Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 21:54:57

Αποστολέας Θέμα: Ζητούνται πληροφορίες οργάνωσης και λειτουργίας παιδικών κατασκηνώσεων  (Αναγνώστηκε 12024 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

18 Μαΐου 2009, 16:35:22
Αναγνώστηκε 12024 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Συνάδελφοι,
στην ευρύτερη περιοχή του ιατρείου μου υπάρχει κατασκηνωτικό κέντρο προσκόπων το οποίο χρησιμοποιείται κι από άλλους συλλόγους, οργανώσεις κλπ για λόγους κατασκήνωσης.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή έρχεται το «φιρμάνι» από το νοσοκομείο που μας καλεί (διατάσσει) να παρέχουμε, οι γιατροί της περιοχής, τις υπηρεσίες μας σε τακτική και έκτακτη βάση εκτός από τους προσκόπους και σε όποιον άλλο σύλλογο, οργάνωση κλπ αποφασίσει να μας «τιμήσει»!
Αναρωτιέμαι αν η οργάνωση και η λειτουργία μιας κατασκήνωσης προϋποθέτει ή απαιτεί την παρουσία ιατρού μόνιμα στο χώρο της κατασκήνωσης. Ιατρού που θα έχει φροντίσει να βρει (και να αμείβει) ο εκάστοτε φορέας που διοργανώνει την κατασκήνωση.
Έχω υπ’ όψιν μου κατασκήνωση που οργανώνει κάθε χρόνο η Νομαρχία της περιοχής μου και με αναγγελίες στον τοπικό τύπο ζητάει προσωπικό για τις διάφορες ανάγκες (π.χ. μάγειρες) κι ανάμεσά τους και γιατρό.
Ποια η διαφορά στην περίπτωση των διαφόρων οργανώσεων που έχουν μάθει να προστρέχουν στο (τσάμπα) ΕΣΥ;
Ειδικότερα πέρσι (και γιατί όχι και φέτος) είχε ρθει ένας σύλλογος με παιδιά με ειδικές ανάγκες, που τα περισσότερα απ’ αυτά ήταν «ωρολογιακές βόμβες». (με ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη, με επιληψία κλπ).
Όποιος συνάδελφος έχει να προσφέρει οποιαδήποτε πληροφορία για νομοθετικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας κατασκηνώσεων, κυρίως στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης θα με βοηθούσε ιδιαίτερα.

Ευχαριστώ.
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Μαΐου 2009, 16:49:17 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

18 Μαΐου 2009, 17:23:52
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Κύριε Σκούφαλε σας επισυνάπτουμε  σχετική κοινή υπουργική απόφαση που αναφέρεται σε παιδικές κατασκηνώσεις.
Αν η κατασκήνωση που αναφέρεστε εμπίπτει στη αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τότε ισχύει η επισυναπτόμενη ΚΥΑ.
Η εν λόγω ΚΥΑ αναφέρει:"Ο Γιατρός της Παιδικής Εξοχής - Κατασκήνωσης είναι απόφοιτος ιατρικής Σχολής με άδεια άσκησης επαγγέλματος και υποχρεούται να βρίσκεται καθημερινά στους χώρους της Παιδικής Εξοχής - Κατασκήνωσης".
Σε περίπτωση που η κατασκήνωση ανήκει σε κάποιο άλλο φορέα πχ Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων, Οίκος Ναύτου κλπ) τότε ο φορέας πρέπει με συγκεκριμένη προκήρυξη να ζητά την πλήρωση θέσεων ανάμεσα σε αυτές  και γιατρού με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Αν λοιπόν η κατασκήνωση ανήκει  σε άλλον φορέα (εκτός από το Κρατικό Πρόγραμμα και τις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις ) τότε θα πρέπει να ζητήσετε πληροφορίες από το συγκεκριμένο φορέα.
Πάντως η ΚΥΑ που σας επισυνάπτουμε κάνει αναφορά σε σωρεία Προεδρικών Διαταγμάτων και αποφάσεων που έχουν εκδοθεί διαχρονικά για την οργάνωση των κατασκηνώσεων.
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

18 Μαΐου 2009, 19:24:36
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα της ανταπόκρισης της Αγωνιστικής Παρέμβασης ευχαριστώ θερμά.
Αναρωτιέμαι αν υπάρχει περίπτωση να ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά για κατασκηνώσεις που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Πάντως μια κοινοποίηση του παραπάνω εγγράφου με παράλληλη ερώτηση αν ισχύει διαφορετικό νομικό πλαίσιο να μου κοινοποιηθεί, δεν θα ήταν καθόλου άσχημη.

