Γενικά > Ενδιαφέροντα Links
Το Σουηδικό Εθνικό Συνταγολόγιο ( www.fass.se )
schumifer:
Σε αντίθεση με την αξιοπιστία και ανεξαρτησία του fass, εδώ πρέπει να ψάχνεις όχι μόνο αν ένα φάρμακο υπάρχει, αλλά και αν το έχει το φαρμακείο. Γιατί αν δεν το έχει το φαρμακείο, ο ασθενής ακούει
''Ο γιατρός έγραψε λάθος φάρμακο''.
Σαφώς. Γιατί την τελευταία φορά έγραψα μία σιπροφλοξασίνη με 20 χάπια που σύμφωνα με το Γαληνό υπήρχε. ΑΛΛΆ το περιθώριο κέρδους από τα κουτάκια με τα 10 χάπια είναι μεγαλύτερο. Εξ'ού και ''ο γιατρός έγραψε λάθος φάρμακο''.
Ένα έργο κρατικό για όλους χωρίς κόστος χρήσης, με την αντικειμενικότητα και επιστημονικότητα που περιμένεις από μία ομάδα ανεξάρτητων ιατρών, είναι και το internetmedicin.se
Αναλυτικό πόνημα για πρακτικά κάθε νόσο, τακτικά ανανεούμενο, με κριτική θεώρηση των δεδομένων και απλά διατυπωμένα συμπεράσματα.
Τα αποτελέσματα αναζήτησης ιατρικών όρων οδηγούν συνηθέστερα σε άρθρα από αυτήν την ιστοσελίδα και το 1177.se (το σουηδικό 166). Στο τελευταίο υπάρχουν πληροφορίες για τις περισσότερες καταστάσεις για μη ιατρούς. Στην Ελλάδα, όταν ψάχνεις για ιατρικές πληροφορίες, ούτε στη δεύτερη σελίδα δεν βρίσκεις πολλές φορές, μιας και όλα σχεδόν τα αποτελέσματα είναι από άρθρα ιστοσελίδων ιατρών, που προσπαθούν να αλιεύσουν ασθενείς μέσω αυτού του τρόπου.
Για πιο γρήγορη αναφορά υπάρχει το praktiskmedicin.se που έχει μεταφραστεί από ιατρό στην ιστοσελίδα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος και προσεγγίζει τις νόσους από τη σκοπιά του γενικού ιατρού
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣε αντίθεση με την αξιοπιστία και ανεξαρτησία του fass, εδώ πρέπει να ψάχνεις όχι μόνο αν ένα φάρμακο υπάρχει, αλλά και αν το έχει το φαρμακείο. Γιατί αν δεν το έχει το φαρμακείο, ο ασθενής ακούει
''Ο γιατρός έγραψε λάθος φάρμακο''.
Σαφώς. Γιατί την τελευταία φορά έγραψα μία σιπροφλοξασίνη με 20 χάπια που σύμφωνα με το Γαληνό υπήρχε. ΑΛΛΆ το περιθώριο κέρδους από τα κουτάκια με τα 10 χάπια είναι μεγαλύτερο. Εξ'ού και ''ο γιατρός έγραψε λάθος φάρμακο''.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αν δεν πρόκειται για χρόνιες θεραπείες που ο ασθενής τις παίρνει ήδη εδώ και καιρό, τότε ΠΑΝΤΑ ρωτώ τον Ασθενή σε ποιο φαρμακείο σκέφτεται να πάει και παίρνω τηλέφωνο μπροστά στον ασθενή στο συγκεκριμένο φαρμακείο, και αφού πω το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά μου, ρωτώ αν έχει το συγκεκριμένο φάρμακο που σκέφτομαι να γράψω και αν δεν το έχει εάν μπορεί να το βρει και πότε. Και μετά βλέποντας και κάνοντας. Επίσης κλειδώνω σε πολύ μεγάλο βαθμό τα φάρμακα που συνταγογραφώ (ειδικά την πρώτη φορά αν πρόκειται για χρόνια θεραπεία) οπότε το φαρμακείο να μην έχει και πολλές εναλλακτικές... Αποφεύγω όμως το κλείδωμα σε μέρες και ώρες που οι αποθήκες φαρμάκων μπορεί να είναι κλειστές (ώρες εφημερίας των φαρμακείων δηλαδή) γιατί εκεί όντως μπορεί να δυσκολευτεί ο φαρμακοποιός να βρει το συγκεκριμένο φάρμακο και σε τέτοιες περιπτώσεις συχνά το βιάζεται και ο ασθενής ( όμως ακόμη και τότε συνηθίζω να τηλεφωνώ στο εφημερεύον φαρμακείο που σκέφτεται να πάει ). Για να βρω πιο φαρμακείο/α εφημερεύει/ουν χτυπώ στο google « εφημερεύοντα φαρμακεία καβάλας » και μου το βγάζει.
schumifer:
Με άλλα λόγια, ιατρική, μάλλον 7ου έτους, πρέπει να έχασα μερικά μαθήματα τότε. Χαρά στο κουράγιο σου Αργύρη.
Για να βρει μία ασθενής μου στην Αθήνα φωσφωμυκίνη πήγε/τηλεφώνησε σε 8 φαρμακεία. Κάτι μου λέει ότι και η νιτροφουραντοΐνη την ίδια οδό θα ακολουθούσε. Όπως επίσης σίγουρος ότι θα άκουσε από φαρμακοποιούς ''γιατί δε σου γράφει ένα ζιναντόλ μωρέ να σου περάσει στα σίγουρα;''
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜε άλλα λόγια, ιατρική, μάλλον 7ου έτους, πρέπει να έχασα μερικά μαθήματα τότε. Χαρά στο κουράγιο σου Αργύρη.
Για να βρει μία ασθενής μου στην Αθήνα φωσφωμυκίνη πήγε/τηλεφώνησε σε 8 φαρμακεία. Κάτι μου λέει ότι και η νιτροφουραντοΐνη την ίδια οδό θα ακολουθούσε. Όπως επίσης σίγουρος ότι θα άκουσε από φαρμακοποιούς ''γιατί δε σου γράφει ένα ζιναντόλ μωρέ να σου περάσει στα σίγουρα;''
--- Τέλος παράθεσης ---
Πάντως στην Καβάλα δεν μου έχει τύχει μέχρι τώρα ούτε έλλειψη Φωσφομυκίνης ούτε έλλειψη Νιτροφουραντοίνης. Ίσως να οφείλεται και στο ότι γνωριζόμαστε μεταξύ μας.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση