπουργείο με επενδυτές από το εξωτερικό, ένας εκ των
οποίων διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό.
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Σεπτεμβρίου 2020, 11:08:51 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Σεπτεμβρίου 2020, 10:10:07
Απάντηση #401
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Είναι αυτό που έλεγε ο Σουηδός Τσιόδρας ο Anders Tegnell σε συνέντευξή του τον Ιούλιο του 2020: the evidence base for using masks in society is still very weak.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

September 10, 2020

Masks to Prevent Viral Respiratory Infections
Neil H. Winawer, MD, SFHM reviewing Chou R et al. Ann Intern Med 2020 Jun 24

A literature review sheds light on the paucity of scientifically rigorous studies.

We don't know much about the comparative effectiveness of respiratory protective devices in lowering risk for acquiring COVID-19 or other respiratory diseases, such as severe acute respiratory syndrome (SARS), Middle East respiratory syndrome (MERS), influenza, or influenza-like illnesses. Researchers analyzed 39 studies (18 randomized control trials and 21 observational studies) that were conducted in both community and healthcare settings. The results are as follows:

In no study was the effectiveness of masks for preventing SARS-CoV-2 infection evaluated in a community setting.

Only two studies (both cohort studies) of masks to prevent SARS-CoV-2 were conducted in healthcare settings, and both had severe limitations.

Community mask use possibly was associated with lower risk for SARS-CoV-1 infection in observational studies.

In high- or moderate-risk healthcare settings, observational studies showed that risk for infection with SARS-CoV-1 and MERS-CoV probably was lower with mask use than with nonuse, and N95 masks probably were more effective than surgical masks.

Randomized trials conducted in community settings to evaluate mask use for preventing influenza or influenza-like illness showed little or no difference between N95 and surgical masks and probably no difference between surgical masks and no masks, but adherence to mask use was low.

In healthcare settings, N95 and surgical masks were associated with similar risks for acquiring influenza-like illness.

In no study was reuse or extended use of N95 masks evaluated.

COMMENT
Unfortunately, direct evidence on the comparative effectiveness of masks for preventing SARS-CoV-2 infection is sparse. In healthcare settings, using N95 respirators versus surgical masks might lower risk for SARS-CoV-1 infection, so despite the lack of SARS-CoV-2 studies, continuing this practice makes sense. Universal mask-wearing might well be effective in helping to contain viral transmission (as is suggested by seemingly better control of viral infections in places where mask-wearing is nearly ubiquitous), but it's difficult to study this topic rigorously in a clinical setting. Interestingly, a recent analysis suggests that even when masking doesn't prevent SARS-CoV-2 infection fully, it can lower the viral inoculum and increase the likelihood that infection will be mild or asymptomatic (N Engl J Med 2020 Sep 8; [e-pub]).

EDITOR DISCLOSURES AT TIME OF PUBLICATION
Disclosures for Neil H. Winawer, MD, SFHM at time of publication
Equity   Synthetic Biologics
CITATION(S):
Chou R et al. Masks for prevention of respiratory virus infections, including SARS-CoV-2, in health care and community settings: A living rapid review. Ann Intern Med 2020 Jun 24; [e-pub]. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Σεπτεμβρίου 2020, 10:21:22 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Σεπτεμβρίου 2020, 23:50:31
Απάντηση #402
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Σεπτεμβρίου 2020, 17:02:54
Απάντηση #403
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Αναρωτιέμαι πόσα σχολεία θα έχουν την πολυτέλεια της διάθεσης δύο επιπλέον αιθουσών που προβλέπονται για τον COVID-19 (μία για τους μαθητές που θα αρνούνται τη μάσκα και μια για τους μαθητές που θα εμφανίσουν συμπτώματα).
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

13 Σεπτεμβρίου 2020, 09:46:05
Απάντηση #404
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τα έλεγε ο Γιάννης Ιωαννίδης ήδη από την άνοιξη αλλά τον λοιδωρούσαμε. ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  )
Το παρακάτω το αντέγραψα από την ομάδα "Υγεία και πολιτική της υγείας" στις 12/09/2020.