Μερικά σημεία του εγγράφου:
"Ο Γιατρός της Παιδικής Εξοχής - Κατασκήνωσης είναι απόφοιτος ιατρικής Σχολής με άδεια άσκησης επαγγέλματος και υποχρεούται να βρίσκεται καθημερινά στους χώρους της Παιδικής Εξοχής - Κατασκήνωσης."
Τι σημαίνει καθημερινά; Συνεχώς; Με ωράριο;
"Από τις Παιδικές Εξοχές - Κατασκηνώσεις αποκλείονται μέχρι αποκαταστάσεως της υγείας τους, τα παιδιά που πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα (κοκίτης κ.λπ.) και εντελώς τα παιδιά που πάσχουν από ψυχονευρωτικά νοσήματα (επιληψία κ.λπ.) σύμφωνα με το άρθρο 1 § 3, 4 του ν. 749/1948."
Κάπως παλιός ο νόμος αλά απ' ότι φαίνεται σε ισχύ.

Όπως καταλαβαίνεται στην περίπτωσή μου τίθενται κι αλλά θέματα ιατρικής δεοντολογίας. Π.χ. καλούμαι από κάποιον (είτε λέγεται ομαδάρχης είτε υπεύθυνος κλπ) που δεν είναι ο κηδεμόνας του παιδιού να εξετάσω ένα παιδί. Πόσο νόμιμο είναι αυτό (πλην εξαιρετικά επειγόντων περιστατικών; )
Αν τελικά εξετάσω το παιδί και κρίνω ότι χρειάζεται κάποια φαρμακευτική αγωγή, πόσο νόμιμο και δεοντολογικό είναι να χορηγηθεί χωρίς την ενημέρωση και συναίνεση του γονέα; και εν τέλει ποια ενημέρωση και συναίνεση; Τηλεφωνική;
Αφήστε που τις περισσότερες φορές καλούμαι να προσφέρω περίθαλψη χρησιμοποιώντας τα υλικά (φάρμακα, επιδέσμους, αλοιφές κλπ) του ιατρείου. Ενώ εδώ διαβάζω: "Ο Διαχειριστής καλύπτει τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα από κονδύλιο ύψους όχι ανώτερου των 293,47 ευρώ ανανεούμενο με την παρουσίαση των σχετικών αποδείξεων."


Θα παρακαλούσα τους συναδέλφους που έχουν οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ή άποψη να την καταθέσουν.

