Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Οκτωβρίου 2020, 00:05:56

Αποστολέας Θέμα: Το σύστημα επαναπιστοποίησης των Γενικών Ιατρών στη Νορβηγία.  (Αναγνώστηκε 7072 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

23 Φεβρουαρίου 2014, 06:06:00
Αναγνώστηκε 7072 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
του
Αργύρη Αργυρίου,
Γενικού Ιατρού,
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓια την δια βίου μάθηση των Ελλήνων Γενικών Ιατρών ίσως θα μπορούσαμε να πάρουμε ιδέες από το σύστημα της Νορβηγίας:

Από τότε που ξεκίνησε η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής στη Νορβηγία στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ξεκίνησε και η υποχρεωτική επαναπιστοποίηση των Νορβηγών Γενικών Ιατρών γιατί εργαζόταν συχνά μόνοι και για τον λόγο αυτό υπήρχε αυξημένος κίνδυνος να μείνουν πίσω στις νεότερες εξελίξεις. Το σύστημα αυτό βοήθησε ούτως ώστε οι Γενικοί Ιατροί στη Νορβηγία να είναι πρώτοι σε ώρες μετεκπαίδευσης/έτος σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες στην χώρα αυτή. Στη Νορβηγία η Γενική Ιατρική είναι η μόνη ειδικότητα που έχει υποχρεωτική την επαναπιστοποίηση.

Έτσι ο Νορβηγός ειδικός Γενικής Ιατρικής πρέπει να επαναπιστοποιείται κάθε 5 χρόνια.

Βάση για την πιστοποίησή του είναι στην διάρκεια αυτών των 5 ετών, να έχει εργαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο κλινικά ως Γενικός Ιατρός.

Από εκεί και πέρα πρέπει και να μαζέψει 300 πόντους μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια. Το σύστημα με τους πόντους θυμίζει κάπως το σύστημα CME:

Οι 140 πόντοι πρέπει να προέρχονται από κάποιες υποχρεωτικές δραστηριότητες:

100 πόντοι από σεμινάρια: Τουλάχιστον 6 διαφορετικά σεμινάρια (κάθε ώρα εκπαιδευτικής ομιλίας δίνει 1 πόντο) από τα οποία τα πέντε, πρέπει να είναι το λιγότερο των 15 πόντων το καθένα και να έχουν σχέση με κλινικά ζητήματα, και το ένα από αυτά να έχει σχέση με την Επείγουσα Ιατρική.

2 ημερήσιες επισκέψεις σε Ιατρεία άλλων Ιατρών για να πάρεις ιδέες για την οργάνωση τους και μετά από κάθε επίσκεψη μια γραπτή αναφορά των εντυπώσεών σου, δίνουν επίσης 10 πόντους η κάθε μια, δηλαδή 20 πόντους συνολικά.

Συμμετοχή σε ομάδα συναδέλφων Γενικών Ιατρών των 5-8 ατόμων που εμβαθύνουν σε κάποιο θέμα που άπτεται της δουλειάς του Γενικού Ιατρού  (etterutdanningsgrupper) δίνει άλλους 20 πόντους (1 πόντος/ώρα και πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 6 ώρες σε διάρκεια 12 μηνών).

Επίσης υπάρχουν δραστηριότητες επιλογής που μπορούν να δώσουν τους υπόλοιπους 160 πόντους:

Μπορεί π.χ. να κάνει κανείς περισσότερα από αυτά που αποτελούν τις υποχρεωτικές δραστηριότητες. Π.χ. μπορεί να μαζέψει κανείς έως 100 πόντους με το να επισκεφτεί Ιατρεία άλλων Ιατρών, και οι 5 από τις 10 αυτές επισκέψεις μπορούν να είναι στον ίδιο Ιατρό. Ή συμμετοχή σε ομάδα Γενικών Ιατρών όπως ανέφερα παραπάνω μπορεί να δώσει συνολικά έως και 150 πόντους και απαγορεύεται να εμπλέκεται με κάποιο τρόπο η Φαρμακευτική Βιομηχανία.

Ή μπορείς να επισκεφτείς κάποιες ημέρες Νοσοκομειακό τμήμα της επιλογής σου ή το Ιατρείο κάποιου ειδικού (7 πόντοι ανά ημέρα, και μέχρι 70 πόντοι συνολικά).

Ή μπορεί να επισκεφτείς κάποια κλινική ή κάποιον ειδικό στο εξωτερικό (μέχρι και 2 τέτοιες επισκέψεις στο εξωτερικό δηλαδή 14 πόντους συνολικά).