Ο πραγματικός κίνδυνος από τη νόσο COVID-19?
Θνησιμότητα και εκτίμηση θνητότητας COVID-19 (infection fatality rate) στο Βέλγιο.
Εξαιρετική ανάλυση (σε προ-δημοσίευση) στοιχείων για την θνησιμότητα και το COVID-19 από το Βέλγιο για την περίοδο 8 Μαρτίου έως 9 Μάϊου. Συμπεριλαμβάνει και εκτίμηση της θνητότητας (infection fatality rate).
Να θυμίσω ότι το Βέλγιο έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους από COVID-19 στην Ευρώπη, περίπου 40-50% υψηλότερο από την 2η Ισπανία.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι επιστήμονες έκαναν κάτι έξυπνο, διαχώρισαν τον πληθυσμό σε αυτούς που ζούσαν σε γηροκομεία και στους εκτός γηροκομείων. Αυτό έχει σημασία διότι το 66% των θανάτων από COVID-19 συνέβησαν στον πληθυσμό των γηροκομείων. Από τους 8732 θανάτους, οι 5770 αφορούσαν άτομα που ζούσαν σε γηροκομεία (προσοχή, δεν πέθαναν στα γηροκομεία, ζούσαν στα γηροκομεία). Επίσης, διαχώρισαν τον πληθυσμό ανά ηλικιακή ομάδα και ανά φύλο.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης ότι υπολόγισαν την ολική θνητότητα από COVID-19 (infection fatality rate) που είναι ο μόνος σημαντικός δείκτης (η θνητότητα με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι άχρηστη πληροφορία). Χρησιμοποίησαν δεδομένα από μελέτες αντισωμάτων και συνυπολόγισαν και τα πιθανά κρούσματα COVID-19. Χρησιμοποίησαν το ποσοστό θετικών σε αντισώματα ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο για να υπολογίσουν τον συνολικό αριθμό των προσβεβλημένων με SARS-CoV-2 στον πληθυσμό.
Η αξιολόγηση της πληροφορίας για τα γηροκομεία θέλει προσοχή. Σίγουρα το γηροκομείο αποτελεί χώρο συνωστισμού και συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ευαίσθητων ανθρώπων (αυξημένης ηλικίας και με πολλές συνοσηρότητες). Πιθανότατα στο Βέλγιο είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των ηλικιωμένων που ζει σε γηροκομεία σε σχέση με τον Ελλάδα. Άρα εδώ έχουμε ένα συνδυασμό ανάλυσης σε συγκεκριμένη υψηλού κινδύνου ομάδα (μεγάλης ηλικίας με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό) και ταυτόχρονα σε ομάδα που ζει σε χώρους συνωστισμού.
Να σημειώσω ότι στο Βέλγιο, 1% του πληθυσμού ηλικίας 65-74, 3.2% (άνδρες) και 5,7% (γυναίκες) του πληθυσμού ηλικίας 75-84 και 14% (άνδρες) και 27,7% (γυναίκες) του πληθυσμού ηλικίας 85 και άνω ζουν σε γηροκομεία. Σε σύνολο περίπου 11,4 εκατομμυρίων κατοίκων στο Βέλγιο, περίπου 120.000 ζουν σε γηροκομεία.
Τον Απρίλιο του 2020 καταγράφηκε στο Βέλγιο ο υψηλότερος αριθμός θανάτων για το μήνα αυτό από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμοιο αριθμό θανάτων είχε το Βέλγιο τον Ιανουάριο του 1951 και τον Φεβρουάριο του 1960 (διαφορετικοί μήνες βέβαια).
Η αύξηση των θανάτων ουσιαστικά παρατηρείται στις ηλικίες από 65 ετών και άνω, κυρίως 75-84 και 85+ (δείτε ΕΙΚΟΝΑ 1).
Σχεδόν το σύνολο των επιπλέον θανάτων οφείλεται σε COVID-19 (δείτε ΕΙΚΟΝΑ 2), διότι η αύξηση του αριθμού συμβαδίζει σχεδόν απόλυτα στον αριθμό των επιβεβαιωμένων και πιθανώς κρουσμάτων COVID-19 που κατέληξαν.
Οι θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους υπολογίστηκαν από 10/εκατ (ηλικία 25-44 ετών), 133/εκατ (ηλικία 45-64), 925/εκατ (ηλικία 65-74), 3103/εκατ (ηλικία 75-84) και 15.574/εκατ (ηλικία 85+).
Συγκρίνοντας τους θανάτους μεταξύ του πληθυσμού εντός και εκτός γηροκομείων, τα αποτελέσματα ήταν ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ. Δεν θα αναφέρω νούμερα, δείτε την ΕΙΚΟΝΑ 3.
Σε όλο τον πληθυσμό οι θάνατοι ήταν 764/εκατ. Για τον πληθυσμό ηλικίας 65 και άνω υπολογίστηκαν 3831 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους.
Θνητότητα από COVID-19 (IFR):
Στον παρονομαστή χρησιμοποιήθηκε το άθροισμα επιβεβαιωμένων και πιθανών κρουσμάτων COVID-19. Οι συγγραφείς δικαιολόγησαν την μεθοδολογία αναφέροντας ότι οι θάνατοι που αποδίδονταν σε επιβεβαιωμένο και πιθανό COVID-19 συμβάδιζαν με την αύξηση της θνησιμότητας σε επίπεδο πληθυσμού. Θεωρώ λογική αυτή την προσέγγιση, αν και τη σημειώνω ως έναν περιορισμό.
Η θνητότητα από COVID-19 (IFR) σε ηλικίες κάτω των 64 ετών ήταν από μηδενική (0,0005% στις ηλικίες 0-24 ετών και 0,017% στις ηλικίες 25-44) έως 0,21% (στις ηλικίες 45-64 ετών). Αυξάνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, από 2,24% στους 65-74 έως 11,77% στους 85+. Σε όλο τον πληθυσμό η θνητότητα υπολογίστηκε στο 1,25%, με 0,43% στον πληθυσμό εκτός γηροκομείων. Δείτε ΕΙΚΟΝΑ 4.
ΒΑΣΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Αριθμός θανάτων/πληθυσμό από COVID-19:
764/εκατομμύριο στο σύνολο του πληθυσμού
262/εκατομμύριο στον πληθυσμό εκτός γηροκομείων
46.624/εκατομμύριο στον πληθυσμό εντός γηροκομείων
Θνητότητα (IFR)
1,25% στο σύνολο του πληθυσμού
0,43% στον πληθυσμό εκτός γηροκομείων
28,3-45,3% στον πληθυσμό των γηροκομείων

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Καταρχάς, είναι δραματική η επίπτωση της νόσου στα γηροκομεία. Αυτό θα έλεγα πως γενικότερα σημαίνει ότι η επίπτωση είναι σημαντική σε ηλικιωμένους με πολλαπλές και/ή σοβαρές συνοσηρότητες, που αν συνδυαστεί με τον σχετικό συνωστισμό στα γηροκομεία δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα. Κατά τα άλλα, η θνητότητα σε μικρές ηλικίες είναι πρακτικά μηδενική, ενώ ακόμη και σε μέση ηλικία είναι εξαιρετικά χαμηλή. Από τα 65 έτη και πάνω, ανεβαίνει εκθετικά η θνητότητα.
Γενικότερα συμπεράσματα
Η αξία της σωστής επιδημιολογικής παρατήρησης, ανάλυσης και εκτίμησης της πανδημίας είναι ανεκτίμητη. Απέχει μακράν από τις γραφικές και υπερβολικές περιγραφές και κάλυψη της πανδημίας από τα μέσα ενημέρωσης, που προκαλούν υστερίες και πανικό. Το ίδιο ισχύει και για τις δηλώσεις ορισμένων ειδικών σε τηλεοπτικά μέσα, κατά καιρούς, που αναφέρονται σε κινδύνους για τους νέους, ακολουθώντας την αναχρονιστική τακτική του εκφοβισμού ως μέσου πίεσης για συμμόρφωση προς τις υποδείξεις.
Από την άλλη, ακόμη και η θνητότητα 0.43% (που αντιστοιχεί σε όλο τον πληθυσμό στο Βέλγιο εκτός γηροκομείου) θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε 20.000 θανάτους στην Ελλάδα αν προσβληθεί από τον ιό ο μισός πληθυσμός, και ίσως περισσότερο αν αυτό συνέβαινε σε σύντομο χρονικό διάστημα και ξεπερνούσε τα όρια αντοχής του συστήματος υγείας. Αν όμως προσβάλλονταν μόνο Έλληνες ηλικίας κάτω των 65 ετών (που αντιστοιχούν στο 79,8% του συνολικού πληθυσμού), τότε θα μπορούσαμε να έχουμε λιγότερο από 5000 θανάτους, μια αύξηση της τάξης του 4-5% στην ολική ετήσια θνησιμότητα (κάθε χρόνο έχουμε περίπου 110.000-120.000 θανάτους στην Ελλάδα).
Σε κάθε περίπτωση, το νούμερο δεν είναι αμελητέο εφόσον συζητάμε για προσβολή σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού. Αλλά η παρούσα κατάσταση υστερίας που επικρατεί, και που τροφοδοτείται συστηματικά τόσο από τα μέσα ενημέρωσης όσο και από ορισμένους ειδικούς δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Το μυστικό λοιπόν βρίσκεται στην συστηματική προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, κυρίως αυτών που βρίσκονται σε χώρους συνωστισμού όπως τα γηροκομεία. Όχι πως αυτό είναι απλό ή εύκολο να επιτευχθεί. Ενέχει ρίσκο, και θέλει εξαιρετικό σχεδιασμό. Αλλά πρέπει τελικά να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ της δυνατότητας και ικανότητας να προφυλάξουμε όσους περισσότερους μπορούμε, και του κόστους υπονόμευσης της κοινωνικής, οικονομικής και ποιότητας ζωής του πληθυσμού μέσω των καταστροφικών σε πολλές περιπτώσεις μέτρων (δεν αναφέρομαι στη μάσκα, αλλά στα lock down, το ουσιαστικό κλείσιμο επιχειρήσεων κλπ). Επίσης, όσο περνάει ο καιρός τόσο μεγαλώνει η ανάγκη να γίνουν σοβαρές μελέτες αντισωμάτων στην Ελλάδα ώστε να αποκτήσουμε πραγματική εικόνα της ανοσίας στον πληθυσμό ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα.
Η Ελλάδα πάσχει σημαντικά σε επιδημιολογική επιτήρηση διότι δεν έχουμε δει δημόσια σχεδόν καμία σε βάθος ανάλυση. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Απαιτείται λοιπόν διαφάνεια και ελεύθερη πρόσβαση της επιστημονικής κοινότητας σε όλα τα δεδομένα, διότι η πανδημία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Σεπτεμβρίου 2020, 09:57:35 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
28270 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Απριλίου 2020, 01:44:56
από Δημήτριος
0 Απαντήσεις
5900 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαρτίου 2020, 16:59:28
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7523 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Μαρτίου 2020, 01:17:12
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
50110 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Νοεμβρίου 2020, 23:47:55
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
3909 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Δεκεμβρίου 2020, 20:10:20
από Argirios Argiriou