19 Μαΐου 2009, 12:01:12
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

orfeo


Δυστυχώς δεν έχω κάποιο στοιχείο νομικής - οργανωτικής φύσης να καταθέσω, παρά μόνο την εμπειρία μου από δουλειά ως γιατρός ιδιωτικής κατασκήνωσης, η οποία δεν ήταν και ό,τι καλύτερο. Περίπου 1000 παιδιά, ηλικίας 4,5 έως 16 ετών, απ'τα οποία καμιά 50αριά έπαιρναν αγωγή για οξέα ή χρόνια νοσήματα πριν την είσοδο στην κατασκήνωση και συνέχισαν κατά την παραμονή τους εκεί -φυσικά η αγωγή αυτή δινόταν απ'το ιατρείο, έχοντας έτσι δις ή τρις ημερησίως και το φόρτο της νοσηλείας - 3 νοσηλεύτριες -η μία εντελώς αναξιόπιστη- και εγώ ως μόνος γιατρός. Γονείς που συχνά ήθελαν απλώς να κάνουν διακοπές χωρίς να τους ενοχλούν έστω κι αν τα παιδιά τους είχαν πυρετό, άλλοι που ήθελαν να ενημερώνονται τηλεφωνικά για το αν το παιδί τους φυσάει αποτελεσματικά τη μύτη του -αδύνατο να ξεχωρίσεις τις δύο κατηγορίες μέχρι να τσακωθείς μαζί τους- και οι  υπεύθυνοι-μέτοχοι της κατασκήνωσης, με το δικό τους χαβά, σαν κερασάκι... Κατά μέσο όρο εξετάζονταν 80-100 παιδιά την ημέρα στο ιατρείο, εκτός αυτών που έπαιρναν απλώς την προκαθορισμένη αγωγή τους. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα κοριτσάκι 5 χρόνων που έκανε λαρυγγίτιδα και με δυσκολία δέχτηκαν οι γονείς -οι οποίοι έκαναν διακοπές σε κοντινό ξενοδοχείο- να το πάρουν εκείνο το βράδυ μετά την πρώτη αντιμετώπιση και το ξαναέφεραν πίσω την άλλη μέρα...Η μόνη αποζημίωση ήταν τα ίδια τα παιδιά που ως συνήθως είχαν πολύ καλύτερη συμπεριφορά και διάθεση απ' τους ενηλίκους. Να αναφέρω επίσης ότι όλα τα παιδιά είχαν βεβαίωση από γιατρό ότι μπορούν να συμμετέχουν στην κατασκήνωση και όπου αναγράφονταν τυχόν προβλήματα υγείας που είχαν και η αγωγή που λάμβαναν. Μάλλον δεν είναι απολύτως σχετικά όλα αυτά με το ερώτημα του κ. Σκούφαλου, αλλά είναι η προσωπική μου εμπειρία.
Πιστεύω πάντως ότι σε κατασκήνωση προσκόπων θα υπάρχει κάπως διαφορετική νοοτροπία ως προς την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, δε θα γίνεται δηλαδή κατάχρηση στο βαθμό που γίνεται σε μια ιδιωτική κατασκήνωση όπου ο γιατρός είναι επί 24ώρου βάσεως μέσα στο χώρο και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμος. Από πλευράς υποδομής θεωρώ ότι η ύπαρξη πισίνας στο χώρο της κατασκήνωσης είναι γενικά πιο επικίνδυνη απ' ότι το επιβλεπόμενο μπάνιο στη θάλασσα. Το θέμα της επικοινωνίας με τους γονείς είναι όντως λεπτό σημείο αλλά καθώς δε θα είστε υπάλληλος της κατασκήνωσης θα μπορείτε πολύ πιο εύκολα μετά την πρώτη αντιμετώπιση να στείλετε το παιδί στο σπίτι ή όπου αλλού κρίνετε. Σας εύχομαι καλή συνέχεια...

19 Μαΐου 2009, 14:52:21
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator

21 Μαΐου 2009, 18:58:39
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


O Iατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στη μηνιαία ενημέρωση του για τον Μάιο, αναφέρει:

<<Κατά τους θερινούς μήνες, οι κατασκηνώσεις και οι παιδικές εξοχές, σύμφωνα με το οργανόγραμμα τους, καλύπτονται υγειονομικά από ιατρούς ανάλογα με τον αριθμό των κατασκηνωτών.
Οι αμοιβές των ιατρών διαμορφώνονται, κατά περίοδο απασχόλησης 20-22 ημερών, σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. του Ι.Σ.Θ. (συνεδρίαση 7/4/2009) όπως παρακάτω:
Ορίζεται ως κατώτερη αμοιβή ιατρού που εργάζεται σε κατασκήνωση το ποσό των 1,300 ευρώ (καθαρά). Εφόσον δεν παρέχεται διαμονή και διατροφή, προστίθεται επιπλέον ποσό ημερησίως 60 ευρώ.
Επιπλέον, εάν πρόκειται για ειδικευμένο ιατρό χειρουργικής ή παθολογικής ειδικότητας, υπάρχει προσαύξηση ύψους 20% >>

Ύστερα απ΄αυτά, μερικοί κατασκηνωτάρχες ακόμη ψάχνουν το ...βερεσέ;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

21 Μαΐου 2009, 19:48:16
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Το θέμα είναι γίνεται με τα κάθε λογής σωματεία και συλλόγους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα!
Και κυρίως με τους προσκόπους!
Οι κατασκηνώσεις τους εν πρέπει να λειτουργούν με το ίδιο νομικό πλαίσιο; Εκτός αν "βαπτίζονται" διαφορετικά. (πολυήμερες εκδρομές κλπ).