Ή μπορεί να οργανώσει το Νοσοκομείο μια πιο καλά δομημένη επίσκεψη από αυτήν που περιέγραψα πρωτύτερα όπου ξεκινάς από το πρωί και τελειώνεις το απόγευμα παρακολουθώντας όλη την ημερήσια δουλειά μιας κλινικής οπότε τότε παίρνεις 10 πόντους την ημέρα (και συνολικά μπορείς να έχεις μέχρι και εννιά τέτοιες επισκέψεις δηλαδή συνολικά 90 πόντους από τέτοια δραστηριότητα).

Ή μπορεί να εργαστείς σε μια κλινική του Νοσοκομείου και τότε παίρνεις 40 πόντους/μήνα και μέχρι συνολικά 120 πόντους.

Ή μπορείς να εξετάσεις έναν Ασθενή μαζί με έναν Ειδικό και τότε παίρνεις 1 πόντο ανά Ασθενή και συνολικά μέχρι 50 πόντους. Η εξέταση μπορεί να γίνει είτε στο γραφείο του Γενικού Ιατρού είτε στου Ειδικού (ο ειδικός μπορεί να είναι και Κλινικός Ψυχολόγος), και ο Ειδικός υπογράφει για κάθε Ασθενή ότι εξέτασε τον Ασθενή μαζί με τον Γενικό Ιατρό. Είναι δεκτή και εξέταση Ασθενούς μέσω video αλλά όχι μέσω τηλεφώνου.

Ή να συμμετέχεις σε σεμινάρια που οργανώνονται από το τοπικό Νοσοκομείο και που δίνουν συνολικά μέχρι και 80 πόντους (πρέπει να συμμετέχει κανείς τουλάχιστον σε 6 διδακτικές ώρες κατά την διάρκεια ενός έτους. Κάθε διδακτική ώρα δίνει ένα πόντο).

Ή το να είσαι επιβλέπων ( supervisor ) ενός Φοιτητή Ιατρικής που σε ακολουθεί στο Ιατρείο σου, ή Αγροτικού Ιατρού σε Κέντρο Υγείας ή σε ιδιωτικό Ιατρείο Γενικής Ιατρικής, ή ενός ερευνητή στην Γενική Ιατρική τα οποία δίνουν συνολικά μέχρι και 100 πόντους. 1 μέρας επίβλεψη δίνει 1 πόντο. Το να κάνεις μάθημα σε μια ομάδα Ιατρών που επισκέπτονται το Ιατρείο σου, δίνει 1 πόντο την ώρα. Το να είσαι επιβλέπων Αγροτικού Ιατρού (είναι υποχρεωτικό ο καθένας τους να έχει έναν supervisor) μπορεί να δώσει μέχρι και 20 πόντους/εξάμηνο. Το να κάνεις μάθημα σε ομάδα Αγροτικών Ιατρών δίνει 1 πόντο την ώρα και μέχρι 20/εξάμηνο. Το να είσαι supervisor ενός αλλοδαπού Ιατρού ή Φοιτητή Ιατρικής που κάνει την πρακτική του στο ιδιωτικό Ιατρείο σου, δίνει 1 πόντο/ημέρα και μέχρι 20 πόντους/εξάμηνο. Το να είσαι επιβλέπων ειδικευόμενου Γενικής Ιατρικής ή παραπλήσιων ειδικοτήτων όπως η Ιατρική Εργασίας και η Κοινωνική Ιατρική δίνει 1 πόντο/διδακτική ώρα (κάποιες ώρες του μήνα κάνεις τότε στον Ειδικευόμενο "ιδιαίτερο μάθημα" για αυτό μιλάμε για διδακτικές ώρες) και μέχρι 160 πόντους σε διάρκεια 5 ετών.

Ή το να έχεις δώσει μια διάλεξη Ιατρικού περιεχομένου σε Ιατρούς και Φοιτητές Ιατρικής που δίνει 4 πόντους ανά διάλεξη έως 60 λεπτά και μπορεί να μαζέψει κανείς έτσι έως και 40 πόντους, ενώ για διάλεξη άνω των 90 λεπτών δίνονται 8 πόντοι.

Ή Ένα απλό πόστερ σε συνέδριο που δίνει 4 πόντους, ή μία παρουσίαση abstract ή poster σε συνέδριο που δίνει 20 πόντους (μόνο για τον συγγραφέα που είναι πρώτος στην λίστα συγγραφέων του άρθρου).

Ή το να είσαι εξεταστής σε εξετάσεις Γενικής Ιατρικής που δίνει 1 πόντο/45λεπτο.

Ή το να γράψεις κάποια εργασία σχετιζόμενη με την Γενική Ιατρική σε επιστημονικό Ιατρικό περιοδικό που δίνει 50 πόντους αν είσαι το πρώτο όνομα στη λίστα συγγραφέων του άρθρου και 25 πόντους αν ανήκεις στους υπόλοιπους.