Άσχετο λίγο: Τα ΚΑΑΥ του στρατού που πάνε οι αξιωματικοί και οι οι υπαξιωματικοί με τις οικογένειές τους (και με όσους γνωστούς και συγγενείς θέλουν να πουλήσουν μούρη) λειτουργούν με τσάμπα (φυσικά) προσωπικό από τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους. (ανάμεσά τους και γιατρός). Στη συνείδηση πολλών έχει κατοχυρωθεί ότι η ονομασία προέρχεται από το Κέντρο Αναψυχής Αξιωματικών Υπαξιωματικών.
Πόσοι ξέρουν ότι η πραγματική ονομασία τους είναι Κέντρο Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας και ο πραγματικός (θεωρητικός) σκοπός του είναι η ανάρρωση και η αποκατάσταση της υγείας του νοσούντος προσωπικού του στρατού (ανάμεσά τους και οι οπλίτες υποθέτω) ;  ;D

14 Ιουνίου 2015, 00:02:01
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Εξ' όσων αντιλαμβάνομαι, οι παιδικές κατασκηνώσεις έχουν κάμποση δουλειά για τον γιατρό, οπότε γιατί δεν προσλαμβάνουν στις ιδιωτικές παιδικές κατασκηνώσεις κάποιον παιδίατρο ή Γ.Ι (που μπορεί κι αυτός εκ του Νόμου να αγγίζει παιδιά) ;

Φυσικά τον παιδίατρο ή τον Γ.Ι πρέπει να τον πληρώσουν, ενώ τον άνεργο ανειδίκευτο θα τον πάρουν για 1000-1500€ αμοιβή που αφορά non-stop 24h εφημέρευση για 3 εβδομάδες.

Τα "παιδιά" που περίμεναν κάποτε για Ειδικότητα, αναγνώριση πτυχίου κτλ μας τελείωσαν πλέον, ο κόσμος είτε φεύγει εκτός Ελλάδας, είτε ξεκινά αμέσως Ειδικότητα, οπότε οι γιατροί της ευκαιριακής απασχόλησης του 1000άρικου τελείωσαν.

Τα γράφω επ΄ευκαιρία κάποιων αγγελιών που βλέπω για ιατρούς παιδικών κατασκηνώσεων και της δυσκολίας να βρούν ιατρούς.
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Ιουνίου 2015, 00:53:53 από kopritis »

14 Ιουνίου 2015, 00:16:16
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Με αφορμή την "αναβίωση" του παραπάνω θέματος που είχα ανοίξει το 2009 να συμπληρώσω ότι τότε έκανα αναφορά στον εισαγγελέα για τη νομιμότητα λειτουργίας των ΑΜεΑ.
Μετά από 1 χρόνο κλήθηκα ως μάρτυρας σε δίκη εναντίων των υπεύθυνων του προσκοπισμού κι όχι των ΑΜεΑ αφού όπως έγραψα ο κατασκηνωτικός χώρος ανήκει στου προσκόπους.
Οι πρόσκοποι αθωώθηκαν αλλά έκτοτε κάθε χρόνο η κατασκήνωση των ΑΜεΑ έχει δικό της γιατρό. Το τσάμπα τελείωσε.

Με την ευκαιρία, έχω την απορία πώς γίνεται οι κατασκηνώσεις προσκόπων λειτουργούν χωρίς γιατρό. Σε κάποιες συζητήσεις με προσκόπους μου είπαν ότι λειτουργούν με διαφορετικό νομικό πλαίσιο (υπό το Υπουργείο Παιδείας) κι όχι αυτό που αναφέρεται παραπάνω στο οποίο δεν προβλέπεται παρουσία γιατρού. Δεν το έψαξα παραπάνω γιατί αφενός δεν "ενοχλούν" ιδιαίτερα κι αφετέρου δεν παύουν να αποτελούν "κράτος εν κράτει"....
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Ιουνίου 2015, 01:02:01 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
8 Απαντήσεις
47632 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Δεκεμβρίου 2012, 15:46:11
από medicus
0 Απαντήσεις
78276 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Μαΐου 2013, 07:34:41
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2376 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Φεβρουαρίου 2016, 16:04:02
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
42704 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Σεπτεμβρίου 2020, 19:32:09
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5867 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Ιουλίου 2023, 08:16:29
από Argirios Argiriou