Ή το να συμμετέχεις σε Δημοτική ή Κρατική επιτροπή που σχετίζεται με την Δημόσια Υγεία και που δίνει 1 πόντο/ώρα και μέχρι και 60 πόντους.

Ή το να κάνεις έρευνα σε ινστιτούτο Γενικής Ιατρικής που δίνει 40 πόντους/μήνα και μέχρι 120 πόντους συνολικά.
Όταν ο Ιατρός συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του, αρκούνε οι μισοί πόντοι.

Αυτοί που έχουν πάρει αναρρωτική άδεια ή έχουν μικρό παιδί δικαιούνται να αναβάλουν την πιστοποίησή τους.

Αυτοί που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πιστοποιηθούν χάνουν το δικαίωμα να ονομάζονται ειδικοί Γενικής Ιατρική αλλά όμως επιτρέπεται να συνεχίσουν να δουλεύουν κλινικά, αλλά η αποζημίωση που τους δίνει το κράτος ανά επίσκεψη ασθενούς ελαττώνεται. Τότε μπορεί να χάσουν έως και 25.000€/έτος.

Τα ταξίδια και η στέγη για τις διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την πιστοποίηση πληρώνονται από ένα κρατικό κονδύλι που το διαχειρίζεται το Νορβηγικό αντίστοιχο του δικού μας ΠΙΣ.

Για να μπορέσει κανείς να βγάλει αυτούς τους 300 πόντους μέσα σε διάστημα 5 ετών πρέπει να αφιερώνει κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες ανά έτος σε μετεκπαίδευση, και βέβαια αυτό θέλει κάποιον προγραμματισμό.
Πηγές:


1)   Norge. Läkare kan förlora kvarts miljon om året på att skippa fortbildning. (Νορβηγία. Οι Γενικοί Ιατροί μπορούν να χάσουν 25.000 €/έτος με το να μην επαναπιστοποιούνται) Läkartidningen, 07/2014, 2014-02-11
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

2)   Επεξηγήσεις του Νορβηγικού Υπουργείου Υγείας (Helsedirektoratet), με λεπτομέρειες για την επαναπιστοποίηση των Γενικών Ιατρών στην Νορβηγία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

3)
Hvordan bedre kvalitet og videre- og etterutdanning i allmennpraksis? (Πώς καλυτερεύουμε την ποιότητα στην μετεκπαίδευση και δια βίου μάθηση των Γενικών Ιατρών;) Tidsskr Nor Laegeforen 2005; 125:601-2
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
4)
Recertifying general practitioners. BMJ 27 May 1995
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Φεβρουαρίου 2014, 13:02:25 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Φεβρουαρίου 2014, 23:03:36
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

aegeanman


Θα ήταν μια καλή αρχή και για το μέλλον της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα...
Δημήτρης Ι

24 Φεβρουαρίου 2014, 23:01:32
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Πιστεύω πάντως ότι και οι Παθολόγοι, προκειμένου να γίνουν επίσημα οικογενειακοί γιατροί, χρειάζονται επίσης σεμινάρια και πιστοποίηση σε αντικείμενα της γενικής ιατρικής πέραν της Παθολογίας.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

25 Φεβρουαρίου 2014, 13:45:36
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πιστεύω πάντως ότι και οι Παθολόγοι, προκειμένου να γίνουν επίσημα οικογενειακοί γιατροί, χρειάζονται επίσης σεμινάρια και πιστοποίηση σε αντικείμενα της γενικής ιατρικής πέραν της Παθολογίας.
   Άμα το προτείνει ο υπουργός (ειδικά την πιστοποίηση) θα τον σταυρώσουν (όχι στις εκλογές). Εδώ ηθέλαν να βάλουν τους πνευμονολόγους και τους γυναικολόγους στους οικογενειακούς ιατρούς (μήπως έχω και εγώ κάποια πιθανότητα; - όχι ότι το θέλω πάντως).

22 Σεπτεμβρίου 2020, 00:01:23
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Να και κάτι σχετικό από την Σκωτία:

Medical Appraisal Scotland

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
4064 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Απριλίου 2010, 01:23:42
από Aforismenos
53 Απαντήσεις
39435 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαΐου 2011, 14:42:34
από Αγωνιστική Παρέμβαση
0 Απαντήσεις
2449 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Οκτωβρίου 2008, 18:26:54
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
3602 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαΐου 2013, 13:33:59
από preva
18 Απαντήσεις
12964 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Φεβρουαρίου 2011, 19:39:26
από kefalidisg